Česká liga - souhrn 1. kola

29.07.2016, 19:57, aktualizováno 31.07.2016, 18:51
Komentáře a souhrny
Hradec Králové si poradil s Bohemians. Třetí den, druhý hattrick. Jabloneckého Wágnera, který takto otáčel utkání s Karvinou, doplnil Jan Chramosta z Mladé Boleslavi, jež si poradila s Libercem. Sparta se nakonec proti Slovácku nečekaně třásla. Plzeň otočila utkání s Jihlavou. Teplice odstartovaly do nového ročníku výhrou na hřišti pražské Dukly. Výhru si zajistil i Zlín proti Příbrami...

Bohemians Praha 1905 - FC Hradec Králové 0:3

31.07.2016 17:00

Góly: 74. Jan Pázler, 79. Zoran Gajić (vl.), 90+1. Tomáš Malínský

Bohemka vstup do ligového ročníku pod trenérem Koubkem výsledkově vůbec nezvládla, byť měla proti Hradci spoustu možností. Votroci byli efektivnější a i proto si odvážejí z Ďolíčků zasloužené vítězství, byť je výsledek pro Bohemku hodně krutý. Hrálo se velmi ofenzivně laděné utkání, se spousty šancí na obou stranách.

Votroci mohli Bohemku hned z kraje utkání zaskočit. Na Martanův centr si naskočil Černý a zasahovat musel brankář Fryšták. Klokani okamžitě kontrolovali svojí útočnou akcí a dokonce vstřelili gól. Berger však v době kontaktu s míčem stál v ofsajdu a tak se pokračovalo za nerozhodného stavu. Berger byl v úvodu zápasu hodně aktivní a o chvíli později připravil dobrou palebnou pozici pro Havla, kterého dobře vychytal Ottmar. Na druhé straně zase Malinský vytvořil prostor pro Janouška, který přestřelil branku.

Natěšený Ďolíček viděl spoustu zajímavých šancí na obou stranách. Po Čížkově přímém kopu opět skvěle zasáhl Ottmar. Po zadu nezůstal ani Fryšták, ve 38.minutě předvedl dobrý reflex.

Ofenzivně laděné utkání pokračovalo i po změně stran, dlouho se však diváci nemohli dočkat branky. Berger v další obrovské šanci netrefil branku a Jindříškův projektil rovněž prolétl těsně vedle. Smůlu měl i Mikuš a trenér Koubek mohl kroutit jen hlavou, co všechno jeho svěřenci nedají. Klokani své šance neproměňovali a Votroci cítili šanci na úder. A ten skutečně přišel. Čtvrthodiny před koncem předvedl skvělou kopací techniku Pázler a z volného přímého kopu překonal Fryštáka!

Hradec po vstřelené brance pořádně ožil a na jednou ho bylo plné hřiště. V 79.minutě dokonce zvyšoval už na 2:0. Tomáš Holeš zkoušel ještě přihrávat a s přispěním Gajiće dostal balón do sítě. S Bohemkou to mohlo být horší i lepší, Pázler další velkou šanci nedal a na druhé straně odmítl kontaktní branku jen těsně vedle hlavičkující Čížek. Nakonec to bylo horší, v nastavení vstřelil třetí gól dobře hrající Malinský.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slovan Liberec 3:0

31.07.2016 16:30

Góly: 9. Jan Chramosta, 53. Jan Chramosta, 60. Jan Chramosta

Mladá Boleslav poněkud překvapivě jasně přehrála Slovan Liberec 3:0 a na rozdíl od Evropské ligy vstoupila do ligové soutěže vítězně. Utkání mělo jednoho hlavního hrdinu, autora všech tří branek Jana Chramostu.

Očekával se vyrovnanější průběh a místy takový obraz na hřišti skutečně panoval. Jenomže liberecká obrana měla "den otevřených dveří" a tak mohl Jan Chramosta plně ukázat svůj um, totiž střílení branek. Na druhé straně návrat na mladoboleslavský stadión pořádně zhořkl Milanu Barošovi, který se dokonce pod jednu inkasovanou branku výrazně podepsal.

Jan Chramosta poprvé překonal libereckou obranu už v deváté minutě. Po závaru na zadní tyči předvedli hosté velký nedůraz a Chramosta dopravil balón do sítě. Slovan se sice kombinačně snažil něco vymyslet, ale obranná čtveřice mladoboleslavských působila jistým dojmem. Naopak ta liberecká čím dál více chybovala, znovu na zadní tyči hrozil tentokrát Hůlka, na hlavě měl jasný gól, jenomže netrefil zařízení.

Do druhého poločasu vstupoval Liberec s jasným úkolem, srovnat výsledek. Tento cíl však vzal rychle za své. V 53.minutě poslal přesný centr na Jana Chramostu Jakub Rada a boleslavský útočník navýšil vedení. To už byli hosté v těžké pozici a tak se trenér Trpišovský rozhodl zareagovat střídáním, Ševčíka nahradil útočníkem Komličenkem. Ale i plány na kontaktní branku a tedy návrat do zápasu vzaly rychle za své. Hned minutu po Komličenkově příchodu totiž ztratil balón Baroš a a Chramosta zkompletoval hattrick a utkání definitivně rozhodl. Chramosta byl před brankou trestuhodně nehlídaný a svého postavení dokonale využil.

Mladoboleslavský útočník však ještě neměl dost. Liberecká obrana mu doslova vnutila čtvrtý gól, ale Chramosta, řítící se sám na branku odmítl. Nakonec zůstalo "jen" u hattricku a za potlesku tribun přenechal své místo Golgolu Mebrahtu. Ve zbytku utkání už se nic podstatného nedělo. Zápas byl třetí brankou rozhodnut a tak Mladá Boleslav vstoupila do ligy lépe.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 3:2

30.07.2016 20:15

Góly: 2. Bořek Dočkal, 10. Bořek Dočkal (pen.), 64. Tiémoko Konaté - 53. Jaroslav Diviš, 70. Jaroslav Diviš

Fotbalisté Sparty vstoupili do ligové sezony domácí výhrou 3:2 nad Slováckem. Po deseti minutách vedli 2:0 zásluhou Dočkala, který po změně stran připravil třetí gól pro Konatého. Zlepšený výkon Slovácka a dva góly Diviše však udržely diváky na Letné v napětí až do konce.

Ráz utkání dala chyba gólmana hostů Hečy už po 102 vteřinách hry. S rozehrávkou váhal natolik, že při odkopu trefil Dočkala a od něj míč doskákal do prázdné branky.

Spartu rychlý gól uklidnil a soupeře jasně přehrávala. Navíc v 10. minutě se po kombinaci ve středu hřiště dostal ve vápně míč k Julišovi, jehož Košút šlapákem trefil do ramene. Sudí Zelinka musel pískat pokutový kop. Míč si vzal znovu Dočkal a tvrdou ranou navýšil vedení. Dočkal byl při chuti a neustále zaměstnával obranu soupeře i Heču, ale na hattrick nedosáhl. Neuspěl ani Šural střelou z úhlu.

V poločase udělal trenér Slovácka Levý hned dvě změny a výrazně tak oživil hru svého týmu. Aktivní byl zejména nový muž na hřišti Civič. V 53. minutě se k němu od rozhodčího Zelinky odrazil míč, následný centr propadl až k Divišovi, který střelou k tyči zařídil snížení.

Slovácko najednou začalo Spartu přehrávat a tlačilo se za vyrovnáním, když domácí obránci museli na poslední chvíli zažehnávat nebezpečí. To se nelíbilo sparťanským fanouškům, kteří začínali pískat.

V 64. minutě ale Spartě vyšla rychlá kombinace, Juliš patičkou poslal míč do běhu Dočkalovi, ten ještě v pádu posunul na zcela volného Konatého a před ním už byla jen odkrytá branka. Střelou pod břevno ani nedal šanci Hečovi zasáhnout.

Zdálo se, že zvýšení na 3:1 znovu vrátí Spartu do sedla, jenže chvíli na to zcela propadla při bránění ve středu pole. Daníček uvolnil Diviše a ten podruhé propálil Bičíka. Hned z následné akce mohla znovu udeřit Sparta, ale střídající Lafata v dobré pozici mířil vedle.

Diviš mohl dokonce srovnat, když se snažil přes hlavu vracet míč před branku, ale hattricku stálo v cestě břevno. Pokud by šel míč o trochu níže, brankář Bičík by byl zřejmě bez šance.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - MFK Karviná 5:3

30.07.2016 17:00

Góly: 15. Tomáš Wágner, 48. Tomáš Wágner, 49. Luděk Pernica, 74. Tomáš Wágner, 84. Martin Doležal - 1. Radek Voltr, 25. Pavol Jurčo, 40. Pavol Jurčo

Fotbalisté Karviné návrat do první ligy po dlouhých 17 letech výsledkově nezvládli. Nováček prohrál v úvodním kole v přestřelce na půdě favorizovaného Jablonce 3:5, přestože po poločase vedl 3:1. Třetím nejrychlejší gólem v historii soutěže otevřel skóre už ve 12. sekundě hostující Radek Voltr. Největší zásluhu na obratu měl Tomáš Wágner, který zaznamenal hattrick.

Karviná prožila snový vstup do nejvyšší soutěže. Zelený se uvolnil na hranici pokutového území a jeho centr už po 12 sekundách poslal přesnou hlavičkou do sítě Voltr. Postaral se o třetí nejrychlejší gól historie ligy a za dvojící rekordmanů Lokvencem a Lustrinellim zaostal jen o jednu vteřinu.

Jablonec poté soupeře zatlačil a po čtvrthodině srovnal. Po přesném centru od Masopusta z pravé strany zatloukl míč zblízka do branky hlavou Wágner. Domácí pokračovali v aktivitě, jenže góly střílel nováček. První šanci ještě jablonecký brankář Valeš Jurčovi ve 25. minutě chytil, ale míč se vzápětí ke slovenskému útočníkovi odrazil zpět a ten jej poslal do odkryté branky.

Hostů se dál drželo štěstí. Domácí tlačili, ale branky dával slezský celek. Ve 40. minutě nepříliš nebezpečně vystřelil z dálky Zelený, jablonecký gólman ale chyboval, míč mu vypadl a dorážející Jurčo podruhé doklepl balon pod břevno.

Domácí kouč Frťala poslal do druhé půle Kubistu s Doležalem a Severočeši bleskově srovnali. Nejprve ve 47. minutě po centru z přímého kopu hlavou snížil Wágner. Za dvě minuty se vydal na útočný výlet stoper Pernica, narazil si s Wágnerem a prudkou ranou k tyči vyrovnal.

Wágner zkompletoval první hattrick tohoto ročníku v 74. minutě, kdy se po Doležalově nepovedené střele dostal sám před Pindrocha a přízemní střelou otočil stav. Tři góly v jednom ligovém duelu dal podruhé v kariéře, poprvé se mu to povedlo před dvěma lety v dresu Mladé Boleslavi proti Teplicím.

Karviná zcela odešla a v 84. minutě inkasovala popáté, když se hlavou po Trávníkově centru prosadil Doležal. Trenérovi Karviné Weberovi tak zhořkl návrat do Jablonce, kde dlouhá léta působil.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - 1. FK Příbram 2:0

30.07.2016 17:00

Góly: 45+1. Tomáš Hájek, 88. Jakub Jugas

Fotbalisté Zlína vstoupili do nového ročníku domácí výhrou 2:0 nad Příbramí. Obě branky Zlína vstřelili stopeři. Skóre otevřel v závěru poločasu Hájek a vítězství pečetil dvě minuty před koncem Jugas. Zlín úspěšnou premiérou ukončil sérii patnácti zápasu bez vítězství.

Ve středové řadě Zlína nastoupili nováčci Hnaníček a Štípek, kteří v uplynulé sezoně hráli v Příbrami. Hostující trenér Pulpit zařadil do základní sestavy hned tři nové hráče - obránce Nikoliče s Ferrarou a na hrot útoku Majtána.

Hosté založili svou taktiku na defenzivě, přenechali soupeři iniciativu a spoléhali pouze na rychlé protiútoky. Z převahy ale domácí dlouho nic nevytěžili. Jejich akce končily na nepřesnostech a postupně se hra měnila v bezradnost. Slibnou příležitost promarnil ve 35. minutě Štípek, který sólo zbrkle zakončil nepřesnou střelou.

Příbram zahrozila za celý poločas pouze dvakrát. Pilíkovu ránu z větší vzdálenosti brankář Dostál kryl a Brandnerovu pokusu chyběl důraz. Převahu se podařilo Zlínu zúročit až v samém závěru poločasu. Po rohovém kopu stačil brankář Hruška míč jen vyrazit k Hájkovi a ten zkušeně po kličce prostřelil obranu.

Po inkasovaném gólu si oba celky role vyměnily. Příbram obohatila svůj herní rejstřík o útočnou aktivitu. Zlín se více zatáhl na vlastní polovinu a snažil se pouze nakopávat míče na útočníka Poznara.

Ojedinělou možnost k vyrovnání zakončil v 64. minutě Pilík tvrdou střelou nad branku. V úmorném vedru postupně tlak hostů ztrácel na síle. V poslední zoufalé snaze o vyrovnání potrestal chybu soupeře Jugas a po Jordanově úniku přidal druhou branku.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň 1:2

30.07.2016 15:00

Góly: 27. Dāvis Ikaunieks - 51. Tomáš Kučera, 64. Jan Kopic

Těžkou šichtu si v úvodním kole musela odbýt mistrovská Viktoria Plzeň. V Jihlavě totiž prohrávala po brance lotyšského forvarda Ikauniekse, avšak ve druhém poločase se podařilo výsledek otočit, Trefili se Kučera a Kopic.

Nová posila Janis Ikaunieks na sebe poprvé upozornila v sedmé minutě, kdy prolétl středem obrany Západočechů, ovšem svůj projektil nedokázal umístit a Kozáčika tak donutil k dobrému zákroku. Na druhé straně zase popotáhl balón k šestnáctce Kolář a neméně kvalitní zákrok musel vytasit i brankář Hanuš. Viktoriáni měli mírněji navrh, avšak i Jihlavští dokázali nebezpečně zahrozit. Ve 27.minutě se navíc překvapivě ujali vedení, Janis Ikaunieks zamotal hlavu Rajtoralovi a krásnou střelou překonal Matúše Kozáčika!

Lotyšský forvard byl pořádně při chutí a při jeho další šanci musel znovu zasahovat slovenský reprezentační brankář. Vysočina mohla ještě do poločasu vedení navýšit, Hronek však ve stoprocentní šanci na výborného Kozáčika nevyzrál.

Viktoriáni nepředváděli zrovna povedený výkon a Roman Pivarník musel o přestavce své svěřence nabádat k mnohem větší aktivitě a navíc hned z kraje sáhl ke dvěma střídáním. Na plac poslal navrátilce Bakoše a zkušeného obránce Hubníka. A to přineslo kýžené ovoce. V 51.minutě tečoval akci Kopice Tomáš Kučera a proti svému bývalému týmu zařídil potřebné vyrovnání. Za dalších osm minut později musel vyrazit Kovaříkův volný přímý kop Hanuš, ale v 64.minutě už hostě vedli. Kovaříkův rohový kop se domácím nepodařilo zažehnat a z druhé vlny pálící Kopic vstřelil krásný gól - 2:1!

Vysočinu mohl ještě jednou spasit talentovaný Lotyš, ale situaci ze 77.minuty nevyřešil dobře. To platilo i o Ďurišovi dvě minuty před koncem. Viktorka to s Jihlavou neměla jednoduché, ale start do nového ročníku nakonec zvládla vítězně.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Teplice 0:1

29.07.2016 18:00

Góly: 46. Roman Potočný

Nový ročník české nejvyšší soutěže 2016/2017 odstartoval zápasem pražské Dukly s Teplicemi a hned na úvod se zrodil překvapivý výsledek. Teplice díky zásahu Romana Potočného zvítězili 1:0 a získali všechny tři body.

Na první vážnější šanci se muselo čekat až do 23.minuty, do té doby to byl totiž jen úrputný boj o střed hřiště. Až tečovaná rána po rohovém kopu nadělala Grigarovi starosti, na druhou stranu to nebylo nic, s čím by si teplický brankář neporadil. Také Hroššo musel být v pernamenci, po půlhodině hry zasahoval po Kodešově ráně.

Předzápasové prognózy slibovaly ofenzivněji laděné utkání, nic takového se však nekonalo. Úvodní pětačtyřicetiminutovka byla opatrnější a na oba celky přeci jenom dolehla tíha okamžiku zahajovacího utkání nového ročníku.

Bezprostřední začátek druhého poločasu pak vše výšše zmíněné vyvrátil. Hned ve 46.minutě dobře odcentroval Otto Urma a na zadní tyči hlavičkující Roman Potočný vsítil první branku nového ročníku české ligy! Teplice vedli na Julisce 1:0 a s tím se domácí nehodlali smířit. O pět minut později se odhodlal ke střele Néstor Albiach, nicméně nebyl úspěšný. V 63.minutě byl blízko vyrovnání Štětina, po rohovém kopu se dostal k hlavičce, ale míč mířící do branky nakonec ztečoval mimo jeden z teplických obránců.

Dukla se s přibývajícím časem hnala do útoku, ovšem Teplická defenzívá úspěšně vzdorovala. Aldin Čajić po dalším centru netrefil prázdnou branku, když ještě před ním netrefil balón Beaugel. Po Albiachově další střele se zase musel vyznamenat Grigar. A když pár minut před koncem zazdil další stroprocentní tutovku Kovaľ začínalo být zle. Dukla vyrovnat nedokázala a trenéru Šilhavému tak premiéra pod Juliskou pořádně zhořkla. Teplice odčinily předchozí nezdary z Julisky a domů si vezou všechny body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Mladá Boleslav11003:03
 FC Hradec Králové11003:03
3.FK Jablonec11005:33
4.Fastav Zlín11002:03
5.Sparta Praha11003:23
6.Viktoria Plzeň11002:13
7.FK Teplice11001:03
8.Slavia Praha00000:00
 Zbrojovka Brno00000:00
10.1. FC Slovácko10012:30
11.Vysočina Jihlava10011:20
12.Dukla Praha10010:10
13.MFK Karviná10013:50
14.1. FK Příbram10010:20
15.Bohemians Praha 190510010:30
 Slovan Liberec10010:30
Zbývající zápasy
31.07. 19:00Zbrojovka Brno - Slavia Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (622)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele