Eurozápisník VI. aneb Na co se zaměřit ve finále?

30.06.2015, 08:54
Názory a komentáře
Malé Euro je u konce! Dnes večer uvidí fanoušci v Praze prestižní zápas o zlatou medaili pro nejlepší evropský tým do 21 let; zatím suverénní Portugalci v něm vyzvou překvapení turnaje ze Švédska. Vzájemný duel ve skupině B skončil 1:1, nyní je však v sázce mnohem více..

Stejně jako tomu bylo u obou semifinále, připravili jsme vám i tentokrát detailní taktické preview utkání - s tím rozdílem, že pro poslední duel jsme jej ještě lehce rozšířili, tak, abychom pokryli pokud možno všechny důležité otázky. Ani jeden z těchto týmů se do finále nedostal tak, že by experimentoval; naopak, oba trenéři (Rui Jorge i Hakan Ericson) uspěli s vírou v jednu pevně stanovenou herní filozofii, systém, sestavu a rozestavení.

Ve vzpomínaném skupinovém utkání, které nakonec poslalo do semifinále oba týmy, vedli Portugalci po gólu střídajícího Goncala Paciencii; severský tým vyrovnával až v 89. minutě prostřednictvím Simona Tibblinga. Byl to zápas žolíků, po jehož skončení nakonec zbyly oči pro pláč Italům - remíza je poslala z turnaje domů, podobně jako tomu bylo kdysi na 'dospělém' Euru po slavné plichtě švédského áčka s Dány. Portugalsko následně v semifinále rozstřílelo silné Němce 5:0, Švédové si podobně suverénně poradili s Thorupovými přemožiteli českého výběru (4:1). Ve finále jsou tak oba týmy zcela zaslouženě.

Kromě níže zmíněných pěti bodů bychom mohli naťuknout i dosud opomíjenou otázku gólmanů (takový Carlgren by se dost dobře mohl dnes stát jasným hrdinou, kterého tento turnaj mezi tyčemi zatím postrádá), vzdušných soubojů (kde měli ve skupině překvapivě jasně navrch Portugalci), nebo případné remízy a následné bitvy nervů (v níž by měli Švédové dost možná větší šanci). Nejdůležitější bitvy se ale budou odehrávat jinde..




1. Jakou roli budou hrát krajní obránci?
Odhadovat základní sestavy obou soupeřů není žádný vědecký úkol - Jorge s Ericsonem dobře ví, kteří hráči se jim v průběhu turnaje osvědčili (švédské experimenty s pravou stranou zálohy skončily v semifinále, kde Tibbling ukázal, že do základní sestavy zkrátka patří), a jediným otazníkem tak zůstávají posty švédského levého a portugalského pravého stopera. Záleží na tom, jestli se Baffo s Ilorim stihnou dát do pořádku; i kdyby ano, je nicméně pravděpodobné, že ani jeden z koučů nebude chtít měnit vítěznou sestavu.

Na hřišti proto nezbývá příliš prostoru k nějakému překvapení a příležitostí zaskočit soupeře bude minimum. V podstatě jedinou dosud nevyužitou zbraní zůstávají na obou stranách krajní beci. Švédové si proti chaotickým a v defenzivě rozharáným Dánům dovolili něco, na co do té doby zkrátka nedostali prostor - útočné výlety Lindelofa s Augustinssonem. Dnes budou sice oba borci nejspíš opět zataženi hluboko, souboj Lindelof - Guerreiro však přesto představuje nejzajímavější neznámou v zápasové strategii.

Guerreiro je zatím největším, či lépe řečeno jediným zklamáním v portugalském týmu; křídelní bek Lorientu měl být velkým triumfem, Jorgeův systém opírající se o tři versatilní střední záložníky však jeho potřebnost zatím minimalizoval. Pyrenejský tým je vepředu silnější u levé lajny, což Lindelofa (mimochodem hráče Benfiky) zřejmě donutí hrát defenzivněji než proti Dánům; pokud by se ale Ericson rozhodl při protiútocích využít slabší Guerreirovy obranné stránky (francouzský legionář strávil celou klubovou sezonu na kraji zálohy ve 4-4-2, později dokonce na křídle ve 4-3-3), mohla by právě tato strana hřiště převážit misky vah na jednu či druhou stranu. A to i v (nepříliš pravděpodobném) případě, že Portugalci budou muset hrát přímočařeji, neboť v takovém scénáři by se dosud matný Guerreiro mohl stát jejich triumfem.

2. Poučí se portugalská obrana z dánských chyb?
Asi nelze očekávat, že by Jorgeho zadní linie vyrobila takové kvantum fatálních chyb jako ta semifinálová Thorupova, nicméně Švédové v onom zápase jasně ukázali, kde leží směrem dopředu jejich síla - tedy v přímočarosti, rychlém tahu na bránu a především smrtící efektivitě. Tento tým je, jak již bylo několikrát řečeno, v první řadě skvěle organizovanou jednotkou, a pokud už se dostane do šance, je se soupeřem většinou amen.

Předpokládejme tedy, že Portugalsko bude dominovat na míči a Švédsko se omezí na pečlivé bránění a rychlé výpady směrem dopředu. Na severskou obranu čeká složitý úkol vypořádat se s pohyblivou, nečitelnou ofenzivní vozbou, kdežto ta portugalská teoreticky dobře ví, na co se připravit; pokud nebude dělat chyby a pokud ustráží potenciální střelce Guidettiho s Tibblingem, má z velké části vyhráno. Na druhé straně může přijít gól prakticky odkudkoliv, kdežto Ericson má v tomto ohledu limitované zdroje. Až do finále došel s jednoduchou ofenzivní strategií, která je však v tuto chvíli už notoricky známá.

3. Má Ericson připraven nějaký 'plán B'?
Tím se rovnou dostáváme k dalšímu bodu - hlavní švédské zbraně (taktická vyspělost, kolektivní bránění, rychlé přechody do útoku) doposud fungovaly ne proto, že by na ně soupeři nemohli najít recept, jako spíše proto, že Blagult jednoduše nabrali ohromné sebevědomí, vychází jim takřka vše, na co sáhnou, a jak je dobře známo, s takovými týmy se hraje nesmírně těžce. Portugalci jsou dosud jednoznačně nejlepším týmem na turnaji, jejich technická nadřazenost je nesporná, jenže těmto Švédům je víceméně jedno, kdo proti nim stojí; nikdy se totiž nevzdávají, a pokud budou opět hrát na 110 procent - jakože nejspíš budou - můžou porazit kohokoliv.

Jenže Portugalsko se rozhodně nenechá přejet tak snadno jako Dánové. Nabízí se proto otázka, co bude Ericson dělat, jestliže Jorge - který po taktické stránce působí nejchytřejším dojmem na turnaji - najde na jeho živelnou agresivitu patřičný recept. Mají Švédové nějaký 'únikový' strategický plán? Doposud ho nepotřebovali, dnes ale dost možná budou. Portugalci jím disponují, jmenuje se Goncalo Paciencia, a Ericson už jeho sílu poznal ve skupinovém zápase.


Por u-21 vs Swe u-21 - Football tactics and formations


4. Kdo se stane nejlepším středním záložníkem turnaje?
Zatím se o tuto trofej ucházejí dva borci - William Carvalho i Oscar Hiljemark hrají excelentně a jejich vzájemný souboj bude nejen bitvou o pomyslné místo v all-stars sestavě, ale také střetem mezi dvěma přístupy k pozici defenzivního záložníka. Portugalec praktikuje úsporný, na pohled ležérní styl, z nejž však srší ohromná suverenita a přehled; naběhá spoustu 'neviditelných' kilometrů, pozičně je na špičkové úrovni a jeho dlouhé pasy na (zejména) Bernarda Silvu tvoří nejdůležitější element portugalské tvorby šancí (navíc proti Němcům střídal za stavu 4:0 už krátce po poločase, bude tedy maximálně svěží). Naopak Hiljemarka je plné hřiště, zastane práci za dva a jeho souhra s podobně neohroženým Lewickým pomáhá Švédům držet pevný střed pole i proti početně silnějším protivníkům.

Oba týmy dnes vyběhnou se čtyřmi středními záložníky, každý však ke svému 4-4-2 přistupuje odlišně: favorit praktikuje diamantové rozestavení, v němž zejména Mário se Silvou volně driftují po celé šířce hřiště a hledají si potřebné skulinky, outsider zase spoléhá na rigorózní systém se dvěma energickými středy a dvěma krajními hráči stahujícími se mezi zdvojený pivot a útočnou dvojici (takže místy lze mluvit o jakémsi 4-2-2-2, kde na provizorním podhrotu operují kreativec Khalili a střelec Tibbling).

Bude to nesmírně zajímavý souboj, v němž Hiljemark s Lewickým vyzvou portugalské podhrotové kouzelníky a Carvalha čekají tvrdé bitvy s neutavitelným tankem Thelinem. Útočník Bordeaux je na hřišti od černé práce, takže dnes mu Ericson zřejmě dá za úkol obtěžovat právě portugalského rozehrávače - který, v důsledku švédského rozestavení bez klasického ofenzivního záložníka, by jinak mohl mít ke své hře přílišný prostor.

5. Když dva dělají totéž...
Přes Thelina se pak dostáváme k poslednímu bodu, který je tentokrát spíše teoretický - právě tyto dva systémy, tedy 4-1-2-1-2 (4-3-1-2 / 4-1-3-2) a 4-4-2 (4-2-2-2), představují vůbec nejzajímavější trendy v současném vývoji vrcholové taktiky (kde klasický 'sendvičový' model jednoho hrota mezi dvěma křídly začíná pomalu dožívat).

Portugalské rozestavení nabízí velkou paletu ofenzivních možností, tím spíše vzhledem k faktu, že ani jeden z útočníků není klasickou 'devítkou' (Cavaleiro i v semifinále skvělý Pereira hrají primárně křídla); to jim dává vítanou variabilitu, na druhou stranu je však takový model náchylný k přílišné hře na efekt a naopak nízké efektivitě. Demolice Němců by neměla zakrýt vzpomínky na skupinový zápas se Švédskem, v němž se tento problém ukázal v celé své nahotě.

Naopak severský výběr má svého zakončovatele jasně určeného: je jím John Guidetti, který zatím na hrotu odvádí velice dobrou práci, do značné míry díky neúnavné podpoře nesobeckého Thelina. Teoreticky se Ericsonův systém tedy brání lépe. Jenže Švédové se o nějakou taktickou nečitelnost ani nesnaží, naopak - ví, co jim přesně vyhovuje, a dokázali svoji hru vybrousit na takovou úroveň, že se právě tato minimalistická jednorozměrnost stala jejich největší strategickou zbraní. Takový Diego Simeone sdílí velmi podobnou filozofii.

Na papíře jde o nejlepší možné finále: střet dvou filozofií, souboj nejlepších týmů, co se kvality (Portugalsko) a herní organizace (Švédsko) týče. Nezbývá než začít se těšit na jeho výkop.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (71)

Přidat komentář
Liquid

2:1 pro Sweden, Sweden über alles

Reagovat
Heretic

Reagovat
smazaný uživatel

Povzbudzujeme Švédov anglicko-nemeckými zlátanými frázami Gr8

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

výhra bych přál oběma celkům! Zasloužené finále

Reagovat
efellipe

Portugal !!!

Reagovat
veikko

Reagovat
Bayernista18

Víc si to zaslouží Portugalsko, ale přeju to Švédsku.

Reagovat
Posledni Kovboj

Vic si to zaslouzi Portugalsko, ale preju to Portugalsku

Reagovat
veikko

Reagovat
smazaný uživatel

Zaslouží si to ten tým, který vyhraje.

Reagovat
Rarášek

Proč by si to měli zasloužit víc?

Reagovat
Posledni Kovboj

!!! utok na Svedsko

Reagovat
Rarášek

Hej, jen se ptám

Reagovat
Posledni Kovboj

nahodou, Svedsko je fajn https://www.youtube.com/watch?v=xrGCg68Nllc ... i kdyz Dolar by jim samozrejme poradil ze tohle by tolerovat nemeli

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Bayernista18

Protože mi přijdou jako nejlepší tým na Euru.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhraje tým, který dostane míč do soupeřovy brány víckrát. Právě ten tým si zaslouží zvítězit.

Reagovat
veikko

A počítá se, když dá někdo gól a pak to tam spoluhráč kopne ještě jednou? To jsou 2 body do tvé tabulky, že jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Tím si právě nejsem jistý, to je velice rozporuplná situace, tam by hodně pomohlo video a nebo čtvrtý rozhodčí, který by to hodil mincí a rozsekl to.

Reagovat
veikko

Kandiduj do FIFA, máš koncepci.

Reagovat
smazaný uživatel

tiež rozhdoca nesmie odpískať ofsajd

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal nedává smysl a míč je kulatý... 4:4, Guidetti hattrick, koruna střelců, přestup do SKS, tři tituly v řadě a prodej za sto míčů do RM. A teď budíček Ale líbí se mi ten Švédskej borec náramně. I v TV i na stadecu. Perfektní hráč, dříč a hecíř. Neviděl jsem jej cokoliv vypustit.

Reagovat
smazaný uživatel

Za toho Guidettiho

Reagovat
smazaný uživatel

Zaměřil bych se nejvíc asi na Sista...oh wait.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře Domingo , jinak doufám ve výhru Portugalců a těším se na Bernarda Silvu naživo

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes to rozhodne Iuri Medeiros, protože většina Portugalců se s tím sere, ten to vezme a v 80. minutě to tam pošle a je to....Portugalsko vyhraje...

Reagovat
Rarášek

Byl blíízko

Reagovat
FC Porto FC

Vsadím velkou pálku na Portugalsko tak snad

Reagovat
Rarášek

Já už mám za litr na švédy

Reagovat
DieFohlenBMG

tak oboum gratuluju

Reagovat
Rarášek

Mám je jako mistry, ne vítězství v základní hrací době

Reagovat
Rarášek

Ale začínám se trošku bát penalt a prohry..

Reagovat
Rarášek

Sevilla

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci si mě získali výkonem v semi, mé sympatie patří jim.

Reagovat
smazaný uživatel

ty sestavy "dva v jednom" vypadaji neprehledne

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
Il Architetto

Barvoslepost?

Reagovat
domingo

Tak zhruba takovyhle pocitam, ze bude realny rozestaveni pozic na hristi. Muzes si z toho odvodit treba nejaky zajimavy souboje atd. Dva seznamy jmen s pomlckama mas v klasickym preview

Reagovat
smazaný uživatel

jj, ja sem pave hledal sestavy kvuli fanty a tohle mi prislo jako prvni na ranu a blbe se mi v tom orientovalo

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalci měli v každém zápase takových možností na zakončení a využili to jen v semi...jestli v tom budou pokračovat, tak neprohrajou....i když Guidetti je výbornej

Reagovat
smazaný uživatel

Bude plno aspoň dnes? Teším sa na švédsky kotol...

Reagovat
db18

Po delší době jsem si zase koupil hattrick - byla tam i příloha k ME-U21 a tipy na umístění jsou tam docela vtipný

1. Německo

2. Anglie

3.-4. Česko

Portugalsko 5.-6.

Švédsko 7.-8.

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Rarášek

Dokážu pochopit, že Švédům nevěřili, ale tipoval portugalce 5-6...

Reagovat
db18

Pro úplnost ještě zbytek: Dánsko 7-8; Srbsko 6; Itálie 3-4; (a Portugalsko tedy 5 - počítali s postupem Anglie a rozhodujícího utkání kvůli Olympiádě)

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sem nedavno nasel stare cislo z roku 2005 a uz tehdy tam byla reklama na EF

Reagovat
Darren Fletcher

dufam chlapci ze tam mate aspon akreditovaneho redaktora

Reagovat
pepinho2

"francouzský legionář strávil celou klubovou sezonu na kraji zálohy ve 4-4-2, později dokonce na křídle ve 4-3-3." a to mi neříkej, že tohle Hyský nečetl

Reagovat
smazaný uživatel

Hneď ma to napadlo. Ale čo, je len dobre, že odtiaĽ môžu čerpať aj komentátori ČT a iných TV. To hovorí o tom, že sú nám na EF ponúkané špičkové informácie a fakty.

Reagovat
pepinho2

Reagovat
smazaný uživatel

tak narozdil od ostatnich si aspon dal tu praci a neco si nastudoval

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, on je pravidelne pripravený v poslednej dobe

Reagovat
smazaný uživatel

William ma zatiaľ sklamal, stratené lopty a v defenzíve tieňuje... musí sa zlepšiť, Lewicki je zatiaľ najmä v defenzíve lepší... Ivan Cavaliero je už vtipný s tým ofsajdom... druhý útočník POR neviditeľný, kapitán je skurvený simulant.

Emoušnl gáj Guidetti ma pobavil, ako ho nakopal . Thelin pekne sklepáva lopty a techniku nemá tiež zlú...

Reagovat
smazaný uživatel

ouč vedľa

Reagovat
smazaný uživatel

Iuri na plac

Reagovat
smazaný uživatel

Je tam, tak ted už se kluci nemusíte dívat....1:0 Iuri číslo 11

Reagovat
DieFohlenBMG

guidetti už tahá nohy

Reagovat
SunFells

Tož dobře vybraná fotka.

Reagovat
Rarášek

Reagovat
j_mrazik

Taková symbolická.

Reagovat
Spalovač šancí

Ad 3) Švédsko plán B mělo, na rozdíl od Portugalska. Vystřídání stoperů a zejména stáhnutí Tibblinga změnilo obraz hry. Khalili se z lajny začal stahovat do středu na rozehrávku; Baffo přinesl rozehru po zemi a především Hiljemark se vysunul více dopředu. Švédové tak najednou začali hrát více kombinačně a tím donutili Carvalha více se věnovat obraně. Tím ho fyzicky docela vyčerpali, takže se už tolik nezapojoval do rozehry. Cca od 60. minuty už byla celá portugalská ofenziva pouze o tom, jestli Silva a Tozé dokáží individuálně vyvézt míč a něco vymyslet kolem vápna. A na tuto variantu byli Švédové dobře připraveni. Ostatně možná i kvůli tomu došlo ke střídání stoperů?

Reagovat
fantomas

Stoper se střídal proto, že byl zraněnej.

Reagovat
Spalovač šancí

Ad 1+2)

Perlička z rozcvičky. Zatímco Portugalci si pořád zkoušeli nějaké fintičky, atd., tak Švédové se věnovali min. 10 minut odvracení centrovaných míčů z křídel. Asi si Ericson přečetl tuto analýu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele