Děkovačku jako ve Slavii jsem jinde nezažil, říká Van Buren

30.08.2017, 13:17
Rozhovory
Před rokem přestoupil Mick van Buren do pražské Slavie z dánského Esbjergu a v neděli dal proti Mladé Boleslavi své první dvě branky v české lize. O loňské sezoně, kdy se na hřiště příliš nedostával, milovaném klubu z Rotterdamu, červenobílých barvách i nizozemském fotbalu, jenž zažívá ústup ze slávy, mluvil útočník sešívaných v exkluzivním rozhovoru pro náš server...

V neděli jste proti Boleslavi vstřelil dvě branky, své první v české lize. Jak zápas vidíte s odstupem několika dnů?

Myslím, že jsme hráli vážně dobře a za své dva góly jsem rád. Jsem ve Slavii rok a jsem rád, že přišel moment, kdy jsem mohl ukázat, že góly střílet umím.

Kolik jste toho před příchodem do Slavie věděl o české lize, potažmo o českém fotbale jako takovém?

Přehled jsem popravdě moc neměl. Věděl jsem, že jsou tu týmy, které mají dobrou organizaci hry a tvrdě na hřišti pracují - to bylo v posledních letech vidět v evropských pohárech na Plzni a Spartě. Věděl jsem i o historických úspěších Slavie, ale o současnosti a nějakých herních stylech, které by byly pro český fotbal typické, jsem nevěděl.

Proti Boleslavi jste stejně jako proti Nice byl součástí děkovačky s fanoušky. Po zápase jste v mixzóně prozradil, že ještě neumíte text, rozumíte ale významu, o čem se vlastně zpívá?

Ano, význam děkovačky trochu znám. Vím, že se tam zpívá o červenobílé síle. Vyslovovat to pro mě je ale dost těžké (usmívá se).

Zažil jste něco podobného během svých předchozích angažmá v Dánsku či Nizozemsku?

Něco takového ne. V Dánsku byla dobrá atmosféra, pro každého hráče měli fanoušci song, který se zpíval během rozcvičování, ale děkovačku, jaká je ve Slavii, jsem nikdy dosud nezažil.

Filip Novák a Tim Sparv z Midtjyllandu mi říkali, že dánská liga je na rozdíl od české založena hodně na agresivitě a běhání bez míče, že není tak technická jako česká. Souhlasíte s tím?

Je to pravda, ale i v Česku najdeme hodně týmů, jejichž hra je postavená na dobré organizaci, agresivitě a hodně běhání. Myslím, že to trochu srovnávat můžeme.

Jsou si ligy podobné i z hlediska zázemí, přístupu fanoušků a podobně?

Myslím, že i v tomhle je to dost podobné. S diváky je to stejné, na menší kluby taky chodí dva, tři tisíce lidí. Fanoušci tady jsou ale více fanatičtí a je o nich více slyšet, což je dobrá věc pro zdejší ligu. Zbytek se ale dá docela srovnat.

Přebolelo už zklamání z vyřazení z kvalifikace o Ligu mistrů s APOELem?

Kdepak, celý tým je pořád zklamaný. Cítím to tak, že jsme mohli vyhrát, a nebo dát alespoň jeden gól. Proto nás to pořád mrzí, na druhou stranu se teď chceme připravit na Evropskou ligu. I to je dobrá soutěž, která může být zajímavá.

Vy máte s Evropskou ligou zkušenosti, hrál jste ji s Esbjergem. Došli jste až do vyřazovací části, kde jste vypadli s Fiorentinou, vy jste byl nejlepším střelcem mužstva v soutěži.

Je to tak, měli jsme ve skupině Salcburk, Lutych a Elfsborg a postoupili jsme ze druhého místa. Po zimní přestávce nás pak vyřadila Fiorentina. Byla to velmi dobrá zkušenost zahrát si evropské poháry.

V současnosti si dost fanoušků naříká na los, který Slavii potkal - v osudí byl Everton či Arsenal, nakonec vylosované týmy nejsou tak atraktivní...

Vím o tom, na druhou stranu, Villarreal je taky dobrý tým. O těch ostatních dvou toho moc nevíme, když ale hrajete na mezinárodní úrovni, tak to vždycky stojí za to, takže si myslím, že tu budou zajímavé zápasy.

Jste velkým fanouškem Feyenoordu. Ten je v základní skupině Ligy mistrů, ale má velmi těžkou skupinu. Pokud by skončil třetí a Slavie by postoupila do jarní části, lákalo by si proti nim v Evropské lize zahrát?

Potkal bych je hrozně rád. Hrál jsem za ten tým od dob, co jsem byl dítě, je to mužstvo z mého rodného města, bydlel jsem patnáct minut od stadionu. Je to ale složité, oni jsou teď v Lize mistrů a my v Evropské lize, nikdo neví, jak to bude dál. Pokud by to ale vyšlo, byl by to pro mě docela sen. Chtěl bych je ale samozřejmě porazit (usmívá se).

Sledoval jste jako fanoušek pozorně loňskou cestu Feyenoordu za dlouho očekávaným titulem?

No jasně, sledoval jsem každý mač. Tady ve Slavii se povedlo získat titul po osmi letech a v Rotterdamu to bylo dokonce osmnáct. Pro všechny fanoušky i lidi z vedení byla úleva, že se to konečně povedlo.

Na první pohled asi nejvýraznější postavou klubu byl Dirk Kuijt. Je bývalý hráč Liverpoolu i holandské repre hrdinou i pro vás?

Určitě týmu pomohl, i když třeba tak často nehrál, neustále ukazoval, jaký je profesionál, ukazoval ostatním, jak tvrdě pracovat. I když nebyl třeba na hřišti nejlepší, byl to týmový hráč, a to prokazoval celou kariéru. V Liverpoolu, ve Fenerbahce, kam přišel, tam byl milovaný, a ani ne tak kvůli fotbalovým kvalitám, jako kvůli tomu, jaký byl. Měl úžasnou kariéru.

Kuijt byl známý coby ofenzivní univerzál, uměl zahrát klasického hroťáka i na křídle. Takže jste si vlastně docela podobní.

(usmívá se) V tomhle asi ano, ale jinak si myslím, že jsem jiný hráč než byl on. Mojí předností je rychlost, on spíše uměl být ve správný čas ve vápně.

Jak je to vlastně s rivalitou mezi Feyenoordem a Ajaxem, případně Feyenoordem a dalšími týmy z Rotterdamu?

Největší rivalita je jednoznačně mezi Feyenoordem a Ajaxem. To je v Nizozemsku zápas roku, jak pro fanoušky, tak pro hráče, je to stejné jako tady Slavia a Sparta. Rozdíl je jenom v tom, že to nejsou týmy z jednoho města. Zápasy proti městským rivalům jsou spíše pak podobném zdejším utkáním proti Bohemians nebo Dukle, protože Sparta a Excelsior jsou spíše v nižších patrech tabulky a očekává se, že v takových zápasech Feyenoord vyhraje.

Váš oblíbený tým a současné působiště má ledacos společného - červenobílé dresy, městského rivala Spartu...

(směje se) Ano, je to tak. Červenobílé dresy mám rád, jsem na ně zvyklý odmala, takže se v něm i ve Slavii cítím pohodlně.

Před deseti lety hrála Slavia proti Ajaxu nabitému hvězdami, dnes je však holandský fotbal na ústupu a tak dobré hráče ve zdejší lize nenajdeme. Čím si to vysvětlujete?

Je pro to víc důvodů. Jednak jsou mužstva v Nizozemsku obecně hodně mladá a schází jim více zkušeností. To se teď ukázalo na Feyenoordu - měl starší tým a vyplatilo se mu to, vyhrál titul. Svou roli taky hraje umělá tráva, hraje na ní asi deset mužstev a není to dobré pro kvalitu hry. A hráči, kteří jsou hodně dobří, jdou rychle do jiných lig. Teď například odešlo hodně hráčů z Ajaxu - neudrží je, protože platy v top ligách jsou zkrátka někde jinde.

Ústup ze slávy zažila i reprezentace. Před třinácti lety bylo utkání na Euru mezi Nizozemskem a Českem soubojem top světových fotbalových zemí, dneska jsou obě země rády, když se vůbec dostanou na závěrečný turnaj. Kde se stala chyba?

Také to má víc důvodů. V první řadě, fotbal se neustále vyvíjí a v Holandsku je stále tendence hrát stylem, který jsme vynalezli - totální fotbal, Johan Cruijff, 4-3-3. Pořád bychom tak chtěli hrát, ale myslím, že už je to trochu staromódní a hlavně na to nemáme hráče. To by se mělo změnit.

Dobrým příkladem bylo mistrovství v Brazílii. Reprezentace tam pod van Gaalem hrála na pět beků, což bylo podle mě chytré, s Robbenem a van Persiem vepředu. No, a byla z toho bronzová medaile. Teď zase hrajeme 4-3-3, ale nemáme na to správné a vhodné hráče.

Další věcí je, že už nemáme takovou generaci hráčů, jakou jsme měli. Tehdejší hráči byli hvězdami v United, v Realu Madrid. Dneska naši obránci hrají v Laziu, Ajaxu, Feyenoordu, už to zkrátka není ta nejvyšší světová třída. A jsme zkrátka pořád malá země, takže je normální, že jedna generace je lepší, a další horší.

Loňská sezona se Slavii povedla, vy jste však v mnoha zápasech nenastoupil. Jaké to pro hráče je, když se týmu daří, ale vy na tom nemáte takový podíl, jaký byste chtěl?

Podívejte, když jste fotbalista, tak to tak prostě někdy je. Vy můžete být jenom pozitivní a soustředit se na každý další zápas. Snažit se dělat svoji práci na tréninku a doufat, že vám trenér dá šanci. To jsem dělal a vyplatilo se mi to, od letošní přípravy už je to pro mě lepší.

Byla pro vás satisfakce, když se vám proti Nice povedlo dvakrát skórovat a dokázal jste, že fotbal hrát umíte?

Svým způsobem ano, byl jsem rád, že jsem mohl ukázat v dobrém světle. Zápas proti Nice beru jako výsledek tvrdé práce, kterou jsem předtím předváděl. Bylo to specifické, hrál jsem na nové pozici pravého křídla, protože jsme tu měli hodně zranění, proto jsem dostal šanci. Jsem za to ale rád.

Poslední dvě utkání jste při Škodově absenci hrál opět na hrotu. Je vám tedy jedno, kde nastoupíte?

Já chci v první řadě hrát a na pozici mi nezáleží. Celý život hraju jako hrotový útočník, teď posledních pár měsíců jako křídlo. Cítím se tam dobře a ukázal jsem, že můžu hrát na obou postech. Obojí mě baví.

Co říkáte na příchod hvězdných jmen do české ligy, ať už do Slavie, nebo do Sparty?

Je to super po všech stránkách, zvýší se kvalita ligy, ostatní týmy se na zápasy také lépe připraví a přiláká to i diváky, aby na zápasy přišli. Pro ligu je to rozhodně dobrá věc.

Jak jste na tom vlastně s češtinou?

Je to pro mě obtížné. Je to už trochu lepší, více rozumím trenérovi, když se mluví o fotbalových věcech, vést konverzaci v češtině pro mě ale není možné.

Po vašich gólech proti Boleslavi měli diváci možnost vidět video s vaší gólovou oslavou, kde předvádíte vašeho skoro jmenovce Armina van Buurena. To byl váš nápad?

Ano, to byl můj nápad. Po zápase s Nice jsem četl hodně komentářů a narážek ve stylu Haha, Armin, DJ van Buuren. Další den jsme pak natáčeli videa a mě napadlo tohle. Je jednoduché jen tak zvedat ruce nad hlavu, tak jsem chtěl přidat něco originálního.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (197)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jsem zklamán. Jak si tak točím kolečkem, tak jsem čekal Fantomase pod článkem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Hlavně už se nauč pořádně slova

Reagovat
Neyjrayx

Náš jazyk není tak "jednoduchý" jako angličtina

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš Jan Pikous

Reagovat
Neyjrayx

Ne

Reagovat
Jeňa

Po maďarštině a finštině nejtěžší v Evropě

Reagovat
smazaný uživatel

ještě Litevština

Reagovat
bobis21

byl jsem v Lotyšsku a taky pěkný hnus i když to bude asi podobné s Litvou

Reagovat
smazaný uživatel

ani ne, jsou to docela jiné jazyky, oba jsou solitéry

já si jen vzpomínám, že v Litevštině se Polsko řekne Lenkija a taky že Vilnius je oproti Rize asi o 10 let pozadu (MHD, kvalita silnic, budov atd.). Hrozně mě to překvapilo, protože Polsko, Lotyšsko i Estonsko byly celkem ok, prostě moderní, ale Litva to bylo jako cesta časem nazpět

Reagovat
bobis21

zbytek Lotyšska je ty 10 let pozadu oproti Rize Ale že je na tom Litva hůř jsem ani nevěděl. Třeba se tam někdy taky podívám, i když dřív asi dám to Estonsko no ...

Reagovat
djwenca

Takže Estonsko je z těchto tří zemí nejvyspělejší, potom Lotyšsko a potom Litva? Vždy jsem si myslel, že je to přesně naopak

Reagovat
bobis21

Estonsko je určitě nejvyspělejší. Celkově je to velmi dobře fungující země. Jedna z mála na východ od nás ve které se můžeme v mnohém inspirovat.

Reagovat
GjøvikFF

Možná to nebude dlouho trvat a inspirativnější bude východ než západ. Jinak Estonsko má fantastické výsledky ve školství a to, jak tam fungují datovky a co vše člověk vyřídí díky internetu, o tom si tady můžeme nechat zdát.

Reagovat
bobis21

mezi zeměmi bývalého východního bloku momentálně vidím 2, ve kterých se můžeme inspirovat v některých věcech (Estonsko a Slovinsko). Nikdo další se v žádném ohledu ani neblíží tomu, aby se bylo čím inspirovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GjøvikFF

Myslím si, že spousta lidí bude časem vyhledávat i alternativy k tomu, kde teď "západ" je a kde ještě bude.

Reagovat
bobis21

pokud ano, budou to spíše alternativy z jihovýchodu asie, než z východu evropy. Čím se podle tebe můžeme v těch zemích inspirovat? Co je tam tak skvělého? Nebo lepšího než např. ve Švédsku (kde jsem nedávno byl, proto dávám jako příklad)?

Reagovat
GjøvikFF

Však já nemluvil konkrétně o východním bloku, ale o zemích východně od nás. Já žil mraky let v Norsku, několik let v Německu a bývalo to fajn, ale za sebe říkám, že aktuálně mě absolutně nic neláká se tam ještě vracet, protože v mých očích se západní svět zvrhává a je pro mě naprosto nesvobodný. Kdyby mi tohle někdo řekl na začátku 90. let, tak si ťukám na čelo, ale bohužel to tak vnímám.

Reagovat
bobis21

Já to tak pochopil, vzhledem k tomu žes reagoval na můj koment o východním bloku.

btw. nesvobodný čím?

Reagovat
smazaný uživatel

Zase na druhou stranu třeba volit po netu bych nechtěl a co jsem četl, tak od toho i chtějí odstoupit..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to vřele doporučuji film Zkažená mládež od Ilmara Raaga z roku 2007. Estonský film o školácích, určitě se nebudeš u sledování nudit. Mimochodem nesouhlasím s tím, že Litva je ´zaostalejší´ než Lotyšsko, ale uznávám že Riga je vyspělejší než Vilnius o Tallinnu ani nemluvě.

Doporučuji v Litvě navštívit Klaipedu, krásné přímořské město. A samozřejmě národní parky Nidu a Palangu. V Lotyšsku Liepaju a nebo kousek od Rigy Mežaparks nebo Jurmalu. V Estonsku město Tartu a určitě Čudské jezero, ale ovšem je tam toho mnohem víc.

Mimochodem v Litvě historické město Trakai, je tam nádherný hrad a kolem něj jezero. Trakai letos hrál v předkolo EL, ale ostatně jako téměř vždy se z týmu v pobaltí nikdo neprobojoval daleko.

Reagovat
vodka

Tallinn je jedno z nejhezčích měst a dá se projít za 2 dny

Reagovat
smazaný uživatel

Riga se mi líbila víc. V Tallinu je to fakt jen ta jedna historická čtvrť, ale zas mají dobrý hradby a výhled.

Reagovat
vodka

Právě historická čtvrť je blbost, nejlepší byla jednoznačně ta hipsterska čtvrt s docela zajímavou historii...

Reagovat
smazaný uživatel

to je která? a Vanalinn určitě blbost není :)

Reagovat
smazaný uživatel

Estonsko je poměrně překvapivě pokroková země https://www.zive.cz/clanky/e-stonia-severska-zeme-pochopila-internet-a-stala-se-kralovnou-e-govu/sc-3-a-182436/default.aspx

Jako neříkám že Vilnius je pořád ve středověku, ale prostě to zařízení není takový, jaký by mělo být. Na autobusovém nádraží tam třeba neměli digitální tabule, ale strkali tam plastové kartičky s čísly a písmeny.

Reagovat
smazaný uživatel

jo

Reagovat
smazaný uživatel

Vilnius je o 10 let pozadu oproti Rize, tak jsem to myslel :)

http://imgur.com/a/BxIJH tohle jsou moje fotky dopravních prostředků ve Vilniusu, samozřejmě tam mají i nějaké novější, ale celkově to vyznívá spíš špatně

Reagovat
bobis21

tak to bych ještě pár let k těm 10 přidal

Reagovat
smazaný uživatel

no to je strasny, jezdi jim tam stejny troleje jako u nas

Reagovat
smazaný uživatel

a kde jezdí tohle u nás?

Reagovat
smazaný uživatel

treba v brne, vim, je to vychod, ale presto

Reagovat
smazaný uživatel

to se mi nějak nezdá

Reagovat
smazaný uživatel

normalni model z 90. let, sak tyhle mrdky jezdi po cely zemi

https://cs.wikipedia.org/wiki/Trolejbus#/media/File:Teplice,_%C5%A0koda_14TrM.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

pořád něco jinýho v hlavním městě :)

Reagovat
Uwe háže buly

Tak u nás taky jezdily ještě nedávno ty uplně stařičký tramvaje respektive jezdí překopaný..

Reagovat
smazaný uživatel

to je pak otázka morálního a technického zastarávání

třeba dvě linky metra jsou víceméně morálně zastaralé, ale technicky ani tak ne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tam trolejbusy nejezdí pro jistotu žádný

Reagovat
smazaný uživatel

ale zas máme krtkobusy, oni nemají krtkobus a mají staré trolejbusy :)

Reagovat
Uwe háže buly

V Plzni jezdí novější. Ale tam maj teda všechno nejnovější no

Reagovat
smazaný uživatel

No jak kdy, taky jde natrefit na takovouhle nádheru, ale teď už jenom výjimečně no..

Reagovat
Elliasson

Už se to prodává, ale Brno, Pardubice (víkendy), donedávna Zlín, snad i Plzeň nedávno měla taky nějaké. A dál si už nevzpomenu. Ale je fakt, že tyto trolejbusy se ve velkém prodávají do Ukrajiny.

Reagovat
lampas

Vždyť po Praze ještě jezdí hromada T3 A jsou to paradoxně nejlepší tramvaje, které v Praze jsou. Nebo alespoň já je mám nejradši.

Reagovat
bobis21

podle mě jsou nejlepší ty nové škodovky. A mám tušení že ty jezdily i v Rize když jsem tam letos byl (jak staré T3 tak ty nové škodovky)

Reagovat
Elliasson

Máš pravdu. A Riga kupuje další nové Škodovácké tramvaje, které budou vypadat obdobně. V téhle specifikaci jsou to jediná města, kde jezdí tyto tramvaje.

Reagovat
Uwe háže buly

Nejlepší byly takový ty starý, široký, co měly mraky sedaček. Jezdili na trase jedničky, občas 19 nebo tak něco. Teďka jsou nejlepší ty, co jezdí jako devítky, ty z 90. let.

Reagovat
eleven11

Reagovat
mickey mouse

Lotyštinu jsem se chvíli učil a zase tak složitá mi nepřišla.

Reagovat
vodka

litevština je dost podobná češtině, estonština je víc psycho...

Reagovat
Rišty

balto-slovanská jednota

Reagovat
dontcallmeandre

Maďaršitna i finština prý nemají těžkou gramatiku, ale jak to nejsou indoevropské jazyky, tak je to pro nás cizí..

Reagovat
smazaný uživatel

v těch jazycích je těžký každý slovo :)

já jsem spíš slyšel, že mají těžkou gramatiku, ještě horší skloňování než v Češtině atd :)

Reagovat
dontcallmeandre

U skloňování sloves mají navíc určitý a neurčitý tvar, ale zase nemají u podstaných jmen rody a vzory. Ta obtížnost je v tom, že je to jazyk aglutinační, s tím se u jiných jazyků v Evropě (kromě finštiny a estonštiny) nesetkáš. Ale když pochopíš princip, pak už to jde. Pár kamarádů se maďarštinu učí, a všichni se na tom shodují. Těžký začátek, a pak už to jde rychle. Výslovnost maďarských textů se naučíš za odpoledne.

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
djwenca
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

horsi sklonovani nez Cestina ma pouze Danstina, nebo ne?

Reagovat
smazaný uživatel

nevím, těch jazyků existuje i v Evropě tolik :)

Reagovat
smazaný uživatel

ffs, Finstina ma 15 padu... diky nechci...

Reagovat
domingo

Finstina ma sice patnact padu, ale gramaticke jsou pouze dva, nominativ a akuzativ (urcuji podmet a predmet vety). Ostatni pady plni treba funkci ceskych lokalnich predlozek, ktere finstina pro zmenu nema vubec, takze ta gramatika je ve vysledku spis jednodussi:

tyttö (holka) NOM

tytön (holky) GEN -- privlastnovaci pad, tytön koira je "dívčin pes". V tyhle vazbe uz mas jedno slovo v genitivu, tudiz je vysklonovany a pri dalsim ohybani ("dívčinu psu" atd) uz se nijak nehejbe, takze opet jednodussi nez jazyky s indoevropskou flexi, kde se to sdeleni ohyba cely

Dům je talo (NOM), ale pak mas taky talossa (v dome), taloon (do domu), talolla (na domě), talolta (z domu) atd. Jednotlivy pady slouzi k indikaci postoje mluvciho k subjektu (domu), coz v cestine musis opisovat.

Atd -- finska gramatika je ve skutecnosti hrozne matematicka a logicka. Nemaji treba rody, takze "hän" je on, ona i ono. Taky nemaji budouci cas a misto toho pouzivaji pritomny: "Menen taloon" muze znamenat "jdu domů" i "pujdu domu", podle kontextu. Pokud chces urcit casovost, reknes kdy: "Menen taloon illalla" - Vecer pujdu domu.

Co je na finstine naopak silene slozity je lexikum. Tim, ze ten jazyk nema IE zaklad a probehla tam narodovecka jazykova reforma (ktera se treba u nas nechytila), neexistuje prakticky zadna spolecna "banka" finskych a IE vyrazu -- fotbal je "jalkapallo", telefon je "puhelin", univerzita je "yliopisto", centrum je "keskus".

Vtipny je, ze tam sprachbundem z rustiny proniklo par slov jako "sipuli" (cibule), "sokkeri" (cukr) nebo "ikkuna" (okno)

Ale celkove ten jazyk fakt tezkej neni, spis musit dekonstuovat mysleni, ktery mas nauceny z IE jazyku, a pristupovat k nemu jako k necemu uplne novymu a jinymu. Ciste algebraicky / lingvisticky je pravidelny aglutinacni jazyk jako finstina mnohem jednodussi nez jazyky flexni, protoze slova se formujou tak, ze prilepujes afixy za sebe a ty slova primo nemenis. Naucit se to da v pohode, ja se na konverzacni uroven dostal jako samouk v patnacti behem asi ctyr mesicu

Reagovat
smazaný uživatel

wow

Reagovat
Rišty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Co vede 15 letého kluka k tomu naučit se finsky?

Reagovat
domingo

Jel jsem tam na tri tejdny na tabor a chtel jsem si povidat s lidma .)

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

jak se finsky řekne ahoj?

Reagovat
domingo

hei nebo moi (moi moi)

Reagovat
smazaný uživatel

moi moi to je skoro jako moin moin, které se používá v severoněmeckých regionálních jazycích

Reagovat
domingo

Tak to je citoslovce, ktery budou ve spouste jazyku podobny, i kdyz ty jazyky spolu nemaji nic spolecnyho. Urcity sekvence hlasek jsou proste "phonologically plausible", davaji vetsi smysl nez jiny. Slova jako "ma", "ba", "moi", "jo", "ne" a podobne se ti objevujou vsude na svete, protoze obsahuji hlasky, ktere pouziva kazdy

Reagovat
smazaný uživatel

já jen chtěl vyzdvihnout, že to je další z mála slov, který je podobný ve finštině a okolí :)

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dontcallmeandre

Reagovat
SIRBRANIKE

dobre ty

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

tak potom nevim, proc je Finstina povazovana za nejtezsi evropsky jazyk... a cibule v rustine je luk, takze odtamtud to asi nebude.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Dánština je celkově gramaticky dost na pohodu.

Reagovat
eleven11

Reagovat
dontcallmeandre

Tak nám o tom něco pověz. Evidentně jsou tu lidi, které by to zajímalo.

Reagovat
Artaxerxes

To je naprosto nedokazatelný prohlášení

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

Vratili mu dres?

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký rozhovor. Snad se bude Van Burenovi dařit, dle rozhovoru vypadá jako rozumný fotbalista, co to má v hlavě srovnané.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

13:41 Aurier více než jednou nohou v Tottenhamu

Tak to už je tam oběma nohama ne? Nebo kolik jich má?

Reagovat
Chlupatá máma

Snad 3 jako každej chlap, ne?

Reagovat
Milan.B

pocita sa aj chobot, taze 3

Reagovat
ttopi

Takže už má v Tottenhamu jednu nohu a chobot - zajímavej posun

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

A ten chobot má pevně v rukách Owny.

Reagovat
Sosi

Jak já toho Kuijta nesnášel

Reagovat
Y.N.W.A

tak to já ho měl rád, dříč, co nevypustil souboj... dobrej pro tým, nedobrej pro soupeře, to je jasný

Reagovat
Sosi

podle mě to bylo úplný kopyto, který tam akorát lítalo a řezalo to, zakoplo o míč a tak pořád dokola...

Reagovat
smazaný uživatel

ale hovno

Reagovat
Sosi

dřevo jak řezníček

Reagovat
Y.N.W.A

žádnej lehkošlápek Pastore to nebyl, jasný... ale 233 ligovejch gólů, z toho 51 za Liverpool, k tomu 24 za Nizozemsko (stejně jako van Basten) je o krapítek lepší vizitka, než řezníček

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Takže řezník

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rezan

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Coutinho10

....po výhře, po remíze

Reagovat
nani92

ked sa darí, tak ju budeš zažívať všade

Reagovat
monty25

Nizozemská reprezentace zažila ústup ze slávy, nikoli však ta ženská...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale mistře, vy zlobíte...

Reagovat
monty25

Reagovat
smazaný uživatel

tak ty seš autor

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Mass

Reagovat
Y.N.W.A

ženský fotbal je... pro pár fajnšmekrů, takže byl, je a bude sledovaný asi jako lední hokej v Keni (to znamená, že dokud Keňa nebude v ledním hokeji velmoc, tak vůbec) ...není se tam až na pár výjimek na co dívat, jako třeba u ženskýho vojebalju, ani to není koukatelný po sportovní stránce, na rozdíl třeba od ženskýho... vojelbabu... sorryjako Monty

Reagovat
monty25
Reagovat
Y.N.W.A

jak jsem psal... "dokud Keňa nebude v ledním hokeji velmoc" ...a Nizozemky po evropským titulu (jak jsem teď zjistil což je jednak asi moje ostuda, ale jednak i malá informovanost) velmoc jsou... my taky vítáme na letišti basketbalistky, když vyhrajou Evropu, ale když vypadnou ve skupině, tak to nikdo neví ...jak říkám, pro pár fajnšmekrů

Reagovat
monty25

No, to s tebou teda nesouhlasím. Když letos naše basketbalistky vypadly ve skupině, tak se o tom sakra mluvilo. Z části taky proto, že se ME konalo u nás, ale obecně pozoruju v diskusích na idnesu, že je daleko víc komentářů při neúspěchu než třeba průměrném výsledku...

Reagovat
zelda

proč linkuješ twitter, kterej stejně odkazuje na video na FB? To nedává smysl

Reagovat
Y.N.W.A

odpovědí totiž byla ona věta na twitteru, já to pochopil... vypovídající je však to množství lajků a retweetů tohoto tweetu

Reagovat
HorajzmAmmann

Janků neskutečná

Reagovat
monty25

Reagovat
smazaný uživatel

ta fotka nic nedokazuje, ti lidé jsou evidentně ve špatnou dobu na špatném místě a byli hrubě zneužiti.

Reagovat
monty25

To je video, víš? A že byly všechny zápasy Nizozemska vyprodané, to zdůvodníš jak?

Reagovat
smazaný uživatel

bůhví pod jakou pohrůžkou je tam nahnali, tyhle praktiky známe ještě z prvomájových průvodů...

Reagovat
monty25

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo, zpětně jsem fakt rád, že se Mick zadarmo dotáhnul. Sice asi nikdy nebude střelec na 15+ gólů za sezónu, ale užitečný hráč do rotace v pohodě být může.

Reagovat
PISTOLERO

Sice sešívka ale dobrej rozhovor

Reagovat
Greny

http://1gr.cz/fotky/bulvar/17/083/cl6/LAR6da35d_Untitledcollage36.jpg

Bartonku jednej.. utece kazde obrane a strelec je to paradni

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
dinss

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Civers

Navíc ho vytáhl Zeman, kterej měl v Itálii na talenty čuch a kdyby se neprosadil tak sedět by taky nějakej čas vydržel..

Reagovat
havrys99

Reagovat
Tommy the Gunner

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
HorajzmAmmann

Zabijak do vapna a pry mu nevadi sedet

Reagovat
Fabregas@ole

Reagovat
Venny

Reagovat
smazaný uživatel

"dánská liga je na rozdíl od české založena hodně na agresivitě a běhání bez míče, že není tak technická jako česká. "

tak technicka jako ceska? TECHNICKA?!

Reagovat
Sosi

tak je tu třeba špílmach vácha a špílmachr hušbauer... a já se ptám, kdo další to má?

https://www.youtube.com/watch?v=BC5hTqVGRIE

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ono to spíš než kvalitou českých týmů je nekvalitou dánských. Nějaký větší požadavky na technickou vyspělost v Dánsku splňují tak tři týmy maximálně.

Reagovat
jany kozak

lol ako sa s nimi zivot pohral

Reagovat
smazaný uživatel

"Vod malička jsem slávista tělem i duší." Vácha, 2000.

Krásný, jak si ty týmy prohodili.

Reagovat
kilobyte

Kapitáni tělem i duší.

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia vyloženě nic nezpackala, samozřejmě v Apoleu prohráli a ztratili LM i tady 2x remizovali ale vše bylo tím, že neproměnovali šance a něco tam chybělo, tak snad se to pomalu mění a budou hrát slušně EL a vyhrajou ligu... To Sparta ta se jen tak nevzpamatuje, tam je to veliká bída, ti než vzpamatujou bude pozdě a nebo na jaro vše radikálně změní opět....

Reagovat
diastan

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Chyběly tam přesně 3 góly

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Vukadinovič zpět ve Zlíně...na hostovačku ze Sparty Tak to udělali perfektní kšeft

Reagovat
C-M@ster

Lol, už vidím až přijde do kabiny a borci se zeptají: Tak co Sparta, dobrý?

Reagovat
Kucka

Reagovat
dinss

Vysněná destinace.

Reagovat
smazaný uživatel

ukaze jim vyplatni pasku a zavre jim hubu, vidlakum

Reagovat
smazaný uživatel

smutný., že je na to Sparta tak zle, že jediný, čím se můžou hráči chlubit, je že mají větší výplaty...

Reagovat
smazaný uživatel

90% české populace by to považovalo za plus pro zaměstnavatele

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kaspar
Reagovat
hefy

Laviiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, tadadadada

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Venny

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Spalovač šancí

"Ve Zlíně jsem chtěl vždycky hrát"

Reagovat
smazaný uživatel

klasikaaaa

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Liquid

neříkal něco podobnýho i Van Kessel ?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

"Konečně jsem doma."

Reagovat
hefy

Reagovat
Kuchta

KONCEPCE LEVEL IMPOSSIBRU

Reagovat
langosh

Aneb jak si přijít na víc peněz, a ještě zařídit, aby klub ušetřil

Reagovat
Spalovač šancí

Co klub ušetřil. Vydělal!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, hráč, kterej poslední rok neodehrál jedinej zápas..

Reagovat
smazaný uživatel

zas nejaky plevel aby si mohlo par lidi udelat hezci Vanoce

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně řečeno trevore.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
john334

Nalosují jim Villarreal a reportér si stěžuje, že mohli dostat Everton. Něco mi tady uniká?

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Mass

Jen tu Astanu asi nikdo nechtěl

Reagovat
Elliasson

Slavia - nejlepší co si vybrat v ČR;

Feyenoord - nejlepší, co si vybrat v Nizozemí.

Micku

Reagovat
Gryphonheart

Spíš Liberec/Roda, když už..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele