Česká liga - preview 21. kola

17.03.2017, 08:28, aktualizováno 19.03.2017, 08:39
Previews
Na české scéně budou k vidění celkem čtyři nedělní duely. Hradec Králové přivítá Brno, Jablonec si to rozdá s Jihlavou a Karviná se pokusí Plzni přemoci návrat na vedoucí příčku. Bohemians 1905 následně v malém pražském derby přivítají Duklu...
FC Hradec Králové - Zbrojovka Brno  (neděle 15:00)
Těsně nad sestupovou propastí visí Hradec a pokud si chce stávající pozici udržet, musí proti Brnu uspět. Ze všech týmů české nejvyšší soutěže mají Votroci nejhorší formu. Dokáží se Zbrojovkou zabrat a uspět?

Hradec čeká další důležité utkání o tři body, které nutně potřebuje zvládnout, aby se udržel mimo sestupové pozici. Dosavadní jedna bezbranková remíza z pěti jarních zápasů je velmi málo. "Výhra by nás dostala na dostřel k ostatním soupeřům, Brna nevyjímaje, a sami bychom si zvedli pošramocené sebevědomí, které po prohraných zápasech máme. Bodů jsme udělali opravdu málo. Na hřišti by to podle toho mělo vypadat," prohlásil trenér Bohuslav Pilný.

Votroci naposledy prohráli v dohrávaném utkání v Jablonci 1:2. Na trefy Trávníka a Mehanoviče zareagoval pouze Martan. V tabulce jsou tedy na čtrnáctém místě, pouze s jednobodovým náskokem před Jihlavou.

Zbrojovka sice zatím vyhrála jen jednou, ale připočtemeli k tomu tři remízy, vyjde čtyřzápasová neporazitelnost. Brno jí bude chtít v Hradci prodloužit a v žádném případě soupeře nehodlá podcenit. "Co se týče hry soupeře, jedná se o to, zda nastoupí se Žondrou, nebo bez Žondry. Hlavním problémem Hradce jsou aktuálně výsledky a produktivita. Například v Příbrami měli snad pět tutovek, neproměnili ani jednu. Stejně jako v podstatě celou ligu je tedy trápí zakončování," vyjádřil se k soupeři trenér Svatopluk Habanec.

Na obou stranách budou chybět důležití ofenzivní hráči, na hradecké straně zejména vykartovaný Martan a další: Holeš, Janoušek, Polom, Vlkanova a Plašil. Zbrojovka zase bude pro karty postrádat svého nejlepšího střelce Michala Škodu i novou posilu Taščyjho.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Krátký, Chleboun, Hůlka, M. Černý - Jirsák, Schwarz - Malinský, P. Černý, Trubač - Žondra
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Ashiru, Štohanzl, Zavadil, Polák, Lutonský - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - Vysočina Jihlava  (neděle 15:00)
Hráči Jihlavy bojují o záchranu a ve 21.kole zavítají na půdu Jablonce, odkud chtějí pživézt minimálně bod. Domácí na jaře zůstávají před domácím publikem neporaženi a v souboji s Jihlavou budou jasným favoritem.

Jablonec měl v týdnu na programu dohrávku odloženého kola a proti trápícímu se Hradci splnil povinnost, když zvítězil 2:1. Pro severočrchy to bylo už třetí domácí vystoupení a zatím se výjma zápasu s Duklou domácím daří. Nasbírali ve druhé části soutěže již osm bodů a v tabulce si polepšili postupem na deváté místo.

Naopak vůbec se nedaří Jihlavě, která po zvládnutém utkání s Hradcem opět začala prohrávat. Stalo se tak v Teplicích i v domácím zápase s Karvinou. Vysočina utkání s nováčkem mohla zvládnout, vůbec jí ale nezafungovala defenzíva, která inkasovala hned čtyřikrát. Jihlava tak zůstává na patnáctém místě s jednobodovou ztrátou na čtrnáctý Hradec.

"V Jablonci můžeme uspět, pokud se zbytečných obranných chyb a nepřesností vyvarujeme. Musíme být koncentrovaní na každý moment zápasu a zároveň musíme hrát odvážně. Věřím, že jsme schopní se do šancí dostat a branky vstřelit," věří trenér Michal Bílek.

Vzájemná bilance hovoří lépe pro Jablonec, který bude zároveň favoritem. S Jihlavou se ale dá očekávat těžké utkání. Domácím bude chybět Hrubý, Kubsta i útočník Doležal. Na druhé straně bude trenér Bílek postrádat Urblíka, Rosu, Kryštůfka a Vitáska.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Jankovič, Pernica, Beneš, Hanousek - Hübschman - Trávník, Pospíšil, Mehanovič, Zelený - Zrelák
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Krejčí, Urdinov - Vaculík, Hronek, Batioja, Štěpánek, Ikaunieks - Dvořák, Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.05 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Viktoria Plzeň  (neděle 16:30)
Vyprodaný karvinský stadion bude svědkem souboje domácího MFK s Viktorií Plzeň. Svěřenci Jozefa Webera mají skvělou formu a na úřadujícího mistra si budou chtít vyšlápnout. Plzni ale půjde o hodně, díky ztrátě Slavie má možnost jít znovu do čela celé soutěže.

Karviná je na jaře dosud neporažena. Po úvodních dvou remízách dvakrát vyhrála a to doma nad Zlínem a venku v Jihlavě a rázem tak svádí dálkový boj s Teplicemi o solidní šesté místo. Na výtečnou formu budou chtít domácí navázat i proti úřadujícímu mistrovi z Plzně., což je soupeř z o poznání kvalitnějšího soudku. "Víme, proti komu hrajeme. Na utkání jsme se kvalitně připravovali a těšíme se i kvůli vyprodanému stadionu. To bude extra motivační faktor," nechal se slyšet natěšený trenér Jozef Weber.

Hosté budou mít o motivaci postaráno. Vedoucí Slavia totiž ve svém utkání pouze remizovala a Plzeň má velkou šanci vrátit se zpět do čela celé soutěže. Potřebuje k tomu jediné, na půdě Karviné zvítězit, což při domácí formě není jednoduchý úkol. "Na to, že to je nováček, se jim daří. Hrají uvolněně a dobře, čeká nás těžký zápas," varuje Hořava.

Viktorka zatím na jaře nepřesvědčuje, byť prohrála jenom zápas na Slavii. Vyčítána jí je zejména malá produktivita, vždyť západočeši nastříleli ve čtyřech kolech pouhé dvě branky. Výhodou Karviné bude nejen domácí prostředí, ale také početní stav kádru. Kouč Jozef Weber má všechny své opory k dispozici, což se nedá říci o hostech. Plzni scházejí Baranek s Pilařem a u trojice fotbalistů je start s otazníkem (Hejda, Hromada, Limberský).
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Janečka, Šisler - Budínský, Panák, Kalabiška - Wágner
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Hubník, Hájek, Janža - Kopic, Hořava, Hrošovský, Kovařík - Krmenčík, Bakoš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.40 - 3.50 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Dukla Praha  (neděle 17:00)
Praha zažije v nedělní odpoledne malé derby mezi Bohemians 1905 a Duklou. Klokani chtějí v Ďolíčku ukončit střelecké trápení a nejlépe získat tři body. Pokud by se to podařilo, dostali by se v tabulce před svého soupeře.

Bohemians jsou jediným týmem, který na jaře ještě nedal gól. Přitom herní projev Klokanů vůbec není špatný. Podobně jako Spartu v prvním zápase, přehráli v minulém kole i Plzeň, ale na body to přesto nestačilo. "Zápas blbec, nemáme body. Plzeň jsme přehráli v zakončení, držení míče, rohových kopech. Šance máme, nikdo nemůže říct, že neútočíme, ale prohráli jsme. Myslím si, že minimálně bod jsme získat měli. Hráče hodnotím kladně, utkání bylo strhující, alespoň mi to přišlo z mé zóny, mělo to náboj," prohlásil trenér Miroslav Koubek.

Současný lodivod Klokanů věří, že jde jen o smůlu, která se brzy prolomí. "V tomto mužstvu je potenciál, síla, trénovanost, nesmíme se zbláznit a musíme být trpěliví," dodal Koubek. Lépe si tedy zatím na jaře vede Dukla, která prohrála pouze se Spartou. Ve čtyřech kolech nasbírala sedm bodů a v tabulce si polepšila desátým místem. Ve 21.kole zavítá v rámci malého pražského derby do Ďolíčku, kde v novodobé historii nikdy nevyhrála. "Bohemians na jaře přešli na nové rozestavení, které je předurčeno k tomu, aby neinkasovali. Je malinko jiné, než co hrají ostatní týmy. My se na to připravujeme, načítáme jejich hru, abychom, pokud i proti nám nastoupí v rozestavení 3-4-3 nebo 5-4-1, jak tomu, kdo chce říkat, zápas zvládli a byli úspěšní," uvedl trenér Jaroslav Hynek.

Miroslav Koubek bude postrádat zraněného obránce Švece i záložníka Haška. Kvůli dohodě klubů si nezahraje také Vrzal. Dukla zase nemůže počítat s Kovalem a Korešem.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Buchta, Krch, Šmíd, Havel - Hubínek, Jirásek - Mašek, Markovič, Luts
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Miloševič, Šimůnek, Štetina, Podaný - Tetour, Mustedanagič, Hanousek - Brandner, Holenda, Olayinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - 1. FK Příbram  (sobota 15:00)
Teplice proti Slavii bojovaly statečně, nakonec však padly a teď je čeká soupeř ze zcela opačného pólu tabulky. Příbram, nabuzená důležitou výhrou nad Hradcem, však nebude o nic snazším soupeřem.

Na první pohled má utkání jasného favorita v Teplicích, zápasy s týmy bojujícími o záchranu však nejsou nikdy jednoduché a Teplice si jsou toho dobře vědomy. Zvláště když Příbram zvládla klíčový duel s Hradcem a od nesestupových pozic ji dělí už "jen" pět bodů. To není ztráta, která by se nedala dohnat.

Skláři o víkendu na jaře poprvé prohráli, ale v Edenu dlouho sahali po bodu. Rozhodl až okamžik tři minuty před koncem hrací doby, kdy si vlastní gól vstřelil útočník David Vaněček. Žádný drastický pád se vinou porážky nekonal, Teplice jsou na sedmém místě a na šestou Karvinou ztrácejí dva body.

"Dá se čekat, že budeme hrát do plných a že Příbram bude hrát na brejky. Já věřím, že udělá nějaké chyby v obraně, musíme je potrestat. Čím dřív, tím líp, abychom brzy rozhodli," vyjádřil se k následujícímu zápasu s Příbrami Jan Vošahlík.

Příbram se bude snažit navázat na výsledek s Hradcem a opět o něco snížit ztrátu na pozice zaručující záchranu. Utkání s Votroky by mohlo být v dalším vývoji Příbramských hodně klíčové. "Doufám, že nás to nějakým způsobem uvolní a že se nám bude v těch dalších zápasech hrát lépe," věří Tomáš Pilík.

"Velice těžké utkání hlavně v hlavách, protože po těch výsledcích předtím to nebylo úplně jednoduché. Věděli jsme, že úplně fotbalově nám to asi nepůjde a já jsem rád, že jsme to takovou silou vůle urvali," vrátil se ještě k zápasu příbramský kapitán.

Teplicím bude scházet klíčový muž ofenzívy Martin Fillo a to by mohl být problém. Po Davidu Vaněčkovi je totiž s pěti brankami druhým nejlepším střelcem týmu. Absentovat bude nadále i brankář Grigar, kterého ale více než dobře zastoupil Chudý. Kádr Příbrami by měl být víceméně v pořádku, otazník visí jen nad Divíškem a Kukecem.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Soungole, Kučera - Hora, Vachoušek, Vošahlík - Vaněček
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Chaluš, Tregler, Jiránek, Krameš - Bazal, T. Pilík, Trapp, Suchan, Rezek - Linhart
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 4.95 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (sobota 16:30)
Před týdnem měla Slavia namále, ale zápas s Teplicemi nakonec zvládla. Nyní jí prověří další severočeský tým - Liberec. Pod Ještědem zatím prožívají sezonu zklamání, jen jedna výhra za posledních deset kol. Slavia je ale velkou výzvou a Liberec bude chtít ukončit její úchvatnou sérii bez porážky.

Slavia dal vítězí a nabízí se otázka, kdo nakonec utne její úchvatnou sérii bez porážky. Po nástupu trenéra Jaroslava Šilhavého sehráli sešívaní šestnáct ligových zápasů a ani jednou neprohráli. Body ztratili jen ve třech případech za remízy s Teplicemi, Jabloncem a Bohemkou. Ukončit tuto sérii se pokusí Liberec.

Slovan v minulém kole těsně podlehl Viktorii Plzeň a stále zůstává v sestupovém ohrožení. Proti Příbrami si sice pomohl, ale od patnácté Jihlavy ho dělí jen tři body. "Nechci, aby to vyznělo, že jsem spokojen. Odjíždíme poražení a bez vstřelené branky. Ale zároveň jsme soupeře kousali do poslední chvíle a nevzdali jsme se. V Plzni to nikdy není jednoduché, je těžké si tu vytvořit nějaký tlak. Mužstvo skládáme za pochodu a já z něj mám dobrý pocit. S naším výkonem mohu být spokojen, gradovali jsme v průběhu utkání. Když jsme tu hráli naposledy, dostali jsme se pod takový tlak, že jsme nevylezli z vápna. Jsem rád, jak se hráči prezentují. Ale kazí nám to výsledek," prohlásil po utkání s Plzní trenér Jindřich Trpišovský.

Slavia v minulém kole udolala Teplice jejich vlastní brankou a udržela vedení v tabulce před Plzní. Viktoriáni totiž měli v týdnu důležitou dohrávku s Bohemians, kterou zvládli vítězně a rozdíl mezi oběma kandidáty na titul je jen jednobodový. Vyplývá z toho, že ať už je forma Slavie jakkoliv úchvatná, sešívaní nesmějí ztrácet. Duel v Liberci bude pikantní zejména pro reprezentanta Jana Sýkoru. "Po dlouhé době tam teď pojedu jako protivník, takže určitě se moc těším. Je mi ale jasné, že to nebude vůbec lehký zápas, ať už kvůli specifickému prostředí nebo hřišti, které tam nebude úplně v nejlepším stavu, ale my se na to kvalitně připravujeme a věříme, že to zvládneme," doufá slávistický záložník.

Vzájemná bilance je vyrovnaná. První duel, který byl zároveň domácí premiérou Jaroslava Šilhavého, skončil nejtěsnější výhrou Slavie.

Liberec se musí vypořádat s absencí Coufala (zranění) a také Mikuly a Součka, které do hry nepustí vzájemná dohoda klubů. Otazník visí nad startem Kouřila. Slavia zase bude postrádat kvarteto Kenija, Alvir, Frydrych, Švento.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Karafiát, Kúdela, Latka, Kerbr - Breite, Ševčík - Bartl, Potočný, Vůch - Baroš
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Bořil, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu - Sýkora, Hušbauer, Barák, Zmrhal - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.67 - 3.33 - 2.13
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav  (sobota 20:15)
Fotbalisté Slovácka přivítají v Uherském Hradišti Mladou Boleslav, která v minulém kole konečně vyhrála, když udolala pražskou Spartu 1:0. Jinak ale oba celky získávají body jen velmi pomalu a nejčastěji prostřednictvím remíz.

Slovácko zatím na jaře neprohrálo, ale také nevyhrálo. Čtyři nerozhodné výsledky v řadě uhrálo s Jabloncem, Bohemkou, Brnem a Zlínem. Právě poslední zápas s Fastavem se od ostatních lišil tím, že Slovácko konečně vstřelilo gól a remizovalo jinak než 0:0. Neporazitelnost trenéra Stanislava Levého určitě těší, na druhou stranu získávat body po jednom ještě nikomu větší úspěch nezajistilo.

Podobně je na tom i Mladá Boleslav. Tři po sobě jdoucí remízy ale přerušila stylově výhrou nad Spartou. Celkově pak ukončila předlouhé trvání na tříbodový zisk, naposledy se z něj totiž radovala 14. října loňského roku. Výhra nad Spartou by mohla ambiciózní tým konečně probudit. Stávající čtvrté místo, které zaručí předkolo Evropské ligy, totiž není vůbec jisté. Mladá Boleslav má stejný počet bodů jako Zlín, ale zatím lepší skóre.

"Viděl jsem oba domácí zápasy Boleslavi. S Teplicemi, kdy vedla 1:0 a potom si nechala vyrvat tři body z rukou, přestože měla šance na potvrzení vedení. Že se jí forma vrací a že bude patřit k týmům, které budou kandidovat na příčky zaručující evropské poháry, to dokázala zaslouženou výhrou proti Spartě," prohlásil na adresu Bolky domácí trenér Stanislav Levý.

Boleslav zajíždí na půdu velice oblíbeného soupeře. Svěřenci Martina Svědíka se Slováckem přes čtyři roky neprohráli. Ve všech soutěžích to dělá dohromady čtrnáct zápasů. První letošní měření sil ovládli jednoznačným výsledkem 3:0 dvěma brankami Jana Chramosty a jednou trefou Golgola Mebrahtu.

Slovácko bude postrádat zraněného Chvátala a také Chylu. Mladá Boleslav zase Radu a Kyselu.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Břečka, Civič - Šumulikoski - Navrátil, Daníček, Havlík, Tetteh - Koné
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Da Silva, Stronati, Fleišman - Mareš, Valenta - Jánoš, Železník, Fabián - Přikryl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Fastav Zlín  (pátek 20:15)
Ostrá premiéra trenéra Petra Rady na lavičce letenských je tu! Sparta se v domácím prostředí popasuje se Zlínem, kterému se po nadějném podzimu vůbec nedaří. Ševci na jaře ještě nevyhráli, na druhou stranu se Spartou se letos potkali už dvakrát a ani jednou neprohráli.

"Jsem zastáncem toho, že Sparta se neodmítá. Možná to vyzní jako fráze, ale určitě pro každého trenéra jsou tyhle adresy zajímavé," prohlásil o nabídce Sparty Petr Rada. Velezkušený kouč byl v týdnu jmenován novým lodivodem Sparty na místo odvolaných Tomáše Požára a Davida Holoubka. Sparťanskému vedení došla po porážce v Mladé Boleslavi trpělivost a rozhodlo se pro radikální řez, příchod Petra Rady byl ale přeci jenom hodně překvapivý.

"Sice odvolali trenéra, ale ty výkony a výsledky, které za moc nestály, tak za ty jsme zodpovědní hlavně my hráči, protože na hřišti hrajeme my," komentoval situaci David Lafata. Sparta na jaře z ligových zápasů dva vyhrála a dva prohrála. Herně nepřesvědčila ani v jednom případě a navíc stihla vypadnou z Evropské ligy po jednoznačném průběhu s ruským Rostovem. Mizérie Letenských se logicky projevila v tabulce, na vedoucí Slavii ztrácí ze třetího místa už devět bodů, na druhou Viktorii o bod méně. Reálně tak hrozí, že se nepodívají do předkola vysněné Ligy mistrů. Cílem Petra Rady bude hru Sparty výrazně oživit a ještě se pokusit zaútočit na vedoucí duo. Hned v premiéře na Letné ale čeká těžký soupeř ze Zlína.

Fastav zatím kopíruje loňskou sezonu, ve které měl velice dobrý podzim, zatímco jarní část dopadla natolik katastrofálně, že nakonec byli ve městě Tomáše Bati rádi za záchranu. Jakkoliv trenér Pánik nechtěl historii opakovat, vše zatím nasvědčuje tomu, že zlínské fandy čeká něco podobného. Ševci mohou vše samozřejmě změnit, musejí však začít dávat góly, protože bez nich to logicky nepůjde. Zatím se prosadili jen jednou prostřednictvím Jeana Beauguela.

Zlín si na Spartu věří, letos s ní hrál už dvakrát a ani jednou neprohrál. Pravda, pokaždé hrál doma, ale to jeho výkony rozhodně nesnižuje. Na druhou stranu na Spartě se Zlínu dlouhodobě nedaří. Vyhrát tam naposledy dokázal v roce 2002.

Sparta dle očekávání nebude kompletní. Scházejí Costa, Frýdek, Zahustel, Rosický a Hovorka. Zlín je bez absencí.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Mazuch, M. Kadlec, Hybš - Šural, Vácha, Mareček, Néstor, V. Kadlec - Lafata
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Traoré, Holík - Diop, Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.85 - 8.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha20145143:1447
2.Viktoria Plzeň20144229:1046
3.Sparta Praha20115433:1738
4.FK Mladá Boleslav2097431:2034
5.Fastav Zlín2097428:2034
6.MFK Karviná2085728:2929
7.FK Teplice2076722:1927
8.FK Jablonec2067728:2825
9.Dukla Praha2065924:2323
10.1. FC Slovácko20410621:2622
11.Zbrojovka Brno20312521:2921
12.Bohemians Praha 19052056915:2421
13.Slovan Liberec2047913:2019
14.FC Hradec Králové20521319:3417
15.Vysočina Jihlava20371016:3116
16.1. FK Příbram20331415:4212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1627)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele