Česká liga - souhrn 4. kola

19.08.2016, 20:26, aktualizováno 21.08.2016, 21:21
Komentáře a souhrny
Sparta si poradila s Jabloncem. Liberec se rozešel smírně s Brnem, zatímco Slavia bez problému přehrála Příbram. Plzeň senzačně na domácí půdě nestačila na Zlín, tři body mají také Slovácko, Hradec Králové a Karviná. Teplice v páteční předehrávce nestačily na Mladou Boleslav...

Sparta Praha - FK Jablonec 3:0

21.08.2016 19:30

Góly: 70. David Lafata, 75. Matěj Pulkrab, 81. David Lafata

Sparta nakonec roli favorita zvládla a Jablonec porazila jasně 3:0, nicméně dlouho se bude mluvit o 25.minutě a faulu Maria Holka na útočníka Wágnera. Sudí Ardeleanu totiž měl tasit druhou žlutou kartu a stopera vyloučit. To se nestalo a Sparta nakonec svého soupeře ve druhé poločase zlomila. Hned dvakrát se trefil kanonýr David Lafata.

Oslabený Jablonec začal na Spartě překvapivě aktivně a navíc velmi jistý v defenzívě. Sparťané převzali aktivitu až po čtvrthodině, ale dlouho se do žádné větší šance nemohli dostat. Dost možná o klíčový okamžik celého zápasu se postaral sudí Ardeleanu, který ve 25.minutě neudělil Holkovi druhou žlutou kartu za jasný faul na Wágnera. Kdo ví totiž, jak by se nakonec utkání vyvíjelo, kdyby šli letenští do početní nevýhody.

Každopádně se hrálo nadále v plném počtu na obou stranách a ve 35.minutě byla k vidění první větší šance zápasu. Kadlec prodloužil centrovaný míč na zadní tyč a Costa jen tak tak na míč nedosáhl. V prvním poločase tedy nebyl k vidění bůhvíjaký fotbal a nerozhodný stav byl víceméně zasloužený.

Kouč Zdeněk Ščasný samozřejmě nemohl být spokojen a do druhé půle se rozhodl pro střídání Aleše Čermáka, kterého nahradil Matěj Pulkrab. Jak se nakonec ukázalo, byl to dobrý tah. Po hodině hry se dostal dvakrát do koncovky Josef Šural. Pokaždé to silně zavánělo gólem, ale obrana Jablonce nadále držela čisté konto.

Tlak Sparty ale sílil a v 70.minutě vyvrcholil vedoucí brankou. Na Dočkalův centr si naskočil David Lafata a golman Hrubý musel lovit míč ze sítě. Domácí rázem ožili a bylo jich plné hřiště. V 75.minutě se pak v plné parádě předvedla nová posila Vjačeslav Karavajev, přesným centrem našel na zadní tyči Matěje Pulkraba a Sparta už vedla o dva zásahy.

Utkání se druhou brankou Sparty definitivně zlomilo a Jablonec na jakýkoliv zvrat nenašel síly. Naopak, v defenzívě se sesypal a inkasoval další gól. Frýdkův centr na malém vápně zasáhl Lafata a Hrubý byl znovu bez šance. A s Jabloncem mohlo být ještě hůře, jenomže Juliš poslal balón jen těsně vedle tyče.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 0:0

21.08.2016 17:00

Góly: -

Ani ve čtvrtém kole se hráči Liberce nedočkali vítězství. V zápase s brněnskou Zbrojovkou sice měli navrch, jenže obrannou čtveřici v čele s brankářem Melichárkem překonat nedokázali. A jelikož se neprosadila ani Zbrojovka, skončilo utkání 0:0.

Kouč Trpišovský nechal velkou část hráčů ze zápasu s Larnakou odpočívat a na trávník tak vyběhla docela jiná jedenáctka. Představili se v ní například Martin Latka nebo Milan Baroš. Naopak porci zkušeností v podobě Jana Poláka a Pavla Zavadila Brno postrádalo.

Liberec se snažil od úvodního hvizdu kontrolovat hru a udávat tempo, což se mu sice dařilo, ale do první vážnější šance se dostali hosté z Brna. Řezníček dostal přesnou přihrávku mezi oba liberecké stopery, jenomže zakončení se mu vůbec nevyvedlo. Liberec sice místy obléhal branku Zbrojovky, nicméně na svojí příležitost si musel počkat až do 30.minuty a stálo to za to. Milan Baroš se dobře uvolnil, ale gólovou radost překazila tyč! Více už první poločas nenabídl, takže se šlo do šaten za nerozhodného stavu.

Ve druhém dějství se hrálo snad ještě opatrněji, než v průběhu první půle. Slovan byl stále aktivnější co se držení balónu týče, ovšem k žádné výraznější gólové šanci to nevedlo. Až čtvrthodiny před koncem začali hráči Slovanu zvyšovat obrátky a velmi dobrou příležitost na vstřelení branky měl Bartošák. Na malém vápně byl zcela sám a navíc na něho zívala prázdná branka, jenomže ani tohle libereckému fotbalistovi nestačilo. Liberec nadále zvyšoval svůj tlak, ale Komličenko na balón nedosáhl a Baroš byl v dobré pozici odzbrojen. Dvě minuty před koncem mohl zničehonic zasadit KO domácím Pašek a ještě v nastavení střílející Vávra. Hladký dvakrát předvedl výborný zákrok a doslova domácí zachránil Slovan nakonec na obranu Brna nedokázal najít recept a ani ve svém čtvrtém utkání nezvítězil.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:0

21.08.2016 15:00

Góly: 45. Muris Mešanović, 65. Milan Škoda, 90. Josef Hušbauer

První ligovou výhru v sezoně eviduje pražská Slavia, která doma víceméně splnila povinnost a porazila neškodnou Příbram 3:0. Navzdory výhře to však ani tentokrát nebyl úplně optimální výkon...

Slavia se musela vzpamatovat zejména psychicky, ve čtvrtek jí totiž doslova přejel Anderlecht a zmenšil její šance na postup do základních skupin EL na nezbytné minimum. Jenomže úvod dějství s Příbramí nenaznačil, že by se ve Slavii něco změnilo. Sešívaní kupili spoustu nepřesností a branku gólmana Hrušky příliš neohrožovali. Příbram hrála dobře kompaktně a spoléhala na rychlé brejky, nicméně na tuhle variantu byla Slavia připravena. Šance domácích sice postupně přibývaly, ale o stoprocentních příležitostech nemohla být vůbec řeč. Bílkova i Škodova hlavička skončily mimo tyče a na druhé straně Majtána v pohodě vychytal Berkovec, jenž dostal přednost před Jiřím Pavlenkou.

Už to vypadalo, že oba celky zamíří do šaten za nerozhodného stavu, když v poslední možné sekundě Slavia otevřela skóre utkání. Zmrhal pěkným centrem našel hlavičkujícího Škodu, ten orazítkoval tyč a odražený balón dopravil do sítě pro změnu hlavičkující Muris Mešanovič!

Nebylo to úplně zasloužené vedení, na druhou stranu Příbram nebyla vepředu vůbec nebezpečná a pokud chtěla pomýšlet na body, musela v tomto směru výrazně přidat. Ale do druhé půle vstoupili lépe opět domácí, znovu však nemůže být o nějakém trvalém tlaku vůbec řeč.

Nervózní Slavia si mohla definitivně oddechnout a uvolnit se až v 65. minutě. Milan Škoda totiž převzal na hranici ofsajdu balón a přesnou střelou zvýšil na 2:0. Následně své místo na hřišti přenechal střídajícímu Antonínu Barákovi.

V další fázi utkání už slávisté spíše kontrolovali hru a jelikož Příbram opravdu nebyla před Berkovcem nebezpečná, žádné snížení, natož drama se nekonalo. V nastavení ještě zvýšil na 3:0 střelou Hušbauer, kterou Hruška hodně podcenil. Slavia určitě neoslnila, co je však důležitější, že konečně získala tři body.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Fastav Zlín 0:2

20.08.2016 18:30

Góly: 36. Tomáš Poznar, 75. Dame Diop

Viktorka předvedla zejména v prvním poločase velmi špatný výkon a po zásluze ho se Zlínem prohrála. Domácí byli naprosto bez nápadu i pohybu. Na druhé straně Zlín hrál nebojácně a cítil, že proti trápícímu se Plzni má šanci na úspěch.

Zlín v prvním poločase několikrát ohrozil Kozáčikovu branku a celkově byl lepším týmem. Po výborné přihrávce Holíka postupoval Marek Jordán sám na Kozáčika, ale plzeňský brankář fantasticky zasáhl! Na druhé straně vypálil z dálky Hořava, ale Viktorka z toho vytěžila jen rohový kop. Ševci ale byli nebezpečnější a ve 36.minutě šli zaslouženě do vedení. Živulić přesnou přihrávkou vybídl ke skórování Tomáše Poznara a Kozáčik poprvé inkasoval! Viktorka ani poté neoslňovala a do šaten šla za nepříznivého stavu.

Roman Pivarník byl nucen znovu o přestávce zvýšit hlas a tentokrát to mělo účinek, neboť Plzeň vstoupila do druhého poločasu jako vyměněná. Série dobrých šancí v podání Kovaříka, Baránka nebo Koláře však zůstala nevyužita. Každopádně byla to zase stará dobrá Viktorka a zdálo se, že Zlín tento nápor nemůže dlouho vydržet. Jenže Ševci vzdorovali a z brejkové situace zasadili Viktorce definitivní KO. Čtvrthodiny před koncem prchl rychlý Vukadinovič, předložil balón Dame Diopovi a bylo to už 2:0!

Plzeň se alespoň snažila o korigaci, ale ani to jí nebylo přáno. Po výbuchu v Bulharsku tak přichází další nezdar a otázkou zůstává, jak dlouho může Roman Pivarník na lavičce Viktorie vydržet.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Dukla Praha 2:1

20.08.2016 16:00

Góly: 56. Pavel Dreksa, 84. Petr Galuška - 90+2. Marek Hanousek

Nováčkovská euforie pokračuje! Karviná dnes v domácím prostředí zdolala brankami Pavla Dreksy a Petra Galušky pražskou Duklu 2:1 a na svém kontě má už sedm bodů. Pro svěřence Jaroslava Šilhavého to byla už druhá porážka ze čtyř utkání.

Začátek utkání víceméně nic zajímavého nepřinesl. Pro Duklu začaly komplikace už po čtvrthodině hry vynuceným střídáním, kdy zraněného Néstora Albiacha nahradil Aldin Čajić. Na první opravdu velkou šanci čekali karvinští diváci až do 37. minuty a postaral se o ní Jurčo. Hostující branku však nepřekonal, neboť balón poslal těsně nad břevno. Na druhé straně se dokonce Dukla radovala z gólu, nicméně veškeré vzrušení bylo pro odmávaný ofsajd marné.

Druhá půle začala v o něco větším tempu, Beauguel se šikovně zbavil dvou hráčů, ale svým centrem následně nikoho nenašel. V 56. minutě pak vybuchl gejzír domácí radosti a to po rohovém kopu Budinskýho. Ve vápně se dobře pověsil do vzduchu zkušený Pavel Dreksa a bylo to 1:0 pro domácí! Dukla se z inkasovaného gólu nemohla vzpamatovat a herně směrem dopředu úplně odpadla. A když už se přeci jenom Marek Hanousek dostal do zakončení, střela mu vůbec nesedla.

V 84. minutě pak vybuchl domácí gejzír podruhé. Petr Galuška dostal míč do vápna a střelou na zadní tyč překonal Hrošša. Karviná tak dala Dukle ránu z milosti, neboť ta si po první inkasované brance vůbec nevěděla rady. Karviná směřovala k výhře, ovšem závěr ještě ze svého pohledu zbytečně zdramatizovala. Hanouskovu ránu ze střední vzdálenosti Laštůvka propustil za svá záda a hosté ještě spěchali za vyrovnáním. Svěřenci Jozefa Webera však další gól nedopustili a nakonec porazili Duklu 2:1.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Vysočina Jihlava 1:0

20.08.2016 16:00

Góly: 25. Tomáš Holeš

Druhé vítězství v sezoně získává po Karviné i další nováček Hradec Králové. Votroci v mladoboleslavském azylu udolali Jihlavu 1:0, ale nutno podotknout, že zejména v závěru měli pořádnou porci štěstí. Výhru jim doslova vychytal brankář Ottmar.

Hradec začal v mladoboleslavském azylu aktivněji a už po 120 sekundách nabídl nebezpečný centr do prostoru Malinský. O několik minut později vypálil z volného přímého kopu Trubač a Hanuš musel zasahovat. Ještě větší šanci měl Žondra, který na zadní tyči trestuhodně minul branku! Na druhé straně zase nebezpečně vypálil Hronek a na rohový kop musel vyrážet Ottmar.

Votroci prolomili jihlavskou hráz ve 25.minutě a velký podíl na tom měl parádním centrem Daniel Trubač. Jeho pobídku na zadní tyči nadvakrát protlačil do sítě obránce Tomáš Holeš. Jihlava měla ještě do konce poločasu obrovskou šanci vyrovnat, ale Batioju vychytal Ottmar a dorážka Urblíka skončila těsně mimo.

První velkou šanci druhého poločasu měl na svědomí Hronek, a jak jinak než povedenou střelou. Ottmar však kryl a vedení Votroků mohlo pokračovat. Domácí navíc mohli zvýšit vedení, Vlkanova se dobře uvolnil ale Martanova koncovka byla zablokovaná na rohový kop. Poměrně velké starosti dělal obraně Hradce rychlý Batioja, po jednom z úniků však prováhal okamžik zakončení a slibnou akci tím pohřbil. Ještě větší šanci na vyrovnání zahodil Urdinov na malém vápně byl úplně sám, jenomže promáchl!

S přibývajícím koncem přibývaly i šance Jihlavy a v podstatě se dá říci, že gól visel ve vzduchu. Je však neuvěřitelné, co všechno hráči Vysočiny dokázali zazdít. Jen v nastavení měli rovnou tři tutovky, žádná se však neujala, neboť v brance Votroků stál skvělý Ottmar. Hned několikrát si ve stoprocentních šancí poradil s Harisem Harbou. Hradec tak především jeho zásluhou udržel čisté konto a tedy zvítězil 1:0.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905 2:0

20.08.2016 16:00

Góly: 67. Milan Kerbr, 90. Jaroslav Diviš

První vítězství v sezoně si připisuje Slovácko. Celek z Uherského Hradiště hrál s Klokany dlouho vyrovnanou partii, nakonec však dvakrát udeřil a tři body si ponechal. Naopak na první výhru si stále musejí počkat na Bohemce.

Slovácko se poprvé uvedlo při nebezpečné střele Veliče Šumulikoskiho, golman Budinský však jeho dobře mířenou ránu dokázal zneškodnit. Bohemka se směrem dopředu nenechala zahanbit a Slovácku připravila krušné chvíle po odehrané čtvrthodině, Jindřiškovu ránu zastavila až tyč Hečovy branky! Jindřišek to o chvíli později zkoušel znovu, ale tentokrát byl méně úspěšný a branku netrefil. Podobně nepřesný byl i Čížek, nicméně Slovácko si koledovalo. Ve 42. minutě bylo před Hečovou brankou znovu horko a po Radově obranném zásahu opět zazvonila tyč!

Stanislav Levý nemohl být s průběhem prvního poločasu spokojen, a tak podobně jako jeho protějšek Miroslav Koubek přichystal poločasové střídání. Na jedné straně přišel do hry Havlík, na té druhé Kuchta. Velkou šanci prolomit dosavadní nerozhodný výsledek měl na kopačce Kerbr, na malém vápně ale trefil jen nohy Budinskýho a ten tak zachránil Klokany před inkasovaným gólem. Každopádně Bohemka se gólu nakonec stejně neubránila. Obrana si nepohlídala autové vhazování Civiče a Milan Kerbr šikovným zakončením přehodil Budinskýho - 1:0 pro Slovácko.

Na tahu tedy byla Bohemka, ale té to směrem dopředu už moc nešlo. Nepřesné zakončení předvedl Hašek, a když v počínající devadesáté minutě vstřelil druhý gól Diviš, nebylo o vítězi pochyb. Druhé brance opět předcházela hostující chyba, Zajícovo zakončení ještě Budinský vyrazil, ale na dorážku Diviše už byl krátký. Slovácko tak poprvé v sezoně vyhrálo, Bohemku zdolalo 2:0.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 1:2

19.08.2016 18:35

Góly: 78. Martin Fillo - 12. Lukáš Magera, 74. Golgol Mebrahtu

Mladá Boleslav vyhrála v Teplicích 2:1 a zejména kouč Leoš Kalvoda si po nezdaru s Karvinou mohl oddechnout. Teplice převážnou část zápasu působily bezradným dojmem, přesto v závěru sahaly po bodu.

Teplice se před zápasem mohly pochlubit neinkasovaným gólem, co je však sráželo byla bídná produktivita a do jisté míry to platilo i v tomto zápase.

Domácí do zápasu nevstoupili nejlépe, už v první minutě uviděl žlutou kartu za naprosto nesmyslný faul Urma a když v dalších minutách vytvořil svojí chybou šanci hostům, rozhodl se kouč pro brzké střídání. Každopádně náznaky šancí zde byly na obou stranách, nicméně nic, co by diváky zvedlo ze sedadel. Až postup Magery musel vyrazit na roh Grigar. Skóre se poprvé měnilo ve 12. minutě a do vedení šla Mladá Boleslav. Přikrylův centr doplachtil až k úplně volnému Magerovi, který zakončením do protipohybu překonal Grigara - 1:0 pro Mladou Boleslav. Teplice se vzápětí nemohly dostat do tempa a gólman Diviš byl prakticky bez práce. Až před koncem poločasu musel Diviš zakročit proti hlavičce Hory.

Do druhého poločasu vstoupily oba celky beze změn a k vidění byla kontrola hry v podání Mladé Boleslavi. Teplice působily bezradně, k ničemu se nedostávaly a když v 74. minutě vstřelil druhý gól hostů střídající Golgol Mebrahtu, zdálo se, že je po zápase. Golgol si výborně zaběhl za obranu a neměl problém překonat povyběhnutého Grigara.

Zklamaní fanoušci domácích už to pomalu balili, když v tom vykouzlil citlivý centr další nový muž na hřišti Kukec a hlavičkující Fillo vrátil Teplice do zápasu. Jakékoliv naděje mohl vzápětí opět utnout Golgol Mebrahtu, Grigar však jeho pokus z úhlu vyškrábl.

Teplice se v závěru hnaly za vyrovnáním, jenomže jejich snaha byla marná, přestože počátkem nastavení doslova odmítl vyrovnat Vaněček. Mladá Boleslav tuto šanci přečkala a v Teplicích nakonec vyhrála.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha43108:210
2.Fastav Zlín43108:310
3.FK Mladá Boleslav43017:39
4.Viktoria Plzeň42116:47
5.FK Jablonec42119:97
6.MFK Karviná42118:87
7.FC Hradec Králové42025:56
8.Slavia Praha31206:35
9.1. FC Slovácko41218:75
10.FK Teplice41212:25
11.Dukla Praha41126:54
12.Zbrojovka Brno30301:13
13.Vysočina Jihlava40223:52
14.Slovan Liberec40222:62
15.Bohemians Praha 190540131:81
16.1. FK Příbram40040:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (557)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele