Ceny lístků v Anglii: pohleďte a plačte!

04.08.2007, 15:00
Aktuality
Zdají se vám ceny na českých stadionech příliš vysoké? Pak se pojďte s námi podívat za kanál La Manche, do Anglie. Kolik stojí jedna z nejlepších evropských soutěží?

Tohle je všude na světě stejné. Všude si fanoušci stěžují, že je fotbal stojí až moc peněz. Jestli k tomu ale někde mají důvod, pak asi v Anglii. Anglie ale asi bude jednou z mále zemí, kde na hlas lidu slyší kluboví šéfové. Hned 13 z týmů Premier League šlo proti trendu z minulých let a nezvýšilo pro novou sezónu ceny vstupenek. Reagovaly tak na stále častější hlasy nespokojených fanoušků, ale také na úbytek diváků v hledištích svých stadionů.

Ve Wiganu měli v minulé sezóně stadion zaplněn jen ze 70% a to se klubovému vedení pranic nelíbilo. "Ptali jsme se fanoušků, čím toje a ti nám řeki, že lidé nechodí, protože je to pro ně moc drahé," řekl Daily Star mluvčí Laticks Matt McCann. Vedení klubu tedy rozhodlo ceny sezónních vstupenek radikálně snížit. O celých 39%. I tak ale za permanentku zaplatí fanoušci 250 liber, v přepočtu přes 10 tisíc korun. Podobně levné vstupenky se dají pořídit i v Blackburnu. Tam se dá koupit sezónní lístek v rozmezí 249 - 399 liber šterlinků. Což je oproti loňské sezóně sleva o 33%. Kromě těcto dvou opravdu radikálních slev, šli s cenou dolů ještě ve Villa Parku, Aston Villa slevila oproti loňsku o 5%, a v Boltonu, kde fanoušci ušetří 10%. Navíc dva nováčci Derby County a Birmingham City ponechali ceny vstupenek na loňské úrovni, takže jejich příznivci si budou moc dopřát fotbal z Premier League za stejnou cenu jako loni v League Championship.

Třetí novic, Sunderland, zvýšil ceny o 19%. Nejdražší permanentka bude stát od nové sezóny 825 liber, asi 33 500 Kč. Výrazně zdražovali ještě v Portsmouthu o 12,5% a na Old Trafford v Manchesteru o 13%. I tak ale nejdražší permanentka do Theatre of Dreams stojí "jen" 836 liber.

Nejdražší lístky už tradičně mají v Londýně. Nejlepší místa na Chelsea koupíte za 1150 liber, nejlevnější za 590. Druhou příčku v pomyslném pořadí drží Tottenham, který nabízí rozmezí 509 - 1550 liber. Suverénně nejdražší lístky má ale Arsenal. Na novotou zářící Emirates Stadium dostanete permanentku za 885 - 1825 liber, což je kolem 75 tisíc korun. Srovnejme nesrovnatelné. Permanentku na nejlepší tým uplynulé sezóny Gambrinus ligy, pražskou Spartu, koupíte za 2300 korun, na nejlepší místa. Rozdíl je do očí bijící. To jen tak ze zajímavosti, že Sparta se s Arsenalem potká v předkole Ligy mistrů.

Kluby musí z něčeho žít, pokud chtějí uspokojit nároky fanoušků, je potřeba přivést posily. Jenže od roku 1989 se průměrná cena lístků v nejvyšší anglické soutěži už zšestinásobila a fanoušci pomalu začínají pociťovat bolest tam, kde to bolí nejvíc. Ve vlastní peněžence. Pro Anglii to není dobrá zpráva.

Autor: Jiří Fišara / goal.com, eurofotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
HOST*mysman

75000 malo za nejkrasnejsi fotbal na svete:)

Reagovat
HOST*GEGE

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

Reagovat
smazaný uživatel

jj taq az to budes muste zaplatit taq budes mluvit jinak

Reagovat
Slejdy

to je uz uvalene za blby listek tolik penez

Reagovat
HOST*-PeCa_08-

jak uvalene?? tam to platis aspon za nejaky dobry fotbal..zas vis o tom hovno..ikdyz je to docela drahe no jako

Reagovat
Shevchenko

kolik stoji prumerne 1 listek ??

Reagovat
HOST*forrest23

2500 - 4500 Kc, jak na ktery zapasy, ale kolem 100 liber to uz asi bude

Reagovat
smazaný uživatel

ja by som 800 libier za manchester na celú sezónu teda bral....

Reagovat
HOST*bruce

kluby v Anglii mají lístky většino rozdělené do několika kategorií - podle atraktivity soupeře, takže rozdíl za lístek na stejném místě tribuny na WHL např. na MU a na Wigan je třeba i 20 liber ......ty ceny nejsou přemrštěné, kluby přeně vědí kolik si ještě mohou říci za lístek, fans mají ke svému klubu úzký vztah, navíc vědí, že za své libry uvidí to co si zaslouží - kvalitní fotbal....tam kde ho nehrají, nebo tam kde se ztratilo sepětí klubu a fans - Wigan, Blackburn, tak tam musí logicky snižovat vstupné....

Reagovat
smazaný uživatel

ale s tým vstupným to nie vždy funguje. ja by som napríklad na slovenskú ligu nešiel ani zadarmo...

Reagovat
HOST*

blbost, podle toho, cos napsal, by to znamenalo, že shalke má blbý fanoušky....přitom právě fanoušci jsou spolumajiteli, takže tam je ten vztah velmi úzký...jde o finanční situaci v místě, kde klub hraje...

Reagovat
HOST*steve

všechno to je ale trochu relativní... vemte si kolik je průměrná mzda tady a kolik v anglii, já teda přesný čísla nevím, moc to nesleduju, ale myslím že v anglii je vyšší a to pak není takovej nepoměr, nemůžete si vzít 75000 na arsenal a 2300 na spartu a porovnat to, protože to prostě nejde a ovlivňuje to poměr průměrnejch platů..... ve výsledku bude v anglii fotbal drahej i tak, ale ne tak drasticky...

Reagovat
HOST*Balu

No ci je to drahe je to naozaj relativne!!! Ja ked som bol v UK tak moj plat bol okolo 1000libier za mesiac (v cistom). To som robil vacsinou len 8 hodin ako v CR. ubytko ma vyslo do 150libier na mesiac. A to som nevedel anglicky takze ak by som vedel anglicky mam zrejme lepsiu pracu, lepsi plat,... Tym chcem povedat ze tie ceny pernamentiek nie su az tak vysoke, nemozeme to preratavat tak ako to napisal autor tohto clanku, pretoze plat tam a v CR, SR je nezrovnatelny!!!Ked si to rozmenimena drobne tak PL sa hra cca 10 mesiacov co je okolo 160libier za mesiac, cize 40 libier za tyzden pri plate 250lib. je 40 libier za futbal minimum!! A to pri lepsich kluboch vidim PL+LM cize asi 20 libier za zapas, co pri zapasoch napr. ManU-Chelsea, a pod je smiesna cena. Kto by nedal 20 a aj 40 libier za taky zapas?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele