Eredivisie - souhrn 17. kola

19.12.2014, 21:55, aktualizováno 21.12.2014, 18:38
Komentáře a souhrny
PSV Eindhoven rozstřílelo Go Ahead, Ajax na to zareagoval triumfem nad Excelsiorem. Dordrecht se rozešel s Groningenem nerozhodně, zatímco Cambuur porazil Zwolle. Feyenoord si veze body z Bredy, Alkmaar podlehl Utrechtu, Twente v závěru otočilo duel s Willemem II...

FC Twente - Willem II 3:2

21.12.2014 16:45

Góly: 12. Youness Mokhtar, 90+2. Andreas Bjelland, 90+4. Torgeir Børven - 31. Ali Messaoud, 72. Robbie Haemhouts

Twente bylo blízko blizoučko nečekané domácí porážce s fotbalisty Willemu, díky bláznivému závěru ale slaví veledůležitý zisk tří bodů! Pro Tilburgské naopak znamená dnešní zaváhání třetí porážku v řadě a propad tabulkou na dvanácté místo.

I když utkání začalo takovým tím typickým vzájemným oťukáváním, čekání na první gól nakonec nemělo příliš dlouhého trvání. Už ve dvanácté minutě totiž dokázali domácí Tukkers udeřit. Mokotjo našel přesnou přihrávkou v rohu šestnáctky stojícího Younesse Mokhtara, ten si zpracoval míč, udělal s ním pár kroků směrem k bráně a z mírného úhlu propálil Lamproua, který si na balon sáhl, zastavit jej ale nedokázal.

Pro Willem pochopitelně představoval brzký gól výrazný zásah do jeho plánu, přesto se z nepříznivé situace nepodělal, jak by prohlásil legendární hokejový trenér Ivan Hlinka, a po necelých dvaceti minutách byl stav znovu srovnán. Hosté rozjeli bleskový brejk, kdy se postupně míč dostal přes Peterse a Sahara až k Alimu Messaoudovi, jenž jej krásnou technickou ranou zpoza vápna zkušeně poslal za záda bezmocného Stevense.

Twente už na konci prvního poločasu přešlo znovu do mohutné ofenzívy, ovšem navzdory zřejmé převaze nepředstavovalo pro Willem takové nebezpečí, jak by samo očekávalo.

V průběhu 72. minuty pak navíc Tricolores udeřili podruhé. Messaoud se pro tentokráte obsadil do role nahrávače, když na hranici vápna předložil míč Robbiemu Haemhoutsovi, který přesnou ranou k tyči pořádně zmrazil všechny hráče v červeném. A že může být ještě hůř, se domácí přesvědčili hned záhy, kdy Renato Tapia zajel tvrdě do Armenterose a za svůj zákrok vyfasoval rovnou červenou kartu.

Zdálo se, že osud Twente je po Tapiově vyloučení zpečetěn, borci kouče Schreudera se ale nevzdali a v nastaveném čase předvedli dokonalý obrat, jenž odstartoval usměrněním Coronovy střely do brány stoper Andreas Bjelland. Skutečně pár sekund před závěrečným hvizdem si pak v obležení hned trojice bránících hráčů našel místo ke střele Torgeir Borven a prvním gólem letošní sezóny odstartoval na De Grolsch Veste bouřlivé oslavy.

Více informací k zápasu

NAC Breda - Feyenoord Rotterdam 0:1

21.12.2014 14:30

Góly: 32. Colin Kâzım-Richards

Fotbalisté Feyenoordu dokázali potvrdit úlohu favorita na půdě zachraňující se Bredy a díky brance krátce po odehrané půlhodině získali na závěr letošního ročníku tři body po těsném vítězství 1:0. Rotterdamský výběr se tak v tabulce nachází na třetím místě s ziskem jednatřiceti bodů, ovšem na vedoucí PSV už má manko dvanácti bodů. NAC zakončí letošní rok na předposledním sedmnáctém místě se třinácti body a na Go Ahead ztrácí tři body.

V úvodní polovině prvního dějství se nic zajímavého nepřihodilo, ovšem poté se do první vážnější možnosti dostali domácí. Po přímém volném kolu z levé strany hlavičkoval Falkenburg a rozvlnil síť, ovšem kvůli předchozímu ofsajdovému postavení nemohla být branka uznána. Ihned na to mohli na druhé straně udeřit hosté, když přesně po půl hodině hry zahrozil útočník rotterdamského výběru Colin Kazim Kazim.

Ten krásnou zpětnou přihrávkou uvolnil Immerse a jeho přízemní rána skončila jen o decimetry vedle bližší tyče. Kazim dokázal dostat svůj tým do vedení ve 32. minutě. Po pasu za obranu se vyhnul ofsajdové pasti Kazim, efektivně si míč posunul blíže k brance Bredy, a i když se pak dostal do velmi ostrého úhlu, tak s přehledem propálil gólmana ten Rouwelaara - 0:1. Až do konce prvního dějství se hrálo z obou stran opatrně, hosté znovu zahrozili tři minuty po změně stran.

K přímému volnému kopu se postavil Wilkshire a elegantně obstřelil zeď, ovšem u tyče byl včas brankář ten Rouwelaar a míč pěkně vyrazil na rohový kop. V následujícím průběhu hosté velmi dobře bránili a soupeře téměř do ničeho nepouštěli. Zhruba v polovině druhého poločasu mohl jít sám na gólmana Feyenoordu Perica, jenže nakonec byl zastaven praporkem pomezního rozhodčího.

Poslední velkou šanci tohoto utkání si vytvořili hosté necelou čtvrthodinu před koncem. Po pasu z pravé strany nejvýše vyskočil do vzduchu Perica a hlavou mířil k bližší tyči, jenže brankář Vermeer předvedl famózní reflexivní zákrok a balón dokázal odvrátit do bezpečí. Po krátké pauze přivítá Feyenoord v domácím prostředí v polovině ledna konkurenční Twente, Breda bude bojovat o body na půdě favorizovaného Zwolle.

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - AFC Ajax 0:2

21.12.2014 14:30

Góly: 83. Mike van der Hoorn, 88. Richairo Živković

Žádná senzace se během posledního podzimního kola Eredivisie neudála, a tak rozestup mezi PSV a Ajaxem zůstává čtyřbodový. Amsterdamský velkoklub se v neděli odpoledne na půdě Excelsioru dlouho trápil, nakonec však díky střídajícím hráčům dokázal prolomit defenzivu domácích a zvítězit 0:2.

První půle jednoznačně patřila domácím. Favorizovaný Ajax byl hodně bezzubý, nevypracoval si jedinou gólovou příležitost a mohl i několikrát kapitulovat. Auassarova střela z 24. minuty z hranice velkého vápna mířila naštěstí pro hosty jen těsně vedle pravé tyče. V 36. minutě se trochu krkolomně uvolnil Jeff Stans a ze čtrnácti metrů střílel sice tvrdě, ovšem pouze do míst, kde stál připravený Cillessen a jeho jedovku vyrazil.

Na prahu druhého poločasu se nečekaně opřel z dálky do míče obránce Ricardo van Rhijn a jeho pokus orazítkoval břevno. Na druhé straně spálil další tutovku Stans, jenže netrefil prázdnou bránu po přízemním centru z levého křídla.

Rozuzlení přinesla až závěrečná desetiminutovka a kouč Frank de Boer si musel mnout ruce, jak se mu vyvedla střídání. Při dlouhém míči za obranu se srazil hráč Ajaxu, Excelsioru i brankář Coutinho a odražený balón napálil do odkryté svatyně pohotový Mike van der Hoorn. Dvě minuty před koncem přidal rozhodující zásah Richardo Živković. Obránce domácích při snaze odkopnout míč ho pouze namazal přímo na kopačku Schöneho, který našel ještě lépe postaveného spoluhráče se srbsko-karibskými kořeny a ten se zblízka nemýlil.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - Heracles Almelo 3:0

21.12.2014 12:30

Góly: 25. Bertrand Traoré, 32. Zakaria Labyad, 43. Bertrand Traoré

Vitesse zakončilo nepovedenou podzimní část sezóny jednoznačným vítězstvím nad Heraclesem, kterého čeká na jaře boj o udržení v nejvyšší soutěži. O výsledku dnešního utkání rozhodla první půle, během ní totiž domácí vstřelili všechny tři góly. Dvakrát se trefil Bertrand Traoré, jednou Marko Vejinović.

Úvod zápasu se nesl v hodně opatrném duchu, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. První velkou šanci si vytvořili hosté - v 18. minutě zatáhl Thomas Bruns míč po pravé straně, aby ho předložil pod sebe na hranici velkého vápna Bel Hassanimu, jeho ránu však zlikvidoval výborný brankář Room.

Za chvíli se tak radovali fotbalisté na druhé straně. Ibarra předložil míč Traorému, který perfektním technickým kopem usměrnil míč k levé tyči a gólman Telgenkamp plachtil vzduchem marně. Netrvalo to dlouho a na tabuli již v kolonce gólu svítila u domácích dvojka. K dalšímu vynikajícímu přízemnímu pasu z levé strany se dostal Marko Vejinovíc a z blízka střílel do protipohybu brankáře.

Ještě do přestávky to bylo 3:0 a opět byli ústředními postavami Vejinović a Traoré. Prve jmenovaný našel skvělou přihrávku právě Traorého a útočník hostující v Arnhemu z londýnské Chelsea uklidil míč podél znovu bezmocného Telgenkampa. Druhý poločas už tolik vzruchu nenabídl, Vitesse si hlídalo komfortní náskok a hosté působili dosti odevzdaným dojmem. Jedinou velkou příležitost si vypracovali v 64. minutě, to se zjevil Tannane tváří v tvář Roomovi, ovšem pětadvacetiletý gólman se znovu zaskvěl a udržel čisté konto.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Utrecht 0:3

20.12.2014 20:45

Góly: 11. Édouard Duplan, 28. Édouard Duplan, 37. Mark Diemers

Velmi překvapivého vítězství dosáhli fotbalisté Utrechtu, kteří dokázali přetrhnout sedmizápasovou šňůru Alkmaaru bez porážky a na jeho hřišti zvítězili jednoznačně 3:0. O svém vítězství rozhodli již během první půle, kdy se dvakrát prosadil Duplan a jednou nádherně Diemers. Hosté se snažili ve druhém poločase s výsledkem něco udělat, ale nebylo jim přáno.

V začátku měli více ze hry domácí, ovšem do vedení šli z ojedinělé příležitosti brzy hráči Utrechtu. Po centru z volného přímého kopu se k hlavičce dostal Eduardo Duplan, jenž nechytatelně "koníčkem" poslal míč k levé tyči a otevřel skóre. Zanedlouho už to bylo o dva góly. Francouzský ofenzivní fotbalista Duplan dostal příliš mnoho prostoru v pokutovém území, zpracoval si přihrávku z pravé strany a střelou na zadní tyč překonal Alvarada podruhé.

Ještě do přestávky hosté přidali třetí branku. Erik Diemers se opřel do míče z nějakých z pětadvaceti metrů a vstříc Alvaradovi vyslal úchvatnou dělovku, která vymetla všechny pavučiny z levé šibenice branky kostarického gólmana. Hráči AZ byli jako opaření, kupili chybu za chybou a Utrecht mohl vzápětí dvakrát skórovat, avšak bránu tentokráte těsně minuli.

Druhé dějství jednoznačně patřilo Alkmaaru, ale kýžené góly z jejich tlaku nevzešly. V 69. minutě nádherně vypálil z osmnácti metrů Berghuis, bohužel pro něj pouze rozezvučel břevno. A když se neujala ani rána Gudelje z přímého kopu, zvítězil Utrecht na AFAS Stadionu 0:3.

Více informací k zápasu

FC Dordrecht - FC Groningen 1:1

20.12.2014 19:45

Góly: 83. Robin Gosens - 45. Michael de Leeuw

Na půdu beznadějně posledního Dordrechtu odcestoval Groningen s touhou uzmout povinné tři body, domů se ovšem vrací pouze s oblíbenou remízou 1:1, když vyrovnávací úder inkasoval až v závěrečné desetiminutovce zápasu.

Že dnešní utkání rozhodně nebude žádným typickým příkladem ofenzivně laděného nizozemského fotbalu plného šancí a gólů, ukázala již úvodní třetina klání, jež se nesla v bojovném duchu.

Diváky z letargie vytrhl až Tjarron Chery, který během 39. minuty donutil Kurta k důležitému zákroku nepříjemnou ranou z ostrého úhlu. Zatímco s Cheryho projektilem si dokázal polský gólman v domácích službách poradit, na hlavičku Michaela de Leeuwa z konce poločasu byl už krátký, díky čemuž se favorizovaný Groningen ujmul vedení.

Pokud fanoušci věřili, že by pozdní hostující trefa mohla do hry přinést trochu oživení, museli být hned zkraje druhého dějství zklamáni. Oba celky se znovu soustředily výhradně na pečlivou defenzívu, což by se dalo ještě pochopit u hráčů Groningenu, v případě Dordrechtu byla ale volba této taktiky poněkud překvapivou.

A když už se náhodou Schapenkoppen rozhodli vyrazit kupředu, většinou jejich akci zastavila nějaká ta nepřesnost či jiný podobný zádrhel. O to větším překvapením bylo, když se Dordrechtu povedlo sedm minut před koncem řádné hrací doby srovnat. Po rohovém kopu se prosadil střídající Robin Gosens, a jelikož se Groningen na pohotovou odpověď nezmohl, skončil zápas spravedlivou remízou 1:1.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Go Ahead Eagles 5:0

20.12.2014 19:45

Góly: 14. Santiago Arias, 33. Memphis Depay, 79. Memphis Depay, 90. Jürgen Locadia, 90+1. Florian Jozefzoon

PSV Eindhoven přezimuje včele tabulky minimálně se čtyřbodovým náskokem. Rozhodla o tom jejich dnešní naprosto jednoznačná výhra nad Go Ahead Eagles. Proti Deventeru potvrdili domácí roli favorita a díky brankám Depaye, Ariase, Locadii a Jozerfzoona zvítězili vysoko 5:0.

Hned od úvodního hvizdu bylo jasné, kdo bude v tomto utkání dominovat. Ve druhé minutě si na dlouhý pas naběhl Wijnaldum, v těžké pozici přehazoval van der Harta a míč doskákal jen těsně vedle pravé tyče. Ve 14. minutě se už ovšem skóre měnilo. Luuk de Jong skvěle přiťukl míč Ariasovi a ten střelou z úhlu na přední tyč zaskočil mladého gólmana v brance Go Ahead. Hosté marně reklamovali postavení mimo hru, Arias stál v době přihrávky přesně na ofsajdové hraně.

Zanedlouho mohli hosté vyrovnat, ale naštěstí pro Boeren trefil po rohovém kopu Lambooij pouze břevno Zoetovy svatyně. Domácí následně neproměnili několik vyložených šancí a radovat se mohli znovu až ve 33. minutě. To Bruma našel skvělým centrem Depaye a talentovaný fotbalista skvělou hlavičkou přehodil vyběhnuvšího van der Harta.

Po změně stran se několikrát vyznamenal brankář, dvakrát si na něm vylámal zuby Luuk de Jong. V 79. minutě Maher předložil míč z levé strany před zcela odkrytou branku Memphisu Depayovi a ten neměl problém vsítit svůj druhý gól v zápase.

V závěru ještě nažhavení hráči PSV stihli přidat dva další zásahy. Nejprve Giliano Wijnaldum, mladší bratr Georginia hrajícího za Eindhoven, nezvládl malou domů a přihrál do obrovské příležitosti Locadiovi, jenž obešel brankáře a vstřelil snadný gól. V nastaveném čase pak van der Haart znovu skvěle vychytal Guardada, na dorážku Jozefzoona už byl ale krátký.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - PEC Zwolle 2:1

20.12.2014 18:30

Góly: 57. Sander van de Streek, 89. Erik Bakker (pen.) - 19. Thomas Lam

Cambuur Leewarden pokračuje ve velice sympatických výkonech a v domácím prostředí přerušil vítěznou sérii Zwolle. Favorizování hosté šli sice brzy do vedení, díky dvěma brankám z druhé půle ale domácí výsledek otočili. Vítězný gól vstřelil minutu před koncem z pokutového kopu Erik Bakker.

Zwolle vstoupilo do utkání aktivně a z první větší brankové příležitosti udeřilo. Lukokiho centr z pravé strany přilétl na kopačku Jespera Drosta, jenž ho sklepl pro Thomase Lama a ten míč z jedenácti metrů uklidil nekompromisně pod břevno. Zanedlouho to mohlo být už 0:2, ovšem Necidovu hlavičku vykopl na brankové čáře Mac-Intoš a zachránil svůj tým.

Do druhého dějství vstoupili hráči Cambuuru jako polití živou vodou a vytvářeli si nebezpečné situace. V 47. minutě ještě na nebezpečnou van de Streekovu pobídku před bránu nikdo nedosáhl, ovšem deset minut nato už se domácí radovali. Aktivní Saander van de Streek si pohrál s trojicí obránců a svou brilantní individuální akci zakončil přesnou střelou na zadní tyč - 1:1.

V 62. minutě mohli jít svěřenci Henka de Jonga do vedení, avšak stoper Reijnen nasměroval svou hlavičku pouze do míst, kde stál připravený gólman Hahn. Vzápětí mohl Zwolle vrátit náskok Tomáš Necid, ovšem jeho gól po rohovém kopu hlavní rozhodčí pro evidentní útočný faul správně neuznal.

Rozzuzlení přinesla až 89. minuta. Po pěkné průnikové přihrávce byl u míče Barto dříve než brankář Hahn, ten stihl unikajícího fotbalistu pouze faulovat a sudí odpískal penaltu. Důležitý moment zvládl Erik Bakker na jedničku, balón ze značky pokutového kopu poslal do šibenice a zajistil tři body pro Leewarden.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - ADO Den Haag 0:0

19.12.2014 20:00

Góly: -

Fotbalisté Heerenveenu nedokázali navázat na minulý úspěšný zápas na půdě Bredy a tentokráte se v domácím prostředí rozešli s dalším zachraňujícím se celkem z Den Haagu smírně po bezbrankovém nerozhodném výsledku. Domácí výběr se tak v tabulce prozatím nachází na devátém místě s dvaadvaceti body, hosté poskočili na patnácté místo se šestnácti body o skóre před konkurenční Go Ahead.

Utkání nebylo bohaté na vyložené příležitosti, a i když domácí měli v držení míč, tak pod soupeřovým kotlem až zase tolik nezatápěli. O první střelecký pokus se už ve 2. minutě postaral Larsson, jenže zamířil pouze do náruče gólmana Zwinkelse. Domácí stříleli mnohem častěji a více se tlačili k brankáři Den Haagu, dlouho ale jejich pokusy nebyly nebezpečně. Hostující strážce se poprvé musel blýsknout až po necelé půl hodině hry.

Po přímém volném kopu z necelých třiceti metrů mířil míč do horního levého růžku a Zwinkels ho famózním zákrokem jednoruč odvrátil na rohový kop. Deset minut před přestávkou hostující gólman zaváhal a příliš vyběhl z branky, jenže Uth této minely nedokázal využít a branku Den Haagu trestuhodně netrefil. Ihned na to po tvrdé střele z pravé strany vypadl Zwinkelsovi míč z náručí, nicméně před dobíhajícím Uthem ho ještě včas zkrotil.

Až do konce prvního poločasu se Heerenveen tlačil do pokutového území soupeře, jenže po rohových kopech ani standardních situacích úspěšný nebyl. Den Haag mohl otevřít skóre ihned po přestávce, avšak rána Jansena těsně minula horní tyčku Nordfeldtovy svatyně. V dalších minutách zvyšovali hosté svou aktivitu a hra se hodně vyrovnala, rozhodující trefu mohli vsítit deset minut před závěrečným hvizdem.

Po přihrávce střídajícího Scheta se van Duinen ocitl zcela sám před brankářem Nordfeldtem, ale dostal se k němu příliš blízko a už ho nedokázal překonat. V nastaveném čase se na druhé straně objevil v poslední možnosti tohoto duelu aktivní Uth, nicméně jeho hlavičkový pokus dokázal Zwinkels vyrazit a balón pak do bezpečí odkopl Wormgoor. Vzhledem k současné situaci tak musejí být s bodem spokojeni především hosté z Den Haagu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven17141248:1443
2.AFC Ajax17123243:1739
3.Feyenoord Rotterdam1794430:1531
4.PEC Zwolle1792631:2129
5.FC Twente1777331:2128
6.AZ Alkmaar1784526:2528
7.Cambuur Leeuwarden1775527:2526
8.FC Groningen1766519:2424
9.FC Utrecht1772830:3323
10.SBV Vitesse1757535:2722
11.SC Heerenveen1757521:2122
12.Willem II1762925:2920
13.SBV Excelsior1738623:3617
14.ADO Den Haag1737722:2916
15.Heracles Almelo17511127:3616
16.Go Ahead Eagles1744922:3616
17.NAC Breda17341016:3713
18.FC Dordrecht17141212:427

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
Stiksxx

Dobrý výkon. Osobně jsem si přál alespon 4:0.

Reagovat
STR

Co se stalo s Vitesse? Nemají žádné hostovačky z Chelsea?

Reagovat
smazaný uživatel

se ptas zrovna kdyz typek, co hostuje z cfc, dal dva goly?

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Stiksxx

Excelsior statečný výkon. Prohra nezasloužená. Ajax hrál bídu. První gól podle mě ani neměl platit.

Reagovat
smazaný uživatel

..srážka vlastního obránce s golmanem, proc by neplatil? Jinak pauza se nám tedka hodí. PSV by melo opět vyčuchnout a bude vymalováno

Reagovat
Stiksxx

Mě právě přišlo, že ho srazil váš hráč.

Bohužel přichází posraná zimní přestávka Ale nic netrvá věčně, takže letos to zlomíme.

Reagovat
smazaný uživatel

bude to velkej boj

Reagovat
Stiksxx

To každopádně. Hodně bude záležet na vstupu do jara..Máte asi zase lepší los. Sice začátek jara těžký soupeři ale spíš doma. My máme první dva zápasy venku proti žádným ořezávátkům a všechny těžký hrajeme venku krom vás.

Reagovat
AjaxFans

Díval jsem se jen na onlinu,podle statistik žádná sláva od ajaxu.Hlavní 3 body,Psv párkrát klopýtne a klasický finish Ajaxu bude odměněn titulem

Reagovat
Stiksxx

Tohle se nesmí právě už stát kua! To bych se z toho už zbláznil, kdyby jsme tohle posrali. Ale máme zase těžší los no..Jestli prohrajeme titul s třeba cca 76-80 body, tak se z toho poseru!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele