Etiopská káva - fenomén na dva způsoby

12.07.2017, 23:35
Profily, historie
Zaujalo nás
Etiopané milují svou kávu. A to platí jak o oblíbeném horkém nápoji, který ve velkém vyváží do světa, tak o nejlépe podporovaném fotbalovém klubu ve východoafrické zemi, jenž nenese o nic výmluvnější název než Etiopská káva SC. Právě tento celek se teď také díky jednomu přestupu dostává do povědomí širší veřejnosti...

Konzumace kávy je pro etiopské obyvatelstvo obyčejným rituálem prováděným mnohdy i několikrát denně. Jestliže keňské hlavní město Nairobi se tváří, jako by si většinu vyprodukovaných zrn schovávalo pro export a v mnohých restauracích se proto trestuhodně servíruje instantní káva, Addis Abeba je o něčem jiném.

S podáváním kávy se v Etiopii pojí regulérní ceremonie, při níž se celý set s nepřeberným množstvím šálků podestýlá natrhanou trávou. To platí pro běžné domácnosti, jež se takhle zdobí i pro vybrané křesťanské svátky, ale i prosté, spoře osvícené kavárny, které zdálky připomínají spíše chlévy s pár volně poskládanými dřevěnými stoličkami.

Rovněž restaurace mívají své posvátné místo, kde povolaná osoba po většinu otevírací doby praží kávu a začerstva ji na požádání rozlévá hostům. Každá bunna, jak se kávě říká v amharštině, má přitom svou zvláštní chuť v závislosti na přípravě. K hrníčku se navíc obvykle přikládá mimořádně aromatická zelená rostlina s názvem Adamovo štěstí, typicky doplněná o stěží zdravý počet lžiček cukru.

Takový Etiopan potom ani nemusí mít pro kávu nějakou speciální slabost, aby na posezení vypil dva tři šálky, a tak není vůbec divu, že se svými "kávovými" kluby v první fotbalové lize chlubí ještě další dva územně-správní celky — konkrétně zóny Sidama a Jimma. Etiopská káva SC, která se přitom na základě původního návrhu klidně mohla jmenovat Vycházející hvězda, mezi nimi ale přeci jen vyniká.

Své zápasy koneckonců hraje na 35tisícovém národním stánku v centru Addis Abeby a obvykle nemá sebemenší problém ho naplnit. Roku 2011 se navíc Etiopská káva svým doposud jediným titulem zbavila nálepky těch, kteří věčně nejsou schopni naplnit očekávání. Tehdejší oslavy v ulicích hlavního města se počtem zúčastněných daly přirovnat snad leda k událostem následujícím pozdější postup Etiopie na Africký pohár národů 2013.

Byť sportovní klub Etiopská káva jako takový v průběhu uplynulých dekád slavil nezanedbatelné úspěchy ve volejbalu, boxu, atletice či tenisu, kopaná za těmito sportovními odvětvími po léta zaostávala; vždyť samotná instituce vznikala již v letech 1975-76 a nadanými čutálisty se to v jejích řadách vždy docela hemžilo. Hmatatelný úspěch ovšem dlouho v nedohlednu.

Zkraje každopádně fotbalový mančaft tvořili striktně kávoví producenti a čelním představitelem klubu byl vlastně odjakživa jistý Fekado Mamo, familiárně nazývaný "Poručík", jenž po dlouhých čtyřicet let voňavý nápoj s kopanou srdnatě propojoval z pozice šéfa Národní korporace pro obchod s kávou. Když pak roku 1979 vznikala addisabebská sportovní rada, která záhy týmy z hlavního města nabádala, aby se hlásily do nové celostátní soutěže, čítala korporace na dva tisíce členů v samotné Addis Abebě.

Členská základna tudíž neměla o potenciální fotbalisty nikdy nouzi, a tak jakmile odborový svaz souhlasil s menším příspěvkem na platy aktivních zaměstnanců, stala se Bunna již jednapadesátým týmem, který se na přelomu 70. a 80. let zúčastnil zvláštního turnaje organizovaného čistě pro addisabebské mančafty.

Od té doby se píše historie Etiopské kávy SC jako (polo)profesionálního mančaftu s nemalými ambicemi. A ihned v 80. letech se dostavila zlatá éra, alespoň tedy po estetické stránce; právě tehdy klubové legendy jako Million, Kassaye Arage či Mulugeta Woldeyes definovaly dodnes vzývaný "kávový styl hry" založený na ladné kombinační hře. Přesto se výrazný úspěch dostavil teprve před šesti lety, kdy Bunna s náskokem jediného bodu přerušila nadvládu St. George, které obhajovalo titul už potřetí v řadě (a etiopskému prostředí dominuje i nyní).

Co činí Etiopskou kávu speciální, to je její rodinný charkater. Po dlouhá léta kávoví producenti a exportéři za každou tunu kávy přispívali na chod klubu pěti etiopskými birry, přičemž dnes se jedná rovnou o třicet birrů (hodnota etiopské měny víceméně odpovídá české koruně). Tenhle vzácný mechanismus byl ohrožen teprve roku 2008 vznikem Etiopské komoditní burzy, ale i její šéfka nakonec po provedení veřejného průzkumu uznala, že tohle je zkrátka lidový klub. A že takové příspěvky jsou věru ryze dobrovolné.

V právě skončené sezoně Etiopská káva obsadila pátou příčku, když finišovala jen těsně za tou sidamskou. Už brzy by se ale mohlo začít blýskat na lepší časy, když letos v březnu jeden ze šéfů klubu Belay Erku v rozhovoru pro Ethiopian Business Review prozradil, že je v jednání pětiletý kontrakt s pivní společností Habesha, který může v součtu do klubové pokladny přisypat až 80 milionů birrů. Habesha a St. George jsou poměrně suverénně nejpopulárnějšími pivními značkami v zemi, takže by nejspíš bylo zaděláno na pořádný mocenský boj.

Etiopská káva SC přitom byla už v minulém roce, bez lukrativního kontraktu, vzácně výdělečná (příjmy převýšily výdaje zhruba o čtyři miliony birrů) a rozvíjí mobilní servis pro registraci a mobilizaci fanoušků, takže rozhodně vykazuje chuť i potenciál se neustále posouvat kupředu. Aby tak ale mohla činit i nadále, bude muset vhodně zalátat díru po jedné velké opoře...

Gatoch Panom — etiopský průkopník a zároveň první z mnoha?

Jak ihned úvodem svého článku pro Russian Football News připomíná David Sansun, přestupy z afrických klubů přímo do těch ruských nejsou úplně výjimečnou záležitostí — před pár dny k němu od roku 1998 došlo už popětačtyřicáté. Vůbec poprvé je však protagonistou takového transferu Etiopan. A vůbec poprvé se příslušník této země objeví v jedné z šesti nejlépe hodnocených lig Evropy.

Gatoch Panom je tudíž etiopským fotbalovým průkopníkem na slovo vzatým. Měsíčně si sice v Anži Machačkale má přijít na relativně skromných pět tisíc eur, ale kdo ví, kde má tento vytáhlý defenzivní středopolař vlastně strop — je mu koneckonců stále teprve 22 let a už v tomto věku má na kontě ke třiceti reprezentačním startům, do nichž párkrát Etiopii vedl i s kapitánskou páskou na rukávu. V národním týmu se objevuje od 18 let a platí za jeho stabilního exekutora pokutových kopů.

Gatoch Panom je přitom produktem Etiopské kávy SC a také prvním významným úspěchem mladého, teprve 29letého hráčského agenta Davida Beshaha. Ten sám od roku 2012 za Bunnu po dvě sezony nastupoval, než ho zranění dohnala k předčasnému zavěšení kopaček na hřebík. Teď má Beshah jako ex-profesionál se zkušenostmi z nižších německých lig své užitečné kontakty a Panom tak klidně může být pouze prvním zářezem na Beshahově pažbě z celé eventuální řady.

"V Etiopii trpíme na nedostatek vzdělaných koučů, nemáme v podstatě žádné mládežnické akademie či sportovní zařízení, a krom toho se před námi prostě neotevírá dostatek příležitostí. To přispívá k tomu, že je pro naše hráče nesmírně složité se rozvíjet a následně se prát na evropských kolbištích," uvědomuje si Beshah, který rovněž operoval jako štítový záložník.

Skutečnost, že se Gatoch Panom vydává do naprostého neznáma, perfektně ilustruje chudý výčet borců, kteří se v posledních dvou dekádách pokusili prorazit v Evropě:

Roku 1999 se do belgického Gentu stěhoval Bayu Mulu a strávil tam slušné čtyři roky. O tři roky později ho do Beneluxu, konkrétně nizozemského Vitesse, následoval Yordanos Abay a jeho jepičí štace načas Etiopany odradila. Teprve před čtyřmi lety si to Asrat Megersa namířil do Izraele, který je jednak Evropou pouze z fotbalového hlediska, a jednak ho rovněž hostil jenom pár měsíců.

Gatoch Panom má nyní obrovskou šanci ukázat svým krajanům, že solidní angažmá v Evropě nepředstavuje dočista nereálný sen. Takové šance měli už v 60. letech ikoničtí Mengistu Worku s Lucianem Vassallem (italská invaze z 30. let se nezapře), kteří společnými silami Etiopii vystříleli historický triumf na Africkém poháru 1962. Tehdy se však přesun do Evropy z hrdého císařství Haileho Selassieho rovnal úplnému tabu, a tak oba borci odmítali dokonce konkrétní nabídky z Itálie či Francie.

To rodák z Gambely, problematického regionu u jihosúdánských hranic, se angažmá v prestižní soutěži nezalekl a v tuhle chvíli není v žádném případě vyloučeno, že v Panomovi Etiopie ve finále objeví svého Wanyamu. Je ostatně nejvyšší čas, aby po skvělých běžcích Gebrselassiem a Bekelem začal evropská města úspěšně obrážet i nějaký ten fotbalista.

A že třeba v Moskvě už druhý jmenovaný Panomovi svým triumfem na halovém mistrovství světa 2006 určitým způsobem cestu vydláždil...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (89)

Přidat komentář
pepinho2

..5 tisíc eur ročně?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to nesmysl, 400 dolarů měsíčně v Machačkale vydělává možná prodavač lístků.

Reagovat
pepinho2

No právě, by měl v tom případě lepší, kdyby přijel do ČR dělat v Lidlu

Reagovat
smazaný uživatel

Je to zcela určitě týdně.

Reagovat
ZB 07

Nebo měsíčně

Reagovat
smazaný uživatel

V originále jsem to nenašel a Anži takové informace nedává, takže i to číslo může být jiný.

Reagovat
ZB 07

Tak v článku je psaný "relativně skromných" což by mi na mladýho etiopskýho kluka těch 5 tis. měsíčně docela odpovídalo...i když teda nevím, jaký jsou aktuálně v Anži podmínky. Každopádně ročně to musí být blbost, to by si vydělal i jako uklízeč chodníků

Reagovat
fantomas

Měsíčně

Reagovat
pepinho2

Aspoň vidíš, že to někdo čte

Reagovat
fantomas

Reagovat
Kepy_FCB

Videl jsem reportaz na nemcich jak cinani v Etiopii postavili fabriky. Pekny ty cernousky vycvicili, nastup venku pred zacatkem smeny jak vojaci sporadani. Cina tu Afriku zcivilizuje,zamestna a ucini sobestacnou Evropa ji pouze krmi s prijima a prijima

Reagovat
smazaný uživatel

To je přesně ten přístup evropy, řešit následky a né příčiny. Jen ať je Čína "zkolonizuje" a ukáže jim, ač diktátorsky, kudy vede cesta

Reagovat
fantomas

Ona jim to právě neukazuje diktátorsky. Ona k nim naopak na rozdíl od Evropanů spíš přistupuje jako k normálnim partnerum.

Reagovat
El Matador

Co sem tak cetl a slysel ve skole, tak Cina v celku na africany prdi. Sice tam stavi fabriky, ale zamestnanci sou vetsinou stejne asiati.

Reagovat
Kepy_FCB

Zrejme kvalitni skola

Reagovat
El Matador

Ostravska univerzita. To zes videl jednu reportaz je urcite nejrelevsntnejsi zdroj ze vsech

Reagovat
Kepy_FCB

ZDF

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecky kanal placeny ruskem

Reagovat
fantomas

No, ono je to o dost složitější, ale to tady asi nevyřešíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady to nevyresis ne asi, ale asi tak na sestset miliard procent urcite

Reagovat
fantomas

Tak sem to nemyslel, ale ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja vim, jen jsem tomu chtel pridat vpravde odpovidajici duraz

Reagovat
spider_8

Slyšel jsem to dost podobně, že dělají investice, ze kterých zdejší obyvatelé nemají skoro žádný zisk. Buď zaměstnávají převážně vlastní lidi nebo jsou to sektory jako těžařství, které nejsou moc intenzivní na pracovní sílu a proto z toho domácí lidí moc nemají. A mám to od člověka, který se v téhle oblasti dost vyzná, i když v tom má vlastní zájem a má tak důvod Číňany kritizovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak. Afrike clovek najlepsie pomoze tak ked sa ju bude snazit viac civilizovat, ludi kvalifikovavat a zamestnavat.Cina v tomto robi velmi dobre

Europa tim robi kokotinu, kedze takto sa Afrika necivilizuje a nestane sebestacnou kedze im socialne davky davaju pod nos za nic

Reagovat
Jeňa

A byl jsi v Africe někdy?

Čínští investoři sice postavili v Etiopii a potažmo po celé Africe továrny a návaznou infrastrukturu jako silnice atd, ale většinu zaměstnanců si přivezli z Číny, čímž způsobili na několika místech dost velké nepokoje. Místní na čínské zaměstnance útočili, protože měli oprávněný pocit, že jen těží z jejich země a oni s toho nic nemají. Čína sleduje jen vlastní sobecký profit, zatímco Evropa, která tam staví školy, které jim v dlouhodobém horizontu pomohou víc než pár továren, ve kterých dělají za nula nula nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja jsem v Africe nebyl, ale dovedu si zive predstavit, ze to je tak, jak rikas, je to uplne naprosto logicky a ocekavany od zeme, ktera od valky nikdy nikomu na svete neprospela. Predstava, ze prisli Afriku civilizovat, je naprosto naivni. Prisli ji tam drancovat stejne jako zapad nebo Arabi.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Ne? Je to jen muj nazor, jak jsem rek, nebyl jsem tam tak treba je to jinak

Reagovat
Jeňa

Čemu se směješ?

Reagovat
fantomas

Taková představa o čínskym drancování je samozřejmě mimořádně zjednodušená.

Reagovat
Jeňa

Stejně jako ta o evropském

Reagovat
smazaný uživatel

řekl jsi to naprosto přesně, je mimořádně zjednodušená, ale tak nějak to bude. esej jsi doufám nečekal.

předpokládám, že jsis to drancování nevyložil jako vikingský nájezdy ála "sežrat, vychlastat, vojet, ukrást, zabít a spálit všecko, co se hejbe nebo třpytí"

Reagovat
smazaný uživatel

Co to meleš? Evropa ty země stovky let drancovala a to, že tam pár pedofilních, homosexuálních kněží oteviírá školy Afriku fakt nezachrání. Afriku už nezachrání nic a Evropu už tak ne, postavit kolem V4 zeď a kolonialisti ať si vyžerou, co si uvařili.

Reagovat
Jeňa

Co meleš ty? Říct, že jediné co kolonialismus Africe dal je chaos je absolutní nesmysl. Já nespochyňuji drancování surovin třeba v Kongu nebo Somálsku, ale říct, že za současný stav Afriky může jen Evropa je blábol. Bez Evropanů by tam neměli jedinou cestu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, nebyly by tam cesty, války, hladomor. Teda války by byly, nějaké malé kmenové, ale házeli by po sobě oštěpy a mlátili by se klackem. Žádné miny a samopaly.

Reagovat
didosh

Taková smrt umlácením...brrr ať mě radši zastřelí...

Reagovat
smazaný uživatel

No to asi jo Ale když se budou mlátit klackama tak neumřou miliony lidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale oni nic takovýho jako cesty nepotřebovali.A hlavně ty cesty a ostatní věci kolonialisti nestavěli pro domorodce.

Reagovat
Black Jagir

To Kongo byla velká nechuťárna, ale vtipné na tom je, že Leopold II. je pořád v Belgii uznáván jako hrdina, přitom to byl jen masovej vrah, otrokář a drancíř.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Black Jagir

Evropa je stovky let vážně nedrancovala. Kolonizační boom máš až během Berlínské konference (1885) a šlo hlavně o prestiž mezi velmocemi. Do té doby byl zájem o Afriku okrajový, takže to máš do dekolonizace v šedesátých letech zhruba 75 let kolonialismu.

Reagovat
smazaný uživatel

Otroci a zlato chodili ztama uz do starovekyho Rima, ale budes tady zkouset 75 let

Reagovat
Black Jagir

Černoši chytali černochy (zajatci z kmenových válek) a prodávali je poptávce (hlavně Arabové a potom Evropani), takže co to tu zkoušíš? Evropani neběhali po savanách a nechytali otroky... Házet všechno na Evropany je ale jednodušší že?

Reagovat
Chlupatá máma

Viděls někdy černošský pracovní tempo a návyky? Kdyby to Čína nechala stavět negry, tak to nikdy nedostaví a kdyby náhodou jo, tak nekvalitně a zfušovaně.

Jediný, co může Africe pomoct, je radikální snížení porodnosti a populace celkově. Nejhorší je, že Západ katalyzuje populační explozi díky "humanitární pomoci". Kvůli tomu dokurvili přirozenej demografickej vývoj. Za posledních sto let se počet obyvatel Afriky zvýšil o 600 %. Ať žije UNICEF a citový vydírání.

Reagovat
Jeňa

Ano černošské návyky jsem viděl.

Přelidnění je problém ze kterého pramení většina problému Afriky, to nikde nepopírám. A jednou se prostě bude muset popustit uzda tomu přirozenému výběru, ač je to kruté. Já zpochybňuji evropské sypání si popela na hlavu za kolonializmus, protože to je prostě pravda jen napůl. A taky to, že chování Číňanů v Africe je lepší než Evropanů.

Reagovat
smazaný uživatel

za ten stav tam Evropa skutečně zodpovídá. ono bez kolonializmu by to tam celkem dost možná vypadalo jinak, ale taky zkurveně. ale jednou ty moderní dějiny Afriky vytvořila z naprostý většiny Evropa, tudíž za to zodpovídá

Reagovat
smazaný uživatel

Tento přestup je mi záhadou, oficiálně už přestoupil před měsícem, ale nebyl viděn ještě ani na jednom tréninku.

Reagovat
Neuminho92

A o víkendu bude v základu Jinak zajímavý článek

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek

Reagovat
smazaný uživatel

Tolik asi zase ne, kdyz u toho neni ten cerveny ramecek

Reagovat
fantomas

Protoze to je v neprehlednete no, tam se to nikdy nezobrazuje

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek a výborné počtení na dlouhou noční šichtu.

Reagovat
Murtago

Reagovat
Spalovač šancí

Stačila expreska

Reagovat
smazaný uživatel

skvely a velmi zaujimavy clanok, skoda ze taky cas vecer uz som isiel spat tak je to na dopoludnie

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát ten obrázek je takový rozmazaný.

Reagovat
TheTopFootbaler

To víš, etiopský fotoaparát...

Reagovat
smazaný uživatel

,,relativně skromných pět tisíc eur''. By mě zajímalo, v jakým vesmíru je 5 tisíc eur měsíčně skromný výdělek

Reagovat
fantomas

V tom fotbalovym?

Reagovat
smazaný uživatel

v tom fotbalovým možná, ale v tom článku není napsáno ,,na fotbalové poměry''. Proto to tak bije do očí.

Reagovat
fantomas

A jakou funkci tam podle tebe plní to slovo "relativně"? Relativně k ostatnim fotbalistum v Rusku.

Reagovat
smazaný uživatel

no to tam právě není specifikovaný, proto to odkazuje k normálnímu světu, kde je výdělek 5 tisíc eur astronomickej.

Reagovat
fantomas

"proto to odkazuje k normálnímu světu"

Reagovat
smazaný uživatel

takže 5 tisíc eur je v normálním světě normální? :) Ne, sorry, jen se živím psaním a zkrátka s těhle věcí ve článcích všímám, vim, že dělám z komára velblouda :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to máme ve vládě samého astronoma

Reagovat
Spalovač šancí

V Africe?

Reagovat
smazaný uživatel

Článek o fotbalovým týmu na fotbalovým portálu tak čeho se asi bude týkat plat 5 tisíc eur měsíčně? Že by to bylo fotbalu, ve kterým je to opravdu relativně skromný výdělek?

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, takže tenhle článek vůbec nemá přesah do normálního světa, je to jenom o fotbale. Těch 10 odstavců o Etiopii a poměrech v ní tu nehraje roli, že?

Reagovat
smazaný uživatel

Tvý problémy bych chtěl mít

Reagovat
smazaný uživatel

Na druhou stranu v etiopskym fotbale to takova almuzna asi nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

No podle toho článku zase tak chudí nejsou, sponzorský kontrakt na 5 let za 80 mega, vysoké návštěvy, ikdyž to vstupné asi nebude moc drahé. Určitě na tom nebudou hůř než třeba Bohemka.

Reagovat
Murtago

Reagovat
smazaný uživatel

V Tomičově.(viz. jeho vyjádření po vyřazení z Wimbledonu)

Reagovat
smazaný uživatel

V Evropě se přece snažil prosadit taky Fikru Teferra Lemessa - v Bolce se objevil před 8 lety v 9 zápasech.

Reagovat
smazaný uživatel

Na toho si trochu spominam. Pred nedavnom hral Fikru za Atletico Kalkata myslim

Reagovat
Pinturicchio

Na turka a rozpustné?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Zajímavý ale jak tě napadlo dělat článek o etiopskym týmu

Reagovat
fantomas

Prestup Panoma? Plus sem o nich cet uz v Etiopii.

Reagovat
El Campeon

aha,byl si v Etiopii na nějakym zápase?mě dostalo,že maj skoro pořád plnej ten stadion pro 35 tisíc lidí jinak z Afriky se mi líbí rivalita týmů z Casablancy

Reagovat
fantomas

Nebyl, ted sem mel plno prace, pudu priste. Ale po kazdym zapase St George specialne to vypada jak oslavy titulu..

Reagovat
El Campeon

Reagovat
smazaný uživatel

Wydad-Raja Jako nebyl jsem tam, ale videa jsou šílený.

Reagovat
fantomas

Jo, to je paradni derby.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za článek a za zajímavou diskuzi fantomasi, o tom civilizodrancování Afriky bych si rád pokecal víc, jen další takové články

Reagovat
smazaný uživatel

Nejslavnější káva je pražská

Reagovat
fantomas

*prazena

Reagovat
smazaný uživatel

Ale v Brně založili 1.kavárnu dřív,protože je blíž Vídni

Reagovat
smazaný uživatel

Hráč jménem Million

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele