Eredivisie - preview 3. kola

22.08.2014, 08:37, aktualizováno 24.08.2014, 08:39
Previews
Ozdobou třetího kola je souboj o čelo tabulky mezi Ajaxem a PSV Eindhoven. Zatím stoprocentní jsou také další dva celky, Groningen a Zwolle, na které čekají zápasy v Den Haagu, resp. proti Vitesse. Feyenoord změří síly s Utrechtem a Twente zajíždí na hřiště Bredy...
PEC Zwolle - SBV Vitesse  (neděle 12:30)
Soupeř pražské Sparty ve 4. předkole Evropské ligy zatím na domácí scéně nezaváhal. Nyní se však poprvé střetne se soupeřem s pohárovými ambicemi, i tak se pokusí navázat na vítěznou šňůru. Arnhemu se naopak příliš nedaří a doposud získal jediný bod, teď má možnost dosáhnout na první tříbodový zisk v sezóně. S nedělním protivníkem má velmi dobrou vzájemnou bilanci, porazit ho totiž dokázal již čtyřikrát v řadě.

Zwolle si nejprve vyšláplo v prvním kole na Utrecht a porazilo ho v poměru 2:0 brankami v závěrečné čtvrthodině, výhru 2:1 nad Dordrechtem ukořistilo Zwolle až v poslední minutě. Arnhem se nejprve představil na půdě Ajaxu a tam kvůli několika neproměněným šancím utržil debakl po výsledku 1:4, v následném duelu s Cambuurem otočil vývoj z 0:1 na 2:1 a i přes výraznou převahu nakonec inkasoval minutu před koncem.

Zwolle předvedlo solidní výkon při své premiéře v evropských pohárech a se Spartou uhrálo remízu 1:1, hodně vidět byl i český krajánek Tomáš Necid, který by měl v základní sestavě nastoupit také teď. Hostující kouč Peter Bosz se bude muset obejít bez jednoho zraněného hráče, kvůli poraněnému kolenu nenastoupí Mori. "V minulém utkání nám chybělo potřebné štěstí, teď jsme ale ještě více odhodláni zvítězit," uvedl sebevědomě Bosz.

Hosté musí řešit větší problémy s marodkou, nacházejí se na ní totiž hned čtyři jména. Kvůli lehkému zranění nemůže nastoupit Ferfelis, Begois a Marinus, poraněné koleno na trávník nepustí ani Labylleho. "Zwolle je velmi silné v útočné fázi a my si budeme muset dávat pozor na skvělou souhru ve středu hřiště i rychlý přechod do útoku po křídlech. Narazíme na velmi mladý a dravý tým, který hraje ve velkém tempu a nic lehkého nás rozhodně nečeká," dodal Bosz.

Pro Arnhem hraje mnohem lepší bilance vzájemných duelů, od roku 2003 se oba soupeři spolu utkali hned sedmkrát a Vitesse se hned šestkrát radovalo z vítězství, jen jednou se oba protivníci rozešli smírně. V minulém prvoligovém ročníku nejprve Arnhem doma jasně přehrál PEC a zvítězil 3:0, v následné odvetě po vyrovnaném souboji bral Arnhem také tři body po výsledku 2:1. Rozjeté Zwolle tak má svému sokovi určitě co vracet.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.50 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu v letošní sezóně dokázali z pěti utkání zvítězit pouze jednou a při náročném programu tak nevstoupili do nového ročníku příliš dobře. Po dvou nezdarech v předkole Ligy mistrů s tureckým Besiktasem zachránili tříbodový zisk v prvním ligovém kole na půdě Den Haagu v nastaveném čase a nyní se pokusí získat druhý tříbodový zisk proti Utrechtu, který má taktéž pohárové ambice.

Rotterdamský výběr v druhém kole s Heerenveenem uhrál remízu 1:1 a ve 4. předkole Evropské ligy na půdě ukrajinského týmu Zarja Luhansk také vybojoval nerozhodný výsledek v poměru 1:1. Utrecht nejprve nezvládl závěr zápasu na půdě Zwolle a prohrál 0:2, v druhém duelu proti nováčkovi z Tilburgu sice nepředvedl přesvědčivý výkon, ovšem nakonec se mohl radovat z prvního tříbodového zisku po výhře 2:1.

Feyenoordu se dlouhodobě na svého nedělního protivníka daří, neprohrál s ním již šestnáctkrát v řadě od roku 2006 a z toho hned jedenáctkrát zvítězil. Tříbodový zisk si připsal ve čtyřech minulých vzájemných střetnutích v řadě za sebou, v loňském ročníku po domácí výhře 1:0 deklasoval protivníka na jeho půdě v poměru 5:2. Trenér Feyenoordu Fred Rutten se bude muset obejít bez dvojice hráčů, Clasieho trápí svalové problémy a Boulahrouze poraněné koleno.

"Máme za sebou několik hodně obtížných zápasů na domácí i evropské scéně a ani tento duel rozhodně nebude odpočinkový. V zápasech s Heerenveenem a Luhanskem jsme nepředvedli špatné výkony a určitě jsme nezklamali, pokud ale chceme myslet na nejvyšší mety, tak se musíme výrazně zlepšit. Máme mladý tým, který neustále sbírá zkušenosti. Utrecht je vynikající v napadání na útočné polovině, musíme si dát pozor na hrubé chyby," uvedl Rutten.

Jeho konkurent Rob Alflen neustále řeší velké problémy s marodkou. Kvůli poraněným zádům nejsou k dispozici Heerings s Verbeekem, Francouz Duplan je dlouhodobě vyřazen kvůli zlomenině a zranění kolene na trávník nepustí ani trio van Velzen - Zullo - Oar. "Sezóna bude hodně dlouhá a jakýkoliv zisk na stadionu De Kuip by byl velkým úspěchem. Feyenoord není neporazitelný a určitě máme kvalitu na to, abychom to zvládl," řekl odhodlaně Alflen.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - FC Groningen  (neděle 14:30)
Groningen prožívá fantastický vstup do sezóny. Po dvou úvodních kolech má na svém kontě plný počet bodů a směle konkuruje gigantům z Amsterdamu a Eindhovenu. Pro třetí vítězství v řadě si nyní jede do Haagu.

Už závěr loňského ročníku vyšel Groningenu na jedničku podtrženou, a jelikož během léta nedošlo na severu Nizozemska k žádným velkým změnám, není povedený start FCG žádným překvapením. Dokonce se zdá, že by Groningen mohl být ještě silnější než loni. Především po psychické stránce je na tom Van de Looiova skvadra evidentně skvěle. Jasně to potvrdila hned v prvním kole, kdy během třiceti minut otočila stav utkání s GA Eagles z 0:2 na konečných 3:2. Před týdnem si pak dokráčela pro poměrně snadnou výhru 3:1 nad Heraclesem.

Haag tak povedený začátek nového ročníku prozatím neprožívá, přesto ani on nemusí zoufat. Ba právě naopak. Dosavadní výkony party okolo kapitána Alberga bezpochyby naplňují kouče Fräsera optimismem. Navzdory těžkým protivníkům - Feyenoordu a Twente - se Haag nenechal zahanbit a v obou případech byl favorizovanému soupeři více než vyrovnaným soupeřem. Proti rotterdamskému celku přišel o bod až vinou gólu v nastavení, v Enschede pro změnu ztratil vítězný výsledek čtyři minuty před koncem řádné hrací doby

Sečteno podtrženo - Haag má tedy aktuálně na svém kontě pouhý bod, avšak jeho dosavadní představení jsou příslibem světlých zítřků. A radost kouči Fräserovi dělá také téměř prázdná marodka, na které se v současnosti nachází pouze ofenzivní univerzál Mathias Gehrt. Na straně Groningenu je situaci o něco vážnější: do hry ne bude moci nastoupit trio Burnet, Ben Moussa a Bakker.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - FC Twente  (neděle 14:30)
Fotbalisté Twente se letos znovu účastní Evropské ligy, nicméně v novém ročníku se jim příliš nedaří a v dosavadních třech zápasech prozatím ani jednou nevyhráli. Na druhou stranu si vždy po remíze do tabulky připsali alespoň bod, ovšem to rozhodně není to pravé ořechové pro klub s nejvyššími ambicemi. Teď zavítají na půdu Bredy, jejím hlavním úkolem by měla být záchrana. NAC má na kontě ze dvou duelů jediný bod.

Twente v úvodním utkání zachraňovalo bod až v samém závěru zápasu proti nováčkovi z Cambuuru, v následném domácím duelu s Den Haagem sice bylo mírně lepším výběrem, ovšem i tentokráte dosáhlo na bodový zisk brankou čtyři minuty před koncem. V Evropské lize to žádný ofenzivní kolotoč proti ázerbájdžánskému Karabachu také nebyl a bezbranková remíza je zklamáním. Nicméně Breda je na tom ještě hůře hlavně po posledním zápase.

Po úvodní zcela zasloužené remíze 1:1 s Excelsiorem naprosto nezvládla své vystoupení na hřišti favorizovaného PSV a utrpěla ostudný debakl v poměru 1:6. "Každý takovýto výsledek je samozřejmě nepříjemný, ale rozhodně se dá na něj zapomenout, vždyť je teprve začátek sezóny. Podle mě takto vysoká prohra soupeře neovlivní a do tohoto duelu půjde s větší pokorou i koncentrací, bude to velmi náročný zápas," uvedl opatrně kouč Twente Alfred Schreuder.

Ten se na stánku Rat Verlegh bude muset obejít bez Tapiy vinnou svalových problémů, k dispozici nebude ani Bjelland kvůli zlomenému žebru. Domácí budou hrát v kompletní sestavě. "Nepředvádíme dobré výkony a příliš se přizpůsobujeme hernímu stylu soupeře, ten svůj stále hledáme. Nicméně je teprve začátek sezóny a žádná velká pohroma nás v tuto chvíli nepotkala. Musíme stále tvrdě pracovat a výsledky určitě přijdou, pro výhru v Bredě uděláme maximum," dodal odhodlaně Schreuder.

Twente bude do tohoto duelu vstupovat jako favorit i co se týče vzájemných zápasů. S Bredou neprohrálo od roku 2011 v sedmi po sobě jdoucích zápasech, z toho si na konto připsalo tři vítězství a jednu remízu. V loňském ročníku Enschede nejprve jasně přehrálo svého protivníka po divokém výsledku v poměru 5:2, v následné odvetě na půdě soupeře zvítězilo 2:0 a všechny trumfy drží také nyní.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 4.00 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (neděle 16:45)
Třetí kolo Eredivisie zakončí takzvaný "De Topper", tedy duel amsterdamského Ajaxu a PSV Eindhoven. A fanoušci se mohou těšit na výborný duel, oba hlavní aspiranti na nizozemský ligový titul jsou ve formě a v úvodních dvou kolech neztratili ani bod...

Na čele tabulky je díky mírně lepšímu skóre PSV, které na úvod zvítězilo v Tilburgu a poté doma nasázelo šest branek Bredě. To Ajax se musel popasovat s těžšími protivníky, nejprve si ale bez problémů poradil s Vitesse a před týdnem zvládl také zápas v Alkmaaru.

Eindhovenští jsou v pohodě i díky výhrám v předkole Evropské ligy, byť zatím vždy šlo o nejtěsnější možný výsledek. Nejprve si mužstvo Phillipa Cocuho poradilo 1:0 a 3:2 s rakouským St. Pöltenem a nyní se přetahuje o postup do základní skupiny s běloruským Šachtërem Soligorsk, když v úvodním domácím klání PSV zvítězilo opět jen 1:0.

To Ajax bude po čtvrtém ligovém primátu v řadě hrát základní skupinu Ligy mistrů a momentálně se tak může soustředit jen na Eredivisii, i když ještě před startem nejvyšší soutěže prohrál duel o Superpohár se Zwolle.

Utkání obou konkurentů bude i soubojem střelců. Nizozemský reprezentant Memhis Depay z Eindhovenu, který mimochodem prodloužil na Philips Stadionu smlouvu na další čtyři roky, se v úvodních kolech trefil hned čtyřikrát a na záda mu šlape amsterdamský Lasse Schøne se třemi trefami.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.90 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Willem II - AZ Alkmaar  (sobota 18:30)
Willem po návratu do Eredivisie nepřevádí špatné výkony, přesto zůstává stále bez bodu. Nic snadného jej ovšem nečeká ani nyní - do Tilburgu totiž přicestuje Alkmaar.

Pozice Tilburgu letos skutečně není snadná. Vždyť parta kouče Streppela byla už před sezónou zařazena mezi největší aspiranty na sestup. Zatím se se svou nelehkou pozicí ovšem pere skutečně srdnatě. Hodně naznačilo již úvodní kolo, kdy Willem sváděl víceméně vyrovnanou bitvu s favorizovaným PSV a několikrát v průběhu utkání sahal dokonce po vyrovnání. Jeho odpor zlomilo až vyloučení a penaltový gól na konečných 1:3. V obdobném duchu se Tilburg prezentoval také před týdnem, kdy přišel v Utrechtu o remízový výsledek pouhé dvě minuty před koncem.

Willemu se tedy bodově zatím příliš nevede, proti AZ to bude chtít ale za každou cenu zlomit. Přestože mírným favoritem budou právě hosté, Tricolores to doma na Alkmaar umí: poslední dva vzájemné duely před vlastními fanoušky vyhráli! Nyní tak mohou dokonat vítězný hattrick.

Asi je však netřeba dodávat, že AZ rozhodně nedá svou kůži lacino. Zvlášť když samo nutně potřebuje body jako sůl. Dosud má na vsém kontě tři za vítězství 3:0 nad Heraclesem. V minulém kole se Van Bastenova družina tolik nepředvedla, když podlehla mistrovskému Ajaxu doma 1:3. Vyjma vydařeného vstupu do druhého dějství, kdy AZ vstřelilo také svůj jediný gól, nebyl ani alkmaarský výkon bůhvíjaký.

Willem půjde do nadcházejícího střetnutí v kompletní složení. Alkmaar takové štěstí nemá - na marodce stále zůstává kanonýr Aron Johannsson a také středopolař Viktor Elm.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.60 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - SBV Excelsior  (sobota 19:45)
Fotbalisté Heerenveenu nezačali v novém ročníku Eredivisie příliš dobře a v tuto chvíli mají po dvou zápasech na kontě jediný bod, což rozhodně není předzvěst pohárových ambicí. Nyní budou mít šanci v domácím prostředí poprvé zabodovat naplno proti Excelsioru a v tomto souboji budou mírnými favority, i když to v žádném případě nebudou mít jednoduché. Letošní nováček soutěže totiž zatím neprohrál a nachází se v horních patrech tabulky.

Domácí fotbalisté hned ve svém úvodním zápase selhali a před vlastním publikem podlehli nováčkovi z Dordrechtu po výsledku 1:2. V následném duelu na půdě Feyenoordu už předvedli mnohem lepší výkon a do tabulky si připsali velmi cenný bod po výsledku 1:1. SBV v prvním utkání sahalo po tříbodovém zisku na půdě Bredy, po remíze 1:1 dosáhlo na tři body proti Go Ahead, když dokázalo zvítězit 3:2 brankou z pokutového kopu ve čtvrté nastavené minutě.

Domácí celek reagoval na stávající situaci jednou posilou, ze švédského Goteborgu přišel útočník Sam Larsson. Naopak z týmu odešel záložník Hakim Ziyech do Twente. Domácí kouč Dwight Lodeweges může v sobotním duelu počítat s kompletním výběrem. "Pokud předvedeme výkon jako posledně proti Feyenoordu, tak určitě na tříbodový zisk dosáhnout můžeme. Excelsior je silný protivník, nicméně porazit se rozhodně dá," uvedl Lodeweges.

Ten nabádá své hráče, aby byli trpěliví. "Excelsior se ponese na vítězné vlně a jako nováček se určitě chce předvést. Jak jsme si v minulých duelech mohli všimnout, tak má velmi kvalitní ofenzívu, ale na druhou stranu jsou mezírky v jeho defenzívě celkem znatelné. Pokusím se soupeře zlomit nátlakovou hrou a snad se nám konečně podaří proměňovat nabídnuté příležitosti. Bude to velmi těžké, domácí publikum nás požene k výhře," dodal Lodeweges.

Hosté budou postrádat Stolteho, kterého trápí svalové problémy. Oba dva soupeři se spolu naposledy utkali v sezóně 2011/2012, kde jasně dominovalo SC. To nejprve deklasovalo soupeře na jeho půdě po výsledku 5:0 a mnohem lepší bylo taktéž v domácí odvetě, když nakonec zvítězilo v poměru 4:2. Nyní na sebe narazí zcela odlišné výběry a Excelsior má rozhodně větší šanci na bodový zisk než před více jak dvěma lety.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.50 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Go Ahead Eagles - FC Dordrecht  (sobota 20:45)
Před začátkem sezóny byli oba sobotní soupeři pasováni na boje v dolních patrech tabulky a prozatím se více vede nováčkovi z Dordrechtu. Go Ahead mělo na úvod sezóny kopec smůly a dvakrát nedosáhlo na body jen velmi těsně. Dordrecht se naopak ve velice dobrém světle předvedl na půdě Heerenveenu a hned ve svém prvním kole si do tabulky připsal tříbodový zisk, naposledy přišel až v nastavení o bodový zisk se Zwolle.

Go Ahead neudrželo nadějný náskok 2:0 v souboji s Groningenem a po boji podlehlo svému soupeři brankou tři minuty před koncem. Naopak na půdě Excelsioru dohnalo ztrátu 0:2 a až v nastaveném čase přišlo o bodový zisk z pokutového kopu. Hosté po vítězství 2:1 nad Heerenveenem dokázali se Zwolle držet remízu 1:1 a soupeř pražské Sparty ve 4. předkole Evropské ligy převrhl misku vah na svou stranu ve třetí nastavené minutě.

Go Ahead nemůže v sobotním utkání počítat se třemi hráči. Mimo hru zůstává Amevor kvůli poraněnému kotníku, Wijnalduma na trávník nepustí potíže s lýtkem a na trávník se nepodívá ani Lambooij vinou poraněného kolene. Oba dva soupeři se velice dobře znají z druhé ligy, kde spolu odehráli nespočet utkání a loni se dokonce potkali v baráži o Eredivisii. Tehdy uspělo Go Ahead, které po remíze 3:3 na půdě soupeře vyhrálo doma po výsledku 3:0.

Dordrecht se nemůže spolehnout na Wormgoora, kterého na trávník nepustí svalové problémy. Domácí celek se nejvíce bude opět spoléhat na Alexe Schalka, který by měl být hlavní ofenzivní silou Go Ahead, jednu branku letos už dal. Hostující výběr se svým mladým výběrem bude znovu vyhlížet výkony útočníka Giovanniho Korteho, který se v tomto ročníku trefil již dvakrát a i teď bude velkou hrozbou po tým Go Ahead.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 4.00 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - Cambuur Leeuwarden  (pátek 20:00)
Cambuur v úvodních kolech potvrdil, že ani letos nebude jen celkem do počtu, a v pátečním střetnutí s Heraclesem hodlá útočit na své první letošní vítězství. Podobné plány však spřádají také domácí, a tak máme před sebou duel, slibující bitvu jako řemen.

Los nového ročníku se s fotbalisty z Leeuwardenu skutečně příliš nemazal: hned na úvod si to De Jongova družina rozdala s Twente, před týdnem pak narazila na ambicizózní Vitesse. A ačkoliv do obou střetnutí vstupoval Cambuur jako outsider, na své konto si připsal dvě cenné remízy. Přitom nescházelo mnoho a souboj s "Tukkers" mohl dokonce vyhrát. O tři body totiž přišel až vinou Mokhtarova gólu z 88. minuty. I tak ale každopádně může být Cambuur se vstupem do sezóny maximálně spokojený.

To na východě země zatím tolik důvodů k radosti nemají. Heraclesu se totiž v novém ročníku vůbec, ale vůbec nevede. Porážky 0:3 s Alkmaarem a 1:3 v Groningenu určitě poslouží jako dostatečný důkaz. Především směrem dozadu to "Heraclieden" skutečně příliš nejde. Defenzíva dělá až moc chyb, což soupeři pochopitelně trestají a trestat budou i nadále. Je tedy asi vcelku zbytečné dodávat, na co se v Almelu při tréninku v posledních dnech zaměřovali obzvlášť pečlivě...

Oba celky hlásí před úvodním výkopem pár drobných ztrát. Krapet hůř je na tom domácí Heracles, jenž se musí obejít bez trojice Vujičević, Hemmink a Castro. Na hostující straně budou postrádat Van de Streeka a Narsingha.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven22009:26
2.AFC Ajax22007:26
3.FC Groningen22006:36
4.PEC Zwolle22004:16
5.SBV Excelsior21104:34
6.Feyenoord Rotterdam21102:14
7.AZ Alkmaar21014:33
8.FC Dordrecht21013:33
9.FC Utrecht21012:33
10.FC Twente20203:32
 Cambuur Leeuwarden20203:32
12.SC Heerenveen20112:31
 ADO Den Haag20112:31
14.SBV Vitesse20113:61
15.NAC Breda20112:71
16.Go Ahead Eagles20024:60
17.Willem II20022:50
18.Heracles Almelo20021:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Žeby Cambuur do tretice remízka?

Reagovat
smazaný uživatel

Rusnák v základnej zostave.

Reagovat
Stiksxx

Dnes by to chtelo bodovat. sere mě ze ten zápas nemůžu vidět cely.

Reagovat
smazaný uživatel

jj za tři body

Reagovat
Stiksxx

pro hosty ale.

Reagovat
smazaný uživatel

to bude celkem dobrej mač to Zwolle...

Reagovat
Stiksxx

EF si netroufne tipnout zápas Ajax - PSV?

Reagovat
Arne

Beze všeho...

Reagovat
Stiksxx

To je ale špatnej tip.

Reagovat
Arne

Lepší než žádný.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele