ČESKÁ REPREZENTACE - NEJLEPŠÍ V EVROPĚ ?

16.05.2003, 17:38
Aktuality
Za rok touto dobou bude končit klubová sezóna v Evropě, ale pro šestnáct národních týmů začne příprava na vrchol sezóny, mistrovství Evropy v Portugalsku. Jediným jistým účastníkem je zatím pořádající Portugalsko a zbylých patnáct týmů se musí probít na šampionát kvalifikací, která vyvrcholí listopadovou baráží.

Už dnes se dá hovořit o některých týmech, které na šampionátu nebudou chybět a mezi nimi by měla být i Česká republika. Česká reprezentace hraje pod vedením trenéra Karla Brücknera moderní a velmi pohledný fotbal, však pod jeho taktovkou ještě neprohrála. V loňském roce porazila takové soupeře jako je Itálie (1:0) a doslova deklasovala Jugoslávii (5:0, dnes Srbsko a Černá Hora). A letos 12. února obletěla celý svět fotbalová senzace, Francouzi podlehli ve svém fotbalovém chrámu Stade de France výborně hrající české reprezentaci 0:2. I v samotné kvalifikaci na evropský šampionát do Portugalska se Česku dařilo. V úvodu povinně vyhráli v Moldavsku (2:0) a doma přehráli urputně bránící Bělorusko (4:0). Na jaře potom vybojovali cennou remízu v Nizozemsku (1:1) a doma rozstříleli Rakousko (4:0). Polovina kvalifikace je tedy za námi a vše nasvědčuje tomu, že o přímou letenku do Portugalska si to rozdáme v domácím utkání s Nizozemskem. Celý národní tým, ale i fanoušci věří, že se podaří postoupit přímo a vyhnout se tak nepříjemné baráži.

Jestliže výkony českého mužstva se udrží na současné úrovni, což je v silách nejen našich hráčů, ale i ve vynikajícím trenérovi, který dokáže z našich výborných fotbalistů poskládat kompaktně fungující celek, můžeme si klidně na mistrovství Evropy klást ty nejvyšší cíle. A proč by vlastně nemohla vyhrát Euro 2004 právě Česká republika? Potenciál na to rozhodně má, však ve svém středu bude mít zabudováno již spousty stříbrných a zlatých medailistů z mistrovství Evropy do 21 let (1998 a 2000) a navíc bude mít v týmu ještě pár zkušených fotbalistů, kteří pamatují stříbrný úspěch z Eura 1996 v Anglii.

Kdo by se mohl řadit mezi další favority na zisk evropského titulu? Uspět budou chtít hlavně domácí Portugalci, ale Ti zřejmě neunesou obrovský tlak a jejich přestárlé hvězdy už na všechno nestačí. Obhájci titulu Francouzi budou chtít určitě odčinit fiasko ze světového šampionátu v Asii, ale je známo, že po výrazných úspěších přichází útlum, takže ani Francouzi na vrchol nedosáhnou. Mezi největší favority bude třeba řadit Itálii a Španělsko. Hlavně Španělé čekají na to, kdy se jim podaří prolomit smůlu z velkých turnajů a Italové už také dlouho nic nevyhráli. A navíc může ještě někdo překvapit, tak jako my v Anglii v roce 1996.

Příští rok to bude bezpochyby skvělý turnaj plný překrásných okamžiků a česká reprezentace by se neměla bát těch nejvyšších cílů, však v současné době předvádí překrásný fotbal a má skvěle poskládaný tým, který z lavičky vede zkušený trenér. Česko má tedy obrovské předpoklady stát se novým evropským šampiónem, ale jestli tomu tak bude, to si musíme počkat až do 4. července 2004, kdy se v Lisabonu bude hrát finálové utkání celého mistrovství Evropy.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (2)

Přidat komentář
HOST*

Jaksi postrádám 4:0 s Tureckem...o))

Jinak do Eura je ještě hodně daleko a tyhle spekulace jsou předčasný. Angličani jako nic?

Hlavně ať už nenastupuje Lokvenc a Fukal, Grygera klidní hormony a Kollerovi s Nedvědem to vydrží!!!

Reagovat
HOST*

Turecko, už není ten tým, co vybojoval bronzové medaile na loňském světovém šampionátu. A rok zase není tak dlouhá doba. Tým pro velký úspěch je třeba budovat dlouhodobě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele