De Bruyne doteď nechápe, proč ho Mourinho nechal odejít

09.06.2015, 19:13
Aktuality
Ofenzivní záložník Wolfsburgu Kevin De Bruyne má za sebou úžasnou sezónu. Vyhrál německý pohár, stal se vicemistrem Bundesligy a v anketě magazínu Kicker byl vyhlášen nejlepší hráčem sezóny. Stále v něm však přetrvává hořkost z rok a půl starého angažmá v Chelsea, kde si nerozuměl s manažerem José Mourinhem.

Belgický reprezentant měl za sebou v roce 2013 povedenou letní přípravu, dobře zahrál i v prvním kole Premier League, v němž asistoval u vítězné branky Chelsea. O měsíc později si však v lize kopnul naposledy a ve zbytku podzimu pouze paběrkoval v ligovém poháru a v závěrech zápasů Ligy mistrů.

De Bruyne proto v zimě klub opustil a okamžitě ukázal, že na západě Londýna mohou jeho odchodu litovat. V letošní sezóně nastřílel 16 branek a u dalších 27 asistoval. "Pořád nechápu, proč mě José Mourinho nechal odejít. Nikdy jsem s ním o tom nemluvil. Začal jsem hrát, pak přestal a tím to zhaslo," popsal nezvyklý způsob jednání.

"Po čtyřech měsících jsem ho požádal o přestup. Nechtěl jsem zůstat v klubu, kde jsem nehrál dokonce ani deset minut na konci zápasu," vysvětlil De Bruyne. Za jeho neúspěšných angažmá podle různých spekulací stála špatná mentalita a přístup k tréninku, na což si Mourinho obzvlášť potrpí. To ovšem stále teprve 23letý fotbalista odmítá.

"Řekl, že to bylo vinou špatného přístupu na tréninku? To je pouze výmluva, kterou samozřejmě může použít. Ale nikdo tenhle názor nemůže přijmout za svůj, dokud mě neuvidí trénovat. Nemyslím, že v Belgii nebo Německu má k mému přístupu jakékoli připomínky," odporuje kreativní záložník.

Další, a o poznání jednodušší scénář takto nečekaně krátkého angažmá zní, že se De Bruyne zkrátka Mourinhovi nehodil do koncepce. "Takhle se prostě věci semlely, nejsem na nikoho naštvaný. Když jsem přestoupil do Wolfsburgu, Chelsea dostala svoje peníze a všichni byl šťastní," dodal smířlivě.

A není divu. Ve Wolfsburgu se mu v minulé sezóně nesmírně dařilo a kromě ceny pro nejlepšího hráče Bundesligy navíc s Vlky obsadil v lize druhé místo. To zajišťuje přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů. "Tým musí projít určitou proměnou, protože nás čeká obtížnější sezóna s Bundesligou a Champions League naráz."

Klíčová otázka však zní: Bude v tomto posíleném týmu stále i Kevin de Bruyne? O jeho služby se logicky strhla velká bitva a sám Belgičan nevypadá, že by ve Wolfsburgu vyloženě toužil setrvat. Obchodu by se možná nebránili ani v klubu - vždyť jeho cena se pohybuje okolo 40 milionů liber. "Nehodlám působit nikomu potíže, beru věci tak, jak přicházejí," prohlásil nicméně.

V souvislosti s přestupem se nejčastěji spekuluje o zájmu Manchesteru City, Paris Saint-Germain a německého mistra Bayernu Mnichov. Sám hráč ovšem podle svých slov žádného favorita nemá.

"Pokud odejdu, nemám žádné výrazné preference na budoucí angažmá. Za sebe můžu říct, že z 95 % nezamířím do Ruska nebo Itálie. Tam se nehraje fotbal, který by mi vyhovoval. Ale Anglie, Španělsko, Francie nebo zde Bundesliga, to ano. To jsou ty nejlepší ligy se spoustou skvělých týmů, jež by mě oslovily," zakončil De Bruyne.

Autor: Marek Ustohal / goal.com

Komentáře (957)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele