Česká liga - preview 24. kola

15.04.2017, 09:02, aktualizováno 17.04.2017, 08:27
Previews
Pod tlakem jsou dva aktéři pondělní dohrávky 24. české nejvyšší soutěže. Slavia doma hostí Hradec Králové a potřebuje odpovědět na výhru Plzně nad Slováckem, hostujícímu celku zase nepomohly sobotní triumfy Jihlavy a Příbrami...
Slavia Praha - FC Hradec Králové  (pondělí 17:30)
Slavii čeká v pondělní dohrávce plnění povinnosti s Hradcem Králové. Sešívaní vědí, že musejí naplno bodovat, jinak ztráta na vedoucí Plzeň naroste. Bodovat potřebují i Votrocí, jenž bojují o záchranu.

Slavia se přetahuje s Plzní o titul, a tak v Edenu nesmí zaváhat. V souboji s Hradcem bude samozřejmě velkým favoritem, ale právě takováto utkání bývají leckdy zrádná. Slavia však na Hradec umí, za posledních patnáct let s ním prohrála jedno jediné utkání. "Jsme v roli velkého favorita, z tohoto pohledu je to pro nás zavazující. Těšíme se, že zase hrajeme před naším publikem. Teď jsme dali pět gólů Karviné, někdo si myslí, že to bude snadné, ale každý soupeř bojuje. Hradec bojuje o záchranu, minule byť hrál s Plzní doma, tak jí dlouho vzdoroval. Dokonce měl i šance," říká trenér Slavie Jaroslav Šilhavý. Pod jeho vedením nadále trvá slávistická neporazitelnost. Sešívaní navíc bojují na více frontách, v MOL Cupu už jsou po vyřazení Karviné v semifinále.

Před soupeřem varuje také záložník Antonín Barák: "Hradec bude určitě nepříjemným soupeřem. Hrál výborně doma s Plzní, dokázal vyhrát na hřišti Zlína. Bojuje o záchranu a nemůže se ohlížet, kde hraje. Hradec potřebuje bodovat všude."

Hradec pochopitelně nemá v Edenu co ztratit, ovšem body by také potřeboval a to tak, že hodně. Votroci jsou jen bod od sestupu, navíc jim vůbec nepomohly výhry Jihlavy a Příbrami. V posledních třech kolech si ale nevedl vůbec špatně, po bezbrankové remíze s Brnem dokonce porazil Zlín a jen těsně podlehli mistrovské Viktorii. "Chtěli bychom herně navázat na poslední výkony. Ze Slavie máme přirozený respekt, ale rozhodně tam nepojedeme předem poraženi. V utkání uděláme vše nejenom pro dobře předvedenou hru, ale taky pro nejlepší výsledek," Milan Frimmel.

Hradec bude postrádat Vlkanovu, Holeše, Poloma a vykartovaného Janouška. Slavii zase bude scházet Švento a Alvir.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu - Sýkora, Barák, Hušbauer, Zmrhal - Škoda
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Krátký, Nosek, Hůlka, Mudra - Trubač, M. Černý, Jirsák, Schwarz, Malinský - P. Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.70 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Dukla Praha  (neděle 15:00)
Vzhledem k situaci v tabulce by se Liberci tři body hodily, ale Dukla bude jako vždy velice složitým soupeřem. První vzájemný zápas v této sezoně skončil bezbrankovou remízou, takže nezbývá doufat, že velikonoční neděle přeci jenom nějakou nadílku přinese.

Postavení Liberce není v tabulce vskutku lichotivé a po sobotních zápasech se ještě zhoršilo. Slovan je až třináctý, jen tři body od sestupu!

Liberec v minulém kole nestačil na Teplice, kterým podlehl 1:3, čímž zároveň završil nepovedený týden, protože krátce před tím vypadl i z MOL Cupu. Je tak jisté, že si v příští sezoně nezahraje Evropskou ligu, na kterou si tolik navykl. Ironicky řečeno, o zábavu budou mít na severu Čech i tak postaráno, protože Liberci už zbyl jen boj o holé přežití.

V minulém kole se poněkud zadrhla i Dukla, která prohrála s Mladou Boleslaví 1:2. Byla to teprve druhá jarní porážka, ale rázem se promítla do dění v tabulce, protože Pražané spadli na deváté místo. "Musíme se soustředit na svůj výkon. Musíme dávat ty šance, které jsme teď nedali proti Boleslavi a udělat všechno pro to, abychom vyhráli," nechal se slyšet Zinedin Mustedanagić.

Domácí nemají s Duklou bůhvíjakou bilanci. Doma naposledy slavili vítězství před téměř pěti lety. Jen o rok mladší je vítězství Dukly pod Ještědem. Domácím budou chybět zranění Latka, Coufal, Baroš, Breite a vykartovaný Potočný. Oproti tomu bude Dukla postrádat vykartovaného Podaného a zraněného Koval'a.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Mikula, Karafiát, Polák, Bartošák - Souček, Obročník - Vůch, Ševčík, Kerbr - Voltr
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Štetina, Bezpalec, Miloševič - Hanousek, Tetour, Mustedanagič - Juroška, Holenda, Olayinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.15 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (neděle 18:15)
Ještě než vypukne očekávaný šlágr Sparty s Plzní, musejí Viktoriáni zvládnout nepříjemnou překážu v podobě Slovácka. Celek z Uherského Hradiště na jaře ještě neprohrál a prodloužit tuto sérii bude chtít i na západě Čech.

Viktorka bude doma velkým favoritem a cokoliv jiného, než výhra, bude velkým překvapením a pochopitelně komplikací v boji o titul. První zápas na Slovácku skončil remízou 1:1, kterou pět minut před koncem zachraňoval stoper Hejda. "Teď jsme doma a určitě to bude úplně jiné utkání. Jsme favoritem a v úvahu pro nás přichází pouze tři body," nechal se jasně slyšet kouč Bečka.

Plzeň i pod jeho vedením dál pokračuje v ne úplně přesvědčivých výkonech. Výhru na půdě o záchranu hrajícího Hradce zařídil opět v závěrečných minutách stoper Lukáš Hejda. Slovácko nemá v Doosan Aréně vůbec co ztratit, ale soudě podle jeho formy by mohlo překvapit. Svěřenci trenéra Stanislava Levýho nejenže na jaře ještě neprohráli, ale všudyvšeho inkasovali jen dvě branky a z posledních tří kol vydolovali sedm bodů. Moravané aktuálně půlí tabulku na osmém místě. "Plzeň je žhavým adeptem na titul, čeká nás velmi kvalitnísoupeř. Nedávno navíc změnili trenéra a to je pro hráče vždycky zvýšená motivacedokázat, že patří do sestavy. Pokud chceme pomýšlet na nějaký bod, musíme hrát na hranici našich možností. S disciplínou, kompaktní hrou a agresivitou," uvedl trenér Stanislav Levý.

Plzni budou scházet Baránek, Chrien a vykartovaný Limberský. Důležitou informaci je také fakt, že až osm hráčů je ohroženo stopkou pro zápas se Spartou. Ještě výraznější marodku má Slovácko, kterému nepomohou Biolek, Chyla, Heča, Košút, Rada a Tetteh.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Janža - Petržela, Hořava, Hrošovský, Kovařík - Bakoš, Krmenčík
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Reinberk, Hofmann, Břečka, Civič - Šumulikoski, Daníček - Navrátil, Havlík, Machalík - Koné
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.20 - 10.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - FK Jablonec  (sobota 15:00)
Zbrojovka před týdnem přišla o jarní neporazitelnost a to paradoxně po dobrém výkonu s pražskou Spartou. Nyní je už na čase vyhrávat, ale Brno to opět nebude mít jednoduché, protože na jeho půdu zavítá v dobré formě hrající Jablonec.

Hrají dobře, ale nevyhrávají. Tak by se dalo charakterizovat fotbalové Brno, které teprve minulý víkend přišlo o jarní neporazitelnost a i přes tento fakt nadále zůstává v sestupovém ohrožení, protože sama neporazitelnost ještě nic moc neznamená. Zbrojovka totiž hned v pěti případech remizovala, čtyřikrát po sobě dokonce 0:0. Gólový půst tým z Moravy ukončil v Praze, v zápase se Spartou, který ale výsledkově nezvládl a prohrál 2:3. Nyní se v Brně představí Jablonec, který pod trenérem Zdeňkem Kluckým chytil formu. "Hráči Jablonce mají kvalitu, ale já jsem přesvědčen, že pokud budeme hrát s touhou a elánem, měli bychom vyhrát. Není se čeho bát, na jaře jsme v lize odehráli sedm zápasů, přičemž v pěti jsme byli lepší a dva byly vyrovnané. Tlačí nás jen ty body," nechal se slyšet trenér Svatopluk Habanec.

Jablonec má na kontě také jen jednu jarní porážku, ale o mnoho více bodů. Na rozdíl od Zbrojovky totiž dokáže získat tři body, což opět potvrdil v minulém kole v zápase se Zlínem. Výhra 2:0 byla už čtvrtá na jaře a díky tomu se severočeský klub opět zapojil do boje o evropské poháry.

"Jsme rádi, že jsme se trošičku odpoutali, ale teď nás čeká zápas v Brně a pak doma Příbram a ta šance posouvat se výš tu furt je, takže se pro to budeme snažit udělat maximum. Pak samozřejmě přijdou ta kola, kdy budeme mít doma Plzeň a venku Slavii, a to rozhodne o tom, jestli budeme hrát nahoře nebo v klidném středu," rozhovořil se pro oficiální stránky klubu zkušený záložník Tomáš Hübschman.

Brnu pro žluté karty nepomůže Šural, zatímco Jablonec bude postrádat zraněného útočníka Doležala se Zrelákem.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Sedlák, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Zavadil, Polák - Ashiru, Taščij, Přichystal - Řezníček
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Beneš, Hanousek - Hübschman - Trávník, Pospíšil, Zelený - Diviš, Mihálik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.27 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - FK Teplice  (sobota 17:00)
Trápící se Zlín přivítá na Letné v dobré formě hrající Teplice. Ševci chtějí konečně prolomit jarní smůlu a v lize vyhrát, jenomže je čeká soupeř, který naopak prohrál jen jeden zápas, když v Edenu těsně podlehl favorizované Slavii. Skláři se také zapojili do bojů o Evropskou ligu.

Ke zlínským jarním výkonům už toho bylo řečeno dost. Pravdou je, že ani po postupu v MOL Cupu se nic nezměnilo a následující kolo Fastav opět prohrál. Degraduje tím svůj povedený podzim a výrazně si komplikuje účast v evropských pohárech. V tuto chvíli patří Ševcům páté místo, ale Teplice na ně ztrácejí jen jeden bod, navíc v závěsu je ještě sedmý Jablonec. Evropskou ligu ještě zaručuje vítězství v MOL Cupu, kde jsou Ševci již v semifinále. Má to však jeden háček, o finále se poperou v Edenu s favorizovanou Slavií.

Boj o evropské poháry tak slibuje napínavou podívanou až do závěrečných kol. Výrazně do něj začaly promlouvat Teplice, které mají na jaře výtečnou formu. Ze sedmi zápasů prohrály jen jedno utkání na Slavii. Naposledy si doma poradily s Libercem 3:1 a kolo před tím těsně neudržely vedení v Plzni, kde nakonec pouze remizovaly 2:2.

"Musíme navázat na ty naše předchozí výkony, hrát od první minuty nadoraz. Nečeká nás určitě nic jednoduchého. Zlín sice na jaře nemá dobrou formu, ale bude hrát doma a ví, že jim taky jde o hodně. Bude to určitě těžký zápas. Musíme se na něj zkoncentrovat a pokusit se něco odvézt," prohlásil obránce Teplic Michal Jeřábek.

Domácím bude chybět útočník Diop a také zraněný Živulič. Dvě ztráty hlásí i Teplice, jedná se o Šušnjara a Vaněčka.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Švenger - Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov - Vukadinovič, Janíček, Hnaníček, Traoré, Holík - Fantiš
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Ljevakovič, Jeřábek, Krob - Soungole, Kučera - Nivaldo, Hora, Fillo - Červenka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Fotbalisté Příbrami budou usilovat o další veledůležité body proti Karviné, která teď tři zápasy nedokázala bodovat. Svěřenci Jozefa Webera nesehráli špatná utkání, ale tak trochu doplatili na složitý los, když hráli s pohárovými účastníky Plzní, Libercem a Slavií.

Jinými slovy až zápas v Příbrami ukáže, jak na tom Karvinští ve skutečnosti jsou. Jaro nezačali vůbec špatně a po čtyřech zápasech neměli na svém kontě jedinou porážku. Zápasy s celky na čele tabulky ale nezvládli, byť nepředvedli vůbec špatný výkon.

Příbram je sice poslední, ale Karvinou zde rozhodně nečeká nic jednoduchého, zvláště když Příbram dvakrát po sobě doma vyhrála. Nejprve nad Hradcem a posléze i nad Bohemians, shodně 1:0. Zejména na domácím hřišti je aktuálně poslední tým soutěže velice nepříjemný a kdo ví, jak by si vedl, kdyby stejné úspěchy měl i na hřištích soupeřů. "Venku těch bodů zkrátka moc neděláme, což je hrozná škoda. Když totiž nedokážete potvrdit výhru z domácího hřiště, pak ty body nemají takovou váhu. Bez nějakého úspěchu venku navíc nemůžeme dotáhnout mužstva před námi," litoval kapitán Tomáš Pilík.

Příbram je společně s Jihlavou jediným týmem, který venku ještě nevyhrál. Středočeši získali pouze dva body za dvě remízy, jinak desetkrát prohráli. "Pro nás je podstatné, že pořád žijeme. Musíme se o to ještě poprat. Dobře ale víme, že je potřeba udělat tři výsledky za sebou. A to není úplně lehké," dodává Tomáš Pilík.

Svěřenci trenéra Kamila Tobiáše budou postrádat pouze vykartovaného Květa, jinak je tým pohromadě. Ani Karviná na tom není špatně, vedle zraněného Janečka bude chybět pro žluté karty i Košťál.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Tregler, Chaluš, Jiránek, Divíšek - Krameš - Bazal, T. Pilík, Suchan, Rezek - Kacafírek
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Moravec, Hošek, Jovanovič, Eismann - Janečka, Šisler - Budínský, Panák, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.25 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:30)
Letos už potřetí na sebe narazí týmy Mladé Boleslavi a Bohemians 1905. Dosavadní bilance zatím hovoří ve prospěch domácích, kteří v Ďolíčku dvakrát vyhráli.

První zápas na ligové scéně skončil výhrou Mladé Boleslavi 3:1 a před dvěma týdny se opět radovala Mladá Boleslav, když na penalty udolala Klokany v rámci čtvrtfinále MOL Cupu. Domácím se tedy proti zelenobílým daří a to budou chtít potvrdit i před vlastními diváky. "Bohemka sem přijede vyhrát. Nejenže se bude chtít pomstít za vyřazení v poháru, ale samozřejmě hraje také o záchranu a každý bod je pro ní zlatý a posune jí blíže k záchraně. Také má nového trenéra, určitě to bude nepříjemný soupeř a určitě bude hodně zlobit," předvídal Patrizio Stronati.

Mladá Boleslav zatím na jaře neoslňuje. Vyhrála jen dvakrát a sice nad Spartou a naposledy na Julisce. I z tohoto důvodu by ráda získala skalp i třetího pražského celku. Tým Martina Svědíka pochopitelně bojuje o evropské poháry a musí se ohlížet za sebe. Pátý Zlín ztrácí jen tři body a v těsném závěsu jsou i Teplice a Jablonec.

Zato Bohemians mají zcela jiné starosti. Po špatném vstupu do jara bojují o záchranu. Minulé kolo ale stejně jako Boleslavští zvládli, když doma jedinou brankou udolali Jihlavu 1:0. Při vší úctě k Jihlavě bude Mladá Boleslav o poznání tvrdším oříškem. "Jde o ambiciózní mužstvo, které se dlouhodobě snaží prorazit do té nejužší špičky, kterou tvoří Sparta, Slavia, Plzeň, což se zatím nepovedlo. Mají dobré ekonomické i tréninkové zázemí. Už před sezónou se dá počítat s tím, že se budou pohybovat v horních patrech tabulky. Někdy se jim to daří lépe, jindy zase hůře," nechal se slyšet trenér Martin Hašek, který zároveň dodává: "Budeme chtít předvést to, co v posledním zápase. Uvidíme, jestli to bude na Boleslav stačit. Individuální výkon je jedna věc, ale ten týmový vždycky přidá něco navíc."

Domácím bude chybět zraněné trio Klobása, Paušek Fabián a k dispozici nebude ani vykartovaný Mareš, což může být velkou ztrátou. Bohemce zase bude scházet Vrzal a Švec.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Jánoš, Čmovš, Stronati, Fleišman - Matějovský, Ljovin - Vukadinovič, Magera, Přikryl - Železník
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Krch, Šmíd, Havel - Jindřišek, Martin Hašek ml. - Bartek, Mašek, Luts - Kabajev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 3.80 - 6.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - Sparta Praha  (sobota 20:15)
Sparta má před sebou jasný úkol, konečně vyhrát venku a pojistit si třetí místo. Letenští zavítají na půdu Jihlavy, která bojuje o holé přežití. Ježci také v týdnu sáhli ke změnám, když odvolali trenéra Michala Bílka. Nové trenérské duo utvořili Josef Jinoch a Petr Čuhel.

Jihlava na jaře zvítězila jen jednou a její situace na předposledním místě tabulky se dramatizuje. Domácí ztrácejí na nesestupové místo už čtyři body, takže vedení se rozhodlo k razantnímu kroku a vyměnilo trenéra. Josef Jinoch a jeho asistent Petr Čuhel mají jasný úkol - zachránit prvoligovou příslušnost. Jejich premiéra ale bude pěkně peprná, neboť na Vysočinu zavítá pražská Sparta. "Sparta se v posledních zápasech herně zvedla a zdá se, že má krizové období za sebou. Navíc se jí začali postupně uzdravovat hráči. Velmi dobrý výkon podala v derby a vítězně zvládla poslední duel s Brnem. Je jasné, že v sobotu budeme čelit velké fotbalové kvalitě," prohlásil k soupeři asistent Petr Čuhel.

Sparta sice na čelo ztrácí a nejspíše už na Ligu mistrů nedosáhne, přesto nehodlá na Vysočině padnout. "Jedeme do Jihlavy s tím, že tam chceme vyhrát a potvrdit ty tři body doma s Brnem. Venku už se nám to dlouho nepovedlo, takže tam jedeme vyhrát. Jestli se mi podaří vstřelit nějaký gól, tak to je něco navíc, důležité jsou pro nás tři body," prohlásil David Lafata. Sparťanskému kanonýrovi scházejí tři góly do 200 ligových branek. Proti Jihlavě se mu navíc mimořádně daří.

Letenští naposledy přehráli Brno 3:2, ale kouč Petr Rada nemohl být spokojen a to zejména s výkonem v defenzívě. Zbrojovka si na Letné vytvořila spoustu jasných šancí a kdyby proměňovala, mohla získat body ona.

Na Vysočině se utkají dva celky, které trápí rozsáhlá marodka. Jihlavě nepomohou Kryštůfek, Mišůn, Tlustý, Urblík a Vitásek. Spartě zase Rosický, Costa, Hovorka, Juliš, Mazuch a Néstor Albiach.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Fulnek, Krejčí, Rosa, Urdinov - Batioja, Vaculík, Hronek, Zoubele, Ikaunieks - Rabušic
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, M. Kadlec, Holek, Hybš - Konaté, Sáček, Mareček, Vácha, Šural - Lafata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.50 - 3.90 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň23165235:1453
2.Slavia Praha23157147:1752
3.Sparta Praha23127437:2043
4.FK Mladá Boleslav23108534:2338
5.Fastav Zlín2398629:2535
6.FK Teplice2397730:2234
7.FK Jablonec2388735:2832
8.1. FC Slovácko23611624:2729
9.MFK Karviná23851031:3629
10.Dukla Praha23761027:2627
11.Bohemians Praha 190523661117:2724
12.Slovan Liberec23581017:2423
13.Zbrojovka Brno23314623:3223
14.FC Hradec Králové23631422:3621
15.Vysočina Jihlava23381216:3717
16.1. FK Příbram23431616:4615

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1602)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele