Evropská liga - preview 3. zápasů základních skupin

22.10.2015, 08:30
Previews
Hned několik týmů se dnes může výrazně přiblížit k postupu ze základní skupiny Evropské ligy. Hodně blízko bude případný vítěz souboje mezi Midtjyllandem a Neapolí, důležitý krok může proti Plzni udělat rovněž Rapid Vídeň. Braga chce svou bilanci potvrdit proti Marseille, Basilej je favoritem souboje s Belenenses...
Skupina A
Molde FK - Celtic FC  (čtvrtek 21:05)
Norské Molde zvládlo velmi obstojně úvodní dva duely v základní skupině Evropské ligy a prozatím se nachází na vedoucím místě se čtyřmi body. Nyní se může přiblížit k postupu do jarní fáze, v domácím prostředí přivítá skotský Celtic. Ten sice ani jednou nevyhrál, ovšem dva remízové výsledky zatím nejsou k zahození a se dvěma body se v tuto chvíli nachází na druhé příčce o skóre před nizozemským Ajaxem.

Norský celek ve svém prvním utkání šokoval tureckého favorita z Fenerbahce a na jeho půdě zvítězil 3:1, poté se v domácím prostředí rozešel smírně v poměru 1:1 s Ajaxem. Skotský výběr ve svém prvním zápase remizoval 2:2 v Amsterdamu s věhlasným nizozemským výběrem, poté se doma rozešel s tureckým Fenerbahce smírně ve stejném poměru. Nyní se dá na norské půdě očekávat vyrovnaný souboj.

Molde finišuje svou pouť v domácí soutěži a tři kola před koncem se nachází až na sedmém místě se třiačtyřiceti body. Už teď je jasné, že si v příštím roce evropské poháry nezahraje, vedení proto sáhlo ke změně na trenérském postu. Svou obnovenou premiéru zažije bývalý skvělý útočník Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer, který u Molde již v minulosti působil a zažil s ním své dosavadní největší úspěchy trenérské kariéry.

V Molde ke konci srpna skončil Tor Ole Skullerud, kterého dočasně nahradil Erling Moe. Solskjaer se v klubu uvázal na tři a půl roku, hned den po podpisu smlouvy povede svůj tým do boje s Celticem. "Pochopitelně se na tento zápas velmi těším. Celtic dlouhodobě vyznává útočný styl hry, diváci se většinou mohou bavit dobrým fotbalem a já pevně věřím, že získáme důležité tři body," uvedl optimisticky dvaačtyřicetiletý trenér.

Dlouhodobě nejúspěšnější skotský výběr je po jedenácti odehraných kolech v domácí soutěži na prvním místě s šestadvaceti body, na druhý Aberdeen má náskok dvou bodů. Naposledy uspěl na půdě Motherwellu, kde zvítězil 1:0. Trenér Ronny Deila se bude muset obejít bez zraněných opor Forresta a Mulgrewa, naopak po odpočinku by už mohl být připraven záložník Johansen. Do Norska odcestoval také Šimunovič, nicméně jeho start je výrazně ohrožen.

Deila doufá, že jeho svěřenci dokážou houževnatého protivníka zdolat. "Molde působí velmi disciplinovaným dojmem, rozhodně bude mít nový impuls po příchodu kouče Solskjaera a čeká nás tak nesmírně náročné utkání. Jeho výhra na půdě Fenerbahce budí respekt, musíme být připraveni na všechno. Nebezpečné budou hlavně standardní situace soupeře, musíme se vyvarovat hrubých chyb," řekl lehce zdrženlivě hostující stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fenerbahçe SK - AFC Ajax  (čtvrtek 21:05)
Měli to být dva papírově největší favoriti skupiny A, místo toho to ale vypadá, že dvojzápas mezi Fenerbahce a Ajaxem bude mít spíše existenční podtón - místo prvních dvou totiž oba hrdé kluby zaujímají nepostupové pozice. Případný krach ve vzájemném měření sil proto může znamenat definitivní konečnou..

O něco lépe je na tom Ajax, který alespoň ještě neprohrál - i když domácí plichta s Celtikem a nerozhodný výsledek na půdě Molde fanoušky příliš nepotěšily. Pořád ale lepší než s Molde rovnou doma prohrát, jak se to povedlo Turkům; ve Skotsku to vypadalo na další ostudu, Hoops vedli už 2:0, nakonec ale Fenerbahce přece jen vydolovalo alespoň premiérový bod za infarktovou remízu 2:2. Pro nového kouče Vítora Pereiru, někdejší mistra Portugalska (s Portem) a Řecka (s Olympiakosem), vskutku nezáviděníhodná situace.

A může být ještě hůře, pokud se historie má opakovat - Ajax má totiž na turecké protivníky obzvláště pifku. Nastoupil proti nim v historii celkem osmkrát a výsledkem bylo čistých osm výher, a to rovnou s úctyhodným skóre 21:2. Na druhou stranu je ovšem nutno uznat, že poslední takové střetnutí zažili v Amsterdamu v roce 1993, takže z aktuálního hlediska jde spíše o kuriozitu.

Výjezd do Istanbulu slibuje pořádné peklo, hosté se ale nebojí; naposledy vyhráli 2:0 v Almelu, kde se trefili Anwar El Ghazi a Nemanja Gudelj, a pojistili si tak vedení v průběžné tabulce nizozemské ligy. Navíc se mohou opět opřít o uzdravenou brankářskou jedničku Jaspera Cillessena, který se zbavil bolestí zad a bude připraven nastoupit. Naopak na druhé straně by mohl chybět hvězdný křídelník Nani, který se zranil při víkendové těsné výhře na půdě Kayserisporu (1:0).

Tento zápas mimochodem rozhodl jedinou trefou veterán Robin van Persie, na nějž bude dnes upřená velká pozornost - v Evropě se mu totiž poslední dobou vůbec nedaří. Na gól na mezinárodní pohárové scéně čeká už dvanáct utkání a jeho letošní výkony jsou zatím spíše terčem kritiky. Někdejší kanonýr Feyenoordu, Arsenalu a Manchesteru United nyní doufá, že jeho nový klub zvládne zápas proti Ajaxu lépe než Kanonýři v Lize mistrů v sezoně 2005/06; tehdy se on sám postavil slavnému soupeři naposledy. Výsledkem byla bezbranková plichta. Ta by dnes pro Fenerbahce prakticky nic nevyřešila.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.70 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Molde FK (NOR)21104:24
2.Celtic FC (SCO)20204:42
3.AFC Ajax (NED)20203:32
4.Fenerbahçe SK (TUR)20113:51
Skupina B
Liverpool FC - Rubin Kazaň  (čtvrtek 21:05)
Domácí zápas Liverpoolu s ruskou Kazaní v rámci třetího kola Evropské ligy by za jiných okolností nebyl tak ostře sledován, kdyby nešlo o premiéru nového trenéra Jürgena Kloppa na Anfield Road. Očekávání jsou vysoká a bude na německém kouči, aby se jim buď vyrovnal, anebo je zvládl úspěšně mírnit...

První zápas Liverpoolu v éře po Brendanu Rodgersovi dopadl bezbrankovou remízou na hřišti silného Tottenhamu a ve hře Reds již byly vidět první náznaky nového herního stylu, kterým je Klopp pověstný ze svých předchozích angažmá v Mohuči a Dortmundu. Aby však probíhalo vše jako na drátkách, si ještě vyžádá více času, jak ostatně vedle Kloppa poznamenává také James Milner. "Potrvá několik měsíců, než pořádně uvidíme, jak si to přesně představuje, ale máme už za sebou pozitivní start."

"Přichází k nám se snahou přenést své myšlenky do praxe, což zabere čas," povídá o úvodních trénincích pod Kloppem momentální kapitán Liverpoolu v absenci Jordana Hendersona. "Pověděl nám, že na nás nevychrlí všechno hned, protože to nejde jen tak z gruntu změnit najednou. Hrajeme teď zápasy co tři dny, takže tréninků zase tolik nebývá."

Stejně jako Liverpool změnil trenéra také kazaňský Rubin a oba celky potřebují nutně bodovat, pokud to s postupem do jarní vyřazovací fáze myslí vážně. V tabulce skupiny B Rusy od třetího Liverpoolu momentálně dělí jediný bod. Domácí se budou muset obejít bez plejády zraněných hráčů, což Kloppovi ztěžuje situaci ještě více. Vedle dlouhodobě zraněných Ingse, Firmina, Rossitera a Gomeze bude čtvrteční zápas nejspíš příliš brzký i pro Daniela Sturridge s Christianem Bentekem a Dejanem Lovrenem.

Kazaň má co napravovat nejen na evropské scéně, ale také v domácí soutěži, kde se krčí až na dvanácté příčce, jediný bod od pásma vyřazovacího boje o sestup. Určité sebevědomí mohlo celku z Tatarstánu vlít do žil vítězství 3:1 nad Ufou, ovšem kvůli karetnímu trestu se v Liverpoolu neobjeví střelec Sergej Kisljak.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.60 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girondins Bordeaux - FC Sion  (čtvrtek 21:05)
Až nečekaně dobře si zatím v Evropské lize vede Sion, který je na čele skupiny i před takovými velikány svých zemí, jakými jsou Liverpool a Bordeaux. Právě proti druhému jmenovanému hodlá udržet dosavadní neporazitelnost. Domácí zatím v úvodních dvou kolech dokázali uhrát dvě remízy.

Není příliš velkým překvapením, že se Les Girodnins drží na evropské scéně tak trochu zlaté střední cesty. Vždyť i v Ligue 1 tomu tak je, tam zaznamenali v polovině všech utkáních vždy nerozhodný výsledek. Dá se tak říci, že jejich šance na postup ze skupiny jsou pořád hodně otevřené. Ostatně jako vlastně u všech třech jeho ostatních soupeřů.

Po reprezentační přestávce si Sion ani Bordeaux nevedly podle svých představ. Mužstvo kouče Willyho Sagnola nedokázalo vyhrát nad Montpellierem, který se nachází na chvostu tabulky, švýcarský klub před vlastními fanoušky padl s favorizovanou Basilejí a ještě více se mu vzdálily čelní pozice.

Sagnol by měl do sestavy znovu nasadit Lamineho Saného, který se od začátku sezóny zotavoval po operaci kolene. Právě v minulém ligovém kole se v základu objevil vůbec poprvé. "Cítil se dobře. Je dobře, že je zpátky," mnul si ruce bordeauxský stratég. "Věřím v tenhle tým. Budeme se pohybovat nahoře," ujišťoval Sané.

Ačkoli by Bordeaux v případě další remízy rozhodně neztratilo reálnou šanci na jarní fázi Evropské ligy, ví, že se lámat chleba rozhodně může. "Velí nám povinnost vyhrát, protože Sion už má čtyři body. Máme sice nějaké jistoty, ale v obou duelech s tímto soupeřem musíme být více efektivní," potvrdil Sagnol.

Francouzské mužstvo může uklidňovat statistická bilance jeho soka na venkovních hřištích. Sion totiž na cizí půdě v posledních sedmi případech v rámci evropských pohárů neuspěl ani jednou, naposledy vyhrál v roce 1998. Bordeaux naopak v posledních třech případech doma dvakrát vyhrálo a jednou remizovalo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.80 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Sion (SUI)21103:24
2.Liverpool FC (ENG)20202:22
3.Girondins Bordeaux (FRA)20201:12
4.Rubin Kazaň (RUS)20111:21
Skupina C
FK Qäbälä - Borussia Dortmund  (čtvrtek 17:00)
Téměř tři a půl tisíce kilometrů musel slovutný Dortmund zdolat, než konečně dorazil do ázerbájdžánské Qabaly; domácí sice budou velkým papírovým outsiderem, rozhodně ale nehodlají dát soupeři nic zadarmo. Ostatně před vlastními fanoušky jim to zatím šlape výborně..

Qabala je teprve třetím ázerbájdžánským klubem, který se kdy podíval do základní skupiny Evropské ligy; předtím se to podařilo Něftči Baku a Qarabagu Agdam. Asi nepřekvapí, že po dvou odehraných kolech jsou reprezentanti kavkazského státu v tabulce poslední, kdežto rozjetá Borussia naopak první. Na první pohled je mezi oběma týmy rozdíl opravdu mohutný: na jedné straně vážený evropský velkoklub, na druhé trochu obskurní tým vzniklý teprve v roce 1995, který se až donedávna mohl pyšnit pouze angažováním bývalého slavného stopera Arsenalu Tonyho Adamse na post trenéra v roce 2010.

Adams v současnosti zastává v klubu post sportovního ředitele, před pěti lety ale byla situace docela jiná; místo Evropské ligy si někdejší Kanonýr musel zvykat na to, že mu po tréninkovém hřišti běhají krávy. Možná domácí spoléhají na to, že v Dortmundu tuto slavnou historku také slyšeli a že se tudíž nechají ukolébat falešným pocitem bezpečí.

Pod vedením ukrajinského kouče Romana Hryhorčuka totiž Qabala dělá historické úspěchy: do základní skupiny EL se prokousala z prvního předkola, v tom posledním porazila mnohem slavnější Panathinaikos, a co více, na domácí hřišti neprohrála ani jeden z pěti dosavadních evropských zápasů. To všechno navíc se šňůrou neprůstřelnosti, čítající 450 minut. Soupeř kalibru Dortmundu sice v Baku ještě nebyl, ale odvážné sebevědomí může u domácích sehrát svou roli.

Pokud nicméně chtějí hráči Qabaly proti jednomu z aspirantů na německý titul skutečně triumfovat, musí předvést výkon možná až za hranou svých možností. Dortmund měl sice po rekordním začátku trochu problémy udržet rovnováhu, prohrál důležitý zápas s Bayernem a v Evropské lize naposledy pouze remizoval 1:1 na půdě PAOKu Soluň, přesto ale zůstává v této soutěži neporažen a nadále suverénně kráčí za první příčkou ve skupině C. Uvidíme, jak to dnes hosté zvládnou bez zraněných Durma, Sahina a (nejspíš také) Schmelzera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 15.00 - 7.00 - 1.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PAOK Soluň - FK Krasnodar  (čtvrtek 21:05)
PAOK Soluň sehraje velmi důležitý domácí duel s ruským Krasnodarem a pokusí se navázat na úspěšný zápas 2. kola základních skupin Evropské ligy, kde dokázal remizovat se silným německým Dortmundem v poměru 1:1. Řecký celek je v tuto chvíli na třetím místě tabulky se dvěma body a určitě chce před domácím publikem dosáhnout na první vítězství, Krasnodar má o bod více a patří mu druhá příčka za vedoucím Dortmundem.

Řecký výběr nezvládl své první utkání na půdě ázerbájdžánské Gabaly, kde vybojoval pouze bod po nerozhodném bezbrankovém výsledku. V domácí soutěži se nachází na pátém místě s pouhými jedenácti body po sedmi odehraných zápasech a s touto pozicí nemůže být spokojen, na suverénní Olympiakos ztrácí deset bodů. Ještě hůře na tom ale je Krasnodar, který je po dvanácti kolech na osmém místě s patnácti body.

Hosté navíc budou mít velké problémy dotáhnout se na čelo, na vedoucí CSKA totiž mají manko hrozivých sedmnácti bodů. Soluňský celek nedokázal zvítězit ve dvou zápasech v řadě za sebou, když nejprve doma prohrál s Olympiakosem 0:2 a naposledy pouze remizoval na půdě Iraklis v divokém poměru 3:3. Ruský celek v minulých čtyřech střetnutích získal tři body za tři remízy, naposledy se rozešel smírně s Machačkalou 2:2.

Chorvatský trenér řeckého výběru Igor Tudor věří, že jeho svěřenci mohou zvítězit. "Pochopitelně nejde vše podle plánu, ovšem sezóna rozhodně není ztracena. Krasnodar je velmi houževnatý protivník, který dobře brání a jeho rychlé protiútoky jsou opravdu nebezpečné. My jsme si naposledy proti Dortmundu dokázali, že můžeme hrát vyrovnanou partii s kýmkoliv a máme na to soupeře porazit," uvedl odhodlaně teprve sedmatřicetiletý kouč.

Trenér ruského výběru Oleg Kononov doufá, že se jeho svěřenci nepodřídí stylu hry soupeře. vPAOK umí být hodně nepříjemný před vlastními fanoušky, čeká nás bouřlivá atmosféra a my nesmíme podlehnout. Dobře víme, že případné vítězství v Soluni by nás mohlo přiblížit k postupu a pro úspěch uděláme všechno. Musíme se soustředit na naší hru a být stoprocentně koncentrovaní, rádi bychom také častěji tvořili hru."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)21103:24
2.FK Krasnodar (RUS)21013:33
3.PAOK Soluň (GRE)20201:12
4.FK Qäbälä (AZE)20111:21
Skupina D
Legia Varšava - Club Bruggy  (čtvrtek 21:05)
Oba dva čtvrteční protivníci se prozatím v základní skupině Evropské ligy trápí a po dvou zápasech nemají na kontě ani jeden bod. Nyní tak spolu budou bojovat o naději a třetí porážka by jednomu z nich už dala jen teoretickou naději na účast v jarní fázi. Belgické Bruggy obhajují loňské čtvrtfinále, nicméně letos jsou v mnohem horší formě a na polské půdě za favority považovány nebudou, i když se dá očekávat vyrovnaný duel.

Bruggy hned ve svém prvním zápase utrpěly obrovský debakl 0:5 na italské půdě proti Neapoli, následně nezvládly ani domácí vystoupení s dánským Midtjyllandem a po špatném výkonu mu podlehly 1:3. Domácí výběr se trápí hlavně v ofenzívě, v obou zápasech nedokázal ani jednou skórovat. Nejprve prohrál na dánské půdě nejtěsnějším poměrem 0:1, minule doma nestačil na Neapol po výsledku 0:2.

Bruggy si nevedou příliš dobře ani v domácí soutěži, po jedenácti odehraných kolech mají na kontě devatenáct bodů a jsou na páté pozici. Na vedoucí Gent prozatím ztrácejí čtyři body. Generálku na čtvrteční důležitý zápas zvládly obstojně, Oostende zdolaly po výsledku 1:0. Legia je v tabulce polské ligy na třetí příčce s dvaceti body po dvanácti kolech, na vedoucí Piast Gliwice ztrácí hrozivých osm bodů.

Také Legia uspěla v minulém víkendovém duelu, když doma přehrála KS Cracoviu 3:1. "Bohužel na evropské scéně se nám příliš nedaří v koncovce a všichni si uvědomujeme, že druhá domácí porážka v řadě by nás mohla stát postup do další fáze. Bruggy sice také nejsou v optimálním rozpoložení, nicméně kádr je nabitý hvězdami a zkušenosti mají také bohaté. Pevně věřím, že s trochou štěstí dosáhneme na tři body," uvedl ruský trenér Stanislav Čerčesov.

Jeho protějšek Michel Preud'homme věří ve zlepšený výkon a také první vítězství. "Máme nůž na krku. S porážkou v Neapoli jsme tak trochu počítali, ovšem minulý domácí zápas byl pro nás obrovské zklamání. Dobře si uvědomujeme, že v obou zápasech s Legií musíme bodovat, jinak už to budeme mít hodně obtížné. Máme vyspělý a silný kádr, který dokáže tyto těžké situace zvládnout a já věřím, že konečně uspějeme," řekl optimisticky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Midtjylland - SSC Neapol  (čtvrtek 21:05)
Na první pohled jasný duel se odehraje v Dánsku, kam zamíří favorit z Itálie. Přesto má Neapol důvod k obavám, protože domácí FC Midtjylland rozhodně není žádným otloukánkem a právem mu patří druhé místo ve skupině.

MCH Arena v Herningu se stane dějištěm velmi atraktivního duelu, který sice na první pohled může vypadat jako jasná záležitost, ale na ten druhý už půjde o velmi těžký test schopností obou celků. Ačkoli má Neapol v evropských pohárech více zkušeností a na papíře jednoznačně lepší sestavu, bude to mít v Dánsku hodně těžké. Oběma týmům se totiž daří na poli Evropské ligy i domácích soutěží.

Začněme favoritem. Tím bude Neapol, která má za sebou hodně změn. Po dlouhé době se odvážila propustit trenéra Rafu Beníteze a vykročila do neznáma. Tím vyvoleným mužem, který má vzkřísit Neapol a dotáhnout ji opět do čela Itálie, je navíc poměrně neznámý trenér Maurizio Sarri, který Itálii zaujal svou hrou v provinčním Empoli. V Neapoli nejenže plní očekávání, ale ještě je převyšuje.

S ambiciózním týmem stoupá tabulkou způsobem, který by mu nejeden velkoklub mohl závidět a prezentuje se velmi pohlednou hrou. Přitom, jak útočí, však nezapomíná bránit. Neapol má hned za římským AS druhý nejlepší útok, na čem má velkou zásluhu především duo Lorenzo Insigne a Gonzalo Higuaín. Z obou hvězd dokázal Sarri vyždímat to nejlepší a oba fungují především ve prospěch týmu. Povedlo se jim také poslední utkání.

V něm Neapol vyzvala první tým tabulky, Fiorentinu. Ačkoli první půle ještě nepatřila přímo mezi oslavy fotbalu, ve druhé se věci změnily. A především pro Neapol se změnily k dobrému. První branku dal Lorenzo Insigne, druhou a rozhodující měl na svědomí Gonzalo Higuaín. Neapol tak brala opět tři body a potlesk jí byl adresovaný zcela po právu. Partenopei tím navázali na skvělou show s AC Milán či na minulé kolo Evropské ligy, kdy si poradili s Legií Varšava a vstřelili jí dvě branky.

Trenér Sarri sám poznamenal: "Sice se nám daří, ale nesmíme soupeře podcenit. Dánský fotbal je pro nás trochu neznámou, i když máme lidi, kteří naše soupeře vždy sledují. Vyrovnáváme se s vysokými očekáváními ze strany našich fanoušků a také nyní nás to bude stát hodně sil. Máme za sebou dobré výsledky a doufám, že nám dodají sebevědomí v klíčovém duelu o čelo."

Před duelem s domácími Dány nemá trenér Sarri žádné větší potíže při vybírání sestavy. Místo Jorginha, který je v poslední době ve formě, zřejmě nastoupí Sarriho oblíbenec Mirko Valdifiori. Do útoku by se mohl postavit zatím nepříliš využívaný Manolo Gabbiadini, který si další šanci jistě zaslouží. Zraněný je jen belgický křídelník Dries Mertens. Ani domácí nemají žádné velké absence a trenér Jess Thorup může být v klidu.

Jeho družina za posledních deset zápasů ve všech soutěžích dohromady prohrála jen jednou, jednou si pak připsala remízový výsledek. Zbylá utkání ovládla a vyhrála, což se vztahuje rovněž na duely Evropské ligy. Naposledy si dánský celek připsal skalp belgických Brugg, které porazil poměrem 3:1. Trefili se Sisto, Onuachu a rovněž český záložník Filip Novák, autor třetí branky.

Midtjyllandu se dařilo i v posledním ligovém klání, když si poradil s Randers FC, kterému vstřelil dvě branky. Stejný příděl gólů zaznamenal také v předešlém utkání proti Aarhusu. Jak dopadne napínavý duel mezi prvním a druhým celkem ve skupině? Najde Neapol přemožitele po šňůře vyhraných utkání?
FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Andersen - Romer, Sviatčenko, Hansen, Lauridsen - Sparv, Sisto, Duelund, Poulsen - Royer, Duncan
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Koulibaly, Albiol, Hysaj - Allan, Valdifiori, Hamšík - Gabbiadini, Higuaín, Callejon
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.70 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)22007:06
2.FC Midtjylland (DEN)22004:16
3.Legia Varšava (POL)20020:30
4.Club Bruggy (BEL)20021:80
Skupina E
Villarreal CF - Dinamo Minsk  (čtvrtek 21:05)
Pohádka o skromné Ponorce, která ve španělské lize shlížela ze samého vrchu na zástup věhlasnějších soupeřů, je - alespoň na chvíli - u konce. Villarreal zahájil letošní sezonu v impozantní formě a chvíli vévodil celé La Lize, dvě prohry v posledních dvou zápasech jej však srazily až na průběžné páté místo. Proti Minsku tak bude mít ideální příležitost zahájit další úspěšnou sérii..

Zejména víkendová domácí generálka s Celtou Vigo byla opravdu frustrující; v souboji dvou největších překvapení dosavadního průběhu sezony svítilo ještě na začátku 90. minuty na tabuli skóre 1:1, potom se však prosadil hostující fantom Nolito a Ponorce zbyly oči pro pláč. Dnes by však měla na Madrigalu opět zavládnout vítězná radost. Domácí si nemohou dovolit zaváhat - ve zrádné skupině E, kde na postup pomýšlí i Rapid Vídeň s českou Plzní, mohou právě případné ztráty proti outsiderovi znamenal lakmusový papírek mezi postupem a zklamáním. Dinamo dosud nezískalo ani bod a nevstřelilo ani gól.

Šest bodů z nadcházejícího dvojutkání by tak pro Villarreal mělo být papírovou povinností; jelikož Rapid a Viktoria hrají dvakrát spolu, znamenal by takový scénář posun ze současné třetí příčky (tři body za jednu výhru a jednu remízu) na postupové pozice. Statistika je na straně Španělů: s běloruskými týmy hráli v historii zatím čtyřikrát, a to se stoprocentní bilancí. Návštěva z této země poctila Madrigal ve dvou případech a výsledkem byly dvě drtivé prohry, při nichž Villarreal nastřádal celkem devět gólů.

Kouč Marcelino navíc může spoléhat i na to, že jeho tým má v Evropě mnohem lepší výsledky než soupeř - stačí se podívat na loňskou sezonu Evropské ligy, kdy Villarreal nasázel v šesti skupinových duelech úctyhodných patnáct (!) branek, zatímco Dinamo se trápilo v pozici jednoho z oněch týmů, které snad mohly být na první pohled potenciálním zpestřením soutěže, ve skutečnosti však nezanechaly prakticky žádnou stopu.

Zatím to vypadá, že podobný dojem si z běloruského mužstva fanoušci odnesou i letos; a tragická forma pod novým koučem Vukem Rašovićem tomu příliš nepomáhá. Bývalý srbský obránce s minimálními trenérskými zkušenostmi má zatím velké problémy porážet i papírově výrazně slabší konkurenci v běloruské lize - od jeho letního příchodu už Dinamo dokázalo ztratit s týmy jako Torpedo Žodino (0:1), Granit Mikaševiči (0:0), FK Vitebsk (0:0) nebo Naftan Novopolock (2:2). Pravda, poslední dva ligové duely borci z hlavního města zvládli a konečně tak přeťali frustrující sérii neúspěchů na všech frontách; jestli jim to ale bude stačit i na Villarrealu, toť otázka. Rašović může využít alespoň rozsáhlé soupeřovy marodky: mimo hru jsou zranění Bakambu (kotník), Musacchio (noha), Asenjo (koleno) a Suárez (třísla), otazníky se vznáší nad starty Adriána (stehno) a Bruna Soriana (koleno).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 7.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rapid Vídeň - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 21:05)
Plzeňské hráče čeká ve čtvrtek v Evropské lize na hřišti Rapidu Vídeň možná klíčový zápas v boji o postup ze skupiny E. Rakouský tým vyhrál oba dosavadní souboje a pokud by doma porazil i českého mistra, měl by již k účasti ve vyřazovací části hodně blízko. Západočeši proto potřebují bodovat, aby se nedostali do složité situace.

"Nejsme v ideální pozici, ale čeká nás Rapid, se kterým se asi popereme o druhé místo," řekl záložník Jan Kopic. "Máme čtyři zápasy a uděláme maximum pro to, abychom se ještě o tu druhou příčku poprali. Rapid má šest bodů, takže určitě to s ním nebude jednoduché. Dvojzápas s nimi je důležité zvládnout tak, abychom pořád měli šanci na postup," uvedl trenér Karel Krejčí.

Od jeho nástupu do funkce Plzeň vyhrála 10 z 11 zápasů. Prohrála jen minulé utkání v Evropské lize na hřišti silného Villarrealu. Rapid nad španělským celkem zvítězil 2:1 a následně uspěl i proti Minsku (1:0). Výborný vstup do skupiny bude chtít rakouský vicemistr potvrdit také proti Plzni.

Klíčovou postavou Rapidu je kapitán Steffen Hofmann. Odchovanec Bayernu Mnichov a dvojnásobný nejlepší rakouský fotbalista se trefil v obou předchozích zápasech. Rapid nemá vyloženého kanonýra, ale o góly se dělí celý tým. V útoku si bude muset dát Plzeň pozor také na Chorvata Mateje Jeliče, který před sezonou přišel ze Žiliny, kde byl nejlepším střelcem slovenské ligy.

Pro Plzeň bude komplikací absence reprezentačního stopera Václava Procházky, který dostal na Villarrealu červenou kartu a nemůže nastoupit. Šanci dostane Lukáš Hejda, který se v této sezoně objeví v základní sestavě poprvé. Ve dvojici s Janem Baránkem nastoupil jen v přípravě, a tak se dá čekat, že souhra stoperů nebude ideální. Trenér Krejčí si jejich spolupráci mohl vyzkoušet v sobotu proti Zlínu, ale nakonec tak neučinil.

"Do poslední chvíle jsem o tom přemýšlel, ale nakonec jsem nechtěl riskovat, že by se Lukáš zranil, protože to by byl ještě větší průšvih," řekl Krejčí, který v průběhu podzimu přišel o Romana Hubníka, jenž z rodinných důvodů požádal o hostování v Olomouci.

Nejistý je i start dalšího reprezentanta Davida Limberského, který měl náběh na angínu. Naopak v sobotu se již do hry vrátili Ondřej Vaněk a Daniel Kolář. V útoku nebude chybět Michal Ďuriš, který dal v posledních devíti zápasech za Plzeň devět gólů.

Jelikož stadion Rapidu prochází rekonstrukcí, Plzeň se představí na stadionu Ernsta Happela, který je největší v Rakousku a vejde se na něj až 52 tisíc fanoušků. Zhruba tři tisíce míst by měli zaplnit příznivci Plzně, kteří zcela vyprodali sektor pro fanoušky hostů.

Utkání začne ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos vysílá Nova Sport 2.
Rapid Vídeň - pravděpodobná sestava:
Novota - Auer, Sonnleitner, Dibon, Stangl - Grahovac, Schwab - Schaub, S. Hofmann, Kainz - Jelić
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Hejda, Baránek, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, D. Kolář, Kovařík - Ďuriš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.50 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rapid Vídeň (AUT)22003:16
2.Viktoria Plzeň (CZE)21012:13
3.Villarreal CF (ESP)21012:23
4.Dinamo Minsk (BLR)20020:30
Skupina F
SC Braga - Olympique Marseille  (čtvrtek 21:05)
Marseille je v krizi. Nejvíce frustrující se zdá být skutečnost, že Míchelovi svěřenci ve skutečnosti nehrají nijak špatný fotbal; jako by jim však chyběla potřebná vítězná mentalita a schopnost urvat zápas prostou vůlí po vítězství. Podobný problém nicméně probleskoval v první čtvrtině sezony u Bragy, zápas v Portugalsku tak slibuje hodně zajímavou podívanou..

Jelikož portugalská liga měla o víkendu volno, a předchozí týden byl věnován reprezentační přestávce, je připravenost Arsenalistas tak trochu neznámou. Místo ligové generálky se v sobotu představili v domácím poháru, na půdě Académiky Viseu vyhráli pohodlně 3:0, to lze však jen stěží považovat za adekvátní test na Evropskou ligu. I přesto má však nový kouč Paulo Fonseca důvod ke spokojenosti. Braga si před sezonou vytyčila odvážný cíl dojít daleko v EL a navrch zabojovat o Ligu mistrů, a na obou frontách se jí zatím daří - v Primeiře drží po sedmi kolech kontakt s čelem tabulky (přes poslední zklamání v podobě bezbrankové remízy s Aroukou), na evropské scéně zase působí jako dokonalá mašina na efektivitu a po dvou zápasech ve skupině F má na kontě plný počet bodů při skóre 2:0.

Nejtěsnější výhry v Liberci i doma s Groningenem poskytují Fonsekovým mužům před potenciálně klíčovým dvojzápasem s Marseille skvělou výchozí pozici; Braga neprohrála už šest soutěžních zápasů v řadě, a pokud si připíše tři body i dnes, odskočí jihofrancouzskému klubu na šest bodů.

Marseille je na tom mnohem hůře. V Evropské lize se sice stále drží na druhé příčce, právě úvodní výhra 3:0 v Groningenu však byla pro hrdé Olympique zároveň posledním plnohodnotným zářezem: od té doby Míchelův tým zvítězit nedokázal, třikrát remizoval a třikrát prohrál a v Ligue 1 se propadl do druhé poloviny tabulky. Po trapné domácí porážce s Angers (1:2) přišlo se začátkem října alespoň optické zlepšení, jenže efekt se nedostavil. Co je Marseille platné, že proti Liberci, v Paříži i naposledy doma proti Lorientu bylo na pohled lepším týmem, když výsledkem je jediný bod z devíti možných?

Domácí plichta 1:1 s Lorientem už dokonce naštvala i samotného Míchela, který přitom po svém příchodu na Vélodrome sršel optimismem. "Ano, jsme znepokojení. Hráli jsme skvěle, hráči plnili své pokyny. Statisticky jsme vítězi my. Začíná to být otravné. V průměru vypálíme dvacet střel za zápas, tak kde je problém?" vztekal se španělský stratég. "Jedním z naších hlavních úkolů bylo neinkasovat. Výsledek? Zahodili jsme spoustu šancí a potom stejně dostali gól," dodal zmoženě. Podaří se Marseille konečně se odlepit ode dna?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.55 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FC Groningen  (čtvrtek 21:05)
Liberec čeká ve čtvrtek doma proti nizozemskému Groningenu třetí utkání základní fáze Evropské ligy. Díky minulé výhře 1:0 v Marseille získal Slovan první body ve skupině F a proti poslednímu celku tabulky potřebuje nečekaný úspěch z Francie potvrdit. Zápas začne U Nisy ve 21:05.

Liberec je po úvodní domácí porážce 0:1 s Bragou a výhře v Marseille na třetím místě se stejným bodovým ziskem jako francouzský favorit a na vedoucí příčku ztrácí tři body. Nadcházející dvojzápas s papírově nejslabším týmem skupiny Groningenem je proto z hlediska postupu zlomový.

"Zejména domácí utkání bude hodně důležité, co se týče vývoje ve skupině. Potřebujeme je porazit," řekl ČTK liberecký trenér Jindřich Trpišovský. "Díky našemu vítězství v Marseille se situace ve skupině rapidně změnila. Jestliže chceme přemýšlet o postupu, což chceme, všichni víme, že zítřejší utkání je klíčem k postupu. Nejsou to ale předem jasné tři body, jak to někde slýchávám. Stále je to holandské mužstvo s kvalitními hráči," doplnil kouč na dnešní tiskové konferenci.

Groningen nejprve prohrál 0:3 s Marseille a pak podlehl 0:1 v Braze. "Určitě je to nejpřijatelnější soupeř. Jsou o něco míň kvalitní než Marseille a Braga, ale pořád je to výborné mužstvo. Co se týče individuálních dovedností, je to prostě vyspělý tým. U nás v Česku by hrál špičku ligy. Nesmíme je brát jako outsidera skupiny, tak to není," varoval Trpišovský.

Groningen se do Evropské ligy kvalifikoval jako vítěz Nizozemského poháru a základní skupinu pohárů hraje poprvé v historii. "Mají dobré hráče a jako všechny nizozemské týmy se snaží hrát hodně ofenzivně. Vymstilo se jim to s Marseille, kdy prohráli 0:3, ale své šance měli," upozornil Trpišovský.

"Přechod dopředu mají nepříjemný, hrají na tři útočníky, dvě křídla a každá ztráta je proti nim nepříjemná. Ale mají také okénka v obraně, to se nám líbí. Musíme hrát s rozumnou mírou rizika, nesmíme moc ztrácet míče ve středu pole," doplnil Trpišovský.

Poslední čtyři zápasy Liberce v Evropské lize skončily výsledkem 1:0. Třikrát Slovan tímto skóre zvítězil a jednou prohrál. "Myslím, že to bude hodně utkání o prvním gólu, jako všechna v Evropě. Budeme se snažit, abychom ho dali my," řekl Trpišovský.

Na duely s Groningenem se hodně těší liberecký stoper Ondřej Švejdík, který v nizozemském klubu čtyři roky působil. "Budou to pro mě speciální zápasy. Hrají typický holandský fotbal. Útočí, útočí a útočí, obranu už tolik neřeší. Naše síla je ve hře po stranách, což by pro nás mohl být recept, jak dát Groningenu góly," mínil Švejdík.

"S Ondrou jsme zápas konzultovali hodně, protože v Groningenu strávil dlouhou dobu. Dokonce několik hráčů, i když jich je málo, v klubu ještě zažil, takže jsme Ondru využívali dost," prohlásil Trpišovský.

Do liberecké sestavy by se mohl nečekaně vrátit obránce Bartošák, který se uzdravuje rychleji, než se původně čekalo. S týmem už začal trénovat i druhý marod z nedávného duelu s Bohemians 1905 Sýkora a vyloučen není ani start Rabušice. Naopak mimo hru pravděpodobně zůstane stoper Hovorka.

Groningen zřejmě bude mít v Liberci velkou podporu, dorazit mají až dva tisíce jeho fanoušků.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka (Švejdík), Pokorný, Mudra - Pavelka, Folprecht - Jefremov, Shala, Šural - Bakoš.
FC Groningen - pravděpodobná sestava:
Padt - Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata - Maduro, Tibbling - Linssen, Drost, Rusnák - Mahi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SC Braga (POR)22002:06
2.Olympique Marseille (FRA)21013:13
3.Slovan Liberec (CZE)21011:13
4.FC Groningen (NED)20020:40
Skupina G
SS Lazio - Rosenborg BK  (čtvrtek 19:00)
Střet mezi italským fotbalem a norským fotbalem uvádí římská aréna Stadio Olimpico. Na něm bude coby domácí tým Lazio hostit soupeře z Trondheimu. Karty jsou jasně rozdány - zatímco Lazio je první se čtyřmi body na kontě, Rosenborg je až poslední s pouhým jedním bodem.

Lazio si chce udobřit své fanoušky, kteří se z posledního soutěžního duelu svých miláčků nevraceli právě ve veselé náladě. Lazio totiž venku prohrálo se Sassuolem a muselo se smířit s porážkou. Navíc plány trenéra Stefana Pioliho komplikuje množství zranění. A týkají se i klíčových hráčů. Posuďte sami: mimo hru jsou obránce Stefan de Vrij, Marco Parolo, Keita Blade Diao, Filip Djordjevic a kapitán Lucas Biglia.

To je slušná řádka jmen a navíc hráčů, kteří tvoří kostru současného Lazia. Jak si ambiciózní celek, který dlouho bojoval o Ligu mistrů, poradí bez těchto hráčů? Prvotní dojmy nejsou příliš pozitivní, protože Lazio nestačilo na Sassuolo. To je tým prakticky bez velkých a dobře placených hvězd, ale produkuje solidní a pohledný fotbal se zabezpečenou obranou. Možná ne tak kvalitní výkon, ale s velkým přídavkem bojovnosti a zarputilosti čeká na římské hráče nyní.

Toto je první utkání mezi oběma týmy. Rosenborg na italské půdě ve své historii vyhrál jen jednou a bude se pokoušet zlepšit tuto statistiku. To dokládá i vyjádření záložníka Selnaese, který před duelem prozradil: "Lazio je podle nás jeden z nejlepších italských týmů, který hraje skvělý fotbal a má skvělé fanoušky. Hodně se těšíme na tu atmosféru a na utkání proti němu. Ale nejedeme tam jako ustrašený celek. Jsme přesvědčeni, že tam můžeme uhrát dobrý výsledek. Budeme bojovat a doufáme, že se nám podaří dorazit domů po dobrém výkonu a s nějakými body."

Jedinou vážnou absencí pro norský tým bude mladík Andreas Helmersen, který sice hrál určitou roli v kvalifikační fázi, ale pak si přetrhl vazy v koleně a to jej vyřadilo ze hry na hodně dlouhou dobu. O absencích Lazia už byla řeč. Hosté začali svou pouť skupinou poměrně dobře, když si na úvod rozdělili body s francouzským AS Saint-Étienne. Je to dosud jejich jediný bod, protože v minulém kole už tolik štěstí neměli a prohráli s Dněprem. Ukrajinskému týmu stačil jediný přesný zásah.

Trenér Stefano Pioli doufá v to, že i přes mnoho zraněných hráčů dokáží jeho svěřenci podat dobrý výkon a vyhrají. "Výsledek v Evropské lize bude pro nás hodně významný. Chceme uspět, i když máme omezený výběr. Absence jsou ale něco, co je nám tuto sezonu vlastní a my se musíme naučit se s tím vyrovnat. Jsem přesvědčen, že uděláme maximum pro spokojenost fanoušků a tři body budou naše."
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, Mauricio, Gentiletti, Lulic - Cataldi, Onazi - Candreva, Felipe Anderson, Kishna - Klose
Rosenborg BK - pravděpodobná sestava:
Hansen - Svensson, Bjordal, Skjelvik, Dorsin - Selnaes, Konradsen, Midtsjo, Helland - de Lanlay, Vilhjalmsson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dněpr Dněpropetrovsk - AS Saint-Étienne  (čtvrtek 19:00)
Svůj 100. zápas v rámci Evropské ligy, jakkoli se tahle soutěž v minulosti jmenovala jinak, odehraje Dněpr proti St. Étienne. Domácí si mohou pojistit postavení na postupových pozicích, zatímco hosté by neměli v tomhle duelu prohrát, jinak se mohou s jarní částí prakticky rozloučit.

Dá se říci, že tohle měření sil je jakýmsi utkáním o šest bodů. Pokud vyhraje ukrajinský celek, ve druhé polovině skupinové fáze bude pohodlný náskok jen hlídat, pokud naopak uspěje naplno francouzské mužstvo, bude vše ještě hodně otevřené. Především pro ASSE je vlastně tohle střetnutí opravdu hodně klíčové.

Svěřenci Christopheho Galtiera neprožili vůbec povedený start do Evropské ligy. Jednak pouze doma remizovali s papírově nejslabším účastníkem skupiny Rosenborgem, jednak venku podlehli favoritovi Laziu. S jedním bodem na kontě jsou až třetí, navíc musejí dohánět tříbodové manko právě na první dvě příčky.

Hostující lodivod si uvědomuje, že na východě Ukrajiny potřebuje jeho tým bezpodmínečně uspět. Minimálně by měl urvat remízu. "Chceme-li se kvalifikovat dále, musíme získat pozitivní výsledek. Jsme mnohem odvážnější než loni, bohužel nemáme body. Dněpr je nyní pochopitelně favoritem," myslí si Galtier.

Oba celky spolu bojovaly o postup do další fáze už v minulém ročníku, a zatímco Dněpr dotáhl své snažení senzačně až do finále, St. Étienne skončilo již ve skupině poslední. "Není nemožné, abychom postoupili, ale velmi obtížné ano. Uděláme pro to všechno. Vzpomeňte si, jak právě soupeř loni proklouzl dále," dodával Galtier.

Dněpropetrovsk by mě být kompletní, Les Verts k zápasu odcestovali bez zraněného forvarda Beriče a obránce Salla. Oběma mančaftům vyšla generálka před evropskými poháry dobře. Domácí venku neměli slitování s Dněprodzeržynskem, uštědřili mu debakl 6:0, hosté skolili před vlastními fanoušky Gazélec snadno 2:0.

Arena Dnipro bude během tohoto klání prázdná, diváci zkrátka budou muset vzít za své jedině televizní přenos, pokud ho chtějí vidět. "Fotbal se má hrát s fanoušky na stadionu, a to i s těmi našimi. Považuji to za nešťastné, když se navíc jedná o evropské poháry. Je to jen důsledek chování některých jedinců," čertil se francouzský stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SS Lazio (ITA)21104:34
2.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)21102:14
3.AS Saint-Étienne (FRA)20114:51
4.Rosenborg BK (NOR)20112:31
Skupina H
Lokomotiv Moskva - Beşiktaş JK  (čtvrtek 19:00)
Vrací se do červeno-zelené části Moskvy staré dobré časy? Lokomotiv se v posledních letech převážně trápil, pod vedením bývalého tádžikistánského reprezentanta Igora Čerevčenka však letos září a další úspěch si bude chtít připsat proti ambiciózní Besiktasi..

Oba týmy se v historii potkaly dosud pouze jednou, na podzim 2000 v rámci třetího předkola Ligy mistrů; Besiktas tehdy vedl Nevio Scala a výsledkem byly dvě vysoké výhry, 3:0 doma v Istanbulu a 3:1 v Moskvě. Dnes je však situace odlišná. Oba týmy mají výtečnou formu a dá se očekávat vyrovnaný duel.

Ve skupině H půjde o přímý boj o první příčku - Lokomotiv dosud v obou duelech triumfoval, nejprve překvapil celou Evropu výhrou na Sportingu (3:1) a poté splnil povinnost doma proti albánskému Skënderbeu (2:0). Turci s lisabonským soupeřem doma pouze remizovali (1:1) a na kontě mají čtyři body; pokud tedy chtějí do čela, musí v Moskvě zvítězit. Vzhledem k tomu, že Sporting čekají dva zápasy proti outsiderovi skupiny, bude výsledek tohoto dvojutkání pro rozluštění postupové hádanky nesmírně důležitý.

Od dvanáctého září, kdy Lokomotiv v lize padl v Kazani, hrají Čerčesovovi svěřenci jako z partesu: ze sedmi soutěžních duelů vyhráli hned šest, zaváhali pouze v derby na půdě CSKA (1:1). Besiktas se však nenechává zahanbit, sám prohrál naposledy dokonce v srpnu (1:2 s Trabzonsporem), načež následovala šňůra šesti výher a dvou remíz. Oba týmy své víkendové generálky zvládly na jedničku: domácí zvítězili 2:1 na Spartaku, hosté udolali Rizespor 1:0.

Největší hrozbou pro obranu Lokomotivu bude bezesporu Mario Gomez, mohutný forvard, který v evropských soutěžích nastřílel už 40 branek; tím se řadí na historické čtvrté místo mezi německými fotbalisty, a pokud by dnes zaznamenal hattrick, dorovná skóre třetího Ulfa Kirstena. Bývalý kanonýr Stuttgartu, Bayernu a Fiorentiny má už třicet let a cítí, že jeho nový zaměstnavatel by měl zaútočit v Evropské lize na triumf.

"Je to jeden z našich vysněných cílů," přiznává Gomez. "Pro mě osobně o to více, protože EL mi ve sbírce dosud chybí. Vyhrál jsem ligu mistrů, německý titul i pohár, ale Evropskou ligu dosud ne. Bylo by skvělé, kdybychom to dokázali. Konkurence je ale silná, zvláště týmy jako Dortmund, Schalke nebo Liverpool," vyjmenovává.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Skënderbeu Korça  (čtvrtek 19:00)
Po dlouhých třiceti letech se Sporting střetne s albánským mužstvem. A protože ještě ve skupině H nezískal jediné vítězství, nehodlá před vlastními fanoušky s outsiderem jakkoli zaváhat. Domácí prostě potřebují nutně naplno uspět. Skënderbeu naopak věří, že se mu na Estádio José Alvalade podaří poprvé v základní fázi Evropské ligy skórovat.

Kouč Jorge Jesus ví, že jeho týmu teče do bot. Po dvou odehraných kolech totiž portugalský klub má na svém kontě jen jeden bod a v případě senzační blamáže by mu postup už nyní mohl proklouznout lehce mezi prsty. "My máme jediný cíl, a to vyhrát, abychom mohli v téhle soutěži pokračovat," upřesnil předem známá fakta.

Na domácí scéně si přitom Sporting vede velmi slušně, jen díky horšímu skóre je druhý za vedoucím Portem. Na evropské scéně to ovšem žádná sláva není. "Čelíme soupeři, který by měl být teoreticky slabší. Jenže já vůbec nevím, co mám očekávat, nevím, jak moc kvalitní je. Bude to hodně tvrdý zápas," očekává Jesus.

Domácí zřejmě nebudou mít k dispozici brankářskou jedničku Ruie Patrícia, chybět bude asi i útočník Bryan Ruiz. Vykartovaný je také Joao Mário. Hrát by naopak měl se stoprocentní jistotou mladý forvard Matheus Pereira. "Nemáme co skrývat, bude v základu," potvrdil Jesus. "Téměř všichni hráči, až na Bryana Rize, jsou zdravotně v pořádku."

Skënderbeu v úvodních dvou zápasech rozhodně žádnou ostudu nepředvedl. S Besiktasem padl jen o branku, v Lokomotivu o dvě. Trošku mu jen chybí vstřelená branka. Jesusovi svěřenci by si měli dát pozor hlavně na Hamdiho Salihiho. Tenhle útočník nastřílel už 14 branek v rámci evropských soutěží, tedy o dva více než celé mužstvo.

Nejenom on favorita může pozlobit. Například tvořivý záložník Bernard Berisha byl v Rusku pro soupeře hodně nebezpečný. Trenér Mirel Josa má navíc k dispozici další albánské reprezentanty širšího kádru. Nedávno mimochodem Albánie vybojovala postup na EURO. "Budeme muset hlavně najít způsob, jak se prosadit," dodal portugalský lodivod.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.10 - 11.00 - 41.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)22005:16
2.Beşiktaş JK (TUR)21102:14
3.Sporting CP (POR)20112:41
4.Skënderbeu Korça (ALB)20020:30
Skupina I
FC Basilej - CF Os Belenenses  (čtvrtek 19:00)
Hráči švýcarské Basileje sice překvapivě vypadli v play-off o Ligu mistrů s izraelským Maccabi Tel-Aviv, nicméně v základní skupině Evropské ligy si vedou nadmíru dobře a po dvou zápasech s portugalským Belenenses si už s předstihem mohou zajistit postup do jarní fáze. Ve čtvrtečním utkání budou považováni za jasné favority, v dosavadním průběhu totiž neztratili ani bod a jejich konkurent naopak pouze jednou remizoval.

Švýcarský celek se už dlouhodobě drží mezi evropskou špičkou, loni se dokonce probojoval do osmifinále Ligy mistrů. V základní skupině nejprve šokoval italskou Florentinu a na její půdě zvítězil 2:1, následně si doma poradil s polským Lech Poznaň 2:0 a s šesti body suverénně vévodí skupině I. Portugalský outsider skupiny se ještě ani jednou neprosadil a se skóre 0:4 se naopak nachází na posledním čtvrtém místě, v Basileji potřebuje nutně bodovat.

Basileji se také daří výborně i na domácí scéně, ve dvanácti odehraných kolech vybojovala solidních jedenatřicet bodů a suverénně vede o sedm bodů před druhým Grasshopper Curych. Naopak Belenenses ve dvou pohárových utkáních ani jednou neskórovalo. Nejprve se rozešlo bezbrankově s polským Lechem, následně utrpělo velký domácí debakl v poměru 0:4 od Florentiny. Také vystoupení v portugalské lize je letos hodně bídné.

Hosté v sedmi ligových utkáních pouze jednou zvítězili a se sedmi body se nacházejí až na třinácté příčce. "Zažíváme těžké období, nedokážeme se srovnat s náročnějším programem. Pevně věříme, že nás nakopnou dvě výhry v uplynulých dvou týdnech v poháru, nicméně porazit Basilej bude opravdu náročný úkol. Předem nic nevzdáváme a pokud předvedeme stoprocentní výkon, tak můžeme uspět," řekl hostující kouč Ricardo Sá Pinto.

V kádru Basileje působí dva čeští krajánci a oba dva by se opět měli objevit v základní sestavě, skvělé výkony podává brankář Tomáš Vaclík i obránce Marek Suchý. "Soupeře nemůžeme podcenit, každé pohárové utkání je jiné a nemůžeme si myslet, že zadarmo získáme tři body. Máme mnoho trumfů v rukávu, předvádíme atraktivní fotbal, ale jeden nečekaný neúspěch nás ihned může srazit na kolena po delší dobu," uvedl s velkou dávkou opatrnosti trenér domácího celku Urs Fischer.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Lech Poznań  (čtvrtek 19:00)
Druhá Fiorentina svede zajímavý duel s třetím celkem tabulky, když doma uvítá Lech Poznań. Italský tým je nyní ve formě a bude ji chtít potvrdit také v utkání Evropské ligy, aby se přiblížil první Basileji.

Fiorentina patří k příjemným překvapením italské nejvyšší soutěže, i když na poli Evropské ligy nepatří ke stoprocentním týmům. Hned v prvním kole nepříjemně narazila, když se utkala s Basilejí. Právě s ní toskánský celek čile obchodoval, když z něj přetáhl trenéra Paula Sousu. Ten s sebou sice nepřinesl velký počet známých jmen, která by mu vyhrála prestiž, přízeň diváků nebo celou ligu, ale do Florencie přicházel s velkými očekáváními.

A ta zatím plní na výbornou. Portugalský stratég našel tu správnou základní sestavu, čerpá z formy klíčových hráčů a dokázal mezi nimi namíchat tu správnou chemii. Fiorentina sice nepatří mezi nejsilnější týmy - a to ani papírově -, přesto se jí ale daří. Nad očekávání. Florentský celek je totiž po osmi kolech první ligy na špici a vede celou ligu s náskokem jednoho bodu na druhé římské AS.

Narazil až v minulém kole, kdy se utkal s dalším kandidátem na celkové prvenství - znovuzrozenou Neapolí. S tou má Fiorentina mnoho společného, například změnu trenéra po dlouhé době, nastartování nového cyklu, celkem nenápadné přestupové mechanismy a především - úspěch. Rovněž Neapol prošla náročnou obměnou zahrnující i vedení a trenéra. Další věcí, kterou mají Fialky s Neapolí společnou, je především atraktivní a hodně ofenzivní hra. Vidět to bylo i z jejich vzájemného duelu, který Fiorentina nezvládla úplně podle představ. Prohrála totiž 2:1.

A právě v Evropské lize bude chtít ukázat, že její sebevědomí nebylo zase tak poškozené a že se dokáže opět zvednout. Ukázala to už v minulém kole, když porazila Belenenses jednoznačně 4:0. Trenéra Sousu mohlo těšit jednak čisté konto, ale především pohledná hra, díky níž si Fialky připsaly tři body. Fiorentina potřebuje pozdvihnout sebevědomí i proto, že ji v dalším kole čeká římské AS, velmi silný aspirant na titul.

To však trenéra Sousu nezatěžuje, protože v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Zatím nás nesmí zajímat duel s AS. To bude pro fanoušky skvělá podívaná a jistě velmi atraktivní duel, ale teď musíme mít v hlavách jen Evropskou ligu. Pokud se chceme někam dostat, musíme se naučit vyváženost a rovnováhu projevovat v každé soutěži. Chceme postupovat krok za krokem. Ani utkání s Lechem nevypustíme a dáme do něj všechno. Mají dobré hráče a ačkoli jsme favority, určitě nám život znepříjemní," uvědomuje si trenér Sousa.

Jedinou absencí u Violy bude brazilský univerzál Gilberto, jinak má Sousa plné možnosti, jak poskládat sestavu. Ani Lech nemá nijak svázané ruce, protože jeho kádr nečítá žádná velká zranění. Lech ale nemá zrovna dobrou formu. Z posledních deseti zápasů ve všech soutěžích dohromady vyhrál jen dvě, bez výhry je pak už čtyři zápasy. V minulém kole Evropské ligy podlehl Basileji a nedal jí ani jednu branku.

V rámci nejvyšší polské ligy si rozdělil body s Ruchem Chorzów a částečně odčinil debakl z předchozího kola, ve kterém dostal dokonce pět branek od týmu KS Cracovia. V současné době je v Evropské lize na předposledním místě a na kontě má jen jeden bod. Povede se mu překvapit favorita na jeho půdě?
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sepe - Alonso, Astori, Tomović - Bernardeschi, Suarez, Vecino, Rebić - Iličić - Babacar, Rossi
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Gostomski - Kadar, Kaminski, Arajuuri, Ceesay - Gajos, Tetteh, Linetty, Formella - Jevtić, Kownacki
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)22004:16
2.ACF Fiorentina (ITA)21015:23
3.Lech Poznań (POL)20110:21
4.CF Os Belenenses (POR)20110:41
Skupina J
AS Monaco - Qarabağ Ağdam  (čtvrtek 19:00)
Tohle bude pro Monako hodně zrádný zápas. Na první pohled se zdá, že knížecí klub snad ani nemůže zaváhat; čtvrtfinalista loňského ročníku Ligy mistrů hraje jednak doma, jednak je jeho soupeřem ázerbájdžánský Qarabag Agdam. Jistě, zrádný tým, ale takové musí mužstvo formátu Monaka porážet naprosto bez problémů. Nebo ne?

Qarabag je vedle Něftči Baku a Qabaly nejzářivějším produktem vzestupu ázerbájdžánského fotbalu v posledních letech - a ze zmiňovaných tří klubů zároveň tím nejsilnějším, alespoň na mezinárodní úrovni. Už loni jeho hráči překvapili, když v těžké skupině s Interem, Saint-Étienne a Dněprem nebyli daleko od postupu; mimochodem právě duely s Les Verts pro ně znamenaly první bodový zisk proti francouzskému soupeři. Tehdy viděli fanoušci dvě remízy (0:0, 1:1); podobný zisk v Monaku by byl pokládán za ohromný úspěch.

Ani statisticky nejde o příliš nepravděpodobný scénář - jestli totiž knížecí klub v něčem letos vyniká, je to schopnost dotáhnout zápas k nerozhodnému konci. Plichtami skončilo hned pět (!) jejich posledních duelů. Tři z toho přitom svěřenci Leonarda Jardima odehráli doma. Pokud by ani dnes - počtvrté v řadě - na Stade Louis II nevyhráli, mohli bychom už mluvit o regulérní krizi.

Nicméně remízy s Lyonem a Tottenhamem se dají zkousnout přeci jen mnohem lépe než podobný krach proti Qarabagu, jakkoliv hosté už ukázali, že roli skupinového otloukánka rozhodně odmítají. Naposledy dokonce před vlastním publikem udolali Anderlecht a ve skupině J mají na kontě tři body, tedy o jeden více než Monaco.

Hosté budou hodně spoléhat na zkušenosti dvou svých hráčů - Alharbiho El Jadeyaouiho, rodáka ze Štrasburgu, který strávil celou svoji dosavadní kariéru ve Francii (ještě loni hrál Ligue 1 v dresu Lens), a Rydella Poepona, který zná prostředí francouzského fotbalu z Valenciennes. Otázkou nicméně je, jestli jim to bude stačit: jakkoliv je AS v poslední době spíše matným stínem jarního týmu, v Evropě doma prohrálo z posledních třinácti zápasů jediný. Pouze Arsenal dokázal v tomto období na Stade Louis II naplno bodovat (načež vypadl z jarního osmifinále Ligy mistrů kvůli pravidlu o brankách ze soupeřovy půdy).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RSC Anderlecht - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Hráči Anderlechtu i Tottenhamu prohráli v dosavadním průběhu sezóny pouze dvě utkání. Ve čtvrtek pak budou chtít tuto bilanci podpořit v důležitém klání, které může téměř definitivně uhasit belgické naděje na postup nebo klidně sesadit Angličany z první příčky až na třetí a po polovině zápasů takřka vyrovnat skupinu.

Je to už jednatřicet let, kdy se tyto celky potkaly ve finále Poháru UEFA. Smutným hrdinou se tehdy stal Morten Olsen, dnes již legendární šéf dánských fotbalistů. Zatímco v Bruselu zařídil domácím pět minut před koncem remízu 1:1, po stejném výsledku v Londýně byl jedním ze dvou neúspěšných penaltových exekutorů svého týmu. A výsledek 1:1 se zrodil i do třetice v prosinci 2007, kdy se o nerozhodný výsledek ve skupině Poháru UEFA zasloužili i brankář Daniel Zítka a současný hráč Norimberku Jan Polák.

Uvnitř bruselského týmu panuje rozporuplná atmosféra. V tamní lize je sice Anderlecht po jedenácti kolech třetí s jedinou porážkou, na svém stadionu ovšem vyhrál jen tři ze šesti zápasů a v domácí gólové potenci je horší pouze pětice týmů. V Evropské lize pak nejprve přišel o cenné vítězství nad Monakem v úplném závěru, aby následně nečekaně prohrál v Karabachu. Stále se tak zhoršuje bilance Anderlechtu při evropském tažení, když v posledních osmnácti zápasech mezinárodních pohárů porazil pouze Galatasaray.

Ani fanoušci Tottenhamu si nemohou stěžovat na časté porážky, přesto je současný stav od ideálu dost vzdálený. V ligovém poháru vypadli Spurs s úhlavním londýnským rivalem, v lize pak sice prohráli jen v prvním kole, přesto jsou až na sedmé příčce s pouhými jedenácti zásahy za devět kol. Zda se přeci jen blýská na lepší časy může ukázat právě utkání v Belgii, kde si mohou zajistit pohodlí do druhé poloviny skupinových zápasů, stačí jen úspěšně navázat na sérii, která začala překvapivým debaklem Manchesteru City a pokračuje trojicí remíz s Monakem, Swansea a Liverpoolem.

Anderlechtu se navíc proti anglickým soupeřům zrovna nedaří. Poslední vítězství zapisoval v roce 2000 v Lize mistrů proti Manchesteru United, kdy kvality Fabiana Barthéze prověřoval i Jan Koller. Od té doby ovšem jen dvakrát remizovali a hned sedmkrát prohráli. Tottenham má s Belgičany podstatně méně zkušeností, kromě bruselského celku se setkal už jen s Bruggami, se kterými sice první střetnutí prohrál, následně si ale připsal dvě vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.40
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)21104:24
2.Qarabağ Ağdam (AZE)21012:33
3.AS Monaco (FRA)20202:22
4.RSC Anderlecht (BEL)20111:21
Skupina K
Schalke 04 - Sparta Praha  (čtvrtek 19:00)
Sparťané jsou v Evropské lize po dvou utkáních v základní skupině K s jednou výhrou a jednou remízou na postupovém druhém místě, ale ve čtvrtek je čeká duel na hřišti favorita a vedoucího celku tabulky Schalke. Letenský tým nastoupí proti nejlepšímu útoku soutěže a navíc se musí obejít bez trenéra Zdeňka Ščasného, který dostal od disciplinární komise UEFA dvouzápasový zákaz činnosti za komentáře po úvodním utkání v Tripolisu.

Ščasný v polovině září po remíze 1:1 tvrdě zkritizoval rozhodčího, protože podle něj Spartě neuznal dvě regulérní branky, a také uvedl, že to chorvatský sudí Marijo Strahonja udělal vědomě. Na lavičce ve čtvrtek i v následujícím utkání kouče zastoupí asistenti Stanislav Hejkal se Zdeňkem Svobodou, který převezme povinnosti hlavního trenéra.

"Jsem jen jmenovaný do téhle funkce, ale stejně je to vše týmová práce. Nedělá to jen jeden člověk. Při rozhodnutí o sestavě samozřejmě bude mít svoje slovo Zdeněk Ščasný," řekl dnes Svoboda novinářům. "Nemyslím si, že bych tým oslabil. Předzápasová příprava je důležitější, protože v tomhle kotli můžete u hřiště poskakovat, jak chcete, a hráči vás stejně neuslyší," uvedl Ščasný.

Vedle trenéra bude letenský celek postrádat také zraněné Lukáše Váchu s Michalem Breznaníkem. Nejistý byl start nejlepšího střelce týmu Davida Lafaty, který si v nedělním ligovém duelu v Příbrami poranil lýtko, ale ve výpravě do Gelsenkirchenu nechyběl. "Před takovými zápasy odejde bolest rychleji, David měl navíc enormní péči a je stoprocentně připraven," prohlásil Ščasný.

Vedle Lafaty se bude Sparta opírat také o Kehindeho Fataie, který ve třech posledních zápasech dal pět branek. O výborné střelce se však může opřít rovněž Schalke, které se stejně jako Neapol může pochlubit nejlepším útokem v soutěži.

Aktuálně třetí tým německé ligy dosud v Evropské lize porazil 4:0 Tripolis a 3:0 APOEL Nikósie a velký podíl na tom měli zejména třígóloví střelci Franco di Santo s Klaasem-Janem Huntelaarem, který však kvůli zranění nenastoupí. "Má problémy s kyčlemi a bokem, ale není to nic vážného," uvedl kouč Schalke And ré Breitenreiter.

Sparta je stejně jako její čtvrteční soupeř ve skupině neporažená. Letenský klub na remízu z Řecka navázal výhrou 2:0 nad Nikósií a se čtyřmi body zaostává za vedoucím Schalke o dva body.

"Všichni dobře víme, že nás čeká lídr skupiny, je to velké mužstvo. Z šesti zápasů, které jsem viděl, jsem vysledoval, že mají v týmu vnitřní pohodu. Víme, že se dá hrát s každým. Musíme ale podat mimořádný výkon, abychom byli úspěšní," řekl Svoboda.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Riether, Höwedes, Matip, Aogo - Sané, Geis, Meyer, Goretzka, Choupo-Moting - Di Santo.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Frýdek - Jiráček, Matějovský - Fatai, Dočkal, L. Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
APOEL Nikósie - Asteras Tripolis  (čtvrtek 19:00)
Jestli chtějí oba celky pomýšlet na postup do další fáze Evropské ligy, spokojit by se určitě neměli s nerozhodným výsledkem. Asteras je na tom ve skupině v tuhle chvíli jen o bod lépe než APOEL, který na jakýkoli úspěch stále čeká. Domácí budou v tomhle duelu mírným favoritem, i když zároveň stále nezaznamenali jedinou vstřelenou branku.

Výkony kyperského klubu v Evropské lize jsou zatím pro jeho fanoušky jedním velkým zklamáním. V soubojích se Schalke a na Spartě tahal jednoznačně vždy za kratší konec. S nula body na kontě a skóre 0:5 je zaslouženě na posledním místě tabulky. Tohle postavení by se měl snažit po nynějším zápase nutně pozměnit.

Dá se říci, že pro APOEL jsou tři body naprosto klíčové. Na druhou stranu i Asteras neměl bůhvíjak dobrý vstup do základních skupin, ztrácí tři body na druhé místo, a i jemu by vítězství výrazně zvýšilo šance na postup. "Jsme realisté, víme, kdo je považován za lepšího. Ale budeme se snažit uspět," uvedl kouč Staikos Vergetis.

Tripolisský celek se do základní fáze Evropské ligy kvalifikoval už podruhé v řadě. Pořád však platí, že je to pro něj hlavně jedna velká zkušenost. "Jestli musím být upřímný, jak pro řecký, tak pro kyperský klub je strašně těžké dostat se tahle daleko. Naše ligy musí být konkurenceschopnější," dodával Vergetis.

Asteras zatím na domácí scéně vyhrál jen dvakrát ze sedmi případů, drží se pouze ve středu tabulky. Po reprezentační pauze před vlastními fanoušky remizoval se Škodou Xanthi, na jakékoli vítězství čeká od září. APOEL naopak svou soutěž vede jen s jedním zaváháním, naposledy jednoznačně přejel AEL Limassol 6:0.

Právě na dobrou formu by chtělo mužstvo Temuriho Kecbaiy navázat právě v důležitém utkání proti Asterasu. "Pokud budeme hrát stejně dobře, máme šanci vyhrát," říkal domácí stratég, jemuž bude chybět suspendovaný De Vincenti. "Mám hráče, kteří mají zkušenosti z Evropy. Hrajeme mnohem lépe než před měsícem."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)22007:06
2.Sparta Praha (CZE)21103:14
3.Asteras Tripolis (GRE)20111:51
4.APOEL Nikósie (CYP)20020:50
Skupina L
AZ Alkmaar - FC Augsburg  (čtvrtek 19:00)
Kocovina po vydařené sezoně umí být krutá, zvláště pro týmy, které na velké úspěchy nejsou zvyklí. Málokde ale situace dojde tak daleko jako v současném Augsburgu: loni pátý tým Bundesligy, který má v zádech nejlepší rok klubové historie, momentálně působí dojmem, že jednoduše zapomněl vyhrávat. Navázat na nedávné sebevědomí právě v Alkmaaru pro něj bude ohromně těžké..

Nizozemský tým je totiž - na rozdíl od svého soupeře - ve velice slušné formě, což platí zejména v Evropě. Spolu s předkoly už Alkmaar odehrál šest pohárových zápasů, přičemž pokaždé vsítil přesně dva góly; netřeba dodávat, že to ve většině případů stačilo na úspěch. Výjimkou je pouze úvodní porážka 2:3 na půdě překvapivého lídra skupiny Partizanu Bělehrad, tu však AZ odčinilo cenným triumfem 2:1 nad Athletikem. Momentálně je Alkmaar o skóre třetí, boj o postup má ale rozehrán poměrně slušně.

Co více, jeho domácí forma je skvostná; svou roli sehrál i nebývale příznivý los, který zajistil, že dnešní duel bude pro AZ už pátou domácí zkouškou od 23. září. Tehdy začala dlouhá série úspěšných zápasů před vlastním publikem: nejprve v poháru s Venlem (6:0), poté v lize s Heraclesem a Twente (dvakrát 3:1) a navrch zmiňovaná výhra nad Bilbaem. Víkendová generálka v podobě remízy 1:1 v Cambuuru sice euforii v červenobílém táboře trochu zchladila, návrat domů na AFAS Stadion by však měl vše uvést zase do pořádku.

To o Augsburgu se nic podobně pozitivního říct nedá. Bavorský tým má poslední dobou strašidelné výsledky, až to vypadá, že po loňském sukcesu jednoduše vyhořel. Kouče Markuse Weinzierla tak čeká ještě obrovský kus práce; tady nejde jen o to, že Augsburg je po dvou prohrách 1:3 na samém dně skupiny L, ale možná i o samotnou záchranu v Bundeslize. Otázkou je, jestli se Němci tváří v tvář této sílící hrozbě dokážou na Evropskou ligu vůbec adekvátně soustředit.

Weinzierlův tým totiž neprohrává jen s favority - ve skutečnosti spíše právě proti nim podává lepší výkony, v Leverkusenu takto uhrál remízu 1:1 a málem si dokonce odvezl body i z Mnichova. Skutečným problémem jsou však domácí výbuchy proti týmům, které by loňský Augsburg bez problémů porážel. Jsou to zápasy jako ten z Evropské ligy proti Partizanu (doma 1:3), s Hoffenheimem (1:3) či oběma bundesligovými nováčky Ingolstadtem (0:1) a Darmstadtem (0:2). Ten poslední výsledek byl mimochodem generálkou na tento duel; můžete hádat, jaká nálada nejspíš v kabině panuje.

Vzhledem k tomu, že Alkmaar je na rozdíl od Augsburgu na této úrovni ostříleným týmem (v Evropské lize a předtím v Poháru UEFA se představil celkem sedmkrát, z čehož pětkrát postoupil ze skupiny, naposledy před dvěma lety - to došel dokonce do čtvrtfinále), nezbývá hostům než snažit se o překvapení. Budou to mít hodně těžké; kromě špatných výsledků je trápí i zranění, mimo hru jsou Hong Jeon-Ho (koleno), Stafylidis (kotník) a Schuster (Augsburg). Alespoň ale může Weinzierl spoléhat na svého "špeha" v podobě estonského obránce Ragnara Klavana, který za AZ dříve hrával a v roce 2009 s ním dokonce získal nizozemský titul.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.60 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Partizan - Athletic Bilbao  (čtvrtek 19:00)
Lídr skupiny L přivítá na své půdě v Bělehradu návštěvu ze španělské La Ligy. Oponentem Partizanu totiž bude baskický Athletic, který je v tabulce hned za ním. A protože Bilbau dýchá na záda nizozemský Alkmaar, máme se na co těšit.

Athleticu Bilbao se zatím příliš nedaří. Ani v La Lize, dobré výsledky pak nesklízí ani v Evropské lize. Zřejmě se od něj čekalo víc, než současné druhé místo se třemi body na kontě. Jistě, může za to také absence dlouholeté opory Ikera Muniaina, ale přesto se od Bilbaa čekalo víc. Za posledních pět zápasů vyhrál celek z Bilbaa jen jedno utkání, dvakrát remizoval a ve stejném počtu utkání přišel o všechny tři body.

Athletic stále umí překvapit a důkazem je předminulé utkání. V něm Bilbao narazilo na Valencii, která je rozhodně jedním z favoritů na umístění na příčkách Ligy mistrů. Netopýři však na Bilbao nestačili a Athletic se mohl po výsledku 3:1 radovat. Minulé kolo nejvyšší španělské ligy už tolik radosti nepřineslo, když si s Bilbaem body rozdělilo Deportivo La Coruňa. Oba týmy se trefily dvakrát, stejný počet branek také inkasovaly.

To Partizanu se daří o poznání lépe. V domácí soutěži vyhrává a tři body si připsal rovněž v minulém kole nejvyšší srbské ligy. Porazil celek Javor Ivanjica těsně 3:2, když se mezi střelce na domácí straně zapsali Ostojić, Zivković a Božinov. V rámci skupiny L si Partizan poradil hned na úvod se silným Alkmaarem, následně v minulém kole překonal i Augsburg. Do sítě německého nováčka v Evropské lize se trefili dvakrát Andrija Zivković, jednu branku si Němci vstřelili sami.

Partizan naráží na španělského soupeře z Bilbaa poprvé za posledních dvacet let. V zápase nenastoupí obránce Aleksandar Subić, který v minulém kole obdržel červenou kartu. Tým bude mít další impuls, proč se ukázat. Na trenérské lavičce totiž došlo ke změně a nyní na ní vládne trenér Ljubinko Drulović, který předtím nepříliš dobře vedl reprezentaci Makedonie. Pokud jde o španělské soupeře, na půdě týmu z La Ligy Partizan prohrál všech pět předchozích klání a dokonce v nich nedal ani jednu branku.

Aby se něco podobného stalo i v Srbsku, na to bude dbát například obránce Aymaric Laporte. Ten patří mezi nejcennější hráče Bilbaa a je o něj velký zájem. Mladý a urostlý stoper však miluje život v Bilbau. V rozhovoru pro španělský deník Marca mimo jiné zmínil: "Je to pro mne obrovská čest, že tady můžu hrát. Miluji to tady, celý klub i město a mám zde mnoho přátel. Nemám žádný důvod, abych odcházel. Hrajeme Evropskou ligu a já udělám vše proto, abychom se dostali do další fáze. Utkání s Partizanem bude hodně nepříjemné, ale jsem přesvědčen, že jej můžeme zvládnout," vybízí mladý obránce.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)22006:36
2.Athletic Bilbao (ESP)21014:33
3.AZ Alkmaar (NED)21014:43
4.FC Augsburg (GER)20022:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (45)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nevíte někdo, kde hraje ten Agdam? Samotný město je téměř opuštěný v důsledku války a nedoporučuje se tam vůbec jezdit, údajně jsou na střechách pořád snipeři atak, tak mě překvapilo, že mají vcelku dobrej tým, co se dokáže kvalifikovat do EL.

http://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/109301-mesta-duchu-ve-stotisicovem-adamu-nikdo-nezije-proc/

http://urbex.cz/2015/02/ondrej-cechvala-fotograf-co-si-odskocil-do-nahorniho-karabachu/

Reagovat
smazaný uživatel

Agdam hraje normálně v Baku, protože město Agdam je kompletně zničenej. Byl jsem tam před pár lety a nic tam fakt není, akorát rozpadlý domy a mraky hadů. Trochu to vypadá jako taková druhá Hirošima, ale zážitek super

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej kontrast proti dnesnimu souperi

Reagovat
Hurrikane

Se bojím, že Plíseň vyhraje

Reagovat
dave30

Je smutné dívat se v televizi na fotbal (nebo o tom jenom číst) s obavou, že český klub vyhraje. Bohužel spousta našich "fanoušků" (soudě podle zdejších diskusí) to má takto nastaveno...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

prave naopak je smutne ked niekto operuje s tym ze sa musi fandit klubu/sportovcovi z vlastnej krajiny aj keby to bol najvacsi rival

Reagovat
mistr129

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
dave30

Já neříkám fandit (ze sparťana se slávista nestane), ale proč přát neúspěch? V lize to chápu(chci, aby se "moje" mužstvo umístilo lépe), ale proč v evropských pohárech? Závist z úspěchu rivala případně ze získaných peněz? Vždyť některé týmy jsou na těchto penězích vyloženě závislí (úspěšné týmy získané peníze mimo jiné utratí za hráče z naší ligy...). Ale je mi jasné, že někteří "fanoušci" (a oni jsou většinou přesvědčeni, že jedině oni jsou ti praví fanoušci) to mají takto nastavené...

Reagovat
Rišan

Tito škodolibí debilové stavějící se (a to nejen ve fotbalu) proti vlastní zemi by neměli mít do debaty vůbec přístup. V Čechách jich bylo a je bohužel vždycky dostatek.

Reagovat
MaraCe_Napolitan

Plzen vo Viedni nevyhra, toho se neboj ani nahodou

Reagovat
dave30

Samozřejmě Slováci nefandí už jenom z podstaty (omlouvám se asi tak 5?% Slováků, kteří to tak nemají...).

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Plznicke slovaci dopraju :)

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by tam nemohla vyhrát?

Reagovat
smazaný uživatel

Novota

Reagovat
Emmett Brown

Ja mam na tikete dvojku, bude 1:3, Cesi tieto zapasy vedia.

Reagovat
Shevchenko

Nějaké tipy? Za mě neprohra Molde.

Reagovat
GEGE

Co ta Neapol?dobry kurz docela...

Reagovat
Shevchenko

No je to souboj o první místo, prakticky nejtěžší zápas, co je čeká, nevím

Reagovat
mickey mouse

Fiore, Basilej obě v hcp

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Reagovat
Uwe háže buly

Saint-Étienne nedá gól + ta Basilej v hcp

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Viola, Basilej, Monaco, Shalke DNB, Neapol DNB a Lazio-RBK +1.5g

Reagovat
smazaný uživatel

Bičík - Mareček, Brabec, Costa, Hybš - Konaté, Dočkal, Jiráček, Matějovský, Krejčí - Fatai

Lavička: Štěch, Steinhofer, Holek, Hybš, Lafata, Juliš

Reagovat
Pipo123

Matriiiiiiiiiiiiiii

Reagovat
REPLIKATOR

Basilej

Reagovat
cristiano.K.

Alkmaar střely na bránu 4:1, klasický můj tip

Reagovat
10

to je zase zářezů...tipuju, že tak 95% všech tiketů je aktuálně v prdeli

Reagovat
Pipo123

No Fiore mi to dojebala už, paradoxne Lazio som mal handicap a po tej červenej som sa toho bál, nakoniec to posere Fiore

Reagovat
10

u mě to začalo hokejem, 5 vteřin před koncem 6. gól v zápase, kde jsem měl under 5.5, poslední na tiketu za dost peněz...no a EL už se jen směju, protože mám snad poprvé v životě 4 chyby ze 4 zápasů

Reagovat
Pipo123

Reagovat
DelPiero137

Co ta Viola, sledoval som statistiky a Lech nula bodov. 2 strely na branu 2 goly.

Reagovat
10

nekoukal jsem, ale ta sestava nebyla špatná, nechápu

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
olis

Fiore

Reagovat
FuckT

Isli sme na to pomaly, ale zle to nevyzera. :D

Reagovat
smazaný uživatel

no rozhodca dnes riadne dojebal Bordeaux, čo verdikt to chyba

Reagovat
smazaný uživatel

Jairo

Reagovat
ZB 07

Braga

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele