ERIKSSON PO MISTROVSTVÍ KONČÍ

24.01.2006, 12:49
Aktuality
Dnešním dnem zřejmě končí veškeré spekulace o budoucnosti anglického reprezentačního kouče Svena Görana Erikssona. Po aférách, které v posledních týdnech rozpoutal bulvární plátek News of The World, přišlo z vedení anglického fotbalu rozhodné slovo - po šampionátu bude trenér odvolán.

Vše začalo minulý víkend. Reportér zmíněného deníku se převlékl za arabského šejka, pozval švédského trenéra do hotelu v Dubaji a "vytáhl" tam z něj velmi zajímavé informace. Jako klub ke koupi mu doporučil Aston Villu, jejíž současný majitel je "starý a nemocný", dále prý řekl, že by po mistrovství světa mohl skončit u anglické reprezentace a stát se manažerem Villy. Další komentáře se týkaly anglických reprezentantů - Rio Ferdinand je prý líný, David Beckham nespokojený v Realu a nebyl by problém jej přivést do Villy, Michael Owen je v Newcastlu jen kvůli penězům, Rooney je z chudé rodiny...

První mediální "zemětřesení" Eriksson přežil, označil informace za překroucené a vytržené z kontextu a rozhodl se s News of The World soudit. Hráčům se omluvil, anglická fotbalová asociace (FA) se postavila za něj. Přišla však další "senzační" zpráva - stejnému reportérovi prý Eriksson prozradil, že jistí manažeři klubů Premier League berou černé peníze za přestupy hráčů. Aféra, která nedávno rozhýbala jinak klidné vody League Championship, tedy druhé ligy, propukla i v nejvyšší soutěži.

To už FA tak snadno nepřešla a pozvala si Erikssona "na kobereček". Výsledkem je dohoda, podle níž švédský kouč po mistrovství světa svou funkci opustí, přestože má smlouvu platnou až do roku 2008. Jako kompenzaci prý dostane třetinu z devíti miliónů liber, které by si za zbývající dva roky vydělal.

"Jsem rád, že jsme dospěli k této dohodě. Můžeme v klidu pokračovat s přípravami na mistrovství světa," řekl Eriksson poté, co FA oznámila výsledek jednání. "Vím, že mám plnou podporu hráčů i FA a chci zdůraznit, že udělám vše pro úspěch. V létě vyvrcholí naše pětiletá práce. Tak pojďme a vyhrajme mistrovství světa!"

Také výkonný ředitel FA Brian Berwick je rád, že snad skončí veškeré spekulace. "Cítili jsme, že je potřeba vyjasnit Svenovu budoucnost. Bylo to důležité pro všechny, kdo mají co do činění s anglickým fotbalem, především pro fanoušky. Byla tu v posledních týdnech a měsících spousta spekulací, bylo nutné vše vyřešit," řekl Berwick.

Sven Göran Eriksson tedy po mistrovství světa funkci opustí. Dosáhne falešný šejk svého? Nebo svého dosáhne Eriksson, kterého už pozice zřejmě nejsledovanější osoby na Ostrovech "nebaví"? Spekulacím však konec nejspíš nebude, jen se trochu změní terč zájmu - kdo bude Erikssonovým nástupcem? Sázková kancelář Ladbrokers už vypsala kurzy, favoritem je podle ní Sam Allardyce, současný manažer Boltonu.

Autor: Petr Starý

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nemam ho rad a osobne si myslim, ze ako trener anglicku moc nepomohol.

Reagovat
HOST*meat

Nevim proč, ale jako jeho nástupce mě pořád napadává Mourinho...............

Reagovat
HOST*

proč ne, určitě to není špatná volba. Angličané by dalšího cizince patrně nepřijali s otevřenou náručí. Allardyce udělal z Boltonu fungující tým, který je velkým překvapením PL, jenže nemá takové jméno, aby ho přijala celá veřejnost. Ovšem moc na výběr Angličané nemají, chtějí-li lovit v ostrovních vodách ...

Reagovat
smazaný uživatel

urcite nech to nie je trener Midlesborough.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím si, že je dobre keď trénerovy povedia pred majstrovstvami že končí, ja by som to povedal až potom, pretože takto môže stratiť motiváciu a nemusí sa až tak snažiť, peniaze má v kapse

Mal by sa však zachovať ako profesionál ale nie som si istý, on už mnohokrát zlyhal... tie jeho aférky

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si myslím, že tie vyjadrenia na adresu hráčov sú vôbec neni ďaleko od pravdy, ale Sven má proste smolu, tak sa dať nachytať, jak malý chlapec

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele