DIDA ZACHRÁNIL OBHÁJCE

17.09.2003, 08:57
Aktuality
Reprízou loňského čtvrtfinále zahájily své letošní působení v Lize Mistrů obhájce trofeje AC Milán a nizozemský Ajax Amsterdam. Ze dvou českých fotbalistů se na hřišti objevil jen jeden, Tomáš Galásek, bývalý obránce Sparty Zdeněk Grygera je zraněný. Hrdinou zápasu se z pohledu domácích stal v samotném závěru gólman Dida.

Zápas to byl plný šancí a parádních akcí, čemuž nasvědčuje i počet střel obou týmů. Velmi aktivně začal především Ajax, který měl v úvodní desetiminutovce hned tři příležitosti, když dvakrát střílel Wesley Sonck a jednou z dálky Zlatan Ibrahimovič. Pak se rozehráli také domácí, byl to především debutant v Lize Mistrů Kaka, brazilský záložník, který přišel v létě ze Sao Paula. Ten v sestavě AC nahradil Ruie Costu a měl nečekaně hodně prostoru, za ním totiž skvěle operovali defenzivní Pirlo s Gattusem a Kaka se mohl plně věnovat ohrožování zadáků Ajaxu.

Zhruba po dvaceti minutách se připomněl Andrej Ševčenko, který po pasu za obranu pálil vysoko nad. O pár minut později vyrobil obrovskou chybu gólman hostů Bogdan Lobont, když odkopem od brány našel jen útočníky domácích, Kaka ale akci zakončil prudkou střelou, která těsně minula branku. Domácí měli více ze hry a asi po půlhodině hry pálil z dálky Gattuso, mířil však těsně nad branku. Ajax kontroval přímým kopem van der Vaarta, který však jen olízl břevno a o chvilku později šancí výborně hrajícího Hatema Trabelsího, který prošel přes dva obránce, akci ale místo přihrávky na volné spoluhráče zakončil marným pokusem o jesličky brankáři Didovi. Před přestávkou ještě jednou vynikli oba brankáři po šancích Inzaghiho na jedné a Ibrahimoviče na druhé straně a při další akci se Inzaghi marně dožadoval penalty po faulu Pasanena.

Milánští se čím dál tím více dostávali do tlaku a gólové ovoce sklízeli v 65. minutě, když po akce Filippa Inzagiho a střele Schevchenka dorážel prvně jmenovaný do prázdné branky. Chvilku předtím ale byli v šancích hosté, když Dida lapil nejprve hlavičku Ibrahimoviče a později pokus zblízka od Stevena Pienaara. Obhájci titulu pak mohli přidat další gól, ale Schevchenkův pokus zastavil Lobont a Kaka v 90. minutě z úhlu trefil jen tyč.

Závěr zápasu vysoké úrovně pokazili Ibrahimovič a Gattuso, když švédský útočník přidržel Itala za dres a ten se po něm ohnal a zasáhl jej do obličeje. Rozhodčí stál blízko, Ibrahimovič dostal žlutou kartu a Gattuso šel za svou nepřiměřenou reakci rovnou do sprch. Tečka za utkáním však i přesto byla fotbalová, až na nastavený čas si Ajax schoval svou největší šanci na vyrovnání. Skvělý Tunisan Hatem Trabelsí prošel mezi čtyřmi obránci, přihrál Ibrahimovičovi, jehož nepovedená střela se odrazila k van der Vaartovi, ale jeho ránu z bezprostřední blízkosti brilantním zákrokem zneškodnil Dida a uhájil tak pro AC všechny tři body.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele