Eredivisie - souhrn 13. kola

22.11.2014, 21:48, aktualizováno 23.11.2014, 18:39
Komentáře a souhrny
Mistrovský Ajax porazil Heerenveen a je už pouhé dva body za PSV Eindhoven, které neudrželo vedení v Groningenu. Willem II se rozešel s Excelsiorem nerozhodně. Feyenoord udolal Dordrecht a posouvá se na třetí příčku. Tři body mají také Alkmaar, Heracles, Twente a Go Ahead...

FC Utrecht - Cambuur Leeuwarden 1:3

23.11.2014 16:45

Góly: 24. Ruud Boymans - 38. Martijn Barto, 82. Bartholomew Ogbeche, 89. Dejan Meleg

Fotbalisté Cambuuru se po delší době opět předvedli ve skvělém světle a ve velmi vyrovnaném utkání na půdě konkurenčního Utrechtu nakonec dokázali vybojovat všechny tři body, když rozhodující branku vsítili necelých deset minut před koncem. V tabulce se tak s dvaceti body prozatím posunuli na šesté místo tabulky, Utrecht se sedmnácti body naopak klesl až na jedenáctou příčku.

Domácí se přitom dostali do vedení v polovině úvodního dějství z pokutového kopu, avšak ještě do poločasu bylo vyrovnáno a Cambuur pak díky dvěma brankám v závěrečné desetiminutovce nakonec mohl slavit nesmírně cenné vítězství. Utrecht šel do vedení ve 24. minutě, kdy byl po předchozím faulu Andriuškevičiuse nařízen pokutový kop. Míč si na penaltový puntík postavil Ruud Boymans a s přehledem penaltu proměnil střelou k tyči do protipohybu brankáře Nienhuise.

Domácí mohli zvýšit svůj náskok deset minut před přestávkou z dalšího pokutového kopu, ovšem tentokráte po střele Boymanse k levé tyči předvedl naprosto famózní zákrok Nienhuis a zachránil svůj tým. A o tři minuty později přišel na druhé straně trest, když se dokázal trefit Martijn Barto. Po krásné přízemní kombinaci přišel centr z pětadvaceti metrů za obranu, kam si naběhl právě Barto a hlavou nekompromisně zakončil ke vzdálenější tyči.

Po změně stran se hrálo opatrně a další možnost byla k vidění až po necelé čtvrthodině druhého poločasu. Z hranice pokutového území zakončoval Narsingh a brankář Ruiter dokázal skvělým zákrokem míč vyrazit. Ihned na to se na levé straně ocitl Bartholomew Ogbeche a pěknou křižnou ranou protáhl gólmana Ruitera, který si na konto musel připsat další famózní zákrok. Hosté nakonec po zásluze využili svůj tlak v 82. minutě.

Po krásné křižné přihrávce se na zadní tyči znovu objevil Ogbeche a pohotovou ranou uklidil míč přímo pod břevno - 1:2. Hosté definitivně potvrdili své vítězství v předposlední minutě utkání, kdy se trefil střídající Dejan Meleg, který do té doby nepobyl na hřišti ani pět minut. Po přihrávce na brankové území se zjevil zcela sám před Ruiterem, střelu neuspěchal a nádherně se trefil do vzdálenějšího horního rohu - 1:3.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - ADO Den Haag 3:1

23.11.2014 14:30

Góly: 32. Oussama Tannane, 43. Thomas Bruns, 45. Oussama Tannane - 9. Mathias Gehrt

Heracles získal teprve své třetí vítězství v sezóně. Den Haag, s nímž bojuje o holé přežití, porazil už potřetí v řadě, a přiblížil se mu v tabulce na rozdíl čtyř bodů. Ačkoli Mathias Gehrt poslal zkraje zápasu hosty do vedení, gól Thomase Brunse a dva zásahy Oussamy Tannaneho znamenaly obrat ve prospěch domácího týmu.

Byl to těžký vstup do utkání ze strany klubu z Almela. Už v 9. minutě nedokázal nikdo z domácích zastavit pronikajícího van Duinena, ten i v těžké pozici posunul míč na hranici malého vápna, kde Gehrt skóroval do prázdné branky. Ve 23. minutě mohlo být ještě hůře, kdyby si gólman Telgenkamp neporadil se střelou van Duinena.

Heraclieden se dostali zpátky do zápasu zhruba po půlhodině hry. Tannane si v šestnáctce narazil balón s Bel Hassanim a po krásné kombinaci se sám před brankářem Hansenem nezmýlil. Závěrečné minuty první půle pak byly asi nejhezčí pasáží celého utkání. A ke spokojenosti domácích fandů padly hned dvě další branky.

Ve 43. minutě Linssen vyslal parádní přihrávkou do běhu Brunse, ten si trošku krkolomně, ale přece zpracoval balón, a pod naskakujícího gólmana Hansena, jehož zákrok by se spíše hodil do házené, zacílil. Ve 45. minutě si Linssen připsal ještě jednu asistenci, po jeho přihrávce se podruhé v utkání prosadil Tannane.

Den Haag měl sice jakousi snahu se střetnutím ještě něco udělat, své možnosti však ve druhé půli nevyužil. A to navíc soupeř mohl už těsně po obrátce dávno rozhodnout, nebýt mizerné koncovky. Za hosty v 66. minutě vystřelil nebezpečněji náhradník Jansen, ale mířil nad, v 83. minutě si brankář Telgenkamp poradil s přímým kopem Alberga.

Na posledních pět minut se do hry podíval také český odchovanec Jaroslav Navrátil. V této sezóně zasáhl do zápasů v Ajaxu a s Bredou, byl to tedy pro něj celkově třetí start. A i během svého krátkého pobytu na hřišti se dokázal probýt do vyložené šance, avšak z blízkosti na Hansena vyzrát nedokázal.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - FC Twente 1:2

23.11.2014 14:30

Góly: 28. Ryan Thomas - 39. Luc Castaignos, 80. Luc Castaignos

Fotbalisté Twente dokázali navázat na velmi dobrou formu těsně před reprezentační pauzou a nyní zvládli nesmírně obtížné střetnutí na půdě konkurenčního Zwolle. Domácí se museli obejít bez českého útočníka Tomáše Necida, který pykal za vyloučení v minulém utkání, ovšem i tak se po necelé půl hodině hry dostali do vedení. Hrdinou utkání se stal Luc Castaignos, který ještě do poločasu srovnal a deset minut před koncem rozhodl o výhře hostů.

Enschede se tak v tabulce udrželo na třetím místě se ziskem čtyřiadvaceti bodů a vzhledem k zaváhání PSV nyní ztrácí na vedoucí příčku sedm bodů. Naopak Zwolle se po skvostném vstupu začíná tabulkou postupně propadat, s dvaceti body se nachází na sedmém místě Eredivisie. V úvodu zápasu byli o něco aktivnější hosté a už po necelých deseti minutách hry se mohli dostat do vedení zásluhou Ziyecha.

Po zmatcích v domácí obraně se dostal ke střele z nějakých patnácti metrů a tato rána směřující mezi tři tyče byla na poslední chvíli zablokována na rohový kop. Poté začala akce střídat akci a hrálo se ve vysokém tempu, nicméně přeci jen chybělo lepší zakončení. Zwolle se dostalo do vedení ve 28. minutě v podstatě ze své první vážnější možnosti. Po nádherné kolmici mezi obránce na hranici pokutového území vybojoval míč Ryan Thomas.

Ten si pak seběhl do středu do pokutového území a z nějakých třinácti metrů zakončil přízemní střelou přesně k levé tyči, brankář Marsman byl bezmocný. Avšak uběhlo něco málo přes deset minut a na druhé straně dokázal vyrovnat Castaignos. Ten po dlouhém nákopu z vlastní poloviny převzal balón, i po faulu zhruba dvacet metrů před brankou pokračoval v akci a nakonec vypálil po zemi křižně přímo k tyči, gólman Hahn nemohl dělat nic.

Po změně stran byli hosté stále mírně aktivnějším celkem, nicméně obrana PEC dlouho pracovala na jedničku. V polovině druhého poločasu se před Hahnem ocitl osamocený Corona, jenže po jeho střele z deseti metrů dokázal strážce Zwolle vykopnout balón špičkou kopačky. Twente rozhodlo o svém vítězství v 80. minutě. Po krásném pasu Corony z pravé strany se na brankovém území opřel do míče Castaignos a z první nádherně rozvlnil síť.

Ve zbývajících minutách si už Zwolle žádnou velkou příležitost vytvořit nedokázalo a naopak v poslední minutě mohl dokonat svůj hattrick Castaignos. Ten se ale dostal až příliš blízko před skvěle chytajícího Hahna a zblízka ho nedokázal prostřelit. Zwolle se v příštím kole pokusí napravit toto zaváhání na půdě Excelsioru, Twente v domácím prostředí přivítá silný Groningen.

Více informací k zápasu

FC Groningen - PSV Eindhoven 1:1

23.11.2014 12:30

Góly: 83. Michael de Leeuw - 57. Luuk de Jong

Po dvou loňských porážkách se ani tentokráte nepodařilo vedoucímu PSV urvat všechny body proti Groningenu. A protože Ajax dokázal zvítězit nad Heerenveenem, ztenčil se náskok eindhovenského celku už jen na dva body. Přitom vše vypadalo pro hosty dobře, až se sedm minut před koncem podařilo domácím srovnat.

Phillip Cocu už před utkáním avizoval, že jeho mužstvo čeká pořádně ostrá zkouška. PSV jí zvládl tak na půl. Sice byl na hřišti lepším týmem a odvezl si domů alespoň remízu, ta je ale vlastně v konečném účtování ztrátou. V tabulce už totiž nemá tak slušné postavení jako právě před tímto kolem.

Cocuho svěřenci si pro tři body šli už od samotného začátku. Například Maher se po centru od Willemsse dostal k zakončení, zamířil však pouze do rukavic gólmana Padta. V největší možnosti prvního dějství se nemohl ocitnout nikdo jiný než Depay. Narsingh z pravé strany nacentroval na hlavičku svého spoluhráče, jenž však trestuhodně přestřelil.

Plýtvání gólovými příležitosti ze strany PSV pokračovalo i nadále. Zejména Narsingh měl hned dvakrát výbornou pozici pro skórování, ale ani jednou netrefil. Domácí vlastně spoléhali hlavně na brejky. Jednou se za obranou ocitl nehlídaný Hoesen, jenž vypálil pravačkou, svůj pokus ale namířil jen do boční sítě.

I po obrátce byl PSV aktivnější. V 50. minutě pálil ostrými Depay, nicméně Padt jeho střelu z dálky dobře viděl, a tak nakonec zasáhl. O pár chvil později hlavičkoval Wijnaldum, avšak ani on síť nerozvlnil. Menší tlak hosté přetavili v zaslouženou branku v 57. minutě. Willems poslal zleva dlouhý pas do vápna, kde se hlavou prosadil de Jong.

Od té chvíle se Rood-witten soustředili spíše na bránění. Tahle taktika byla velkou chybou. Groningen najednou začal více kousat, byl i častěji na míči. A v 83. minutě vyrovnal. Střídající Mahi fantasticky vnikl do vápna, počkal na svůj centr a v pravý moment míč předložil parádně na hlavu de Leeuwa na zadní tyči.

Více informací k zápasu

Willem II - SBV Excelsior 1:1

22.11.2014 20:45

Góly: 67. Samuel Armenteros - 64. Tom van Weert

Duel dvou nováčku Eredivisie dopadl nakonec smírně. Vše důležité se v utkání mezi Willemem a Excelsiorem stalo v rozmezí mezi 64. a 67. minutou. Nejprve se hlavou trefil hostující Tom van Weert, ovšem zanedlouho vyrovnal z nařízené penalty Samuel Armenteros.

První poločas příliš vzruchu nenabídl. Až ve 34. minutě se zčista jasna objevil v obrovské příležitosti domácí Andrade, ale z blízka minul. Tilburg byl v první půli lepším týmem, ale produktivita pokulhávala.

V 64. minutě Bovenberg skvěle odcentroval z pravé strany, posadil míč na hlavu van Weerta a domácí kanonýr zaznamenal svou pátou branku v sezóně. Neuběhlo ani sto osmdesát vteřin a skóre bylo opět vyrovnané. Kapitán Excelsioru Fischer zahrál ve vápně rukou, což hlavnímu rozhodčímu neuniklo a odpískal pokutový kop. Ten bezpečně proměnil Samuel Armenteros.

Domácí se v dalším průběhu utkání snažili strhnout všechny body na svou stranu, nicméně ze své převahy nic nevytěžili.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - SC Heerenveen 4:1

22.11.2014 20:45

Góly: 65. Daley Sinkgraven (vl.), 72. Anwar El Ghazi, 73. Ricardo Kishna, 84. Arkadiusz Milik - 18. Luciano Slagveer

Heereveen na půdě mistrovského Ajaxu sice vyhrál první poločas, nakonec však prohrál vysoko 4:1. Klíčovým momentem se stalo vyloučení Slagveera z 44. minuty. Domácí vstřelili všechny své čtyři branky v závěrečné půlhodině, postarali se o ně dvakrát El Ghazi, Kishna a z penalty Milik.

Nejsledovanější utkání třináctého kola nejvyšší nizozemské soutěže od úvodu zvedalo diváky ze sedaček. V 7. minutě poprvé zahrozili hosté, avšak zcela osamocený Uth v nadějně pozici pouze poslal míč do náruče Cillessena.

V 16. minutě si na dlouhou přihrávku Serera naběhl obránce Veltman, ale tváři v tvář Nordfeltovi zaváhal, když při pokusu o přehození vůbec netrefil branku. Zanedlouho na druhé straně už hosté udeřili. Rohový kop sice ještě defenziva Ajacieden odvrátila, ovšem odražený míč napálil z halfvoleje Lukas Slagveer tak mistrně, že trefil přesně šibenici Cilessenovi svatyně. Úchvatný gól!

Ve 28. minutě Milik nakonec podle rozhodčích udržel míč na hrací ploše, polský útočník tak mezi aut reklamující obránce Heerenveenu přihrál Klaasenovi, ale ten v obrovské příležitosti minul. Ve 40. minutě mohl Ajaxu prohrávat již o dva góly, Cillessen tentokráte podržel svůj tým a vyrazil Larssonovu střelu.

Ještě do poločasu měl šanci na srovnání skóre po rohovém kopu stoper Veltman, ale Nordfelt ho vychytal. Za chvíli přišel zřejmě klíčový moment dalšího průběhu zápasu. Na začátku druhého dějství Slagveer zatáhl za dres unikající Boilesena a střelec prvního gólu obdržel druhou žlutou a následně červenou kartu.

Druhé dějství už bylo jasně v režii Godenzonen a postupem času z toho rezultovaly i branky. V 66. minutě po centru z levé strany vyrovnal El Ghazi, jenž patičkou usměrnil míč za Nordfeltova záda. V 72. minutě střídající Kishna dokázal odcentrovat znovu na kopačky Anwara El Ghaziho a útočník s marockými kořeny krásně z voleje rozvlnil síť.

Neuběhlo ani šedesát vteřin a o vítězi už bylo prakticky rozhodnotu. Ricardo Kishna tentokráte vyměnil roli asistenta za střelce a sám uklidil balón podél brankáře Heerenveenu. V závěru ještě Sightorssona fauloval Otigba a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Arkadiusz Milik.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Dordrecht 2:0

22.11.2014 19:45

Góly: 86. Tonny Vilhena, 90+4. Ruben Schaken

Dlouho se favorizovaný Feyenoord proti jasně poslednímu Dordrechtu nemohl prosadit, nakonec si ale dvěma góly ze samotného závěru zajistil tři body. V 86. minutě otevřel skóre Jens Toornstra a v nastaveném čase pojistil vítězství Ruben Schalken.

Trápící se nováček z Dordrechtu měl být pro ve formě hrající Feyenoord lehkou kořistí. Avšak opak byl pravdou. V prvním poločase se domácí vůbec nemohli přes pozornou defenzivu hostí dostat a za svou nemohoucnost si vysloužili pískot od vlastního publika.

Jediným nebezpečným mužem v prvním dějství byl útočník Kazim-Richards. Obě dvě jeho příležitosti ale zlikvidoval pozorný gólman Kurto. Na konci první půle ještě po rohovém kopu hlavičkoval Kongolo, ovšem pouze orazítkoval břevno. Po změně stran se objevil v dobré šanci po centru Boëtiuse kdo jiný než Kazim-Richards, ovšem z malého vápna poslal míč hlavou pouze do rukavic brankáře Kurta. I další nebezpečné akce dnes výborný Kurto likvidoval a šancemi Rotterdamu na plný bodový zisk to vypadalo bledě.

V 72. minutě přišel významný moment - Marvin Peersman zezadu zajel do El Ahmadiho a po zásluze obdržel okamžitě červenou kartu. Přesilovku domácí využili až v 86. minutě. Po závaru před brankou propálil vše, co mu stálo v cestě Jensa Toornstra a rozjásal celý stadion De Kuip. V nastaveném čase ještě výhru potvrdil Ruben Schalken, když využil nedůrazného zákroku Kurta a elegantně všechny přehodil.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SBV Vitesse 1:0

22.11.2014 18:30

Góly: 14. Aron Jóhannsson

Alkmaar v domácím prostředí nakonec udolal Arnhem, když o výsledku rozhodla přesná hlavička Arona Jóhannssona ze 14. minuty. Zejména ve druhém poločase pak byli mnohem aktivnější hosté, ale i díky vynikajícímu výkonu brankáře Estebana Alvarada se jim vyrovnat nepodařilo.

Hned ve čtvrté minutě se do zajímavé příležitosti dostával domácí Tanković, ovšem na poslední chvíli ho zastavil výborným obranným zákrokem Kruswijk. Švédského útočníka to však příliš mrzet nemuselo.

Neuběhla ani čtvrthodina hry a na levé straně se perfektně uvolnil Haye, pravou nohou poslal skvělý centr na zadní tyč, kde stál osamocený Aron Jóhansson, který míč hlavou jen lehce lízl a překonal zkoprnělého brankáře Rooma, jenž mezi třemi tyčemi zaskakoval za zraněnou jedničku Velthuizena.

V 27. minutě znovu pěkně odcentroval aktivní levý záložník Thom Haye, ale Dos Santos hlavičkoval těsně vedle. Zanedlouho se na opačné straně hřiště dvakrát vyznamenal brankář Alvarado - nejprve zlikvidoval nepříjemný střílený centr Leerdama a bravurně zasáhl i po následném rohovém kopu.

Po změně stran pokračovalo Vitesse ve své herní převaze. V 52. minutě po centru Traorého hlavičkoval Olijnyk pouze do břevna a patnáct minut nato střelu záložníka hostujícího v Nizozemsku z Chelsea vyrazil pozorný Alvarado. Reprezentant Burkiny Faso pak ještě z bezprostřední blízkosti přestřelil.

Tlak žlutočerných sílil, ovšem kýžený gól stále nepřicházel. V nastaveném čase se opět blýskl kostarický brankář Alvarado, když konečky prstů vytáhl ránu Pröppera. Svěřenci Petera Bosze vystřelili neuvěřitelných 33 střel, ovšem do brány mířily pouze tři. Produktivnější Alkmaar tak v tabulce poskočil na páté místo.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - NAC Breda 2:0

22.11.2014 18:30

Góly: 12. Jules Reimerink, 27. Alex Schalk

Fotbalisté Go Ahead Eagles zvládli důležitý záchranářský souboj s Bredou, když si vítězství zajistili již v prvním poločase. Ve 12. minutě se prosadil Jules Reimerink a po půlhodině hry dal výsledku konečnou podobu Alex Schalk.

Domácí hráči začali poněkud opatrně a spíše očekávali, s čím přijde soupeř. Ve 12. minutě se však zničehonic radovali z vedoucího gólu. Hostující zadák van der Weg si špatně zpracoval míč ve vlastní šestnáctce, čehož využil Jules Reimerink, jenž z poměrně ostrého úhlu prostřelil Jelleho ten Rouwelaara.

Eagles byli při chuti a svého soka přehrávali. V 25. minutě ještě předchozí nešťastník van der Weg zachránil svůj tým, když po závaru vykopával míč z brankové čáry, o chvíli později už však svěřenci Erica Hellemonse kapitulovali podruhé. Rijsdijk po pěkné individuální akci perfektně našel volného Alexe Schalka a ten neměl problém trefit odkrytou bránu.

Do druhého dějství vstoupila aktivněji Breda a Deventer se logicky trochu zatáhl. Hosté se však prakticky nezmohli v ofenzivní fázi na nic jiného než vysoké centry do šestnáctky, s kterými si defenziva Go Ahead poradila.

Když se schylovalo k závěrečnému tlaku hostů, způsobil velkou komplikaci záložník Matt Seuntjens, který za ostrý zákrok uviděl rovnou červenou kartu a musel předčasně do sprch. Zbytek utkání již příliš vzruchu nenabídl a Booyova družina si svůj pohodlný náskok bez problému udržela.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven13101234:1031
2.AFC Ajax1392232:1529
3.FC Twente1366125:1324
4.Feyenoord Rotterdam1373319:724
5.AZ Alkmaar1363420:2021
6.Cambuur Leeuwarden1355323:2020
7.PEC Zwolle1362521:1820
8.FC Groningen1353514:2018
9.Willem II1352619:2017
10.SC Heerenveen1345418:1917
11.FC Utrecht1352619:2517
12.SBV Vitesse1344527:2216
13.SBV Excelsior1337319:2216
14.Go Ahead Eagles1343619:2515
15.ADO Den Haag1334618:2313
16.NAC Breda1324714:2910
17.Heracles Almelo13301021:309
18.FC Dordrecht1312109:335

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
afc ajax

Reagovat
Stiksxx

Skoda Heereenveenu. Ale tomu Milikovi se v posledních zápasech hodne dari. Ma na nej Ajax opci?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Stiksxx

Tak to ji určitě využije.

Reagovat
AjaxFans

Má má,je tam cca 2.5 mega.kolbein je z formy,Milik má nejlepší průměr goly / odehrané minuty.Jen tak dále pane Pšonku.

Reagovat
Stiksxx

Tak to je pohoda. Je mu teprve 20

Reagovat
Stiksxx

Maštaláci. Přesně jak jsem čekal, že prostě nedokážeme nějakou zkušeností uhlídat vedení. Z jedině šance ve druhém poločase ke konci zápasu dostaneme góla Naše specialita. Jinak kdybychom vyhráli druhý poločas 1:3 nikdo nemohl nic říct. Ale de Jong s Depayem měli smůlu.

Reagovat
AjaxFans

No super,ještě b\ to chtělo ztratit s feyenordem

Reagovat
afc ajax

Reagovat
Elliasson

Reagovat
Stiksxx

Stát se může cokoli, ale doma je musíme potáhnout a trochu jim srazit hřebínek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele