Duch Howarda Kendalla, část první: Jeden ze tří mušketýrů

25.10.2015, 23:16
Životopisy
Když Sir Matt Busby odešel roku 1994 na věčnost, Everton měl tu čest být prvním návštěvníkem posmutnělého Old Trafford. Před týdnem, o více než 20 let později, si Manchester United s Toffees role prohodil u příležitosti úmrtí dalšího z velikánů trenérského řemesla. Dalšího strůjce perfektně namazaného stroje, jehož životnost mohla být klidně delší, nebýt obří tragédie...

Evertonská fanouškovská základna prožívá beze zbytku frustrující rok. Jako by snad nestačily současné trable, minulé umístění v druhé polovině tabulky a letní zklamání nad jednáním Johna Stonese, nyní všechny zčistajasna zasáhla náhlá smrt nejváženějšího manažera klubové historie.

Šok to byl vpravdě nemalý, Kendall se ostatně nedožil ani kulaté sedmdesátky. Jen před pár dny čile poskakoval v autobuse s fanoušky a ještě o této reprezentační pauze psal pln optimismu svůj pravidelný sloupek pro Liverpool Echo.

Nakonec ho minulou sobotu zradily bolavé kyčle, respektive infarkt, který utrpěl po převezení do nemocnice. Posledním zápasem, který naživo zhlédl, bylo přiléhavě liverpoolské derby. Zemřel obklopen svými nejbližšími, jež po léta naplňoval osobitým humorem a přirozeným elánem.

Kendall zůstal do smrti vděčný svým rodičům, že se ho na startu hráčské kariéry rozhodli coby vyjukaného 15letého hocha podpořit ohleduplným přesunem ze severovýchodu Anglie do 220 kilometrů vzdáleného Prestonu. On sám později pro Everton učinil v podstatě totéž, až se jméno Howarda Kendalla v očích mnoha fanoušků de facto stalo synonymem k Evertonu FC. Goodison Park navzdory svým kořenům pojal za svůj bezvýhradní domov a Newcastle, vlastní dětskou lásku, dokonce v pozdější fázi manažerské kariéry odmítl převzít.

Novinář David Prentice nedávno připomínal, jak kdysi Kendall na slavnostním galavečeru odmítl usednout, dokud všechny červené ubrousky na jeho stole nebyly nahrazeny modrými. Napůl vážně, samozřejmě, ale v zájmu ilustrace jeho nátury jde o dobrý příklad. Za všech okolností soutěživý a pro každou legraci, Kendall nachází své čestné místo i v srdcích fanoušků konkurenčního Liverpoolu. Ačkoliv to byl právě on, kdo se zasadil o přerušení famózní dominance Reds 80. let, a kdo dovedl Everton k ojedinělému hattricku výher v derby.

Bývalý obránce LFC Jamie Carragher ve svém sloupku přiznává, že Kendallovi vděčí za plno krásných vzpomínek. Různá liverpoolská fóra byla zaplavena upřímně znějícími kondolencemi. Na blogu The Anfield Wrap vyšla krásná 'óda na nepřítele, kterého není příliš těžké snášet'. A tak dále, a tak dále.

Míra uznání, jakého se Kendallovi posmrtně dostává, vskutku vypovídá o lecčems podstatném. Gary Lineker na Twitteru opětovně zopakoval, že nikdy nenastupoval za lepší tým než právě onen Everton. A to se do slovutné Barcelony vydával po jedné jediné, navíc zrovna liché sezoně 1985/86.

Kendalla si velmi váží v Birminghamu, kam se na tři roky uchýlil již jako vysloužilá hvězda EFC. Třebaže do druhého největšího anglického města přicházel výměnou za mladého miláčka davů Boba Latchforda, a třebaže v Birminghamu přišel ke zlomené noze, Kendall si nakonec tak jako tak získal respekt fanoušků Brum, z nichž někteří by ho prohlásili rovnou za nejlepšího záložníka v klubové historii.

Kendalla si velmi váží rovněž ve Stoke-on-Trent, kde tamější City svou pracovitostí a organizačními schopnostmi pomohl roku 1979 vrátit do první ligy. Tehdy už 32letý štítový záložník byl stále schopný vybičovat se k rozdílovým výkonům a většina fanouškovské základny Potters proto v době jeho nečekaného odchodu pevně věřila, že by ještě zvládl zaválet i na nejvyšší úrovni.

Kendalla si dál velmi váží také v Blackburnu, kde v 33 letech poněkud předčasně a zprvu krkolomně nastoupil dlouhou štreku za reputací prvotřídního manažera. U Rovers Kendall stanovil dodnes platný rekord o osmi ligových výhrách v řadě a skrze památnou 15zápasovou sérii neporazitelnosti je ihned na první pokus dovedl zpět do druhé ligy.

Kendalla si velmi váží dokonce i v Bilbau, kde se navzdory automaticky ztíženým podmínkám pro cizince uvelebil na necelé tři roky. Kendall si plnými doušky užíval baskický venkov a bydlení přímo v prostorách tréninkového centra Athletiku, který nejprve zachránil před sestupem, aby ho vzápětí ve svých dvou plných sezonách dovedl na krásnou čtvrtou, respektive sedmou příčku.

Co nakonec Kendallův kult jedině vhodně dokresluje, to je nepřeberné množství ochotně sdílených historek (jako této), které ho zpravidla vybarvují jako mimořádně srdečného a otevřeného člověka. Člověka z masa a kostí.

Jako postava fotbalové scény byl Kendall bezesporu neobyčejný. Roku 1964 coby 17letý teenager stanovil rekord pro nejmladšího účinkujícího ve finále FA Cupu a nakonec dorostl do jednoho z nejlepších Ostrovanů, kterým se nikdy nedostalo možnosti reprezentovat svou zemi. V manažerské pozici ovládl ligu, FA Cup i Pohár vítězů pohárů ještě před dovršením čtyřicítky a dodnes zůstává posledním Angličanem, který dovedl domácí klub k triumfu v evropském poháru.

V civilu však přesto Kendall nikdy nežil v pomyslné bublině, kterou se dnes obklopuje celá řada profesionálů. Neměl problém vkročit do liverpoolské hospody a při nenucené interakci s příznivci úhlavního rivala tlumeně slavit góly soupeře. Neměl problém zahájit rozhovor na tréninkovém hřišti, pokračovat v něm nad sklenkou vína a dokončit ho v sauně klubového centra.

Nakonec se zdá, že to jediné, s čím měl Kendall kdy problém, byl pětiletý zákaz účinkování anglických klubů v evropských pohárech, který následoval notoricky známou heyselskou katastrofu, a konkrétně Evertonu upřel jedinečnou možnost vytěžit maximum z nabyté fazóny.

Everton roku 1985 měl dle mnohých očitých svědků veškerý potenciál k triumfálnímu dobytí kontinentu; namísto toho se zhrzený Kendall odporoučel do Španělska a při opakovaném vstupu do důvěrně známé řeky v 90. letech si už bohužel jen kazil svůj nablýskaný odkaz.

Na jeho budování přitom začal pracovat už coby aktivní fotbalista, a právě v té - neméně památné - éře se sluší naše celé vyprávění zahájit...



obrázek
'Svatá trojice', elegantně zdobící líc Goodison Parku. Zdroj: liverpoolecho.co.uk




Tak trochu jako Beatles

Když měli loni v říjnu rozhodnout o tom, komu bude zasvěcen speciální 'retro den', měli fanoušci Toffees docela jasno. Namísto devíti legendárních čísel devět (počínaje Dixiem Deanem) a největších kapitánů evertonské historie totiž z více než 50 procent hlasovali pro třetí možnost: poctu takzvané 'Svaté trojici' záložníků ve složení Kendall-Ball-Harvey.

Překvapení to nebylo pražádné. Vzpomínání na diktát zmíněného trojlístku zůstává dodnes oblíbenou činností všech modrých romantiků, stejně jako se rády načrtávají také různé paralely. Původně měli do 'nové Svaté trojice' dorůst Rodwell, Fellaini a Barkley, loni v listopadu zase manažer Martínez spatřoval věrnou reinkarnaci původního ansámblu v trojce McCarthy-Barry-Barkley.

"Jejich souhra byla nepřekonatelná, byli naším velkým tajemstvím. V očích zbytku země šlo o nedoceněné hrdiny, ale to bylo v pořádku - byli naši a my se neradi dělíme," vrací se do 60. let minulého století fotbalový historik David France a naráží přitom na bizarní skutečnost, že z onoho famózního tria v reprezentaci prorazil pouze Alan Ball. Harvey s Kendallem se složili na jediný start.

Všechny tři spojovalo především jedno: vzrůstem dokupy nebudili přílišný respekt (Ball byl dokonce kvůli své výšce odmítnut na testech v Boltonu), osobní souboje jim však nijak cizí nebyly. O míčových dovednostech se snad ani bavit nemusíme. Velká část jejich komunikace probíhala na telepatické úrovni; na trénincích se při hře 5 na 5 vždy stavěli k sobě a jeli bleskurychlé narážečky z jednoho dotyku, výrazný to herní prvek tehdejšího Evertonu.

"Manchester United měl svou vlastní 'Svatou trojici' v Georgi Bestovi, Bobbym Charltonovi a Denisu Lawovi, ale jakkoliv i v jejich případě šlo o výjimečné individuality, společně si nikdy nesedli tak jako naši," míní France a mimoděk načrtává paralelu s jiným liverpoolským triem ve složení Lennon-McCartney-Harrison. Všichni skvělí muzikanti sami o sobě, ale pohromadě ještě lepší.

Podobně jako v hudební kapele zná každý svou úlohu, také jednotliví 'Tři mušketýři' disponovali lehce odlišnou výbavou. Colin Harvey vynikal zejména na přihrávce. Jeho škála variant doručení balonu ke spoluhráčovým kopačkám byla široká jako málokterá, což se obzvlášť hodilo vzhledem k jeho očividným rezervám v zakončení.

Alan Ball, nejmladší člen zlatého anglického výběru z MS 1966, pro změnu definoval moderního záložníka své doby a dnes by se zřejmě bez problémů kvalifikoval jako 'box-to-box středopolař'. V jednu chvíli jste ho viděli vyhrávat balon ve vlastním vápně, za okamžik už zakončoval v pokutovém území soupeře. Ballova výdrž brala dech, a to navíc platil za hráče s nejjemnějším prvním dotykem široko daleko. Jeho velkou devízou byla všestrannost, pro niž také na zmíněném šampionátu zazářil v roli pravého křídla. Ve finále hravě proháněl i tak skvělého beka, jakým byl Karl-Heinz Schnellinger.

Sám Kendall považoval Ballovu živelnost za výsostní klíč k natolik parádní spolupráci celého tria, mnoho pamětníků by však nesouhlasilo a takovou důležitou funkci raději přisoudilo jemu. Kendallova síla spočívala v precizním obranném zákroku a bezchybném čtení hry; povětšinou sedával nejhlouběji ze všech a spolehlivě udával rytmus šlapajícího tělesa.

Kendall nikdy nepatřil k nejrychlejším borcům, zato vyspělým herním projevem se prezentoval odnepaměti. Proto nakonec Evertonu rovněž kapitánoval a dle četných pamětníků slabší kádr mnohdy podpíral na vlastní pěst. Nebýt jeho heroických výkonů v roli hlavního ochránce defenzivní linie, ročník 1972/73 se prý klidně mohl ukázat být sestupovým.

Tou dobou už 'Svatá trojice' nic vytrhávat nemohla; v prosinci 1971 totiž byla násilně roztržena nečekaným prodejem Alana Balla do Arsenalu. Sám univerzál o probíhajících jednáních do poslední chvíle neměl tušení a zabránit černým Vánocům tak nebylo v jeho silách. Toffees za něho koneckonců dostávali toho času rekordní britskou přestupovou částku.

I vinou náhlého rozpadu ikonického triumvirátu není těžké argumentovat, že toho Kendall, Harvey a Ball mohli pospolu dokázat o mnoho více. "V roce 1971 jsme měli vyhrát Pohár mistrů evropských zemích (ve čtvrtfinále se vypadlo kvůli pravidlu o vstřeleném gólu na cizím hřišti - pozn. red.), posléze by celý svět hovořil o 'Svaté trojici'. Mimoto taky prohráli finále FA Cupu 1968 s West Bromwichem - týmem, který o dva měsíce dříve v lize deklasovali 6:2," rekapituluje France.

"Myslím, že na výkonnostním vrcholu byli v sezoně 1968/69, ale když roku 1970 opanovali ligovou soutěž, byli už většími profesionály," přemítá autor mnoha ceněných publikací s evertonskou tématikou. "Potom byl najednou všem dnům konec a kádr se zničehonic rozpadl, ale to je dělá ještě lepšími," míní dále France. Zase, tak trochu jako Beatles.

O leckterém fotbalovém kolektivu se již v minulosti napovídalo, že byl týmem jednoho muže. To Gordon West s ohledem na tehdejší Everton vynalezl zvláštní koncept tříhlavého mužstva. Sám prý 'Svatou trojici' mohl zdálky jen v klidu obdivovat, aniž by měl mezi třemi tyčemi příliš práce.

Na tom bezpochyby něco bude, ani to ale ještě neznamená, že by si chválu nezasloužili i jiní. Na levém křídle přece zářil John Morrissey, vpředu spolehlivě úřadoval kanonýr Joe Royle, vzadu vše jistil Brian Labone a na lavičce sedával zřejmě navěky nedoceněný Harry Catterick...



obrázek
Harry Catterick, Kendallův učitel-neučitel. Zdroj: the-newshub.com




Věčně nabručený pan Úspěšný

Šedesátá léta mají v dějinách anglické kopané své zvláštní místo. V první řadě samozřejmě hrdému Albionu přinesla historické zlato pro mistry světa, zároveň však také nabízela nezvykle vysoký počet klubů schopných válčit na úplném čele tabulky nejvyšší soutěže. Napříč celou dekádou nacházíme hned osm různých ligových šampionů a žádného obhájce.

S tím přímo souvisí rovněž dlouhý zástup výrazných a často charismatických postav trenérské scény. Na libovolném výčtu nejlepších britských manažerů 60. let budou s největší pravděpodobností figurovat Sir Matt Busby (Man Utd), Bill Shankly (Liverpool), Don Revie (Leeds), Bill Nicholson (Tottenham) či Joe Mercer (Aston Villa, Man City).

Kdo naopak v této elitní společnosti běžně schází, to je Harry Catterick; pan konzistentní, jenž z devíti relevantních sezon zakončoval mimo top6 pouze jednu jedinou (kdy takové selhání slušně kompenzoval zvládnutým dramatickým finále FA Cupu 1966) a dohromady v průběhu celých šedesátek nashromáždil více bodů než kdokoliv z výše jmenovaných.

Konkrétně mistrovská jízda s Kendallem jako protagonistou byla jaksepatří velkolepá. Již v září 1969 se Catterickův Everton symbolicky zasadil o konec obdivuhodné 34 klání trvající série neporazitelnosti Leedsu (jehož drsným stylem kouč otevřeně pohrdal) a díky suverénnímu finiši, kdy z posledních 12 kol nevyhrál pouze dvakrát, divže neukořistil rekord pro nejdominantnějšího anglického šampiona.

Harry Catterick - charakterově podobný strůjci anglického úspěchu na MS 1966, Alfu Ramseymu - si na Goodison Parku v důsledku zasloužil výmluvnou přezdívku 'pan Úspěšný' a nebylo by vlastně tak úplně od věci řadit ho v pomyslném žebříčku nejschopnějších vojevůdců 60. let nad Billa Shanklyho; upovídanou modlu z Anfieldu, jež se v 60. letech mohla pochlubit totožným výkazem (dvěma tituly a jedním triumfem v FA Cupu), a přece má na rozdíl od Cattericka místo v panteonu britských manažerů obyčejně rezervované.

Zásadní rozdíl mezi oběma generály z Merseyside spočívá v jejich kontrastním nakládání s okolím. Zatímco úderných hlášek nesmírně schopného řečníka Shanklyho byl tisk vždy plný, Catterick sám ochotně přiznával, že se mu PR hrátky příčí a veřejně se označoval za "nevrlého chlápka".

To na druhou stranu ani omylem neznamená, že by Catterick neměl co říct. Vždyť mimo jiné nadčasově orodoval za zeštíhlení nejvyšší soutěže o 42 účastnících, bil se za profesionální rozhodčí a všude, kudy šel, propagoval kultivovanější styl hry oproti tehdejšímu britskému standardu, který ztělesňoval třeba Norman Hunter přezdívaný 'Bites-yer-Legs' (Ukousne ti nohy).

Krom toho Catterick bojoval proti televiznímu vysílání a trval na tom, aby se jeho zahajovací jedenáctky vždy zapisovaly abecedně, nikoliv dle rozestavení. Své know-how si Catterick střežil jako oko v hlavě. A že vskutku měl co střežit. "V (mistrovské) sezoně 1969-70 jsme hráli parádní fotbal. Nedalo se říct, jestli to bylo 4-3-3, 4-2-3-1 nebo 4-1-2-3, byli jsme tak flexibilní. Formace šité každému jednotlivci na míru," píše na fóru Grand Old Team uživatel hullefc. Protřelý žurnalista Colin Wood dokonce tehdejší Everton označuje za jeden z nejlepších týmů v dějinách britské kopané.

Způsob, jakým Catterick svou mašinu udržoval v chodu, se přitom od pozdějšího Kendallova stylu nemohl více odlišovat. Oba stratégové možná sdíleli rodiště v County Durham, hráčskou minulost definovanou Evertonem a lásku pro kombinační kopanou (na Kendallovu filozofii ostatně navazovali Sir Alex Ferguson nebo George Graham), ne však přístup ke svým svěřencům.

Catterick si organizoval svůj vlastní boot camp - v hráčích nevyvolával pouhý respekt, nýbrž obyčejný strach. "Vždy jste přidali do kroku, když jste kolem něho procházeli. Strávil jsem pod ním šest let, udělal mě kapitánem. Ale co byl jako člověk zač, to vám neřeknu. Ani lidi, které zaměstnával, ho neměli rádi (Catterick proslul tím, že odmítal asistenta, na vše dohlížel sám - pozn. red.). Nás jako hráče děsil," vzpomínal Kendall na lodivoda, který měl na stadionu vyhrazené jedno místečko na tribuně, kde po každém nevydařeném utkání všechny hromadně peskoval.

Je přiléhavé, že jedním z největších kritiků Catterickova neortodoxního jednání byla zrovna opora jeho prvního mistrovského výběru ze sezony 1962/63, útočník Alex Young. Produktivní forvard sice pod nesmlouvavým trenérem odehrál nejlepší roky své kariéry, přesto s ním dle svých slov vůbec nevycházel a pravidelně startoval jen proto, že by Catterickovi jeho nestavění u veřejnosti neprošlo.

Catterickův problematický vztah s hráči byl dán mimo jiné tím, že nejevil takřka žádný zájem o cvičiště (ačkoliv tréninkový komplex sám navrhoval); soustředil se výhradně na dění na bojišti. To Kendall tréninkovými jednotkami doslova žil a od svých oveček si odstup nikdy udržovat nemínil. Přísný byl taky, to ano; ve skutečnosti nekompromisně pokutoval každou maličkost jako minutové zpoždění nebo protesty na hřišti. Zásadní rozdíl spočíval v tom, že Kendall následně klubovou kasičku vysypal, aby za uspořené peníze pozval celý mančaft na oběd. A s hráči se mimoto socializoval i individuálně - pokud se někde vyskytl nějaký problém, tak si prostě s dotyčným vše vyříkal nad pivem.

Přesto nelze uzavřít, že by Howard Kendall od svého první velkého učitele nic neodkoukal. Ba naopak, Catterick mu dal ten zdaleka nejužitečnější základ: přiměl ho k uvědomění si, že charakter je nadřazen ryzí herní kvalitě. 'Catt' na Goodison Parku postavil dva mistrovské týmy, které dělilo sedm let a spojovala pouze tři jména (Labone, Morrissey a brankář West), což úžasně vypovídá o jeho schopnosti citlivě namíchat tu správnou chemii v kabině, správně vyvážit kolektiv.

Právě to byl, shodou okolností, hnedka první velký úkol, který na Kendalla roku 1981 po příchodu k evertonskému kormidlu čekal. Sám kouč s odstupem času kroutil hlavou nad tím, že měl zpočátku angažmá k dispozici šest stoperů, osm středních záložníků, jednoho levého křídelníka a vůbec nikoho na pravou stranu. Umění nákupu toho ideálního zboží si musel osvojit okamžitě, protože s takto nevybalancovaným materiálem se vyhrávat jednoduše nedalo.

A tak si během následujících let vyzobal mimo jiné čtyři Liverpoolem nechtěné borce a vydal se na velkolepou cestu za relativní nesmrtelností. Harry Catterick zemřel kuriózně jen pár týdnů předtím, než Kendallův Everton dosáhl svého vrcholu. V březnu 1985, následkem selhání srdce při sledování zápasu Toffees...

Pokračování za týden

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (147)

Přidat komentář
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

inak okrem vdaky za tento clanok dakujem aj za odkaz o heyseli

Reagovat
Irek

Naprosto to same i ja

Reagovat
fajdax

Obdivuju, že si s tím dáš takovou práci i když si to přečte naprostý minimum lidí...

Reagovat
raduinho

Dobrá práce

Reagovat
smazaný uživatel

a to je zivot....autor ma muj respekt, perfektni clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelý článok

Reagovat
Swarley

A? to má jakože ještě pokračovat?

ale super práce, parádní článek

Reagovat
fantomas

Wtf nevim, jak se to stalo, ale tři odstavce zmizely no. Napraveno.

Reagovat
Swarley

jsem si nebyl jistej, jestli to takhle má být ukončeno nebo ne, ale to "A" napovídalo, že to asi bude nějaká chybka...

Reagovat
smazaný uživatel

,,Duch Howarda Kendalla, část první"

Reagovat
smazaný uživatel

*reakcia na Swarleyho

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on to napsal jako řečnickou otázku předpokládám :)

Reagovat
Swarley

nn, ono tam něco fakt chybělo, už je to opraveno

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelá práca a zaujímavé info.

Reagovat
Largo

Skvělý článek, perfektně se to čte Tome!

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
habinity

Busby ferguson a best to je manchester united...ziadny cantona beckham ronaldo giggs a neviem kto..busby si umna zasluzi naj respect vstal z popola a ako prvy anglicky tym vyhral pmez. jaj tak mi je luto tej tragedie united mohli mat este viac trofeji ako maju...mali najsilnejsi tym spolu z realom madrid..ale asi to tak malo byt a preto ten klub pretoho kto ho miluje je specificky..glory glory man united.

Reagovat
smazaný uživatel

united bez cantony jsou jako EF bez kokotu v diskusich...nedovedu si to ve skutecnosti predstavit

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Koho tohle zajímá?

Reagovat
smazaný uživatel

Takto dehonestovať taký pekný článok a niekto tu bude ešte o tom debatu rozvíjať. OMG

Reagovat
Mastný Chobot

ten anglický reprezentant by podľa mňa mohol byť Gibbs.

Reagovat
Swarley

Giroud je jasnej, teď jen najít toho druhého

Reagovat
r.mrazik

walcott

Reagovat
Infernoqt

čoveče, to byl první, kdo mě napad

Reagovat
Darren Fletcher

aj mne

Reagovat
Miguel19

To není hvězda.

Reagovat
r.mrazik

a u nas to jsou Ander a Juan

Reagovat
minoLFC

Giroud?

Reagovat
smazaný uživatel

Cazorla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
tweek

Kane nebo Rose

Reagovat
J0EL

Shaw na tuty

Reagovat
kiwwi

But Manchester United ace Shaw has flatly denied that he's one of them.

Responding to a message online, the 20-year-old said: 'It's not me so everyone can shut up now.'

Reagovat
J0EL

Heh, takze som to trafil vcelku dobre, ked ho podozrievali viaceri

Reagovat
I am Mancunian

shawik

Reagovat
smazaný uživatel

Vertonghen, Ramsey, Giroud, Shaw...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Darren Fletcher

u nas Smalling

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Mastný Chobot

Mourinho samozrejme bláto je, ale Pep žiadna louža nie je.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky je louže o fous lepší jak bláto

Reagovat
smazaný uživatel

Snad nemá Cartmanova máma ve škole internet, o tomhle se fakt hádat nechci.

Reagovat
Mastný Chobot

keby si sa tu každý deň nechcel na 50 príspevkov hádať o každej pičovine, tak to nerobíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiso byl vrah!

Rosický > Hamšík

Messi > Ronaldo

Čech > Buffon

Češky > Slovenky

USA > Rusko

Ježíš neexistoval.

Bůh není.

Náboženství jsou nesmysl.

Radikální islám je horší než nacizmus.

Zeman není špatný prezident.

Babiš > Kalousek

Chelsea > Manchester City

Mourinho > Guardiola

Sagan je přeceňovaný.

Fico > Kiska

Česko > Slovensko snad ve všem

EU sucks

Cola > Pepsi

Burger King > Mc Donald

Nvidia > ATI

Intel > AMD

Premier League > Primera Division

Premier League > Seria A

Premier League > Bundesliga

boxerky > slipy

biopaliva jsou podvod

feťáci patří do vězení

islám nepatří do 21. století

Praha > zbytek ČR

Paclík > Křetinský

Pilař > Krejčí

Necid > Lafata

PJ > Kily

yung > kiwwi

SImpsonoi > South Park

Simpsonovi > Family Guy

knížky > čtečka

Android > Iphone

Bill Gates > Steve Jobs

Rodina je pro společnost přínosnější než partnerství homosexuálů.

benzin > diesel

kolo > behání

hokej > fotbal

Ovečkin > Crosby

koupel > sprcha

chcaní > sraní

HJ > BJ

hamburger > párek v rohlíku

žaluzie > záclony

krysy > holuby

hip hop neni hudba

Reagovat
fff

Same kktiny, ale ci su lepsie kakaove rezy alebo horalky, to sa neriesi.

Reagovat
smazaný uživatel

Mila je naj

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Ty co? Horalka?

Reagovat
smazaný uživatel

Horalky byly super, jenom už mi poslední dobou přijdou málo arašídové a tak nějak napiču.

Reagovat
smazaný uživatel

Neviem, podla mna su take iste, akurát mas o trochu ine chute, ked si dospel .., inak cital som, ze v CR je najoblublenejsi keks slovenska Mila, v SR Horalky

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mastný Chobot

milu som kedysi zbožňoval, ale neviem, či ju už robia inak alebo som sa jej proste len prejedol. To isté s horalkami. Ja milujem margotku, kávenky (ako jeden z mála zjavne), milky way a top top top pre mňa zostane navždy guaranová deli... škoda, že ju už nerobia.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som zavisly od sladkosti, cize ... inak Margot je veeeelmi sladka a tu len obcas

Reagovat
fantomas

Margotku sem mel vzdycky problem snist celou na jeden zatah. Doted obdivuju ty, co to dokazou. :))

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, aj ja niekedy, ale dokazem to, ked mam velku chut

Reagovat
fantomas

Zas on taky neni žádnej zločin schovat si půlku na zejtřek, spíš naopak

Reagovat
smazaný uživatel

Jj

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

v tom zas moc problém nevidím, mám spíš opačný problém, že naprostá většina podobných výrobků mi přijde jako jednohubky a ani si je nestihnu užít

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, ale Margot je vynimka

Reagovat
fantomas

Tak to platí pro většinu věcí, ale určitě ne pro margotku.

Reagovat
smazaný uživatel

Jednu před zápasem, dvě po. Bez problémů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Nadčlověk

Reagovat
pospech11

Tak bouchnu klidne i dve a jeste si dam Fidorku

Reagovat
smazaný uživatel

deli hocijaká je super

Reagovat
smazaný uživatel

kávenky

Reagovat
I am Mancunian

potom, ze mate dokazene zuby

Reagovat
Maresma

Reagovat
smazaný uživatel

to by jsi ale potom nemohl jíst a pít nic, co by to bylo za život, milý Samo?

Reagovat
smazaný uživatel

To je blbosť

Reagovat
smazaný uživatel

ledové kaštany, bílé a marcipán

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Mila patři do TOP 10 nejvíce nezdravých cukrovinek, co se u nás v ČR prodávají, tomu věř..proto je tak dobrá

Reagovat
smazaný uživatel

Preco nezdravých? Viac nezdravých ako snickers, mars, deli atd? Tomu neverim

Reagovat
smazaný uživatel

* Vyvolení > Big Brother

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nejhorsi je, ze vetsina z toho je pravda jenom teda Jezis doopravdy existoval, to bys jako vseznalec taky mel vedet

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem rád, že se z 90% s tebou neshodnu, docela mě to utvrzuje v tom, že si to myslím správně.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak hlavně že jsi to pochopil

Reagovat
smazaný uživatel

Prebehol som si to a Ty Tom fakt nie si normalny

Reagovat
uff

proste si kokot

Reagovat
mistr129

Pravda, až na Chelsea x City, Mourinho x Guardiola, Babiš x Kalousek, PL x ostatní ligy, hokej x fotbal a hip hop

Reagovat
smazaný uživatel

Simpsonovi > Family Guy

Tak tady snad ani žádnej prostor pro diskuzi není ne? To se fakt najde někdo kdo staví FG před Simpsonovi?

Reagovat
fantomas

To ani ne, ale těch, co se o podobnej nesmysl pokoušeli s Futuramou, bylo svýho času až na půdu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GeneralGoat

Ale zase nutno říct, že Futurama byla na začátku a i později v určitých dílech absolutně geniální, jenom se to holt postupem času stávalo míň a míň, Family Guy je světelný roky za obojím

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

já jo

Reagovat
Lacko_Boh

ja

Reagovat
smazaný uživatel

stejně je to jedno, nade vším ční Rick and Morty

Reagovat
patas92

Epizoda Total Rickall je asi to nejlepší, co jsem v televizní animované tvorbě kdy viděl

Reagovat
smazaný uživatel

https://youtu.be/zNa4NKFE6wE pro mě tohle... A to se mi na tom líbí asi nejvíc, že i když je to tak ujeté, tak to občas dokáže, vytvořit takto silný a vážný moment...

Reagovat
smazaný uživatel

To byl přesně moment, kdy mě ten seriál fakt chytil.

Ještě tohle byla síla: https://www.youtube.com/watch?v=nHiAL0C6stE

Reagovat
smazaný uživatel

no a ještě samozřejmě poslední díl

Reagovat
minoLFC

chvíľku sa nedarí a už vyhadzujete trénera čo s vami vyhral ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

chvíľku sa nedarí a už vyhadzujete trénera čo s vami postupil do ligy majstrov

Reagovat
minoLFC

myslíš pred rokom a pol a čo bol za 3,5 roka jeho pôsobenia jediní úspech len vďaka Suarezovi bez ktorého v tej LM úplne vyhorel?

Reagovat
vrabejka

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak super článek

Reagovat
Zaschrona

Docela prijemne si cist podobny clanek z historie EFC/Kendalla v cestine a i tak se dozvedet zase par novych veci, ktere jsem dosud nevedel. Skvele napsano, diky fantiku.

Reagovat
fantomas

Tak to sem rád

Reagovat
Mastný Chobot

Drogba za 2 minúty 2 góly pätičkou v MLS.

On je proste zviera, podľa mňa by stále mal na nejaký WBA.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký WBA nevěřím že by neměl ještě na nás, když má podle některých na nás Falcao...

Reagovat
Mastný Chobot

a kto tvrdí, že vy ste viac než WBA?

Reagovat
smazaný uživatel

good point

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

Slušný zakončení. Akorát musel trpět, když ho tam jeden ze spoluhráčů při tý oslavě druhýho gólu na zemi nakopl do rozkroku.

Reagovat
Darren Fletcher

je to pán

Reagovat
fff

Inak som cital nejake rumours (totalne rumours, nie doveryhodne), ze Klopp vobec nie je nadseny z Dannyho sklenenosti. Ako pisem, iba rumours, zrejme nic, no cisto teoreticky ked si predstavim, kolko mame v sezone zapasov, ziadna zimna prestavka a Klppovej poziadavky na pohyb, fyzicku a pod. ...fakt by som sa necudoval, keby casom Danny siel prec. Hoci by bol asi obrovsky problem ho predat.

Reagovat
minoLFC

no s tým jeh platom by bol

Reagovat
Pasha

Ideálny článok na nudnú, nezaujímavú prednášku fantázia, dobrá práca Tomáš

Reagovat
fff

Tak predsa sa na prednasky chodieva, hm.

Reagovat
Pasha

Nuž, keď sa robí prezenčka a máš povolené dve absencie, tak áno

Reagovat
vrabejka

.@LucasLeiva87 won six tackles on Sunday, which takes him to the top of the chart (level with Yohan Cabaye).

No player in the Premier League this season has won more tackles than Lucas Leiva (34). Enforcer.

Snad ubde pod Kloppem lepší a lepší

Reagovat
tomasinho

Nejlepší tackler ligy v plné parádě.

Reagovat
Swarley

El Capitano !

Reagovat
fff

V poslednom zapase bol tusim druhy nabehanych km. Uzasna vec tieto statistiky . On si tam ako vyklusava a urobi kludne tych 11km len co z toho, ked v situaciach, ked by mal dosprintovat hraca pred sestnastkou a robit to oneeee, tu DM cinnost, tak stale vyklusava v tych najdolezitejsich metroch

Reagovat
minoLFC

A keď hráč Southamptonu hlavičku Manemu tak iba za jeho chrbtom stojí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

uz podle nadpisu sem poznal kdo je autorem

Reagovat
niflheim

100. za Howarda Kendalla

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Skvely clanok. Navrhujem premenovat Everton na Evertom.

Reagovat
cristiano.K.

tvůj humor

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Swarley

náhodou, mě to vždy zničí

Reagovat
Posledni Kovboj

ne

Reagovat
smazaný uživatel

Nevertom

Reagovat
Melda

Výborný článek, jsi borec, těším se na pokračování.A nebo příště zpracovat třeba....Shanklyho :)

Reagovat
fantomas

Haha, to by bylo stylový ale mám tam částečně připravených pár jiných témat z historie.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele