Ceny lístků na venkovní zápasy Premier League nově nepřekročí 30 liber

09.03.2016, 16:07
Aktuality
Zaujalo nás
Dobrou zprávu všem cestujícím fanouškům Premier League dnes přineslo zvláštní zasedání členů nejvyšší anglické soutěže. Na něm se totiž rozhodlo o tom, že po příští tři sezony cena žádné vstupenky do venkovního sektoru nepřekročí 30 liber. Na tomto kroku se jednohlasně shodli zástupci všech 20 prvoligových klubů, ačkoliv jich ke schválení bylo potřeba jen 14...

Výkonný šéf Federace fotbalových fanoušků (FSF) Kevin Miles tuto novinku uvítal se slovy, že jde o "velmi pozitivní zprávu". To přitom i navzdory původním požadavkům různých fanouškovských skupin, které lobovaly za limit ve výši 20 liber.

Nový strop doplní již zaběhlou Iniciativu pro cestující fanoušky (ASI), která od roku 2013 vede všechny kluby k částečnému pokrývání cestovních výdajů i zlepšování zázemí pro příznivce venkovního týmu.

"Samozřejmě je tu stále prostor pro některé kluby zajít ještě dále, ale bylo by neurvalé neslavit skutečnost, že kluby Premier League projednou naslouchaly fanouškům, přijaly jejich výzvu, ocenily zvláštní přínos cestujících fanoušků a vyjádřily to penězi," pochvaluje si Kevin Miles.

Když přitom Miles hovořil o klubech, které hodlají plahočícím se divákům ulevit ještě víc, bezesporu tím narážel na jedinečný případ Swansea. Velšský klub, i bez bohatého investora v zádech, sám z vlastní iniciativy nastavil maximální cenu vstupenky pro příznivce hostujícího mančaftu na 22 liber.

Ke Swans se nyní zařadil také londýnský Arsenal, dlouhodobě kritizovaný pro vysoké ceny lístků, jehož vedení se rozhodlo uměle snížit daný strop na 26 liber. Takto se nejnižší cenová hladina pro domácí a cestující fanoušky zcela vyváží a nikdo nebude zvýhodněn.

K zavedení tohoto stropu dochází jen krátce poté, co protestující fanoušci Liverpoolu úspěšně zvrátili rozhodnutí klubu zvýšit cenu vstupenek až na 77 liber.

Od té doby se kluby předhánějí ve své dobrotě a například Tottenham mezitím deklaroval zmrazení ceny sezonní permanentky. Chelsea zase vydala prohlášení, že její permanentky i jednotlivé vstupenky zůstanou v sezoně 2016/17 na stejné úrovni, na jaké se nacházely před pěti lety.

Manchester United již v reakci na dnešní krok Premier League oznámil, že čerstvá změna jeho fanouškům při výjezdech dohromady za celý ligový ročník ušetří závratných 800 tisíc liber.

Autor: Tomáš Daníček / theguardian.com

Komentáře (421)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele