Češi v akci

09.12.2014, 15:51
Názory a komentáře
První polovina Bundesligy spěje ke svému závěru a blíží se vánoční pauza. Nastává tedy pomalu čas bilancování. O uplynulém víkendu jsme mohli v akci vidět nejvíce českých hráčů v rámci tohoto ročníku. Jak si zatím česká kolonie na německé půdě vede? Nejen za 14. kolem Bundesligy se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Tomáš Petr.

Pro tuto sezonu bylo na soupisky bundesligových týmů zapsáno celkem devět českých fotbalistů. Do dnešního dne se na trávnících v německé elitní soutěži objevilo sedm z nich. Bohužel i kvůli zraněním se pouze zhruba o polovině z nich dá říci, že patří mezi základní kameny sestav svých týmů.

Tahoun - Vladimír Darida (Freiburg, 13 zápasů, 1147 minut, 5 gólů)
Z českých hráčů se jedná o nejvytíženějšího fotbalistu. Nebýt červené karty v Hoffenheimu, nevynechal by ani zápas. Hra Freiburgu stojí právě na výkonech Vladimíra Daridy. Na podzim už zaznamenal pět gólů (z toho čtyři z penalt), které navíc vedly k zisku šesti bodů do tabulky. Pokud ale nejlepší střelec týmu nenaučí spoluhráče vítězit, tak asi sestupu neuniknou. Spoléhat na tradičně lepší jaro není ideální cestou k udržení Bundesligy.

Znovu jedničkou - Jaroslav Drobný (Hamburk, 12 zápasů, 1080 minut, 15 obdržených gólů, 4 čistá konta)
Přestože v baráži loni pomohl Hamburku k záchraně, šel Jaroslav Drobný do této sezony opět v pozici dvojky za René Adlerem. Po druhém kole se ale role otočily a služebně nejstarší český zástupce v Bundeslize už branku neopustil. Letos odchytal pětatřicetiletý brankář už víc zápasů než za předchozí dva ročníky dohromady. Na začátku října se navíc Drobný stal devatenáctým členem Klubu ligových brankářů za sto vychytaných nul v nejvyšších soutěžích. Jubilejní 100. čisté konto vychytal na hřišti Dortmundu, kde HSV poprvé v sezoně zvítězilo.

Pan Remíza - Pavel Krmaš (Freiburg, 9 zápasů, 790 minut)
Pokud je fit, tak v sestavě sestupem ohroženého Freiburgu Pavel Krmaš nechybí. Na konci října si ale poranil kolenní vazy a až do minulého víkendu na hřišti k vidění nebyl. V té době se paradoxně Freiburgu vedlo nejlépe - připsal si obě dosavadní výhry v sezoně. Z devíti zápasů, ke kterým zkušený čtyřiatřicetiletý obránce letos nastoupil, hned pět skončilo dělbou bodů. Výhru v tomto ročníku Krmaš ještě nezažil.

Symbol vzestupu - Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy, 6 zápasů, 476 minut, 1 gól)
Problémy se stehenní kostí nepustily Theodora Gebre Selassieho v úvodu sezony na hřiště. Po návratu reprezentačního beka do sestavy se Werder zvednul a začal vítězit. Ve 14. kole si Gebre Selassie připsal také první trefu v ročníku, která však k bodům nevedla. Cesta Brém za záchranou nebude jednoduchá a i na výkonech sedmadvacetiletého obránce bude záležet, zda bude úspěšná či ne.

V nejděravější obraně - Adam Hloušek (Stuttgart, 6 zápasů, 340 minut)
V současnosti je Adam Hloušek se svým Stuttgartem až na posledním místě bundesligové tabulky. Příchod nového trenéra Huuba Stevense posílil pozici šestadvacetiletého Čecha v týmu, který poslední tři zápasy odehrál celé. V zápasech, ve kterých se levý obránce či záložník objevil na hřišti, Stuttgart inkasoval hned 17 branek (z celkových 31), ale v době Hlouškova pobytu na trávníku to bylo pouze 7 branek.

Čekatel - Petr Jiráček (Hamburk, 5 zápasů, 158 minut)
Až o uplynulém víkendu se Petr Jiráček dočkal a odehrál celých 90 minut. Bylo to shodou okolností opět proti Mohuči. Naposledy totiž v květnu právě proti tomuto soupeři strávil osmadvacetiletý záložník na hřišti celý zápas. Podzim Jiráček promarodil nebo proseděl na lavičce náhradníků.

Na slepé koleji - Václav Kadlec (Eintracht Frankfurt, 3 zápasy, 117 minut, 1 gól)
Zklamaným podzimu je možná Václav Kadlec. Bývalý útočník Sparty se ve Frankfurtu dostal na slepou kolej. Ve třetím kole se poprvé a naposledy objevil v základní sestavě a odehrál celý zápas. Od té doby strávil na hřišti za 11 kol jen 20 minut. I přes minimální vytíženost vstřelil na podzim jeden gól. Vyhlídka směrem k jaru nevěští žádný posun k lepšímu.

Muž bez šance - Tomáš Kalas (Kolín nad Rýnem, 0 zápasů)
Před sezonou Tomáš Kalas hledal tým, kdy by dostal více šancí než v našlapaném kádru Chelsea. Z Londýna zamířil tedy jednadvacetiletý reprezentant do Kolína nad Rýnem. Podzim ukázal, že destinace správně zvolena nebyla. Kolínští spoléhají na hráče, kteří loni vybojovali postup mezi elitu a Kalas tím pádem nedostal šanci ani na jedinou minutu. Aktuální série tří proher by mohla přinést změnu, ale i tak skoro jistě v zimě nadějný bek přestoupí jinam.

Marod - Jan Morávek (Augsburg, 0 zápasů)
Jan Morávek si těsně před začátkem sezony přivodil vážné zranění kolena a od srpna je na marodce. Návrat do rozjetého vlaku nebude jednoduchý, protože v současnosti třetí Augsburg zažívá historicky nejúspěšnější sezonu.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (86)

Přidat komentář
Milan.B

Kadlec by mal prestupit

Reagovat
smazaný uživatel

To i Jiráček a Kalas..

Reagovat
Milan.B

ved kalas len nedavno prisiel do kolina

Reagovat
smazaný uživatel

A kolik tam toho odehrál za ten půlrok? Máš to i tady v článku..a myslel jsem celkově, z Chelsea..nejen vrátit se z hostování

Reagovat
hitZor

JT bude končit, Braňo podle mě po téhle sezoně půjde taky dolů a už nebude zvládat hrát 50+ zápasů za sezonu, takže určitě Cahilla a Zoumu musí aspoň dva hráči doplnit a Kalas by mohl být jedním z nich. Uvidíme, snad na jaro půjde na dobrou hostovačku (QPR?), kde se ukáže

Reagovat
hyper01

No a? Potřebuje hlavně hrát

Reagovat
db18

Jiráčkovi to může být jedno - je dobře placeným náhradníkem a má dost času na dítě...

Reagovat
smazaný uživatel

A o kolik míň času by měl na dítě kdyby hrál?

Reagovat
Sosi

Reagovat
db18

Záleží na tom, jestli by byl v nominaci na zápas nebo ne - ale po zápase asi bude ve větší pohodě, než kdyby to odmakal na hřišti...

Reagovat
inferno08

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Sosi

Reagovat
Lemond Laws

Stejně je to takovej paradox. 9 hráču v Bundeslize a za repre nastoupil v kvaldě jedinej, je to docela zajímavý

Reagovat
popltak

Synot Liga > Bundesliga

Reagovat
Murtago

Reagovat
guzman

Reagovat
F.Torres

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
papanegra

a díky tomu se repre daří

Reagovat
hitZor

Reagovat
goodbay

2/9 si do mice jeste vubec nekopli...dalsi 2/9 se podivali na travnik v prumeru sotva 10 min za zapas. Dalsi 2/9 promarodili podstatnou cast podzimu. Dalsi 2/9 uz nejsou perspektivni pro repre. Posledni 1/9 a to Darida je jako jedinny hrac oporou sveho tymu. Proto je v repre.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
goodbay

Za posledni dobu: Rajtoral, Petrzela, Pilar. Letos Pekhart, Kalas, Kadlec, Jiracek skoro vubec nehrali/nehraji....Moravek imrvere marod, Drobny je spokojen i s roli nahradnika, i kdyz ted chyta. Snad jen Darida a Krmas jsou stalice v podprumernem klubu v BL. A to jsem Daridovi veril ze vsech snad nejmene.

Reagovat
Jan Horáček

Jiráček teď hrál proti Mohuči, Hamburk vyhrál, tak by mu to třeba mohlo pomoci do sestavy. Nehrál špatně, až na některé ty fauly. Kadlec si bohužel moc nekopne, Seferovic a Meier jsou asi lepší.

Reagovat
goodbay

Proc to ale loni slo i s Maierem. Navic tam byl i Joselu, ktery odesel myslim. Prijde mi, ze je to vsechno kvuli tomu twitteru. Aspon pravidelne stridat by mohl.

Reagovat
db18

Když si myslí, že mu jeden výkon zajistí základ...

Odešel Joselu, ale Seferović je lepší - navíc když si někdo podle výsledku řekne, že by mohl dostat šanci Kadlec, aby vepředu rozhodl, tak zrovna Meier se Seferovićem patří k nejlepším v dresu Eintrachtu...

Reagovat
Jan Horáček

Ano, Joselu je v Hannoveru. Neměl to psát, třeba to bral jako nevinnou věc, ale není třeba vše někde komentovat. Třeba by to s Meierem mohlo fungovat - jeden útočník fyzicky silný, druhý lehčí, rychlý. Ale za současné situace je to nereálné, Eintracht šlape.

Reagovat
db18

Kadlec na BL zrovna moc rychlý není...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně je si třeba uvědomit, že je Meier aktuálně nejlepší střelec Bundesligy. A toho prostě vyndat nemůžeš ;)

Reagovat
stas87

Seferovic asi ziadny inteligent nebude ale ak si pozres jeho vykony a suhru s Inuiom,Aignerom ci Meierom tak mi pride ze sa adaptoval podstatne rychlejsie a ma evidetne doveru Schaafa ktoru splaca,trener tak nema dovod cokolvek menit a ak Kadlec neakceptuje ani to ze bude chodit na poslednych 20 minut tak ho vykopnu uz v zime...tie 4 mega zaboli ale koniec sveta to pre Frankfurt nie je,navyse sa vrati aj Valdez,nechcem byt zly prorok ale Kadlec by sa mal vratit spät do Ceska a aspon hrat tu ligu kedze vonku mu to zatial absolutne nevyslo

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,kvuli twitteru od ty doby nenastoupil ani jednou.

Reagovat
Lojd
Reagovat
Murtago

Vrba vlastně nikdy nepřivedl do Plzně žádného černocha, ani Gebre si za repre pod ním ještě nezahrál. Já se proto ptám, je Vrba rasista?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, jen ty jsi omezené hovado.

Reagovat
Murtago

Děkuji.

Reagovat
hitZor

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Ani žádný Nguyena si nevytáhl a to jich je v republice mraky. To je taky podezřelý. Možná ty podklady donesu v kabele Peltovi. Uvidíme, jestli ho obsah opětovně překvapí.

Reagovat
kakinho

Tak když byl teď Gebre dlouhodoběji zraněn, těžko mohl hrát a navíc, minulá sezóna mu moc nevyšla, takže nevím, co by měl v repre hledat za štěstí

Reagovat
Messi14

pres kaderabka se stejne nedostane a tomu kdyz bude drzet zdravi tak ho nepusti

Reagovat
db18

Mohl by hrát před ním na RM, případně i na DM

Reagovat
Messi14

az tak jako desatej nahradnik mozna - mame lepsi hrace

Reagovat
db18

Jenže Kopic taky nehraje, tak by tam mohl být aspoň hráč, který jistí Kadeřábka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

v brémách tak párkrát nastoupil a proti útočně laděným celkům by to klidně šlo...

Reagovat
Kily

taky mě už párkrát napadlo, že minimálně na konci kvalifikace v Nizozemsku by se to dalo vyzkoušet jako varianta pro ME na zápasy s kvalitnějšími soupeři

Reagovat
smazaný uživatel

a? až bude hrát v repre křídlo, tak si přijdu sypat popel na hlavu,do tý doby...

Reagovat
Marv

Rasisti jsou Paclík se Šádkem.. Vrba už by to stejně jednim Gebrem nevytrhnul

Reagovat
Mustang™

od té doby co je tam vrba je gebre zraněnej a teď přes kadeřábka se tam už tuplem nedostane

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
hefy

Reagovat
naheCZ

Na to že hraje Freiburg o záchranu, tak kope celkem dost penalt...celkem zajímavé, většinou nejvíc penalt kopou mužstva hrající o horní část tabulky

Reagovat
Sosi

z toho plyne, že Plzeň by hrála v BL o udržení...

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

a Slavia o titul

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
Sosi

A co Petrák?

Reagovat
papanegra

Reagovat
smazaný uživatel

Hraje druhou Bundesligu, pokud jsi to nezaregistroval, znalče.

Reagovat
Sosi

nekecej, fakt? nevěděl jsem, že tu bude souhrn i druhé bundesligy

Reagovat
smazaný uživatel

A co Dominik Mašek?

Reagovat
smazaný uživatel

nedávno ho uvedli do Síně slávy

Reagovat
smazaný uživatel

legenda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
wikingskrin

A co český Messi Šimák ? :D

Reagovat
PBLead

Kope za nepravou Bohemku a nedávno dal gól. Byl i o tom článek na iDnesu.

Reagovat
Andis

Nádherný článek který který vyzdvihuje nekopy a z průměru dělá bohy viz darida

Reagovat
smazaný uživatel

exse?

Reagovat
STR

Kam jdou Češi tam bojuje ten tým o sestup

Reagovat
smazaný uživatel

Krmaš barva kůže na nohou a na hlavě, trochu přepálil solarko ne

Reagovat
hitZor

I pětileté dítě pozná, že mu na nohy, narozdíl od zbytku těla, svítí slunko

Reagovat
Stiksxx

Kadlece a Kalase je mi fakt líto. Jsem zvědavý kam Kalas půjde na jaře (doufám, že má hostovačku jen na půl roku). Oproti Kadlecovi má v tomhle výhodu.Kadlec by si taky zasloužil pravidelně hrát. Potenciál na to má. Hlavně aby nedopadl jak Fenin

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele