Deschamps: Payetův problém není přístup, ale konkurence

21.02.2016, 21:30
Aktuality
Čas oznámení nominace na březnové přípravné zápasy pro Euro 2016 se pomalu blíží a zejména trenér Francie Didier Deschamps se musí vypořádávat s celou řadou bolehlavů. V rozsáhlém rozhovoru pro Canal+ takto popisoval mimo jiné situaci v Anglii naplno zářících záložníků Dimitriho Payeta a N'Gola Kantého...

Dimitri Payet už dříve několik let patřil k nejspolehlivějším tvůrcům hry ve Francii a reputaci mu nijak nepošramotil ani přesun do Anglie. Tam naopak válí se 7 góly a 5 asistencemi v 19 ligových startech.

Zrovna dnes Payet při výhře 5:1 třemi 'kanadskými body' znemožnil Blackburn v rámci FA Cupu, a vzhledem k tomu, že se dlouhodobě netěší přehnané důvěře Didiera Deschampse, trenér národního týmu již zkrátka musel přispěchat s nějakým tím výrokem na adresu rozjetého záložníka.

"Na levé straně registruje velmi svůdné statistiky, ale tady jde rovněž o konkurenci. A ta se jmenuje Griezmann, Martial, Valbuena nebo dokonce Ben Arfa, Coman a Fekir," vypočítává Payetovy rivaly někdejší lodivod Marseille.

"S jeho chováním problém nemám," popírá záhy Deschamps spekulace některých novinářů a místo toho nastiňuje jinou závadu: "Za Francii nehrává na takové úrovni jako v klubovém dresu."

Ačkoliv Payet nikdy nepatřil ke stavebním kamenům národního týmu, šancí konkrétně v loňském kalendářním roce nedostal úplně málo. Objevil se dohromady ve čtyřech přátelských duelech, ani na prostoru 181 minut však Deschampse přesvědčit očividně nezvládl.

To N'Golo Kanté, naprostá senzace letošní sezony Premier League a dle mnohých aktuálně nejlepší defenzivní záložník soutěže, představuje poněkud odlišný případ - stále totiž čeká na svůj mezinárodní debut, přičemž si ještě může vybírat mezi Francií a Mali.

"Samozřejmě, že ho sledujeme. Výborné výkony předváděl už v Caenu," připomněl Deschamps a následně přikročil k seznamu dalších kandidátů: "Pozorujeme i Laporteho. Ale je tam také Jérémy Mathieu v Barceloně a Kalidou Koulibaly v Neapoli (ten se ve skutečnosti již dávno uvázal Senegalu - pozn. red.)."

Další otazníky se potom týkají dvojice, která by normálně měla nominaci jasnou: Karim Benzema měl loni vydírat svého reprezentačního kolegu Mathieua Valbuenu ohledně sexuální nahrávky a celá záležitost bude mít ještě soudní dohru.

Právě na jejím vyznění bude dle Deschampse záviset také Benzemův osud v národním týmu (odkud byl v prosinci formálně vyřazen), zatímco Valbuena by celou aférou nakonec poznamenán být nemusel. "Valbuena byl v této záležitosti od počátku obětí. Ze závodu nikdy nevypadl," zdůrazňuje mistr světa z roku 1998.

Autor: Tomáš Daníček / Canal+

Komentáře (410)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele