Česká liga - souhrn 24. kola

15.04.2017, 16:56, aktualizováno 17.04.2017, 19:21
Komentáře a souhrny
Slavia rozstřílela Hradec Králové a posunula se o bod za Plzeň, která si pro změnu poradila se Slováckem. Jihlava se postarala o překvapení, když doma našla recept na Spartu, v boji o záchranu si hodně polepšila rovněž Příbram a také Liberec. Teplice v přímém souboji o průběžnou pátou příčku porazily Zlín, do karet jim navíc hraje ztráta Mladé Boleslavi a Jablonce.

Slavia Praha - FC Hradec Králové 4:0

17.04.2017 17:30

Góly: 6. Michal Frydrych, 23. Milan Škoda (pen.), 40. Ruslan Mingazov, 75. Josef Hušbauer

Slavia si doma bez problémů poradila s Hradcem 4:0 a již napjatě vyhlíží následující kolo, ve kterém vedoucí Plzeň zavítá na půdu Sparty. Sešívání rozhodlo zápas s Votroky už v prvním poločase, kdy se postupně prosadili Frydrych, Škoda a Mingazov. Ve druhém dějství zvýšil na konečných 4:0 Hušbauer.

Hlavně brzy neinkasovat. Podstatnou část případného úspěchu se ale hradeckým Votrokům naplnit nepodařilo. Nerozhodný výsledek udrželi pouze šest minut, kdy se k balónu po propadlém centru dostal Michal Frydrych a střelou pod břevno poslal Slavii do vedení. Hosté se sice snažili o co nejrychlejší odpověď, ale Pavlenka nijak výrazně zasahovat nemusel a pád Malinského v pokutovém území byl ponechán bez povšimnutí.

Pokutový kop se v zápase přeci jenom kopal, ale na slávistické straně. Krátce po pádu Malinského fauloval na druhé straně Zmrhala Martan a tady už sudí neváhal. Milan Škoda penaltu bez potíží proměnil a Slavia vedla už 2:0. Ještě před penaltou měli sešívaní dvě velké šance, ale Ngadeu ani Zmrhal Ottmara nepřekonali. A Slavia dál útočila, Zmrhalův gól nebyl pro ofsajd uznán a ještě do poločasu to bylo 3:0. Ruslan Mingazov si vyměnil balón se Škodou, aby následně neomylně zakončil.

Hradec před utkání doufal, že s favoritem odehraje vyrovnanější partii, místo toho byl zápas už po prvním poločase rozhodnut. Otázkou bylo, jaký příděl si hosté z Edenu odvezou. Lüftnerova hlavička šla nad a Zmrhal v další velké šanci netrefil branku. Až v 75. minutě ukradl balón Hůlkovi Škoda, orazítkoval břevno a odražený balón dostal do sítě Josef Hušbauer. I přes řadu dalších šancí, a to na obou stranách, už k navýšení skóre nedošlo. Slavia porazila Hradec 4:0 a na vedoucí Plzeň ztrácí stále jeden bod.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 2:0

16.04.2017 18:15

Góly: 35. Michael Krmenčík, 67. Marek Bakoš (pen.)

Viktorka Slovácko porazila a před pondělní dohrávkou Slavie má na čele tabulky čtyřbodový náskok. V Doosan Areně byly k vidění zajímavé věci, jako nafilmovaná penalta a následně jubilejní 100. gól Marka Bakoše.

Úvod dějství nabídlo dva zajímavé momenty. Nejprve se ve vápně Slovácka skácel Krmenčík, ale sudí penaltu nepískal a na druhé straně srazil Navrátilův pokus do boční sítě Hejda. V 15. minutě byl ve velké příležitosti Zajíc, Kozáčika zkusil přehodit, což se mu sice povedlo, ale s ním přehodil i branku.

Viktoriáni museli v prvním poločase řešit jednu velkou nepříjemnost, klíčový stoper Hubník se zranil a prostor tak dostal Tomáš Hájek. Na hře Viktorie to nebylo znát a domácí po půlhodině hry začali utahovat šrouby. Bakoš se ve 33. minutě ještě do zakončení nedostal, ale o dvě minuty později už to vyšlo jeho parťákovi z útoku Michaelu Krmenčíkovi. Petržela poslal do vápna přesný centr a Krmenčík hlavou rozjásal Doosan Arénu. Plzeňští měli i další příležitosti, ale Daněk nebezpečnou situaci, kdy si Reinberk málem vstřelil vlastní gól, ustál. Slovácko ještě stihlo do konce prvního poločasu jednou zahrozit, narazilo však na kardinální problém - trefit branku. V prvním poločase se mu to nepovedlo a druhé dějství na tom nic nezměnilo.

Plzeň po změně stran dál zahazovala, například Zeman dostal nalito od Petržely a Daněk výborným zákrokem podržel svůj tým. Martin Zeman nejspíše cítil povinnost zaváhání odčinit a protože to nešlo fotbalově, zkusil to jinak. Kontakt se Šumulikovskim ve vápně byl, ale Zeman celou záležitost výrazně nahrál. Zkrátka filmování je nešvar, který se v české lize, a nejen v té, rozrůstá. Důležité je, že Marek Bakoš penaltu proměnil, čímž dosáhl magické hranice stovky vstřelených ligových gólů.

Druhou brankou utkání v podstatě skončilo. Viktorka si další šance nevytvořila a Slovácko, jak už bylo zmíněno, ani jednou netrefilo branku. S takovou jen stěží můžete utkání vyhrát.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dukla Praha 3:1

16.04.2017 15:00

Góly: 21. Jan Mikula, 81. Milan Kerbr, 89. Martin Kouřil - 74. Peter Olayinka

Důležité tři body získává Slovan Liberec. Severočeši porazili Duklu 3:1 a unikají sestupovým pozicím. Domácí poslal do vedení Mikula, ale následně si Liberec koledoval o vyrovnání, až se to čtvrthodinu před koncem povedlo Olayinkovi. Naštěstí pro domácí vrátil vedení na libereckou stranu Kerbr a výsledek pečetil Kouřil.

Liberec potřeboval vyhrát a začátek utkání podle toho také vypadal. Po čtvrthodině hry zahodil velkou šanci Baroš, když nedokázal dorazit do branky Mikulův pokus hlavou. Ve 21. minutě to ale domácím klaplo, Baroš před svým pádem ještě stihl posunout balón na Ekpaie, ten následně vyšperkoval akci přihrávkou na Mikulu, který se ještě zbavil Štětiny a skóroval. Po půlhodině hry mohl zvýšit na rozdíl dvou branek Bosančič, jeho ránu ale Rada bez problémů zlikvidoval. Na druhé straně špatně trefil balón Olayinka a pak se hra zase přesunula před Filipa Radu. Liberec byl v prvním poločase lepší, ale po změně stran se to mělo změnit.

Dukla totiž začala o hodně lépe, jenomže se trápila v koncovce. Olayinka před Dúbravkou zase selhal a Kušnír z jasné pozice špatně vystřelil. Někdejší hráč Liberce měl ještě další šance, ale Dúbravku znovu nepřekonal.

Slovan si každopádně koledoval o gól a Dukla čtvrthodinu před koncem skutečně vyrovnala. Olayinka dostal přesný pas, nastartoval své rychlé nohy a srovnal. Jenomže Pražané se z vyrovnání dlouho neradovali. Po centru zprava se prosadil Milan Kerbr a vrátil vedení na stranu Liberce. Domácí v závěru ještě výhru pečetili, když vepředu pozapomenutý obránce Kouřil nasadil Radovi jesličky a uzavřel střelecký účet zápasu.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Sparta Praha 1:0

15.04.2017 20:15

Góly: 48. Dāvis Ikaunieks

Boj o záchranu se v české nejvyšší soutěži pořádně dramatizuje. Zvítězit totiž dokázala poslední Jihlava, která překvapivě porazila Spartu 1:0. Změna hlavního trenéra tak na Vysočině zafungovala, tedy prozatím. O Spartě se totéž říci nedá, pod Petrem Radou to, jedním slovem, byla zase bída.

Sparta porážkou už asi definitivně odpískala boj o Ligu mistrů a znovu potvrdila, že prostě nemá formu. V Jihlavě přitom nezačala úplně špatně, rána Šurala měla zajímavé parametry, ale gólem neskončila.

Po čtvrthodině hry vymyslel dobrou příležitost Letenských Karavajev, ale jak on, tak ani Lafata překonat Hanuše nedokázali. Neuspěl ani hlavičkující Michal Kadlec a Váchovu tvrdou ránu Hanuš vyrazil. Málo platná byla Šuralova dorážka z ofsajdu. V nastaveném čase prvního poločasu ještě přestřelil David Lafata a to dávalo tušit další sparťanský nezdar.

Šok nastal po změně stran. Ve 48. minutě vyrobil fatální hrubku stoper Holek a Ikaunieks dokonal dílo vedoucí brankou. Jihlava se dostala do sedla, ze kterého už nesesedla. Sparťanské snažení vycházelo vniveč. Bylo to stereotypní dobývání, bez žádné větší myšlenky. Několik pološancí si sice Letenští vypracovali, ale to bylo málo.

Žádný očekávaný závěrečný nápor Sparty se nekonal a Jihlava historickou šanci nepustila. Sparta opět venku prohrála a Jihlava se může těšit z velice cenných tří bodů.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 1:1

15.04.2017 17:30

Góly: 21. Lukáš Železník - 54. Daniel Krch

Mladá Boleslav doma nezvládla další zápas a proti Bohemce vlastně může být ráda za konečnou remízu 1:1. Domácí sice vstřelili první branku, ale Bohemka nejprve vyrovnala a pak mohla strhnout výhru na svojí stranu, kdyby Jindřišek minutu před koncem proměnil pokutový kop.

V této sezoně už to bylo třetí vzájemné měření sil a lepší bilancí se mohla pyšnit Mladá Boleslav, která vyhrála v Ďolíčku jak ligový zápas, tak na penalty i utkání MOL Cupu.

Ale tohle utkání bylo jiné. Bohemka totiž byla překvapivě aktivnější a po ráně Lutse měl Vejmola první práci. O několik minut později musel být v permanenci i Berkovec, s Magerovou dělovkou si sice poradil, ale následně stejně inkasoval. Magera po rohovém kopu prodloužil balón na Lukáše Železníka a ten poslal domácí do vedení. Domácí ale vstřelená branka uchlácholila a čím dál více byli vidět hráči Bohemians. Haškovu nepříjemnou střelu musel Vejmola vyrážet. Mladá Boleslav těsné vedení po prvním poločase udržela a na začátku druhého dějství měla příležitost soupeři odskočit. Přikrylovu střelu z dobré pozice Berkovec chytil.

To už se hra přesunula do druhého dějství a v 54. minutě Klokani srovnali skóre. Na dobře zahranou Jindřiškovu standardní situaci si naskočil Daniel Krch a Vejmola kapituloval.

Brankář Vejmola byl nakonec hlavním hrdinou zápasu. Čtyři minuty před koncem skvěle chytil hlavičku Krcha a za chvíli dokonce úspěšně čelil pokutovému kopu! Sudí Proske ho nařídil po zákroku Čmovše na pronikajícího Jana Kuchtu, ale jedinečnou šancí strhnout vedení na stranu hostí pohrdl Josef Jindřišek. Bohemka tak sahala po třech bodech, ale má jen jeden.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Teplice 0:2

15.04.2017 17:00

Góly: 51. Martin Fillo, 74. Michal Jeřábek

Tak zase nic. Zlín pokračuje v hororovém jaru a po další porážce, tentokrát od Teplic, opouští pohárové pozice a padá až na šesté místo. Teplice udeřily až po změně stran a to rovnou dvakrát, prosadili se Martin Fillo a Michal Jeřábek.

Je to snad nějaké prokletí? Zlín na jaře stále nevyhrál, přitom začal aktivně a dostával se do blízkosti gólmana Grigara, jenomže ta koncovka...

Vukadin Vukadinovič v první desetiminutovce nejprve sám před Grigarem neuspěl a totéž platilo i po jeho přihrávce směrem na Beauguela. Po půlhodině hry se dobře otočil s balónem Holík, ale v cestě stál pozorný teplický obránce. Holík stál u zrodu i další šance Ševců a to už ve druhém poločase a po závaru měl Grigar plné ruce práce.

V 51. minutě postihla domácí velká komplikace. Krob vyhrál klíčový hlavičkový souboj, čímž zároveň vyslal do úniku Martina Filla a ten si se Švengerem poradil. To byla pro domácí studená sprcha, protože do té doby přeci jenom měli více ze hry. Otřesení domácí se pak nemohli vymanit z tlaku Teplic, které najednou výrazně ožily. Švenger musel likvidovat Horův přímák i Vošahlíkovu nepříjemnou střelu. Zlín se zase připomněl přímákem Pazdery, ale Grigar stále držel čisté konto.

Rozhodující okamžik přišel čtvrthodinu před koncem, kdy Zlín nedokázal ubránit rohový kop a Michal Jeřábek doslova dotlačil balón za záda Švengera. Teplice pak mohly ve zbytku zápasu několikrát zvýšit, ale Vošahlík trefil tyč. V nastavení ještě nedosáhl na balón Jugas a posléze sudí zápas ukončil.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - MFK Karviná 4:2

15.04.2017 17:00

Góly: 33. Martin Jiránek, 54. Jan Suchan, 69. Jan Rezek, 74. Jan Rezek - 16. Filip Panák, 89. Mihailo Jovanović

Příbram za celou sezonu vyhrála doma pětkrát, z toho třikrát za poslední měsíc. Zvládla tedy i zápas s Karvinou, ve kterém poměrně brzy prohrávala, ale pak čtyřmi brankami výsledek otočila. Je to minimálně zvláštní, každopádně Příbram už ztrácí na nesestupovou pozici jen tři body a bude čekat, jak si povede Hradec.

Příbram spustila svůj překvapivý brankostroj už ve třetí minutě zápasu, ovšem Kacafírkova branka hlavou nemohla být pro ofsajd uznána. Domácí nicméně zůstávali u balónu a ve velmi nadějné pozici selhal Jiránek, kterého vychytal Jan Laštůvka. Na druhé straně si vytvořil obrovskou šanci Kalabiška a svůj um musel předvést i Hruška.

Nerozhodný výsledek nakonec vydržel do 16. minuty, kdy Karviná vstřelila první gól zápasu. Filip Panák se ze střední vzdálenosti odhodlal ke střele a Hruška se stačil jen ohlédnout. Domácí se na chvíli nemohli vzpamatovat, ale po půlhodině hry opět začaly přicházet jejich šance. Linhartovu střelu vyrazil Laštůvka a z dorážky neuspěl Suchan. Příbram se dočkala zaslouženého vyrovnání ve 33. minutě, kdy se dostal k dorážce sváteční střelec Martin Jiránek a Laštůvka byl bez šance.

Příbram dokonala obrat až po změně stran, přesněji v 54. minutě a opět svojí roli sehrálo poměrně špatné bránění hostů. Ti dali Suchanovi prostor k dorážce a i v tomto případě byl Laštůvka bezmocný. Karviná následně úplně vypadla z tempa a na hrací ploše byl jen jeden tým - Příbram. V 69. minutě přišla další akce domácích, opět dorážka a znovu nemohl Laštůvka nic dělat. Úplně rozložená defenzíva Karviné inkasovala ještě jednou, Zdeněk Linhart byl před brankou nikým nehlídaný a bez problémů dal na 4:1.

Katastrofální výkon Karviné ve druhém poločase alespoň zmírnil korigující brankou Mihajlo Jovanovič, který dobře umístěnou hlavičkou upravil skóre na konečných 2:4 z pohledu hostí.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Jablonec 2:0

15.04.2017 15:00

Góly: 17. Borys Taščyj, 76. Jakub Řezníček

Brněnská Zbrojovka byla za své jarní výkony konečně odměněna třemi body. Také v zápase s Jabloncem byla lepším týmem a skóre otevřela už po čtvrthodině zásluhou Borise Taščiho. Ve druhém dějství pak pečetil výhru druhou brankou další útočník Jakub Řezníček.

Aktivita domácích v úvodu zápasu se dala čekat a Hrubý musel už v páté minutě zasahovat před Taščim. Jablonec odolával tlaku soupeře jen do 17. minuty, kdy Brno poprvé udeřilo. Boris Tašči dostal dlouhý balón do poměrně těžké pozice, zády k brance však situaci zvládl výborně, přeloboval Hrubého a zajistil Zbrojovce kýžené vedení. Až poté se probudil i Jablonec a vedení domácích nemuselo mít dlouhého trvání, kdyby z malého vápna přesněji hlavičkoval Diviš.

Stále se ale spíše hrálo před brankou hostů. Nepřesnou hlavičkou se uvedl i Jakub Řezníček a o chvíli později se k němu ve vyložené šanci připojil i autor první trefy Tašči. Na druhé straně na zadní tyči zklamal Trávník.

Jablonec měl po přestávce jasný úkol, vyrovnat a pokud možno strhnout vedení na svojí stranu. Nepovedlo se ani jedno. V 63. minutě sice hosté "bušili na vrata", ale Melichárek v brance Zbrojovky lapil jak pokus Diviše, tak i dorážku Mihálika. Jinak defenzívě Jablonce dál činil velké problémy Boris Tašči, Hrubý ho v další z celé řady šancí zblízka vychytal a když už Ashiru zvedal ruce, zasáhl na brankové čáře spasitel Hanousek.

Bohužel pro Jablonec, uběhly další dvě minuty a Brno už vedlo o dva zásahy. Ashiru potáhl balón k šestnáctce, přihrál Řezníčkovi a ten hokejovým blafákem a zakončením do prázdné branky zvýšil vedení Zbrojovky. Severočeši sice nerezignovali, ale když Mehanovič sedm minut před koncem nastřelil tyč, bylo jasné, že Jablonec tohle utkání už nezvládne. V závěrečných minutách se ještě mohlo měnit skóre, ale Hrubý ustál jak Zavadilův přímák, tak i pokus Litsingiho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň24175237:1456
2.Slavia Praha24167151:1755
3.Sparta Praha24127537:2143
4.FK Mladá Boleslav24109535:2439
5.FK Teplice24107732:2237
6.Fastav Zlín2498729:2735
7.FK Jablonec2488835:3032
8.1. FC Slovácko24611724:2929
9.MFK Karviná24851133:4029
10.Dukla Praha24761128:2927
11.Slovan Liberec24681020:2526
12.Zbrojovka Brno24414625:3226
13.Bohemians Praha 190524671118:2825
14.FC Hradec Králové24631522:4021
15.Vysočina Jihlava24481217:3720
16.1. FK Příbram24531620:4818

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (773)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele