Euro v Polsku doznívá. A to tedy pěkně falešně

04.09.2012, 06:32
Názory a komentáře
Zaujalo nás
U nás je vše zažehnáno. Účast ve čtvrtfinále ME se v českém táboře brala za solidní úspěch, vyčistil se vzduch. Shodou okolností však právě naše uspokojení muselo být vykoupeno krizí jinou, snad drsnější. Polsko totiž nový kvalifikační cyklus doopravdy nenačíná v ideálním rozpoložení...

"Smuda končí, třikrát sláva!" provolávalo Polsko jako jeden muž s koncem zpackaného Eura. Když ne nahlas, tak alespoň v duchu. V tu chvíli ještě všichni žili v naději, že čtvrté místo ve skupině na domácím šampionátu bude pro vedení svazu konečně tím kýženým budíčkem - že se nekompromisně začne trhat plevel ze země, zanevře se na vlastní trenérskou základnu a dotáhne se pořádný cep ze zahraničí. Ovšem pak nastoupil Fornalik...

V tom okamžiku se celé fotbalové Polsko začalo otřásat v základech. Uspokojit tehdy nikoho nemohla ani skutečnost, že pro doslovnou kontinuitu se země jako celek nerozhodla, neboť Smudův asistent Zieliński vyšel z hlasování s nula "body" na kontě. Ona totiž už jen ta drzost - troufat si z podobné pozice na zkroušený národ jako možný nástupce nerespektovaného kormidelníka -, už jen ta běžného Poláka dopalovala; stejně jako celý "startovní rošt", který nenabízel jediné neokoukané jméno.

Celý závod nakonec opanoval Waldemar Fornalik; čili někdo, kdo si na své živobytí dosud vydělával výhradně doma. Na rozdíl od Smudy hranice nepřekročil ani coby hráč - celou kariéru strávil v Chorzówě, který pak také ve funkci trenéra dovedl na třetí, respektive druhé místo (což je slušný počin, jen co je pravda). Jenže to prostě Poláky naplnit stěží může, kór když Fornalikova první slova v nové roli zněla zhruba takto: žádné zázraky s neokoukanými tvářemi nečekejte, kostra rozhodně zůstane a dál bude zvažováno každé jméno s polským pasem, ať už je zrovna zvyklé být vyslovováno Němci nebo Francouzi.

To samé v bleděmodrém, posteskl si nejeden konzervativnější Polák. Ten výbušnější si počínal podobně jako jistý Andrzej na nejmenovaném fóru: "Bože...proč asi myslíte, že polský mužský volejbalový tým právě vyhrál zlato ve Zlaté lize (premiérově - pozn. red.)? Měl výjimečného italského kouče. Ale ne, jen dál najímejme polské trenéry, kteří nás dovedou tak akorát k průměrnosti." A podobných ohlasů se v červenci narodilo tolik, že přirozeně nenechaly chladnými ani samotné mecenáše, kteří za tímto průšvihem stáli především.

Z cesty s panem Piechniczkem, i s celým fotbalem

Jenže ti umí být chladní a zcestní až běda, což ostatně hned na první "vysvětlovací" tiskové konferenci všem názorně předvedl Antoni Piechniczek. K jeho jménu se sluší dodat, že jde o viceprezidenta svazu i politika v jedné osobě - přičemž zejména to druhé povolání věru nezapře.

"Ona desetiletá epocha plná úspěchů (70. - 80. léta minulého století - pozn. red.) byla fantastická. A víte, čí to byla zásluha? Tak se dělo díky polským trenérům. A také proto, že povolané autority dbaly o sport. Naše země byla rozdělena do 49 provincií a každá chtěla mít svůj tým dobré úrovně. Aby se dostala na fotbalovou mapu," vykládal Piechniczek, zatímco posluchačům kousek před ním takříkajíc padala huba.

Srovnávat více než 40 let starou situaci ve světě kopané s tou aktuální, navíc takovým způsobem, na to by si netroufl jen tak někdo. Tím spíš ten, jemuž nyní visela na rtech doslova celá republika. Republika žádající přesvědčivé, neprůstřelné argumenty, prosté vysvětlivky. Místo toho se jí ale dostalo opovržlivě tuhého úsměvu přísedícího šéfa svazu Grzegorze Lata a neustálého Piechniczekova uhýbání od tématu. Potom ani nebylo divu, že když se viceprezident po čase dostal k vysvětlování, jak se za poslední léta změnil polský přístup k těžkému průmyslu, zabalili to i poslední naivkové z řad novinářů. Tady se nic smysluplného nedozvědí.

Přitom vysvětlení si žádalo vskutku ledasco - a já kupříkladu pochybuji, že někde v okolí existují přívětivější podmínky k angažování zahraničního kouče. Polsko totiž registruje všehovšudy dvanáct set jedinců, které lze mít přinejhorším za držitele béčkové licence UEFA. Pro srovnání: v Česku bylo kolem roku 2006 více než šest tisíc takových trenérů (přesně 6 202, jak uvádí směrnice FAČR, jež nabyla platnosti v červenci 2006), takže i více než pětkrát tolik. Důvodů, proč jsou polské trenérské řady tak prořídlé, je dle předního fotbalového analytika Michała Zachodného hned několik: kurzy jsou relativně drahé (u nás dáte za profi licenci pět tisíc), dlouhé a jednoduše nudné, přespříliš obecné.

Pokud by tedy před vámi nějaký Polák chtěl nesouhlasit s vábením kouče zpoza humen, tady je první argument, který mu lze vmést do tváře. Ten druhý by mohl znít třeba: vždyť už tak je polský nároďák cizineckou legií. Byli to koneckonců sami polští fanoušci, nejen škodolibí pozorovatelé zvenčí, kdo se smál nad výroky samotných reprezentantů o "francouzsko-německé kabině". Perquis, Boenisch, Polański, Obraniak - ti všichni prý polštinu ovládají jen sotva. A když si poslechnete vyloženě tragickou angličtinu samotného prezidenta fotbalové asociace Grzegorze Lata - čili někoho, od koho by se přirozeně čekalo nějaké základní vzdělání v cizím jazyce -, dojde vám, že ani tudy cesta nevede; a že tedy ani v tomto ohledu de facto není co zkazit.

Pak už zbývá vyvrátit snad jen třetí tradiční připomínku "vlastenců až za hrob" - a sice finance. Přehnanými platovými požadavky cizinců se koneckonců odbývalo i české volání po zahraniční invenci. U Poláků by nicméně nemělo jít o žádný problém. Totiž jenom plat zmíněného Grzegorze Lata, podle drtivé většiny našich sousedů toho pravého původce polské "zkázy", je trnem v oku doopravdy kdekomu; kupříkladu i autorovi nejoblíbenějšího komentáře výše přiloženého videa. Onen příspěvek dle mě ani netřeba překládat, snad jen: 50 tisíci zlotých měsíčně bychom u nás rozuměli zhruba 300 tisíc korun (a tuhle sumu v jedné ze svých reportáží uvádí i Český rozhlas).

Stačilo by jen lehce odsypat, řekl bych...

Jaký "táta", takový "syn"

Pokud výše kritizuji řečnický um polských papalášů, vězte, že sami hráči na tom nejsou o nic líp. Jakkoliv tedy vynikají v poněkud jinačích disciplínách - předně jím není, s prominutím, ani trochu blbé v jednom kuse brečet, jak je všechno kolem zkažené, zatímco oni tím akorát trpí. A jestli se ptáte po učiněném mistru tohoto konkrétního oboru, Robert Lewandowski zní jeho jméno.

Elitní střelec Borussie Dortmund si v průběhu Eura na nic nestěžoval, novináře jen strojově odbýval slovy jako "všechno je skvělé". Avšak stačilo jedno, řekněme, smolné selhání a všechno se rázem otočilo - uvnitř polského týmu dlelo něco shnilého odpradávna, nebo minimálně od přípravného kempu. Tam se údajně přespříliš dřelo, takže pak na samotném šampionátu nebylo energie nazbyt. Během turnaje se potom "nikdy" nediskutovala taktika a samotnému Lewandowskému nevyhovoval ani praktikovaný defenzivnější styl hry. Neznal se plán B, neboť trénink celé tři roky sestával pouze z rozcvičky, hry 11 na 11 či lehkého nácviku standardek. A aby té jednostranné kritiky nebylo málo, Smuda prý dokonce obvykle mlčel o přestávkách, aby mezi sebou diskutovali jen fotbalisté.

Suma sumárum Polsko na historickém turnaji vedl učiněný amatér (pamatujete na ty licence?). A skutečně, na Franciszkovi Smudovi byste stěží našli ocenitelnou vlastnost. Disciplína jeho souboru nic neříkala, herní plán pravděpodobně zněl "všechno přes pravou stranu, přes ta šikovná dortmundská dvojčata" a také Smudovy reakce na průběh utkání sotva někdo považoval za čitelné. Přesto už jen postava Roberta Lewandowského, jakožto ústředního kritika Smudovy osoby, do postturnajového scénáře jaksi nepasuje. Neměl raději tento na turnaji zcela impotentní forvard držet jazyk za zuby? Nebo alespoň v první řadě namířit pomyslnou pistoli sám proti sobě?

Prototypem sebekritického člověka tedy Lewandowski vpravdě není. Co je ale ještě smutnější: v tomto směru je zvyklý nenaplňovat očekávání rovněž kapitán Jakub Błaszczykowski, shodou okolností útočníkův spoluhráč z Dortmundu. Když byl pro změnu on dotázán, co zapříčinilo takový kolaps, sáhl pro tu snad vůbec nejméně vhodnou výmluvu: hráčům prý v ochozech chyběli rodinní příslušníci, jimž svaz nebyl schopen či ochoten zajistit VIP vstupenky. Koncentrace všech Poláků pak byla dle Błaszczykowského slov tatam - proto pak také zřejmě s českými fotbalisty prohráli (po tuhém boji).

Grzegorz Lato, ale nejen on, logicky neměl pro tato slova žádné pochopení. "Nerozumím jeho nářkům. Vydělávají takové peníze, že ty lístky do VIP prostor mohli klidně koupit na vlastní náklady," divil se prezident svazu slovům jednoho z mála borců, kteří na šampionátu nikterak nezklamali, ba dokonce byli v některých chvílích opěvováni (konkrétně Kuba po gólu do sítě Rusů).

Pro již zmíněného experta Zachodného představovala tato prohlášení mimo jiné jasný důkaz toho, že Błaszczykowski alespoň prozatím není hoden kapitánské pásky. Toho správného lídra neztělesňuje už jen proto, že má husí kůži z každého rozhovoru. Po prvním tréninku pod koučem Fornalikem (jenž ho mimochodem ve funkci kapitána podržel) si navíc Błaszczykowski zahrál na Baroše, když znechuceně odmítl vypovídat v narážce na pár pokroucených slov. Čímž celý dojem akorát vyšperkoval.

A nikterak mu neulevil ani jeden osamocený, leč vášnivý výpad na adresu současného nepřítele číslo jedna, tentokrát z dílny třetího dortmundského krajánka Łukasze Piszczeka. V tomto konfliktu šlo pro změnu o obhajobu brankáře Szczęsného, který se měl údajně sám označit za neohroženou jedničku reprezentace; dříve než tak formálně učinil trenérský ansámbl. Piszczek v tom všem viděl cílený pokus narušit morálku v kabině.

Tím se do obyčejné mediální války svým způsobem začlenily všechny čtyři nejzářivější hvězdy polského fotbalového nebe. A že to nebudí úplně zdravý dojem, to je asi každému jasné...

Začátek špatný, všechno špatné?

Tím spíš v kombinaci se způsobem, jakým parta kolem těch samých opor uprostřed srpna začala takzvanou novou éru. Sólující Błaszczykowski s impotentním Lewandowskim sotva poškádlili i "jen" protivníky z průměrného Estonska, přičemž zejména druhý jmenovaný nevykázal pražádnou snahu podpořit svá silná slova nějakým ucházejícím výkonem. Při debutu pod novým lodivodem byl rovnou nejlínějším, ba nejhorším Polákem. A ani Szczęsny se nevyznamenal: to právě on svou hrubkou v poslední minutě zavinil konečnou prohru 0:1.

Nebýt okolností popsaných výše, dalo by se nad předešlým odstavcem v poklidu mávnout rukou. Tím spíš, když Waldemar Fornalik dostal na přípravu svých oveček jednu ubohou tréninkovou jednotku. To bylo přirozeně málo na to, aby po pár hodinách svým krajanům v ochozech s úspěchem představil zbrusu nový systém 4-4-2.

Ovšem znát kontext je v tomto případě více než žádoucí. A kdo na něj snad během těch 90 útrpných "estonských" minut toužil zapomenout, po závěrečném hvizdu mu jej jedna známá firma s chutí připomněla. Robert Lewandowski nakráčel do mix-zóny s typicky falešným úsměvem, aby novináře odbyl slovy o tom, že "v jiný den toho samého týdne by to třeba všechno vypadalo jinak".

Polskému národu tím pádem nezbývá nic jiného než se nyní modlit, že alespoň to datum 7. září bude všem náladovým internacionálům vyhovovat. Právě tehdy totiž muži s navrácenou orlicí na dresech v černohorské Podgorici vyběhnou k prvnímu kvalifikačnímu střetnutí.

Kostra soupisky zůstala prakticky v totožném stavu; z obvyklého základu pro zápasy ME chybí akorát levý bek Boenisch, který si stále hledá nové působiště. Ve výběru nenajdeme jediného potenciálního debutanta ani teenagery mladší 21 let (pouze jeden ročník 1991 na hraně).

Plíseň jménem Lato

Až na závěr své analýzy polských bolístek jsem si schoval problém ze všech nejpalčivější: osobu prezidenta asociace Grzegorze Lata, známé to hráčské legendy našich sousedů.

Ten se na podzim 2011 nechal slyšet, že prý v případě ztroskotání na Rusku, Česku a Řecku odstoupí (a tuhle informaci přineslo snad každé polské médium). Chvíli před vypuknutím turnaje že prý nic takového neřekl a že klidně bude znovu kandidovat na post prezidenta svazu. Po šampionátu že prý "nevidí důvod k rezignaci jen proto, že se nepostoupilo". Ignoroval dokonce i výzvu ministryně sportu Joanny Muchové (která tedy o "neexistujícím" slibu rovněž věděla); a organizace "Konec fotbalového svazu", kterou jen chvíli před ME založil jistý Filip Gieliciński, má tudíž stále co na práci.

Jednoduše: pokud by známá vývěska z divokého západu s nápisem "Wanted" měla nést jméno některého Poláka, půjde stoprocentně o to Latovo. A co vlastně všem na symbolu dávných úspěchů vadí? Takové ty obecné věci, se kterými prezident svazu obvykle má co dočinění.

"Zaprvé to, že je polský fotbal na dně. Chybí nám systematická výchova mladých hráčů. Polský svaz minimálně investuje do mládeže. A druhým důvodem je korupce. K dnešnímu dni už máme celkem 600 osob, které byly obviněné kvůli korupci ve fotbale. To jsou rozhodčí, hráči, funkcionáři klubů. Grzegorz Lato sliboval, že s korupcí zatočí, a neudělal vůbec nic," vysvětloval po Euru Českému rozhlasu zmíněný Gieliciński.

Inu, pokud my jsme si zkusili, jaké to je cítit na každém rohu úplatky; a pokud jsme my léta trpěli své Baroše, na které se v jednom kuse nadávalo kvůli výkonům na hřišti i před mikrofony...potom vězte, že Poláci jdou hrdě v našich šlépějích. A do pomyslného bláta se snad noří s ještě větší vervou.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (60)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Polsko by melo vyhazet vsechny ty "cizaky", postavit tym, kde bude nejvetsi ceviza narodni hrdost, povede ho Polak, klidne i ten Fornalik a za takovym tymem budou stat fanousci a pozenou ho dopredu

Reagovat
smazaný uživatel

Polsko je mi dlouhodobě záhadou- s takovou základnou, fanoušky a tradicí by měli být úplně jinde... škoda, přál bych to našim sousedům. Dík za článek...

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že zas tak velká záhada to nebude.

Reagovat
adalbertus

zajímavej článek(a výbornej) ,vsadit proti Polákum by se mnělo vyplácet

Reagovat
smazaný uživatel

Radši se ve škole pořádně uč.

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Fritzke ty si pako.

Reagovat
adalbertus

Reagovat
Neuro

"Ten se na podzim 2011 nechal slyšet, že prý v případě ztroskotání na Rusku, Česku a Řecku odstoupí (a tuhle informaci přineslo snad každé polské médium). Chvíli před vypuknutím turnaje že prý nic takového neřekl a že klidně bude znovu kandidovat na post prezidenta svazu. Po šampionátu že prý "nevidí důvod k rezignaci jen proto, že se nepostoupilo". "

politici jsou asi všude stejní no

Reagovat
Puskas

Lato byl bráván jako jednoduchý člověk, v poslední době do něj hodně šije především Tomaszewski, jenž mu vyčítá neschopnost a naznačuje i nekalé praktiky. Možná by jim prospěl Boniek v čele svzu, ale těžko říct. Země je rozdělena - Tusk to tlačí do Evropy, rozmělnit zemi i národnost, konzervativci apelují na "polskost". Projevilo se to i v repre - když byl v kádru jeden ciznec - Olisadebe, byl to takový miláček, nyní jich tam je jak psů ata atmosféra kolem jde znát.

Reagovat
Rišan

Že to Tusk "tlačí do Evropy" je jediné štěstí Poláků, kdyby se nedejbůh dostali k moci šovinističtí blbci, jejichž jediným programem je nenávist vůči Rusům a Němcům plus bigotní katolicismus, bylo by to jejich neštěstí. Jestli se to ve fotbale projevilo náborem naturalizovaných Poláků z ciziiny spíš než s politickým kursem země to souvisí se zoufalou snahou při pořadatelství ME neudělat žádnou ostudu, zvlášť když měli ve skupině nenáviděné Rusy. Ti mimochodem prokázali větší výkonnostní nespolehlivost než Poláci, když podivnou prohrou s Řeky zcela zdeformovali reálný poměr síly týmů a tím umožnili i nám se dost falešně kochat prvenstvím. Skoro by se mohlu zdát, že to Rusové udělali schválně, aby potopili Poláky i za cenu vlastního pádu - ale to je už moc divoká spekulace. Ten reálný poměr (ovšem papírový, protože ve fotbalu rozhoduje často jediná šťastná trefa) byl 1. Rusko, 2. ČR, 3. Řecko (přeci jen zkušenější a takticky zralejší), 4. Polsko.

Reagovat
Puskas

Ten začátek vidím přesně opačně, pejorativní akcent Tvých slov však brání jakékoli diskusi. Ono je něco jiného tlačit do Evropy a něco jiného je dělat to, co dělá Tusk.

Reagovat
smazaný uživatel

Minimálně ohledně politiky naprosto souhlasím, to co tam předvádí Kaczyński a spřátelené strany je hnus, zavání to tam cestou středověkého nacionalismu.

Reagovat
Puskas

Už jen to, že nacionalismus byl středověku spíš cizí s Tebou nemůžu souhlasit. Ale chápu, že novodobé trendy, navíc tak masivně propagované liberálními médii, stojí proti tradici a náležitě ji špiní a shazují.

Reagovat
smazaný uživatel

Středověký nacionalismus??? Víš vůbec co ten pojem znamená???

Reagovat
smazaný uživatel

Ale však ty víš co tím myslím

Reagovat
Pokahontas

Něco na tom je,o Sborné je dlouhodobě známo,že když mají svůj den,jsou schopni porazit každého,a když ne,tak se trápí i s Andorrou(doslova,viz kvalifikace na Euro 2008).Tahle skupina A byla navíc krásnou ukázkou toho,jak je každý zápas naprosto jiný.

Prohra s Řeckem v posledním zápase není ani zdaleka prvním případem toho,kdy tým prohraje navzdory herní a výrazné střelecké převaze,podobných případů by jistě každý vyjmenoval desítky a desítky.

Odvážné spekulaci o úmyslné prohře však chybí logické opodstatnění-pro Polsko byl totiž výsledek druhého zápasu z hlediska postupu naprosto irelevantní-mohl ovlivnit pouze to,postoupí-li případně z 1. nebo 2.místa,ale vůbec ne to,JESTLI postoupí-k postupu muselo Polsko bezpodmínečně svůj zápas vyhrát což by jim stačilo na postup v každém případě.

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Fajny clanok V tomto si my Slovaci s Poliakmi nemame co zavidiet velmi. Strasne mi to pripomina situaciu a praktiky u nas. Ale lisime sa v tej anglictine by som povedal, Lato ju mal este celkom dobru

Reagovat
Gryphonheart

Tady by se hodilo maximálně apelovat na české kluby, protože fakt, že polský fotbal nefunguje (hlavně teda v práci s mládeží) tak jak má, je zcela evidentní, takže pokud některé ty týmy a jejich mládežnické akademie budou investovat do zvýšení své reputace u sousedů, případně systematicky u nich vyhledávat talenty už v nejranějším věku a přetahovat je sem k nám, čekají nás dobré (fotbalové) roky.

Reagovat
DieFohlenBMG

sračka

Reagovat
smazaný uživatel

"Polskému národu tím pádem nezbývá nic jiného než se nyní modlit, že alespoň to datum 7. září bude všem náladovým internacionálům vyhovovat. Právě tehdy totiž muži s navrácenou orlicí na dresech v černohorské Podgorici vyběhnou k prvnímu kvalifikačnímu střetnutí."

Chcem len povedať - prekvapí ma, ak Čierna Hora jasne nevyhrá.

Reagovat
Puskas

Poláci vždy začíbají až 3. až 4. zápasm, do té doby bída.

Reagovat
stas87

Mozem sa spytat autora z akych zdrojov cerpal?

Reagovat
fantomas

Dva různý blog Michala Zachodného (celkem asi čtyři články), Český rozhlas, asi dvě fotbalový fóra, webovky FAČR a pro pár střípků "tuctových" informací sem si došel na nějaký anglicky psaný polský fóra, případně na wiki..

Reagovat
fantomas

Co se ti nepozdává? Kritickej tón?

Reagovat
stas87

nn ton je v poriadku len mi chyba taka-pre mna dost podstatna myslienka=PZPN

polsky zvaz je pretransformovany komunisticky moloch ktory preziva do stale este tych to rokov cize 20 rokov po pade komunizmu,v polsku to tak ale bolo vzdy-kazda vacsia institucia si uchovala svoj urcity rezim,vyberanie riaditela,rozne predstavenstva a clovek zvonku nemal sancu preniknut do tychto struktur,ked si clovek zoberie len samotnu solidaritu tak je mu do placu...

za cias lata zamestanaval zvaz 80 ludi,pred latom to bolo 50...co urobilo zvysnych 30 ludi pre zlepsenie polskeho futbalu?mas nejake hodnotne veci na ktore sa da ukazat?tazko.....korupcia najprv napali pizszczekevi nepodmieneny trest av vzpati je to pokuta a podmienka,a preco?ze ho repre potrebuje,dostal podmienku na dva roky,ak sa za tie dva roky opat namoci do korupcie tak ho zavru...

preco zamestnal lato tolko ludi?ejdnoducho preto aby na sebe nemal tolko odpovednosti,kam zmizli zvazove peniaze?nikto nic nevie,sluzobne cesty,paltby za hotely,sponzorske dary...no pan lato o tomto nehovori

vies co je ironia?nova volba predsedy zvazu,respketive stanovy zvazu pri volbe noveho predsedy,puskas mi dal nedavno odkaz,pekne pocitanie,

puskas,ak ten odkaz este mas hod ho prosim sem,vdaka

ze polsko nema mladych? ale ma ale je to ako vsade na vychode,hned agent,hned hrat v ekstraklase aj ked na to ten chlapec nema...ale co,ma meno vyryzujem na nom,uz od dorasteneckeho veku su ty mlady hraci tlaceny do acka,dost z nich potom co sa nepresadi tak ako by chcelo odide hostovat do 2. ci 3. ligy,popripade uplne skonci,ked ten talent hrac ma a maka na sebe tak sa presadi(zyro,wolski,malecki,kaminski...)ale len zasa do urcitej chvile,potom pride ponuka z turecka za par supov,agent povie tolko a tolko a hrac ide(to je aj v cesku ci slovensku)

dalsi nepochopitelny trend je angazovanie cudzincov,nie ze by to v tomto smere bolo take zle ale ten boom je proste prilis velky,naj cudzincami su arboleda,ljuboja,diaz,elsner...tyto hraci naozaj tahaju svoje kluby a zasluzene im plati velke peniaze,preco?lebo kazdy mlady hrac v ekstraklase musi stat 2x tolko...lech chcel jedneho mladeho hraca,o zaujme lechu sa dozvedela legia a nezmyselne cenu vysrubovala vyssie,lech stratil zaujem,legia tiez a hrac ostal tam kde je a tazko uz bude napredovat,mohol sa posunut vyssie ale kvoli hadkam o peniaze....

dalsie tema je euro,respektive vztahy hracov-tu by som sa zastavil u jednej veci,vies ako kuba definitvne prijal polanskiho do timu?co ho presvedcilo?15 minutovy rozhovor na sustredenie repre polanski mu vraj dokazal ze jeho srdce bije pre polsko a ze sa zacne ucit polsky aby rozumel...je toto normalne?ked si tomaszewski otvoril usta s nemcami a francuzmi tak ho odmietali s tym ze je stary blazon a odkazali mu ze takymi recami oslovi maximalne nacionalistov,par tyzdnov po eure uz to nie su len nacionalisti

dalsia vec ktora je teraz v polsku je mensi zaujem sponzorov o futbal,euro ich malo navnadit prisypat dalsie peniaze ale stal sa pravy opak,lech predava ci pusta hracov zadarmo...wisla uz neangazuje kvalitu ale kvantitu...jedine legia sa stale drzi na tom dobre

proste tych problemov v polskom futbale je tolko ze by som sa tu mohol aj na dlhsie rozpisat,ziadny novy predseda to nezmeni a ani nezlepsi,v strukturach zvazu budu stale ti isty ludia a kazdy novy sa snadno dostane do siete korupcie ktora je v polsku fakt vsade

niektore nove veci mi tvoj clanok sdelil,nieco som vedel aj sam ale diky za rozsiernie obzorov

Reagovat
fantomas

Dík za rozšíření, jen si mi potvrdil, že to je zatraceně hlubokýho rázu. Mě třeba zarazily i slova Piechniczeka chvíli po tom, co "představil" Fornalika: že prej nechce, aby jmenování trenérskýho ansámblu bylo čistě na něm, takže to všechno bude konzultovat s nima (i asistenta, což mi přijde fakt ujetý). To je zas podle mě jasnej důkaz toho, že tam sou drsný machinace, kamarádíčkování a podobný praktiky, který polskej fotbal můžou jedině brzdit.

Reagovat
stas87

tak on aj vyber trenera bol zvlastny...snad prvy kandidat ktory bol verejne znamy bol nejaky trener z usa,menoval ho ako kandidata podpredseda zvazu...tych mien nakoniec nebolo tolko v tom okruhu tych kandidatov,ja osobne som chcel polskeho trenera,to sa priznam...bolo to z dovodu ze netusim ako je na tom finacne zvaz momentalne a angazovanim a naslednym neuspechom zahranicneho trenera ktory by urcite musel byt vyplateny po dobu trvania zmluvy...precitaj si moje komentare tu:

http://www.eurofotbal.cz/clanky/polskou-reprezentaci-povede-vogts-nebo-fornalik-186154/#forum

netusil som ze lewa,kuba ci lukasz su az taky machri v repre na fanusikov a novinarov,lewu som mal za skormneho sympataka co sa vykopal z pruzskowa do BL je ale pravda ze polsky novinari su poriadne ostry,niekedy az moc(podstatne viac ako v cesku ci slovensku)

Reagovat
fantomas

Hm hm...to je bordel.

Reagovat
fantomas

Btw. Zachodny fandí Slasku (aspoň o něm teda píše zdaleka nejvíc) a takhle už stihl reagovat na příchod Levýho...

http://polishscout.blogspot.cz/2012/09/stanislav-levy-nothing-more-to-ask-for.html

Reagovat
stas87

tak je jasne ze lenczyk bude vzdycky menej oblubeny ako levy lenczyk slask vytiahol hore,to je jeho zasluha,ked som bol v roku 2011 v polsku na zapase lech-slask tak slask aktualne tahal 12 zapasovu seriu bez prehry,o rok nato slask vyhral ligu,lenczyk je prisny trener,vyzaduje kazen,disciplinu a je schopny naj hraca vyradit z kadra,po vyhre v lige prisiel helsingbrog ktory sa totalne nepodaril a vztahy sa rozbily,zacalo dusno a logicky musel odist trener..a to je podla mna chyba,ked na hracov plati bic tak teraz ma platit cukor(levy)?ja proti levemu samozrejme nic nemam ale on sa moze dost spalit...nepozna krajinu,ligu,mentalitu,novinarov...uvidime ako sa mu bude darit

Reagovat
Arne

(kde bereš tyhle zdroje?)

Reagovat
fantomas

Twitter kdeco objeví, občas postačí i jen strejda google.

Reagovat
Arne

Ok. Twitter nevedu a s googlem asi mám problém no.

Reagovat
fantomas

Twitter je hrozně užitečná věc v tomhle no, ale na druhou stranu chápu lidi, který se mu vyhýbaj. Umí to bejt šílenej žrout času. Každopádně jv už sem z něj takle odčerpal kopu zajímavých zdrojů pro BL, teď i jeden německej, kterej si já jinak nepočtu, tak ti je když tak můžu vysypat na icq.

Reagovat
fantomas

Na tom německym dokonce zrovna analyzovali poslední zápasy Herthy.

Reagovat
Arne

No to ani nechci vidět... Ne, tak klidně sypej.

Reagovat
fantomas

Však ste vyhráli, co si tak vybavuju, ne?

Reagovat
Arne

To jo, ale hra furt nic moc... I když jestli to je analýza z derby, tak to se jí bát ani nebudu.

Reagovat
fantomas

Union no.

Reagovat
smazaný uživatel

čerpal tak,že vytrhnul z kontextu pár úryvků,ono to zase tak nebylo,teda doslova

Reagovat
fantomas

Tak spusť...

Reagovat
fantomas

Myslel sem si..

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si teda rozhodne nemyslim ze se vycistil vzduch. Krom ruska sme hrali proti prumernym tymum. Proti recku se nam povedla pulhodinka, proti polsku polocas (polsko s irskem nejslabsi ucastnik). Spis bych volil frazi "zametlo se pod koberece" nez vycistil vzduch.

Reagovat
fantomas

Je možno. Já to tak vnímám taky, spíš sem se pokusil vyjádřit takovou obecnou náladu, jaká v našem táboře zavládla po turnaji. Aspoň takovej sem z toho já měl pocit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja myslim ze u cinovniku takovy nalada zavladla. Zbytek lidi si dle myho porad Bilka u kormidla nepreje a rikam bohuzel vysledek Eura jeho odvolani moc nepomohl)

Reagovat
fantomas

Byls tady na diskuzích? S Bílkem se po turnaji kamarádila většina zdejších přispěvovatelů, to se fakt nebojim odhadnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi ne, kazdopadne tohle je klasicka ceska vlastnost typu "bilek na hrad" hned po turnaji. Absolutni nekoncepce z nej jen kape, viz ted Vydra. Ten kluk da tri goly v rade a uz je v repre. Na misto toho Dockal dal uz dvacet branek a misto nej jede Rezek. To co predvadi Šmíca ani nestoji za komentar (a to ho mam rad).

Reagovat
smazaný uživatel

Hm souhlas.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

kurna fantomas ty si asi fakt celkom typek do pisania a to ti hovorim ako kolega z brandze

Reagovat
smazaný uživatel

v nedělu jsme byli ve Wroclawi, byla to totální pecka. Neskutečný hukot, stát pod kotlem Slasku byl super zážiitek, po tom, co jsme je teďviděl doma i venku, je řadím hned za Lech na druhé místo v Polsku co se týče fandění. Posuďte sami: http://supporters.cz/clanek/navstivili-jsme-slezske-derby-v-polsku-videa/4318.html

Jinak chválím autora článku + se ztotožňuju se Stasovým doplněním.

Reagovat
stas87

pis ma s malym,diky

ani nevies ako ti zavidim tie vyjazdy na zapasy

P.S. kedy zafandime na slovacku?

Reagovat
smazaný uživatel

ok, tak ty máš všecko malé no, takže s malým

jn, závidí to víc lidí, je to bomba prostě! vidět, jak se dělá fotbal jinde, na té ploše to točit, to je k nezaplacení.

Dojeď, teď se dostanu na domácí zápasy jak s Bolkou, tak Jabloncem, vem si volno a přijeď. 25.10. budeme na rapidu s leverkusenem, na to se hodně těším

Reagovat
Arne

Poslyš, točit to trochu z větší vzdálenosti by možná bylo lepší... Jak obrazově, tak i zvukově, ty chorály se jinak linou.

Jinak je to paráda... Kdyby někdy byla možnost dát zase bandu dohromady, tak bych hnedka jel.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono to nejde, tam je úzký prostor za brankou, kde se možeš pohybovat a dál ne. Další věc je, že tohle je poprvé točeno na zcela nové kamery, které mají miliardu funkcí a učíme se s nima. Mají hlavně speciální zvukový zoom, se kterým to ještě neumíme. Měli jsme ještě dvě starší, kde je na prd obraz a oproti těm novým fakt i horší zvuk. Tohle vychytáme časem a bude to vypadat ještě jinak. Limitující jsou ty prostory u kotle, ve Wroclawi fakt nejdál stojíš tak 3 metry od kotle a tam už je hřiště, dál nesmíš. V Chorzowě to třeba bylo uplně jiné, tam je obří oblouk. Je to jak kde. Ale ty nové kamery, až vychytáme, jak přesně se s tím dělá, budou masakroidní.

Jj, musíme dát zase bandičku a pojedem

Reagovat
Arne

To je mi jasný, že pokud není atletická dráha, tak jste omezení... Ale třeba to točit/fotit ze strany, od delší tribuny?

Reagovat
smazaný uživatel

zapomněl jsem na reagovat, to kdyžtak smaž ten duplicitní. bohužel, ani tohle nejde. Zrovna v té Wroclawi byli hodně přísní, ale zase korektní, před zápasem nám jasně řekli. jaký je vymezený prostor a že z něho nesmíme vylézt. Byl to prostor za brankou přímo uprostřed tribuny. Na druhé straně, kde byl kotel Ruchu jsme měli větší výběh mohli jsme přímo pod kotel, který byl v rohu až po branku, ale na podélnou tribunu jsme taky nesměli.

Reagovat
smazaný uživatel

bohužel, ani tohle nejde. Zrovna v té Wroclawi byli hodně přísní, ale zase korektní, před zápasem nám jasně řekli. jaký je vymezený prostor a že z něho nesmíme vylézt. Byl to prostor za brankou přímo uprostřed tribuny. Na druhé straně, kde byl kotel Ruchu jsme měli větší výběh mohli jsme přímo pod kotel, který byl v rohu až po branku, ale na podélnou tribunu jsme taky nesměli.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele