EURO DENÍK - A JE TU SEMIFINÁLE

30.06.2004, 15:39
Aktuality
Poslední tři zápasy a my věříme, že naše reprezentanty uvidíme ještě dvakrát. A vždy s úsměvem po skončení utkání. Co by to znamenalo? No přeci titul Mistra Evropy! Dnes se hraje "předzápas" Portugalsko - Nizozemsko. O něm, o našich a mnohem víc se dočtete ve 21. vydání EURO DENÍKu.

Jaké jsou poslední novinky a zajímavosti? Tak třeba tahle: Dmitrij Kiričenko dal v zápase proti Řecku branku již v 67. vteřině a to znamená, že jeho gól je historicky nejrychlejším na EURO. Jeho předchůdci byli Sergej Alejnikov (Rusko), David Platt (Anglie), Christo Stojčkov (Bulharsko), Alan Shearer (Anglie), Paul Scholes (Anglie)... Podaří se ještě někomu letos tento rekord překonat?

Vedení naší výpravy se snažilo orodovat za kapitána Pavla Nedvěda. A že prý ta žlutá karta být neměla, Rus Ivanov to s ní přehnal a tak se pánové podívejte na video a odpusťte mu jí! Nevím,nevím, zda to byl dobrý tah. Bylo předem jasné, že to nemá naději na úspěch a jen jsme pozornost rozhodčího Colliny přivolali. Leckdo si asi na čelo zaťukal. Fotbalisty máme na světové úrovni, ale o "bafuňářích" se to říci nedá!

Ona se ta žlutá barva stala tak trochu módní záležitostí. Tedy alespoň u pánů rozhodčích zcela určitě. S červenou a její oblibou to zase není tak slavné. Jen šest vyloučených, to znamená o jednoho více, než na posledním EURO 2000, z toho pět jako důsledek udělení druhé žluté karty a jen jeden dostal tu červenou z jedné vody na čisto. Byl to ruský gólman Ovčinnikov, a i ta byla přísná. Oni jsou i jiní, kteří by si jí bývali zasloužili, že, pane Totti!? V bojích o postup ze skupin bylo uděleno celkem 110 žlutých karet, což je o 27 víc než v Belgii a Nizozemsku před 4 roky. Bulhaři a Rusové jich dostali po třinácti, v zápasech Španělsko - Rusko, Švýcarsko - Chorvatsko a Bulharsko - Dánsko padlo 7 žlutých a 1 červená. A v utkání Rusko - Řecko se jen žlutilo, zato celkem 8x!

Další nepříznivou zprávou je ta o zranění Martina Jiránka. Doktor Petr Krejčí dnes potvrdil, že rehabilitace bude trvat déle a na EURO 2004 již 25letého obránce Regginy neuvidíme. Nahradí ho Zdeněk Grygera z Ajaxu Amsterodam. René Bolf bude do zápasu s Řeckem v pořádku, a to je zase zpráva radostná!


Potvrdilo se očekávání a lístky na zápas Portugalsko - Nizozemsko definitivně nejsou. Ještě tak možná na "černém" trhu, ale na něj je policie v Portugalsku doslova alergická. Zato kdo chce vidět utkání Česko - Řecko, má docela velkou naději. Vstupenek je poměrně dost. Zdá se, že Řekové nemají dostatek letadel a my zase máme hluboko do kapsy... Jinak počet diváků již překročil milión a jeden z nich byl počítačem vybrán a pořadatelstvem "odchycen". Norberto Moreira pak o přestávce zápasu Česko - Dánsko dostal obrovskou repliku vstupenky a k tomu 2 navíc. Ty jsou na finále a manželka Carla měla obrovskou radost! Komu bude fandit? Prý Portugalsku. Ale ona si to rozmyslí a bude držet palce našim! Nizozemcům? Nikdy!


Mládí vpřed! Toto staré, dobré a stále platné heslo je na pořadu dne i v Portugalsku. Kdo z těch mladých zářil, září a bude ještě zářit, nejvíce? Devatenáctiletý Cristiano Ronaldo dal gól proti Řecku a byť znamenal jen zmírnění nečekané porážky, Scolariho přesvědčil a proti Španělsku dostal další příležitost. Proti Anglii pak o jeho zařazení nikdo nepochyboval a on se stal základním pilířem celkového úspěchu a postupu do semifinále. "Opravdu dozrál, neuvěřitelné. Rychle pochopil, že síla kolektivu znamená víc, než jednotlivce," řekl o jeho výkonech trenér Luiz Felipe Scolari.

Wayne Rooney zapůsobil stejně, možná i o něco víc. Již v prvním zápase přiváděl mnohdy obranu Francie k zoufalství, vše vyvrcholilo faulem na něj a Beckhamem neproměněnou penaltou, což Anglii stálo 3 body. Následovaly dvě branky proti Švýcarsku a stejný počet do sítě Chorvatska. Zranění ve 27. minutě utkání s Portugalskem vystavilo stop dalším střeleckým hodům tohoto teprve 18letého mladíka. "Od doby Pelého se neobjevil nikdo, kdo v tak mladém věku zazářil na evropském či světovém turnaji. Je fantastický, nejenže střílí góly, je kompletním fotbalistou!" To jsou slova Svena-Görana Erikssona, trenéra Anglie.

Ale i my máme naší mladou hvězdu. Milan Baroš se sice narodil o něco dříve než Ronaldo nebo Rooney, je mu 22 let, ale je stále mladý a navíc náš! Pět branek ve čtyřech zápasech, rychlost, technická vybavenost, je bolestí hlavy svých strážců. Je to blesk v našem útoku, perfektně doplňující Kollera, který v "bouřce" před soupeřovou brankou připomíná hrom! Nejdřív se zablýská a pak zahřmí! A někdy, proti zákonům přírody, je tomu naopak!

A také dnes si neodpustím otevřít sportovní stránky místních, honduraských, novin a podělit se s vámi alespoň krátce o radost z toho, že naši fotbalisté vytlačili ze zorného úhlu pozornosti místní hvězdy a vůbec všechny hrdiny Latinské Ameriky. El Heraldo dnes věnovalo celostránkovou reportáž Milanu Barošovi pod titulkem: . Podtitulek zní: Obut v magické modré kopačky nechává snít milióny Čechů o titulu.

Udělali pěknou koláž – Milan Baroš drží nad hlavou titulní stránky českých deníků Dnes a Lidové noviny a popisek koláže říká: Dnes: Hrdina, Lidové: Génius. Ještě, že tady nikdo neumí česky, protože lze jasně vidět skutečné titulky - Konec Špidlovy vlády a Gross jedná o nové vládě... Na dalších třech fotografiich je vidět Baroš v objetí spoluhráčů ("Radost Milana je radostí celé země. Češi jsou šťastný národ"), přehazujíc brankáře Dánska ("Dotek kouzelníka a zoufalství Sörensena") a konečně pohled na jeho kopačky a text "Modré kopačky pozoruhodného Čecha! Černá magie!" A věřte tomu, není právě zvykem rozepisovat se o fotbalistech z jiné země v těchto končinách. Ještě tak o Realu Madrid a samozřejmě o Argentincích, Brazilcích a Mexičanech. Važme si toho a važme si těch, kteří se o to zasloužili nejvíce, fotbalistů České republiky!

Dost o mladých, věnujme pár slov ostříleným borcům. Jedním z nich je David Beckham. Chudák to zase schytal! Kririka za kritikou se valí na jeho hlavu, vše dobré je zapomenuto, teď jsou středem pozornosti jeho neproměněné penalty. Ale Beckham se nedal a hledal, koho by do toho namočil. Vybral si Real Madrid, kde to prý za nic nestálo, tréninky špatné, fyzická příprava na nic, vedení ještě horší, kde já chudák pak měl brát sílu na EURO!? Je to pořád náš starý a dobrý David – "já nic, já muzikant! To oni!"


Romeo,táákhle vysoko kop táta penaltu!


Portugalsko je připraveno udělat předposlední krok. Věří si. Ale v cestě mu stojí Nizozemsko! Celá země má dnes jen dvě barvy; zelenou a červenou. Nikdo si nepřipouští myšlenku na porážku. Jen jeden jediný muž nabádá ke střízlivosti. Ale on nakonec není Portugalec, je Brazilec a jmenuje se Luiz Felipe Scolari. Z bídáka se stal hrdinou během pár dní. Po porážce od Řecka ho chtěli ukřižovat, po vítězství nad Španělskem ho na rukou nosili. A po vyřazení Anglie mu nabízejí občanství, prezidentský úřad, zlato, stříbro, voly a doly a ještě právo první noci k tomu. Nevzal si nic. Je zkušený a chytrý. A má obavy, že by po utkání s Nizozemskem musel všechno vrátit. A ještě by ho napadli, že to ukradl. "Nemluvme o finále, dokud neporazíme Nizozemsko. Je to velice těžký soupeř a porazit ho znamená maximální soustředění a 100% výkon". Scolari se snaží izolovat hráče od této euforie, ví, jak škodlivě může působit na jejich psychiku. Do zápasu nastoupí beze změn, hráčských i taktických. Jorge Andrade a Nuno Gomes se dali do pořádku a tak jen nebezpečí druhé žluté karty pro Deca, Ricarda Carvalha a Costinhu nabádá k opatrnosti.

Nizozemsko ovšem chce finále také. A k tomu ještě titul přibalit! Dick Advocaat to nemá ale vůbec jednoduché. Ač dostal tým do semifinále, kritika neustává. Výsledky jsou jedna věc, ale na hru se nedá dívat. "Hrají doma a jsou favorité, na tom se nedá nic změnit!," říká, a je v tom kus chytrosti a snahy zbavit své svěřence napětí, které vyvolává značná část nizozemského tisku společně se slovy o nutnosti vyhrát tento zápas a finále také. U oranjes dojde zcela určitě ke změně v obraně. Zranění Franka de Boera je natolik vážné, že ho na EURO 2004 již neuvidíme. S největší pravděpodobností ho v obraně nahradí Wilfred Bouma. Nizozemsko má rovněž dva "žluťásky" a tak si Van Der Meyde a Makaay musí dávat pozor. Tedy chtějí-li hrát finále...

Očekávané sestavy:
PORTUGALSKO: Ricardo - Miguel, Carvalho, Andrade, Nuno Valente - Costinha, Maniche, Deco - Figo, Cristiano Ronaldo, Nuno Gomes
NIZOZEMSKO: Van Der Sar- Reiziger, Bouma, Stam, Van Bronckhorst - Seedorf, Davids, Cocu - Van Der Meyde, Van Nistelrooy, Robben
Rozhodčí: Anders Frisk (Švédsko)


KRASAVEC : PAVEL NEDVĚD, žlutá sem, žlutá tam, jde do boje o postup a na plné pecky!

OŠKLIVEC : ČEŠTÍ FUNKCIONÁŘI, za nesmyslné odvolání, kterému se celá Evropa smála



Lojzo neboj, Čechy do finále nepustím!


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.


Chcete vyhrát originální dres reprezentace Hondurasu? Soutěž, která probíhala u jednoho z vydání seriálu Portugalsko, fotbal a mnohem víc..., svého vítěze nenašla, a tak vyhlašujeme druhé kolo. Tipněte správně výsledky obou semifinálových zápasů a vyhraje!

Tipovat můžete po kliknutí sem.



Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
Votrok

Collina, Collina! Do roka a do dne!

Reagovat
HOST*nikola

ahoj....

znate Milana barose?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, prorocký komentář u poslední fotky...

Reagovat
PJ

Reagovat
alegre

Tak to se povedlo!

Reagovat
HOST*Bill

Dívky bohu že collina končí.... a jako naschvál sme to zase vodsrali my

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele