Česká liga - preview 18. kola

24.02.2017, 08:50, aktualizováno 27.02.2017, 08:39
Previews
Po jednom nedělním utkání přijde na řadu také jedna osamocená pondělní dohrávka dalšího kola české nejvyšší soutěže. Mladá Boleslav v lize od 14. října stále nevyhrála a černou sérii hodlá utnout doma proti Teplicím...
FK Mladá Boleslav - FK Teplice  (pondělí 17:00)
V již tradiční pondělní dohrávce přivítají fotbalisté Mladé Boleslavi Teplice, na které mají šestibodový náskok. Domácí by rádi napravili matný výkon z Karviné a vyvinuli tlak na čtvrtý Fastav Zlín.

Poněkud rozpačité pocity panovaly po prvním jarním zápase v táboře Mladé Boleslavi. Ambiciózní celek si přivezl z Karviné pouze bod za remízu 1:1, kterou navíc musel dotahovat. Nový kouč Martin Svědík nemohl být s výkonem svých svěřenců spokojen a proti Teplicím požaduje zlepšení. "Chceme zapomenout na chyby z Karviné, vzít si z toho to lepší, i když toho moc nebylo, ale hlavu nahoru a chceme zápas s Teplicemi zvládnout," prohlásil Ladislav Takács.

Pro Takácse konkrétně půjde o pikantní zápas, neboť v Teplicích působil. Sklářům patří v tabulce sousední šesté místo, ale ztráta na Mladou Boleslav činí šest bodů. Také Teplice v minulém kole pouze remizovali 1:1 a to před vlastními diváky s Brnem.

"Určitě budeme chtít přivézt z venku body. Proti Brnu jsme měli vyhrát, měli jsme šance, ale dali jsme jen jeden gól. V Mladé Boleslavi bude základem branku nedostat. A také musíme zlepšit finální fázi," nabádá teplický útočník David Vaněček.

Mladá Boleslav bude postrádat obránce Kyselu s Radou a také Tomáše Přikryla, což by mohl být směrem dopředu poměrně vážný problém. Domácí se tak i bez těchto opor pokusí přerušit už sedmizápasovou sérii bez vítězství. Naposledy získali tři body 14. října na hřišti Bohemians 1905. Na straně Teplic nikdo neschází.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Da Silva, Stronati, Fleišman - Matějovský, Takács - Vukadinovič, Magera, Nečas - Chramosta
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Fillo, Ljevakovič, Kučera, Hyčka - Hora - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.70 - 5.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Sparta Praha  (neděle 17:30)
Po vyřazení z Evropské ligy čeká na Spartu již jen domácí soutěž a v ní honba za vedoucím duem Plzeň, Slavia. Pokud chtějí Sparťané získat ligový titul, nesmějí si dovolit ztrácet a platí to pochopitelně už o zápase na jablonecké Střelnici.

"Víme, že pokud chceme zaútočit na první místo, musíme být na jaře v podstatě stoprocentní. Chtěl bych vidět Spartu, která vyhrává každý zápas. Pak uvidíme, k čemu nám to bude stačit," uvedl trenér Požár. Spartu čeká náročný úkol, předehnat dvojici Plzeň-Slavia a získat po letech mistrovský titul. Úkol je o to náročnější, že nebude bojovat jen s Plzní, ale také se Slavií a samozřejmě neúspěch v sobě nese velké riziko v podobě absence v Lize mistrů, tedy i její kvalifikační části.

Sparta se musí nejprve vypořádat s celou řadou problémů, od odchodu Bořka Dočkala až přes tradiční nešvary, které tuto sezonu Spartu trápí - především nedisciplinovanost. Také v odvetě s Rostovem totiž padla červená karta a na vině byl opět obránce Costa. To vše se musí změnit. Sparťané doufají, že výrazné zlepšení nejen v tomto ohledu příjde už v Jablonci. Podle trenérů i hráčů severočeský klub zimními odchody mnoho neutrpěl. "Myslím si, že útočnou fázi mají velice dobrou. Doležal, velice nepříjemný hráč, Diviš, Mihálik, Mehanovič, to jsou útočné typy. Z podhrotu hráči: Považanec a tak dále, které doplňují útočnou fázi, takže si myslim, že tu útočnou sílu neztratili," podotkl jeden z asistentů trenéra Zdeněk Svoboda.

Jablonec sice ambice na titul nemá, ale rád by se v tabulce viděl mnohem výš. V tuto chvíli jsou jablonečtí až v její druhé polovině, přesněji na desátém místě. V prvním jarním utkání si připsali bod na půdě Slovácka, nyní je však čeká zvučnější výzva. "Nebude to pro nás jednoduché utkání. Ale Bohemians i Rostov nám ukázali, že se s nimi hrát dá. Přestože má Sparta kvalitní mužstvo, tak nám tyhle zápasy ukázaly cestu. Sparta patří dlouhodobě mezi naše nejlepší mužstva, mají stabilní kádr a poradí si určitě i se ztrátou Bořka Dočkala, který zřejmě odejde do Číny. Respektujeme jejich sílu, ale nesmíme se jich bát a vysokým presinkem se pokusit dostat je do úzkých," říká kouč Zdeněk Klucký.

Domácí se budou muset obejít bez Bárty a Zreláka, navíc u Valeše a Masopusta je start nejistý. Na sparťanské straně jsou tradiční marodi Tomáš Rosický, Zahustel a Frýdek a po zápase s Rostovem není plně fit ani Matěj Pulkrab. Dobrou zprávou je zdravotní stav Marečka a Kadlece, kteří už by mohli být připraveni alespoň na lavičce.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Jankovič, Pernica, Beneš, Zelený - Považanec, Jiráček - Diviš, Pospíšil, Mihálik - Doležal
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Holek, Michal Kadlec, Costa - Néstor, Sáček, Vácha, Čermák, Konaté - Lafata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.20 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dukla Praha - MFK Karviná  (sobota 13:30)
Po úspěchu v Hradci se fotbalisté Dukly představí doma na Julisce, kde vyzvou výběr trenéra Jozefa Webera Karvinou. V letošní sezoně půjde již o třetí vzájemnou konfrontaci, dvě předchozí zvládla možná trochu překvapivě lépe Karviná.

Nováček soutěže se poprvé radoval z výhry nad Duklou ve čtvrtém kole, kdy doma zvítězil 2:1 a o tři měsíce později triumf nad stejným soupeřem zopakoval, tentokrát však v poháru. Karviná hrála znovu doma a postoupila po penaltovém rozstřelu.

Nyní však čeká svěřence Jozefa Webera cesta na půdu soupeře a všeobecně vzato není jejich bilance na venkovních hřištích zrovna oslnivá. Body si odváželi jen ve třech případech, navíc inkasovali devatenáct branek, což znamená společně s Příbramí nejhorší defenzivní vizitku.

Karviná v minulém kole získala bod s Mladou Boleslaví a s prázdnou nechce odjíždět ani z Julisky. "Jsem spokojený s hrou, nikoliv s výsledkem. Po patnácti minutách jsme získali převahu i agresivitu. Měli jsme dobré akce i šance, jenže tomu chyběl gól. Nakonec jsme se zaslouženě ve druhé půli dostali do vedení, ale euforie vydržela jen chviličku. Mužstvo musím pochválit, kluci by si výhru zasloužili," uvedl kouč Weber.

Dukla v minulém kole na rozdíl od Karviné vyhrála. V Hradci zvítězila po brankách Podaného a Holendy 2:0 a posunula se na osmé místo. Doma chce v tomto kole na výhru navázat a proti Karviné má o motivaci postaráno. "Víme, že nás dvakrát porazili, tak jim máme co vracet. Každý zápas je jiný a my chceme určitě potvrdit tři body z Hradce a pokračovat v tom dál," nechal se slyšet stoper Šimůnek.

Oba tábory hlásí jen po jedné absenci. Dukle nepomůže zraněný Koval, zatímco Karviná se musí obejít bez Vondry.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Kušnír, Šimůnek, Štetina, Podaný - Hanousek, Tetour, Mustedanagič - Miloševič, Holenda, Olayinka
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Dressler, Košťál, Hošek, Eismann - Janečka, Šisler - Moravec, Budínský, Puchel - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.50 - 6.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
Brněnská Zbrojovka přivítá v důležitém souboji Slovan Liberec. Oba celky jsou nebezpečně blízko sestupového pásma, oba však chtějí z těchto pozic co nejrychleji vybřednout. Srpnové vzájemné utkání divákům branku nenabídlo, povede se to tentokrát?

Jak v Brně, tak v Liberci si představovali v prvních jarních zápasech zcela jiné postavení. Místo bojů o evropské poháry se potácejí až ve druhé polovině tabulky, ba co více, jsou jen tři body od sestupu. Obojí má své důvody, zatímco Brno letos poprvé vede Svatopluk Habanec, Slovan se musel vypořádat jak s boji na vícero frontách, tak s dalšími proměnami kádru.

Liberec vstoupil do jarní části sezony bezgólovou plichtou se Zlínem a příliš si ve své situaci nepolepšil. O to více bude chtít získat ztracené dva body v Brně, kde ale už tři roky nevyhrál. Bodem vstoupila do jarních bojů i Zbrojovka, která ho vyválčila v Teplicích a také ona se střelecky nedokázala prosadit. Vyrovnání měly totiž na svědomí Teplice, jmenovitě Vondrášek, který si vstřelil vlastní gól.

A zdá se, že ofenzíva utrpí další ránu, neboť zelenou dostal k vyjednávání o přestupu letošní nejlepší střelec Michal Škoda. Vedení Zbrojovky je ale na čínské vábení připraveno a ze Stuttgartu přivedlo ukrajinského forvarda Boryse Tashchyho.

Mírnějším favoritem bude Zbrojovka, v jejíž prospěch hraje nejen domácí prostředí, ale také plně zdravý kádr. Kouč Habanec na rozdíl od podzimních bojů nemusí řešit žádnou absenci. Dramatické to není ani v táboře Liberce, vedle dost podstatných změn v přestupovém období ale visí otazník nad startem Egona Vůcha.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Zavadil, Polák - Litsingi, Škoda, Ashiru - Řezníček
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Coufal, Latka, Kúdela, Kerbr - Ekpai, Breite, Souček, Bartl - Potočný, Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko  (sobota 16:30)
Po porážce na Spartě se fotbalisté Bohemians 1905 přesunuli zpět do Ďolíčku, kam zavítá v rámci 18. kola neoblíbené Slovácko. Klokani nemají s tímto soupeřem vůbec dobrou vzájemnou bilanci, na druhou stranu hosty nepovede potrestaný kouč Stanislav Levý.

Klokani se poprvé v roce 2017 představí doma a to je pro Ďolíček vždycky velká událost. "Na zápas se těšíme. Na první utkání nás na Letnou sice přišlo podpořit hodně fanoušků, ale doma je doma," prozrazuje domácí Krch. Bohemka minuý týden prohrála na Spartě 0:1, a to i přes zřejmý fakt, že byla lepším týmem.

Zklamání z výsledku neskrýval ani kouč Koubek, podle kterého to byla šance, která se zase dlouho nemusí objevit. Bohemka je v tabulce jedenáctá a od sestupu ji dělí pět bodů, takže výhra v domácím prostředí by se nesmírně hodila. "Samozřejmě budeme chtít navázat na výkon, který jsme předvedli na Letné, ale nejdůležitější pro nás je nyní získat tři body. Víme, že výkon nebyl špatný, ale v sobotu potřebuje vyhrát," dodal kapitán Daniel Krch.

Do Ďolíčku zavítá Slovácko, tedy soupeř, který nepatří zrovna mezi oblíbené. Bohemka ho dokázala porazit z devíti případů jen jednou. I přes lepší bilanci to ale nebudou mít hosté z Uherského Hradiště vůbec jednoduché. "Viděli jsme sestřih se Spartou. Zdálo se mi, že Bohemka byla lepší, dobře organizovaná vzadu. Hráli se třemi obránci, měli rychlý náběhy za obranu. Myslím si, že mohli i vyhrát,". nechal se slyšet Tomáš Břečka.

"Bohemka je v domácím prostředí vždycky velmi nepříjemný soupeř a hostům se tam hraje docela těžko. Navíc jsou sehraní a hrají dobře kombinačně. Nicméně určitě si do Prahy nejedeme jen zahrát fotbálek. Cestou k úspěchu by mohly být rychlé protiútoku do otevřené obrany," prohlásil záložník Navrátil. Slovácko v minulém jenom remizovalo s Jabloncem 0:0, ale přišlo o trenéra Stanislava Levého, který byl disciplinární komisí potrestán za nesportovní chování.

Klokanům bude nadále chybět zraněný Hašek a start nové akvizice Kabajeva je nadále nejistý. Slovácko je na tom podobně, pro zranění nebude k dispozici duo Chvátal, Chyla. Naopak nastoupit může i přes červenou kartu v utkání s Jabloncem Vlastimil Daníček
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Buchta, Krch, Švec, Havel - Hubínek, Jirásek - Mašek, Markovič, Bartek
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Břečka, Civič - Šumulikoski - Navrátil, Biolek, Havlík, Tetteh - Koné
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.13 - 5.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - Viktoria Plzeň  (sobota 17:00)
Šlágrem 18. kola české nejvyšší soutěže bude bezpochyby duel Zlína s vedoucí Viktorií Plzeň. Západočeši a obhájci prvenství v prvním vzájemném zápase narazili a mají tedy Ševcům co vracet. Na obou stranách se pak objeví hráči, kteří ještě nedávno nastupovali v dresu soupeře.

Zlín si na úvod jarní části připsal bezgólový výsledek v Liberci. První poločas byl lepším týmem hostující Zlín, ale Liberec ve druhém dějství převzal iniciativu, takže dělba bodů je z tohoto pohledu zasloužená.

V tomto kole se Ševci střetnou s úřadujícím šampionem z Plzně a pikantní to bude zejména pro ofenzivního záložníka Davida Štípka, který za Viktorii nastupoval a v minulých zápasech proti svému bývalému týmu nemohl hrát. "Pocházím z Plzně a jsem jejím odchovancem, takže na působeni tam vzpomínám rád. Vždycky to byl můj sen, dostat se jako odchovanec do A-týmu a hrát za něj. Jsem rád, že jsem zažil úspěšnou éru a potkal řadu skvělých hráčů, od kterých jsem se mohl hodně přiučit," vzpomíná Štípek.

Podobné pocity bude mít na druhé straně útočník Tomáš Poznar. "Z pozice hosta se do Zlína vracím poprvé v životě. Bude to specifické, ale hodně se těším. Nedáme jim nic zadarmo," prohlásil natěšený Poznar. Viktorka před týdnem porazila Příbram 1:0 a nadále vede soutěž o bod před Slavií, navíc má stále jedno utkání k dobru.

Zlín první letošní vzájemný zápas překvapivě ovládl. Na západě Čech zvítězil po brankách Poznara a Diopa 2:0.

Ševcům bude nejspíše chybět útočník Beauguel a na druhé straně do hry určitě nezasáhnou rekonvalescenti Baránek s Chrienem.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Traoré, Štípek - Fantiš, Diop
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Ivanschitz, Kovařík - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.90 - 3.50 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FK Příbram - Slavia Praha  (sobota 19:15)
Utkání mezi Příbramí a Slavií má pochopitelně jasného favorita. Sešívaní dosud neví, jaké je to pod trenérem Šilhavým prohrát a na první pohled nic nenasvědčuje tomu, že by to měli poznat v Příbrami. Sestupem ohrožený celek však hodlá favorita zaskočit.

Příbram už v prvním jarním zápase byla v pozici velkého outsidera a i když nebodovala, prala se statečně. V Plzni, na půdě úřadujícího šampiona, prohrála jen jednobrankovým rozdílem. "Čeká nás v Energon Aréně Slavia, což podle mě není nehratelný zápas. Vždyť zrovna na Slavii chodí v Příbrami spousta fanoušků. Bude skvělá atmosféra a já to utkání vidím jako zcela otevřené. Doma nejsme nikdy odevzdaný mančaft, navíc do Slavie přišlo několik nových hráčů a zkraje jara ještě nemusí být ve formě," zdaleka nehází flintu do žita trenér Karel Tobiáš.

Své pozice favorita si je Slavia dobře vědoma, nic však nehodlá podcenit. "Viděli jsme utkání Příbrami s Plzní. Nikomu se nechce zůstat dole a hrát o záchranu. Stejně jako hrála ve druhém poločase dobře Jihlava, ani Příbram nechce dát kůži lacino. Nikdo si nemůže vybírat, s jakým týmem hraje. Viděli jsme, že Příbram působila v Plzni velice sympaticky a organizovaně. Určitě se nechovala jako obětní beránek a nás tak nečeká nic jednoduchého," uvědomuje si trenér Jaroslav Šilhavý.

"Příbram je sice poslední, ale lehké utkání nás určitě nečeká, což potvrdilo, jak hrál soupeř před týdnem na hřišti Plzně. Věřím ale, že navážeme na výkon proti Jihlavě, a to hlavně v první půli, a společně zápas zvládneme," věří záložník Josef Hušbauer.

Slavia v minulém kole porazila díky dvěma brankám Milana Škody Jihlavu 2:0 a je stále o jediný bod za vedoucí Plzní. Viktoriáni však mají utkání k dobru.

Příbram bude v kompletním složení, což se nedá říci o Slavii. Kouč Jaroslav Šilhavý sice má k dispozici ideální základní jedenáctku, počítat však nemůže s Kenijou a zřejmě ani s Mingazovem.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Lupták, Chaluš, Jiránek, Divíšek - Bazal, Tregler, Rezek, T. Pilík, Kukec - Linhart
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu - Sýkora, Hušbauer, Barák, Zmrhal - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.80 - 4.65 - 1.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vysočina Jihlava - FC Hradec Králové  (pátek 18:00)
Páteční předehrávka 18. kola české nejvyšší soutěže nabídne ryze záchranářský duel mezi domácí Vysočinou Jihlava a Hradcem Králové. Oba celky od sebe dělí jen tři body, přičemž lépe jsou na tom hosté.

Hradec navíc vyhrál i první vzájemný souboj hraný ještě v mladoboleslavském azylu, a pokud uspěje i na Vysočině, bude to znamenat důležitý, nikoliv však rozhodující krok na cestě za záchranou.

Jihlava v prvním jarním zápase zavítala do Edenu, kde se jí příliš valné naděje na úspěch nedávaly. Dle očekávání také utkání skončilo vítězstvím Slavie 2:0, takže Vysočina se musí po prvních jarních bodech poohlédnout jinde a nejlépe hned doma proti hradeckým Votrokům. "Před námi je domácí duel, v němž chceme a musíme zvítězit. Tříbodový zisk by představoval velkou psychickou vzpruhu a mohli bychom se v tabulce dotáhnout právě na Hradec Králové," vyzdvihuje důležitost duelu asistent trenéra Jan Kameník.

Porážku v minulém kole zažil i Hradec, který opět padl doma. Votroci nestačili na pražskou Duklu, které podlehli brankami Podanýho a Holendy 0:2. Od sestupu tak dělí Východočechy tříbodový rozdíl, na druhou stranu mají ještě jedno odložené utkání v Jablonci k dobru.

Jihlava se bude muset obejít bez potrestaného dua Batioja-Štěpánek a Vitáska pro změnu do hry nepustí zranění. Naopak dobrou zprávou je návrat Rosy, jenž v Edenu chyběl. Hradec je na tom podobně: Holeš, Vlkanova, Polom i Janoušek mají zdravotní potíže, ale posilou je určitě návrat Žondry.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Krejčí, Novotný - Fulnek, Rosa, Hronek, Urblík, Popovič - Ikaunieks, Dvořák
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Plašil, Chleboun, Hůlka, Mudra - Jirsák, Schwarz - Martan, P. Černý, Malinský - Pázler
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.30 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň16123127:939
2.Slavia Praha17115132:1238
3.Sparta Praha17105231:1335
4.Fastav Zlín1795327:1832
5.FK Mladá Boleslav1785429:1929
6.FK Teplice1765619:1623
7.MFK Karviná1764723:2722
8.Dukla Praha1754823:2219
9.1. FC Slovácko1747620:2519
10.FK Jablonec1646623:2518
11.Bohemians Praha 19051653815:2318
12.Slovan Liberec1737711:1716
13.Zbrojovka Brno17210520:2916
14.FC Hradec Králové16511017:2816
15.Vysočina Jihlava1727811:2513
16.1. FK Příbram17231212:329

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1188)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele