Eredivisie - preview 34. kola

06.05.2018, 08:57
Previews
Posledním kolem bude dohrána základní část nizozemské nejvyšší soutěže. Na čele tabulky je o všem rozhodnuto a o důležité body se bude hrát v boji o první sedmičku a samozřejmě o záchranu. V prvním případě má vše ve svých rukou Heerenveen, na jehož zaváhání čekají Zwolle a Den Haag, ve druhém případě by musela zázrak předvést Roda, aby se ještě vyhnula baráži...
SC Heerenveen - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.55 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Utrecht - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Utrecht není poslední dobou v optimální formě a kvůli tomu ztratil naději zabojovat o čtvrté místo. V tuto chvíli se nachází na páté pozici s jednapadesáti body a na Feyenoord už má manko dvanácti bodů. Před šestým Vitesse je o body tři a má horší skóre, k jistotě udržení současného postavení tak potřebuje na závěr základní části uhrát alespoň bod s Venlem. I tak je jasné, že si zahraje dodatečnou kvalifikaci Evropské ligy.

VVV jako nováček tohoto ročníku měl za primární cíl záchranu a tu si zajistil ve 32. kole. Nyní mu patří čtrnáctá příčka se čtyřiatřiceti body a před šestnáctou Rodou drží nedostižný čtyřbodový odstup. Na ligové scéně naposledy zvítězil začátkem února, kdy senzačně přehrál Feyenoord (1:0), následně nebodoval naplno hned dvanáctkrát za sebou. V posledních čtyřech případech nestačil na Spartu (2:3), Heerenveen (0:2), Ajax a minule ani na Rodu (shodně 1:4).

Domácí se radovali z výhry v polovině března, kdy bez větších potíží rozstříleli Arnhem (5:1). Od této chvíle získali ze šesti střetnutí čtyři body. Smírně se rozešli s Den Haagem (3:3), Groningenem (1:1), Heerenveenem i s Heracles (v obou případech 2:2), porážky utrpěli od Feyenoordu (1:3) a Tilburgu (2:3). Počítat nemohou s Maročanem Labyadem, Dánem Makienokem, Francouzem Bahebeckem a ani s útočníkem Joostenem.

"Registrujeme propad formy, jenomže v takto velké konkurenci je těžké hrát skvěle po celý průběh. Našim úkolem je udržet páté místo a mít tak papírově nejvýhodnější pozici v závěrečné kvalifikaci o Evropskou ligu, kterou hodláme vyhrát. Od soupeře neočekávám tuhou defenzívu, spíše by měla být k vidění otevřená partie z obou stran," uvedl před zápasem sedmačtyřicetiletý kouč FC Jean-Paul de Jong.

Jeho protějšek Maurice Steijn se nemůže spolehnout na van Bruggena (poraněný zadní stehenní sval), kapitána Posta (potíže s kolenem) a Opokua (problémy s lýtkem). "Za favority považováni nejsme a můžeme pouze překvapit, budeme hrát s čistými hlavami a třeba se to povede," řekl s úsměvem na tváři Steijn. Podzimní vzájemný souboj vyzněl lépe pro Utrecht, který na stadionu protivníka uspěl v nejtěsnějším poměru 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 5.02 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Rotterdam - Heracles Almelo  (neděle 14:30)
Sparta Rotterdam naposledy nezvládla rotterdamské derby na půdě konkurenčního Feyenoordu a definitivně si tak zavřela cestu za přímou záchranou, na druhou stranu díky porážce Twente v Arnhemu si alespoň "zajistila" baráž. V tuto chvíli je sedmnáctá se sedmadvaceti body a na šestnáctou Rodu ztrácí body tři, na stávající pozici vzhledem k horšímu skóre už zřejmě zůstane. Na závěr základní části přivítá Heracles.

Hosté už v podstatě nemají o co hrát, do horní poloviny tabulky se nedostanou a mohou poskočit maximálně o jednu pozici, navíc jim hrozí propad až o dvě příčky. Momentálně se nacházejí na jedenáctém místě s devětatřiceti body. Poslední dobou se nemohou pyšnit nijak oslnivou formou, v předchozích šesti duelech ani jednou nezvítězili. Naposledy se radovali z tříbodového zisku proti Twente, které začátkem března přehráli 2:1.

Od té doby se bez branek rozešli s Vitesse, pak nestačili na Heerenveen (1:2), Ajax (0:1) a ani Alkmaar (0:3). Vzápětí uhráli bod s Excelsiorem a před týdnem také s Utrechtem (v obou případech 2:2). "Je to náš závěrečný duel v tomto ročníku a fanouškům chceme splatit důvěru. Dobře víme, že protivník umí předvádět skvělé výkony a jednoduchý souboj tak v žádném případě neočekáváme," uvedl kouč John Stegeman, který po sezóně opustí lavičku Almela.

U Heracles působí již čtyři roky, jeho protějšek Dick Advocaat je u rotterdamského klubu od tohoto roku a také po letošním ročníku odejde. Nicméně toho na rozdíl od Stegemana čeká ještě hodně práce. "Chceme se dobře naladit na baráž, která bývá nevyzpytatelná a ošemetná. Všichni věříme, že máme dostatečně silný kádr na to se udržet," vyjádřil se krátce sedmdesátiletý domácí stratég.

Jeho svěřenci zvítězili před vlastním publikem dvakrát po sobě, když přehráli Venlo (3:2) i Bredu (2:1), na druhou stranu ale utrpěli debakl v Arnhemu (0:7). Advocaat postrádá Veenhovena, Ahannacha, Kortsmita a Sakselu, Heracles přijede bez Darriho, Duarteho i Hardevelda. V podzimním vzájemném měření sil bylo úspěšnější Heracles, jenž díky brance Vincenta Vermeija z 90. minuty zvítězilo těsně 3:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.18 - 3.69 - 3.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - PEC Zwolle  (neděle 14:30)
Alkmaar letos rozhodně nezažil špatnou sezónu a po roce se vrací do evropských pohárů, ovšem výborně rozjetému průběhu nakonec chybí třešnička na dortu. AZ totiž v Eredivisii obsadí třetí místo a jen těsně mu unikla druhá příčka zaručující předkolo Ligy mistrů. Velmi blízko byl také k zisku cenné trofeje v národním poháru a stejně jako v uplynulém roce se dostal do finále, jenomže nyní v něm celkem hladce podlehl rotterdamskému Feyenoordu 0:3.

Na domácí celek tak v příštím ročníku čeká 2. předkolo Evropské ligy, na závěr se utká se Zwolle. Tomu se vedlo až nečekaně dobře v podzimní části a drželo se na čele nizozemské nejvyšší soutěže, ale ve druhé polovině to naopak byla katastrofa. PEC tak klesl na osmou pozici se čtyřiačtyřiceti body a ještě musí výrazně bojovat o dodatečnou kvalifikaci EL, neboť před devátým Den Haagem je pouze díky lepšímu skóre.

Svěřenci trenéra Johna van den Broma nezvládli poslední dva klíčové souboje, které rozhodovali o tom, jestli bude tento ročník povedený nebo velice úspěšný. Nejprve nestačili již na zmiňovaný Feyenoord, před týdnem hráli v Amsterdamu s místním Ajaxem a po nemastném výkonu mu podlehli taktéž 0:3. Van den Brom se dlouhodobě potýká s početnou marodkou, na které se mimo jiné nachází i český krajánek Mihálik.

Kromě něho nemohou nastoupit Idrissi, Wuytens, Vlaar, Helmer, Vejinovič, Boadu a Stengs. "Bylo to pro nás nesmírně náročné, rozhodně jsme měli na to získat trofej v KNVB Beker nebo obsadit konečnou druhou příčku. I tak musím celý tým pochválit za dobře odvedenou práci a pevně věřím, že v podobném duchu budeme pokračovat i v nadcházejícím ročníku," uvedl spokojeně jednapadesátiletý stratég AZ.

Zwolle z předchozích deseti duelů zvítězilo pouze jednou a to v domácím prostředí se Spartou Rotterdam (2:0). Minule podlehlo Tilburgu (0:1) a předtím neodkázalo vyzrát ani na poslední Twente Enschede (0:2). Obejít se musí bez Marinuse, Nijlanda, Namliho,Thomase, Kopperse a vykartovaného Bakkera. Oba dva celky na sebe v sezóně 2017/2018 narazily hned dvakrát. Nejprve se na ligové scéně rozešly smírně (1:1), poté ve čtvrtfinále poháru jasně dominoval Alkmaar (4:1).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.87 - 5.61
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Willem II - SBV Vitesse  (neděle 14:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.14 - 3.67 - 2.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
PSV Eindhoven - FC Groningen  (neděle 14:30)
PSV Eindhoven se na závěr tohoto ročníku utká se svým hodně neoblíbeným protivníkem z Groningenu. I kdyby neuspěl, tak mu to příliš vadit nemusí, neboť po roční odmlce si předčasně zajistil mistrovský titul a kromě obrovských oslav si zahraje o účast v Lize mistrů. Hosté se letos spíše trápili, nicméně díky skvělé aktuální formě se zachránili a teď se ještě pokusí své současné umístění vylepšit.

FC je momentálně na dvanácté pozici se sedmatřiceti body a při případné výhře se ještě může posunout i o dvě pozice výše, na desátý Excelsior ztrácí body tři. V minulých deseti duelech prohrál pouze dvakrát a to s Alkmaarem a Ajaxem. S největšími favority Eredivisie navíc dlouho držel krok a prohrál nejtěsnějším poměrem o jediný gól. Poté remizoval s Heerenveenem i Utrechtem (v obou případech 1:1) a porazil Rodu (2:1).

Minule přivítal rotterdamský Excelsior a nedal mu vůbec žádnou šanci na úspěch, když zvítězil vysoko 4:0. "Hráči byli dobře namotivovaní a bylo na nich vidět, že konečně získali potřebný klid. Zápasy s PSV jsou pro nás velkým svátkem, vždy si sáhneme na dno sil. Myslím si, že se diváci mají na co těšit, měli by sledovat ofenzivní podívanou," řekl s úsměvem na tváří kouč Ernest Faber, pro kterého to bude poslední duel na lavičce FC.

Postrádat bude Warmerdama kvůli poraněnému kolenu a Mahiho vinou potíží s lýtkem. PSV po jistotě vítězství v Eredivisii polevil a dvakrát v řadě remizoval, smírně se rozešel s Rodou (2:2) i minule s Den Haagem (3:3). "Je to poslední utkání tohoto ročníku a my se chceme rozloučit vítězně, čímž bychom korunovali celkem úspěšnou sezónu. Důležité je, aby si všichni užili atmosféru," vyjádřil se sedmačtyřicetiletý eindhovenský kouč Phillip Cocu.

Ten se musí obejít bez kanonýra Luuka de Jonga, který laboruje s rukou, připraveni nejsou ani Švéd Lundqvist (poraněné koleno), Argentinec Romero (potíže se stehenním svalem) a vykartovaný Arias. Co se týče vzájemných střetnutí, tak PSV nedokázal svého nedělního rivala zdolat již třikrát po sobě a ve všech případech s ním jen remizoval. Na podzim sice vedl 2:0 a 3:1, ovšem kvůli inkasované trefě v páté nastavené minutě bral jen bod za nerozhodný výsledek 3:3.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.60 - 9.99
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Excelsior - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Oba dva nedělní protivníci už v podstatě nemají ve zbývajícím kole o co hrát a ve vzájemném měření sil tak mohou mít čistou hlavou. Domácí Excelsior je momentálně na desátém místě se čtyřiceti body a své současné postavení už nemůže vylepšit, naopak se ještě může propadnout až o dvě pozice níže. Ajax naposledy zvládl důležitý souboj s Alkmaarem a definitivě si tak zajistil druhé místo zaručující předkolo Ligy mistrů.

SBV není poslední dobou v optimálním rozpoložení, ze šesti předchozích střetnutí pouze jednou zvítězil. Po porážkách 1:2 s Den Haagem a 0:5 s Feyenoordem přehrál před vlastními fanoušky Tilburg po výsledku 2:1, vzápětí se rozešel smírně se Zwolle (1:1) i s Heracles (2:2). Před týdnem zavítal do Groningenu a nepotvrdil výbornou bilanci na venkovních hřištích, když prohrál bez většího odporu vysoko 0:4.

Hosté zvítězili ze sedmi minulých případů hned šestkrát, jediná porážka v Eindhovenu (0:3) jim však vzala definitivní naději na mistrovský primát, který amsterdamský klub naposledy vybojoval v sezóně 2013/2014. Dvakrát po sobě se mu dařilo před vlastním publikem, když si poradil s trápícím se Venlem (4:1) a poté také se třetím Alkmaarem, kterému po konstantním průběhu v celém průběhu nadělil tři góly (3:0).

Trenér rotterdamského celku Mitchell van der Gaag nemá k dispozici Američana Payneho, připraven není ani El Azzouzi (potíže s třísly), Bruins (problémy s kolenem), Damen (poraněné koleno) a Massop. "Duel s Groningenem byl katastrofou, rozhodně máme co napravovat. Ajax má neuvěřitelné ofenzivní schopnosti a dokáže skórovat z každé pozice. Pevně věřím, že předvedeme dobrý výkon a fanoušci se na závěr budou dobře bavit," uvedl domácí stratég.

Jeho protějšek Erik ten Hag nemůže využít služeb Eitinga, Frankieho de Jonga, van Leera, Veltmana, Viergevera, Sinkgravena a českého krajánka Černého. Karetní trest za surový zákrok v souboji s PSV bude stále odpykávat Siem de Jong. Co se týče přímé konfrontace obou soupeřů, tak v ní má navrch Ajax. Ten zdolal Excelsior desetkrát z minulých dvanácti klání a jen dvakrát remizoval, na podzim zvítězil 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.28 - 5.65 - 1.34
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Roda JC - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
Roda zažila v poslední době solidní období, na přímé udržení ji to však zřejmě nestačí. V tabulce Eredivisie se momentálně nachází na šestnácté pozici se třiceti body a na patnáctou Bredu má manko tří bodů. O konečném pořadí rozhoduje skóre a v tomto ohledu Kerkrade ztrácí deset gólů. Na půdě Den Haagu tak potřebuje zvítězit obrovským rozdílem a zároveň musí doufat, že NAC utrpí debakl na stadionu jistě sestupujícího Twente.

Dá se tedy předpokládat, že k této senzační variantě nedojde a v následujícím průběhu se tak bude připravovat na baráž. "Je nám jasné, že patnácté místo není v našich rukách a momentálně s ním nepočítáme, i když velmi malou naději stále máme. V Den Haagu si chceme zvednout sebevědomí a pokusíme se co nejdříve naladit na baráž. V kádru panuje dobrá atmosféra, nervozita znát není," vyjádřil se kouč Robert Molenaar.

Tomu scházejí Götz (svalové problémy v oblasti břicha) a Paulissen s Djimem (oba po operaci kolene). Jeho svěřenci dokázali zvítězit čtyřikrát z posledních šesti případů, naposledy zavítali na půdu Venla a porazili ho 4:1. "Toto utkání se nám povedlo, byli jsme produktivní a prokázali velké sebevědomí. V podobném duchu chceme pokračovat, na první ligu určitě máme," dodal s optimismem devětačtyřicetiletý stratég Kerkrade.

ADO bojuje o dodatečnou kvalifikaci Evropské ligy, ke které má poměrně blízko. V tuto chvíli mu patří devátá příčka se čtyřiačtyřiceti body, za osmým Zwolle je vinou horšího skóre (o 3 góly) a na sedmý Heerenveen má manko dvou bodů. Před týdnem přivítal jistého mistra z PSV a po divokém průběhu se s ním rozešel smírně (3:3). Ve vzájemných zápasech obou nedělních rivalů dlouhodobě dominuje Den Haag.

Ten v minulých šesti duelech ani jednou neprohrál a na konto si připsal hned tři výhry, v podzimním měření sil uspěl v nejtěsnějším poměru 3:2 a to i přesto, že prohrával 0:1 a 1:2. Hosté mají na marodce lehce zraněného Nigerijce Ebuehiho, dále pak Zwinkelse (potíže s třísly) a Kishnu s Davidem (oba problémy s kolenem).
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.67 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - NAC Breda  (neděle 14:30)
Twente Enschede dosáhlo v roce 2010 na ligový titul, po následujících osmi letech však nejvyšší nizozemskou soutěž opouští. V předchozím kole utrpělo debakl na půdě Vitesse (0:5) a definitivně tak stvrdilo svůj pád o patro níže. V tabulce obsadí osmnáctou příčku, na sedmnáctou Spartu má manko nedostižných čtyř bodů. NAC je velmi blízko k přímému udržení a stačit by mu měla i porážka.

Domácí výběr nezažil příliš povedený podzim, jarní část byla ještě větší katastrofou. Od 17. do 31. kola ani jednou nebodoval naplno, nelichotivou bilanci přerušil až ve 32. kole po výhře nad Zwolle (2:0). To však bylo příliš pozdě, velký bodový odstup se mu už smazat nepodařilo. Tragická sezóna vyvrcholila před týdnem v Arnhemu, kde Twente inkasovalo na konci úvodního poločasu a v tom druhém naprosto zkolabovalo.

"Byli jsme pod velkým tlakem, náš soupeř navíc hrál naprosto skvěle a vítězství si zasloužil. V kabině samozřejmě panuje smutek, hráči jsou skleslí. S touto sezónou se chtějí rozloučit důstojně, Bredu tak hodláme porazit. Všichni doufáme, že se brzy vrátíme mezi elitu," uvedl prozatímní trenér Marino Pušič. Z klubu po tomto střetnutí odejde několik opor, na druhou stranu vedení hlásí také jednu pozitivní zprávu.

Prodloužit smlouvu se podařilo s generálním partnerem - se společností Pure Energie došlo k podpisu nové pětileté smlouvy. Hosté se výraznou měrou přiblížili k udržení prvoligové licence v minulém zápase, kdy bez potíží přehráli Heerenveen v poměru 3:0. Momentálně mají na kontě 33 bodů a před šestnáctou Rodou jsou o body tři. O konečném umístění rozhoduje lepší skóre a v tomto ohledu je NAC lepší o deset branek.

Trenér Stijn Vreven už dále nebude působit na lavičce Bredy, nicméně jeho současný úkol je jasný. "Rozhodnuto ještě není, i když jsme v hodně výhodné pozici. V Enschede chceme vyhrát, na druhou stranu i přes případnou porážku můžeme slavit. Jednoduché utkání nás nečeká, soupeř není pod tlakem a závěrečný duel si bude chtít užít," řekl čtyřiačtyřicetiletý Vreven. V podzimním souboji uspělo Twente po výsledku 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.77 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven33264387:3982
2.AFC Ajax33244587:3276
3.AZ Alkmaar33215766:3868
4.Feyenoord Rotterdam33196873:3763
5.FC Utrecht331312857:5351
6.SBV Vitesse331391161:4548
7.SC Heerenveen3312101146:5046
8.PEC Zwolle331281342:4844
9.ADO Den Haag331281342:5144
10.SBV Excelsior331171540:5440
11.Heracles Almelo331091445:6239
12.FC Groningen338131250:5037
13.Willem II331061748:6136
14.VVV Venlo337131335:5334
15.NAC Breda33961840:5633
16.Roda JC33861940:6630
17.Sparta Rotterdam33762032:7027
18.FC Twente33582036:6223

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele