Dohrávky Premier League - souhrn

10.05.2018, 22:39
Aktuality
Manchester United si zajistil remízou na West Hamu druhé místo. Manchester City přehrál Brighton a stal se rekordmanem anglické ligy v počtu bodů i gólů. Tottenham si nejtěsnějším možným rozdílem poradil s Newcastlem a po zaváhání Chelsea s Huddersfieldem si zajistil postup do Ligy mistrů. Leicester porazil oslabený Arsenal. Existenční bitvu o záchranu v Premier League zvládl lépe Southampton.

West Ham United - Manchester United 0:0

10.05.2018 20:45

Góly: -

Manchester United si zajistil druhé místo v tabulce - v zápase, ve kterém byl nejzajímavější etudou škrtící konflikt Marka Nobla s Paulem Pogbou na půlícím kruhu. Dalším hrdinou utkání byl asi gólman West Hamu Adrián, který třeba proti střele Luka Shawa vytáhl výtečný zákrok. Hlavně díky němu skončilo klání bezbrankovou remízou.

David De Gea udržel v brance Man Utd už dvaadvacáté čisté konto v letošní sezóně, což je maximum od neuvěřitelného počinu Edwina van der Sara z ročníku 2008/09, kdy jich pochytal šílených 32. Na to poslední se španělský gólman ani moc nenadřel, i když už v sedmé minutě musel do koše sebrat zajímavý projektil Arnautoviće z hranice šestnáctky.

Největší šanci Rudých ďáblů viděli fanoušci na olympijském stadionu po dvaceti minutách, kdy Adrián nejprve vyrazil prudkou ránu Alexise, aby si pak poradil s dělovou dorážkou zmíněného Shawa. Ta by bývala zapadla přesně k tyči, nebýt jemné teče Adriánovy holeně, která míč vychýlila na tyč.

Letargickou druhou půli, v níž byli střelecky aktivní vlastně jenom Arnautović a Pogba, ozvláštnil souboj jako z Her o trůny, kdy Noble (čti Hora) div nerozmačkal obličej Pogbovi (čti Oberynovi). Oba kohouti však od sudího Mosse dostali jen žlutou kartu a po zápase už se s úsměvem objímali.

Více informací k zápasu

Manchester City - Brighton & Hove Albion 3:1

09.05.2018 21:00

Góly: 16. Danilo, 34. Bernardo Silva, 72. Fernandinho - 20. Leonardo Ulloa

Manchester City porazil Brighton a překonal dvojnásobný rekord londýnské Chelsea. Citizens jsou nově týmem, který v Premier League získal nejvíce bodů a vstřelil nejvíce branek za jednu sezónu. Výhru Manchesteru řídil německý reprezentant Leroy Sané, který byl u všech branek svého mužstva.

Manažer domácích Pep Guardiola nechal pro utkání odpočívat většinu opor a šanci dostalo mnoho náhradníku. Mezi tyče se postavil brankář Bravo, obrana vyběhla ve složení Danilo, Kompany, Laporte, Zinčenko, v záloze naskočil do pravděpodobně posledního zápasu v bleděmodrém dresu Touré a útočný trojzubec vyztužil Bernardo Silva. Hostující mužstvo doznalo jediné změny, když Murray na hrotu přepustil místo Ulloovi.

K prvnímu ohrožení branky Seagulls se v deváté minutě dostal Sané, ale gólmana Ryana nezaměstnal. Hned poté svého spoluhráče napodobil Zinčenko. Za pět minut pálil opět nepřesně Gündogan a po něm byl neúspěšný znovu Sané. Převaha Citizens vyústila v gól v 16. minutě, kdy Sané vyslal Danila, který nedal Ryanovi šanci střelou po zemi.

Racci však po čtyřech minutách vyrovnali. Bravo nepřesvědčivě vyběhl proti Pröpperovi, který nacentroval na Ullou a nová tvář v sestavě Brightonu uklidila mí do sítě. Vrátit vedení chtěl domácím Sané, který však ve své další šanci neuspěl. V dalších příležitostech neuspěli Zinčenko, Jesus a Bernardo Silva, kterého vychytal Ryan. Ve 34. minutě již však australský brankář kapituloval, když nestačil na další střelu Silvy, který k tyči napálil přihrávku od Saného.

Do přestávky se ještě ke střeleckým pokusům dostal dvakrát Jesus, ale ani jednou nezamířil mezi tři tyče. I po změně stran končila většina akcí Citizens buď mimo hostující svatyni, nebo se činil Ryan. Jeho protějšek Bravo si první zákrok v utkání připsal až v 58. minutě, kdy vyboxoval střelu Knockaerta. Následně se o vyrovnání snažil Duffy, ale jeho technická rána se nevešla mezi tři tyče.

Osmnáct minut před koncem přidal třetí trefu domácích Fernandinho. Brazilského reprezentanta našel po rychlé rozehrávce rohového kopu Sané a záložník Citizens uklidil míč nekompromisně za Ryanova záda. Aktivní Sané se i v závěru zápasu tlačil do koncovky, avšak jeho další pokus ze 77. minuty opět skončil mimo bránu. V závěru ještě Danilo orazítkoval břevno.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Newcastle United 1:0

09.05.2018 21:00

Góly: 50. Harry Kane

Tottenham se kvalifikoval do Ligy mistrů! Kohouti udolali jedinou brankou Newcastle a sezonu zakončí nejhůř na čtvrtém místě, což jim dává jistotu milionářské soutěže. Brankáře Dúbravku překonal v 51.minutě kanonýr Harry Keane.

Ve Wembley si Kohouti pořádně oddechli, i v příští sezoně si totiž zahrají Ligu mistrů. Rozhodla o tom výhra nad Newcastlem i zaváhání Chelsea. Že to nebudou mít Kohouti s Newcastlem jednoduché ukázal už začátek zápasu. Straky měly první větší příležitost, z volného přímého kopu mířil těsně vedle Jonjo Shelvey. O chvíli později měli hosté další vekou příležitost, hlavičku Lascallese zlikvidoval výtečným zákrokem Hugo Lloris.

Martin Dúbravka neměl překvapivě tolik práce, Tottenham v prvním poločase předvedl hodně nemasný a neslaný výkon. Ve druhém poločase se to ale změnilo a Kohouti šli v 51.minutě do vedení. Son posunul ve vápně balón na Harryho Keana, jenž střelou z první vymetl pravý horní růžek Dúbravkovi branky.

Newcastle nesložil zbraně a dál si vytvářel šance. Pérez zblízka promáchl a i další závar Lloris ustál. V 64.minutě nepříliš razantně pálil Alli a Dúbravka musel rychle na zem. Nálada na slavném Wembley se postupem času lepšila a lepšila, zvláště když ze Stamford Bridge přicházely dobré zprávy. Tottenham si těsné vedení udržel a v kombinaci s jinými výsledky definitivně slaví postup do Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

Leicester City - Arsenal FC 3:1

09.05.2018 20:45

Góly: 14. Kelechi Iheanacho, 76. Jamie Vardy (pen.), 90. Riyad Mahrez - 53. Pierre-Emerick Aubameyang

Během působení Arséna Wengera v Arsenalu se Leicesteru ve dvaadvaceti zápasech Premier League ani jedinkrát nepodařilo na londýnský klub vyzrát, ovšem v tom vůbec posledním střetnutí před avizovaným odchodem francouzského manažera dokázali Foxes tuto kletbu zlomit. K výhře 3:1 jim výrazně dopomohly hrubky hostující obrany a dlouhá početní výhoda po vyloučení mladého stopera Mavropanose. Arsenal tak v letošním kalendářním roce stále čeká na první ligový bod z hřiště soupeře.

Hosté přitom do utkání vstoupili velmi aktivně a svižnými kombinacemi zahnali soupeře hluboko na vlastní polovinu. Netrvalo však dlouho a projevila se největší slabina Arsenalu, tedy defenziva. Leicester z prvního vážnějšího útoku po rohovém kopu vytvořil v pokutovém území závar, který vyústil Fuchsovým přetaženým centrem na hlavu Diabatého, jehož sklepnutí do druhé vlny přetavil v první gól zápasu pohotovou ranou z voleje Kelechi Iheanacho.

Než se Arsenal stihl vzpamatovat, bylo ještě hůře. Sotva minutu po vstřeleném gólu totiž Iheanacho vystihl pomalou rozehrávku nezkušeného Konstantinose Mavropanose a jal se vyřítit sám na branku. Řecký stoper v tu chvíli zoufale unikajícího soupeře stáhl k zemi, za což si od sudího Scotta vysloužil nekompromisní červenou kartu.

Domácí byli v tu chvíli na koni a Harry Maguire měl velmi blízko k okamžitému navýšení skóre. Ránu anglického stopera však výtečným reflexivním zákrokem vytlačil nad branku Petr Čech, který musel zasahovat také proti dalšímu pokusu Iheanacha či přímému kopu Adriena Silvy. Ke dvěma slibným možnostem se ovšem do přestávky dostal i Arsenal. Nejprve měl Eldin Jakupović plné ruce práce s ranou Mchitarjana a pak s úlevou přihlížel, jak Aubameyangova improvizovaná střela bodlem končí těsně vedle jeho pravé tyče.

Také po změně stran nastoupil na hřiště lépe Arsenal, který se za svou aktivitu dokonce dočkal vyrovnání. Kolašinacova střela z úhlu ještě skončila jen na tyči, ale v třiapadesáté minutě podnikl výtečný průnik po pravé straně Ainsley Maitland-Niles, jehož střílený centr si v šestnáctce našel Piérre-Emerick Aubameyang. Jakupović sice vytáhl špičkový zákrok, jenže Aubameyang si přisvojil i odražený míč a srovnal skóre suverénní trefou pod břevno.

Hosté byli navzdory početní nevýhodě i nadále Leicesteru vyrovnaným soupeřem, jenže čtvrthodinu před koncem si ve vlastní šestnáctce neodpustili další minelu. Když se střídající Gray dostal k míči po vlastním zablokovaném centru, nešikovně se s ním dostal do kontaktu Henrik Mchitarjan a sudí Scott bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. Ten zcela chladnokrevně pumelicí do horního růžku proměnil Jamie Vardy a Leicester měl opět navrch.

V závěru utkání Arsenal musel vystavit už tak otevřenou obranu ještě většímu riziku, čehož Foxes beze zbytku využili v poslední minutě základní hrací doby. Po pravé straně hřiště vystartoval na Choudhouryho pas Riyad Mahrez, jenž si následně zaseknutím míče pohrál s Holdingem i Čechem a snadno uklidil míč do odkryté sítě. Leicester tak po šesti domácích zápasech bez vítězství konečně na King Power Stadium dokázal triumfovat, zatímco Arsenal naopak prodloužil stěží uvěřitelnou šňůru prohraných venkovních zápasů za sebou na sedm a poslední možnost k jejímu letošnímu ukončení dostane v posledním kole s Huddersfieldem.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Huddersfield Town 1:1

09.05.2018 20:45

Góly: 62. Marcos Alonso - 50. Laurent Depoitre

Huddersfield to dokázal a na Stamford Bridge získal bod, který ho zachraňuje v Premier League! Chelsea smutní, protože se mohla dorovnat čtvrtému Liverpoolu, takhle na něj před posledním kolem ztrácí dva body. Hosté dokázali londýnský celek ve druhém poločase zaskočit, Depoitre vstřelil první gól a Chelsea stihla už jen vyrovnat zásluhou Alonsa.

I přes drtivou převahu Chelsea to na víc, než na remízu nestačilo. Pro Conteho svěřence je to žalostně málo a zdá se, že tato ztráta je bude stát Ligu mistrů. Blues se přitom mohli uklidnit, kdyby ve 12.minutě nepřestřelil zblízka branku Rüdiger! Chelsea hosty vůbec k ničemu nepouštěla a v podstatě jim ani nepůjčovala balón, ovšem svojí převahu zužitkovat nedokázala. Před koncem poločasu sice odvedl skvělou práci Morata, ale na jeho pobídku nikdo z modrých nezareagoval.

Antonio Conte potřeboval od svých svěřenců častější střelbu a především efektivitu. Jak se to dělá ale ukázal Huddersfield. Pět minut po změně stran dokonale šokoval Stamford Bridge Laurent Depoitre. Mooy ho vyslal dlouhým nákopem, Depoitre si pak poradil s vyběhnutým Caballerem a rozjásal hostující lavičku.

Huddersfield si byl moc dobře vědom, že body mu s definitivní jistotou zajistí záchranu a pro tento zisk hodlal učinit cokoliv. Chelsea se samozřejmě dostala do obtížné situace, protože výledek potřebovala nutně otočit. Do hry postupně přišli Hazard i Giroud a tlak Blues ještě zesílil. Domácí se nakonec dočkali šťastného vyrovnání, centr Azpilicuety špatně odkopl Zanka, trefil jen Alonsa do obličeje a právě od něho se dostal balón do sítě.

Chelsea měla ještě půlhodinu čas, aby strhla vedení na svojí stranu, ale Huddersfield houževnatě bránil. Bod koneckonců nutně potřeboval. Tlak Chelsea byl ohromný, po Christensenově hlavičce pomohla Lösslovi tyčka a brankář Huddersfieldu ustál i další nápor. Sudí Lee Mason ještě nastavil dlouhých osm minut, během kterých Chelsea bušila na branku, ovšem kýženého gólu už se nedočkala. Huddersfield slaví záchranu, Chelsea se s největší pravděpodobností bude muset smířit s Evropskou ligou, rozhodne o tom poslední kolo.

Více informací k zápasu

Swansea City - Southampton FC 0:1

08.05.2018 20:45

Góly: 72. Manolo Gabbiadini

Southampton zvládl výlet do Walesu na Liberty Stadium a porazil Swansea o jednu branku. Jediným šťastným střelcem se stal útočník hostů Gabbiadini. Saints se po výhře velkým krokem přiblížili záchraně, domácí jsou naopak blízko sestupu.

Manažer Swans Carlos Carvalhal se pro důležitý zápas rozhodl změnit sestavu, v níž nezbylo místo na obránce Mika van der Hoorna. Na pravý kraj obrany se vrátil Kyle Naughton, zálohu vyztužil Andy King a o branky se mělo starat duo bratří Ayewů. Carvalhalův protějšek Mark Hughes nemohl využít služby vykartovaného Mayi Yoshidy. Japonského reprezentanta nahradil Jack Stephens.

Jako první se ke střele odhodlal hostující Redmond, který v deváté minutě protáhl brankáře Fabiańskeho. Následně se do hry dostali i domácí, avšak jejich aktivitu ukončil po půlhodině hry útočník Světců Austin. Ten dostal přihrávku do běhu mezi obránce, avšak Fabiański byl na zemi včas. Následně se Southampton opět zatáhl do defenzívy, avšak Labutě žádným způsobem nezahrozily a do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

Druhou půli otevřel svou šancí otevřel svou šancí Jordan Ayew, proti jehož střele pod břevno zasáhl gólman hostí McCarthy. Záhy chtěl na druhé straně odpovědět Austin, avšak Fabiański byl připraven. Do další šance se anglický útočník dostal v 63. minutě, kdy si naskočil na Soaresův centr, zamířil však pouze doprostřed svatyně, kde byl připraven polský brankář.

Vedení na stranu Swansea chtěl v 71. minutě strhnout střídající Abraham, ale jeho pokus si našel McCarthy. Za dvě minuty se gólově urodilo na druhé straně hřiště. Po rohovém kopu se k míči nejrychleji dostal Gabbiadini a rozhodl o zisku tří bodů pro Southampton. V nastavení se o vyrovnání pokoušel Abraham, ale jeho pokus skončil vysoko na brankou. Chvíli poté mohl druhý gól přidat Gabbiadini, avšak ztroskotal na Fabiańskem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City373142105:2797
2.Manchester United37246767:2878
3.Tottenham Hotspur37228769:3274
4.Liverpool FC372012580:3872
5.Chelsea FC37217962:3570
6.Arsenal FC371861373:5160
7.Burnley FC3714121135:3754
8.Everton FC3713101443:5549
9.Leicester City3712111452:5547
10.Newcastle United371181836:4741
11.Crystal Palace3710111643:5541
12.AFC Bournemouth3710111643:6041
13.Watford FC371181844:6341
14.Brighton & Hove Albion379131534:5040
15.West Ham United379121645:6739
16.Huddersfield Town379101828:5737
17.Southampton FC377151537:5536
18.Swansea City37892027:5433
19.West Bromwich Albion376131831:5431
20.Stoke City376121933:6730

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (592)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele