Česká liga - souhrn 9. kola

30.09.2016, 19:57, aktualizováno 02.10.2016, 21:54
Komentáře a souhrny
Plzeň přehrála Hradec Králové a posouvá se do čela tabulky. Jenom o skóre je za ní Mladá Boleslav, na třetí pozici se po remíze s Jabloncem propadl Zlín. Zběsilý závěr zápasu v Brně vyústil v remízu Zbrojovky se Spartou poměrem 3:3, Liberec si poradil s Teplicemi a tři body utrhla i Slavia...

Viktoria Plzeň - FC Hradec Králové 4:1

02.10.2016 20:00

Góly: 31. Lukáš Hejda, 40. Michael Krmenčík, 43. Jakub Chleboun (vl.), 53. Michael Krmenčík - 84. Petr Schwarz

Novým vedoucím týmem se po devátém kole stává Viktoria Plzeň. Západočeši neměli s Hradcem žádné slitování a svého soupeře přejeli jasně 4:1. Rozhodnuto bylo už v prvním poločase, kdy se postupně prosadili Hejda s Krmenčíkem a jednu branku si hosté vstřelili sami. Ve druhém dějství pak přidal ještě jednu branku Krmenčík a alespoň čestný úspěch si připsal Schwarz.

Viktorka začala dle předpokladů aktivněji, ale hosté dlouho drželi krok. Navíc Schwarz mohl překvapit Kozáčika, ten však situaci ustál. Jinak větší šance Plzně teprve přibývaly a ve 31.minutě přišla první branka. Na Petrželův centr si naskočil Hejda a hlavou překonal Ottmara. Hradec se pokoušel vyrovnat zejména prostřednictvím aktivního Schwarze, ten měl dvě zajímavé příležitosti, tu první mu lapil Kozáčik a tu druhou nasměroval vedle. Ve 40.minutě přišel druhý zásah Viktoriánů, Kopic vracel míč na malé vápno a Krmenčík bez problému zvýšil. Obrana Hradce se sesypala a do konce prvního poločasu inkasovala potřetí. Parádní rychlou akci si do vlastní sítě srazil Chleboun.

Do druhého poločasu vstupovali domácí v naprosté pohodě a zanedlouh zvýšili už na hrozivých 4:0. Krmenčík v šestnáctce převzal balón, zbavil se dvou bránících hráčů a zblízka zakončil. Votrokům hrozil debakl a tak se hosté snažili alespoň výsledek zkorigovat. Nepovedlo se to Malinskému, kterého odzbrojili Kozáčik s Hubníkem. Povedlo se to až sedm minut před koncem Schwarzovi, přičemž vše načal Malinský a přesnou přihrávkou posunul Plašil balón na skŕoujícího Schwarze.

Plzeň měla také další šance, ale žádná branka už se neujala. Západočeši porazili Hradec Králové jasně 4:1 a posouvají se o skóre před Mladou Boleslav.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Teplice 2:0

02.10.2016 17:00

Góly: 56. Zdeněk Folprecht, 60. Radim Breite

Slovan zvládl důležité utkání s Teplicemi a konečně získal tři body. Domácí zvítězili naprosto zaslouženě, Teplice sice také měly šance, ale nebyly efektivní. Liberecká výhra se zrodila až po změně stran, díky brankám Folprecht a Breite.

Liberec v týdnu nezvládl zápas s PAOKem Soluň a v lize to chtěl odčinit, přesněji řečeno, v lize to potřeboval odčinit, neboť jeho situace v tabulce není příznivá. Pro kouče Jindřicha Trpišovskýho to dost možná mohl být poslední zápas na lavičce Slovanu. O jeho služby má totiž zájem pražská Sparta.

Domácí vstoupili do zápasu lépe. Vůch pálil jen do boční síťe a Sýkora prověřil Grigara. Na druhé straně to zkoušel technicky Fillo, rovněž bez úspěchu. Ve 28.minutě byl zase ve velké šanci Komličenko, jenomže ani on Grigara nepřekonal. Teplický brankář se předvedl i v nastaveném čase, volný přímý kop Karafiáta dokázal skvělým zákrokem vytáhnout na rohový kop.

Liberec se dočkal vedoucí trefy v 56.minutě. Ještě než se tak stalo zahodil další dobrou šanci Vůch ale stejný hráč jen o minutu později sklepl balón pro Folprechta a ten poslal Slovan do vedení! Vzápětí nabuzený Liberec udeřil podruhé, nedorozumnění v teplické obraně využil Radim Breite a v pádu dal na 2:0.

Po hodině hry byl Liberec blízko důležitému vítězství. Teplice už směrem dopředu příliš nehrozily a naopak Slovan nakonec mohl vyhrát mnohem vyšším rozdílem. Bartlovu povedenou střelu zneškodnil Grigar. Jednu z mála šancí hostů měl čtvrthodinu před koncem Roman Potočný, Dúbravka však nemusel zasahovat, neboť rána šla vedle. Do konce zápasu si oba týmy ještě vytvořily zajímavé příležitosti, ovšem skóre už se nezměnilo.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Sparta Praha 3:3

02.10.2016 14:30

Góly: 4. Michal Škoda, 80. Jakub Přichystal, 90+2. Alois Hyčka - 34. Ondřej Mazuch, 42. Bořek Dočkal, 88. Matěj Pulkrab

Hodně divoké utkání zažilo Brno. Zbrojovka hostila na domácí půdě Spartu a po výsledku 3:3 prodloužila svojí domácí neporazitelnost. Naopak Sparta na výsledek proti Interu nenavázala a lize jí ujíždí vlak.

Zbrojovka zažila parádní start do utkání, už po čtyřech minutách totiž vstřelil vedoucí branku Michal Škoda, když se dobře obtočil kolem Kadlece a přízemní střelou překonal Koubka. Vzápětí na to se hnal do stoprocentní šance Řezníček a Spartu zachránilo břevno! Sparta začala ohrožovat branku soupeře až po čtvrthodině, Dočkalův přímý kop vybooval Melichárek a hlavička Mazucha skončila mimo. Hosté se dočkali vyrovnání až ve 34.minutě, kdy se k odvrácenému balónu dostal Mazuch a přesnou střelou k tyči překonal Melichárka!

Následně se hral přelávala ze strany na stranu a tři minuty před odchodem do šaten otočil skóre ve prospěch Sparty Bořek Dočkal! Reprezentační záložník parádně Melichárka přehodil.

Sparťanské vedení nemuselo mít dlouhého trvání. Krátce po změně stran zahrál ve vápně rukou Mazuch a sudí nekompromisně odpískal pokutový kop. Jakub Řezníček však střelu příliš utáhl a branku vůbec netrefil. Na druhé straně to mohl potrestat Karavajev, ale stoprocentní šanci zahodil. Sparta mohla několikrát utkání definitivně rozhodnout, ale jako by snad ani nechtěla. Nevyužité šance Letenských pak deset minut před koncem potrestal Jakub Přichystal, který zpoza vápna zamířil přesně k tyči!

Oba celky chtěly vyhrát a nadále pokračovaly v zahazovaní velkých příležitostí. Velkou šanci nedal i Lafata, ale nakonec to Spartě přeci jenom ještě vyšlo. Michal Kadlec poslal na zadní tyč krásný pas a Matěj Pulkrab v pohodě trefil odkrytou branku. Hosté ale ani tohle vedení neudrželi a z poslední možné šance soupeře si nechali dát gól. Vše zapříčinil rohový kop, který Sparta nebyla schopná odvrátit, a Alois Hyčka uzavřel konečný výsledek na 3:3.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - MFK Karviná 1:0

01.10.2016 20:05

Góly: 77. Muris Mešanović

Dalo se to očekávat. Slavia nakonec Karvinou udolala, ale bylo to velké trápení. V Edenu se hrálo dlouho bez branek až čtvrthodinu před koncem rozjásal domácí publikum Muris Mešanovič. Slavia pod Šilhavým znov vyhrála a opět to bylo s čistým kontem.

Slávističtí fotbalisté si v prvním poločase vypracovali velkou převahou a především zásluhou brankáře Laštůvky se skóre ani jednou neměnilo. Karviná ohrozila branku Slavie jen v počátcích zápasu, ale střela Janečka skončila mimo. Pak už se začal na Karvinou valit jeden útok za druhým. Několikrát měl solidní palebnou pozici Hušbauer, těsně vedle hlavičkoval Frydrych a Barákovu střelu refleivně vyrazil zmiňovaný Laštůvka. Po půlhodině hry odstřelovali domácí karvinskou branku jak jen to šlo, ale Laštůvka byl velice pozorný. Neuspěl ani ve 42.minutě Mingazov a tak se odcházelo do šaten za stavu 0:0.

Převaha Slavie byla výrazná a bylo jasné, že to Karviná nemůže dlouho ustát. Druhý poločas se nesl ve stejném duchu. Mingazov znovu Laštůvku nepřekonal! Ofenzíva Sešívaných pak přeci jenom otupěla a až v 74.minutě znovu po delší době vypálil Frydrych.

Karviná nakonec přeci jenom padla. V 77.minutě se sražená Škodova střela odrazila k Mešanovičovi, který se stal podobně jako v derby hrdinou zápasu! Až inkasovaná branka hosty probudila a o vyrovnání se pokoušel Jurčo a Pavlenka, který byl celou dobu bez práce, musel zasahovat. Slavia závěr utkání zdramatizovat nedovolila, hubené vítězství uhájila a navázala na vítězné derby.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Jablonec 2:2

01.10.2016 17:00

Góly: 83. Haris Harba, 87. Haris Harba - 39. Haris Harba (vl.), 70. Ondřej Mihálik

Zlínští Ševci doslova utekli hrobníkovi z lopaty. Ještě sedm minut před koncem prohrávali o dvě branky a už se zdálo, že je první letošní porážka nemine, když se krátce po sobě prosadili Vukadinovič a Haris Harba. Jablonci tak k vítězství nestačilo ani dvougólové vedení.

Začátek utkání byl z obou stran celkem opatrný, nicméně divákům to nezabránilo, aby viděli šance na obou stranách. Tu první si vypracoval Zlín, jmenovitě Haris Harba, který z mírného úhlu vyslal na Hrubého dělovku a ten musel vyrážet na rohový kop! Na druhé straně se dostal ke střele Mihálik a taktéž Dostál musel vyrážet na rohový kop. Ve 39. minutě se domácí Ševci dostali do nesnází. Jiráčkův centr zasáhl Kouřil hlavou a Haris Harba si nešťastně vstřelil vlastní gól! Ještě do poločasu mohl srovnat Janíček, ale hlavou branku netrefil.

Zlín po prvním poločase prohrával 0:1 a s tímto výsledkem se rozhodně nehodlal smířit. Jenomže své šance zahazoval a zahazoval. Pazderův střílený centr nadělal jablonecké obraně pořádné starosti a za chvíli Diop z jasné pozice hlavičkoval vedle. V 53. minutě vyslal na Hrubého povedenou ránu Matějov, ale stav se nadále neměnil.

Ševci byli ve druhém poločase výrazně lepším týmem, vytvořili si tlak, ale ne a ne to tam spadnout. Kopečného vychytal Hrubý a když už Diop dostal balón do sítě, mával se ofsajd. Zlín své šance zahodil a dvacet minut před koncem přišel druhý trest. Pospíšil přesně našel Mihálika, jenž střelou pod břevno zvýšil vedení hostujícího týmu. Zlín byl velmi blízko první porážce.

Svěřenci trenéra Páníka se však ani za tohoto stavu nevzdávali. Hájkova střela skončila na břevně a za chvíli Vukadin Vukadinovič vrátil Ševce do hry o body. Vukadinovič se dostal k balónu po rohovém kopu a propálil vše, co mu stálo v cestě. A Ševci ještě spěchali. V 87. minutě našel Pazdera hlavu Harise Harby a ten odčinil předchozího vlastence a srovnal na 2:2. Domácí doslova utekli hrobníkovi z lopaty a ve zbytku ještě pomýšleli na tři body. Tlak Zlína byl v nastavení drtivý, ale celkově pátý gól v utkání už nepadl. Za hosty ještě uviděl červenou kartu útočník Doležal.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Slovácko 0:1

01.10.2016 17:00

Góly: 80. Tomáš Ťok

Fotbalisté Příbrami prohráli další utkání a jejich situace na dně tabulky se nemění. V souboji se Slováckem měli šance, ale nakonec to tam padlo hostům. Deset minut před koncem se trefil Tomáš Ťok.

Diváci u Litavky sledovali velmi vyrovnané utkání, ani jeden z týmů neměl navrch a bohužel ani brankáři neměli přiliš mnoho práce. Jedinou šanci prvního poločasu si vytvořila domácí Příbram, Vysoký balón Majtána převzal Brandner, ale v tutovce trefil jen Heču.

Na druhé straně se dokonce Civićovi podařilo vstřelit branku, ale pro předchozí faul Koného nemohla být uznána. Ještě v nastaveném čase prvního poločasu se domácí dožadovali pokutového kopu, ve vlastním vápně zahrál rukou Reinberk, ale sudí nepískal.

Stanislav Levý si do druhého poločasu přichystal jedno střídání. Ze hry stáhl Francise Koného a nahradil jej Tomášem Zajícem. Až v 65. minutě se Slovácko dostalo do velké příležitosti, Tregler chyboval a doslova namazal Civičovi, který však trefil jen Hrušku. V 70. minutě se zase skvěle uvolnil nový muž na hřišti Zajíc, předložil přihrávku Divišovi a ten orazítkoval tyčku! Také Příbram si vypracovala velkou šanci, Trapp však hlavičkoval vedle. Příbram se nadechovala k náporu, Pilík v další dobré šanci nedal a Slovácko vzápětí trestalo. Jaroslav Diviš vedl rychlý protiútok, poslal do šance Tomáše Ťoka a ten poslal deset minut před koncem Slovácko do vedení!

Zdrcení domácí nedokázali na inkasovanou branku jakkoliv reagovat. V nastavení ještě hlavičkoval Brandner, ale Heča bez problému lapil.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dukla Praha 1:0

01.10.2016 15:30

Góly: 84. Stanislav Klobása

Mladá Boleslav zvládla vítězně další utkání a minimálně na pár hodin se posouvá do čela ligy. Dukla nebyla v žádném případě horším týmem, ale od domácích dostala lekci z produktivity. Branka Stanislava Klobásy totiž padla prakticky po jediné šanci, kterou si domácí vytvořili.

Dalo by se říci, že Dukla byla dokonce lepším týmem, jenže síť Divišovy branky ani jednou nerozvlnila. V 6. minutě napřáhl Néstor a jen o kousíček přestřelil. Stejný hráč pak o chvíli později zkoušel zakončení nůžkami, ale balón se znovu mezi tyče nevešel. Úvodní minuty patřily možná trochu překvapivě Dukle, nicméně v 18. minutě museli hosté řešit závar před vlastní brankou a nakonec Miloševič s Radou nebezpečí zažehnali. Ve 38. minutě zase rozehrál standardku Mareš a stoper Da Silva jen tak tak na balón nedosáhl. Více diváci v prvním poločase neviděli. Ani jeden z týmů neměl vyloženě navrch, takže bezgólová první půle se dá vyhodnotit jako spravedlivá.

Ani ve druhém poločase se obraz hry neměnil. Střelecké pokusy Tetoura a Olayinky se neujaly a v 69. minutě zazdil svojí příležitost i Čajič. Blíže k vítězství nakonec byla Dukla, jedenáct minut před koncem předvedl zajímavou individuální akci nově příchozí Dominik Preisler, v dobré pozici však minul branku! Čtvrthodinu před koncem se domácí publikum dočkalo dlouho očekávaného momentu, na trávník totiž vyběhl navrátilec Marek Matějovský.

Utkání pomalu směřovalo k bezbrankovému konci, když jako blesk z čistého nebe udeřili domácí. Mareš vykouzlil přesný centr na trestuhodně neobsazeného Stanislava Klobásu a ten prakticky z jediné šance Boleslavských rozhodl! Pro Duklu to byl velmi krutý okamžik, nicméně i takové chvíle fotbal přináší. Mladá Boleslav si těsné vedení ve zbytku zápasu v pohodě uhájila a minimálně do konečného hvizdu zápasu Zlína se posouvá do čela ligy.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Bohemians Praha 1905 0:2

30.09.2016 18:00

Góly: 56. Jan Holenda, 76. Dominik Mašek

Bohemians 1905 dokázali vyhrát na půdě Jihlavy 2:0 a potvrdili zlepšenou formu. Jihlava nebyla horším týmem až do okamžiku, kdy poprvé inkasovala, pak pro ní utkání skončilo. Jihlava chtěla konečně prolomit smůlu a vyhrát, ale hostila Bohemians, proti kterým se jim to nikdy nepovedlo.

První šanci Jihlavy měl na svědomí Rabušíc, jenže střílel vedle a na druhé straně platilo totéž o hlavičkujícím Holendovi. O chvíli později se vše ve stejném gardu opakovalo. Nejprve zahodil šance Rabušic a po něm zase Holenda. Krátce na to musel Jan Hanuš zasahovat i po Jiráskově zajímavé ráně a těsně před koncem poločasu zachránil Klokany golman Budinský, jenž si skvěle počíhal na hlavičku Rosy. Třitisíce diváků nakonec branku v prvním poločase nevidělo.

Utkání nakonec bylo o jednom gólu. V 56.minutě našel Luts volného Holendu a ten překonal Hanuše! Inkasovaný gól byl pro Jihlavu velký problém, byť zbývalo ještě dost času. Z psychického hlediska už ale bylo hotovo. Vysočina, která tolik chtěla vyhrát najednou zase prohrávala a už jen pomyšlení na to, že by musela vstřelit dvě branky jí do ofenzívy nehnalo. A tak bylo otázkou, jestli Klokani vstřelí druhý gól. Luts k němu měl velice blízko, ale tutovku zahodil. Povedlo se to až čtvrthodiny před koncem. Zaviška ztratil balón a Dominik Mašek povedenou střelou pečetil výhru Klokanů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň971118:722
2.FK Mladá Boleslav971117:622
3.Fastav Zlín963019:721
4.Sparta Praha944116:1016
5.Slavia Praha843113:815
6.Bohemians Praha 1905941410:1213
7.Dukla Praha932415:1211
8.FK Jablonec924314:1710
9.MFK Karviná831411:1410
10.FC Hradec Králové93159:1410
11.FK Teplice92348:109
12.1. FC Slovácko923411:159
13.Slovan Liberec82246:98
14.Zbrojovka Brno81528:128
15.Vysočina Jihlava90455:144
16.1. FK Příbram91083:163

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (805)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele