ČEŠI STOPROCENTNÍ, NĚMCI KONČÍ

23.06.2004, 23:17
Aktuality
I s rezervním týmem dokázali čeští reprezentanti porazit Německo. I když byli dlouho pod velkým tlakem a Němcům při některých šancích chybělo jen trochu štěstí. I když opět, potřetí na turnaji, prohrávali. Marek Heinz, nejlepší hráč na hřišti, vyrovnal a Milan Baroš, který se spolu s dalším hráčem "áčka" Poborským ve druhé půli dostali na hřiště, vstřelil vítězný gól...

Jak trenér Brückner avizoval, tak také udělal – v sestavě se oproti utkání s Nizozemci objevilo hned devět jiných jmen. Kompletně vyměnil ofenzivní část týmu, ale asi všechny překvapil tím, že postavil Tomáše Galáska. Ten jediný, prý, je "nenahraditelný", navíc je v karetním ohrožení, přesto nastoupil, s kapitánskou páskou na ruce. Druhým, který neodpočíval, byl Martin Jiránek. Záloha sice na první pohled postrádala typického tvůrce, funkci ale velice zdatně zastoupil Marek Heinz. Němci udělali oproti zápasu s Lotyšskem jen dvě změny, od začátku nastoupil Schweinsteiger a do obrany se vrátil Nowotny.

Už ve čtvrté minutě se Češi dostali do první šance. Heinz z přímého kopu nacentroval do vápna, kde se k zakončení z bezprostřední blízkosti málem dostal Martin Jiránek, ale chyběly mu decimetry. Osmá minuta ale zahrozila šancí na druhé straně, kdy se k centru z pravé strany jen o chlup nedostal Michael Ballack.

Čeští reprezentanti měli sice míč častěji na svých kopačkách, ale většinou chyběl nápad, překvapivá přihrávka dopředu, nebo jen zrychlení přechodu do útoku. V roli režiséra se představil Marek Heinz, po pravém křídle se několikrát protáhl Jaroslav Plašil, ale ve dvacáté minutě to byl právě záložník Monaka, kdo stál u zrodu německého gólu. Při pokusu vyvézt míč z obrany mu nevyšla klička, obral jej Schneider, nacentroval před branku, Schweinsteiger sklepl na Michaela Ballacka a ten se trefil, jak nejlépe mohl – parádním halfvolejem vyhnal pavouky z levého horního rohu Blažkovy branky.

Stejně jako v předchozích dvou zápasech naši prohrávali, ale tentokrát jim to "vydrželo" jen necelých deset minut. Marek Heinz vybojoval přímý kop zhruba 25 metrů od branky, který pak sám rozehrál a krásnou střelou, podobně jako Ballack, trefil šibenici, Oliver Kahn neměl šanci na míč dosáhnout.

Celkem poklidný zbytek poločasu narušil jen nepěkný faul Jense Nowotnyho na Heinze, za který vyfasoval žlutou kartu, a několik zajímavých situací v závěru. Nejprve tři minuty před přestávkou centr Fringse, při kterém nechali obránci zcela volného Kuranyho a Jaromír Blažek musel těsně před ním zachraňovat, pak další závar před naší brankou, který odkopem vyřešil Galásek a na závěr střela Lokvence, se kterou si Kahn poradil.

Do druhého poločasu nastoupil místo Galáska Tomáš Hübschman a hned se předvedl. Přečetl německou rozehrávku, sebral míč, nacentroval před branku a Vratislav Lokvenc v pádu zakončil, ale bohužel jen slabou střelou přímo do Kahna. Němci byli aktivní a v 52. minutě se po brejku dostal ke střele Bernd Schneider, Blažek byl ale pozorný a vyrazil na roh. 56. minuta a další šance Němců. Po centru do vápna se k hlavičce dostal nehlídaný Ballack, ale naštěstí pro nás mířil přímo na Blažka.

Krátce poté skončil zápas pro Vratislava Lokvence. Při souboji s obránci si zřejmě obnovil zranění kotníku a musel být vystřídán Milanem Barošem. V útočení ale pokračovali Němci a v 60. minutě musela obrana odvracet nebezpečný Ballackův centr. O dvě minuty později si se dvěma protivníky pohrál mladík Lahm a jeho centr musel likvidovat Blažek. Gólman Sparty se protáhl ještě jednou, když nebezpečně, ale mimo, pálil Ballack. Hned při následující akci si na centr před branku prodíral Kuranyi, ale v rozhodující chvíli upadl.

Tlak se stupňoval a vrcholy německých ataků přišly hned vzápětí. Ballackova rána se za bezmocným Blažkem zastavila na tyči, míč se odrazil k volnému Schneiderovi, ale ten místo toho, aby zavěsil do prázdné branky, nechal opět vyniknout Blažka, který jeho slabou střelu doběhl a vyrazil. V další šanci zblízka hlavičkoval Schneider, ale přestřelil. 72. minuta a další obrovská šance Němců. Jednou musel na brankové čáře zachraňovat Hübschman, další střelu skvěle zlikvidoval Blažek. V 76. minutě při nás stálo trochu štěstí, když si rozhodčí Hauge nevšiml Rozehnalovy ruky ve vápně.

Nedáš – dostaneš. Platí, a to spolehlivě. Do jednoho z ojedinělých protiútoků se vydal Milan Baroš, prodral se přes dva beky a na dvakrát překonal Kahna. Němci v závěru opět zatlačili, ale dlouhými nakopávanými míči do vápna neuspěli. Poslední šanci na vyrovnání měli v první minutě nastavení, když se do vzduchu po rohovém kopu pověsil Friedrich, naštěstí hlavičkoval přímo na Blažka.

Němci sice jasně vyhráli na střely, počítají se ale góly a ten dali jen jeden. Potvrdili tak, že mají v útoku problémy, na Euru dali teprve druhý gól a musel se trefit záložník Ballack. My máme Milana Baroše a ten opět, jako už několikrát, přišel, viděl a zvítězil. Ve třetím zápase na Euru dal třetí gól. Češi tak jen potvrdili své vítězství ve skupině, Němci skončili s pouhými dvěma body třetí a jedou domů.

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Autor: Petr Starý

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To jesm nečekal.

Reagovat
HOST*Bill

Zato my ostatní.....ANO

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele