Co se (ne)stane

31.01.2017, 16:40
Názory a komentáře
O uplynulém víkendu se bundesligový ročník 2016/2017 přehoupnul do své druhé poloviny. Čas zimního bilancování se teď mění v čas počítání bodů a predikování. Co všechno bundesligové jaro přinese odhaduje komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

Titul

Pohádka o ošklivém káčátku z Lipska pokračuje. Nováček dal zapomenout na slabší závěr roku 2016, kdy prohrál dva ze tří zápasů, a poradil si doma po Eintrachtu i s doposud neporaženým Hoffenheimem. Pro Bundesligu je jen dobře, že se našel tým, který je schopen držet Bayern pod tlakem. Mnichovští po šťastném vítězství ve Freiburgu urvali tři body i v Brémách. Obhájce titulu sice zatím neoslňuje, ale výhry na rozdíl třeba od Dortmundu pravidelně sbírá. Pokud někdo doufal, že se do boje o titul ještě zapojí Tuchelův tým, tak poslední zápas 18. kola ho vyvedl z omylu. Borussia opětovně zbytečně ztratila body a může asi myslet v nejlepším případě jen na bronzovou pozici. Všichni si přejeme, aby o držiteli titulu rozhodlo až předposlední kolo, kdy bude Lipsko hostit Bayern. K tomu je ovšem potřeba, aby Lipsko udrželo nastoupený trend a stejně jako anglický Leicester nezažilo žádnou krizi. A to nebude vůbec nic jednoduchého, protože z nováčka už se stala lovná zvěř, na kterou si všichni brousí zuby.

Evropské poháry

Pokud odepíšeme Dortmund z boje o titul, tak o účasti v pohárové Evropě nemůže být pochyb. O reprezentaci Německa v cizině mají na základě dosavadních výkonů velký zájem také v Hoffenheimu a Frankfurtu. Rázem by pak zbylo už jen jedno volné místo, které zatím drží Hertha. Tým z hlavního města má ale po Darmstadtu aktuálně druhou nejhorší formu. Na záda navíc dýchá Daridovi a spol. Kolín nad Rýnem a nepočítat už s Leverkusenem by bylo také předčasné. Bayer má zatím sezónu jako na horské dráze, ale je v jeho silách se na pohárové příčky dotáhnout. Naopak bodová ztráta a herní výkyvy Schalke naznačují, že po osmi letech bude celek z Gelsenkirchenu při losu evropských pohárů bohužel chybět. O vstupenky do Evropy je velká tlačenice a určitě se bude bojovat až do poslední chvíle. Mimochodem, ve 34. kole nás čekají zápasy Hertha - Leverkusen a Frankfurt - Lipsko.

Sestup

Gladbach senzačně otočil sobotní zápas v Leverkusenu a nový trenér Dieter Hecking tak první venkovní výhrou nastartoval cestu za záchranou. Po třech bodech ze hřiště Bayeru si nedovedu představit, že by Borussia mohla spadnout. Také Wolfsburg i přes nepříjemnou ztrátu doma s Augsburgem má osud stále ve svých rukou. Vlci, stejně jako právě Augsburg, udržují alespoň minimální odstup. Určitě to nejsou týmy, kde by měli mít větší strach než jinde. Na druhou stranu to může být ten největší problém. Vsadit si teď na záchranu Darmstadtu lze označit za čiré bláznovství. O víkendu tým Torstena Fringse vstřelil po deseti hodinách čekání konečně gól, ale zároveň také šestkrát inkasoval. Vyhlídky na další kola nejsou ideální. Cesty do Frankfurtu a Hoffenheimu jsou proloženy domácím zápasem s Dortmundem. Vlak začíná ujíždět a situace je už teď zoufalá. Pokud by se povedlo dosáhnout alespoň baráže, mohli by v Darmstadtu slavit. Rozhodně už není co ztratit. Klidné spaní nemají ani na severu Německa. Hamburk i Brémy hrají o bundesligový život. Werder si v úvodu roku 2017 dokázal, že hrát se dá s každým. Bohužel pro Brémy to k bodům proti Dortmundu ani Bayernu nevedlo. Už popáté tak letos Werder prohrál tím nejtěsnějším rozdílem. Hamburk zase neustále sleduje hodiny počítající dobu strávenou v Bundeslize, protože opětovně hrozí, že se časomíra zastaví. Po minulé klidné sezóně se jediný tým, který ještě nikdy nechyběl mezi elitou, vrátil do bojů o záchranu. Tristní vstup do sezóny se podařilo na konci podzimu mírně dohnat, ale víkendová prohra v Ingolstadtu zase připomněla vážnost situace a hodně zkomplikovala HSV život. Situace na spodku tabulky je snad až na Darmstadt hodně nečitelná. Všechny týmy zažily krátké období opojení, které ale zase rychle vystřídaly časy bídy. Kdo podle Vás opustí v květnu Bundesligu? Já bych se hodně bál o celky ze severu Německa a Bavorska.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (45)

Přidat komentář
andrew96

Frankfurt a Kozli do Evropy.

Reagovat
smazaný uživatel

* Koziii do Evropy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
johnn

A tam vyhoria

Reagovat
smazaný uživatel

Toho sa nebojim, skor sa obavam toho ze pokial sa dostaneme do Europy tak budeme mat mierny problem hrat viacej sutazi naraz a bude zas motanie okolo 13. miesta ako po postupovej sezone.

Reagovat
smazaný uživatel

Těm klubům bych to přál, kdyby si udržely výkonnost. Problém je, že tyhle jednoletý kluby nejsou schopný kvalitou ani šířkou kádru v Evropě prorazit. Stojí to pak BL koeficient a zároveň se ty mančafty nemůžou divit, že jim odchází největší hvězdy, které stojí o to si ty poháry zahrát a mít v nich šanci na úspěch. Je to dost začarovanej kruh..

Reagovat
db18

V Evropě naopak většinou prorazí - když to není Mainz - akorát to pak odnese jejich výkonnost v lize... jako např. pár let zpátky Hertha, 1.FCN, Augsburg nebo zrovna i Frankfurt.

Reagovat
flamengo

Samozrejme, že nechápem prečo také bohaté mesto v rámci Nemecka a tým pádom aj Európy ako Frankfurt sa potáca hore-dole. Mal to byť tradičný klub hrajúci stále poháre. Stále sa len spomína trauma z Rostocku z roku 1992, keď ich o titul o.ebal rozhodca tesne pred koncom , keď Andyho Mollera na päťke samého pred brankárom zozadu skosil domáci obranca a nič. Kolo predtým proti Brémam som tam bol, ale bolo 2:2, aj tak to mali vo vlastných rukách, škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Frankfurt je tradicny klub, v prvej lige chybal len 4 krat. Akurat ze vcelku dlhodobu hraju skor max. stred tabulky BL, co je skoda aj pre tych fantastickych fans

Reagovat
smazaný uživatel

Proto píšu jednoletý.. a v EL nebyl německej klub v semifinále skoro 10 let.. A to semifinále považuju za hranici, kdy klub už má reálný šance na ovládnutí celý soutěže. Tohle podle mě tý BL hrozně chybí, krom Bayernu a BVB tu už dlouho nebyl tým, kterej by byl schopnej zamíchat kartama v Evropě.. Ten úspěch by potřeboval jako sůl i BVB, do tý doby to totiž bude jen další přestupová stanice, je sice úctyhodný, že maj tak nízkej věkovej průměr a tolik nadějí, ale na druhou stranu jim chybí zkušenost, což je podle mě hlavní rozdíl oproti Bayernu, kterej je schopnej i nepříznivě vyvíjející zápasy "ukopat". A k čemu pak je BVB takový množství talentů, když všichni prchnou, jakmile prokážou kvality .

Reagovat
smazaný uživatel

suhlas. Uz okrem Bayernu by to chcelo nejaky nemecky uspech v poharoch. Gladbach ma vsak na to semifinale EL celkom predpoklady, je to takovy klub pre EL

Reagovat
andycek1

Gladbach klub pre EL?? kluby pre EL hľadaj vo Villareally, Bilbauu a Celte

Reagovat
smazaný uživatel

Ja v tom nahodou celkom vidim paraleru a typujem finale Gladbach - Villareal

Reagovat
db18

Tak zase do semifinále se nedostalo ani BVB a jiné velké kluby... já beru jako povedenou sezonu, když se ještě v osmifinále ukáží v dobrém světle... a ideálně pak postoupí do čtvrtfinále, ale to už beru spíš jako bonus.

Reagovat
Filiposi

Tyto dva týmy nemají kádr aby mohly zároveň hrát bundesligu a evropskou ligu natož ligu mistru

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kader jak my tak SGE mozeme doriesit cez leto,nie? Ja sa vsak tak isto bojim ze pokial sa dostaneme do poharov tak skoncime ako Hertha ci Freiburg v pomerne nedavnej minulosti

Reagovat
db18

Franfkurt bude i tak mít co dělat, aby nahradil hráče, kterým skončí hostování - Real prý chce omladit a počítá s Vallejem už na příští sezonu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
flamengo

Jasné, to je pravda. Na druhej strane, keby motyka vystrelila a skončili by štvrtí, snáď by to už riešili kvalitnými nákupmi nastálo. Netuším, čo sú ochotní vraziť do posíl, ale čo iné by ich mohlo nakopnúť ako napr. toto?

Reagovat
smazaný uživatel

Pokojne mozu skoncit aj treti, pokial dokazu odohrat vyrovnane partie s Bayernom, resp. Dortmundom ako na jesen,ale vonku

Reagovat
smazaný uživatel

uplně zbytecna prace, psat o lize o jednom tymu,kde je jasny uz pred sezonou ze to vyhrajou bavoři,kdyby radši doplnili vic članku z ostrovni sekce

Reagovat
smazaný uživatel

Neremcej, snad tam nepíše jen o tom, kdo získá titul, ne?

Reagovat
Rudnevs

Ak je toto irónia, tak veľmi nepodarená. Ak to myslíš naozaj vážne, tak si (s prepáčením) idiot. Tie dva dnešné a tri včerajšie PL články nestačia?

Reagovat
smazaný uživatel

Ako je na tom Levante???....trepes dobre kamarat ale len veci ktore si odpozeral od inych si ovca s cudzim nazorom a futbal poznas asi len z FM alebo Fify pretoze hlavne tento rocnik to je celkom vyrovnana sezona v BL a pozri sa ty fanusik na taku Seriu A alebo PD kde je ta dominancia jedneho alebo par klubov ovela vacsia.....A k uzivatelovi Rudnevs:vobec sa mu neospravedlnuj je to idiot

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, jak někdo může mít takhle omezenej názor.. Stránka by se rovnou mohla pojmenovat "premierleaguefotbal". A taky bych zakázal natáčení jinejch filmů než jsou akční, neb všechny ostatní jsou nudný a je naprosto zbytečný jim věnovat čas a rozpočet..

Reagovat
manuelo neuero

jo, v bundeslize vede bayern před druhým o tři body a v PL chelsea o devět.

Reagovat
smazaný uživatel

Skvela praca znovu, Tomas Petr je skratka majster v tomto obore.

Reagovat
manuelo neuero

i na eurosportu je nejlepší komentátor

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Titul: Bayern (přání Lipsko)

Evropa: Bayern, Lipsko, Dortmund, Eintracht, Koln, Herta (Doufám že místo Frankfurtu bude Bayer)

Sestup: Darmstadt, HSV, Werder do baráže. Bylo by zajímavé jakou atmosféru by mělo severoněmecké derby v 2. Lize

Reagovat
smazaný uživatel

Titul: Bayern

Pohare: Bayern, Lipsko, Eintracht, Dortmund, Koln, Hoffenheim

Zostup: Darmstadt, Ingolstadt, Hamburg (ako uz tradicne) do baraze

Reagovat
smazaný uživatel

Titul Bayern

LM: Lipsko, Dortmund, Frankfurt

EL: Hoffenheim, Hertha, (Kolín - pokud pohár vyhraje tým z LM)

Sestup - Darmstadt, Wolfsburg, baráž HSV

Reagovat
flamengo

Titul: BM (realita)

LM: Eintracht (chcem), Dortmund (realita plus chcem), Leipzig (nealita, nechcem)

EL: Koln (pre mna moze byt,aj ked medzi SGE fans z Nemecka ani nie), Hoffenheim (skrz trénera)

zostup: Darmstadt (z ohrozených im to ako "starý frankfurťák" želám najviac, keďže Offenbach sa potáca až na 15.m. 4.ligy, potom Ingolstadt a tretí mi je jedno, snáď by som to HSV neželal. Sú jediní, čo odohrali všetky ročníky bundesligy. Pred nejakými

možno 15-timi rokmi tam boli aj SGE, Koln a Lautern, ale tie časy už pominuli.

Reagovat
flamengo

No a z druhej ligy môžem iba chcieť, veľmi to nezodpovedá realite, ale rok, po roku by som tam chcel Dresden, Union Berlin a Dusseldorf.

Reagovat
smazaný uživatel

Dresden mozu pokojne postupit aj tento rok, bol by som rad. Snad pojdu zo Stuttgartom a Hannoverom bud oni,alebo Union

Reagovat
flamengo

Dusseldorf bol pred pár rokmi zostupujúci, keď to súperi neodohrali fair-play, sú to šoky ako keď Schalke už s divákmi oslavovali titul na ihrisku a potom prišla správa z iného štadióna, že tam nebol koniec a ešte tam padol osudný gól. Zažil som to v tom Frankfurte a o pár rokov neskôr aj v slovenskej verziil. Vtedy sa stal majstrom VfB a keď si spomeniem na Klinsmannovu šaškáreň v 89.min. zápasu proti Trnave, penalta 1:0, čo v konečnom dôsledku rozhodlo, tak VfB postup neželám.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, tak kazdy mame svoje sympatie, resp. nesympatie. Ale ako tak citam tak si toho zazil uz skutocene dost (v dobrom) . Od kedy futbal podrobne sledujes?

Reagovat
flamengo

Ach jaj, od roku 1965 si pamätám toho dosť, všetky tituly a dominanciu Trnavy v československej lige, neťastné vypadnutie pred finále PEM s Ajaxom, tiež nešťastné štvrťfinále PEM s Derby County, to isté penalty s Dozsou...a od roku 1983 Eintracht. Dokonca som bol v tej skoro majstrovskej sezóne aj v Kolíne 1:1. Vtedy hral Eintracht najkrajší futbal. Stein, Bein, Falkenmayer, Yeboah, Moller...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že Ingolstadt pod novým trenérem hraje výborně a má slušně našlápnuto na to, aby ze sestupových pozic utekl. Měli po 10 kolech 2 body a teď v dalších 8 získali 13 bodů.

Reagovat
smazaný uživatel

vzhladom k HSV a Darmstadtu mozno minimalne tu baraz ukopu

Reagovat
smazaný uživatel

predikování

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by hezký, kdyby Leipzig ukopal ten titul, ale to štěstí jim brzo dojde. 2 prohry je můžou psychicky odrovnat, ale LM dají, o tom nepochybuju...

Reagovat
Lahvac-CZ

Hertha zpět na 3. místo

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by fajn kdyby Lipsko navázalo na loňskej Leicester, ale ta šance není moc vysoká. Ale narozdíl od Lišek mají alespoň víc než vysokou šanci si tu svoji úroveň držet a ještě ji i zvyšovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele