Cyrille Regis - Muž, který v Anglii umetl cestu černošskému talentu

16.01.2018, 12:18
Profily, historie
Anglický fotbal přišel o jednoho ze svých nejvýznamnějších pionýrů, když včera ve věku nedožitých 60 let infarktu podlehl bývalý skvělý útočník West Bromwiche i anglické reprezentace Cyrille Regis. Takto nešťastně odešel držitel Řádu Britského impéria, autor 158 ligových branek a jedna z prvních černošských ikon ostrovní kopané...

Označení průkopník se možná nejen ve světě fotbalu uděluje příliš často a do určité míry se tak nadužívá, na Cyrilla Regise však pasuje dokonale.

O tom asi nejlépe vypovídají včerejší kondolence Sola Campbella či Andyho Colea, kteří právě k útočníkovi s kanónem v pravé noze v úvodu svých parádních kariér nepokrytě vzhlíželi. Za "pionýra" ostatně Regise označil i Viv Anderson, první černoch, který kdy přetáhl přes hlavu reprezentační dres se třemi lvy na prsou.

Rodák z Francouzské Guayany v anglické nejvyšší soutěži prorážel na přelomu 70. a 80. let — tedy v období výrazného rasového pnutí ve společnosti, a navíc nedaleko Smethwicku, kde konzervativní kandidát ve všeobecných volbách 1964 vyhrál parlamentní křeslo za pomoci sloganu "Pokud chceš negra za souseda, vol Labouristy" — a spolu s dvojicí Laurie Cunningham - Brendon Batson, dalšími fotbalisty černé pleti, ve West Bromwichi utvářel jeden z nejpamátnějších týmů dané éry.

Tehdejší manažer WBA Ron Atkinson se za své klenoty nijak nestyděl, ba naopak jim dodával na publicitě. Překřtil je na "The Three Degrees" (Tři stupně) a zorchestroval společné focení se členkami stejnojmenné americké soulové skupiny, kterou od roku 1963 vždy utvářelo trio černošských žen. Tím jedině sílily bigotní projevy ze strany širší veřejnosti. Od opičích skřeků přes létající banány až po poštou zaslanou kulku vpředvečer debutu za anglickou reprezentaci... Cyrille Regis si zdánlivě prožil vše možné.

"Ponechal jsem si ji jako připomínku zla, které v sobě někteří lidé nosí. Po zbytek mé aktivní kariéry mi (ta kulka) sloužila jako motivace k tomu, aby mě nic nezastavilo," komentoval nezvyklou zásilku muž, který se mimo hřiště prezentoval až nakažlivým, neutuchajícím úsměvem. "Soudit někoho na základě barvy pleti ukazuje strach a nejistotu ohledně toho, kým sám jseš," vykládal jindy.

Cyrille Regis se prostě nenechal zastrašit. Ba co víc, soustavným návalem nadávek se zároveň nikdy nenechal připravit o svou víru v lidskost a laskavost; vlastnosti, které ho vždy zdobily v první řadě, a kterých se vždy ve velkém dostávalo mnohým začínajícím fotbalistům. Mluvil tiše, ale jeden měl pokaždé chuť pořádně nastražit uši a naslouchat. Disponoval "magnetickou osobností" a ve výsledku byl mužem, který "změnil svou zemi, jako Nelson Mandela s lepší pravačkou", napsal vtipně archivář West Bromwiche Dave Bowler.

O tom, nakolik významnou osobností Cyrille Regis byl, svědčí rovněž skutečnost, že vystřídal čtyři přední kluby v rámci jednoho regionu (WBA, Coventry City, Aston Villu a Wolverhampton Wanderers), a přece ten stejný region nijak nerozděloval. "Neexistuje mnoho legend West Bromu, které by mohly nakráčet do kabiny Wolves a od prvního dne být zbožňovány. Až takový respekt měl Cyrille Regis. Uctíván ve West Midlands a daleko za jejich hranicemi," napsala na útočníkovu adresu trefně žurnalistka ITV Jacqui Oatley.

Jakmile vás zajímalo více než barva kůže, vítěz FA Cupu 1987 s Coventry se jednoduše nedal nemít rád. "Když byl rozjetý, nebylo ve světě kopané lepší podívané. Cestující fandové ho měli rádi. Pamatuji, jak jsme hráli s Leedsem, a celou dobu na nás pořvávali, on ale vstřelil dva parádní góly, a nakonec mu fanoušci Leedsu vestoje aplaudovali," vzpomíná Ron Atkinson, později trenér Manchesteru United, který dle svých slov nikdy nevedl lepšího hrotového útočníka.

"Jednou z mých nejčasnějších fotbalových vzpomínek je, jak jsem coby třináctiletý hoch nakráčel na hřiště WBA ke zkoušce, uzřel Cyrilla Regise a byl jím naprosto unesen," napsal na Twitteru jeden z nejlepších forvardů moderní éry anglické kopané Alan Shearer. Větší poklony si lze představit jen sotva.



Příběh Cyrilla Regise vrchovatou měrou inspiruje od samotného počátku. Do Anglie přišel v pěti letech a jeho otec zprvu tápal ve snaze uživit velkou rodinu. Ta tudíž byla často rozdělená a Cyrille tak dokonce v jednu chvíli musel s jedním ze svých bratrů strávit devět celých měsíců v odlehlém klášteře. Po škole se Regis vyučil elektrikářem, zatímco kopal londýnskou obdobu pražské hanspaulky, a o velké kariéře nejspíš nikdy nesnil. West Brom ho nakonec kupoval z neligového celku Hayes FC za 10 tisíc liber, z nichž polovinu raději ukryl do bonusů vázaných na počet útočníkových startů. Teprve devatenáctiletý Regis ovšem nezahálel a ihned ve své debutové sezoně si odbyl pěkných 34 startů.

Opatrnosti Baggies se nicméně nešlo divit. Černošský fotbalista na hrotu formace v tu dobu zkrátka představoval pořádný risk, respektive krok do neznáma. Rychlonohá křídla se už po britských trávnících proháněla, ale trvalo ještě nějakou dobu, než se trenéři fotbalistům černé pleti nebáli svěřit i obranné, ba kreativní úlohy. Paulové McGrath a Davis začínali v Manchesteru United, respektive Arsenalu prorážet až o dobrých pět let později. A co se hroťáků týče, Regise na nejvyšší úrovni předcházel akorát Clyde Best z West Hamu, jehož ale k relativnímu úspěchu předurčovala spíše jen strach nahánějící fyzická výbava.

To Cyrille Regis pořádnou muskulaturou rovněž disponoval, dokonce v neobyčejně upnutých Umbro dresech tradičně vypadal jako Pepek Námořník po pozření několika plechovek špenátu. Zároveň si však také obratně počínal v úzkých uličkách mezi soupeři a oplýval adekvátní technikou. Dle Richarda Williamse, redaktora Guardianu, dokonce rodák z jihoamerického kontinentu připomínal více do středu orientovaného Brazilce Jairzinha či předobraz samotného George Weaha.

Přehlídka nejslavnějších Regisových gólů pak jeho vícerozměrnost jedině dokumentuje. Při postupu v FA Cupu 1977/78 přes Manchester United se vytasil s dokonale odhadnutou vítěznou hlavičkou. Obránce téhož klubu pak po roce zaskočil ještě jednou, svým senzačním a dost možná životním výkonem při ligové výhře 5:3. A vůbec nejlépe, přímo všeobjímajícím způsobem, nakonec Regise vystihuje zřejmě jeho nejpamátnější trefa a nejhezčí gól dané sezony do sítě Norwiche.

Kariéru Regis ukončil ve 38 letech s více než šesti stovkami profesionálních startů na kontě a 158 ligovými trefami. V reprezentaci se nikdy neuchytil, když si vybojoval pět šancí a jedinou v základu. Možnost zahrát si na mistrovství světa 1982 mu ovšem sebralo zranění, přičemž obecně trpěl na silnou konkurenci.

Těžko říct (ale lehko si představit), jestli Regise - mladého hráče roku 1979 v anglické lize - o další starty za Anglii nepřipravila jeho barva pleti. Laurie Cunningham, nesmírně šikovné křídlo později ve službách Realu Madrid či Marseille, se koneckonců sám může pochlubit pouhými šesti příležitostmi za národní tým. A kampaň proti The Three Degrees byla v určitých momentech věru silná; před jejich zápasy zcela běžně před branou stadionu postávali stoupenci Národní fronty a rozdávali své nesnášenlivé tiskoviny.

Na počest všech tří udatných bojovníků bude letos ve West Bromwichi snad konečně, se zhruba čtyřletým zpožděním odhalena bronzová socha nazvaná The Celebration (Oslava). Cyrille Regis si ji už s předstihem pyšně prohlédl, u slavnostního ceremoniálu však bude scházet - stejně jako na oslavě 40. výročí debutu Laurieho Cunninghama, tragické oběti autonehody z roku 1989, kterou měl Regis spolu s moderátorem BBC Adrianem Chilesem a Brendonem Batsonem zrovna dnes organizovat.

Právě smrt Laurieho Cunninghama toho času stále aktivního útočníka sebrala a přiměla ho kompletně změnit přístup k životu. Jako kluk z chudých poměrů také Regis zprvu podlehl svodům slávy a zničil si tak své první manželství. Po Cunninghamově smrti se však srovnal, dal se k církvi znovuzrozených a stal se fotbalovým agentem. V roli hráčského zástupce, i čistě z pozice úspěšného ex-profesionála, se následně Regis výrazně angažoval v kampani Kick It Out proti rasové diskriminaci ve světě fotbalu, a roku 2008 mu byl pro tyto i různé další charitativní aktivity udělen Řád Britského impéria (MBE).

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (87)

Přidat komentář
smazaný uživatel

lama

Reagovat
ttopi

To stehno ty vole

Reagovat
Teoretik

hubené lýtko

Reagovat
Posledni Kovboj

na fotbalistu neskutecny sloupy

Reagovat
smazaný uživatel

Na tú dobu ani nie.

Reagovat
Posledni Kovboj

ok, rad uvidim jedenactku takovejch.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si hľadaj

Reagovat
Posledni Kovboj

takze meles picoviny, ok

Reagovat
smazaný uživatel

logika

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Miki, jak si obhajuje svoje píčoviny, je pokaždý fakt neuvěřitelně vtipnej zážitek. I přes to, že jich poslední dobou dost přibývá...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

No neboj, ja jsem si to napoprvy otevrel taky. Slusi mu to, nevedel jsem, ze hral zamlada fotbal. To je predtim, nez nastoupil do prognostaku, nebo az potom?

Reagovat
valloire

jo to je Miloš

Hans Peter Briegel vole. Asi bych ti tu jedenáctku našel, ale mam moc práce s kampaní.

Reagovat
remeslnik

Myslím že G. Muller ani B. Vogst nevypadali jinak. Myslím postavou, byli taky "pevní". No a samozřejmě R. Carlos.

Reagovat
johan14

Briegel stulpne na kotniky a Elkjaer gól s ponozkou. To bola dvojica

čo vygumovala všetky svetové hviezdy a vyhrali pre Hellas Verona scudeto.

Reagovat
eleven11

Reagovat
smazaný uživatel

cunningham, regis, barnes.......zadna diskriminace, prvni dva na to proste nemeli ( i kdyz regis mel formu pred ms82 ) a byli lini, barnes je toho dukazem ani zdaleka nepobral tolik talentu jako ti dva a ma kolem 100startu za narodak,,,,,

Reagovat
fantomas

I v porovnání s Heskeym je to prostě k smíchu. Samozřejmě, že to dělá i doba a konkurence; za Heskeyho éry by Regis 60+ startů taky posbíral.

Reagovat
smazaný uživatel

to si nemyslim

Reagovat
valloire

Cunningham na to měl.

Reagovat
johan14

Barnes bol asi inde, ináč by Regis nehral za take kluby ako hral.

Reagovat
fantomas

Tak WBA tou dobou bylo neco docela jinyho oproti WBA nedavny minulosti. Diky Regisovi i po ctvrtstoleti vedli tabulce chvili.

Reagovat
Messy<3

Ne rasismu

Reagovat
Teoretik

Zajímavý článek. Hráče neznám, ale šest stovek startů a "pouhých" 158 gólů naznačuje, že to asi nebylo jen o diskriminaci. Každopádně ta pointa článku, jak změnil anglický fotbal, není postavená na tom, že to byl nejlepší hráč všech dob. Takového člověka bych za souseda chtěl

Jo a ten Clyde Best byl nějaký tehdejší Lukaku?

Reagovat
smazaný uživatel

Už podľa nadpisu....

Reagovat
fantomas

No nunu...

Reagovat
smazaný uživatel

^_^

Reagovat
smazaný uživatel

... dobrý článek.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Fantik furt rieši rasy. On je svojím spôsobom rasista.

Reagovat
Posledni Kovboj

ovcofil filozofuje na internetu, vol. 47

Reagovat
smazaný uživatel

Lol.

Reagovat
Zark

Reagovat
DeformFCB

Reagovat
fantomas

Heh. Ok

Reagovat
smazaný uživatel

Super clanek Tome

Reagovat
smazaný uživatel

Matuidi a ostatní dotknutí černosi by si mali brať z neho príklad a uvedomiť si že medzi ľuďmi sa vždy nájdu aj rasistický retardi a treba to jednoducho ignorovať

Reagovat
matZz

ignorovat? ne, ignorovat by se to určitě nemělo a naopak by se mělo jasně říct, že rasismus v naší společnosti nemá místo

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si myslím že to každý normálny človek vie a netreba na to stále poukazovať. Naopak čím viac sa na to poukazuje, tým viac rasisti úradujú a koniec koncov to má opačný efekt.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
adoxx

Ignorovat ne ,něco by se stím ale dělat mělo ,jinak Matuidi by měl stejně jako všichni hráči kteří mají původ někde jinde reprezentovat zemi svého původu (v tomhle případě Angolu) potom by bylo zajímavé sledovat jak by na tom byla třeba taková Francie v porovnání s Africkými týmy

Reagovat
smazaný uživatel

To by bolo Švajčiarsko na úrovni San Marína

Reagovat
valloire

přesně tak, jak v minulosti

Reagovat
Teoretik

Nevím, jestli podle země svého původu. Co s těmi, kteří se narodí v Angole a po roce se odstěhují do Francie, vyrostli tu a právě Francie investovala do jejich fotbalového rozvoje? Možná by bylo fajn to omezit na zemi vydání první registračky nebo zemi, kde hráč strávil většinu času do 18 let. Rozhodně by ale hráči neměli mít možnost si vybírat reprezentace jak v supermarketu a podmínky reprezentování by měly být pevně stanoveny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Mustang™

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to je supr pravidlo. Takze takovej Matuidi by vlastne musel reprezentovat stat, kde se nenarodil a nikdy tam nezil (oproti Francii kde zije celej zivot). Jediny co ho s Angolou spojuje, je to ze jeho otec odtamtud pochazi, ale i ten od mala zije ve Francii.

Reagovat
valloire

problém je, že jich je tam moc

Reagovat
fantomas

Reagovat
valloire

Ve Francii....myslíš, že néééé? Co tam nacpat celou Afriku?

Reagovat
adoxx

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
frankiefcb

Jako, že je Francouzů ve Francii moc jo?

Reagovat
Posledni Kovboj

Nahodou, s tim se da souhlasit. Francouzi lezou na nervy i francouzum.

Reagovat
Thab

Reagovat
Kucka

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
Kang & Kodos

A Mavuba bude reprezentovat výběr Atlantskýho oceánu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mithro

zaujimave, ze ho viedol prave Ron Atkinson, ktory mal neskor prave celkom problemy s rasistickymi narazkami v TV

Reagovat
fantomas

Jn

Reagovat
valloire

Protože ho zničily tupý korektní mainstreamový media. V 70 letech by se to nestalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
johan14

Viv Andersona si pamätám, hlavne kvôli tomu že bol prvy, no hlavne si pamätám Barnesa, keď už sme pri černochoch, no tohto nie. Hoddle, Robson, Francis hrali vtedy aj proti nám. Ešte hral vtedy aj Kevin Keegan. Neverím, že bol lepší od hocikoho z nich.

Reagovat
johan14

Vtedy to je na MS v Španielsku.

Reagovat
valloire

Andersona i Regise znám. Když víš o Andersonovi, měls by o Regisovi. Lepší nebyl.

Reagovat
johan14

Kde som ho asi tak mohol vidieť, keď nikdy nahral ani Európsky pohár ani ME ani MS. Keď už ide o černochov tak vtedy hrali v Európe prím Tigana a Trésor. Potom prišiel za Anglicko Barnes a skvelý holanďania Gullit a Rajkaard. Nikto iný my v pamäti z tej doby neutkvel. Eusebia nepamätam, takže pre mňa bol prvý čierny svetovy hráč z Europy francúz Trésor.

Reagovat
valloire

Taj já o něm četl, takhle jsem to myslel, tenkrát jsi ho samozřejmě vidět nemohl.

Reagovat
smazaný uživatel

"Soudit někoho na základě barvy pleti ukazuje strach a nejistotu ohledně toho, kým sám jseš,"

Reagovat
smazaný uživatel

No, vzdy to tak neni. Urciti jedinci maji jasne predpoklady ktere naplni v 90%

Reagovat
fantomas

?

Reagovat
smazaný uživatel

Staci se projit v noci po Praze, nerozeznas je od tmy... (vsechny nehazim do stejneho pytle, ale vis jak)

1 slusny ze 100 spatna statistika

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi jen potvrdil to co napsal

Reagovat
smazaný uživatel

Mam zkusenosti, a nejen ja.

"vsechny nehazim do stejneho pytle" ale odhadnout to lze.

Reagovat
ratusek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
Kucka

Reagovat
sk333

Na webe nairaland v diskusii. Nigéria sa vraj 6 júna ma stretnúť v zápase proti Česku.

Reagovat
db18

Fantík tenhle týden mohl klidně rozjet "týden proti rasismu"

Materiálu má najednou dost

http://www.kicker.de/news/fussball/bundesliga/startseite/715173/artikel_balogun-aeussert-sich-zu-rassismus.html#omsmtwkicker

Jinak dobrá reakce od Ujaha s Balogunem

Reagovat
smazaný uživatel

Super článok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele