Eredivisie - preview 10. kola

24.10.2014, 08:43, aktualizováno 26.10.2014, 08:33
Previews
PSV Eindhoven zajíždí do Utrechtu a rádo by zareagovalo na včerejší výhru Ajaxu, který se přiblížil už na rozdíl jednoho bodu. Třetí Cambuur Leeuwarden na úvod nedělního programu změří síly s Feyenoordem, Zwolle přivítá Heerenveen a kolo uzavře duel Excelsioru s Twente...
Cambuur Leeuwarden - Feyenoord Rotterdam  (neděle 12:30)
Cambuur každým kolem potvrzuje, že jeho loňská bezproblémová záchrana rozhodně nebyla jen dílem náhody. Letos fotbalisté z Leeuwardenu dokonce míří ještě výš, což hodlají potvrdit také v přetěžkém duelu proti zvedajícímu se Feyenoordu.

Po úvodních devíti kolech náleží skromnému Cambuuru fantastická třetí příčka, přičemž dosud prohrál jeden jediný zápas, a to s vedoucím PSV (0:4). Ze zbývajících osmi duelů čtyři vyhrál a čtyřikrát se rozešel se svým protivníkem smírně. Naposledy pak remizoval v derby s Heerenveenem 2:2, přestože ještě na začátku druhé půle prohrával o dvě branky.

S plichtou by se Cambuur pravděpodobně spokojil také v tomto kole, určitě se ale pokusí zabojovat o vítězství. Doma se mu totiž letos daří. Statistiky nelžou: před vlastními fanoušky opanoval hned tři ze čtyř dosavadních klání.

Feyenoord se tedy bude muset mít na pozoru. Do utkání ale každopádně vstoupí ve výborné náladě, jelikož jeho forma a zejména výsledky jdou po nepovedeném začátku konečně nahoru. Rotterdamský celek v posledních třech kolech ani jednou nezaváhal a rázem je zpátky v boji o ty nejpřednější příčky ligové tabulky. Na první PSV nově ztrácí sedm bodů, na druhý Ajax pak dokonce body už jen tři.

Do souboje s Cambuurem každopádně vstoupí Rotterdamští oslabeni o tři zadáky. Z nejrůznějších zdravotních důvodů nemohou hrát Sven van Beek, Joris Mathijsen a Rodney Lopes Cabral. Na domácí straně pak budou postrádat robustního forvarda Michiela Hemmena a Wouta Drosteho.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.50 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Utrecht - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Zlý jazykové po dvou kalendářně blízkých porážkách PSV začali tvrdit, že Eindhovenu opět došla šťáva a pro titul si nakonec opět dokráčí lepšící se Ajax. Svěřenci Philiipa Cocuho však nyní všem kritikům zavřeli ústa, když dva po sobě jdoucí zápasy vyhráli jednoznačně 3:0. Něco podobného by rádi zopakovali i v neděli, kdy zajíždí na půdu dvanáctého Utrechtu.

Fotbalisté PSV naposled doma jasným rozdílem porazili ambiciózní Alkmaar a nachází se tak ve velmi dobrém rozpoložení. Kouč Phillipa Cocu nicméně tuší, že jeho tým rozhodně nečeká snadné utkání. "Sledovali jsme zápasy Utrechtu a jejich hráči hrají každý duel s velkým nadšením a bojovností. Očekávám něco podobného i v neděli a my se v tomto směru musíme našemu soupeři alespoň vyrovnat," řekl.

"Kvalita je na naší straně. Samozřejmě musíme hrát svoji vlastní hru, musíme prostě dělat, to co umíme nejlépe a je nám vlastní," dodal bývalý kapitán nizozemského národního týmu. PSV ve čtvrtek v Evropské lize pouze remizovalo s Panathinaikosem 1:1, když o vítězství přišlo až tři minuty před koncem. Před odvetami tak má na svém kontě čtyři body a cílený postup je ještě daleko.

Proti Panathinaikosu již nastoupil také uzdravený Memphis Depay. Talentovaný křídelník se na trávník vrátil téměř po měsíci, kdy léčil natržené tříslo, a ihned se zapsal na střeleckou listinu. Phillipu Cocumu bude navíc v neděli k dispozici také Georginio Wijnaldum. Naopak stále zranění jsou Abel Tamata, Stijn Schaars a Oscar Hiljemaark.

Kormidelník Utrechtu Rob Alflen bude chtít po dvou letech nad favorizovaným PSV zase zvítězit. Při tvorbě sestavy se ale bude muset obejít bez Nacera Baraziteho, Dannyho Verbeeka, Edouarda Duplana a Michaela Zulla.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 4.00 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PEC Zwolle - SC Heerenveen  (neděle 14:30)
Fotbalisté Zwolle i Heerenveenu mají v letošní sezóně znovu pohárové ambice a jednomu celku může být tento cíl po případném vítězství o něco blíže. Domácí celek se v tabulce nachází na čtvrtém místě se ziskem šestnácti bodů, jeho konkurent je na tom jen o bod hůře a patří mu šestá příčka. Nyní se dá očekávat velmi vyrovnaný duel, mírným favoritem by však přeci jen mělo být Zwolle, které je v domácím prostředí hodně silné.

To mělo především skvělý vstup do sezóny a i následně předvádělo vcelku slušné výkony. O lepší pozici ho pouze připravuje malý bodový zisk z půdy soupeřů, v pěti dosavadních duelech získalo jen čtyři body. Naopak před vlastním fanoušky je naprosto stoprocentní, ze čtyř utkání získalo všech dvanáct bodů a tuto sérii bude chtít uhájit i proti Heerenveenu. I on si vede poměrně solidně, i když zaznamenal dva nelichotivé výpadky.

Po devíti kolech má na kontě dvě porážky, když hned na úvod nestačil překvapivě na nováčka z Dordrechtu a daroval mu v podstatě jeho jedinou dosavadní výhru v deseti utkáních, prohrál také na půdě dalšího nováčka z Tilburgu. Jinak ale dokázal porazit silný Utrecht, Alkmaar i vedoucí PSV a naposledy remizoval 2:2 s konkurenčním Cambuurem. V loňských vzájemných zápasech byl úspěšnější Heerenveen, když získal šest bodů po výsledkách 2:1 a 3:0.

Hostující kouč Dwight Lodeweges se bude muset obejít bez jednoho hráče. Kvůli poraněnému kolenu nemůže nastoupit švédský útočník Larsson. "Čeká nás druhé velmi důležité střetnutí v řadě a i nyní chceme získat všechny tři body. Proti Cambuuru jsme byli blízko, a i když to nevyšlo, tak jsme měli dobrý pocit z výkonu. Nyní nás čeká ještě složitější oříšek, Zwolle je doma suverénní a obrat ho o body bude nesmírně obtížné," uvedl Lodeweges.

V domácím dresu by se měl opět objevit v základní sestavě český reprezentační útočník Tomáš Necid, který naposledy skóroval na půdě Go Ahead, jenže na bodový zisk to nakonec nestačilo. Zwolle se bude muset obejít bez Begoise (nemoc), Saymaka (svalové problémy), Ferfelise (zlomený prst) a Labylleho (poraněné koleno). Zwolle naposledy prohrálo v Go Ahead po výsledku 2:3, předtím uhrálo nesmírně cenný bod v Amsterdamu po bezbrankové remíze s Ajaxem.

"Budeme muset hrát velmi trpělivě a čekat na příležitost, domácí publikum určitě vlije hráčům Zwolle novou krev do žil a bude jejich dvanáctým hráčem. Musíme si dávat pozor na rychlé protiútoky po křídlech a také na střelbu z pokutového území, bez velké dávky bojovnosti to rozhodně nepůjde," dodal Lodeweges.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.60 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Excelsior - FC Twente  (neděle 16:45)
Bude znít dobře, pokud řekneme, že fotbalisté Twente v právě probíhajícím ročníku Eredivisie ještě neprohráli. Ovšem na druhou stranu za devět utkání pouze třikrát vyhráli. Na čtvrté vítězství se budou snažit dosáhnout v neděli proti Excelsioru, který se krčí těsně nad sestupovou hranou. Tento zápas zároveň uzavře desáté kolo nejvyšší nizozemské soutěže.

Velmi špatné období zažívají fotbalisté méně slavného rotterdamského klubu - Excelsioru. Již pětkrát v řadě nevyhráli. Na druhou stranu nutno říct, že v domácím prostředí zatím vždy získali minimálně bod. "Twente má dobrý tým, určitě bude favoritem. Nicméně my jsme doma ještě neprohráli, naproti tomu oni zase venku vyhráli pouze jednou," poznamenal kouč Excelsioru Marinus Dijkhuizen.

Pokud ještě zůstaneme u statistik, dozvíme se, že Excelsior v novém tisíciletí ještě nikdy Twente neporazil. Blízko tomu byl před třemi lety, když sice od 34. minuty prohrával, ovšem Kralingers dvěma slepenými góly v 85. a 86. minutě bleskurychle otočili skóre. Vítězství ale nakonec udržet nedokázali, v nastaveném čase vyrovnal na konečných 2:2 Luuk de Jong.

Twente naposledy dokázalo uhrát jak jinak než plichtu s mistrovským Ajaxem. "Excelsior má velmi dobře organizovaný tým. Budeme se snažit na soupeře vletět a co nejdříve skórovat. Pokud se nám to však nepodaří, musíme zůstat trpěliví. Hřiště Excelsioru je menších rozměrů, což samozřejmě bude více vyhovovat domácím. Snažíme se naši hru postupně posouvat dopředu, proto musíme hrát opět lépe než proti Ajaxu. Myslím, že je to pro každého výzva," prohlásil lodivod Twente Alfred Schreuder.

Ten bude v neděli postrádat Jihoameričany Renata Tapiu a Felipeho Gutierreze. Domácí kormidelník Marinus Dijkhuizen se zase musí obejít bez Daryla van Mieghem a Richarda Stolteho. Hlavní rozhodčí Tom van Sichem utkání zahají v 16:45 hodin našeho času.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.33 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SBV Vitesse - NAC Breda  (sobota 18:30)
Fotbalisté Arnhemu sice měli strašidelný vstup do nového ročníku a dlouho s nacházeli na samém dně tabulky, ovšem postupem času se začali zlepšovat a nyní v pěti zápasech v řadě za sebou dokázali získat třináct bodů, navíc se pořádně rozstříleli a ve třech utkáních vsítili dokonce šestnáct branek. Nyní se pokusí prodloužit tuto sérii proti Bredě a do tohoto duelu budou vstupovat jako velcí favorité.

Arnhem v úvodních čtyřech kolech získal jen jeden bod, chytl se po výhře 3:1 nad Excelsiorem a v dalším duelu uhrál bod proti silnému Heerenveenu. V nadcházejícím zápase si smlsl na Dordrechtu a na jeho půdě vyhrál 6:2, poté deklasoval doma Den Haag po výsledku 6:1 a naposledy snadno vyhrál na půdě nováčka z Tilburgu v poměru 4:1. V tabulce mu patří sedmé místo se čtrnácti body a určitě myslí na vylepšení svého umístění.

NAC je v tabulce na patnácté pozici s devíti body a jistě se chce co nejvíce odpoutat ode dna tabulky. V prvních pěti kolech Breda získala slušných osm bodů, avšak poté třikrát v řadě prohrála a teprve v předchozím kole uhrála bod proti konkurenčnímu Den Haagu po výsledku 1:1. Na sobotního protivníka se jí dlouhodobě nedaří, prohrála s ním už pětkrát v řadě. V loňské sezóně utrpěla porážky 2:3 a 1:2.

Domácí kouč Peter Bosz se bude muset obejít bez McEachrana s Ibarrou, oba dva jsou mimo hru kvůli poraněnému kotníku. "Opticky se může zdát, že utkání nemůže dopadnout jinak než našim vítězství. Máme lepší aktuální formu, jsme ve střelecké pohodě a navíc se nám speciálně na tohoto protivníka daří. Jenže jen statistika zápasy nerozhoduje a my musíme naší pozici potvrdit na hřišti. Breda určitě nechce odjet s prázdnou," uvedl Bosz.

Hosté se nemohou spolehnout na Swertse kvůli svalovým potížím v oblasti lýtka, připraven nebude ani Hooi vinou poraněného kolene. Karetní trest si navíc musí odpykat též Perica. "Breda se snaží hrozit z rychlého protiútoku, určitě se na nás dobře připraví. V žádném případě ji nemůžeme podcenit a musíme pracovat na sto procent. Na druhou stranu pokud dodržíme taktické pokyny, tak máme slušnou šanci zvítězit," dodal Bosz.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - Willem II  (sobota 19:45)
Fotbalisté Heracles v letošním ročníku prozatím tápou a nacházejí se na posledním místě Eredivisie s pouhými třemi body, nicméně poslední dva ligové zápasy jasně naznačily, že by mohlo přijít zlepšení. Nyní budou mít slušnou šanci podruhé v tomto ročníku bodovat, když přivítají nováčka tabulky z Tilburgu. Ten dokáže překvapit velké favority, jenže na největší konkurenty se mu nedaří. V holandské lize mu patří slušné dvanácté místo s dvanácti body.

Almelo nedokázalo v úvodních sedmi zápasech bodovat, i když ne vždy si nulový zisk zasloužilo. Velké zlepšení přišlo v domácím střetnutí proti Bredě, kde byl tým jakoby vyměněný a svého protivníka deklasoval jasně 6:1. Na půdě Feyenoordu prohrálo Heracles těsně 1:2, i když rotterdamský výběr mohl vyhrát více než jednogólovým rozdílem. S Tilburgem se utkalo naposledy v sezóně 2012/2013 a po úvodní remíze 2:2 na jeho půdě zvítězilo doma jasně 4:1.

Tilburg zatím ani jednou neremizoval, na druhou stranu má na kontě čtyři vítězství. Porazit dokázal silný Alkmaar, Feyenoord, Bredu a Heerenveen, neúspěchy zaznamenal s PSV, Utrechtem, Go Ahead a Groningenem, naposledy doma podlehl také Arnhemu po bídném výkonu v poměru 1:4. Nyní se bude favorit hledat jen velmi těžko, na druhou stranu jsou domácí určitě hladoví po dalším vítězství a skvělí fanoušci ho k němu jistě chtějí dotáhnout.

Provizorní domácí kouč John Stegeman se bude muset obejít bez Vujićeviće, který je mimo hru kvůli poraněnému kotníku. Nastoupit nebude moci ani Hemmink (poraněné koleno) a nemoc teď trápí také Aktaoua. "Náš výkon na půdě Feyenoordu nebyl nikterak oslnivý, nicméně udělali jsme méně chyb v defenzívě. Chceme navázat na minulé skvělé vystoupení proti Bredě a pevně věřím, že nás naši skvělí fanoušci znovu podpoří," uvedl Stegeman.

Hosté jsou téměř kompletní, svalové potíže nedovolí hrát pouze Cornelissemu. "Tilburg je v letošním ročníku jako na houpačce. Občas dokáže překvapit a porazit naprosto nečekaně nějakého favorita, jindy předvede opravdu podprůměrný výkon. V tomto důležitém souboji si na nás rozhodně věří, my však máme obrovskou motivací zvítězit a i morálka v týmu se výrazně zlepšila. Mám dobrý pocit a věřím, že tentokráte zvítězíme," dodal optimisticky Stegeman.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - FC Groningen  (sobota 19:45)
Fotbalisté Alkmaaru předvádějí v letošním ročníku střídavé výkony a nacházejí se ve středu tabulky, ovšem ve vyrovnané lize stačí menší úspěšná série a hned se Alkmaar může vyhoupnout na pohárové příčky. Nyní v domácím prostředí přivítá konkurenční Groningen, který jen na tom velmi obdobně. AZ v devíti zápasech získalo třináct bodů a je deváté, Groningen nasbíral stejný počet a kvůli horšímu skóre je jedenáctý.

Domácí celek získal v prvních pěti kolech jen šest bodů, poté ale dokázal porazit silné Zwolle i Den Haag a uhrál cennou remízu s Twente. Minulý duel se mu příliš nepovedl a na Philips Stadium podlehl vedoucímu týmu Eredivisie z PSV po výsledku 0:3. Groningen měl naopak skvělý vstup do nového ročníku a ve čtyřech zápasech získal devět bodů, pak už ale vyhrál jen jednou nad Tilburgem. Po jasné porážce 0:4 na půdě Feyenoordu získal v předchozím utkání bod v domácím souboji s Excelsiorem po remíze 1:1.

V loňských vzájemných zápasech se oba výběry spolu střetly hned čtyřikrát. Nejprve v základní části vyhrály vždy domácí výběry, nejprve Groningen po výsledku 2:1 a poté Alkmaar 2:0. V doplňující kvalifikaci Evropské ligy byl úspěšnější Groningen, který po úvodní bezbrankové remíze zdolal protivníka v domácí odvetě jasně 3:0. Nyní bude za mírného favorita považován Alkmaar.

Domácí kouč John van den Brom nemůže nasadit Henriksena kvůli poraněným kolenním vazům, vinou problémů s ramenem nebude k dispozici de Winter a zlomenina na trávník nepustí ani Berghuise. "Bude to nesmírně náročný a vyrovnaný duel, úspěšnější celek se dostane do horní poloviny tabulky. Groningen předvádí skvělý kombinační fotbal a umí potrestat chyby, musíme být po celých devadesát minut stoprocentně koncentrovaní," uvedl van den Brom.

Hosté mají na marodce ještě o jednoho může více. Bakkera s Ben Moussou dlouhodobě trápí poraněné kolenní vazy, van der Laan má problémy s tříslem a Burnet bojuje se svalovými potížemi v oblasti stehna. "Alkmaar je silný hlavně na domácím stadionu, vyniká v rychlém přechodu do útoku a k tomu má velmi schopné útočníky, kteří umí skórovat z každé pozice. My ale věříme v naše schopnosti a doufáme v bodový zisk," řekl kouč hostů Erwin van de Looi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.70 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Go Ahead Eagles  (sobota 20:45)
Mistrovský Ajax se v poslední době nenachází ve zcela ideálním rozpoložení a na výhru čeká již čtyři soutěžní zápasy. Konečně naplno bodovat se pokusí svěřenci Franka de Boera v sobotu večer proti Go Ahead Eagles, kteří naopak poslední dvě utkání vyhráli a prchli ze sestupových pozic.

Velmi nespokojen byl na předzápasové tiskové konferenci kouč Ajaxu Frank de Boer. Jeho mužstvo po dvou remízách v Eredivisie očekávaně nestačilo na favorizovanou Barcelonu a na Nou Campu padlo 1:3. "Všichni jsme byli zklamaní. Samozřejmě, že jsme dopředu věděli, že pokud budeme chtít uspět proti týmu, který má možná tři nebo čtyři hráče patřící do nejlepší desítky fotbalistů na světě, musíme podat nadstandardní výkon. Řekl jsem mužstvu, ať respektují soupeře, ale ať se snaží hrát svou vlastní hru. Bohužel, po tom, co jsem viděl první půli, jsem byl velmi zklamaný a naštvaný."

"Po přestávce už bylo vidět určité zlepšení, s takovým nasazením musíme hrát pořád, od první minuty. V lize jsme dvakrát nevyhráli, proti Go Ahead musíme navázat na druhý poločas z Barcelony. Chceme na soupeře vletět ihned od začátku. Samozřejmě, že našeho soupeře nemůžeme podceňovat. Předchozí dvě utkání vyhráli a hrají dobrý fotbal. Základem bude, abychom se soupeři vyrovnali bojovností. Pokud se nám to povede, kvalitou je předčíme,"
uvedl bývalý hráč Barcelony.

De Boerovi bude scházet dlouhodobě zraněný Viktor Fischer, hrát by naopak mohl Nicolai Boilesen. Dánský obránce si z kvalifikačního duelu s Portugalskem odnesl otřes mozku a v průběhu týdne se zapojil do tréninku. Na druhé straně Foeke Booy nemůže využít služeb útočníka Lesleyho de Saa.

V historii ještě fotbalisté z Deventeru nikdy Godenzonen neporazili, podaří se jim to tentokráte? Souboj mezi Ajaxem a Go Ahead odstartuje v sobotu ve 20:45 hodin středoevropského času, na dodržování pravidel v nádherné Amsterdam Aréně bude dohlížet zkušený arbitr Pieter Vink.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - FC Dordrecht  (pátek 20:00)
Souboj trápících se na úvod. Haag ani předposlední Dordrecht neodstartovaly letošní ročník dle svých vysněných představ a stále jen marně hledají uspokojivou formu. Jejich nadcházející vzájemné střetnutí tedy bude klasickým mačem o šest bodů.

Fotbalisté Haagu letos nehrají vyloženě špatně (snad vyjma výprasku 1:6 na půdě Vitesse), přesto body na jejich konto přibývají opravdu poskrovnu. V předešlých devíti kolech jich získali pouhých sedm. Start do nového ročníku tedy Haagu nevyšel a židle pod koučem Fräserem se začíná povážlivě nebezpečně viklat. I proto další ztráta tentokrát nepřichází v úvahu. Haag potřebuje nutně zvítězit a je ochotný pro to udělat cokoliv.

V podobné pozici se však nacházejí také hosté z Dordrechtu, kteří sice zvítězili 2:1 v úvodním kole v Heerenveenu, od té doby ale vybojovali už jen další dva body za remízy 0:0 s GA Eagles a 1:1 s Excelsiorem. V posledních třech kolech pak Brandtsově družině začala selhávat především defenzíva, která dovolila soupeři vstřelit hned třináct branek! S takto mizernou obranou se pochopitelně vyhrává špatně...

A abych těch problémů se zadními řadami neměl Dordrecht málo, znovu se bude muset obejít bez zraněného zadáka Williama Troost-Ekonga, kterému navíc bude dělat společnost na tribuně ještě Giovanni Korte. Taktéž Haag je nucen se obejít bez dvojice fotbalistů, a to konkrétně bez stopera Timothyho Derijcka a mladíka Dannyho Bakkera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven970225:721
2.AFC Ajax952217:1117
3.Cambuur Leeuwarden944117:1316
4.PEC Zwolle951316:1216
5.FC Twente936016:1015
6.SC Heerenveen943213:915
7.SBV Vitesse942324:1614
8.Feyenoord Rotterdam942314:714
9.AZ Alkmaar941413:1513
10.FC Utrecht941412:1413
11.FC Groningen941410:1513
12.Willem II940512:1412
13.Go Ahead Eagles932413:1711
14.SBV Excelsior924311:1510
15.NAC Breda923412:239
16.ADO Den Haag914412:177
17.FC Dordrecht91269:215
18.Heracles Almelo910813:233

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele