Everton žádosti Stonese nevyhoví. Martínez chce změnu pořádků

27.08.2015, 08:12
Aktuality
Zaujalo nás
Everton se pořád ne a ne poddat. Svého elitního stopera Johna Stonese odmítl Chelsea pustit již třikrát a dle manažera Roberta Martíneze jenom tak nepovolí. V úterý sice Toffees od hráče obdrželi oficiální žádost o přestup, včera ho však nechali startovat v poháru proti Barnsley a dnes ráno přání mladého zadáka formálně nevyhoví...

Everton se v disciplíně odmítání větších klubů, zdá se, doopravdy vyžívá.

Již roku 2013 podobně odolával Manchesteru United, který do svých řad intenzivně vábil Leightona Bainese. Ceněný levý bek nakonec setrval a vrchem brzy podepsal dlouholetý kontrakt.

Případ Johna Stonese se však od toho Bainesova liší hned v několika ohledech; třeba už jen v tom bodě, že se Stones rozhodl vzít situaci do vlastních rukou. Zásadní rozdíl tu však spočívá v aktérově věku.

Stones ještě nedávno cestoval do Česka jako člen výpravy anglické "21", přičemž dres liverpoolského klubu doposud i kvůli četným zraněním přetáhl přes hlavu pouze ve 47 ligových duelech.

Právě z toho důvodu, že jde o tak mladého fotbalistu, prý také Roberto Martínez cítí skoro až morální povinnost ho ambicióznějšímu klubu neprodat.

"Záleží nám na něm, budeme ho ochraňovat a poskytneme mu vše potřebné k tomu, aby si fotbal užíval. I v těžkých časech tu pro něho budeme," hlásal Španěl emotivně po pohárovém klání s Barnsley, proti němuž Stones překvapivě nastoupil v základní sestavě.

"O nasazení Johna jsem vůbec nepochyboval, ani v nejmenším. Ale je to případ pro fotbalové autority. S tímhle se musí něco udělat," hřímal posléze Martínez v narážce na skutečnost, že je přestupové okno otevřeno i v době, kdy už se dávno hrají důležité soutěžní zápasy.

"Kde to skončí? Připustíme, aby měli hráči výčitky namísto hrdé reprezentace barev svého klubu?" tázal se rétoricky 42letý trenér. "Hráči jsou taky lidé, a lidské bytosti si zaslouží čas na to promyslet si další kroky v kariéře."

"Jenže to je neproveditelné, když tu máte oficiální zápasy, velká utkání, příležitosti probojovat se do Wembley," rozčiloval se Martínez po napínavém thrilleru, který vyústil v postup jeho favorizovaných svěřenců po výhře 5:3 v prodloužení.

Právě kvůli povinnostem v Capital One Cupu také Everton odložil odmítnutí Stonesovy žádosti o přestup. "Dnešek byl zápasovým dnem a utkání mělo prioritu. Zamítneme ji ráno a pak budeme pokračovat v našich záležitostech," promluvil rázně bývalý lodivod Wiganu.

Ani tím se však Toffees vytrvalé Chelsea patrně nezbaví. Dle informací Guardianu londýnský klub chystá již svou čtvrtou a finální nabídku, která se v případě aktivace bonusů vyšplhá až na rovný dvojnásobek původního návrhu z poloviny července.

Tehdy vedení obhájce titulu nabízelo 20 milionů liber a později i 26, aby v uplynulém týdnu navázalo s 30 miliony. Ani jednou ovšem Chelsea nepochodila a Everton tak má přesvědčit až základ o 35 milionech, s možným přídavkem v hodnotě dalších pěti.

Pokud by nicméně Toffees při takové částce konečně povolili, nevyinkasovali by ji v plné výši. Když totiž liverpoolský celek v lednu 2013 Stonese odkupoval z Barnsley za tři miliony liber, zavázal se k odvedení 15 % z případné další přestupové částky.

Pravděpodobnost, že si zrovna proti svému mateřskému Barnsley 21letý zadák odbude svůj poslední soutěžní start za Everton, se každopádně v tuhle chvíli blíží nule.

"Dostali jsme se do bodu, v životě i ve fotbale, kdy si za peníze všechno nekoupíte. Tímhle Everton vyšle velmi silný signál; chceme být týmem, který vyhrává, a John je očividně důležitou součástí naší budoucnosti," vykládal odhodlaný Martínez v nečekaně otevřeném rozhovoru.

Autor: Tomáš Daníček / liverpoolecho.co.uk, theguardian.com

Komentáře (937)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele