Chelsea si vybrala trenéra pro novou sezonu: bude jím Conte

04.04.2016, 14:13
Aktuality
Očekávaná největší zpráva dneška byla právě potvrzena: Antonio Conte ještě letos na Euru povede italskou reprezentaci, od jejího kormidla se však uchýlí k týmu londýnské Chelsea. Tu od prosince na dočasné bázi vedl Guus Hiddink, někdejší trenér Juventusu nyní s Blues podepsal kontrakt na příští tři sezony...

"Vidina práce pro Chelsea FC mě plní nadšením. Jsem pyšný na to, že vedu národní tým své země, a pouze tak atraktivní role jako ta manažera Chelsea mohla následovat," rozplýval se po podpisu smlouvy 46letý kouč.

Conte se v létě stane už pátým Italem v čele Chelsea a pokusí se navázat na bohatý odkaz Gianluky Vialliho, Claudia Ranieriho, Carla Ancelottiho a Roberta Di Mattea.

Všichni tito trenéři dávají dohromady jeden mistrovský titul, tři triumfy v FA Cupu, jeden další v Ligovém poháru, a dva velké úspěchy na kontinentální scéně (Pohár vítězů pohárů roku 1998 a Liga mistrů 2012).

S prvními třemi kolegy Conte sdílí rovněž minulost spojenou s Juventusem, kde on sám úspěšně působil coby hráč i trenér. Poté, co si v černobílém dresu odkroutil 400 startů jakožto energetický záložník, postaral se na trenérské lavici o velkolepý návrat turínského celku na výsluní.

V letech 2011-2014 Starou dámu nepřetržitě držel na italském piedestalu, přičemž Juventus naposledy takový hattrick zvládl zkompletovat v dávných 30. letech.

Ihned ve svém debutovém roce vydržel s Turíňany neporažen celou sezonu, což se předtím v italské historii podařilo akorát třem mančaftům. Obdivuhodné množství 102 bodů z ročníku 2013/14 potom nevyrovná vůbec nikdo.

Pro Bianconeri v onom období Conte získal hráče jako Andrea Pirlo, Paul Pogba, Carlos Tévez či Arturo Vidal a ve všech třech sezonách byl rodák z Lecce vyhlášen trenérem sezony.

O tom, koho si za sebou Conte přivede do Londýna, se spekuluje minimálně od včerejška, kdy například Express přinesl zprávu, že bývalý kouč Sieny či Atalanty pokukuje především po dvou hvězdách AS Řím, záložníkovi Nainggolanovi a stoperovi Manolasovi.

Podle informací stejného listu si má Conte na Stamford Bridge ročně přijít na pět milionů liber. Trenérský ansámbl Chelsea na jeho přání doplní rovněž jeho krajané a dlouholetí spolupracovníci Angelo Alessio, Massimo Carrera, Mauro Sandreani a Paolo Bertelli.

Itálie prozatím pod Conteho vedením nenašla přemožitele v žádném soutěžním utkání, když se na Euro kvalifikovala se sedmi výhrami z 10 zápasů.

Autor: Tomáš Daníček / chelseafc.com

Komentáře (545)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele