Další rekord snajpra Bayernu, tentokrát poněkud ukrytý. A co na to Auba?

29.09.2015, 15:20
Názory a komentáře
Bayern vs. Dormtund. Robert Lewandowski vs. Pierre-Emerick Aubameyang. Jen těžko co může přebít přetahovanou dvou elitních klubů v tomto ročníku BL. Ztělesňují ji snajpři obou týmů. Střelci, kteří v dosavadním průběhu soutěže předvádějí nebývalé kousky. V ohlédnutí za sedmým kolem nejvyšší německé soutěže se k tomu vrací komentátor české verze Eurosportu Václav Procházka.

I když jaképak ohlédnutí. Vždyť celé fotbalové Německo už vzhlíží k dalšímu kolu. A Klasice, která bude k vidění v nedělním podvečer v mnichovské aréně. Desetigólový Lewandowski před ní má těsný náskok před Aubameyangem. K přívalu rekordů při minulé ostrostřelbě proti nešťastníkům z Wolfsburgu přidal další historické maximum, i když poněkud skryté. Žádný jiný zahraniční fotbalista v BL nenasázel rychleji soupeřům sto gólů.

Lewandowski hned také začal druhou stovku. Půltucet domácích legend na 100 gólů potřeboval méně utkání, ale výkon polského kanonýra s nimi snese srovnání, když vezmeme v potaz nutnost fotbalové aklimatizace na nové podmínky poté, co kdysi přišel z Poznaně do Dortmundu.

Jen šest legend zvládlo stovku v BL rychleji:
Dieter Müller - stovku uzavřel 24. 9. 1977 / ve 129. utkání - celkem 177 gólů
Gerd Müller - stovku uzavřel 4. 10. 1969 / ve 136. utkání - celkem 365 gólů
Lothar Emmerich - stovku uzavřel 17. 2. 1968 / ve 140. utkání - celkem 115 gólů
Uwe Seeler - stovku uzavřel 31. 5. 1969 / ve 157 utkání - celkem 137 gólů
Horst Hrubesch - stovku uzavřel 30. 1. 1982 / ve 160. utkání - celkem 136 gólů
Rudi Völler - stovku uzavřel 10. 4. 1987 / ve 161. utkání - celkem 132 gólů
Robert Lewandowski - stovku uzavřel 26. 9. 2015 / ve 168. utkání - celkem 101 gólů

Za ním jsou Klaus Fischer (100. gól ve 175. utkání), Mario Gomez (ve 181. utkání) a Ailton (ve 189. utkání)

První gól dal Polák ještě za Borussii 19. září 2010 proti Stuttgartu. I jeho 50. trefa vyšla na VfB, a to 30. března 2013. V celkem rovnoměrném tempu pálil dál, tomu odpovídající čas potřeboval na uzavření první stovky teď proti Mohuči. Lewandowski má ve svých sedmadvaceti optimální věkové předpoklady pro překonávání dalších rekordů v nejvyšší německé soutěži, ale ještě lepší pozici pro to, aby historická maxima odešel lámat ještě někam jinam... Ale teď je nejen v jeho zorném poli nedělní vrchol německého fotbalového podzimu. Tečka za Oktoberfestem, který začal pro Bayern tak skvěle proti Vlkům. Akcie koncernového týmu na fotbalové scéně právě touhle bitvou výrazně propadly. Jakoby to korespondovalo s děním na opravdových světových trzích...

Jak dopadne Dortmund? Která ze střeleckých hvězd se dočká lepší strategické podpory svých spoluhráčů? O tom asi bude osmé kolo. V tom sedmém Auba držel s konkurentem krok. Stejně jako Lewandowski skóroval dvakrát. Může se však pyšnit vylepšeným, teprve v předešlém šestém kole stanoveným dalším bundesligovým maximem, o kterém se mluví méně, než by si zasloužilo. Trefil se ve všech dosavadních sedmi zápasech sezóny. Maximem soutěže dosud byl gól jednoho střelce v úvodních pěti utkáních. Přesto tým gabonského kanonýra dostal v minulém kole proti Darmstadtu lekci. Nepochopitelně šlápnul na brzdu a zmírnil tlak poté, co otočil utkání a v závěru pustil do šance opět hosty. Stačily jim nakonec jen dvě pořádné střely na bránu na dva góly a na bod (2:2), o kterém troufale před bojem mluvil trenér Dirk Schuster.

Ale ještě k Aubameyangovi. Posledním útočníkem Dortmundu, který dal za sedm kol devět gólů, byl Lothar Emmerich. Stalo se tak v dobách pradávných - v sezóně 1965/66. Ani on se však netrefil v prvních sedmi kolech. Ani jeho následovníci. A to žluto-černý dres oblékala různá esa: Barrios, Ewerthon, Koller, Amoroso, Chapuisat, Riedle... Aubameyangova palebná dynamika je opravdu jedinečná. Salta po gólech ji jen dokreslují. Předvede nějaké i v Allianz Areně?

BL už podobnou celkovou střeleckou situaci jako nyní v historii zažila. Stejně jako teď Lewandowski i Gerd Müller v sezóně 1977/78 vedl tabulku kanonýrů po sedmi kolech s deseti góly těsně před Dieterem Müllerem. Na konci soutěže se o trofej krále střelců podělili (24 zásahů). Jakoby se do BL i přes éru propracovaných defenzivních systémů vrátily časy mimořádných střeleckých osobností. Na druhou stranu minulé kolo ukázalo, že i beton přináší zisk. Úporně bránící nováčci by o tom mohli vyprávět. Darmstadt uloupil bod v Dortmundu. Ingolstadt v Kolíně. Marvin Matip přitom učinil pozoruhodný zápis. Gól v BL dal totiž stoper bavorského celku po dlouhých devíti a půl letech, předešlou trefu zaznamenal při prohře s Norimberkem 3:4 v březnu 2006 ještě v dresu Kolína. Jen čtyři hráči zažili delší pauzu mezi vstřelenými góly v BL.

Ale naštěstí nejen Lewandowski a Aubameyang pálí častěji než Matip. Stačí připomenout Leroye Saného. Schalke i jeho zásluhou má 16 bodů, lepší bilanci mělo jen před 44 lety. Tehdy 6 výher jednu porážku, teď pět vítězství a po jedné plichtě a prohře. Dost možná Schalke v tomto kole uspělo i proto, že Sané dostal brzy prostor k úniku z lavičky, a to už v šesté minutě po Högerově zranění. Schalke vyhrálo pátý soutěžní zápas v řadě, něco takového zažilo poprvé od působení Huuba Stevense před třemi roky. Ale kampak s tímhle na Bayern. Jeho sedm vyhraných zápasů na úvod v BL nemá obdoby. Přítrž bavorskému rozletu může učinit Dortmund, ale to by musel pokračovat v tom, co v tomto kole převáděly týmy hostující na půdě soupeře. Jen pro připomenutí: žádný z domácích celků v něm nevyhrál! Něco takového se stalo naposledy ve 20. kole sezóny 2011/12.

Odpověď na otázku, jestli bude tažení Bayernu pokračovat, dostaneme v neděli večer.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (16)

Přidat komentář
Spalovač šancí

Za Plzeň i za repre hraje prd, komentování na Eurosportu taky stojí za nic. Ale články tady má docela dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím kam mi zmizel koment ale napíšu to ještě jednou no.

Nechápu jak Eurofotbal může jak to nazvat, no "existovat" když drtivá většina článků je z jiných webů. To to těm ostatním webům jako např. Eurosport atd. "nevadí"?

Reagovat
Spalovač šancí

Předpokládám, že zprávy ČTK Eurofotbal normálně platí. U Eurosportu bych to viděl na nějakou dohodu, protože se ty články zde objevují pravidelně. A všechno ostatní je "vlastní tvorba"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Cely eurosport at uz jde do prdele s tim protezovanim Bayernu. Chci se divat na fotbal a ne na hazenou.

Reagovat
Rudnevs

k väčšine tvojich názorov som mal negatívny postoj ale musím uznať že z odstupom času si mal vždy pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

To že je tým o třídu výš než ostatní a z toho důvodu má taky pořád balón neznamená, že hraje házenou. To jim ho má jako občas půjčit aby se na to mohli koukat i takoví jako jsi ty?

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Dufan

Auba vypadá jako něco mezi Kocourem z Červenýho trpaslíka a egyptským stavitelem z Asterixe a Obelixe

Reagovat
smazaný uživatel

Numerobis? ten vypadl úplně jinak..

Reagovat
Dufan

Reagovat
smazaný uživatel

Kocour

Reagovat
smazaný uživatel

A tomu staviteli je taky dost podobnej Dani Alves. S bráchou mu už roky říkáme architekt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

A konečně mi teď došlo, koho mi připománal Camoranesi - kresleného Pyradonise.

Reagovat
Dufan

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele