Evropská liga - preview druhých zápasů základních skupin

02.10.2014, 08:40
Previews
Evropská ligy plynule pokračuje. Ve druhém kole nás čeká souboj Wolfsburgu s Lille a neméně zajímavý zápas jistě bude k vidění na White Hart Lane, kde Tottenhem přivítá Beşiktaş. Spartu čeká utkání s bernským Young Boys, zatímco bratislavský Slovan se pokusí napravit reputaci proti Neapoli...
Skupina A
FC Curych - Borussia Mönchengladbach  (čtvrtek 21:05)
Ve fotbale se jen málokdy stává, že by hostující trenér mohl na soupeřově půdě počítat s vřelým uvítáním. Luciena Favreho, lodivoda Mönchengladbachu, však fanoušci v Curychu stále chovají v úctě. A to i přesto, že dnes přijede coby nepřítel..

Favreho kariéra je totiž se švýcarským klubem pevně spjata. Jeho trenérská kariéra v Curychu začala na jaře 2003; v té době byl kdysi slavný klub v troskách. Když však progresivní kouč v roce 2007 odcházel, měl už na kontě dva domácí tituly a jeden pohár. Jeho novým útočištěm se stala berlínská Hertha, odkud následně přešel ke kormidlu Borussie.

"V Curychu jsem zažil fantastické chvíle. Ty čtyři roky byly jako sen," dojímal se dnes šestapadesátiletý kouč poté, co los svedl oba celky do jedné skupiny. "Když na tu dobu myslím, vrací se mi spousta vzpomínek." Tou zřejmě nejvýraznější je moment z května 2006, kdy branka Iuliana Filipescua z nastaveného času utkání proti Basileji rozhodla o zisku prvního titulu od roku 1981.

Favreho vliv na švýcarský fotbal se dá přirovnat k Jürgenu Kloppovi v Německu - jeho Curych byl po dlouhé době prvním týmem, který věnoval obrovskou pozornost každému detailu na tréninku, dokonale analyzoval každého soupeře a dokázal spojit defenzivní zodpovědnost se skvělým útočným stylem. Ať už dnešní utkání dopadne jakkoliv, těžko si lze představit, že by domácí publikum hostujícího kouče zatratilo - koneckonců nebýt jeho práce, nemělo by nejspíš šanci užívat si dnes atmosféru evropských pohárů.

Curych sehrál první utkání na půdě kyperského Apollonu Limassol, byl to však vyrovnaný boj - po dvou inkasovaných brankách v první půli dokázali Švýcaři na začátku druhého dějství vyrovnat a nakonec je potopil až vlastní gól Philippa Kocha v samém závěru. Borussia nastoupila v úvodním duelu proti Villarrealu a uhrála remízu 1:1.

V domácích soutěžích se oběma celkům daří podobně - patří jim shodně druhá příčka s minimální ztrátou na vedoucí tým, tedy Basilej, respektive Bayern Mnichov. Domácí budou mít v honbě za cennými body výhodu v tom, že Hříbatům bude chybět trio opor; na marodce jsou Fabian Johnson, Christoph Kramer a Raffael.

Pod Favreho taktovkou nicméně Borussia nikdy neměla problémy své hvězdy nahradit. Když v roce 2012 odešli Marco Reus, Dante a Roman Neustädter, přirovnal to švýcarský kouč k hypotetické situaci, v níž by Barcelona přišla zároveň o Messiho, Piquého a Xaviho - a i přes toto oslabení dovedl ještě tentýž rok svůj tým do Evropy. Podaří se současnému kouči Ursi Meierovi převézt slavného předchůdce?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.50 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Villarreal CF - Apollon Limassol  (čtvrtek 21:05)
Villarreal má před sebou několik náročných týdnů bez Matea Musacchia, který je zraněn. V okleštěné sestavě nastoupí také v Evropské lize a bude doufat, že se mu povede reagovat na prohru s Realem Madrid lepším výsledkem. Hosté z Kypru možná byli outsidery, ale v minulém utkání překvapili a jsou na čele tabulky.

V sestavě Villarrealu se možná až měsíc neobjeví Mateo Musacchio, obránce španělského klubu si poranil stehenní sval. To je pro Villarreal citelná ztráta, protože mladý hráč patří k základním stavebním kamenům celého týmu. V posledním utkání sice Musacchio ještě nastoupil, ale ani jeho nasazení nebylo Villarrealu nic platné. Na stadion El Madrigal totiž zavítal slovutný Real Madrid a s domácími si nakonec poradil. Na gól Luky Modriće navázal také fenomenální Cristiano Ronaldo a rozesmutnil domácí fandy.

Villarrealu nevyšla příliš ani premiéra v Evropské lize, protože v Borussia-Park remizoval s domácím Mönchengladbachem 1:1. Kvůli brance Patricka Herrmanna navíc prohrával, ale naštěstí pro něj má Villarreal ve svém středu Ikechuwka Ucheho, který se dvacet minut před koncem trefil a srovnal na konečných 1:1. V dalším utkání čeká španělský celek nevyzpytatelný Apollon Limassol, který umí překvapit. Villarreal se ale i přes nezdar s Realem Madrid chce dívat vpřed a touží po třech bodech.

Výhru by rád i obránce Mario Gaspar, který očekává velmi těžký zápas. Doufá ale také v podporu domácího týmu. Na tiskové konferenci před utkáním Gaspar mimo jiné sdělil: "Chceme jen jednu věc - vyhrát na domácí půdě a darovat našim fanouškům několik důvodů k radosti. Rádi bychom podali dobrý výkon a nechali si všechny tři body doma. Potřebujeme uhrát dobrý výsledek, abychom si zvedli sebevědomí a oživili postupové naděje."

"Pokud bychom nevyhráli první utkání na domácí půdě, pak by náš postup byl mnohem složitější. Takže to je velká motivace, abychom uspěli. Podle mého názoru je domácí forma klíčová. Pokud bychom nezvládli ani domácí utkání, mohli bychom to rovnou zabalit. Musíme udělat maximum, abychom doma neprohrávali. Když se nám to podaří, tak budeme postupu zase o něco blíž. Konkurence v Evropské lize je velmi náročná, každý tým chce uspět především před vlastními fanoušky. A my nejsme výjimkou."

"Celý tým dýchá pro stejnou věc. Musím říct, že zápas s Realem Madrid nás trochu nalomil a nálada v kabině chvíli nebyla ideální. Věděli jsme, že šlo hrát mnohem lépe. Měli jsme své šance, ale nedokázali jsme soupeře potrestat za jeho chyby. Nakonec on potrestal ty naše. Snažili jsme se, abychom uhráli dobrý výsledek proti tak skvělému týmu, ale nepovedlo se nám to. Možná i proto potřebujeme zvládnout utkání s Apollonem, protože bychom se mohli odrazit díky dobrému výsledku i do La Ligy," dodává Mario Gaspar.

Apollon Limassol sice byl považován za outsidera, ale v premiérovém utkání na půdě Evropské ligy si skvěle poradil s Curychem. Domácí Kypřané vstoupili do utkání skvěle, když je už po devíti minutách poslal do vedení Fotis Papoulis. Krátce před poločasovou přestávkou se prosadil také Marcos Gullon. Hosté se ale nevzdali a utkání zdramatizovali. Nejprve se prosadil Avi Rikan, po něm srovnal Gilles Yapi-Yapo. Apollonu pomohl hostující hráč jménem Philippe Koch, který si vstřelil vlastní gól. Povede se Apollonu překvapit dalšího favorita, nebo si Villarreal povede lépe než proti Bílému baletu?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.50 - 18.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Apollon Limassol (CYP)11003:23
2.Villarreal CF (ESP)10101:11
 Borussia Mönchengladbach (GER)10101:11
4.FC Curych (SUI)10012:30
Skupina B
HJK Helsinky - Club Bruggy  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Helsinek nedokázali ve svém prvním zápase v Evropské lize uspět v severském derby na půdě dánské Kodaně a nakonec museli skousnout porážku v poměru 0:2, nyní se pokusí ve velmi těžké skupině dosáhnout na svůj první bodový zisk. Nicméně pokud nedokážou proti belgickým Bruggám bodovat, tak už jen velmi těžko dosáhnou na postup, v dalších dvou zápasech se totiž střetnou s favoritem skupiny z italského Turína.

Pro finský celek už je samotný postup do základní skupiny velkým úspěchem, ovšem nyní určitě ještě chce překvapovat evropskou scénu. Finská liga se pomalu blíží ke svému závěru a do konce letošního ročníku chybějí už jen tři kola. Nicméně Helsinky si již s předstihem zajistily mistrovský titul o tomto víkendu díky výhře na půdě TPS Turku po výsledku 4:1, ani v tomto ročníku neměly konkurenci.

Finský výběr vede ligu o jedenáct bodů před Seinäjoki a už nemůže být dostižen. Nyní ho však čeká mnohem náročnější zkouška. Club Bruggy na domácí půdě sice úplně nezáří, jenže i tak bude v tomto střetnutí mírným favoritem. Po devíti kolech má na kontě čtrnáct bodů a v tabulce mu patří páté místo, na vedoucí Anderlecht ztrácí sedm bodů. Na Helsinky kromě zápasů v Evropské lize ještě čeká boj o národní pohár, kam se probojoval až do finále.

Bruggy v posledních pěti kolech dokázaly zvítězit jen jednou, po slušném startu zdolaly pouze outsidera z Kortrijku po výsledku 5:0. V minulém kole remizovaly na půdě Oostende v poměru 2:2. Co se týče Evropské ligy, tak v prvním zápase před vlastními fanoušky remizovaly s Turínem bezbrankovým poměrem a začaly svou pouť velmi dobře. Ani v jednom týmu nepůsobí žádný český či slovenský krajánek.

Domácí kouč Michel Preud'homme nečeká jednoduché utkání: "Helsinky budou hrát v naprosté pohodě, získaly mistrovský titul a už nemají co ztratit. Navíc k naději na postup ze skupiny potřebují bodovat a na domácí umělé trávě jsou hodně silní. Budeme muset předvést stoprocentní výkon, abychom si odvezli tři body. Chceme navázat na dobrý defenzivní výkon proti Turínu a v útočné fázi pevně věříme, že se prosadíme."

Jeho protějšek Mika Lehkosuo věří v bodový zisk. "Proti Kodani jsme předvedli dobrý taktický výkon a více jak šedesát minut jsme hráli velmi slušně. Nakonec to nevyšlo, to nás ale nepoloží. O každý bod se popereme a proti Bruggám máme šanci," uvedl odhodlaně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.90 - 3.60 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Turín FC - FC Kodaň  (čtvrtek 21:05)
Turínský celek chce navázat alespoň na minulý zápas a neprohrát. Jenže to bude mít těžké, protože aktuální forma není zrovna jeho silnou stránkou. Prohrál s Hellasem Verona, vyhrál nad trápícím se Cagliari a naposledy si připsal remízu s Fiorentinou. Kodaň je první v tabulce a po zápase s Helsinkami se vyhřívá na čele se třemi body.

Turín rozhodně neplní očekávání z minulé sezony. A jen těžko by mohl, když mu odešla dvě největší útočná esa. Na jejich místa dorazili Fabio Quagliarella a Amauri. Prve jmenovaný útočník přišel před sezonou a nemusel se stěhovat daleko, protože předtím působil v dresu turínského Juventusu. Byl však využíván především jako žolík se zkušenostmi z reprezentace, který v případě potřeby naskočil do utkání. A soudě dle výsledků Staré dámy tato potřeba nenastávala příliš často.

I proto Quagliarella vyslyšel volání o pomoc a vyztužil ofenzivní linie Granaty. Svou roli si nyní užívá na maximum a je rád, že se těší důvěře trenéra i fanoušků. "Je normální, že jako profesionální hráč chcete odvádět dobré služby. Sezení na lavičce není příjemná věc, i když se jedná o lavičku velkoklubu. K Juventusu samozřejmě necítím žádnou zášť, bylo potřeba dát šanci mladším hráčům. Do FC Turín se rád vracím, protože toto prostředí se mi vždy líbilo a považoval jsem jej za domov. Chci tomuto týmu pomoci v co největší možné míře."

"V posledních duelech se nám moc nedařilo, ale velkou vinu mají častá zranění. Také nejsme příliš sehraní, protože jsme zkoušeli nový systém. Přešli jsme na rozestavení se třemi obránci a dvěma útočníky, abychom víc zapojili ofenzivní hráče. Což je dobře a mě to vyhovuje, ale nedalo nám to moc prostoru se sehrát. Před zápasem s Cagliari jsme na to měli jen dva dny. Ale jak znám tento tým a našeho trenéra, tak je mi jasné, že se do toho brzy dostaneme. Teď nás čeká velmi náročné utkání proti Kodani a my se na něj moc těšíme," dodal Fabio Quagliarella.

A jeho tým bere utkání Evropské ligy velmi vážně, i když není považován za favorita. Ostatně to dodávají také slova zkušeného taktika Giampiera Ventury, který v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Evropská liga je pro nás svátkem, víme, že máme být za co vděční. Nehrajeme ji každý rok, takže si ji chceme užít. Zároveň by ale nebylo dobré vypustit ji, protože nám může hodně dát. Jsme na ni připraveni a doufáme, že v ní dojdeme daleko."

"Líbí se mi, jak zareagovali fanoušci. Když jsme hráli vyřazovací kolo proti Brommapojkarně, byl stadion plný. Fanoušci nás hlasitě podporovali a my jsme cítili jejich podporu. Rádi bychom si ji zasloužili také v utkání s Kodaní. To je tým, který má velké zkušenosti s nejlepšími soutěžemi v Evropě, Juventus měl v minulém roce velké problémy, aby tento tým zvládl. Takže víme, že nejsme úplně favorité. I proto budeme potřebovat každého našeho fanouška. Změnili jsme taktiku a mělo to dobrý důvod. Týmy, kterým jsme čelily, to vyžadovaly. Doufám, že se nám povede utvrdit se v naší filozofii a zvítězíme," přeje si zkušený kouč.

Kodaň porazila v prvním kole finské Helsinky, Nicolai Jørgensen se trefil dvakrát. Díky těmto třem bodům je Kodaň na první příčce a může pomýšlet na další body. Dařilo se jí také v domácí soutěži, kde si po výhře v Evropské lize poradila také s Brøndby IF. V minulém utkání Superligaen však zaváhala, když musela dotahovat skóre proti SønderjyskE a střele Adamy Guiry.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.90 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Kodaň (DEN)11002:03
2.Club Bruggy (BEL)10100:01
 Turín FC (ITA)10100:01
4.HJK Helsinky (FIN)10010:20
Skupina C
Asteras Tripolis - FK Partizan  (čtvrtek 21:05)
Jestli se chce Asteras nebo Partizan ucházet o dvě postupová místa, měli by především získat co největší počet bodů právě ze svých vzájemných zápasů. V konkurenci Besiktase nebo Tottenhamu se totiž bude hodit úplně každý. Oba celky v prvních zápasech překvapily, takže se s nimi ve skupině C rozhodně bude muset počítat.

Srbský celek už dlouhá léta neuhrál v Evropě nějaký pořádný výsledek. Poslední bezbranková remíza s Tottenhamem by mu ale mohla zaručovat dobrou budoucnost. Možná že s takovým výsledkem na úvod ani nepočítal. Aktuálně mají všechny čtyři kluby prakticky stejnou startovní pozici, neboť i Asteras dokázal plichtit v Besiktasi.

Partizan se v Řecku bude muset obejít Nikoly Drinčiče, který zatím odehrál všechna utkání v evropských pohárech, a také Petara Škuletiče, jenž patří ke klíčovým útočníkům. Nahradit tyhle dva hráče bude pro kouče Marka Nikoliče zajisté nelehký úkol. Obzvláště, když otazník visí i nad stoperem Brankem Iličem, který má teploty.

Nikoličovi hoši na domácí scéně neztratili ani bod, za šest zápasů vstřelili dokonce úctyhodných 21 branek. Mohou se tak rozhodně pyšnit slušnou formou. Uvidíme, zda-li jim uškodí fakt, že o víkendu bylo odloženo jejich utkání s OFK Bělehrad. Fyzicky by mělo být mužstvo připraveno, na druhou stranu možná bude chybět herní praxe.

Domácí jsou v řecké lize ve středu tabulky, po pěti kolech mají na kontě devět bodů. Posledními výhrami nad Kalloni a Platanias alespoň částečně vylepšili ne úplně povedený start do sezóny. Pořád platí, že kouč Staikos Vergetis lpí především na práci defenzívy, která by měla přinášet ovoce.

Asistent trenéra Andreas Zikos si uvědomuje důležitost tohoto střetnutí. "Hráli jsme v evropských pohárech už v letech minulých, tým rostl rok od roku," uvedl na tiskové konferenci. "Nechceme tak být v základních skupinách pouhými účastníky. Každý soupeř tu chce ukázat, co v něm je, a my nejsme výjimkou, především ne doma."

Co se absencí týče, chybět bude určitě zraněný obránce Dimitris Kourbelis a nejistý start se vznáší nad záložníkem Ritchiem Kitokem. "Zápas proti Partizanu pro nás bude jednou malou oslavou. Klub má bohatou historii, skvělou mládež a v současnosti je číslo jedna ve své zemi. My ale doufáme v sebe, snad uhrajeme dobrý výsledek," dodal Zikos.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:05)
Tottenham přivítá ve druhém kole zápasů Evropské ligy turecký Besiktas. Oba celky jsou papírovými favority na postup ve skupině C, jelikož však všechny zúčastněné týmy mají po úvodních zápasech na kontě po jednom bodu, zůstává situace zatím otevřená..

Nový kapitán londýnského celku Younes Kaboul ví, kde mohou jeho spoluhráči hledat inspiraci - klíčem k úspěchu je prý navázat na výkon z víkendového severolondýnského derby. V něm se Spurs představili na půdě rivala z Arsenalu a dokázali vydolovat bod za remízu 1:1. Jejich představení se Kaboulovi zamlouvalo a na Turky by prý něco podobného mělo rovněž fungovat.

Tottenham zažil pod novým koučem Mauriciem Pochettinem velice dobrý start do sezony, když vyhrál první čtyři soutěžní duely; od té doby však jeho forma výrazně opadla a z posledních šesti zápasů se radoval pouze jednou. Šlo o utkání třetího kola League Cupu proti Nottinghamu Forrest (3:1). Že se následně nepodařilo navázat výhrou na Arsenalu, však Spurs nejspíš nikdo nevyčítá.

"Pro mě osobně je nejdůležitější, že všichni v klubu, hráči i zaměstanci, ukázali opravdu silnou mentalitu. Na hřišti jsme působili velice jednotným dojmem," chválil Kaboul po víkendovém šlágru. "Teď jdeme dál, tento zápas už je za námi. Nyní se soustředíme na čtvrteční duel s Besiktasem. Pokud budeme hrát jako na Emirates, neměli bychom mít problémy. Musíme tento výkon zopakovat. Ukázali jsme, čeho jsme schopni," těšilo francouzského stopera.

Příznivý výsledek by se Londýňanům hodil i vzhledem k tomu, že ve svém úvodním duelu v Bělehradě uhráli s tamním Partizanem pouze bezbrankovou remízu; Besiktas je na tom nicméně papírově ještě hůře, dva body s Asterasem Tripolis totiž ztratil doma (1:1). Řecký celek přitom vyrovnával až v samém závěru.

A vzhledem k tomu, že poslední zápas v turecké lize s Eskisehirsporem skončil stejným skóre, je logické, že manažer Slaven Bilić radostí zrovna nejásal. "Upřímně řečeno jsme si nezasloužili vyhrát. Nedokázali jsme si vytvořit dostatek šancí, zejména ve druhé půli," pronesl. "Nyní se musíme myšlenkami přesunout na Tottenham. Nečeká nás vůbec nic jednoduchého."

Oba soupeři se zatím potkali pouze jednou, ve skupinové fázi Poháru UEFA v sezoně 2006/07; tehdy Spurs dokázali v Turecku zvítězit 2:0 díky trefám Hossama Ghalyho a Dimitara Berbatova. Ve snaze zopakovat tento úspěch jim však dnes nepomůže Kyle Walker, který je po operaci, a možná ani Danny Rose, nad jehož startem visí otazník. Hosté si naopak nemohou být jisti zdravotním stavem Mustafy Pektemeka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.90 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Beşiktaş JK (TUR)10101:11
 Asteras Tripolis (GRE)10101:11
3.Tottenham Hotspur (ENG)10100:01
 FK Partizan (SRB)10100:01
Skupina D
Astra Giurgiu - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 21:05)
Rumunské Astře úvodní střetnutí v Evropské lize vůbec nevyšlo, na druhou stranu se jí poměrně dobře dařilo na domácí scéně. Potvrdit slušnou formu bude chtít proti Salcburku, který patří ve skupině D k horkým kandidátům na postup do další fáze. Hosté naposledy remizovali se Celticem a dělí se o druhé místo.

Ačkoli klub z města Giurgiu vyřadil v předkole slavný Lyon, v Záhřebu utrpěl tvrdou lekci. Všichni si asi představovali trochu jiný výsledek než jen tvrdou porážku 1:5. Dinamo ovšem předvedlo jeden ze svých nejlepších výkonů za poslední léta a zaslouženě vévodí tabulce. Svěřenci Daniela Isaily mají nyní šanci na reparát.

Jenže nějakým způsobem vylepšit náladu vlastním fanouškům bude poměrně obtížný úkol. Red Bull má jeden z nejambicióznějších týmů v Evropě, co se tedy malých fotbalových zemí týče. "I když soupeř nemusí být v ideálním rozpoložení, musíme se soustředit pořád na tvrdou práci," upozorňoval hostující trenér Adolf Hütter.

Domácí tři dny po neúspěchu v Chorvatsku sehráli těžký zápas proti Pandurii, které ale zvládli a vyhráli 2:1, a v minulém kole dokázali uhrát cennou remízu na půdě Steauy Bukurešť. "Měli jsme tam našeho člověka. O soupeři víme mnoho, máme spoustu obrazového materiálu," prozradil Hütter.

Jeho mužstvo o víkendu narazilo na Rapid Vídeň, tedy celek, se kterým by se měl prát o titul. Po celých 90 minut bylo lepším týmem, dvou gólů se dočkalo v samotném závěru a zaslouženě zvítězilo 2:1. "Budeme se pak soustředit hlavně na regeneraci. A s dvěma vítězstvími by bylo vše daleko jednodušší," maloval si salcburský stratég.

Hosté podřizují přípravě na utkání vše. Protože v Giurgiu nebyly k dispozici ideální podmínky na přípravu, rozhodl se Hütter zůstat s týmem v Bukurešti a na jih Rumunska odcestovat až v den utkání. Dohlížet na pravidla fotbalu bude mimochodem dohlížet český rozhodčí Libor Kovařík.

Zatímco Isaila bude kvůli zranění postrádat klíčového útočníka Kehindeho Fataie, Salcburk má o poznání větší marodku. Zranění jsou stále Isaac Vorsah, Valon Berisha, Rodnei i Asger Sorensen, Franz Schiemer absolvoval nedávno trénink a je nepravděpodobné, že by nastoupil do základní sestavy.

Andrease Ulmera, Petera Ankersena a Christiana Schweglera trápí různá svalová zranění, takže i u nich je start nejistý. "Chceme navázat na poslední zápas v Rapidu a dostat se zpátky do tempa," přál by si Hütter. "Video-rozbor, který jsme absolvovali, bude důležitým aspektem. Jedeme si pro tři body," potvrdil forvard Marcel Sabitzer.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 4.00 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 21:05)
Celtic může v utkání s chorvatským Dinamem Záhřeb spoléhat mimo jiné na historické statistiky, protože chorvatský celek ještě ve Skotsku nikdy nevyhrál. Bude se historie opakovat, nebo se Dinamo dočká první výhry na "zakázaném území"?

Kdybyste se fanoušků slavného skotského Celticu Glasgow zeptali na jméno jednoho oblíbeného soupeře, pravděpodobně byste dostali jako odpověď jméno čtvrtečního soka z Chorvatska. Oba celky se totiž utkají již popáté a Dinamo Záhřeb ještě nikdy nevyhrálo! Na domácí půdě navíc skotský celek v zápase s chorvatským Dinamem Záhřeb ještě ani jednou neinkasoval. A obdobně bezzubé je také Dinamo, pokud jde o střety s Celticem. V kolonce vzájemných gólových bilancí samozřejmě také vládne Celtic.

Domácí manažer Ronny Deila bude spoléhat na brzký návrat některých klíčových hráčů. To se týká především zkušeného Krise Commonse a Jasona Denayera. Jinak je marodka Celticu velmi populárním místem, kde se v tuto chvíli setkali Mikael Lustig, Charlie Mulgrew a Adam Matthews. K tomu připočtěme fakt, že nastoupit v evropských pohárech nemůže ani střelec John Guidetti a je jasné, že domácí čeká velmi těžký test jejich schopností.

Do hry by se měl zapojit srbský střelec Stefan Scepović, zatímco mimo hru bude také dlouhodobě zraněný James Forrest. Celtic má šanci vyhrát svůj první zápas v tomto ročníku Evropské ligy. V premiérovém pokusu mu to moc nešlo, protože ze zápasu se Salcburkem mohl určitě vytěžit mnohem víc než jen remízu 2:2. Celtic díky střele Wakasa Mubaraka vedl nad rakouským celkem, ale Alan srovnal ještě v rámci první půle. Scott Brown po hodině hry vrátil vedení hostům ze Skotska, ale nakonec se body dělily, o což se zasloužil Jonathan Soriano.

Svěřencům manažera Ronnieho Deily se na druhou stranu podařila poslední tři utkání v rámci skotské Premiership, když porazili Aberdeen, Hearts a naposledy i St. Mirren FC. Dinamo Záhřeb ale bude extrémně těžkým soupeřem. Když odhlédneme od statistik, které jsou v dnešní době velmi zavádějící, tak chorvatský celek má mnoho důvodů k optimismu. Hráče ze Záhřebu si pojedou výlet do Skotska užít také proto, že v posledních jedenácti zápasech napříč všemi soutěžemi neprohráli. Devět zápasů z nich dokonce vyhráli.

A špatně si rozhodně nevedli ani v prvním utkání skupiny D, když se postavili hostům z Rumunska. Celek Astra Giurgiu roznesli pěti brankami a sami inkasovali jen jednou. Hrdinou utkání se stal především domácí útočník El Arbi Soudani, který vsítil hattrick. Ve zmíněném utkání se prosadil také mladík Ante Corić, kterému bylo v době skórování 17 let a 157 dní, čímž se stal čtvrtým nejmladším střelcem organizace UEFA. Prosadí se také v utkání s Celticem, nebo bude pokračovat nadvláda skotského celku? Utkání dostali na starosti belgičtí rozhodčí Sébastien Delferiere, Yves De Neve a Frederick Stalport.

Dinamo Záhřeb se účastnilo deseti ročníků soutěží pořádaných organizací UEFA, ať už to byl formát Ligy mistrů či Pohár UEFA nebo Evropské ligy, její novější verze. Ještě nikdy se tomuto ambicióznímu celku ale nepovedlo postoupit do další fáze soutěže. Teď jej má na starosti Zoran Mamić, někdejší defenzivní záložník. Nejprve u týmu fungoval jen jako dočasná náhrada, ale vedení mu svěřilo první tým s velkými očekáváními a Mamić jej nezklamal - v minulé sezoně dovedl Dinamo Záhřeb k ligovému prvenství. A rád by optimismus přenesl také do Evropské ligy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.50 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dinamo Záhřeb (CRO)11005:13
2.Red Bull Salzburg (AUT)10102:21
 Celtic FC (SCO)10102:21
4.Astra Giurgiu (ROU)10011:50
Skupina E
Dinamo Moskva - PSV Eindhoven  (čtvrtek 17:00)
Dinamo Moskva bude doufat, že se holandský fotbal příliš nezměnil. V kádru má totiž dva někdejší hráče PSV, kteří by svými zkušenostmi mohli přispět k dobré přípravě. Ani jeden tým nemá v současnosti ideální formu, takže bude velmi zajímavé, jak se utkání bude vyvíjet.

Jedním z těchto hráčů je Balázs Dzsudzsák, který odehrál několik sezon v PSV a prosadil se především díky rychlosti, pracovitosti a schopnosti přejít přes jednoho či více hráčů. PSV bude muset eliminovat jeho schopnosti, aby se přiblížilo ke třem bodům. Dalším hráčem se zkušenostmi z holandské Eredivisie je bulharský obránce Stanislav Manolev. Zajímavé u prve jmenovaného je číslo, na které by se mohl dostat. V případě, že nastoupí, si Balázs Dzsudzsák připíše padesátý start. A to právě proti týmu, za který v letech 2008 až 2011 nastupoval.

V prvním utkání si poradily oba týmy. Svého konkurenta porazilo domácí PSV, když si díky brance Luuka de Jonga poradilo s Estorilem Praia. Od té doby vyhrálo nad Cambuurem, kterému nasázelo čtyři branky. V pohárovém klání si poradilo také s FC Utrecht. Nad jeho síly ale byl v minulém kole Eredivisie Heerenveen, který celek z Eindhovenu porazilo díky brance Daleyho Sinkgravena. Zajímavé na tomto klání byly také dvě červené karty, po jedné na každé straně.

Svou porci štěstí si vybral také tým z Moskvy. V utkání s řeckým Panathinaikosem Atény se prosadila dvojice Aleksandr Kokorin - Aleksei Ionov. Za domácí se prosadil pouze Athanassios Dinas, jehož branka ale na body nestačila. Ruská Premier Liga má za sebou deváté kolo, které ale Dinamu nepřineslo mnoho štěstí. Po pohárové prohře s Jaroslavlí Dinamo Moskva remizovalo 2:2 s aktivním Krasnodarem, což mu stačí na průběžné třetí místo. Na druhé místo ztrácí Dinamo jen dva body, což rozhodně není nepřekonatelný problém.

Nejistý je start Andrése Guardada v zápase Evropské ligy na půdě Dinama Moskva, mexický reprezentant ve službách PSV Eindhoven má zdravotní problémy. Kompletní nebudou ani domácí, ačkoli hlavní problém je úspěšně vyřešen. Mathieu Valbuena je po operaci slepého střeva fit, od začátku týdne je zpátky v přípravě Dinama Moskva a nebude tak chybět v nominaci na zápas Evropské liga s PSV Eindhoven. PSV budou chybět dva velmi důležití hráči. Memphis Depay je dlouhodobě mimo, Stijn Schaars se také počítá mezi zraněné. Dinamo by mohlo postrádat Jurije Žirkova a pravděpodobně také Alexandera Büttnera.

Právě někdejší bek Manchesteru United má zkušenosti z holandské elitní soutěže, nastupoval totiž za Vitesse. Ve stejné soutěži si jméno vydobyl také stoper Douglas, který se před přesunem do Dinama Moskva zapsal do statistik FC Twente. PSV se stalo bývalým domovem bulharského obránce Stanislava Manoleva, který nastupoval za slavný klub v období let 2009 až 2014, tedy už za "vlády" současného trenéra Cocuho. Ten ve zmiňovaném období zastával nejprve pozici náhradního trenéra, jenž měl podle původních plánů dovést tým jen do konce sezony. Nakonec však zůstal a týmu šéfuje dosud.

Utkání, které bude hostit Arena Chimki, budou řídit polští sudí. Hlavním bude Marcin Borski, na čarách mu budou asistovat pánové Rafal Rostkowski a Marcin Boniek. Velký den bude ve čtvrtek očekávat mladý obránce PSV Farshad Noor, který oslaví dvacáté narozeniny. A v kuloárech se spekuluje o tom, že by mohl dostat velkou šanci. Využije ji, nebo se dva bývalí hráči PSV dočkají velké osobní vendety?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Estoril Praia - Panathinaikos FC  (čtvrtek 21:05)
"Morálních výher už máme všichni po krk. Chceme získávat skutečná vítězství a připisovat si skutečné body," prohlásil rozladěný kouč Estorilu José Couceiro poté, co jeho svěřenci v ligovém trháku s vedoucí Benfikou prohráli těsně 2:3. Další šanci mají v domácím zápase Evropské ligy proti Panathinaikosu..

Estoril Praia je malým provinčním klubem, který v posledních dvou sezonách překvapoval celé Portugalsko skvělými výkony pod vedením kouče Marca Silvy. Ten však v létě odešel do Sportingu, a jeho nástupce se tak logicky potýká s jakousi "kocovinou"; Estoril je v lize až patnáctý, jediný bod od sestupových příček, a příliš mu nevyšel ani start do EL. Prohra 0:1 na hřišti silného PSV Eindhoven však není žádnou tragédií, zvláště uvážíme-li, že domácí vstřelili jedinou branku z penalty.

Nyní má outsider skupiny E šanci na reparát v utkání, které dost možná rozhodne o prvním "odpadlíkovi" - také Panathinaikos totiž vstup do soutěže nezvládl, když před vlastními fanoušky překvapivě podlehl Dinamu Moskva 1:2. Zatímco však pro Portugalce je samotná pohárová účast vítanou nadstavbou a primárně se budou soustředit na udržení v Primeiře, aktuálně až šestý celek řecké ligy nemůže mít jiný cíl než postup do vyřazovací fáze. Hosté tak budou dnes pod větším tlakem než domácí.

Potvrzují to i slova samotného Couceira, který odmítá, že by jeho hráči cítili nějakou zvláštní odpovědnost. "Nejsme v situaci, kdy bychom museli někomu něco dokazovat. Zápas v Benfice byl možná zajímavý pro diváky, pro nás však už méně - takové věci se nesmí stávat, musíme být soustředěnější. Náš problém je jasný - máme jeden z nejlepších útoků v Portugalsku, ale zároveň jednu z nejhorších obran," uvádí kouč.

Cílem Estorilu bude samozřejmě získat všechny tři body a odrazit se tak k lepším výkonům. "Výhry jsou to, co zvedá týmu sebevědomí. Chceme vyhrát. Není to ale naše povinnost," naznačuje Couceiro, že hlavním cílem je pro letošek domácí soutěž. "Zápas s Panathinaikosem bude důležitý v tom, že jeho vítěz může udělat důležitý krok k postupu. Pro nás by to byl historicky první triumf v evropských pohárech," dodal domácí kouč, který také vyjádřil hluboký respekt k oponentovi. Panathinaikos podle něj bude bojovat "do posledního dechu".
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Dinamo Moskva (RUS)11002:13
2.PSV Eindhoven (NED)11001:03
3.Panathinaikos FC (GRE)10011:20
4.Estoril Praia (POR)10010:10
Skupina F
AS Saint-Étienne - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 21:05)
Nepříliš povedený start do Evropské ligy prožili jak St. Étienne, tak Dněpr Dněpropetrovsk. Zatímco domácí uhráli na půdě outsidera z Karabachu pouze bod, ukrajinský celek po lítém boji padl nejtěsnějším možným způsobem s Interem. Napravit své úvodní nevalné výsledky tak bude pro oba jasnou prioritou.

ASSE na tom navíc po fyzické stránce může být po náročném programu na domácí scéně daleko hůře než jeho soupeř. Během uplynulého týdne ho čekaly tři ligová kola na domácí scéně, která navíc nedopadla úplně ideálně. Po výhře v Lens přišla na řadu plichta s Bordeaux a porážka na půdě Marseille.

Je na druhou stranu pravda, že kouč Christophe Galtier v neděli neposlal na plac nejsilnější možnou sestavu a snažil se některým svým svěřencům ulevit. Možná právě proto, aby jeho mužstvo v jednom z klíčových utkání v boji o dvě postupová místa proti Dněpru opravdu získalo potřebné tři body.

V celém městě se po dlouhé době těší na základní fázi evropských pohárů. "Jsme rádi, že Stade Geoffroy-Guichard ožije," potvrdil Galtier. "Evropské noci jsou vždy vzrušující a napínavé. Kolem sebe cítíme hodně nadšení. Všechno je v naprostém pořádku, jsme ve skvělé kondici a naprosto odhodlaní."

Dněpropetrovsk po sedmi kolech překvapivě vede tabulku ukrajinské ligy a nechává za sebou jak Šachtar, tak Dynamo Kyjev. O víkendu ovšem narazil v poháru na Volyň Luck, se kterým padl 0:1. V základu se objevili i Jan Laštůvka s Ondřejem Mazuchem. "Soupeř je z Evropy zkušenější než my. Je lepší," myslí si Galtier.

Domácí budou postrádat Romaina Hamoumu a nově asi i útočníka Mevlüta Erdinca, který se zranil právě o tomto víkendu. Vrátí se ale Loïc Perrin. "Je to určitě velké plus pro celý tým," mnul si ruce st. étiennský lodivod. Dněpr bude pravděpodobně postrádat trio Ruslan Rotan, Matheus a Roman Zozulja.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 21:05)
Inter Milán si potřebuje nutně napravit reputaci po ligovém zaváhání. Podaří se mu porazit hosty z Ázerbájdžánu, nebo si Mazzarri vyslouží další kritiku za nepovedený zápas?

Nerazzurri chtějí odpovědět na kritiku po posledním výpadku na scéně Serie A, k čemuž mají nyní ideální šanci. Na San Siro zavítá podceňovaný soupeř Quarabag Agdam, který by mohl být přínosnou "startovací metou" pro milánského favorita. Ten totiž v poslední době rozhodně nedodává svým fanouškům příliš mnoho radosti. Ještě nedávno se Nerazzurri pyšnili tím, že je nikdo neporazil. Jejich start do Serie A byl poměrně pozitivní. Vše se změnilo v posledním kole.

V souboji s Cagliari, které vede český stratég Zdeněk Zeman, Inter naprosto nezvládl udržet soupeře pod kontrolou a prohrál poměrem 4:1. Do jeho sítě se prosadil mladý útočník Marco Sau a především Albin Ekdal, který se radoval z hattricku. Za Inter dokázal pouze snížit Pablo Daniel Osvaldo, který se po neúspěšné sezoně v Anglii vrátil do prostředí calcia, aby zde bojoval o svou reputaci. Před podobným úkolem je vlastně celý Inter, protože ani jemu se minulá sezona příliš nepovedla. Slavný klub a také držitel trofeje pro vítěze Ligy mistrů prochází velkou obměnou, která zahrnuje nové vedení, majitele i hráče.

Na starost dostal tuto přechodovou fázi zkušený trenér Walter Mazzarri, který si jméno udělal v Neapoli. S Interem Milán a slíbenými prostředky od majitele Ericka Thohira chce opět vládnout Serii A i Evropě, ale k tomuto cíli vede ještě velmi dlouhá cesta. To ukázali Nerazzurri právě v utkání s Cagliari. Inter Milán propadl v domácím utkání proti Cagliari, brzy šel do deseti a podlehl 1:4.

A trenér Mazzarri dobře věděl, že se na jeho hlavu bude snášet kritika: "Udělal jsem několik chyb, když jsem zvažoval rotaci se sestavou. Měl jsem za to, že tým je ve výborné formě a nevěnoval příliš pozornosti fyzické stránce, postavil jsem tak několik hráčů, kteří nastoupili ke třetímu nebo čtvrtému zápasu v řadě a to se projevilo na jejich výkonu," sypal si popel na hlavu trenér Walter Mazzarri.

Mazzarri ale nehází flintu do žita a žádá po hráčích, aby znovu bojovali. Ideálně už v zápase proti Quarabagu. "Chci poděkovat fanouškům za jejich reakci. Opravdu jsme je nepotěšili a potřebovali jsme se probudit. Je to moje chyba, ale teď musíme jít dál. Když prohrajete 4:1, tak je jasné, že bude mnoho lidí nespokojeno. S tím musíme počítat. Teď potřebujeme slyšet a cítit podporu našich fanouškům a předvést proti soupeři v Evropské lize skvělý výkon, hodit za hlavu to, že se nám v lize nedařilo," hledá řešení Mazzarri. Potřebuje nyní najít funkční systém rotace, aniž by poškodil výsledky týmu v jedné ze dvou prestižních soutěží.

Jeho tým ale nečeká nic snadného. Soupeři sice uznává kvality Interu, ale ústy obránce Assiho Agolliho zároveň protihráče varuje: "Fotbal je zvláštní věc, nikdy nemůžete předem říct, jak všechno dopadne. Mysleli byste si, že naše reprezentace by venku porazila Portugalsko? Já taky ne, ale přesto jsme to dokázali. A stejně tak může Quarabag snít o tom, že porazí Inter Milán," dodává reprezentant Albánie. Jeho spoluhráči nejsou tak rozehraní a také v Evropské lize za sebou nemají příliš dobrou sérii. Třikrát po sobě remizovali, naposledy si rozdělili body s francouzským Saint-Etienne. Podaří se jim zaskočit favorita na jeho hřišti?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán (ITA)11001:03
2.AS Saint-Étienne (FRA)10100:01
 Qarabağ Ağdam (AZE)10100:01
4.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)10010:10
Skupina G
Feyenoord Rotterdam - Standard Lutych  (čtvrtek 19:00)
Feyenoord od začátku sezóny tápe, o víkendu však konečně navázal na loňské střelecké hody a nyní bude chtít potvrdit vysoké vítězství i prvními body ve skupině G, když na svém hřišti přivítá Standard Lutych, který si na impotenci v koncovce rozhodně stěžovat nemůže.

Přestože se mu v tamní lize podařilo zvítězit pouze třikrát z devíti případů, patří mu společně s lídrem ligy, Anderlechtem, druhá příčka mezi nejgólovějšími mužstvy. Lutych se navíc nespoléhá pouze na jednoho útočníka s výraznou formou, přesnou trefu si už připsala rovná desítka jeho hráčů. Ve Feyenoordu se přitom zatím prosadili pouze tři hráči, když se o více jak polovinu zásahů postaral Mitchell te Vrede.

Ani on se však nedokázal prosadit na půdě Sevilly, která si bez výraznějších problémů připsala úvodní vítězství díky gólům v první půle. Po vyřazení z nizozemského poháru už v druhém kole tak začala média řešit stabilitu trenérské židle Freda Ruttena, jehož ale vedení alespoň před širší veřejností nadále podporuje a situaci, které nepřidává ani osm bodů ze sedmi ligových kol, hodlá řešit až po novém roce.

Po vyloupení stadionu Go Ahead debaklem 4:0 však na něj čeká další výzva - uspět před vlastními diváky. Kromě infarktového postupu do Evropské ligy, o kterém rozhodl vítěznou brankou Elvis Manu až v druhé minutě nastavení, se v Rotterdamu jednou body dělily a hned čtyři hosté odjížděli s plným počtem.

Právě Lutych svou bídnou sérii sedmi zápasů bez vítězství přerušil vstupem do skupiny Evropské ligy vydřeným úspěchem nad Rijekou, po kterém zvítězil i na výjezdech v lize a belgickém poháru. Přestože byl v obou zápasech favoritem, dvě čistá konta ze hřiště soupeře rozhodně nedávají dobrý pocit nizozemské ofenzivní nešikovnosti.

Co by naopak mohlo alespoň matně pomoci lehce se zdvihající psychice, je vzpomínka na sedmdesátá léta a jediná předešlá setkání se svým čtvrtečním sokem. Tehdy se Feyenoord díky pravidlu o venkovních gólech dostal na úkor Lutychu přes třetí kolo Poháru UEFA a následně celou soutěž opanoval. Zároveň si celek z největšího přístavního města Evropy pohlídal tři minulé nájezdníky z Belgie, kterým nedovolil jediný přesný zásah. Na druhé straně se o něco podobného bude možná pokoušet Ronnie Stam, jenž letos zasáhl do čtyř soutěžních klání. Třicetiletý obránce bezpochyby doufá, že mu neunikne pikantní možnost zahrát si proti celku, v jehož mládežnických kategoriích strávil pět let.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.90 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NK Rijeka - Sevilla FC  (čtvrtek 19:00)
Sevilla vykročila za postupem ze základních skupin Evropské ligy velmi dobře, když si o dvě branky poradila s Feyenoordem. Teď si bude chtít udobřit fanoušky po katastrofálním výkonu z La Ligy. Ani Rijeka v posledních zápasech neoplývá sebedůvěrou a prohrála i premiérové vystoupení v Evropské lize.

Sevilla se prezentovala velmi dobrým výkonem prakticky od začátku sezony a kromě úvodního utkání s Valencií se jí dařilo. Poradila si také s Feyenoordem, který Sevilla porazila o dvě branky. Nejprve v osmé minutě Deulofeu rozehrál z levé strany přímý kop, který Stephane Mbia hlavou minul, ovšem v ostrém náběhu za ním ve skluzu usměrnil prudký míč do sítě Krychowiak. Podobná akce se odehrála také po půlhodině hry, když Gerard Deulofeu našel dalším skvělým pasem Stephana Mbiu a ten se již napodruhé nemýlil - 2:0.

V minulém utkání však přišel zlom, když se proti Seville postavil Atlético Madrid. A to už tak moc veselo v táboře Sevilly nebylo. Koke po dlouhé době ukázal své střelecké schopnosti, napřáhl zpoza vápna a jeho nádherná rána se snesla přesně pod břevno hostující branky - 1:0. Drtivý tlak v závěru první půle Atlético využilo díky hlavičce Saula Niguéze. Ani ve druhé polovině utkání se Sevilla nevzpamatovala a poslední minuty utkání opět patřily Atléticu. Madridský celek vstřelil ještě dvě branky a Seville zbyly oči pro pláč.

Trenér Unai Emery samozřejmě nemohl být spokojený s tím, jak se hráčům dařilo. Po utkání s Atléticem smutně dodal: "Máme za sebou náročný zápas. Nezvládli jsme ho tak, jak jsme si představovali. Náš soupeř byl lépe připraven a převyšoval nás prakticky ve všech aspektech. Máme ještě hodně práce, pokud se mu chceme vyrovnat. Je nutné, abychom zůstali nohama pevně na zemi a tvrdě na sobě pracovali. Nic jiného nám ani nepomůže. Těšíme se na utkání s Rijekou, které by nám mohlo vrátit naše sebevědomí," doufá Emery.

Trenér Emery může radost alespoň z toho, že se mu vrací několik hráčů. Další krok směrem k návratu na hřiště udělal Kévin Gameiro. Útočník Sevilly si v létě poranil kolenní vazy a letos ještě nenastoupil ani k jednomu zápasu, nedávno ovšem začal trénovat s míčem a nyní se zapojil do tréninku se svými spoluhráči ze španělského klubu. V pořádku by měl být také Stephane Mbia, který hraje v záloze Sevilly klíčovou roli.

A velkou motivaci má také střelec Carlos Bacca, kterého sice obletovaly velké kluby po celé léto, ale zkušený útočník se rozhodl zůstat v Seville. Dostal dokonce přidáno při podpisu nové smlouvy. Kolumbijský útočník je v andaluském klubu sice i nadále vázán do června 2018, bude ale pobírat vyšší plat. A tento krok si pochvaluje i vedení populárního celku, jmenovitě klubový prezident José Castro. Ten v rozhovoru pro deník AS poznamenal: "Je pravda, že ohledně tohoto kroku jsme měli jisté pochybnosti, zvláště vzhledem ke zbytku týmu, ale vše jsme pečlivě zvážili a nakonec se rozhodli přidat mu."

"Carlos si to zaslouží, o tom není pochyb. Daří se nám i díky němu. Každý zápas je jiný a my doufáme, že se poučíme z našeho neúspěchu proti Atléticu. Chceme ukázat, že jsme velký tým a ty se rychle učí. Toužíme po tom, aby naši diváci odcházeli domů spokojení z předvedeného fotbalu i výsledku. Rádi bychom jim poděkovali i výsledkem proti Rijece. Do Evropské ligy vkládáme velké naděje, což s námi sdílí také hráči," uzavírá zkušený činovník. Bude odcházet domů spokojen i ve čtvrtek večer?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)11002:03
 Standard Lutych (BEL)11002:03
3.Feyenoord Rotterdam (NED)10010:20
 NK Rijeka (CRO)10010:20
Skupina H
FK Krasnodar - Everton FC  (čtvrtek 18:00)
Everton vstoupil do nového ročníku Evropské ligy výborně, když doma rozstřílel nebezpečný Wolfsburg, dnes jej však čeká minimálně stejně těžký úkol v podobě utkání v ruském Krasnodaru..

A aby to svěřenci Roberta Martineze neměli příliš jednoduché, řada jich musela na pět tisíc kilometrů dlouhý výlet na východ zapomenout z důvodu zdravotní krize, která v kabině Toffees v současnosti řádí. To je příklad třeba pravého beka Seamuse Colemana, jenž chyběl poslední tři utkání a nestihne ani to dnešní; mimo jsou také zkušený stoper Sylvain Distin, jihoafrický záložník Steven Pienaar nebo další středopolař James McCarthy.

Další nepříjemností je viróza, která trápila Martineze před víkendovým Merseyside derby; nyní by však již vše mělo být v pořádku. "Jediné, na co v tuto chvíli myslím, je ujistit se, že každý, kdo s námi míří do Ruska, je stoprocentně fit a dokáže zvládnout zátěž dlouhého letu a následného těžkého utkání," uvedl španělský stratég.

V zápase s Liverpoolem sice Toffees vydolovali cennou remízu, nicméně přišli také o Kevina Mirallase; šestadvacetiletého Belgičana v průběhu utkání zradilo koleno a v klubu se obávají, že bude chybět delší dobu. V tuto chvíli se čeká na výsledky podrobnějších vyšetření, už v úterý však Martinez vyjádřil obavy.

Tato personální krize může být vodou na mlýn Krasnodaru, který sice nemá na evropské scéně takové jméno jako skupinoví soupeři Everton, Wolfsburg a Lille, zatím to však vypadá, že se může směle poprat o postup. Aktuálně šestý tým tabulky ruské ligy zatím v pohárech válí; v předkole udolal favorizovaný Real Sociedad, kterému doma nadělil tři branky, a po cenné remíze na půdě nebezpečného Lille si brousí zuby na další favorizovaný celek.

Martinez tak bude jistě spoléhat i na rady svého křídelníka Aidena McGeadyho, který se v době svého účinkování ve Spartaku Moskva postavil Krasnodaru celkem šestkrát. "Bude to hodně těžký zápas," varuje Skot. "Je to stabilizovaný klub, který má dost peněz, nakoupil nějaké hráče a etabluje se ve vrchních patrech tabulky. Letos hraje v Evropě vůbec poprvé, takže očekávám velkou fanouškovskou podporu. Utkání v těchto místech nebývají nikdy jednoduchá."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfL Wolfsburg - Lille OSC  (čtvrtek 19:00)
Lille má v posledních sezonách pověst týmu, kterému se na domácí scéně daří, zatímco v Evropě má problémy i s papírově slabší konkurencí. Zlepšit své pošramocené renomé se svěřenci Reného Girarda pokusí na půdě Wolfsburgu. Očekávat se dá vyrovnané utkání s příchutí boje o druhou příčku..

I přes sílu obou kádrů totiž půjde především o střet těch, kteří v prvním kole Evropské ligy zklamali. Wolfsburg vůbec nezvládl utkání na Evertonu a prohrál vysoko 1:4; Lille sice dopadlo o něco lépe a vydolovalo alespoň bod, domácí remízu 1:1 s Krasnodarem je však nutno každopádně považovat za ztrátu.

Zatímco Dogy od začátku sezony válí alespoň v lize, Wolfsburg se dlouho potýkal se špatnou formou i tam; teprve poslední dobou nabírá předpokládanou formu, jak potvrdily výhry nad Leverkusenem (4:1) a ve víkendové generálce s Brémami (2:1). "Musíme soupeři jasně ukázat, kdo hraje doma," plánuje před dnešním duelem sportovní ředitel Vlků Allofs. "Nastoupíme před vlastním publikem, není žádný důvod k přílišné opatrnosti. Lille jsme studovali, je to velice dobrý tým. To ale platí i o nás."

Kouč Dieter Hecking by se rád poučil z chyb, které jeho svěřenci udělali na Goodison Parku. Naději na dobrý výsledek tam pohřbil už první vlastní gól švýcarského beka Ricarda Rodrigueze. "Začali jsme dobře, ale potom jsme se dopustili chyby, která se na této úrovni stávat prostě nesmí," lamentoval.

Vzhledem k úvodním výsledkům obou týmů je zřejmé, že půjde o pověstný "zápas o šest bodů"; pokud by Dogy ve Wolfsburgu vyhrály, bude mít bundesligový celek už pořádný problém. Tento úkol jim však ztěžuje zranění dvou letos klíčových hráčů - v generálce s Bastií (1:0) se totiž zranili portugalský playmaker Marcos Lopes a belgický střední záložník Jonathan Delaplace. Největší předností francouzského týmu tak bude letos opět skálopevná obrana pod vedením stopera Simona Kjaera a neprůstřelného gólmana Vincenta Enyeamy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.80 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Everton FC (ENG)11004:13
2.Lille OSC (FRA)10101:11
 FK Krasnodar (RUS)10101:11
4.VfL Wolfsburg (GER)10011:40
Skupina I
Sparta Praha - BSC Young Boys  (čtvrtek 19:00)
Spartu čeká ve čtvrtek večer na Letné druhé vystoupení v základní skupině Evropské ligy a půjde o velmi důležitý zápas. Podle papírových předpokladů by totiž právě Young Boys Bern měli být největším soupeřem českého mistra v boji o druhé postupové místo za favorizovanou Neapolí.

Švýcarský celek v prvním kole porazil Slovan Bratislava vysoko 5:0, zatímco Sparta prohrála v Itálii 1:3. "Neapol jede na první flek, to jsme věděli. S Bernem nesmíme doma prohrát. Navíc když poslední zápas hrajeme u nich a to může být zápas o všechno," prohlásil záložník Josef Hušbauer.

Nad jeho startem však visí otazník, protože kvůli potížím s kotníkem nedohrál sobotní derby se Slavií. Duel v Edenu vynechal také zraněný záložník Tomáš Přikryl. Po třízápasovém trestu se do sestavy může vrátit Lukáš Vácha.

Proti Bernu bude Sparta hájit zatím stoprocentní domácí bilanci v této pohárové sezoně. Na Letné navíc ve třech zápasech nastřílela 14 branek. Young Boys jsou však na tom venku podobně, když ze čtyř duelů vyhráli dva a ve dvou remizovali.

"Věděli jsme, že Bern je hodně kvalitní soupeř. A po výsledcích prvního kola bude příští zápas s ním pro postup ze skupiny už hodně důležitý," prohlásil obránce Jakub Brabec.

Z hráčů Sparty má švýcarskou zkušenost stoper Radoslav Kováč, který v minulosti působil v Basileji a jednou si zahrál i proti Bernu (1:1). O poznání hůř je na tom český obránce Young Boys Jan Lecjaks. Během působení ve Viktorii Plzeň totiž Spartu nikdy neporazil, když ze tří zápasů jednou remizoval a obě utkání v Praze prohrál.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Kadeřábek, Holek, J. Brabec, Costa - Matějovský, Vácha, Hušbauer - Dočkal, L. Krejčí - Lafata
BSC Young Boys - pravděpodobná sestava:
Mwoto - Hadergjonaj, Von Bergen, Rochat, Lecjaks - Bertone, Sanogo, Gajič - Nuzzolo, Affum, Steffen
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.70 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Bratislava - SSC Neapol  (čtvrtek 19:00)
Bude to ťažký boj, ale Slovan musí ísť do toho. Na Pasienky sa v rámci druhého kola základnej skupiny Európskej ligy dostaví taliansky SSC Neapol s Marekom Hamšíkom na čele. Všetci vedia, že kapitán tímu sa práve skrz belasý klub dostal do Talianska a teraz prichádza ako súper. Ako si poradí so spolurháčmi proti krajanom, ktorí sú v hlbokej kríze a vôbec sa im nedarí?

Špekuluje sa o pozícii trénera Bratislavčanov Františka Straku, v každom prípade je práve futbalista ten, kto na ihrisku odvádza výkony. A tie sú naozaj mizerné. V septembri vyhral Slovan len jediný duel, aj to na ihrisku Modranky, teda mužstva z nižšej súťaže v Slovnaft cupe. Séria nevyhratých zápasov za sebou dodáva číslo 5, horšie je na tom bilancia len v rámci Európskej ligy.

Tam sa klubu z hlavného mesta nedarí dlhodobo, naposledy si výhru pripísal pred tromi rokmi, keď zdolal gólom Dobrotku AS Rím 1:0! Odvtedy nezdolal dvakrát PSG, Bilbao, Salzburg, Videoton a naposledy podľahol Bernu o päť gólov. V desiatich dueloch zaznamenal len šesť gólov a preto v pozícii proti Neapolu bude v úlohe outsidera.

Ani v domácej lige to nie je žiadna sláva, veď strakovci sú len na piatom mieste a hoci nemajú kompletnú zápasovú minútáž odohratú, sídlia na 5. mieste už s jedenásťbodovou stratou na prvý Trenčín. Napriek tomu sa určite belasí nemienia vzdávať a tréner Straka sa na duel proti SSC teší: "Situácia je veľmi nepríjemná, no privítať tu SSC Neapol, je niečo fantastické. Na toto sme čakali. Každý sa na to musí tešiť," povedal kouč "belasých" podľa sport.sk na oficiálnej predzápasovej tlačovej konferencii a na prípadný spôsob, ako sa snažil hráčov pred súbojom s tímom kapitána Mareka Hamšíka namotivovať a zdvihnúť, doplnil:

"Môj prístup je rozanalyzovať s chlapcami, kde sme. Hráme proti SSC Neapol, apelujem na nich, aby odovzdali všetko čo môžu. Musia sa na to tešiť. Musíme vedieť vyjsť aj z tejto situácie. Musíme sa zomknúť a urobiť všetko, čo je v našich silách. My sa môžeme iba odraziť vyššie," uviedol kouč na tlačovke pred zápasom. V jeho kádri bude chýbať určite Róbert Vittek.

Určite si lepší začiatok v ročníku predstavovali aj hráči Neapolu. Priemerných sedem bodov s dvomi prehrami na konte a neutrálnym skóre 6:6 sa hráči okolo Mareka Hamšíka takisto len rozbiehajú k lepším zajtrajškom. Napriek tomu skúsení hráči so zvučnými priezviskami, ktoré nadšenom futbalu hovoria čosi viac budú favoritmi.

Európsku ligu Taliani nepovažujú dlhodobejšie za prioritu, ale proti bývalému klubu svojho kapitána, sa budú chcieť iste ukázať v čo najlepšom svetle. Návrat na Tehelné pole sa síce konať nebude, ale aj Pasienky budú loviť v pamäti poriadne dlho, ak by sa chceli pozrieť na to, kedy tam naposledy v rámci klubového futbalu bývalý hráč Brescie hral.

"Kluboví spoluhráči sa ma vypytovali pred týmto duelom na všetko možné, no najmä na hráčov Slovana a na štadión. Som zvedavý, čo naň povedia. Verím, že už čoskoro bude v Bratislave nový štadión, ktorý bude dobre slúžiť Slovanu i reprezentácii. Som rád, že zápas so Slovanom je už takmer vypredaný, na Slovensku to nie je bežné. Pokúsime sa urobiť maximum, aby sme uspokojili fanúšikov, ukázali dobrý futbal, ale najmä dosiahli víťazstvo pre Neapol. Na ihrisku pôjde priateľstvo bokom. Najťažšie to bude v súbojoch s obrancami," predznamenala opora národného tímu SR pre sport.sk. V kádri hostí nebude k dispozícii Zúňiga a ani mimo je aj Jorginho.

Duel začína o 19.00.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.BSC Young Boys (SUI)11005:03
2.SSC Neapol (ITA)11003:13
3.Sparta Praha (CZE)10011:30
4.Slovan Bratislava (SVK)10010:50
Skupina J
Dynamo Kyjev - Steaua Bukurešť  (čtvrtek 19:00)
Ve druhém týdnu Evropské ligy se na Ukrajině střetnou favorité skupiny J a oba budou chtít bez pochyb potvrdit devastující vstup do soutěže. Vzájemná střetnutí zatím nikdy nepoznala domácí vítězství, to se pokusí změnit rozjeté Dynamo Kyjev, Steaua Bukurešť by si zase ráda připomněla svou jedinou výhru v Lize mistrů 2006/2007.

Tehdy se oba celky ocitly v nelítostné skupině s Lyonem a Realem Madrid, mezi sebou se tak měly poprat alespoň o evropské pokračování v Poháru UEFA. Vše ale rozhodlo hned zářijové klání, kdy si rumunský celek odvezl domů překvapivě jasný úspěch 4:1. Dva přesné zásahy si připsal Nicolae Dică, současný asistent Constantina Gâlcăy. Jedinou trefu domácích zase zařídil Serhij Rebrov, tedy momentální lodivod Dynama. Nejzajímavější setkání se pak odehrálo v únoru 1987. Superpohár UEFA nemohl rozhodnout nikdo jiný než Gheorghe Hagi, ač jeho přímý kop skončil v síti jen díky nešťastné teči ve zdi.

Zpátky ale do současnosti, kde ukrajinského favorita střelecky táhnou Jarmolenko a Kravec, kteří mají shodně po šesti trefách a prosadili se i při radostném výjezdu na stadion Rio Ave. V lize se sice jejich tým pohybuje až na třetí příčce, ztrácí však pouhé dva body na vedoucí Dněpropetrovsk a ještě neokusili hořkost porážky. Koncem září navíc nakročili pravou nohou k postupu do čtvrtfinále tamního poháru, když v prvním klání uspěli na půdě Lvova.

Svým prvním vystoupením od březnového zranění k tomu dopomohl i obránce Chačeridi, který tak zažívá přesně opačné pocity než jeho defenzivní kolega a krajan Makarenko, který byl dosud nejvytíženějším kyjevským hráčem, po zranění achillovky ovšem pro letošní rok dohrál.

Jen z tribuny tak bude sledovat, jak se jeho spoluhráči snaží eliminovat ofenzivní hvězdu a střelce nejrychlejšího hattricku v krátké historii Evropské ligy. Claudiu Keserü totiž v nevídané druhé půli proti Aalborgu stihl tři přesné zásahy za dvanáct minut, o minutu tak překonal Stevena Gerrarda, a výrazně se podílel na zápisu vůbec prvního týmu, jenž dokázal (vyjma předkol) nasázet v druhé evropské soutěži šest gólů v jednom zápase.

Mimoto vede také tabulku střelců v rumunské lize, ve které (statisticky) střílí každý druhý gól svého týmu a výrazně tak dopomáhá prvnímu místu Steauy Bukurešť, jež vede před Kluží právě pouze díky více vstřeleným brankám. Pomalu tak celé mužstvo zalepuje jistě stále čerstvou ránu po dramatickém vyřazení v předkole Ligy mistrů, další náplast se pokusí získat na Ukrajiny.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aalborg BK - Rio Ave FC  (čtvrtek 19:00)
Skupina J se řadí k těm, které mají dva papírové favority a dva týmy, od nichž se postup příliš neočekává. Její první kolo tomu také nasvědčovalo - Dynamo Kyjev a Steaua si připsaly vítězství, na Rio Ave a Aalborg zbyly oči pro pláč. Vzájemný duel obou posledně jmenovaných proto může hrát vzhledem k budoucímu vývoji klíčovou roli..

Asi ani největší fanoušci Aalborgu už nemohou zastírat, že je na tom dánský celek na začátku nové sezony opravdu zle. Loňský mistr o víkendu v lize pouze remizoval s celkem FC Randers (0:0) a nachází se až na šesté příčce, v Evropě jsou však jeho vyhlídky ještě horší - poté, co jej z Ligy mistrů vypráskal kyperský APOEL, prohrál v prvním zápase Evropské ligy v Bukurešti hrozivým skóre 0:6. V pohárech nezkušený portugalský celek sice vypadá jako ideální soupeř pro domácí utkání, dokáže ale Aalborg konečně zabrat?

Nedá se předpokládat, že by mu to hráči Rio Ave nějak ulehčili. Na druhou stranu mohou být domácí rádi, že k vzájemnému střetnutí dochází až teď; ještě před třemi týdny totiž měl tým z městečka Vila do Conde oslnivou formu, vedl portugalskou ligu a ke svému úvodnímu duelu EL nastupoval s patřičným sebevědomím. Zkušenější a kvalitnější výběr Dynama Kyjev však jeho elán rychle zchladil, v Portugalsku vyhrál 3:0 a od té doby se loňskému finalistovi domácího poháru tolik nedaří.

Naposledy se svěřenci Pedra Martinse představili na půdě Bragy, kde prohráli 0:3, a kouč byl na pozápasové tiskové konferenci málomluvný. "Nejsme tým složený z milionů, spíše z drobných. Máme ale opravdovou duši. Rád bych svým hráčům poděkoval," utrousil, než zmizel v zákulisí.

Není tedy divu, že Dánové chtějí ne zrovna ideální atmosféry v protivníkově táboře plně využít. Trenéra Kenta Nielsena od velkých ambicí neodrazuje ani fakt, že jeho svěřenci už tři zápasy v řadě neskórovali. "Po psychické stránce jsme na tom dobře. V prvním zápase v Bukurešti jsme nebyli tak špatní, jak naznačuje skóre," uvedl Nielsen, který k dnešnímu sokovi chová patřičný respekt. "Rio Ave je tým, který spoléhá na kolektivní sílu, skvělé technické hráče a vyvíjení tlaku na soupeře. Zaujali mě zejména Tarantini, jejich lídr a klíčový hráč v týmové strategii, a egyptský útočník Hassan," prozradil.

Tarantini ani Hassan nechybí mezi devatenáctkou vyvolených, kteří mají možnost v Dánsku nastoupit; podpořit hostující tým mohou i navrátilci Luís Gustavo a Yonathan Del Valle. Naopak chybí jiná opora, brazilský bek Lionn, jehož vyřadilo ze hry bolavé stehno.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Steaua Bukurešť (ROU)11006:03
2.Dynamo Kyjev (UKR)11003:03
3.Rio Ave FC (POR)10010:30
4.Aalborg BK (DEN)10010:60
Skupina K
EA Guingamp - PAOK Soluň  (čtvrtek 19:00)
Nečekaný účastník Evropské ligy z Guingampu stojí před těžkým úkolem - pokud dnes proti PAOK nevydoluje body, bude to s jeho šancemi na postup vypadat prachbídně. Řekové naopak vstoupili do soutěže tím nejlepším možným způsobem..

Guingamp se do druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže kvalifikoval přímo jako vítěz francouzského poháru, kouč Jocelyn Gourvennec se však bude soustředit především na domácí ligu. Je to logické; loni zažíval bretaňský celek nováčkovskou sezonu a zachránil se v Ligue 1 až na poslední chvíli, letos to pak vypadá, že jej čeká stejný boj o holé přežití. Po osmi odehraných kolech je poslední, ačkoliv jeho ztráta na "bezpečné" pozice není nikterak velká.

Zásadním problémem EAG je produktivita - po odchodu elitního šutéra Mustaphy Yatabarého do Turecka nezůstal v týmu nikdo, kdo by dokázal pravidelně střílet branky, a ačkoliv Gourvennec dokázal své svěřence vycepovat do podoby extrémně zodpovědného a kompaktního týmu, bez gólů se body sbírají hodně těžko. Naplno to ukázal poslední ligový duel na půdě Montpellieru, kde Guingamp herně rozhodně nezklamal, musel se však i přesto smířit s prohrou 1:2.

"Jsme frustrovaní, protože cítíme, že jsme hráli opravdu dobře," nezastíral Gourvennec. "Nedělali jsme žádné zbytečné chyby, kromě krátké pasáže v úvodu druhé půle. V té první jsme byli vyrovnaným soupeřem, a i po inkasované brance dvě minuty po změně stran jsme zaslouženě srovnali skóre. V ten okamžik jsem si myslel, že máme to nejhorší za sebou. Je to ostuda, když dokážete venku vyrovnat a pak stejně prohrajete," kroutil hlavou.

I přes nepříznivý výsledek může Guingamp hřát vědomí, že byl na Mossonu minimálně vyrovnaným týmem. "Měli jsme jedenáct střel, z toho šest na bránu. Jednou jsme dokonce trefili břevno. Nemáme ale štěstí. Teď musíme především držet pohromadě a snažit se odstranit všechny ty drobné chyby, které nás stojí body," plánuje Gourvennec.

Francouzský tým v prvním duelu Evropské ligy prohrál jasně 0:3, bylo to však na půdě Fiorentiny, největšího favorita skupiny. PAOK a Dinamo Minsk by pro něj měli být papírově schůdnější soupeři, úvodní výsledek řeckého týmu však vyslal do Bretaně jasné varování - domácí výhra 6:1 nad běloruským soupeřem dává jasně najevo, že se s PAOKem zkrátka musí počítat.

To naznačuje i tabulka řecké ligy, kde soluňský tým po pěti kolech vede; na kontě má 13 bodů, což znamená, že zatím ztratil body pouze jedinkrát a zůstává neporažen. Domácí si budou muset dávat pozor zejména na Stefanose Athanasiadise, který proti Minsku vstřelil hattrick; mezi další známé hráče PAOKu patří řecký reprezentační gólman Panagiotis Glikos, zkušený rumunský obránce Razvan Rat nebo slovenský forvard Róbert Mak.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Minsk - ACF Fiorentina  (čtvrtek 19:00)
Fialky neprokazují takovou suverénnost, s jakou si vedly v minulé sezoně. V rámci Serie A se jim nedaří a mohou za to také zranění největších hvězd. Slušnou formu nemá ani Mario Gómez, takže vstřelit branku bývá pro svěřence trenéra Víncenza Montelly velkým problémem. Podaří se jim dostat se na správnou vlnu proti domácímu Dinamu Minsk?

Dvě poslední utkání Fiorentina vždy remizovala a body si dělila. Nejprve nedokázala vstřelit ani jednu branku Sassuolu, následně jednu obdržela od domácího FC Turín. Granata sice také neprožívá ideální sezonu a většina útočných hvězd odešla z klubu do zahraničí, ale přesto dokázala brankáře Neta překonat alespoň jednou. Za Violu nakonec srovnal Khouma Babacar.

Absence rozeného střelce Fiorentinu nikdy netrápila. Alespoň na papíře. V reálném životě totiž byl Giuseppe Rossi buď zraněný, nebo Mario Gómez z formy. Když už se obávané duo vyrovnávalo s novou sezonou a vzájemně se sehrávalo, postupně se zranil nejprve Rossi a vzápětí Gómez. A kádr Vincenza Montelly vlastně nikdy nenaplnil potenciál, který na papíře má. Nejinak tomu bude také ve čtvrtek večer, protože také nyní Viole chybí několik klíčových hráčů.

Být fyzioterapeutem ve Fiorentině, tak máte o práci postaráno. Z množství hráčů, kteří oblékají dres Violy, schází v nominaci na utkání s Dinamem Minsk borci jako Juan Guillermo Cuadrado, Mario Gomez, Giuseppe Rossi, Joaquin anebo Marko Marin. To ale není všechno, protože Montella nemůže počítat ani s defenzivními oporami Stefanem Savicem a Gonzalem Rodriguezem.

Právě kolumbijský rychlík Juan Cuadrado měl být jednou z největších hrozeb současné Violy, která na jeho schopnosti hodně spoléhala. Dokonce odolala vábení movitějších klubů, o Cuadrada měl dlouhodobě zájem Juventus Turín, římské AS a ze zahraničí se ozvaly týmy Manchesteru United a především Barcelony. Cuadrado byl jedním ze střelců Fiorentiny v utkání prvního kola základních skupin proti francouzskému Guingampu. Nejprve se prosadil Juan Vargas, na něj navázal právě rychlík Cuadrado a skóre završil mladík Federico Bernardeschi.

Cuadrado mohl odejít z toskánské metropole, ale podle vlastních slov je zde šťastný. Po vyhraném utkání Evropské ligy sdělil přítomným novinářům: "Jsem moc rád, že jsem se rozhodl zůstat ve Fiorentině. Máme tady skvělé hráče a atmosféra v týmu je jako v rodině. Moc si vážím toho, co pro mě klub udělal a chci mu to maximálně splatit. Jestli podepíšu nový kontrakt? Ještě nevím, uvažuji jen o přítomnosti. Budete se muset zeptat mého agenta a majitele Della Valleho."

"Vepředu máme také Maria Gómeze, který teď není v ideální pozici. Tisk na něj hodně tlačí a nedivím se, že se mu nehraje dobře. Potřebuje klid a odpočinek, má toho za sebou hodně. Všichni víme, že je to prvotřídní útočník, který má své kvality a může nás hodně naučit. Když se podíváte na jeho statistiky v celé kariéře, tak ty mluví samy za sebe. Víme, že branky bude dávat jak na běžícím páse, skvěle zapadl do našeho týmu," pochvaluje si oceňovaný hráč.

Dinamo Minsk je týmem, na kterém by se Fiorentina mohla ukázat a procvičit si své střelecké umění. V posledním utkání Evropské ligy Minsk zrovna nedominoval a od PAOK Soluň inkasoval šestkrát. V domácí soutěži remizoval s BATE Borisov a Torpedem Žodino. Podaří se Viole i přes rozsáhlou marodku naplnit očekávání, nebo se Dinamo Minsk dočká prvních bodů?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)11006:13
2.ACF Fiorentina (ITA)11003:03
3.EA Guingamp (FRA)10010:30
4.Dinamo Minsk (BLR)10011:60
Skupina L
KSC Lokeren - Metalist Charkov  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté belgického Lokerenu ani Charkova nedokázali ve svém prvním zápase bodovat a nyní se pokusí v domácím prostředí zaváhání napravit. Zatímco porážka Metalistu proti silnému tureckému Trabzonsporu se čekala (1:2), tak ta Lokerenu po výsledku 0:1 na půdě polské Legie už méně. Oběma týmům se příliš nedaří ani na domácí scéně a nyní se budou chtít dostat na vítěznou vlnu.

Lokeren na tom není v belgické lize úplně zase tak špatně a se ziskem patnácti bodů mu patří čtvrté místo. V minulém ligovém střetnutí remizoval 1:1 na půdě silného Gentu, předtím před vlastním publikem zdolal 3:2 Mechelen. V ukrajinské lize je odehráno sedm kol, Charkov je s osmi body až na desátém místě. V průběhu ročníku prozatím jen dvakrát zvítězil, naposledy remizoval v divokém poměru 3:3 na stánku týmu Karpaty Lvov.

V tomto střetnutí se bude jen těžko hledat favorit, avšak méně navrch by měl mít zkušenější Charkov. Ani v jednom týmu nepůsobí žádný český krajánek, oba výběry spoléhají hlavně na domácí reprezentanty. "Potřebujeme nutně bodovat, další porážka by v konečném účtování už hodně bolela. Na druhou stranu bychom brali i bod, v této vyrovnané skupině může jakýkoliv bodový zisk rozhodovat," uvedl trenér ukrajinského výběru Ihor Rachajev.

"Lokeren je čtvrtý celek belgické ligy a rozhodně svou kvalitu má. Nemůžeme v žádném případě počítat se snadným zápasem, náš protivník proti Legii nehrál vůbec špatně. Pro nás může hrát více zkušeností, nicméně i náš soupeř má odehrál několik pohárových utkání. Pevně doufám, že si z Belgie odvezeme všechny body a předvedeme dobrý výkon," dodal závěrem Rachajev. Domácí stratég Peter Maes se nejvíce obává pevné ukrajinské defenzívy.

"Charkov se dlouhodobě vyznačuje skvělou obrannou činností a ani v této sezóně by to nemělo být jiné. Navíc má brejkové hráče a každou sebemenší chybu umí potrestat. Musíme předvést trpělivou hru a potom určitě můžeme zvítězit," řekl velmi opatrně Maes. Rozhodčím čtvrtečního duelu bude Švýcar Studer.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Trabzonspor - Legia Varšava  (čtvrtek 19:00)
Není tomu ani rok kdy se Trabzonspor s Legií prali ve skupině Evropské ligy, přesto si tato shledání nepamatuje ani jeden ze současných lodivodů. Oplatí letos v Evropě neporažený, alespoň na hřišti, polský celek nepříjemná setkání tureckému týmu, který v tamní lize stále čeká na vítězství?

Není však vše tak, jak se na první pohled zdá. Trabzonspor totiž za první čtyři kola uhrál čtyři remízy, připišme dvě čistá konta v předkole Evropské ligy a vítězný vstup do skupin a máme tu v této sezóně neporazitelné mužstvo. Základem všeho je propracovaná defenzíva, která eliminuje neschopnost v útoku, jenž se prosadil pouze ve čtyřech ze sedmi zápasů, jen dvakrát pak slavil v jednom klání dva góly. A není se čemu divit, tým po světových zkušenostech s Alžírskem přebral pod svá křídla Vadid Halihodžić a jeho rukopis je opět nezaměnitelný.

Legia, která zažívá trpké útrapy jen na hřišti funkcionářů, už v probíhajícím ročníku Evropské ligy získala stejný počet vítězství jako v tom předešlém - jedno. O diametrálně odlišné psychologii proti té turecké, kterou do týmu na Nový rok přinesl bývalý hráč Blackburnu Rovers či Manchesteru United, Henning Berg, vypovídá například čtyřiadvacet gólů za deset ligových kol a celkem, na říjen úctyhodných, dvanáct úspěšných střelců. Těm vévodí Miroslav Radović, který i s evropskými předkoly slavil desetkrát a mimo jiné zařídil i vstupní tři body do skupiny L proti Lokerenu.

K polskému snu, totiž aby se Legia dostala až do varšavského finále, vede cesta i přes úspěch v Trabzonu, kde se pokusí o sladkou vendetu za loňský promarněný podzim. Turecký klub tenkrát v obou případech zvítězil 2:0, když se o pojistky vždy postaral Olcan Adin, který však už obléká dres Galatasaraye. V archivech bude ovšem už navždy zapsán jako strůjce prvního tureckého vítězství na stadionu Legie, jež předtím odolala šesti nájezdníkům.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Trabzonspor (TUR)11002:13
2.Legia Varšava (POL)11001:03
3.Metalist Charkov (UKR)10011:20
4.KSC Lokeren (BEL)10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
eleven11

Sovan padne a Straka tiež.

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by na čase. Chybí mi ve studiu na Coolu

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, tam je mnohem platnější a ty jeho řeči jsou dycky zajímavé..Né jak ve Slovanu

Reagovat
smazaný uživatel

No to áno, teória, keci a mudrovanie v štúdiu to áno, ale ak má ísť do tuhého a ukázať niečo v reálnom klube tak katastróóófa. U nás sú podobný teoretici Lešický, Borbély atď, ktorí by v štúdiu zvládali aj Real Madrid, ale na lavičke v reálnom futbale neznamenajú nič ...

Reagovat
Coutinho10

OT: kdo se chce pridat este do EF miniligy EL na seznamu, tak tu link

http://fantasy.sport.cz/evropskaliga/mini_leagues/6811

jinak porad dost mist v LM, SL a do PL se muzete taky pridavat (neaktivni budu vyhazovat)

Reagovat
Zaschrona

Everton: Howard - Hibbert, Stones, Jagielka, Baines - Gibson, Barry - Atsu, Osman, McGeady - Eto'o

Subs: Robles, Alcaraz, Oviedo, Browning, Besic, Naismith, Lukaku

Krasnodar: Dykan - Jedrzejczyk, Sigurdsson, Granqvist, Kaleshin - Gazinski - Izmailov, Ahmedov, Pereyra, Laborde - Ari

Subs: Sinitsin, Martynovich, Mamaev, Adzhindzhal, Petrov, Wanderson, Burmistrov

Skoda, ze Garbutt s Ledsonem nejsou ani na lavicce. A Krasnodaru tam tech Brazilcu zas tak moc nezbylo, zajimavy.

Reagovat
GEGE

jak to vypadá?máte šance na vyrovnání?

Reagovat
Zaschrona

Absolutne ne, jsou mnohem lepsi.

Reagovat
Darren Fletcher

ano radolsky, hundre si tam len a rozprava debiliny..

neapol hra slabo, lebo odislo vela golov v lete... ano, pandev, vargas, behrami a dzemaili ich strielali najviac..

neapol "nic nevyhral" a nema so skore 6:6 ani najhorsi utok ani najhorsiu obranu v lige a preto je talianska liga specificka... moze toto povedat jeden "odbornik"?

Reagovat
Godwinson

Stambouli v základu, tak to se na Tottenham těšim :)

Reagovat
smazaný uživatel

De Bruyne

Reagovat
Godwinson

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

reakcia na krásny gól, nie na skore

Reagovat
db18

Hazard v základu

Reagovat
db18

Sommer - Korb, Stranzl, Jantschke, Dominguez - Hahn, Kramer, Xhaka, Hazard - Hrgota, Kruse

A koukám, že FCZ taky v sestavě 3-4-1-2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele