EURO 2004: PORTUGALSKO

12.06.2004, 16:02
Aktuality
"Doma je doma", ale také "Co je v domě, neni pro mě". Dá se vůbec přemýšlet o možném zisku "domácího" titulu? Může Portugalsko vyhrát? Ale ano! Porto FC vyhrálo Ligu Mistrů. A Benfica zase domácí pohár a právě nad Portem. A velká část reprezentace pochází právě z těchto klubů. Tak proč by to nemohlo vyjít...



FAKTA

92.391 km2

10.102.022 obyvatel

hlavní město Lisabon

20. místo FIFA





HISTORIE

Asi tak, jako Holandsko, i Portugalsko si začalo získávat dobré jméno ve světě fotbalu, ač nepatří počtem obyvatel mezi velikány. Právě naopak, je to trpaslík. První zápas se hrál v Portugalsku v roce 1888. Ale trvalo to až do roku 1914, kdy konečně vznikla fotbalová federace. V roce 1921 to pak byl první mezistátní zápas a hned prohra se sousedním Španělskem (1:3). V roce 1923 přišel vstup do FIFA a rok 1928 znamenal postup do čtvrtfinále na OH. Trvalo to ale 30 roků, než se začalo o Portugalsku mluvit. Snad jen v roce 1950 se svět podivil rozhodnutí odmítnout nabídku na start na MS v Brazílii, když bylo vyřazeno, od stolu, Turecko. Až na konci padesátých let se objevila Benfica a s ní Eusebio. Byl to právě on, kdo na MS 1966, hraném v Anglii, dal 9 branek, stal se králem střelců, obrátil nepříznivý vývoj zápasu s Korejskou LDR, když sám dal 4 branky. Třetí místo je historickým úspěchem, jako jmenování Eusebia nejlepším fotbalistou Evropy o rok později.

Až v osmdesátých letech se podařilo trochu přiblížit tomuto zlatému období portugalského fotbalu, nové generaci na čele s Neném a Ruiem Jordãem, a především geniálním Paolo Futrem. Hned první start na ME v roce 1984 znamenal postup do semifinále, kde v nezapomenutelném zápase podlehli Portugalci 2:3 domácí Francii. MS 1986 v Mexiku pak bylo zklamáním. Sice tu byla výhra nad Anglií 1:0, ale brankář Manuel Bento si zlomil nohu a bez něj to nešlo. Prohry s Polskem a Marokem znamenaly návrat domů. Luís Figo, Fernando Couto a Rui Costa pak patří k dalšímu období úspěchů. Zlaté medaile z MS juniorů v letech 1989 a 1991 jsou toho dokladem. Bohužel ani tato generace vynikajících fotbalistů nedokázala naplnit očekávání a Portugalsko na svůj den stále čeká.


HRÁČI

O Portugalsku se říká, že je Brazílií Evropy. Nyní má možnost toto přirovnání potvrdit před celým světem. Trenérem je Brazilec Luiz Felipe Scolari a pohyb hráčů na hřišti prý připomíná tanečníky samby. Směs mládí a zkušenosti, poslední dozvuky zlaté éry fotbalistů, které objevil, z Realu propuštěný, Carlos Queiroz. I když tu stále bude vidět přítomnost Figa (foto), João Pinta a Ruie Costy, čeká se na to, co předvede "stříbrná generace", jejímž hlavním představitelem je zejména Cristiano Ronaldo z Manchesteru Utd., ale nesmíme zapomenout na další. Hélder Postiga, Hugo Viana, Simão Sabrosa, Tiago Mendes a Ricardo Quaresma jsou jména k zapamatování. Ronaldo hraje na jakémkoliv místě v útoku a toho bude trenér Scolari jistě využívat. Rozestavení 4-4-2 s Figem napravo je nejpravděpodobnější.


TRENÉR

Jako hráč nic moc. Jako trenér třída. Od roku 1982, většinu času v Brazílii. Největšího úspěchu dosáhl Luis Felipe Scolari v roce 1995, když s Grêmiem vyhrává Pohár osvoboditelů, což je americká obdoba evropské LM. Zisk tohoto poháru zopakoval o 4 roky později s Palmeiras. To mu pomohlo ke jmenování trenérem reprezentace Brazílie, která si vytrpěla své v kvalifikaci, aby pak na samotném MS 2002 získala pátý titul mistra světa. "Přišel jsem trénovat Portugalsko, jeho národní celek, proto, abych splnil sen každého z Vás. Dostat se do finále EURA 2004." To byla Scolariho slova v den příjezdu do této země. A pokračoval: "Neopustím tuto zemi dřív, než turnaj skončí. Vím, že většina z Vás se dívá na možnost úspěchu skepticky, protože tomu výsledky nenapovídají. Ale já jsem muž, který dodrží vždy slovo. Vše se změní a diváci a hráči se na EURU 2004 radosti společně dočkají."


PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

15.11.2004Portugalsko - Řecko1:1
19.11.2003Portugalsko – Kuvajt8:0
18.02.2004Portugalsko - Anglie1:1
31.03.2004Portugalsko - Itálie1:2
28.04.2004Portugalsko - Švédsko2:2
29.05.2004Portugalsko - Lucembursko3:0
05.06.2004Portugalsko - Litva4:1


PROGRAM NA EURU

12.06.2004Skupina APortugalsko - Řecko1:2
16.06.2004Skupina ARusko - Portugalsko0:2
20.06.2004Skupina AŠpanělsko - Portugalsko0:1
24.06.2004ČtvrtfinálePortugalsko - Anglie2:2
30.06.2004SemifinálePortugalsko - Nizozemsko2:1
04.07.2004FinálePortugalsko - Řecko0:1


DRES

Brankář: černá - černá, šedá - šedá
Hráči: červená - zelená, bílá - modrá


TIP

čtvrtfinále


ZAJÍMAVOSTI

Jen dva kluby dokázaly prorazit hegemonii trojice věčných držitelů ligových trofejí - Benfiky, Porta a Sportingu. V roce 1946 ligu vyhrál CF Os Belenenses a v roce 2001 se to povedlo klubu Boavista FC.




Představení ostatních týmů skupiny A:
  Rusko  Rusko
  Řecko  Řecko
  Španělsko  Španělsko

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (13)

Přidat komentář
HOST*alesh

Dneska fakt tragedie. Prohrat z Řeckem, to sem teda nečekal. Deco podle mně dneska hral úplný h.... Docela úbohej výkon.

Reagovat
HOST*Honza

ja to cekal

Reagovat
HOST*nawri

dost me sklamali portugalsku fandim...

ted uz ze skupuny tezko postoupi

Reagovat
alegre

To sem cekal zes to cekal

Reagovat
HOST*Figo

Je toobrovska škoda že už asi opravdu nepostuopěj, Portugalsku po Cesku fandim, ale jeste maj šanci postoupit jen porazit Spanely Šampionat tak ztrati ten naboj esi nepostoupej, ale možný je všechno potom co Francie porazila Anglii 3minuty pred koncem. Esi chtej postoupit tak už nesmej hrat tak ležerně jako proti rekum, ale musej se o to poprat.Snažil se akorat Figo a Ronaldo. Tlak medii ale hraje proti nim

Reagovat
PJ

Postup rozhodně neni ztracenej.. Ale je fakt, že to budou mít hooodně těžký...

Reagovat
HOST*Bill

To POSRANÝ ŠPANĚLSKO s portugalcema PROHRAJE

Reagovat
HOST*Ronaldice

Nevíte kde se narodl Ronaldid

Reagovat
HOST*IwwI

vy ste fšichni strašný vejsměši---Portugalsko vyhraje!!!!!!!!!!!

Reagovat
alegre

To je jasny, je doma a musí!

Reagovat
HOST*adam

Nevite nekdo kolik let je figovi???

Ja jsem se vsadil a nevim kde to zjistit

Reagovat
smazaný uživatel

Figovi je 31.

Reagovat
HOST*Tony

Figo patří do smetí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele