EL: Preview prvních zápasů prvního kola vyřazovací fáze

13.02.2018, 11:28, aktualizováno 15.02.2018, 08:27
Previews
Hlavní porcí zápasů dnes pokračuje první kolo vyřazovací fáze Evropské ligy a atraktivní zápas bude k vidění v Neapoli, kam zavítá RB Lipsko. Dortmund vyhrál dva zápasy v řadě a lepšící se formu hodlá potvrdit i proti Atalantě, Lyon se poprvé střetne s Villarrealem...
FC Astana - Sporting CP  (čtvrtek 17:00)
Úvodní zápas vyřazovací fáze Evropské ligy se odehraje v Kazachstánu, kde se překvapení základních skupin z Astany pokusí zaskočit velkého portugalského favorita. FC dokázal postoupit mezi dvaatřicítku nejlepších na poslední chvíli, v závěrečném kole potřeboval zvítězit v Praze nad Slavií a to se mu povedlo. Sporting se přesunul do EL z nejprestižnější evropské klubové soutěže, ve skupině D obsadil třetí pozici.

Domácí byli nalosováni do skupiny A, mezi dva kandidáty na postup nepatřili. V obou případech dokázali zdolat izraelské Maccabi, doma se Slávií vybojovali bod a se španělským Villarrealem naopak neuspěli ani jednou. Před posledním zápasem ztráceli na Slavii bod a zdálo se, že se dále nepodívají, nicméně po výhře 1:0 dosáhli velkého úspěchu. Od této chvíle neodehráli jediný soutěžní zápas a jejich forma tak bude velkou neznámou.

Hosté v LM bojovali o postup do osmifinále, jenomže v silné konkurenci španělské Barcelony a italského Juventusu neuspěli. Se sedmi body skončili pohodlně před posledním Olympiakosem o šest bodů. Oproti soupeři je jejich liga v plném proudu. CP letos ovládl druhý národní pohár Taça da Liga, koncem ledna přehrál ve finále Vitórii po penaltovém rozstřelu. Získat může také druhou trofej, v úvodním semifinálovém klání prohrál v Portu 0:1.

Na ligové scéně bojuje o titul. Po dvaadvaceti odehraných kolech má na kontě třiapadesát bodů stejně jako druhý městský rival Benfica, oba dva ztrácejí na vedoucí Porto dva body. Generálka na čtvrteční střetnutí mu vyšla, neboť Feirense zdolal 2:0. Astsna je prvním kazašským celkem své země, který se dostal do jarní části současných evropských pohárů a určitě nebude chtít udělat ostudu. Obejít se musí bez vykartovaného Serikžana Mužikova.

Sporting přišel v zimní přestávce o levého beka Jonathana Silvu, zálohu vyztužil talentovaný dvacetiletý brazilský mladíček Wendel z týmu Fluminense. "Roli favorita přijímáme, na druhou stranu nás hlavně v Astaně čeká hodně těžký zápas. Soupeř je zvyklý na umělou trávu a před vlastními fanoušky málokdy prohrává, navíc je znám svými rychlými protiútoky. Důležitá bude trpělivost," uvedl hostující stratég Jorge Jesus. Jeho největší zbraní znovu bude nizozemský forvard Bas Dost, jenž v tomto ročníku zaznamenal už 23 gólů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.66 - 3.19 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Borussia Dortmund - Atalanta Bergamo  (čtvrtek 19:00)
Borussia Dortmund má za sebou hodně nepovedenou kampaň v rámci Ligy mistrů a v evropských pohárech ještě v letošním ročníku nevyhrála. Teď se pokusí za pomoci vlastních fanoušků napravit své statistiky proti soupeři, který si vede nad očekávání dobře.

Atalanta Bergamo možná nepatří mezi týmy, které jsou slavné nebo movité. V jejím kádru nenajdeme hvězdy s vysokými platy, její trofeje nezaplňují celou jednu místnost. Vlastně se Atalanta dočkala trofeje jen jednou, konkrétně v rámci Coppa Italia v roce 1964. A pokud už vyhrála nějakou ligu, pak to vždy byla druhá nejvyšší liga. V Evropě ale už má něco odkopáno a její jméno se pojí buď s Pohárem vítězů pohárů nebo pozdějším Pohárem UEFA.

Přesto bylo to, co Atalanta dokázala ve skupinové fázi Evropské ligy, něco neuvěřitelného. Ačkoli dostala do skupiny ambiciózní Everton nebo slavný Lyon, s oběma soupeři si nakonec dokázala poradit a zakončila skupinu E vítězstvím o tři body před druhým Lyonem! A i když jí účinkování v Evropské lize bere dost sil, dokázal se mladý kádr etablovat na současnou osmou pozici.

V minulém kole své fanoušky trochu zklamal, protože ze souboje s potápějícím se Crotone si chtěl odnést mnohem více bodů než jen jeden. Trenér Gasperini se ale soustředí už jen výhradně na Borussii. "Máme před sebou hodně slavného soupeře, ale to neznamená, že bychom měli cítit strach. Chováme k soupeři zdravý respekt, to ano. Ale vyhovuje nám postavení outsidera, který má méně zkušeností. Ukážeme své kvality, svou dravost a doufám, že se vrátíme s dobrým výsledkem."

Výhodou Gasperiniho týmu je mimo jiné kompletní sestava, protože nikdo není zraněn. Po pauze v lize se do hry vrací duo Caldara a Gómez, dvě velké osobnosti současné Atalanty. Na lavičce Borussen sedí Peter Stöger, který nahradil Petera Bosze. A zatím si vede velmi úspěšně, neboť vestfálský celek pod jeho vedením vyjma poháru s Bayernem Mnichov ještě neprohrál.

Naposledy si také připsal tři body, když dokázal vyhrát o dvě branky nad Hamburkem. O to se postaral velkou měrou také nový útočník Michy Batshuayi, který otevřel skóre utkání. Připsal si tak svou třetí branku za dvě odehraná kola. Zvláštní utkání čeká na obránce Sokratise Papastathopoulose, který si v Itálii zahrál.

V rozhovoru pro Gazzettu zmínil: "Bylo mi dvacet a hrál jsem tehdy za Janov. Můj první trenér na profesionální úrovni byl právě Gasperini, takže o to víc se na tenhle zápas těším. Je to skvělý člověk a vynikající trenér, dokáže zformovat jakékoli mužstvo k obrazu svému. Nebude to pro nás nic jednoduchého, i když jsme zkušenějším týmem. Sleduji Serii A v televizi, když mám čas, a Atalanta reprezentuje její moderní podobu," uvědomuje si řecký obránce.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.93 - 4.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Lokomotiv Moskva  (čtvrtek 19:00)
Nice si určitě nemohlo stěžovat na los základní skupiny Evropské ligy, v níž dostalo poměrně přijatelnou konkurenci, a tak se mu poměrně snadno podařilo proklouznout do jarní části. Tentokráte ho ovšem čeká o poznání těžší kalibr. Lokomotiv Moskva zažívá jednu ze svých nejlepších sezón, vždyť třeba v lize směřuje za svým prvním titulem od roku 2004.

Velkou nevýhodou ruského celku bude určitě jeho nerozehranost. Jeho domácí soutěž totiž ještě nezačala, a kdo ví, jestli dokáže brzy navázat na svou formu z podzimu. Vítěz skupiny s písmenem F, v níž se nacházel také Zlín, má aktuální bilanci jen jedné porážky z posledních jedenácti zápasů napříč všemi mistrovskými soutěžemi.

Rusko-francouzské souboje, to je poměrná světlá výjimka na poli evropských pohárů. OGC má všudy všeho jen zkušenost s Krasnodarem z loňského ročníku, Lokomotiv naposledy sehrál duel proti Monacu v roce 2004. A oba si vedli ve dvou zápasech naprosto stejně. Doma se jim podařilo zvítězit, venku už to ovšem tak slavné nebylo, a padli.

Klub z Azurového pobřeží aktuálně není v úplně nejlepší pohodě. V Ligue 1 totiž prohrál už třikrát v řadě. "To je opravdu hodně," ví moc dobře trenér Lucien Favre. "Snažíme se dělat věci správně, ale někdy ani to nestačí. Když jsme měli dobrou šňůru, pořád jsem opakoval, že můžeme rychle spadnout dolů. Potřebujeme se rychle zotavit."

Mickaël Le Bihan, Arnaud Souquet, Maxime Le Marchand a Christophe Jallet, to je čtveřice zraněných, kterou nebude mít Favre k dispozici. Na druhou stranu může již počítat se svým základním článkem sestavy Wylanem Cyprienem, který má být již plně fit. Pod karetní hrozbou mimochodem bude v tomto utkání nejlepší střelec Mario Balotelli.

Pro Moskvany možná nemusí mít Evropská liga takovou prioritu jako právě liga, kterou mají po podzimní fázi velmi dobře rozehranou a disponují osmibodovým náskokem před druhým Zenitem. Teď ale není příliš pravděpodobné, že by kouč Jurij Sjomin šetřil své hráče. Přece jenom se pro jeho svěřence bude jednat o první ostré utkání v novém roce.

Co se soupisky pro Evropskou ligu týče, vyřadil z ní Lokomotiv pro jarní část Timofeje Margasova a Delvina N'Dingu, kteří už působí v jiných klubech a neodehráli letos v áčku ani minutu. Úplně se neví, jak na tom zdravotně budou Vedran Čorluka, Taras Mychalyk, Maciej Rybus nebo brankářská jednička Guilherme, jejichž start je ohrožený.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.32 - 4.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Moskva - Athletic Bilbao  (čtvrtek 19:00)
Jeden ze čtyř ruských klubů přivítá na svém stadionu v 1/16 finále Evropské ligy baskický klub, který nastupuje pravidelně v evropských soutěžích od sezóny 2011/12. Otkrytiye Arena bude hostit první soutěžní zápas tohoto roku. Ruská liga má již dlouhou dobu zimní přestávku, protože podmínky v měsících prosinec, leden a únor jsou pro fotbal v této soutěži velice nepříznivé.

Poslední zápas odehrál domácí mančaft v moskevském derby proti CSKA Moskva, který 10. prosince s přehledem zvládl 3:0. Desetinásobný šampion ruské Premier Ligy nyní zaujímá třetí místo v ligové soutěži s 37 body. Na kontě má však stejně bodů jako druhý Zenit Petrohrad. Oba týmy na vedoucí Lokomotiv Moskva ztrácí bodů osm. Spartak se do Evropské ligy probojoval po vyřazení z Ligy mistrů.

Ve skupinové fázi skončil na třetím místě za Liverpoolem a Sevillou. I když v posledním klání dostal gólový příděl 7:0 od anglického celku, tak stále má šanci něco v pohárových soutěžích dokázat. Španělští hosté přichází do tohoto utkání s nízkou sebedůvěrou, jelikož v posledních pěti ligových zápasech nedokázali vyhrát.

Navíc o víkendu jen remizovali s Las Palmas 0:0, které se trápí v sestupových vodách. V tabulce však mají za 23 zápasů 28 bodů. V Evropské lize to už byla jiná káva, jelikož dokázali v posledním zápase skupiny J porazit Zarju Luhaňsk 0:2 a vybojovali si první místo v tabulce. Sledovat budeme moci vůbec první střetnutí mezi Spartakem Moskva a Athletic Bilbao.

"Studovali jsme Athletic. Víme, že hraje dobrý fotbal. Jsou fyzicky hodně silní a nebezpeční především od Williamse nebo Adurize. I když jsme dva měsíce nehráli, tak jdeme do utkání nabuzení se předvést před svými fanoušky. Byl bych šťastný, kdybychom vyhráli o pět branek, ale je mi jasné, že to tak nebude. Čeká nás složitá bitva," řekl na předzápasové tiskové konferenci trenér Massimo Carrera.

Hostující obrana si bude muset dát pozor především na holandského střelce, kterým je Quincy Promes. Ten dokázal v ruské lize nastřílet již 10 gólů a je druhým nejlepším střelcem této soutěže. To domácí budou muset ještě o něco více zpozornět, jelikož proti nim bude čelit v útoku Aritz Aduriz, který je velice silný, jak v lize (8 gólů), tak Evropské lize (5 gólů ve třech posledních zápasech). Massimo Carrera nebude moci počítat s několika hráči kvůli zraněním.

Georgi Tigiev utrpěl vážné zranění kříženého vazu v září a jeho návrat se očekává až v březnu. Jano Ananidize je vyloučen ze hry kvůli poranění kotníku a Giorgi Jikia je mimo na celou tuto sezónu kvůli přetržení předního zkříženého vazu. Na druhé straně José Angel Ziganda bude postrádat své hvězdné křídlo Ikera Muniaina, který mu bude chybět po zbytek celé sezóny také kvůli vážně zraněnému kolenu.

Levý bek Mikel Balenziaga navíc utrpěl svalové zranění. Studená zimní noc v Moskvě může být klíčovým faktorem tohoto zápasu, protože hosté jsou zvyklí hrát v teplejších podmínkách, ale o to bude být Athletic o něco více nažhavený, protože právě v tomto poháru může odčinit již nyní zpackanou ligovou sezónu. Hosté navíc rozjeli divoké čachry na postu stopera během zimního přestupového období. Aymeric Laporte zamířil do Manchesteru City.

Nahradil ho Iñigo Martínez z Realu Sociedad, ale kvůli tomu, že hrál již v letošním ročníku Evropské ligy za tento tým, nemůže být zapsán na soupisku toho nynějšího. "Máme velkou příležitost něco dokázat v jiné soutěži. V lize to není ono, ale Evropská liga nám dává spoustu možností. Spartak je velice dobrý tým, vždyť v této sezóně porazili Sevillu 5:1," prozradil kouč José Ziganda.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Selikhov - Eshchenko, Tasci, Kutepov, Kombarov - Fernando, Glushakov - Melgarejo, Samedov, Promes - Luiz Adriano
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Kepa - Lekue, Etxeita, Núñez, Saborit - Iturraspe, Rico - Williams, García, Susaeta - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.28 - 3.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 19:00)
Začíná vyřazovací fáze Evropské ligy a další zápas, ve kterém Red Bull Salzburg s celkem optimistickým vyhlížením může přivítat Real Sociedad. Navzdory některým zraněním mají Býci proti svému španělskému sokovi slušnou naději. Od 17. listopadu 2017 tradiční španělský klub získal jen devět bodů z dvanácti ligových zápasů a propadl se až na 14. místo.

Navíc v poháru Copa del Rey byl vyřazen třetiligovým týmem - Lleida. Je pravdou, že na začátku února tento celek dokázal zdolat Deportivo La Coruña 5:0, ale následující týden schytal porážku 5:2 od Realu Madrid. "Nepodceňujeme týmy ze španělské ligy. Víme, že nás čeká silný soupeř. Budeme čelit špičkovému soupeři z jedné z nejlepších lig na světe," řekl trenér Salzburgu Marco Rose.

Právě tento relativně mladý kouč bude mít možná ve své trenérské kariéře nejtěžší úkol - jakou postavit základní jedenáctkou. S nachlazením laboruje Duje Caleta-Car a Andre Ramalho má poraněné stehno. Stejně tak otazník visí nad Hannessem Wolfem. Baskové mají podobné problémy. Brazilský útočník Willian José, který v této sezoně zaznamenal jedenáct ligových gólů, není úplně fit.

Starty Davida Zurutuzy a Adnana Januzaje jsou rovněž pochybné. Trenér Eusebio Sacristan musí mít také na paměti při výběru úvodní sestavy to, že o tři dny později bude čelit významnému ligovému zápasu proti sedmému Levante. "Musíme pracovat, pracovat, pracovat," řekl střední záložník Xabi Prieto. "Salzburg prošel skupinovou etapou s lehkostí, dostali pouhý jediný gól. Je to mladý a velmi dynamický tým. Bude to těžký soupeř."

Red Bull Salzburg a Real Sociedad proti sobě ještě nikdy nenaskočily, navíc domácí se budou snažit vylepšit svoji evropskou bilanci proti španělským týmům. Vyhráli pouze tři z 12 zápasů a jediný remizovali. Ve zbývajících odcházeli poražení. Na druhou stranu je však rakouský celek neporažený v 15 po sobě jdoucích zápasech.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, Elustondo, Llorente, Bella - Prieto, Illarramendi, Zuzutuza - Canales, José, Oyarzabal
Red Bull Salzburg - pravděpodobná sestava:
Walke - Lainer, Pongracic, Caleta-Car, Ulmer - Haidara, Samassekou, Berisha - Wolf - Dabbur, Gulbrandsen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.75 - 4.19
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Ludogorec Razgrad - AC Milán  (čtvrtek 19:00)
Bulharský Ludogorec v tomto kalendářním roce neodehrál ještě ani jedno soutěžní utkání, takže o to větší přípravu musel nadcházejícímu střetu věnovat. Začíná totiž svou pouť vyřazovací částí Evropské ligy a na jeho půdu přijede slavný AC Milán.

Ludogorec hrál poslední soutěžní utkání na konci prosince a od té doby trénuje, hraje přátelské zápasy a připravuje se na to, co ho čeká. S italským soupeřem už se Ludogorec jednou setkal, konkrétně v sezoně 2013/2014, když narazil na Lazio Řím. V Sofii se mu povedlo remizovat 3:3. i když dvakrát prohrával, zatímco v Římě se radoval z těsné výhry 1:0, takže na celky ze Serie A se mu dobře vzpomíná.

Italský AC Milán si musí na domácí ekipu dávat dobrý pozor. Ludogorec prohrál za posledních devět zápasů v evropských pohárech jen jednou. Kromě toho se mu daří také na domácí scéně, protože doma neprohrál pětkrát za posledních šest zápasů. Ve skupině C měl co dělat s Hoffenheimem, tureckým Istanbulem Başakşehir a také s portugalskou Bragou, která nakonec ukořistila první příčku.

Trenér Dimitar Dimitrov, který byl k prvnímu týmu jmenován v létě minulého roku, musí před duelem s AC řešit několik nepříjemných absencí. Celkem tři hráči totiž nemohou nastoupit z důvodu karetních trestů, jedná se o Erola Dosta, Natanaela a Claudiua Keșerüa. Stejné důvody nepustí do hry v dresu hostí mladíka Locatelliho.

Není pochyb o tom, který tým je slavnější a má lepší renomé. AC Milán je sedminásobným evropským šampionem a jeho kádrem prošla řada hvězd. Fanoušci se v různých érách dočkali mnoha památných zápasů a slavných chvil, které však v posledních letech upadaly do zapomnění. AC se poslední roky trápilo a pozvednout jej měly čínské finance. Ani ty ale nezaručily trenérovi Montellovi věhlas a setrvání na lavičce.

Montella byl vyhozen a nahradil jej další populární muž, nezkušený trenér Gennaro Gattuso. Zatím se ale jeho angažování zdá jako správný krok, protože pod jeho vedením AC opět stoupá. V novém roce AC ještě neprohrálo a trenér Gattuso má podporu fanoušků i hráčů. Vidět je to také ze zlepšujících se výsledků, které AC navíc podpořilo prvním místem ve skupině Evropské ligy. Na Ludogorec se AC připravilo debaklem Spalu, kterému nasázelo čtyři branky.

Jednou z hlavních opor Rossoneri je záložník Franck Kessié, který v rozhovoru pro Milannews zmínil: "Máme před sebou další velkou zkoušku. Děláme postupné kroky kupředu a zlepšujeme se jako tým. Mám pocit, že poháry jsou pro nás něčím vrozenějším, hraje se nám v nich lépe. Věřím, že uděláme první důležitý krok k našemu cíli a postoupíme. Naši fanoušci si zaslouží co nejvíc podobných momentů," dodal robustně stavěný záložník.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.73 - 3.30 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Östersunds FK - Arsenal FC  (čtvrtek 19:00)
Čím více se Arsenalu nedaří plnit předsezonní cíle v domácí Premier League, tím ambice londýnského klubu v Evropské lize narůstají. Právě pohárová soutěž se nyní pro Kanonýry jeví jako ta nejlepší možnost k zajištění účasti v příštím ročníku Ligy mistrů, tedy v případě celkového triumfu. První překážkou bude Arsenalu na této dlouhé cestě švédský zázrak Östersunds a také nezvykle drsné herní podmínky...

Teploty ve Švédsku momentálně padají hluboko pod bod mrazu, na což hosté rozhodně nejsou z deštivé Anglie zvyklí, ovšem manažer Arséne Wenger se přesto nechal slyšet, že ještě větší problém vidí v adaptaci na umělý povrch, neboť s takzvaným 4G hřištěm Arsenal v lize do styku nepřijde. "Nemyslím si, že teplota pro nás bude představovat problém, naším cílem je co nejrychleji se přizpůsobit trávníku. Doslechl jsem se, že se jedná o typ 4G, zatímco my máme 3G, takže to bude o něco jiné, ale bez ohledu na to z toho nemůžeme dělat žádnou velkou vědu," prohlásil dlouholetý kouč Arsenalu.

Wenger se také na adresu čtvrtečního soupeře a svého trenérského protějška Grahama Portera neubránil řadě komplimentů. Östersunds si je ostatně za svou letošní pouť pohárovou Evropou zaslouží, postupně si na doposud nepříliš známém švédském klubu vylámaly zuby takové kluby jako Galatasaray, řecký PAOK, Hertha Berlín a pouze remízu ve Švédsku uhrál také španělský Athletic. "Když jsem je uviděl hrát, bylo mi hned jasné, proč si proti Bilbau nebo Berlínu vedli tak dobře, nebyla to žádná náhoda."

Kromě výše zmíněných potíží čelí Arsenal jedné výrazné šlamastyce ve vlastních řadách, a to na hrotu útoku. Lednová rekordní posila Pierre-Emerick Aubameyang totiž v Evropské lize nemůže v letošní sezoně nastoupit, neboť v soutěži působí také jeho dřívější zaměstnavatel z Dortmundu, a jeho očekávaná náhrada Alexander Lacazette musel nenadále v tomto týdnu podstoupit operaci kolene, která jej vyřadí ze hry přinejmenším na pět nebo šest týdnů. Poté, co klub v zimním přestupovém období prodal Oliviera Girouda i Alexise Sáncheze, tak z útočníků zůstává k dispozici pouze Danny Welbeck.

Zatímco tahoun Arsenalu Mesut Özil by měl nastoupit v základní sestavě stejně jako brankář David Ospina, Laurent Koscielny s Jackem Wilsherem nebyli k utkání vůbec nominováni. Wenger tyto absence zdůvodnil právě nezvyklým povrchem a snahou předejít dalším zraněním.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.89 - 4.60 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - SC Braga  (čtvrtek 19:00)
V posledních sezónách Marseille nepůsobila úplně stálým dojmem. Občas se jí ani nepodařilo postoupit do evropských pohárů, titulu na domácí scéně se nepřiblížila ani náhodou, ale letos její tým vypadá opravdu velmi silně. I přesto, že v základních skupinách Evropské ligy nijak nevyčnívala, bude v duelu s Bragou jednoznačným favoritem.

Stabilitu, vytvořit nový projekt, co nejlépe konkurovat francouzskému fotbalovému prostředí. S takovými myšlenkami přicházel do klubu na začátku loňské sezóny americký miliardář Frank McCourt, jenž už dříve vlastnil baseballového giganta Los Angeles Dodgers. A čas ukazuje, že koncepční práce byla tou správnou volbou.

Trenér Rudi García má k dispozici komplexní mužstvo, které moc dobře ví, jak má na hřišti působit. Daří se mu navíc zvládat i náročný program, v Ligue 1 usiluje o pozici vicemistra, uspět pořád může také v Coupe de France, a v Evropské lize určitě má potenciál na to také prorazit. Celkově už Marseille neprohrála desetkrát v řadě napříč všemi soutěžemi.

Los jí do jarního play-off na úvod přisoudil nevyzpytatelnou Bragu. Ta se v lize může ještě teoreticky poprat o druhou pozici, na oko je však zřejmé, že s největší pravděpodobností skončí čtvrtá. V evropských pohárech patří k pravidelným účastníkům, jehož nemůžeme předem odepisovat. Již na podzim ve vyrovnané konkurenci vyhrál svou skupinu.

Není to tak dávno, co se oba soupeři střetli naposledy. V roce 2015 nejprve před vlastními fanoušky vyhrál v podzimní části Evropské ligy portugalský celek, v odvetě pak triumfoval OM. V domácích soutěžích si mimochodem o víkendu vedli rozdílně. Domácí remizovali na půdě St. Étienne a oslabili svou pozici v tabulce, hosté naopak přehráli Vitórii.

Marseillský stratég nebyl po minulém ligovém kole úplně spokojený s výkonem svého mančaftu. "Ztratili jsme dva body, takže nemůžu být šťastný," odsekl mrzutě. "Neudělali jsme dost pro to, abychom vyhráli. V podstatě jsme působili jako chodci. Potřebujeme hrát na sto procent v každém venkovním zápase a přitom jsme hodně zaspali."

García určitě spřádal taktické plány na svého protivníka se sestavou čítající útočníka Konstantinose Mitrogloua, jenž toho proti Braze nahrál díky svému dřívějšímu působení v Benfice určitě dost. Jenže řecký forvard si údajně poranil na tréninku sval a může být mimo hru až na čtyři týdny. V tomhle duelu se určitě nepředstaví.

Zraněná je mimochodem rovněž brankářská jednička Steve Mandanda, takže do brány místo něj půjde na devadesát devět procent Yohann Pelé, nejistý je pak start Lucase Ocampose a Grégoryho Sertica. Braze bude chybět pilíř defenzivních řad Raúl, jenž je vykartovaný, dlouhodobě je mimo hru kvůli zranění taktéž gólman Marafona.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 4.59 - 7.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Kodaň - Atlético Madrid  (čtvrtek 21:05)
Kodaň se pokusí konečně prolomit proletí, které ji demoralizuje proti španělským klubům. Už v deseti vzájemných duelech dánský celek nedokázal na protivníka z LaLigy vyzrát, což by rád změnil proti návštěvě z Madridu.

Atlético Madrid trochu zklamalo, protože se obecně očekávala jeho účast v jarních bojích Ligy mistrů. Slavný klub navíc dobře zásobovaný financemi měl ale na začátku letošního ročníku problémy, kterých dokázala využít druhá Chelsea a především pak první AS Řím. Z velké části právě první utkání v Římě, které skončilo bez branek, ukázalo směr, jakým se už ubírala celá podzimní fáze.

Na jaře se tak Atlético pokusí znovu dobýt trofej, tentokrát ale trofej Evropské ligy. Hned v prvním vyřazovacím kole má poměrně obstojného soupeře, který by byl mnohem raději za jakéhokoli jiného soka. Proti španělským soupeřům se totiž dánská Kodaň hodně trápí a její statistiky to jasně dokazuje. Za deset dosud odehraných utkání proti týmům z LaLigy nedokázala Kodaň vyhrát ani jednou!

Atlético startuje svou pouť za třetím vítězstvím Evropské ligy v dánském hlavním městě a zatím se pyšní velmi dobrou obranou. Především pak v LaLize si tým trenéra Diega Simeoneho poradil s útočníky soupeřů perfektně a za dosud odehraných 23 zápasů nejvyšší španělské ligy dostal pouhých devět gólů! Za tři poslední kola nedostal ani branku a sám jich pět vstřelil.

Není divu, že trenér Diego Simeone svou obranu chválí. "Daří se nám velmi dobře a já jsem moc rád, že neinkasujeme. Není to ale práce pouze obránců nebo brankáře, snažit se vždycky musí celý tým. Bojujeme spolu, střílíme branky spolu a spolu také bráníme. Právě naše schopnost hrát jako jeden silný tým z nás dělá silného protihráče. Věřím, že si v Kodani poradíme a přivezeme si domů dobrý výsledek," přeje si zkušený Argentinec.

Jeho kádr se musí obejít bez Diega Costy, který se k týmu oficiálně připojil v lednu po přestupu z Chelsea. Španělský útočník laboruje s drobným svalovým problémem a nebude k dispozici. Jednu absenci má také domácí kádr, který bude postrádat karetního hříšníka Zecu. Oba kluby se již jednou potkaly, před více než deseti lety bylo v Kodani úspěšnější Atlético. Teď se v Parkenu představí mužstvo, jehož forma je hodně nestálá.

Za posledních deset soutěžních duelů se Kodani povedlo vyhrát jen čtyřikrát, přičemž začátkem tohoto měsíce ještě vypadla z ligového poháru. V minulém kole se pak Kodani povedlo připravit se na ofenzivní sílu Atlética Madrid v duelu s Randers, kterému nasázela pět branek! Hlavní podíl na tom měl dvougólový útočník Pieros Sotiriou, který by mohl být hrozbou také pro Oblaka a spol.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.11 - 3.83 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AEK Atény - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:05)
Řecký celek AEK Atény je jediným zástupcem své země, který se probojoval do jarní fáze evropských pohárů a hned v úvodním vyřazovacím kole má před sebou těžkého protivníka. Ukrajinské Dynamo Kyjev má ty nejvyšší ambice a v tomto dvojutkání bude považováno za favorita. Domácí výběr však předváděl ve své základní skupině obstojné výkony a postoupil zaslouženě, na ligové scéně se navíc může pyšnit skvělou formou.

Aténský klub letos prošel jedním předkolem EL, když si trochu překvapivě poradil s belgickými Bruggami v celkovém poměru 3:0. V základní skupině D dvakrát remizoval se slovutným italským klubem AC Milán, nakonec postoupil mezi dvaatřicítku vyvolených z druhé pozice s osmi body. Ani jednou neprohrál, i pět nerozhodných výsledků mu stačilo k postupu o bod před třetí Rijekou. AEK má v tomto ročníku už jednu zkušenost s podobným herním stylem.

Ve 3. předkole nemistrovské části LM se utkal s CSKA Moskva, jenže ani jednou neskóroval (0:1 a 0:2). "Dynamo Kyjev rozhodně není o mnoho slabší než CSKA, podle mého názoru to bude nesmírně obtížný úkol. Na druhou stranu si hráči věří a jsou zdravě nažhaveni, bez boje se nevzdají," uvedl odhodlaně španělský trenér Manolo Jiménez. Jeho svěřenci obhajují v lize druhé místo, v dosavadních jednadvaceti utkáních prohráli pouze dvakrát.

V řecké nejvyšší soutěži drží úctyhodnou bilanci třinácti klání bez porážky a jsou druzí o dva body za PAOK Soluň. Dynamo se představilo ve skupině B, kde v nepříliš velké konkurenci získalo dostatečných třináct bodů a snadno postoupilo z prvního místa. Stejně jako jeho čtvrteční konkurent se představilo ve 3. předkole LM a trochu smolně vypadlo se švýcarským Young Boys Bern, vše mu vrátilo záhy právě ve skupinové fázi.

V ukrajinské nejvyšší soutěži tradičně bojuje o mistrovský primát se Šachtarem Doněck, na který ztrácí tři body, ale má jeden duel k dobru. Jeho mírnou nevýhodou může být nerozehranost, první ligový zápas v roce 2018 odehraje tuto neděli. "Nemyslím si, že to bude hrát nějakou velkou úlohu. Jsme dobře připraveni a zkušenosti s touto fází máme. Šance na osmifinále jsou vyrovnané, AEK svými výsledky budí respekt," řekl s opatrností v hlase kouč Aljaksandr Chačkevič.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.08 - 3.31
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - Zenit Petrohrad  (čtvrtek 21:05)
Skotský Celtic zažívá na evropské scéně celkem povedenou sezónu, i když se několika debaklům opět nevyhnul. I tak se letos probojoval do základní skupiny Ligy mistrů, v ní obsadil třetí místo, a proto se ho týká vyřazovací fáze Evropské ligy. V souboji s ruským Zenitem se mu moc šancí na postup do osmifinále nedává. Soupeř je opět považován za jednoho z kandidátů na celkové vítězství a vyřazení již v této fázi by bylo zklamáním.

Jediný zástupce své země v jarní části se naposledy dostal mezi dvaatřicítkou nejlepších v sezóně 2014/2015, kdy vypadl s italským Interem Milán po výsledcích 3:3 a 0:1. V tomto ročníku prošel hned třemi předkoly mistrovské části kvalifikace LM, postupně si vyšlápl na Linfield, norský Rosenborg a kazašskou Astanu. V základní skupině B získal tři body po výhře 3:0 v belgickém Bruselu nad Anderlechtem, o třetí příčku ho nepřipravila ani odvetná porážka v Celtic Parku (0:1).

Jenže svěřenci trenéra Brendana Rodgerse také poznali, jak velký rozdíl je mezi nimi a předními světovými velkokluby. Štěstí neměli hlavně na PSG, se kterým utrpěli vysoké prohry 0:5 a 1:7. "Zenit má dostatečné kvality na to, aby mohl sbírat úspěchy i v Lize mistrů. Přejít přes něj možná bude nemožné, ovšem rozhodně se nechceme jen bránit a rádi bychom protivníka zaskočili. Pokud se budeme bát, tak nemůžeme uspět," uvedl asistent Chris Davies.

Domácí celek má momentálně velké problémy s marodkou, na ní se nacházejí Patrick Roberts, Tom Rogič, Mikael Lustig, Leigh Griffiths, Dedryck Boyata, Stuart Armstrong a Craig Gordon. "Je to nepříjemná situace, ale nehodláme se na ni vymlouvat. Každý zápas začíná od nuly a my musíme bojovat," dodal krátce Davies. Petrohradský klub letos ještě neodehrál ani jeden mistrovský zápas, v ruské lize je druhý o osm bodů za vedoucím Lokomotivem Moskva.

Z hostů jde strach především kvůli jejich vysoké produktivitě, ve fázi základních skupin vstřelili 17 branek a v tomto ohledu neměli konkurenci. Největší zbraní by měl být útočník Aleksandr Kokorin, ten nasázel už 18 gólů. Celtic dlouhodobě nemá ve své domácí soutěži žádného velkého rivala o mistrovský primát, v prosinci prohrál poprvé po devětašedesáti střetnutích a nyní suverénně vede o osm bodů před druhým Aberdeenem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.37 - 2.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SSC Neapol - RB Lipsko  (čtvrtek 21:05)
Neapoli se zatím daří odrážet ataky Juventusu Turín a v Serii A jí patří první místo. Italský celek narazí ve vyřazovací fázi na silného konkurenta, který sice v Evropské lize působí teprve chvíli, ale již stihl vystrašit řadu favoritů.

Neapol dostala v základních skupinách Ligy mistrů hodně těžké soupeře, protože se musela poprat s Šachtarem Doněck a především s Manchesterem City. Právě tato dvě mužstva pro sebe ukořistila první dvě místenky ve vyřazovací fázi a na Neapol tak zbyla Evropská liga. Stejným osudem bylo stiženo také německé Lipsko, které se do Evropské ligy dostalo ze třetího místa za Beşiktaşem a Portem.

Italové se soustředí především na první italskou ligu, v níž se po letech nadvlády Juventusu Turín dostali před něj a usídlili se na prvním místě. Juventus na ně ale ztrácí jen jediný bod, což dělá z celého honu za prvním místem ještě zajímavější podívanou. Otázka zní, zda se Neapoli povede udržet tempo a zda si Sarriho celek udrží dobrou formu.

Tu naposledy potvrdil v minulém kole, v němž si poradil s Laziem. Římský soupeř se sice dostal už po třech minutách do vedení, jenže Neapol ve druhém poločase zabrala a výsledkem 4:1 se vrátila na první místo ligy před Juventus. Kromě jiného se Neapol spoléhá na domácí prostředí, protože na stadionu San Paolo v rámci Evropské ligy prohrála naposledy v sezoně 2012/2013. Takže už 13 duelů zde neprohrála.

Trenér Maurizio Sarri se také pyšní velmi kvalitním kádrem, kterému se v poslední době vyhýbají zranění důležitých hráčů. Mimo hru zůstává jen Arek Milik a také Faouzi Ghoulam. Z důvodu karetního trestu ale nemůže nastoupit jednak novic Zinédine Machach a především Belgičan Dries Mertens, což je pro ofenzivní smýšlení Neapole hodně velká ztráta. Hosté ze stejného důvodu nemohou nasadit Stefana Ilsankera.

Proti Lipsku to Neapol bude mít hodně těžké, což potvrzuje například Salvatore Caiazza v rozhovoru pro Radio Marte. "Už v Lize mistrů bylo vidět, že kádr Neapole dává přednost jednomu cíli, domácímu šampionátu. Hráči cítí velkou šanci konečně vyhrát a mám pocit, že evropské poháry jdou trochu stranou. Vzhledem k tomu, kolik hráčů trenér Sarri nyní nemůže vyuít, bude ještě těžší podat maximální výkon."

RB Lipsko sice trápí hodně nestál a nekonzistentní forma, ale v posledních dnech se zdá, že se situace německého celku přeci jen zlepšuje. Bundesligový celek ještě nikdy nehrál proti žádnému soupeři z Itálie, takže zrovna setkání s Neapolí pro něj bude hodně náročná premiéra.

Lipsko ale už ukázalo nejeden zázrak, například když si hned v premiérové sezoně mezi německou elitou zajistilo Ligu mistrů druhým místem. V posledních dvou duelech si Lipsko dokázalo vždy poradit a ještě nedostalo ani jednu branku. Nejprve porazilo Mönchengladbach a v minulém kole zvítězilo také nad Augsburgem.

Trenér Ralph Hasenhüttl se možná i díky tomu Neapole nebojí. "Je pravda, že Neapol je favoritem tohoto dvojutkání. Navíc hraje doma a zdejší atmosféra je pověstná. My ale máme vlastní styl hry, hodláme se prezentovat jistou charakteristikou a je jedno, kdo proti nám stojí. Máme dostatek sebedůvěry a věříme, že pokud každý odevzdá maximum, tak si můžeme do odvety přivézt dobrý výsledek. Musíme si dávat neustále pozor," míní zkušený trenér.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.60 - 3.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - Villarreal CF  (čtvrtek 21:05)
Lyon i Villarreal hledají útěchu po menší krizi, kterou si oba soupeři procházejí. Najít by ji mohli v Evropské lize, která oba populární celky svedla dohromady. Lyon si musí dát pozor, protože Žlutá ponorka má na kontě nejvíce gólů a nejvíce výher v Evropské lize.

Lyon má před sebou hodně velký úkol a extra motivaci, proč postoupit. Finálový souboj se totiž odehraje právě na jeho stadionu, u čehož by samozřejmě domácí hráči nechtěli chybět. K tomuto snu ale vede dlouhá cesta, která začíná u velmi náročného soka. Lyon se v minulém ročníku dostal do semifinále a tuto fázi by nyní rád minimálně napodobil.

V rámci dosavadních bojů za sebou v hodně náročné skupině nechal Everton a nestačil trochu překvapivě na italskou Atalantu, za níž skončil o tři body na druhém místě. Přelom roku se Lyonu rovněž povedl a připisoval si jedno vítězství za druhým, ale poslední dobou jej štěstí trochu opustilo. Za pět posledních soutěžních duelů prohrál francouzský celek už třikrát a pokaždé dostal alespoň dvě branky.

Naposledy jej na domácí půdě zesměšnilo Stade Rennes, které domácímu favoritovi nadělilo dvě branky. I kvůli tomuto zaváhání se Lyon stále pohybuje kolem čtvrtého místa, což mu samozřejmě nestačí. Navíc se jeho ztráta na první Paris Saint-Germain zvýšila na současných 17 bodů. Přesto z hráčů před duelem v evropských pohárech čiší sebevědomí a nadšení pro hru.

Ofenzivní tahoun Maxwel Cornet mimo jiné prohlásil: "Víme, že jsme v poslední době trochu ubrali a zklamali své fanoušky, zvláště v minulém kole jsme měli na víc. To ale musíme nechat za sebou a soustředit se jen na nadcházející utkání. Evropská liga je pro nás hodně důležitá a chceme v ní dojít daleko. Samozřejmě je pro nás motivací také místo finálového zápasu, ale k tomu vede dlouhá cesta," dodal mladý hráč.

Villarreal se rovněž pral velmi statečně a snažil se zlepšenými výkony nechat zapomenout na nevyrovnanou etapu pod vedením propuštěného trenéra Frana Escriby. To se jeho nástupci, mladému trenérovi Javimu Callejovi, začalo téměř ihned dařit. Jenže poslední dvě kola nejvyšší španělské ligy byla pro Žlutou ponorku opět mírným zklamáním, neboť si ambiciózní celek nepřipsal ani jeden bod.

Po porážce od Realu Betis nestačil na domácí půdě ani na Alavés, který si odvezl snadné vítězství 2:1. Žlutá ponorka trochu pyká i za odchod střelce Cédrica Bakambua, který již působí v Číně. A jeho náhrada, Roger Martínez, se zatím plně neadaptoval. V minulém ročníku se tato fáze stala pro Villarreal tou poslední, neboť Španělé nestačili na AS Řím. Jinak ale mají na kontě nejvíc vstřelených branek a nejvíc výher za dosud odehraných devět let Evropské ligy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.56 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Partizan - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 21:05)
Plzeňští se po čtyřech letech představí ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Souboj druhého kola s Partizanem Bělehrad svěřenci Pavla Vrby zahájí ve čtvrtek v srbské metropoli. Pro oba týmy to bude premiérové soutěžní utkání v roce 2018.

Suverénní lídr české nejvyšší soutěže vyhrál podzimní skupinu EL před bukurešťským FCSB, Luganem a Beerševou. Srbský mistr obsadil druhé místo v konkurenci Dynama Kyjev, Young Boys Bern a Skënderbeu.

"Jsou hodně rychlí, hlavně po stranách. Mají šikovné hráče na balonu. Rádi bychom dali gól a nebudeme chtít nějak bláznit a hrát nahoru dolů," řekl obránce Lukáš Hejda novinářům před odletem. "Čeká nás hodně zajímavý, technický a útočný mančaft s velmi zajímavým útočníkem (Léandrem Tawambou)," doplnil brankář Aleš Hruška.

Viktoria, která už v letech 2013 a 2014 dokázala postoupit do osmifinále Eropské ligy, v zimní přípravě šestkrát vyhrála, jednou remizovala, ale také utrpěla dva debakly: ve Španělsku podlehla 0:5 Salcburku a 1:5 čínskému celku Šanghaj Šen-chua. "V té přípravě je to těžké. Porazíme 5:1 Legii, pak prohrajeme 0:5, je to tam takové nahoru dolů. Hraje roli únava, ze které pramení chyby," vysvětlil Hejda.

Partizan se na kyperském soustředění utkal i se dvěma českými soupeři, Liberci podlehl 1:2 a Teplice porazil 2:0. "Bude to o nás, ne o Plzni. Rozebereme si, jakým způsobem hrají, ale nebudeme se jim přizpůsobovat. Musíme utlumit silné stránky soupeře a předvést svou hru," uvedl pro klubový web trenér Partizanu Miroslav Djukič, jehož tým se do vyřazovací fázi EL dostal poprvé po 12 letech.

"Každý od nás očekává, že Viktorii vyřadíme. Ale jsou extrémně dobrý tým, přestože nemají v Evropě tak velké jméno. Musíme být pokorní a doma uhrát co nejlepší výsledek pro odvetu," přidal záložník Marko Jankovič.

Plzeňští se musejí připravit i na bouřlivé prostředí na stadionu pro téměř 33 tisíc fanoušků, kteří patří mezi nejproblémovější v Evropě. Fanklub má přezdívku "Hrobaři" a radikální frakce často bojují i mezi sebou. Partizan kvůli řádění diváků musel v této sezoně Evropské ligy hrát dva zápasy před prázdnými tribunami. Stejný trest od UEFA hrozil i pro duel s Viktorií, ale srbský klub nakonec vyvázl jen s pokutou.

"Chvíli bylo ve hře, že bude stadion uzavřený, čehož jsme se báli. Bouřlivá atmosféra je pro fotbalistu nejlepší, co může být. Těším se," konstatoval Hruška.

Čtvrteční utkání v Bělehradě začne ve 21:05 pod vedením řeckých rozhodčích v čele s Tasosem Sidiropulosem. Přímý přenos nabídne televizní stanice ČT2.
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Stojkovič - Vuličevič, N. R. Miletič, Mitrovič, Uroševič - Jevtovič (Zdjelar), Pantič, Tošič, Jankovič - Ivanovič, Tawamba.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Krmenčík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.24 - 2.81
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FCSB - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Výkony Lazia Řím se v poslední době trochu zhoršily a tým trenéra Simoneho Inzaghiho bude usilovat o zlepšení reputace v Evropské lize. Čeká ho jednak dlouhá a náročná cesta do Bukurešti, ale především nevyzpytatelný domácí celek FCSB.

Rumunský celek FCSB, dříve známý jako Steaua, čeká hodně náročné utkání. Do Bukurešti se vydává římské Lazio, které možná neprožívá optimální chvíle a jeho forma trochu opadává, ale přesto jsou hosté favority. A to možná i z hlediska historických tabulek. Rumunský celek už sehrál s italskými protivníky 13 duelů, ale vyhrát nedokázal ještě ani jednou.

Ani Lazio ale není zrovna v ideální formě a za poslední čtyři duely s rumunským oponentem se radovalo z výhry jen jednou. FCSB už čtyři poslední duely po sobě nepoznala přemožitele. Domácí hráči možná mají v nohách méně naběhaných kilometrů a v tomto roce sehráli jen dva soutěžní duely, ale na jejich sebevědomí se to nijak negativně neodrazilo.

Záložník Cristian Tanase ostatně o Laziu na tiskové konferenci řekl: "Jsme si vědomi jeho kvalit, je to velmi dobrý a zkušený tým. Hraje fyzicky náročný fotbal, s nímž neudrží krok každý. Ale jedno je jisté - i když je to dobrý soupeř, není to top tým jako třeba Real Madrid. Nejdůležitější je, abychom doma neprohráli, protože pak by byl postup už hodně komplikovaný. Doma se nám hraje dobře a věřím, že to bude mít svůj účinek. Nemyslím, že Lazio nasadí všechny opory, i když o nějakém podcenění z jeho strany nemůže být řeč."

FCSB je aktuálně na druhé příčce v domácí soutěži, Lazio naopak klesá. Už čtyři duely včetně prvního semifinále Coppa Italia už Biancocelesti nevyhráli, třikrát z toho prohráli. V minulém kole se jim opět nedařilo podle představ. Nad Neapolí sice Lazio díky brance de Vrije ve třetí minutě vedlo, ale po změně stran se jeho hra rozsypala. Partenopei toho využili a nadělili soupeři čtyři branky.

Lazio Řím i kvůli tomu spadlo až na pátou příčku, která skýtá naději pouze na Evropskou ligu. Nic ale není ztraceno, neboť na třetí Inter Milán ztrácí tým trenéra Inzaghiho jen dva body. Lazio na cestě do vyřazovací fáze dokázalo vyhrát skupinu K, ve které se potkalo s Nice nebo Zulte Waregem. A pokud chce pomýšlet na postup, nesmí soupeře podcenit. Alespoň si to myslí Cristiano Bergodi.

Někdejší hráč Lazia a trenér Steauy řekl: "Steaua vždy byla takovou obdobou italského Juventusu. Současný kádr, kromě finančních a sportovních problémů, trpí hlavně ze standardních situací. Tudy by mohla vést cesta Lazia. Rozhodně ale Biancocelesti nesmí soupeře podcenit, protože jeho způsob hry je hodně náročný a nepředvídatelný. Také atmosféra na jeho hřišti je hodně vznětlivá."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.16 - 3.41 - 1.97
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Crvena Zvezda - CSKA Moskva  (úterý 18:00)
Vůbec poprvé v historii se na pohárové scéně potkají dva z nejslavnějších srbských a ruských klubů. Vyřazovací fázi letošního ročníku Evropské ligy odstartují Crvena Zvezda a CSKA Moskva, v prvním duelu bude mít výhodu domácího prostředí bělehradský celek...

Domácí zatím suverénně vládnou srbské lize, na podzim z dvaadvaceti duelů prohráli jediný a mají devítibodový náskok na městského rivala Partizan. Spokojenost musí panovat i s vystoupeními na evropské scéně - tým zvládl všechna čtyři předkola Evropské ligy, postupně vyřadil Florianu, Irtyš, Spartu a FK Krasnodar a v základní skupině si na něj nepřišly ani BATE Borisov a 1. FC Köln.

Crvena Zvezda dala ve skupině jenom tři góly, i to jí ovšem stačilo k tomu, aby doprovodila Arsenal mezi nejlepších 32. V úterý odehraje letošní patnáctý pohárový duel, více jich bělehradský klub během jedné sezony ještě nikdo nesehrál. Do jarní fáze pohárů se přitom kvalifikoval poprvé po dlouhých 26 letech.

Crvena Zvezda o víkendu odstartuje druhou polovinu letošního ročníku srbské ligy a její hráči tak za sebou mají kompletní přípravu. Během ní se s jedním ruským klubem potkali, když sehráli přátelský duel se Zenitem Petrohrad.

"Zápas s tak silným klubem pro nás byl velmi užitečný. Mají silný tým a patří mezi favority na vítězství v Evropské lize. Dle mého názoru jsme odehráli dobrý zápas," vzpomíná obránce Dušan Anđelković na týden starou prohru 0:1.

Domácí tým v průběhu zimy oslabil Guélor Kanga, který přestoupil do pražské Sparty, v sestavě by pak mohl chybět nejlepší střelec Richmond Boakye, jehož limituje bolavé lýtko.

Jarní fáze ruské ligy začíná až začátkem března a fotbalisté CSKA tak ještě nebudou úplně rozehraní. Spoléhat se ovšem mohou na velmi dobrou venkovní formu, včetně předkol letos netradičně vyhráli pět venkovních zápasů Ligy mistrů v řadě a padli až v prosinci na půdě Manchesteru United.

V průběhu ledna navíc armádní klub získal velkou posilu, když se z Leicesteru vrátil v Rusku vyzkoušený útočník Ahmed Musa.

CSKA možná bude chybět zraněný Aleksej Berezuckij, zlomený kotník měl Georgij Ščennikov a k dispozici určitě nebude útočník Aaron Samuel Olanare, jehož testuje Amkar Perm. Po zlomenině nohy se už rozehrává záložník Georgi Milanov.

"Už jsme hráli na několika velkých stadionech a s atmosférou jsme nikdy neměli problémy. Navíc na stadionu budou i naši fanoušci. Sám moc dobře vím, jak fanaticky srbští fanoušci podporují svoje týmy, ale pro nás to nebude problém. Nebudeme se bát. Čeká nás skvělý zápas!" těší se Milanov na srbské prostředí.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.79 - 2.95 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (76)

Přidat komentář
Elliasson

Fotbalově to bude strašný zápas, v hledišti však úžasný. Celkově tipuji postup pro CSKA.

Reagovat
PISTOLERO

Tip 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA papirove lepsi, jelikoz sli do EL diky nepostumu v LM. Cekam a doufam ve vyhru, aby nemuseli doma nic dohanet.

Reagovat
penepi

1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Tj jasne, kdyz jim fandis.

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak jsem si po dlouhé době vsadil na PV 0:1, tak snad to vyjde

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mam strach ze ten nas Arsenal bude dnes tragedia jedine ze by Welbeck prekvapil kazdopadne to bude zaujmavy zapas

Reagovat
smazaný uživatel

Vysila to Nova Sport 1, parada. Kriz by bejt moh. Je podcenej.

Reagovat
smazaný uživatel

presne toho sa bojim X urcite kuknem

Reagovat
Spasitel

1X za ten kurz sa musí Z posledných 22 zápasov doma prehrali iba raz

Reagovat
smazaný uživatel

tak uz prehrali druhy nakonec som dal handicap 2:0 dobre som urobil aj ked som trpol tu jedenastku, len ju neskutocne zle kopol ten hrac a ospina vychytal. Myslim ze cech by to nechytil :-(

Reagovat
Frick

http://www.eurofotbal.cz/clanky/gambrinus-liga-8-kolo-29771/?nocount=1#forum

DISKUZE O ZOH MIMO HOKEJ

http://www.eurofotbal.cz/clanky/ondrasek-podepsal-ve-wisle-krakov-smlouvu-na-tri-roky-316850/?forum=1#forum

DISKUZE O HOKEJOVÉM OLYMPIJSKÉM TURNAJI

-------------------------------------------------------------

Včera jsem se po tom pídíl já a informaci dostal, tak ať i jiní ji dostanou,

Reagovat
smazaný uživatel

Parada nektery ty zapasy. EL je super.

Reagovat
JackDaniels.
Reagovat
dinss

Hodně zajímavá posila. Asi si ho koupím v FMku.

Reagovat
Mustang™

Jak může hráč, který už pravidelně nastupoval v La Lize, najednou takhle dopadnout?

Reagovat
JackDaniels.

Neviem, kazdopadne vyborna posila, v tom kadri je teraz velm8 kvalitna konkurencia, zacinam sa bat...

Reagovat
Gedofrey

Allez l'OM. S Gustavem a Thauvinem snad bez problémů 2:0. A ještě snad něco trhne Lyon. Nikdo nepotřebuje, aby se začali soustředit jen na ligu

Reagovat
Seydou Doumbia

potkáme se ve finále

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm braga je silna (nejen tento rok) , a u nas na Stadionu ma byt skoro prazdno...jenom 14 000 lidi, i kdyz se listky prodavali za babku. Je to dost vtipny že se bojuje o Evropu a všichni ji chtěli a zatím nikdo na EL na Velodrome nechodi. Příště doufam že nalosujeme nekoho velkeho jako ej Arsenal nebo AC aby lidi fakt přišli. Očekavam težky zápas ale snad 2:1

Reagovat
Seydou Doumbia

To je nějaký protest nebo EL vám je málo?

Reagovat
smazaný uživatel

Protest to neni. Spíš zatím dost nedocenění EL a dalsi duvody: za 1) v 19:00 vykop, spousta lidi nestiha kvuli práci, 2) zároveň jde o Bragu která absolutně nic nevyvolavá, kdyby to byl třeba alespon Everton jako předtím v případě Lyonu tak by ten hype byl mnohem větší. 3) v EL jsme ve skupině předvaděli hrozny vykony, a šílenou nudu takže žadna reklama na fotbal 4) od příštího kola už přijde ale určitě vic lidi - Přes to všechno je to ostuda. Zvlášt když ty lístky byli fakt za levno.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok tak jsme meli klidne vyhravat už 5,6 :0

Reagovat
Free_player

Aby dneska hráčům Arsenalu v tý kose nazamrzly nohy jak je to ''někdy'' ve vyřazovací části jejich zvykem

Reagovat
smazaný uživatel

Atalanta bude asi vyčerpaná, keďže podľa NOVA Sport hrá dva zápasy v ten istý deň a druhý dokonca hneď po skončení toho prvého so Sporting CP.

Reagovat
ttopi

A opravdu si myslíš, že to NOVA tvrdí vědomě? Není třeba možné, že se jen spletli????

Reagovat
smazaný uživatel

Atalanta Bergamo - Sporting CP, tak to stálo v ich upútavke na dnešné kolo EL, čiže vedome.

Reagovat
Zark

Kktští amatérisové na té nově.

Reagovat
Jeňa

Snad prohra Salcburgu a AEK v kombinaci s body do koeficientu od Plzně

Reagovat
martin1

Reagovat
ratusek

Tak to je pěknej hnus jakej gol neuznali ted Sportingu

Reagovat
havrys99

AMN na CM, to bude slast ale Sead zase sedí, zatím musí být něco víc

Reagovat
Mönchengladbach

Arsenal zatím docela válec. Škoda, že hrajou proti takovým sympaťákům.

Reagovat
Bakary3

Vzdyt ten souper na to nema..

A to nemluvim o tom, kdyby v ty paty minute toho tupce Mustafiho vyloucil - za me faul, byl tam pozde a utocnik nemohl pokracovat v behu, protoze by dostal silene nalozeno.

Faul nepiskl jen proto, ze si nevedel rady, co s tim a jestli ho ma vyloucit...

Reagovat
andrew96

Michy je skvělý komplexní útočník. Umí být silný v souboji, obejít hráče jeden na jednoho, kvalitně vystřelit, zakončit hlavou...škoda, že bude v Dortmundu jen půlrok.

Reagovat
andrew96

Paráda Uchy udělal 3/4 gólu, vybojoval čistě míč, neukvapil se, dobře rozehrál do strany na Piszcze, ten pěkně přihrál. A Schuerrlemu ještě přijdu na chuť.

Reagovat
andrew96

*Michy. Autokorekce je zlo.

Reagovat
Frantszek

jedeš si vlastní ligu .. Michy taky

Reagovat
smazaný uživatel

Schürrle

Reagovat
FCSL

SuperMario

Reagovat
Frantszek

Athletic válec. Spartak je kdo?

Reagovat
andrew96

Toljan Naivní jak žáček.

Reagovat
FORZAMILAN

Atalanta paráda a ten support co tam mají

Reagovat
10

Reagovat
Frantszek

Reagovat
andrew96

Fanoušci skvělí. Ale první gól z ofsajdu.

Reagovat
Slejdy

Reagovat
Frantszek

Atalanta si dělá prdel z BvB, kdo by to byl kdy řekl

Reagovat
Shevchenko

Vzhledem k podzimním výkonům v Evropě se to dalo čekat.

Reagovat
smazaný uživatel

To je v p..i toto!

Reagovat
FORZAMILAN

Iličič to otočil ....tam jsou slyšet celej zápas akorát italský tifosi

Reagovat
andrew96

Toljan dolů, okamžitě.

Reagovat
FORZAMILAN

Milan goooooooooooooooooooooooooool na horký bulharský půdě

Reagovat
Frantszek

Michy je bůh nee

Reagovat
andrew96

Reagovat
FORZAMILAN

To je player jak sviňa tenhle frajer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Majk91

Oplatilo sa podavat live otocky Sociedad a Sporting

Reagovat
Frantszek

Socky -Salzburg 2:2

Reagovat
Majk91

dal som predcasne vyplatenie asi v 85 minute, mal som tusaka ze to nakoniec poseru

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Sporting hlavně. Já měl neprohru dokonce

Reagovat
Majk91

ja som stavil na vyhru Sportingu cez polcas, tam bol nejaky 7,7 kurz, to proste trebalo skusit a za 10 minut bolo hotovo

Reagovat
REPLIKATOR

Goooooooooool

Reagovat
off-olda

Michyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Reagovat
smazaný uživatel

Michyyyyy

Reagovat
smazaný uživatel

Götze, Pulisic, Schürrle Toljan, Castro, Weigl Sokratis za bojovnosť

Reagovat
smazaný uživatel

Sokratis se konečně zvedl

Reagovat
smazaný uživatel

Už bolo načase.

Reagovat
andrew96

Batsmaaaaaaaaaan!

Reagovat
smazaný uživatel

Michy 3z/5g, lepšie jak namachrovaný Auba

Reagovat
smazaný uživatel

Zase neplaš

Reagovat
Frantszek

Aspoň trochu euforie do té mizerie se vnést musí. Nech ho bejt, ať se raduje. Michy na hrad!

Reagovat
smazaný uživatel

Toljana poslat do prdele, ten na to nemá od začátku...

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
PaulinhoTheGunner

Tvl to je retard ten Hruška

Reagovat
didosh

Pojebany Salcburk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele