EURO DENÍK – UZNÁNÍ PRO ČECHY

29.06.2004, 08:57
Aktuality
Po 16 dnech trvání EURO 2004 jsme si mohli oddechnout. Jsme v semifinále, hrajeme dobře, dáváme góly, přestali jsme je dostávat, Řecko je k poražení, je to SUPER! To je náš názor. Ale co o nás říkají ve světě? Jak vidí náš fotbal? Nejen o tom je ale úterní EURO DENÍK. Podíváme se také na rozhodčí pro zbývající zápasy. Ano, tušíte správně...

Je rozhodnuto o rozhodčích pro semifinále a finále. Anders Frisk ze Švédska píská Portugalsko - Holandsko, Pierluigi Collina Česko - Řecko a finále bude rozhodovat Markus Merk z Německa. Zanechme nepříjemných vzpomínek, uznejme, že Němec opravdu držel protihráče za dres a věřme v profesionalitu jednoho z nejlepších sudích historie. Vím, že se nemůže dostat na každého, ale Luboš Michel ze Slovenska by si zasloužil více, než být "čtyřkou" v prvním semifinále.


Česká republika rozdrtila Dánsko (La Tribuna)
Šťastná republika (El Heraldo)
Maradona z Ostravy rozhodl (La Prensa)
Český balet (El Tiempo)
Dánská srdce nestačila (El País)

To jsou jen některé z titulků novin, které jsou k dostání tady, ve středoamerickém Hondurasu. Celé čtyři stránky věnoval deník El Heraldo nedělnímu zápasu a naší reprezentaci zvlášť. Pondělní sportovní příloha "Zona deportiva" má na titulní stránce fotku radujících se hráčů naší vlasti a titulek: República feliz (Šťastná republika). Uprostřed, na kompletní dvoustraně, jsou velké fotky Baroše a Kollera slavících branku toho druhého a zcela zaplněného Staroměstského náměstí při sledování přenosu z utkání Česko - Dánsko. Na dalších fotografiích je Jan Koller s vlajkou, dívající se na míč, který po jeho hlavičce končí v síti branky Dánska a čtyři tváře radosti a smutku. Komu patří která, je jasné! Fotografii střílejícího Baroše doprovází následující text: "HRDINA Milan Baroš. Jeho branky dovedly Česko do semifinále. Je, do této chvíle, nejlepším hráčem turnaje."

Na dalších stránkách se objevuje výrazný titulek: VITAMINY A a D! Jedná se o magii? Je zde jasná narážka na postup týmů jen z těchto skupin do semifinále EURO 2004. Pod další fotografii radujících se hráčů Baroše a Šmicera je napsáno: O hodně jsou Češi nejlepší na tomto turnaji. Samostatné články jsou věnovány Karlu Brücknerovi a Milanu Barošovi. "Česko není jen Nedvěd" je poslední komentář, kde jsou představováni všichni hráči, zejména je věnována pozornost "Maradonovi z Ostravy" a "Tanku" Kollerovi. Je opravdu radost v těchto dnech číst noviny, dívat se na televizi, přijímat gratulace od známých. Více než 50 hovorů během nedělního odpoledne a večera jsem obdržel doma, v práci a na mobil. A tak při slovech chvály na naši reprezentaci, na naši vlast, jeden musí přimhouřit obě oči a odpustit onu výslovnost jmen hráčů. Dokonce i od komentátorů TVC Honduras a FOXSPORT slyšíte například: Seč, ano to je opravdu Petr Čech!, Júfalusi, Rosiky, Poborky, Rosenthal, Jankuloki, Esmiker, Ubsman, Vakousek...


Osud těchto hráčů je v rukou pánů rozhodčích, o kterých mluvíme výše. Proč? Do semifinále si přinesli na zádech obrovskou zátěž. Žlutou kartu! Další by znamenala, v případě postupu, automatické STOP! A místo v hledišti stadiónu. Pavel Nedvěd by o tom mohl vyprávět...

ČESKO: Marek Jankulovski, Pavel Nedvěd, Tomáš Ujfaluši
ŘECKO: Georgios Karagounis, Theodoros Zagorakis
HOLANDSKO: Frank de Boer, Roy Makaay, Andy van der Meyde
PORTUGALSKO: Costinha, Deco, Ricardo Carvalho

Milan Baroš. Asi dnes jméno, které se objevuje nejčastěji na stránkách novin, časopisů. Dát pět branek ve čtyřech zápasech, to opravdu stojí za zaznamenání. Ohrozit ho může vlastně jen Ruud van Nistelrooij, autor čtyř gólů. Wayne Rooney dal stejný počet, Jon Dahl Tomasson, Frank Lampard, Henrik Larsson a Zinedine Zidane se trefili 3x. Ale tito hráči již patří k minulosti EURO 2004. Rui Costa, Angelos Charisteas, Jan Koller a Marek Heinz mají na svém kontě dva góly a mohou se ještě polepšit.

Historie je strašákem pro Milana Baroše. Od doby, kdy na EURO 1988 zdvihl Marco van Basten obě trofeje, pro vítěze turnaje a pro krále střelců, se to nikomu nepodařilo zopakovat. V roce 1992 Dennis Bergkamp a Thomas Brolin skončili v semifinále, Karl-Heinz Riedle a Henrik Larsen hráli ve finále, kde ten druhý dal třetí branku, ale nejlepším střelcem nebyl vyhlášen, protože stejný počet vstřelili i ti ostatní. Alan Shearer v roce 1996, Patrick Kluivert společně s Savo Miloševičem dali po 4 brankách, ale jako reprezentanti svých zemí si o finále mohli nechat jen zdát. Nejvíce branek má na svém kontě legendární Michel Platini, který na EURO 1984 vsítil 9 gólů. My Barošovi titul krále střelců samozřejmě přejeme, ale stejně jako on toužíme více po poháru pro vítěze EURO 2004! No a když budou oba, zlobit se nebudeme!

EURO 2004, údajně, zůstalo bez velkých týmů, ale emoce tomuto turnaji v žádném případě nechybí. Otázka dne zní: Jestliže ti malí hrají tak výborně, na co potřebujeme ony velké? A nedá se říci, že se opravdu jedná o výměnu stráží kvality evropského fotbalu, když i v tom klubovém jsme zažili něco podobného v případě Realu Madrid, AC Milán, Juventusu, Manchesteru Utd.? Kde může být příčina? Zdá se, že ligové soutěže v Itálii, Španělsku, Anglii, jsou velice těžké a vyčerpávající, proti těm nejsilnějším se chce každý ukázat v tom nejlepším světle. Konec sezóny pak nejvytíženější hráče zcela logicky zastihne ve fyzickém, ale i psychickém útlumu. Z našich se to týká snad jen Pavla Nedvěda, ale i Juventus opustil pohárovou soutěž dávno před jejím finále. I tak Nedvěd několikrát přiznal, že ho někdy bolí "celý člověk"!

A je tu jedno varování pro naše fotbalisty, které slouží zároveň jako výzva všem Čechům, Moravanům, Slezanům, prostě všem těm, kteří budou v Portu bez únavy křičet Češi do toho! Řeků je plné Portugalsko! Čeká se jich na 10 tisíc, ale zájem mnohonásobně převyšuje nabídku. Neexistuje dostatečná kapacita letadel, a to je hlavní příčina toho, že tisíce zájemců budou muset zůstat doma. A co se týče cen lístků, tak ty, co stály 90 eur, se dnes prodávají za 160! Je to něco přes 5 tisíc korun..., tak kdo má zájem, vzhůru do Portugalska, dámy a pánové!


Dnes se rozloučíme jedním polemickým názorem, zvláště co se semifinále s Řeckem týče, který vyslovil Vito de Palma, italský novinář, léta působící v Argentině a dnes pracující jako dopisovatel SportsCenter Latino a ESPNdeportes.com. S laskavým svolením autora volně překládám jeho komentář čtenářům EUROFOTBAL.COM:

"Skvělou podívanou bylo poslední čtvrtfinále, ve kterém Česká republika porazila Dánsko 3:0. V prvním poločase blonďatí seveřané namlsali své fanoušky, mnoho iluzí vyvolalo zejména to, že byli lepší favorita, o čemž svědčí 62% času, kdy měli míč pod kontrolou. Dodržovali pokyny trenéra, hráli aktivně, ale šance si nevytvářeli. Ve druhém poločase se Češi dostali do vedení, aniž by si ho zasloužili, díky hlavičce Kollera po rohovém kopu. Tímto gólem vlastně utkání skončilo. Dánsko odpadlo fyzicky a navíc cítilo obrovské závaží v podobě náskoku soupeře, zatímco Česká republika předvedla perfektní zvládnutí protiútoku se dvěma klenoty hráče Liverpoolu Milana Baroše, který uzavřel celkové skóre. Baroš, pouze dvaadvacetiletý, udělal ze své rychlosti doslova smrtelnou zbraň. Celkově se dá říci, že se jednalo o vítězství protiútoku a fyzické síly nad neúčinnou, sterilní aktivitou v útoku Dánska. Češi mají ve svém středu několik velice zajímavých hráčů. "Zlatý míč" Pavel Nedvěd, křídlo Karel Poborský, rozehrávač Tomáš Rosický. A nakonec, považujeme za kladné, ukončení působení na EURO 2004 Dánů a Švédů, kteří tak nemohli 100% využít ostudné dohody na výsledku vzájemného zápasu, který zapříčinil vyřazení Itálie a jejich společný postup do čtvrtfinále."

A jeho názor na semifinále Česko-Řecko? "Bude to velice vyrovnané utkání, mírným favoritem jsou Češi. Ale pozor, Řekové jsou rozjetí a rozhodnuti pokračovat ve výrobě zázraků a překvapení. Z technického pohledu je tu jeden detail, který by měl sebedůvěru Čechů lehce přibrzdit. Dánsko chybovalo vlastně ve všem. Chtělo hrát, mít balón neustále ve své moci, místo aby přenechalo iniciativu soupeři. Otto Rehhagel se zcela jistě nedopustí stejné chyby, jako Morten Olsen. A jsem velice zvědav na to, co budou dělat Češi, až budou muset převzít aktivitu, iniciativu. Mě osobně hra České republiky nijak nenadchla. Takticky se jedná o velice zastaralý systém, založený na dynamice, rozvinutí útoku a využití taktických chyb soupeře. Je ovšem nutno přiznat, že tento způsob hry zvládají perfektně, protože tým je složen z vynikajících fotbalistů."


KRASAVEC : Milan Baroš, za 5 gólů a vůbec za všechno

OŠKLIVEC : žluté karty, nemám je rád….


Cos to řek? Že jsi Řek?Chceš tři góly? Neboj, Sörensen, dočkáš se za chvíli!


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP, Reuters.


Chcete vyhrát originální dres reprezentace Hondurasu? Soutěž, která probíhala u jednoho z vydání seriálu Portugalsko, fotbal a mnohem víc..., svého vítěze nenašla, a tak vyhlašujeme druhé kolo. Tipněte správně výsledky obou semifinálových zápasů a vyhraje!

Tipovat můžete po kliknutí sem.



Autor: Vilém Hodr

Komentáře (18)

Přidat komentář
antimadrista

Collina ! Collina!

Reagovat
HOST*BM

Češi, češi!!

Reagovat
HOST*Zuzanka

Ahoj lidi, cetla sem clanky a fotbale. Ja sem prave ve Finsku a jeste tady nejakou dobu pobudu. Fotbal tady sleduje hodne ledi a k memu poteseni fandi Ceske republice. Muzeme dekovat sporty - teda hlavne hokeji a fotbalu, pac jen diky tomu tady o nes vedi!!

Takze: Cesi do toho!!!!

Reagovat
antimadrista

Collina! Collina! Poslední ochrana.

Reagovat
PJ

Ty seš vůl že ti neni rovno, fakt...

Reagovat
antimadrista

A dokonce mám jeho plakát nad postelí

Reagovat
alegre

A určitě mu jseš taky podobnej!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, mám pocit, že Collina je hezčí.

Reagovat
alegre

Dej si tam místo Colliny fotku Kollera z tohoto článku a napiš si pod ní. COS TO ŘEK? ŽE JSI ANTIMADRIDISTA?

Reagovat
PJ

Jéžiši eště jednoho takovýho? To proboha ne, jedno ufo stačí...

Reagovat
antimadrista

Reagovat
smazaný uživatel

Collina je největší čůůůůůůůůůůráááááááááákkkkkkkkkk!!!!!!!!!! Baroše totálně vymazal a defenzivní Řeky nechal postoupit

Reagovat
alegre

Asi je to tak, je to parchant!

Reagovat
antimadrista

No jo no, tipický čecháčkovství, něco se nepovede a hned je za to viný rozhodčí.

Reagovat
smazaný uživatel

Problém je v tom,že to neni jak ty říkáš "čecháčkovství" ,ale když se na to podíváš s jakéhokoliv pohledu,tak tam muselo bejt vidět několik faulů co nepískal.Mimochodem bych doporučoval stránku www.ateo.cz-kategorie všechny a najít si obrázek s názvem "portrét fantomase".Ten to plně vystihuje

Reagovat
PJ

Ehm, hehe, že to řikáš zrovna ty, kterej si po každý prohře Barcelony stěžuje na rozhodčí...

Reagovat
HOST*

na eure 2006 im to baroš určite natrie!!!!

Reagovat
HOST*Bill

To snad neni pravda Těch faulů co tam bylo na kollera vždyť nemůže bejt ani rezervní když neumí zacházet ani s tou tabulí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele