Česká liga - preview 25. kola

21.04.2017, 08:41, aktualizováno 23.04.2017, 08:43
Previews
Boj o titul vrcholí a dnes odpoledne budou u televizních obrazovek sledovat dění hráči Slavie, ti v pátek uspěli na půdě Slovácka a dnes budou držet palce Spartě, která hostí Plzeň. Poslední Příbram začala sbírat body na vlastním stadionu a nyní by se jí hodil nějaký ten zisk z Jablonce...
FK Jablonec - 1. FK Příbram  (neděle 13:15)
Nedělní várku dvou zápasů české ligy odstartuje Jablonec s Příbramí a oběma týmům půjde o hodně. Zatímco domácí se nevzdávají naděje na Evropskou ligu, hosté usilují o záchranu, které se za poslední kola výrazně přiblížili.

Jablonec v minulém kole přišel o čtyřzápasovou neporazitelnost, když nestačil na Brno výsledkem 0:2 a proti Příbrami by se rád vrátil na vítěznou vlnu. V utkání bude určitě favoritem, už i proto, že první duel U Litavky vyhrál divokým výsledkem 4:2. Přesto se mnohem více skloňuje předposlední vzájemné setkání, které ve 30. kole loňského ročníku skončilo remízou 0:0, která Příbrami stačila k záchraně. Jaká to náhoda. "Chceme vyvrátit všechny spekulace, které jsou slyšet, že Příbram získá body, protože je potřebuje. Ne. Chceme za každou cenu vyhrát, získat tři body a potvrdit naši jarní neporazitelnost na Střelnici. Pokud k tomu přistoupíme tak jako k předešlým domácím zápasům, s nasazením a vůlí po vítězství, měli bychom uhrát dobrý výsledek," prohlásil jablonecký kouč Zdeněk Klucký.

Příbram vskutku zázračně vstala z mrtvých a šest kol před koncem ligy je její ztráta na nesestupové pozice jen tříbodová. Ve třech domácích zápasech po sobě získala devět bodů, ovšem na nějaký výraznější úspěch zvenčí stále čeká. "Odepisovali nás úplně všichni a teď máme tři výhry z pěti zápasů. Začali jsme zužitkovávat kvalitu týmu, která tam je. V posledních utkáních tým ukazuje, že má ligové parametry. Musíme k domácím výhrám přidat také něco zvenku," prohlásil trenér Kamil Tobiáš.

V podobném duchu se nechal slyšet i mladý záložník Jan Suchan: "Potřebujeme potvrdit alespoň jedno to vítězství venku nějakým bodem, abychom se dotáhli na ta nesestupová místa. Teď už je to opravdu na dostřel a chybí nám hrozně maličko. Musíme se připravit jako na každý zápas a dotáhnout to, doufám, k vítězství."

Zatímco hosté by měli být kompletní, Jablonec bude postrádat Zreláka a Masopusta, oba jsou zranění.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Beneš, Hanousek - Trávník, Pospíšil, Hübschman, Zelený - Diviš, Mihálik.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Kvída, Chaluš, Jiránek, Divíšek - Tregler - Bazal, T. Pilík, Suchan, Rezek - Linhart.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.80 - 5.97
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 17:30)
A je to tady! Dlouho očekávaný duel Sparty s Plzní může převážit šance na titul na tu, či onu stranu. Tedy přesněji řečeno na slávistickou, nebo tu plzeňskou, protože Sparta už je ze hry o titul venku. Letenští ale mají o co hrát. Jednak Plzeň tři roky neporazili a navíc po ostudně z minulého týdne mají před vlastními fanoušky co napravovat.

Sparta je pořád Sparta, i když se ji v této fázi sezony vůbec nedaří. V minulém kole si navíc Letenští uřízli ostudu, když prohráli na půdě předposlední Jihlavy 0:1. Léčba trenérem Petrem Radou tak zatím nezabírá, což znovu rozvířilo spekulace o jeho nástupci. Klubové vedení se po něm poohlíží až na Apeninském poloostrově.

A o co že vlastně Sparta bude proti Plzni hrát? Zejména o vlastní jméno, které bylo posledními výkony hodně pošramoceno a stále také ještě o třetí místo, na které se tlačí Mladá Boleslav. "To odhodlání je veliké, zvláště po tom zápasu, který se nám nepovedl o víkendu. Musíme to zlomit a zápas s Plzní je pro to ideální, protože přijde hodně lidí a ta rivalita je o kus větší, než v ostatních zápasech," prohlásil Matěj Pulkrab.

"Budeme se snažit, aby ta série v neděli skončila. Vím, že nahoře jsou dva týmy, které bojují o postavení na prvním místě. Mě ale nezajímají, protože chceme dohrát ligu na úrovni odpovídající Spartě," prohlásil sparťanský trenér Petr Rada.

Viktoria má úkol jasný, přivézt z Prahy všechny tři body a udržet vedení před Slavií. Bude to ale tvrdý oříšek. "Jestli je Sparta třináct bodů za námi, to nehraje roli. Určitě nás bude chtít porazit, my naopak chceme porazit ji. Ta prestiž tam je pořád," prohlásil plzeňský kouč Zdeněk Bečka.

Viktorka se Spartou neprohrála už tři roky. "Určitým povzbuzením ta série pro nás může být. Je jen na nás, jak se budeme prezentovat, jak k utkání přistoupíme a co uděláme pro to, abychom vyhráli. Blíží se konec ligy, nám jde o titul, takže každý zápas je klíčový, stěžejní. Na Spartě je navíc hodně sledovaný, takže chceme vyhrát," dodal kouč Bečka.

Sparťanská marodka je všeobecně známá. Rosický si do konce sezony nekopne a chybějí i další jako Costa, Hovorka, Juliš, Mazuch, Čermák a Néstor Albiach. Problémy má i Plzeň a to na stoperském postu, protože není jisté, zdali do zápasu zasáhne zkušený Hubník. Již delší dobu je mimo hru stoper Baránek.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Holek, Mareček, M. Kadlec - Vácha, Sáček - Šural, Lafata, Konaté - Pulkrab.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník (Hájek), Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Bakoš, Zeman - Krmenčík.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.70 - 3.20 - 2.79
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Teplice se už po víkendu mohou směle usadit na pohárových příčkách, stačí k tomu jediné - zvítězit nad Karvinou a doufat ve ztrátu Mladé Boleslavi. Hosté jsou po skvělém začátku jara v útlumu, neli rovnou v krizi, prohráli totiž čtyřikrát v řadě.

Teplice se na jaře rozehrály k vynikajícím výsledkům a zapojily se do bojů o Evropskou ligu. Z osmi zápasů je přemohla pouze v Edenu pražská Slavia a to těsným výsledkem 2:1. Skláři jsou vážným adeptem na Evropskou ligu také proto, že největší konkurenti ztrácejí a jejich forma není rozhodně taková, jako ta Teplic. Mladá Boleslav ztrácí kde může a o zlínském jarním prokletí toho bylo napsáno dost.

Také jejich soupeř z Karviné na tom není optimálně. Jaro sice začal skvěle, ale pak nezvládl souboj s favority a ostudně i v Příbrami. Suma sumárum, čtyřikrát v řadě nezískal ani bod. Navíc stihl vypadnout i z MOL Cupu. "Hrají poctivý fotbal, myslím, že od něho neupustí a dál se budou snažit hrát to, co je zdobilo, než začali ztrácet. Co se týče jednotlivců, tak mají kvalitní kádr. Čekám proto těžký zápas," nechal se slyšet domácí Vondrášek.

Mízérie Karviné je tak trochu záhadou, protože v zápasech se Slavií, Plzní i Libercem nehráli špatný fotbal. "Neumím si vysvětlit, co teď s námi je. V prvních jarních kolech jsme jasně ukázali, že můžeme hrát opravdu s každým. Teď ty poslední výsledky nejsou vůbec dobré a můžeme si za to sami hlavně tím, že necháváme body soupeřům pod námi a ti se k nám začínají přibližovat. Věřím ale, že se co nejdřív vrátíme na bodovou vlnu a dohrajeme sezónu v pohodě," rozhovořil se karvinský Patrik Dressler, mimochodem kmenový hráč Teplic, který kvůli dohodě klubů do zápasu nenastoupí.

"Nenacházíme se teď zrovna v ideálním výsledkovém období, ale je na nás, abychom se z toho dostali. Nemá smysl dělat paniku. Ale proti minulému utkání v Příbrami musíme pořádně přidat, tam náš výkon neměl potřebné parametry. Možná jsme si začali trošku myslet, že jsme herně dál, než jsme, ale to utkání nám trochu otevřelo oči," hledal příčiny nejen "příbramského" krachu trenér Jozef Weber.

Vedle již zmíněného Dresslera si za Karvinou nezahraje ani zraněný Šísler. Výhodou Teplic bude vedle domácího prostředí i kompletně zdravý kádr.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Šušnjar, Jeřábek, Krob - Ljevakovič, Kučera - Fillo, Hora, Vošahlík - Červenka.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Moravec, Hošek, Košťál, Holík - Janečka, Jovanovič - Budínský, Panák, Kalabiška - Wágner.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.40 - 7.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Hodně důležité záchranářské utkání nabídne stadion Pod Lízátky v Hradci Králové. Votroci v něm přivítají Slovan Liberec, který je podle posledních výsledků na vzestupu. Body však potřebují oba týmy a to nutně.

Hradecké může před zápasem s Libercem těšit fakt, že Jihlava dostala na Dukle napráskáno a tudíž jí v tabulce po tomto kole už nepřeskočí. Do zápasu s Libercem tak mohou jít přeci jenom v jisté psychické výhodě, ale ne zas tak velké. Hradci už doslova tiká čas a jednobodový náskok před Jihlavou určitě není nic bezpečného.

Chtělo by se říci, že Hradec bude mít s Libercem výhodou domácího prostředí, jenomže Votroci tu letos ještě nevyhráli, což je v jejich cíli zachránit se velice brzdí. Venkovní zápasy jsou v tomto ohledu o poznání lepší a také na zápas v Liberci, který skončil porážkou Votroků 0:2 se hodně vzpomínalo. "Podzimní utkání jsme si v týdnu ještě připoměli. V Liberci jsme měli tolik vyložených brankových příležitostí, jako si nevytvoříme celou sezonu. Abychom je neproměnili, to se již nesmí opakovat," prohlásil kouč Bohuslav Pilný. Hradec v minulém kole dostal čtyři branky na Slavii a svým fanouškům se má za co revanšovat.

Oproti tomu Liberec přehrál Duklu a k dobru má už šestibodový náskok. Severočeši však stále nemají vyhráno a případná porážka v Hradci by jim situaci zase o něco více zkomplikovala. "Určitě je teď taková lepší nálada, vítězství nad Duklou nám pomohlo. Jsem přesvědčen, že každým bodovým ziskem a zlepšením postavení v tabulce bude mít naše hra lepší parametry," řekl liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Votrokům bude scházet trio Holeš, Polom, Vlkanova. Liberci zase zkušený Latka, Coufal a potrestaný Potočný.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Krátký, Nosek, Hůlka, Mudra - Janoušek, Jirsák - Martan, Schwarz, Malinský - P. Černý.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Mikula, Karafiát, Kúdela, Kerbr - Souček - Ekpai, Ševčík, Breite, Vůch - Baroš.Dúbravka - Mikula, Karafiát, Kúdela, Kerbr - Souček - Ekpai, Ševčík, Breite, Vůch - Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.00 - 2.90 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Velmi zajímavý duel slibuje brněnský městský stadion. Zbrojovka přivítá v souboji dvou ambiciózních týmů Mladou Boleslav. Zbrojovce se v posledních kolech daří herně, což se o Mladé Boleslavi sice říci nedá, ale pořád jde o tým, který chce hrát Evropskou ligu.

Domácí Zbrojovka evropské poháry neřeší, neboť se pohybuje na úplně opačném polu tabulky. Pro svěřence trenéra Svatopluka Habance nadále platí, že čím dřív se liga zachrání, tím lépe. Minulý víkend Brno porazilo Jablonec 2:0 a na patnáctou Jihlavu má šestibodový náskok.

Ačkoliv postavení v tabulce není vyloženě lichotivé, mohou být v Brně spokojeni alespoň s výkony, které v posledních týdnech předvádí. Nechybělo totiž mnoho, aby si Zbrojovka odvezla body ze Sparty, kde nakonec po sympatickém výkonu padla 2:3. Nyní do Brna zavítá Mladá Boleslav, které se sice nedaří podle představ, ale pořád je schopná porazit kohokoliv. "Soupeř řeší dilema, jak nahradit vykartovaného Matějovského. Mají ale silný kádr a trenér má k dispozici několik variant ve vysoké kvalitě. Rozdíl mezi jejich hrou doma a venku není tak diametrální, jako v případě Jablonce, naposledy dokázali vyhrát na Dukle," upozorňuje Svatopluk Habanec.

"Nebude to lehké, ale potřebujeme bodovat," prohlásil boleslavský kouč Martin Svědík. Mladá Boleslav se ani pod jeho vedením příliš nezvedla a středočeši tak stále nemají jistotu evropských pohárů pro příští rok. Právě naopak, tuhý boj budou muset svést s Teplicemi, Zlínem i Jabloncem.

Zbrojovka bude postrádat klíčového muže ofenzívy Jakuba Řezníčka a také obránce Šurala. Důležitý článek sestavy chybí i Mladé Boleslavi, která bude bez Marka Matějovského (žluté karty).
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Vraštil, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Zavadil, Polák - Ashiru, Tašči, Přichystal - Litsingi.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Jánoš, Čmovš, Stronati, Fleišman - Ljovin, Mareš - Přikryl, Magera, Vukadinovič - Železník.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.24 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - Fastav Zlín  (sobota 17:30)
Bohemians pod Martinem Haškem ve dvou zápasech neprohráli a tento fakt budou chtít ještě vylepšit v zápase s trápícím se Zlínem. Fastav pokračuje v jarní mizérii, dokáže jí v Ďolíčku přerušit nebo se opět propadne tabulkou.

Zdá se, že změna trenéra Klokanům prospěla. Bohemians pod vedením Martina Haška porazili 1:0 Jihlavu a na půdě Mladé Boleslavi získali bod. A dokonce mohlo být ještě lépe, kdyby Jindřišek v závěru zápasu proměnil pokutový kop.

Situace Bohemky se v tabulce zlepšila, ale stále ještě není hotovo. Pětibodový náskok nemusí být v tomto ohledu dostatečný a další těžcí soupeři ještě čekají, včetně pohárového aspiranta a semifinalisty MOL Cupu Zlína. "Jedná se o mužstvo, které je rychlé, soubojově silné. Hráči jsou ochotni vysoko presovat." stručně charakterizoval soupeře kouč Martin Hašek. Domácí v prvním zápase dokázali ve Zlíně uspět a odvézt si bod za remízu 1:1, nyní by však rádi všechny tři.

Zlín se stále nemůže vyhrabat z jarní krize, ačkoliv dokázal postoupit už do semifinále MOL Cupu. "Naší současnou hlavní motivací je prolomit sérii dlouhodobých nezdarů. V týdnu jsme udělali nějaké změny, nyní bude záležet na tom, jak se projeví v zápase," řekl zlínský trenér Bohumil Páník.

A že to v Ďoličku nebude snadné hráči moc dobře vědí. "Nečeká nás vůbec lehký zápas. Bohemka doma porazila Jihlavu a sahala i po třech bodech v Boleslavi," prohlásil Tomáš Janíček, který zároveň dodává: "Bohemians hrají aktivní a agresivní fotbal. Snaží se hrát hodně kombinačně a být silní na míči. Když vstřelíme první gól, tak věřím, že vyhrajeme my."

Pro nasbírané karty domácím nepomohou Jindřišek a Krch, a na marodce zůstávají Vrzal se Švecem. Zlín je na tom podobně, protože i jemu dělají nasbírané žluté karty čáru přes "rozpočet", obejít se totiž musí bez útočníků Diopa a Beauguela. Zraněný je nadále Živulić.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Buchta, Šmíd, Havel - Bartek, Hubínek, Mašek, Martin Hašek ml., Luts - Kabajev.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Švenger - Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov - Janíček, Hnaníček - Vukadinovič, Traoré, Holík - Fantiš.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.30 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Vysočina Jihlava  (pátek 18:00)
Po třech zápasech bez vítězství se fotbalisté Dukly představí na Julisce proti předposlední Jihlavě. Ani nelichotivé postavení hostů nezabránilo senzačnímu vítězství nad Spartou, které budou chtít na půdě dalšího pražského klubu potvrdit.

Dukla přešla od tří zápasů bez porážky ke třem zápasům bez vítězství a v tabulce se propadla na desáté místo. Kontinuita výsledků je pro Duklu zatím velkým problémem. Dukla v minulém kole padla v Liberci, tedy na půdě soupeře, který hraje o záchranu a i toto kolo jí čeká soupeř z dolní poloviny tabulky - Jihlava. "Po té změně trenéra začali hrát o dost důrazněji, jednoduše, bez jakýchkoliv komplikací vzadu," upozornil obránce Lukáš Štětina.

Jihlava sáhla k trenérské rošádě, kdy Michala Bílka nahradil Josef Jinoch. Své ovoce to přineslo okamžitě, protože Ježci doma senzačně porazili Spartu 1:0. Na druhou stranu na Dukle je čeká snad ještě těžší utkání. "Dukla se dlouhodobě prezentuje přímočarým a zároveň kombinačním fotbalem. Hraje stejným stylem bez ohledu na to, zda nastupuje venku či doma. Na Julisce bychom chtěli navázat na výkon proti Spartě z hlediska defenzivní činnosti, nasazení a týmového projevu. Rádi bychom však byli odvážnější v ofenzivní fázi," rozhovořil se asistent trenéra Petr Čuhel.

Jihlava je s dvaceti body patnáctá, ale na nesestupový Hradec Králové ztrácí jen jeden bod. Situace na dně tabulky se hodně vyrovnala, neboť i poslední Příbram je od Jihlavy vzdálená jen dva body.

Dukle bude scházet pouze Koval, zatímco Vysočina se bude muset obejít Rosy, Tlustého a Šerého. Antonín Rosa se sice již zapojil do tréninkové jednotky, na soutěžní utkání to ale ještě stačit nebude.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Štetina, Šimůnek, Podaný - Hanousek, Tetour, Bezpalec - Miloševič, Holenda, Olayinka.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Vaculík, Krejčí, Rosa (Zoubele), Urdinov - Fulnek, Štěpánek, Hronek, Batioja - Dvořák, Ikaunieks.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.75 - 7.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (pátek 20:15)
Slavia se už v pátek představí na půdě Slovácka a v případě vítězství půjde minimálně do očekávaného souboje Sparty s Plzní do čela. Utkání v Uherském Hradišti nebude jednoduché, Slovácko totiž na jaře poprvé prohrálo teprve minulý víkend.

Stalo se tak na hřišti mistrovské Plzně, která je úhlavním rivalem sešívaných v boji o titul. Slovácko prohrálo 0:2 a v tabulce mu patří osmé místo. "Budeme muset podat ještě lepší výkon, pokud chceme být úspěšní. Slavia je mužstvo, které je asi nejlepší v momentální formě, takže to bude ještě těžší zápas, než v Plzni. Ale já myslím, že jsme dobře nachystaní a že to utkání přinese našim fanouškům kvalitní podívanou," prohlásil trenér Stanislav Levý.

Slavia zůstává pod trenérem Šilhavým stále neporažena a od prvního místa ji dělí pouze jeden bod. "Na Slovácku mají vynikající prostředí, pěkný stadion a tým ukázal svou sílu třeba v posledním zápase v Plzni. Nedávají tolik gólů a myslím, že to je sráží, mohli by být v tabulce mnohem výš," nechal se slyšet trenér Jaroslav Šilhavý. Každopádně pro Slavii je zápas na Slovácku nesmírně důležitý. Pokud by totiž ztratila, její šance na titul by povážlivě poklesly a naopak v případě vítězství pak bude napjatě sledovat duel Sparty s vedoucí Plzní.

"Víme, že nás nečeká nic jednoduchého, ale to není žádný zápas v české lize. Musíme hrát naši hru a v zápase být aktivnější. Věřím, že když k tomu přistoupíme zodpovědně, tak na Slovácku uspějeme," věří záložník Ruslan Mingazov.

Slovácku v zápase nepomohou Biolek, Chyla, Heča, Košút, Rada a Tetteh, zatímco Slavia bude postrádat zraněné duo Švento, van Buren. O poznání citelnější ztrátou je absence potrestaného Baráka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Reinberk, Hofmann, Břečka, Civič - Šumulikoski, Daníček - Navrátil, Machalík, Havlík - Zajíc.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu - Sýkora, Ščuk, Hušbauer, Zmrhal - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.80 - 3.70 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň24175237:1456
2.Slavia Praha24167151:1755
3.Sparta Praha24127537:2143
4.FK Mladá Boleslav24109535:2439
5.FK Teplice24107732:2237
6.Fastav Zlín2498729:2735
7.FK Jablonec2488835:3032
8.1. FC Slovácko24611724:2929
9.MFK Karviná24851133:4029
10.Dukla Praha24761128:2927
11.Slovan Liberec24681020:2526
12.Zbrojovka Brno24414625:3226
13.Bohemians Praha 190524671118:2825
14.FC Hradec Králové24631522:4021
15.Vysočina Jihlava24481217:3720
16.1. FK Příbram24531620:4818

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1449)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele