Drobný marně krví obměkčoval sudího

17.03.2015, 16:47
Názory a komentáře
První čtyři týmy zvítězily, poslední čtyři prohrály. Nic zásadního se tedy neměnilo v tabulce Bundesligy v popředí ani na konci. Přesto se v uplynulém 25. kole přihodila spousta zajímavostí. V tradičním ohlédnutí za dalším dějstvím nejvyšší německé soutěže některé připomíná komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

"Jsem na výsledek 0:4 hrdý. Je to lepší než těch 0:6 na podzim," připomněl bez rozpaků či studu Viktor Skripnik, kouč Brém po porážce s těžko přemožitelným, sebevědomým gigantem. I v minulých kolech André Breitenreiter z Paderbonru či Josef Zinnbauer z Hamburku omlouvali debakly svých týmů hrozivou silou bavorského obra. Tomu tentokrát chyběli Robben, Ribéry i Neuer, ale ani ukrajinským stratégem nově naprogramovaný Werder neměl recept. Pasivita ho složila v první půli. Na jakousi zápletku takřka došlo po pauze. I gól Brémští dali. Jenže neplatil pro ruku. Co na tom, že jí předcházel penaltový Boatengův faul. "Jasná penalta," tvrdil nejen atakovaný Sebastian Prödl. "Nemohli jsme to vidět," omlouval se sudí Thorsten Kinhöfer v jednom z dalších televizních pořadů.

Manažer Werderu Thomas Eichin tak nebyl vyslyšen, když se podle německých médií vyjádřil, aby sudí byli na Bayern tvrdší. "Asi dostal pukem a má to zřejmě dlouhodobější následky," komentoval přání brémského činovníka jeho mnichovský protějšek Matthias Sammer a narážel tak na dřívější Eichinovo působení v hokejovém Kolíně.

A tak si Pepe Reina užil premiéru v Bundeslize s čistým kontem. Mimochodem, je prvním španělským gólmanem, který kdy nastoupil v německé lize. Má tak za sebou start už ve všech čtyřech evropských top soutěžích. Po Jeanu Marie Pfaffovi je ovšem teprve druhým zahraničním gólmanem Bayernu a celkem 23. strážcem brány mnichovského klubu (včetně z pole zaskakujícího Michaela Tarnata). To vše proto, že Neuer po 42 odchytaných soutěžních zápasech v řadě od loňského dubna dostal volno. "Má drobná zranění, nemůžeme ho mačkat jako citron," podotkl Sammer. Bayern vyhrál už deset soutěžních utkání nad Brémami v řadě. A co se mu ještě povedlo? Alaba svojí trefou dovršil stovku gólů týmu v soutěžních utkáních této sezony, Lewandowski pak rázně načal tu druhou.

Také Jaroslav Drobný opouštěl hrací plochu, aniž by inkasoval. Ale Reinovy pocity jen těžko mohl sdílet. Český gólman toho v Hamburku už zažil nemálo. Spasitelem byl při loňské baráži, jeho pozice jedničky se zdála být jasná. Teď si musí dát pauzu poté, co byl v utkání s Hoffenheimem už ve 20. minutě vyloučen. Jako teprve druhý gólman HSV v dějinách! Prvním byl 17. září 1994 Uli Stein v utkání s Bayernem. Ani krev po kontaktu se soupeřovými kolíky na Drobného trupu neobměkčila rozhodčího Güntera Perla. Sem tam se sice objevily hlasy, že to byl vlastně faul útočícího Schipplocka, ale Drobného zákrok, kdy vlastním tělem na zemi zastavil pronikajícího hráče, dostatečně naplnil skutkovou podstatu nedovoleného zákroku. Ač to s tím krvavým šrámem vypadalo pochopitelně všelijak.

Už posedmé v sezoně čelil Hamburk pokutovému kopu, stejně jako Paderborn. Pětkrát to bylo v osmi zápasech odvetné části soutěže. Nějak se to na tým ze severu zase sype. Zvláště když nedává góly. Už ve 25. kole vyrovnal klubový rekord. Neskóroval už ve 14 zápasech sezony. Téměř obdivuhodné. Dosavadní maximum HSV se zrodilo v sezóně 1991/92, tehdy na tento rekordní zápis potřeboval plných 38 kol. Soutěž tehdy byla dočasně rozšířena kvůli sjednocení Německa. Ted to Hamburk zvládl už za 25 kol. A může ho to dostat do záhuby. Mobilizace sil zatím nepřichází. Ale vlastně nejen u HSV. Poslední čtyři týmy tabulky v předešlých čtyřech kolech ani jednou nevyhrály! Tříbodový úspěch kteréhokoli celku z dolní části tabulky je v posledních týdnech vůbec velkou mimořádností.

Ani Freiburg považovaný za nejzběhlejší tým v otázkách zachraňování se neprosadil. Wolfsburg proti němu sice dlouho čekal na gól potvrzující vedení, které nakonec navýšil až na 3:0. Ale trvalo to, než Kevin de Bryune a spol. mohli mít jistotu. Právě belgická hvězda se podílela se na všech třech brankách, jednu dala, na jednu nahrávala a pokutový kop, ze kterého padla ta třetí, byl po faulu na ni. De Bruyne má na kontě 16 asistenci a blíží se k rekordu Darisusze Wosze z Bochumi (1996/97 - 17 gólových přihrávek). A ještě jedna pozoruhodnost se přihodila v onom zápase: poměr střel 25:16. Ani se nechce věřit, že to je rekord ročníku.

Frankfurtský Alexander Meier pokračuje ve spanilé střelecké jízdě, dal už 19 gólů. Schází mu jediný na výkon klubové legendy Anthonyho Yeboaha ze sezony 1992/93, Paderborn i proto zažil další propadák a ústy trenéra Breitenreitera i "opakovaný přerod v bezradný amatérský tým po inkasované první brance". Dole to zkrátka není ani tak boj, jako spíše setrvávání v těžkých pozicích.

I Leverkusen to měl snad až nečekaně jednoduché. Ani dlouhodobé působení na posledním místě Stuttgart nijak zvlášť nenabudilo. Po 31 letech Bayer uhrál pět soutěžních zápasů v řadě bez inkasované branky. Naposledy se mu něco takového stalo v roce 1984 pod pamětníkům jistě známým Dettmarem Cramerem. A Stuttgart? Asi jen bůh a sportovní ředitel Robin Dutt vědí, co se musí stát, aby nastala razantní změna. Jisté je, že o mnoho hůř už Stuttgart hrát nemůže. Změny v sestavě, střídání, koučink nepřinesly žádný efekt, který by byly schopny zaznamenat i ty nejcitlivější fotbalové mikroskopy. Páteční představení přineslo na pohled patrné děsivé chyby. I sudí byl nakonec milostiv, když viděl tu pohromu a šetřil Stuttgart, co to jen šlo. Dokonce měl pochopení i pro jinak nepochopitelný wrestlingový úlet znovureprezentanta Adama Hlouška.

"Huub Stevens je optimální trenér," hlásil přes všechny hrozivé skutečnosti Dutt poté, co Stuttgart po prohře zase nastoupil do klasického přípravného režimu. Možná ho utěšuje to, že tým v tabulce přes strašidelnou sérii stále nijak drasticky nezaostává. Ale je to samozřejmě jen proto, že soupeři jsou na tom také prachbídně. Takže se se Stuttgartem zase až tak nic mimořádného neděje. Na kontě má přitom devět zápasů bez výhry. Něco takového se "povedlo" Thomasi Schneiderovi v minulé sezóně, než ho Stevens při své první stuttgartské záchranné misi vystřídal a připsal na konto nejprve desátou porážku v řadě (klubový rekord). Teď tedy dostává šanci ho vyrovnat. A celá desítka by byla čistě jen jeho. "Připravujeme se na další zápasy," odmítá obšírnější debaty Stevens. O úspěšnosti své druhé mise nepochybuje...

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (24)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Spalovač šancí

Chtěl jsem první příspěvek, ale ne za každou cenu trapárnu. Tak jsem tam šoupnul CT svého mozku

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
Aldeano

Teprve druhý gólman HSV v dějinách, který byl vyloučen.

Reagovat
Lahvac-CZ

Reagovat
smazaný uživatel

Chce to cist poradne, druhej v dejinach co byl vyloucen tak brzo...

Reagovat
forrest

Tady vypada trochu jak Robben jeste kdyz hraval v Chelsea a mel vlasy...

Reagovat
smazaný uživatel

Pomiatol si sa?

Reagovat
smazaný uživatel

To spíš Ondra Moravec

Reagovat
Aldeano

Reagovat
LokoLFC

bratranec z 3. kolene ale

Reagovat
stas87

Si mohol Sammer odpustit.Kinnhöferovu omluvu beriem,uz pod prevkom som pisal ze to nemohol dobre vidiet.

Tak nejak cakam kedy zapne SCF ale oni ako keby spali.Vedia ako to tam dole chodi ale stale je to take chvilami bezradne,tipujem ze to pohodove az do konca ligy pre nich nebude.

Pristav by sa v barazi asi zasa udrzal ta konkurencia mi pride tento rok dost slaba.Skoda.

Reagovat
Tomanatura

Jen tak mimochodem, Kampl jedna asistence za 416 minut... Usmevne

Reagovat
stas87

On hra podobne ako Kagawa v United,aspon mi to tak pride.

Reagovat
Tomanatura

To je jak? Obcas ukaze dobrou vec, 200 jich zadrbe a kazdy ho telem odhodi?

Reagovat
stas87

Ze si nerozumie so spoluhracmi.Zapas odmaka,odbeha a aj odbrani ale to aj ostatny hraci,oni ale pridaju nieco navyse a on nie.Teraz strieda a ja som nevidel kazdy zapas BVB v BL po jeho prichode.

Reagovat
Tomanatura

Ja taky ne, musim se na ne nachystat nekkdy.

Reagovat
stas87

Ty si uz pred prichodom Vietta do Europy vedel ze je to taky talent?

Reagovat
db18

To je spíš Bernat v Bayernu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FC Porto FC

přestupovat v lednu je vždycky na hovno

Reagovat
Tomanatura

Vzdyt mel tri tydny dovolene a nastoupil do pripravy. Na hovno je to mozna tak v Anglii, kde dojdes do rozbehleho vlaku.

Reagovat
stas87

9 - @DeBruyneKev war an allen 9 Wolfsburger BL-Kontertoren direkt beteiligt (4 Tore, 5 Assists), Ligahöchstwert. Motor. @VfL_Wolfsburg

nie je to nejako malo? cakal by som viacej.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele