COLLINA DEFINITIVNĚ KONČÍ

30.08.2005, 11:11
Aktuality
Kontroverzní Ital Pierluigi Collina ukončil svoji dlouholetou kariéru. 46letý rozhodčí dobrovolně vystoupil z italské Národní unie rozhodčích (AIA) poté, co byl pod nátlakem kvůli jeho reklamní smlouvě s automobilkou Opel.

Collina, který přesáhl věkový limit pro pískání nejvyšší italské soutěže, dostal od instituce výjimku, která mu povolovala ještě rok působit v Serii A. Podepsání lukrativní nabídky od německé automobilové firmy Opel, která má smlouvu s loňským vicemistrem AC Milán, vše zmařilo. Instituce vnímala tento kontrakt jako střet zájmů a naléhala na Collinu, aby smlouvu vypověděl. To však rozhodčí odmítl, a tak mu AIA zakázala pískat prvoligové zápasy.

Italský arbitr vystoupil z unie, čímž definitivně ukončil svou kariéru. "Po osmadvaceti letech jsem se rozhodl vedení unie zaslat svou rezignaci. Když se rozhodčímu nevěří, nemá smysl dále pokračovat," odpověděl na dnešní tiskové konferenci ve Viareggiu.

Uznal, že podepsání smlouvy s Opelem nebylo dobré rozhodnutí. "Udělal jsem velkou chybu, když jsem nerespektoval pravidla. V noci jsem spal míň než před finále mistrovství světa." Collina již jednou podepsal smlouvu, která mohla být považována stejně. Na MS 2002 pískal v dresu od Adidasu, i finále mezi Německem (Adidas) a Brazílií (Nike), ale výsledek 0:2 rozhodně ukázal, že smlouva jeho rozhodování nepoznamenala.

Mezinárodní rozlučkou byl zápas v kvalifikaci na příští mistrovství světa v Německu, v němž Portugalsko vyhrálo 2:0 nad Slováky. Holohlavý Collina se zapsal do paměti českých fanoušků černým písmem, když před pěti lety odpískal na EURU v předposlední minutě zápasu s Nizozemci velmi přísnou penaltu po faulu Jiřího Němce na Ronalda De Boera.

Během svého působení na mezinárodních polch získal pětkrát cenu pro nejlepšího rozhodčího světa. Jeho působení se může spojit i s módou, reklamou a kresleným videoklipem k písničce George Michaela "Shoot the Dog". Napsal knihu "Pravidla hry", která se stala bestsellerem.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (25)

Přidat komentář
antimadrista

To je velká škoda, já ho měl moc rád, bude se mi po něm stejskat

Reagovat
HOST*RM

Konečně skončil.

Reagovat
smazaný uživatel

Stále je to velká osobnost a měl by fotbalu co dát, ale aspoň budou mít šanci mladší. S tou smlouvou udělal chybu a podle mě by se to dalo považovat za střet zájmů, i když on by si asi nedovolil toho zneužít. Škoda, že i my nemáme takové funkcionáře, kteří by byť jen náznak střetu zájmů okamžitě potrestali. Tím narážím třeba na Vacka. Ale těžko si budou řezat větev sami pod sebou...

Reagovat
antimadrista

Reagovat
HOST*Maniac

mě taky

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho měl taky moc rád, sice si to u mě dost posral jak nsá vyřadil z LM, ale přesto bych byl moc rád, kdyby pokračoval...

Reagovat
smazaný uživatel

Najlepsi rozhodca na svete.Super osobnost.Bude mi chybat

Reagovat
Shevchenko

no mi chibět nebude nám proti Řekům nezapískal 2 penalty Ksycht jeden mimozemskej

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem některé jeho zápasy v italské lize byly výsměchem fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodčí se fanouškům nikdy nezavděčí ...

Reagovat
Mr.Jindros

Mě chybět teda určitě nebude, ale to neznamená že chci aby odešel. Je mi to jedno. Rozhodně k němu necítím absolutně žádnou zášť a už vůbec ne kůli naší repre.

Reagovat
antimadrista

Rozhodně to byla osobnost

Reagovat
HOST*Michal

Fuj, tžo sem se té fotky lek.

Reagovat
smazaný uživatel

chacha no tak ta fotka tady to nemá chybu...

Byl to Pan rozhodčí, ale vždy pískal proti nám a to i přez to že ho před eurem pozval Nedvěd na večeři...

Reagovat
HOST*Maniac

všimli jste si, že letos skončily oba rozhodčí pískající Chelsea-Barca?

Reagovat
HOST*Maniac

nebo skončili?...

Reagovat
HOST*RM

Předseda Italské unie rozhodčích (AIA) Tullio Lanese nepřijal rezignaci Pierluigiho Colliny a chce svolat mimořádné zasedání, které se bude jeho případem zabývat. Slavný holohlavý arbitr se svého členství chtěl vzdát po té, co mu kvůli reklamní smlouvě s automobilkou Opel bylo zakázáno pískat nejvyšší soutěž

Reagovat
HOST*Michal

Jestli mu dovolí dál pískat Serii A, tak to bude špatné, protože když to dovolí jednomu měli by to dovolit všem. I tak už mu dělali velké ústupky tím, že ho stále ještě nechávali pískat.

Reagovat
antimadrista

Tak to by bylo super!

Reagovat
HOST*Maniac

I když je to můj oblíbenec už by měl skončit. Tak jak říká Michal...museli by to pak dovolit všem.....takže super by to moc nebylo...

Reagovat
smazaný uživatel

Nemuzu si pomoct, ale pro me to byl ten nejvetsi hajzl

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som proti nemu nemal nic zle aj ked vas ako "Cechov" chapem co vam sposobil a ze ste nanho nasraty...

Reagovat
smazaný uživatel

diky ale nejde jen o nas, mne se vubec nelibil ani v italske lize, nektere tymy ho uplne nesnasi

Reagovat
smazaný uživatel

skoda jeden z najlepsich rozhodcov mozno historie FIFA.Cesi mozno maju pravo sa nanho hnevat mozno nie ale bol proste skvely.a navzdy ostane

Reagovat
HOST*Michal

Lepší byl aspoň podle mě určitě Merx.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele