Eredivisie - souhrn 6. kola

19.09.2014, 21:54, aktualizováno 21.09.2014, 18:42
Komentáře a souhrny
PSV Eindhoven jasně přehrálo Cambuur a vrací se na první místo tabulky. Ajax ve šlágru uspěl na půdě Feyenoordu a je druhý, Twente si odvezlo všechny body z Almela. Utrecht nejtěsnějším možným rozdílem porazil Groningen...

FC Utrecht - FC Groningen 1:0

21.09.2014 16:45

Góly: 61. Ruud Boymans

Utrecht doma s Groningenem neprohrává, což potvrdil také dnes. O jediný gól celého střetnutí se ve druhém poločase postaral debutant Ruud Boymans.

Už od počátečních minut bylo všem přihlížejícím jasné, že budou svědky mimořádně vyrovnané a také bojovné podívané. I proto byla první půle na šance, případně jakékoliv jiné zajímavé momenty skutečně skoupá. Oba celky se totiž soustředily výhradě na důslednou defenzívu a své předzápasové taktiky se po celou dobu pečlivě držely.

Vše podstatné se odehrálo až po obrátce. Mnohem lépe začal domácí Utrecht, který se mohl už po pěti minutách ujmout vedení, jenže Barazite pálil vedle. O poznání lépe si zanedlouho vedl střídající Ruud Boymans. Střelou do horního rohu brány po fantastické přihrávce Oara nedal brankáři Padtovi šanci zasáhnout.

Radost z vedení ale každopádně nemusela v případě Utrechtu trvat dlouho. V 69. minutě totiž obránce Kum fauloval v pokutovém území Antoniu a nařízené penalty se ujal Tjaronn Chery. S jeho slabou střelou si ovšem dokázal gólman Ruiter poradit.

Závěr zápasu patřil Groningenu, který prahnul po zvrácení nepříznivého stavu, avšak proti důsledné obraně Utrechtu neměl nárok na úspěch. Další gól už tedy nepadl a Alflenova družina tak dokázal Groningen znovu porazit. Již posedmé v řadě.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AFC Ajax 0:1

21.09.2014 14:30

Góly: 4. Ricardo van Rhijn

Ajax znovu potvrdil, že v posledních několika letech na Feyenoord jednoduše umí. A ačkoli v tomhle zápase nebyli domácí rozhodně horším týmem, o osudu rozhodla jediná branka hned z úvodu. Zatímco se tak amsterdamský celek vyšplhal na druhé místo, De Trots van Zuid jsou jen příčku od sestupového pásma.

Opravdu hodně bídnou bilanci má Feyenoord s jedním ze svých největších konkurentů. Za posledních 22 utkání ho porazil jen jednou jedinkrát! Ajax si naopak připsal na své konto už pátou výhru v řadě nad tímto soupeřem. Je na druhou stranu pravda, že nyní u něj v mnoha situacích tentokráte stáli všichni svatí.

Nerozhodný výsledek by utkání asi slušel více. Rotterdamský celek do zápasu zvaném De Klassieker vlétl doslova a dopísmene po hlavě. Clasie už v první minutě trefil břevno a Schaken dopadl o pár desítek vteřin později úplně stejně, protože se po jeho hlavičce také rozezvonila branková konstrukce. Na druhé straně naopak udeřil Ajax.

Van Rhijn dostal možnost rozehrát standardku těsně za vápnem, nádherně obstřelil zeď a jeho oblouček nakonec skončil za zády gólmana Vermeera. Byl to hodně hořký moment pro domácí, kteří byli předtím dvakrát opravdu velmi blízko vedení. A i nadále byli na hřišti o něco lepším týmem.

Kazim-Richards se najednou ocitl tváří v tvář gólmanovi Cillessenovi, jenže jeho následná střela prostě postrádala přesnost. Hosté museli být rozhodně spokojeni, že odcházeli do kabin za tohoto příznivého stavu. Jenže Feyenoord ani ve druhém dějství nepolevil, byl to zase on, kdo držel taktovku hry.

Především závěrečná čtvrthodinka byla pro hosty opravdu dost krušná. Cillessen svůj tým držel nad vodou, neboť vychytal příležitost Boetiuse, nebezpečná byla také volej střídajícího Vilhena. V nastavení se Feyenoord dostal ještě do dvou gólovek, jenže Cillessen, a to zásluhou velkého štěstí, obě zlikvidoval.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Cambuur Leeuwarden 4:0

21.09.2014 14:30

Góly: 21. Luuk de Jong, 37. Jetro Willems, 78. Jeffrey Bruma, 80. Adam Maher

Fotbalisté Eindhovenu zcela zapomněli na minulou ligovou porážku na půdě Zwolle a po úspěšném startu do základní skupiny Evropské ligy předvedli svou kvalitu Cambuuru. Ten musí skousnout vysokou porážku 0:4 a to se ještě PSV muselo obejít bez svého klíčového útočníka Memphise Depaye. Eindhoven si tak udržel první příčku s patnácti body a před Ajaxem má tříbodový náskok, Cambuur klesl s jedenácti body na pátou příčku.

Domácí vsítili v každém poločase dvě branky a s naprostým přehledem kontrolovali průběh hry. V úvodní dvacetiminutovce se na Philips Stadium nic zajímavého nepřihodilo a ihned na to udeřil eindhovenský výběr z ničeho nic. Po přímém volném kopu Adama Mahera z třiceti metrů se na zadní tyči objevil Luuk de Jong a zblízka snadno dopravil balón do sítě. Rozhodující okamžiky utkání se zrodily v závěrečné desetiminutovce prvního dějství.

Nejprve PSV zvýšilo svůj náskok po obloučku Jetro Willemse. Ten napřáhl z třiceti metrů a vyběhnutý brankář Nienhuis celou situaci podcenil, už se nestačil vrátit a tuhle branku si rozhodně za rámeček nedal. Ve 41. minutě navíc hrál Cambuur o deseti, když trávník musel po druhé žluté kartě opustit Lucas Bijker. Po změně stran domácí drželi balón a soupeře do ničeho nepustili, další atraktivní momenty se zrodily až ve druhé polovině druhého dějství.

Hosté totiž museli otevřít okénka v defenzívě a to se jim nakonec vymstilo. Nejprve po přihrávce Mahera pálil nebezpečně k levé tyči Wijnaldum, branku ale nakonec o malý kousek minul. Definitivně rozhodnuto bylo necelou čtvrthodinu před koncem po perfektně rozehraném rohovém kopu. Po signálu si na penaltové značce udělal prostor Jeffrey Bruma a přesně umístěnou hlavičkou rozvlnil hostující sít‘potřetí.

Neuběhly ani dvě minuty a gólman Nienhuis musel lovit míč ze své branky počtvrté. Po pasu z levé strany z hranice pokutového území se u vzdálenější tyčky ocitl Maher a lehkou tečí hlavou skóroval. Hosté se pokusí odčinit tento neúspěch v příštím kole na půdě Excelsioru, PSV se naopak pokusí zlomit prokletí na půdě konkurenčního Heerenveenu a určitě bude chtít získat další velmi důležité tři body.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - PEC Zwolle 1:0

21.09.2014 14:30

Góly: 72. Markus Henriksen

Fotbalisté favorizovaného Alkmaaru se dokázali oklepat z nepříliš dobrých výsledků i zmatků na trenérské lavičce a v domácím prostředí po velkém boji nakonec porazili druhý celek tabulky ze Zwolle nejtěsnějším možným rozdílem v poměru 1:0. AZ tak potvrdilo dobrou bilanci vzájemných zápasů s PEC a porazilo ho popáté v řadě. Hosté naopak nenavázali na šokující výhru v minulém kole nad PSV a nyní důležité body ztratili.

V hostujícím dresu odehrál celé utkání český útočník Tomáš Necid, ale svému týmu gólově nepomohl, i když byl hodně vidět. Utkání bylo dlouhou dobu velmi vyrovnané a domácí v podstatě rozhodli o své výhře dvacet minut před koncem zásluhou Markuse Henriksena. V úvodních pasážích prvního poločasu se diváci spíše nudili, nicméně poté přišlo dostatečné vzrušení. A zprvu se o něj postaral právě Necid.

Do první akce se Zwolle dostalo ve 26. minutě. Po krásném pasu Drosta mohl jít český krajánek sám směrem na Rocheta, jenže míč si špatně zpracoval a následně ho dokázal odzbrojit Luckassen. Český forvard poté dokázal skórovat přesně po půl hodině hry, když přesně vystřelil po elegantním zpracování na prsa, jenže kvůli údajné ruce branka nebyla uznána. Necid se na rozhodčího hodně zlobil a oprávněně, podle opakovaných záběrů se o ruku v žádném případě nejednalo.

Alkmaar poprvé zahrozil pět minut před přestávkou. Rohový krok propadl až na zadní tyč, kde se do míče z voleje opřel Gouweleeuw. Jeho dělovku pod břevno však fantastickým zákrokem dokázal nad břevno vyrazit brankář Hahn. Ještě do poločasu zahrozil z přímého volného kopu z dvaadvaceti metrů Gudelj a brankář Hahn opět předvedl fantastický zákrok, míč mířící pod břevno i v tuto chvíli vytáhl na rohový kop.

Zwolle se mohlo dostat do vedení po hodině hry, kdy balón propadl k hlavičkujícímu Broersemu a ten z metru orazítkoval pouze horní tyč. Alkmaar se dostal do vedení dvacet minut před koncem a rozhodně byl rád, že vsítil branku jako první. Po rohovém kopu odvrátila obrana Zwolle míč k volnému Henriksenovi a ten z osmi metrů propálil vše, co mu stálo v cestě. Ihned pár okamžiků nato mohl vyrovnat Lam, nicméně brankář Rochet jeho dalekonosnou ránu zneškodnil.

Hosté se až do závěrečného hvizdu do ničeho nedostali a navíc mohli v nastaveném čase ještě inkasovat. Až před brankáře Hahna se probojoval Tankovič a z úhlu se ho pokusil přelobovat, jenže míč skončil v horní síťce.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Twente 1:4

21.09.2014 12:30

Góly: 16. Wout Weghorst - 24. Luc Castaignos, 43. Luc Castaignos, 44. Hakim Ziyech, 74. Youness Mokhtar

Fotbalisté Twente dokázali navázat na minulé vítězství v domácím prostředí proti Go Ahead a přerušili tím tak šňůru šesti remízových zápasů v řadě za sebou, nyní na půdě posledního celku tabulky z Heracles předvedli suverénní výkon a zvítězili jednoznačně po výsledku 4:1. Po šesti ligových kolech tak mají na kontě deset bodů a posunuli se na páté místo. Almelo je naopak stále bez bodu a na předposlední Arnhem ztrácí již pět bodů.

Twente převyšovalo svého protivníka ve všech činnostech a po čtvrthodině hry bylo mnohem lepším výběrem, do poločasu vsítilo tři branky a bylo po zápase. Heracles naopak celkově skórovalo jen čtyřikrát a k tomu hned šestnáctkrát inkasovalo, k vytoužené záchraně bude potřebovat velké zlepšení. V úvodní čtvrthodině se hrálo opatrně z obou stran a do první vážnější šance se dostali hosté.

Ebecilio nejprve přišel v pokutovém území před domácím gólmanem na poslední chvíli o míč a ihned na to byl ve stoprocentní příležitosti zablokován. Heracles se dostalo do vedení z ničeho nic v 16. minutě. Po rychlém brejku čtyři na pět dostal krásnou kolmici do pokutového území za obranu Wouter Weghorst a krásnou ranou podél gólmana Marsmana zakončil pohlednou akci přesně k tyči.

Nicméně neuběhlo ani deset minut a už bylo vyrovnáno. Po kolmici do pokutového území dokázal jeden z bránicích hráčů odvrátit míč ve skluzu jen k volnému Lucu Castaignosovi, který z deseti metrů uklidil míč pod tělo brankáře Telgenkampa. Po půl hodině hry mohli jít domácí znovu do vedení, když se před Marsmanem ocitl Tannane, ale měl přihrávku na dlouhou nohu a hostující svatyni vysoko přestřelil.

Hosté obrátili vývoj utkání ve 43. minutě, když se podruhé v zápase trefil Castaignos. Ten si po centru z pravé udělal místo mezi dvěma bránícími protihráči a hlavou uklidil balón přímo do horního růžku. Neuběhla ani minuta a po přihrávce na hranici pokutového území převzal míč Hakim Ziyech. Ten se následně se štěstím zbavil protihráče a kroucenou střelou zakončil přesně k tyči - 1:3.

Ve druhém poločase tlak obou výběrů opadl. Heracles se ještě mohlo vrátit do hry o body v 72. minutě, kdy si prostor ve středu hřiště udělal Cziommer a tvrdou ranou minul Marsmanovu svatyni zhruba o metr. Definitivní pojistku hostů přidal v 74. minutě Youness Mokhtar. Ten si navedl míč na hranici vápna a místo přihrávky volil střelu, jeho nezištný pokud nakonec zapadl do sítě a utkání se poté už v naprostém klidu dohrálo.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - SC Heerenveen 1:1

20.09.2014 20:45

Góly: 29. Davy Pröpper - 23. Mark Uth

Heerenveen remizoval na hřišti Vitesse 1:1 a prodloužil svou pětizápasovou sérii bez porážky. Naopak Vitesse po premiérovém vítězství nad Excelsiorem opět ztratilo a propadlo se na předposlední příčku v tabulce.

Domácí od začátku převzali otěže zápasů do svých rukou a byli mnohem aktivnější. Přesto jako první udeřili překvapivě hosté. Thorsby přiťukl míč Marku Uthovi, jenž v hodně velkém úhlu trochu nečekaně práskl z první do míče a zaskočil Velthuizena dělovkou na přední tyč - 0:1.

Netrvalo to však dlouho a stav byl srovnaný. Centr ze strany dokázala defenziva Heerenveenu odvrátit pouze k Davymu Propperovi, který zachoval chladnou hlavu a utaženou placírkou poslal míč k pravé tyči zkoprnělého Nordfeldta. Do druhého poločasu už nezasáhl velice aktivní Zakaria Labyad, ofenzivního univerzála musel kvůli zdravotním problémům na trávníku nahradit Renato Ibarra.

V 58. minutě si dobrou příležitost vypracoval Heerenveen. Slagveer si míč ze strany navedl do šestnáctky na levačku, vypálil, Velthuizen jeho střelu neudržel, ovšem s následnou dorážkou si skvělým způsobem dokázal poradit.

Utkání se hrálo v dobrém tempu, ovšem výrazné gólové šance si ani jeden z týmů nevytvořil. V nastaveném čase kopali hosté nepříjemnou standardku a kouč Arnhemu Peter Bosz si musel výrazně oddechnout, když pokus De Roona prosvištěl těsně vedle levé tyče.

Více informací k zápasu

ADO Den Haag - Go Ahead Eagles 1:1

20.09.2014 19:45

Góly: 84. Michiel Kramer - 60. Timothy Derijck (vl.)

Fotbalisté Eagles sahali na půdě Haagu po cenných třech bodech. Nakonec se sice museli smířit pouze s remízou, i ta má ovšem vzhledem k jejich nevýraznému výkonu cenu zlata.

Haag neztrácel čas a do utkání vletěl jako utržený ze řetězu. Dokonce se i brzy střelecky prosadil, jeho trefa však nebyla pro ofsajd Kramera uznána. Eagles úvod zápasu nevyšel. Směrem dopředu nebyla Booyova družina s to cokoliv vymyslet, většinu času naopak musela odolávat náporu rozjetého protivníka.

V průběhu 32. minuty pak hosty podržel fantastický Cummins, který správně přečetl hru a riskantní výběhem až za hranici vlastní šestnáctky zmařil velkou šanci sprintujícího Van Duinena. O malou chvíli později pálil nebezpečně Kristensen, jehož dělovka zpoza vápna prosvištěla jen těsně nad břevnem. Eagles za celých úvodních pětačtyřiceti minut ani jednou nezahrozili.

Po obrátce přišel krátký tlak Haagu, který vyvrcholil šancí Zuiverloona. Holohlavý obránce ale z dobré pozice hlavičkoval nepřesně. Přesně po hodině hry stadion v Haagu oněměl. Eagles se totiž zničehonic ujali vedení. Timothy Derijck se snažil odhlavičkovat míč před Ten Denem, jenomže v nelehkém souboji usměrnil centr z pravé strany nešťastně přesně do své brány. Gólman Hansen se za míčem jen bezmocně ohlédl.

Haag po nečekaném úderu Go Ahead vrhl veškeré síly do útočení, vytouženého vyrovnání na konečných 1:1 se však dočkal až šest minut před koncem řádné hrací doby, kdy Cummins podcenil dalekonosný centr, který se odrazil od břevna jeho brány a dorážející Michiel Kramer už neměl sebemenší problém dopravit míč do sítě.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - FC Dordrecht 1:1

20.09.2014 18:30

Góly: 51. Adil Auassar - 85. Robin Gosens

Oblastní derby dvou nováčků nejvyšší soutěže z jihu Nizozemska nakonec skončilo remízou 1:1. Excelsior vedl od 51. minuty, kdy se nádherně trefil Adil Auassar, pět minut před koncem však vyrovnal Robin Gosens. V závěru domácí neudrželi nervy na uzdě Bruins obdržel červenou kartu.

V prvním poločase byli výrazněji aktivnější fotbalisté Excelsioru. V 5. minutě se výborným zákrokem vytáhl gólman Kurto a ve 14. minutě doletěl Stansův centr až na hlavu Van Weerta, který pouze orazítkoval tyč.

Zbytek první půle už moc vzruchu nenabídl, zajímavostí bylo, že kouč Dordrechtu Ernie Brandts musel dvakrát vynuceně střídat. Nejprve odešel předčasně do kabin kapitán Ojo, těsně před přestávkou odstoupil také útočník Korte. Hned v úvodu druhého dějství se domácí ujali vedení. Adil Auassar si navedl míč do středu na levačku a z hranice šestnáctky úchvatným způsobem zakroutil míč přesně do šibenice Kurtově branky.

Od tohoto momentu převzali iniciativu hosté. V 65. minutě obrovskou šanci spálil Lieder, jehož střelu do odkryté svatyně defenziva Excelsioru dokázal zblokovat. Zanedlouho se zase vyznamenal brankář Coutinho, když Koolwijkův nečekaný pokus z přímého kopu na poslední chvíli vytlačil konečky prstů nad břevno.

Hosté zůstávali nadále aktivní a pět minut před koncem za to byli náležitě odměněni. Na roh Koolwijka si naskočil Robin Gosens a tentokráte již nedal Coutinhovi sebemenší nárok zasáhnout.

V 88. minutě se střídající Luigi Bruins nechal po souboji u autové čáry vyprovokovat Peersmanem, kterého následně udeřil hlavou do obličeje a uviděl červenou kartu. Druhý aktér incidentu vyvázl pouze se žlutým napomenutím.

Více informací k zápasu

Willem II - NAC Breda 2:1

19.09.2014 20:00

Góly: 13. Ben Sahar, 90. Robert Braber - 42. Uroš Matić

Vítězství nad Feyenoordem nebyla jen náhoda. Fotbalisté Willemu dokázali zopakovat vynikající výkon z Rotterdamu také proti Bredě a díky Braberově gólu z nastavení vyhráli 2:1.

Willem nastoupil do utkání pořádně zostra a během úvodní dvacetiminutovky si vypracoval nespočet gólových příležitostí. Ujala se každopádně jen jedna, a to ze 13. minuty, kdy si Ben Sahar naběhl za obranu na fantastickou Haemhoutsovu přihrávku a z úhlu střelou do středu brány překonal gólmana Ten Rouwelaara.

Bylo skutečně s podivem, že Breda z úvodního náporu Tricolores vyvázla pouze s jedním šrámem, po půlhodině hry pak dokonce mohla zničehonic vyrovnat, ale Tighadouini pouze orazítkoval tyčku Lamprouovy brány. O poznání úspěšněji si vedl těsně před přestávkou Uroš Matić, který napřáhl zpoza šestnáctky, a ačkoliv jeho pozemní rána nevypadala zprvu příliš nebezpečně, nakonec zaplula do sítě.

Po hodně svižném úvodním poločase se hra ve druhém dějství výrazně uklidnila, ubylo šancí a oba celky sváděly vyrovnanou bitvu plnou nepřesností a častých přerušení.

Velké věci se začaly znovu dít až v závěrečné desetiminutovce, kdy domácí vystupňovali svůj tlak, ze kterého rezultovala - nutno poznamenat, že zcela zasloužená - druhá trefa. Tu obstaral zkušený středopolař Robert Braber, jenž se na začátku nastavení zmocnil po přiťuknutí Bruna Andradeho míče a poslal jej nechytatelně za záda Ten Rouwelaara.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven650119:615
2.AFC Ajax640211:812
3.PEC Zwolle640210:712
4.SC Heerenveen63219:511
5.Cambuur Leeuwarden632110:911
6.FC Twente624010:610
7.FC Utrecht63126:710
8.Willem II63039:89
9.AZ Alkmaar63038:89
10.FC Groningen63038:109
11.SBV Excelsior62229:108
12.NAC Breda62228:118
13.ADO Den Haag61328:76
14.Go Ahead Eagles61237:95
15.Feyenoord Rotterdam61234:65
16.FC Dordrecht61235:85
17.SBV Vitesse61238:125
18.Heracles Almelo60064:160

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Uroš Matič v Brede fíha...marilo sa mi že je niekde v Eredivisie, ale tiež som si myslel že je na hosťovaní...

Reagovat
Elliasson

Zápas jsem bohužel nestihl, takže můžu jedině pogratulovat amsterodamským. Zatím jsou ale výkony Feyenoordu hodně slabé, bylo to vidět i proti Seville. Fred je sice kvalitní trenér, ale na Ronald byl pro ten tým opravdu vyjímečným. A zabiják typu Pellého vážně chybí.

Reagovat
smazaný uživatel

co mám možnost číst, Feyenoord si prohrát určitě nezasloužil

Reagovat
smazaný uživatel

ani ne no.. po pěti břevnech Feye

Reagovat
Elliasson

Tak to jsem možná rád, že jsem ten zápas neviděl, protože by mě odvezli!

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
afc ajax

nuž hrá sa na góly

Reagovat
smazaný uživatel

ano

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem viděl něco málo ze sestřihu Feye vs. Ajax a asi s trochou víc štěstí 3 body .

Reagovat
Elliasson

Bohužel, už jsem to viděl taky.

Reagovat
Stiksxx

Viděli jste co za haluz dal Willems? Já ten gól nepochopil..Nebo spíš teda toho brankáře..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele