EURO DENÍK - JSOU TADY DÁNOVÉ

27.06.2004, 14:41
Aktuality
Dnes ze dozvíme jméno posledního, jistého, medailisty. Všichni věříme, že bude mít jméno Česko a uvidíme tedy v semifinále souboj "Áčka" proti "Déčku"! Portugalsko - Nizozemsko a Řecko - ..., ne, ještě ne, ať to nezakřikneme. Ale ve 20:45 se sejdeme u obrazovek a budeme fandit. Všichni společně a pěkně nahlas: Češi do toho!!!

Nás zajímá dnes jediné utkání. Po třech vítězstvích jsme byli pasováni na favority. Ale čtvrtfinále je něco jiného, než boje ve skupině. Tady je to hop nebo trop. A porážka se již nedá napravit. Pavel Nedvěd, kapitán naší reprezentace, se nad soubojem s Dánskem zamyslel a my jsme z jeho rozjímání vybrali: "Skupiny jsou minulostí a mistrovství začíná nanovo, jeden špatný krok a jedeme domů. Obrana Dánska se zdá být kompaktnější než ta naše a nebude jednoduché ji překonat. Mluvil jsem se spoluhráči z Juventusu a ti se o tom v zápase Itálie - Dánsko mohli přesvědčit. Vypadá to, že EURO 2004 je mým posledním velkým turnajem a domů rozhodně nepospíchám. Na MS 2006 nemyslím, dnes mě zajímá jen následující zápas."

Pro Jana Kollera (foto) je utkání s Dánskem mnohem důležitější, než finále Poháru UEFA, které hrál v dresu Borussie Dortmund. "Prvním cílem byl postup ze skupiny. Ten se nám podařilo splnit. Nyní chci dojít až do finále a pokud možno vybojovat titul", říká nejvyšší muž našeho týmu. Jeho spoluhráč nejen v reprezentaci, ale také v Bundeslize, Tomáš Rosický, jehož výkon je zatím velice příjemným překvapením, si myslí, že to bude jako šachové utkání. "Všechno nebo nic, to je ten nejlepší výraz pro podobné zápasy, jedna chyba může rozhodnout o postupu. Proto neočekávejte moc útočný fotbal. Ale po odpočinku zmizela únava a jsme při chuti a plni síly!"

Strašák jménem penalty? Trenér Brückner (foto) věnoval jejich nácviku část tréninku, ale Pavel Nedvěd tak dlouho na hřišti být nechce. "Očekávám, že postup vybojujeme v normální hrací době!" Ale i kdyby, máme proč si věřit. Od "vršovického dloubáku" Tondy Panenky ve finále Mistrovství Evropy 1976, přes nekončící sérii penalt v boji o 3. místo na stejném turnaji o 4 roky později, kde málem došlo i na Frantu Veselého, který penalty zásadně odmítal kopat, končíc postupem přes Francii do finále EURO 1996, vždy jsme měli pevné nervy a neomylnou mušku. A Petr Čech přeci na ME do 21 let chytil ve finále hned tři!

Je tu tedy den, který nám může přinést radost, ale také zklamání. Po vypadnutí pěti gigantů světového fotbalu, Španělska, Itálie, Německa, Anglie a Francie, zůstává ve hře pět posledních. Portugalsko, Nizozemsko a Řecko mají své jisté, Dánsko a Česko rozhodnou dnes večer. Světové sázkařské kanceláře si spokojeností mnou ruce. Takové složení semifinále, bez ohledu na postupujícího z posledního čtvrtfinále, opravdu nikdo nečekal. Naši se pohybovali někde uprostřed, Portugalci jen o malinko výše, s Nizozemci, Dány a Řeky se nepočítalo vůbec. Jsme jediným týmem bez ztráty bodu, odborníci nás ze škatulky "možné překvapení" přemístili do jiné, na které je napsáno "favorit". Portugalsko nás vzalo na vědomí a mluví o nás jako o těch, "co nám chtějí sebrat titul".

Naše tři vítězství doprovázela dobrá hra, navíc proti Německu s většinou náhradníků. Těm kritikům, kteří po tomto zápase vykřikovali, že se jasně ukázalo, proč tito hráči sedí na lavičce, jen malé upozornění. Všechna ostatní mužstva hořekovala nad ztrátou jednoho, dvou hráčů základní sestavy a předem se omlouval, tímto faktem, případný neúspěch. Karel Brückner poslal na hrací plochu 9 náhradníků. Nevymlouval se ani neomlouval.

Před odchodem ze šaten jim jasně řekl: ne, že uděláte ostudu, koukejte vyhrát! Neexistuje na celém EURO 2004 jedno jediné mužstvo, které by si něco podobného mohlo dovolit. Ale to jen na okraj. Dnes nastoupíme samozřejmě s tím nejlepším, co má současný český fotbal k dispozici. Pozornost Dánů bude soustředěna zejména na kapitána naší reprezentace Pavla Nedvěda. Ale Karel Poborský a Tomáš Rosický již proti Lotyšsku a Nizozemsku ukázali, že dokáží převzít taktovku od dirigenta a fotbalový orchestr provést úskalím až do zdárného konce. Jan Koller a Milan Baroš budou představovat neustálé nebezpečí pro soupeřovu branku a věříme, že obraně se tentokráte vyhnou ona tradiční okénka a Petr Čech nebude muset vystupovat jako hasič, který musí likvidovat všechna ohniska požáru vzniklá nepozorností těch, kteří mají chránit nedobytnost našeho českého hradu.

Dánsko nenastupuje do tohoto utkání jako předem poražený celek. Nálada v mužstvu je dobrá, cíl byl splněn, ještě neprohráli. Až na poslední chvíli si trenér Morten Olsen nechává rozhodnutí o zařazení Ebbeho Sanda. Dennis Rommedahl a Martin Jørgensen mají rovněž svalová zranění, ale nastoupit by měli. Může se stát, že Sand začne na lavičce náhradníků, v tom případě se Jon Dahl Tomasson (foto) vysune dopředu a bude hrát po boku Clause Jensena. Na místě zraněného Niclase Jensena nastoupí Kasper Bøgelund, Kenneth Perez a Peter Løvenkrands jsou připraveni nahradit Jørgensena a Rommedahla.

V hledišti jim kromě tisíců dánských fanoušků bude držet palce i jedna "fanynka" v této zemi velice vážená. V sobotu přiletěla do Portugalska na neoficiální návštěvu princezna Alexandra.

Pravděpodobné sestavy:
Česko: Čech - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Poborský, Rosický, Galásek, Nedvěd - Koller, Baroš
Dánsko: Sørensen - Helveg, Laursen, Henriksen, Bøgelund - Gravesen, C. Jensen, Tomasson - Grønkjær, Sand, Jørgensen


Dobrá, špagety jsou venku ze hry, ale naše vepřo-knedlo-zelo na jídelníčku ještě týden zůstane!

Čtvrtfinále mezi Švédskem a Nizozemskem. Mohli se dohodnout a jít rovnou hrát prodloužení. Devadesát minut řádné hrací doby se líbilo asi jen rozhodčímu Michelovi ze Slovenska. Jinak by si určitě vymyslel nějakou tu penaltu, aby byl pokoj. Nebo berou sudí plat od minuty? Až od 91. do 120. minuty se začal hrát fotbal, bylo to dramatických 30 minut, plných nasazení, nastřelené tyče, zahozené šance. Šestá série penalt pak rozhodla o postupu Nizozemska do semifinále. Jinak to opravdu bylo utkání dost nezajímavé, oboustranně opatrná hra. Nizozemsko se v boji o postup do finále EURO 2004 střetne s Portugalskem.

Závěrem se ještě podívejme v krátkosti na zápas Francie - Řecko, tak jak o něm psal řecký tisk.

Sportime: Není to žert, ani virtuální hra. Řecko vyřadilo mistra Evropy, Francii. Jaký úspěch, jak obrovská hrdost je v nás. Je to pravda, po gólu Angelose Charistease v 65. minutě jsme v semifinále, kde nás čeká vítěz utkání Česko - Dánsko. Nebojíme se nikoho!

Ta Nea: Řecko pokračuje ve spanilé jízdě Evropou. Znovu jsme na náměstích, znovu jsme v ulicích. Jsme mezi čtyřkou nejlepších. Kde je Francie, kde je Španělsko?

Ve druhém pokračování seriálu Portugalsko, fotbal... byla autorem vypsána tipovací soutěž na výsledky zápasů Dánsko - Bulharsko a Nizozemsko - Lotyšsko. Jelikož nikdo ze třech desítek tipujících neuhádl oba zápasy, rozhodli jsme se dát možnost tipovat znovu a to na utkání semifinále. Podrobnosti naleznete v pondělním EURO DENÍKu.

Cenou pro vítěze je oficiální dres národního mužstva Hondurasu, které se probojovalo do druhého kola kvalifikace o postup na MS 2006.

KRASAVEC : LUBOŠ MICHEL, protože píská opravdu dobře

OŠKLIVEC : VRAH, který vzal život anglickému fanouškovi


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*yarda

Joooooooooooo!!!! Jsme tam!!!! (Sorry, Dr.Kyslíku). Speciál článek jistě vyjde co nevidět, ale já se prostě neovládnu. Kluci jste dobrý!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele