Čechův konec v Chelsea se blíží. Na místě je pořádná rozlučka a ovace vestoje

18.05.2015, 13:45
Názory a komentáře
Dnes dohrávka s West Bromem a v neděli čeká na Chelsea poslední zápas sezony, kterou v západním Londýně po pěti letech konečně ověnčili mistrovským titulem. Pak mohou zasloužené oslavy vypuknout naplno, jenže taky se nejspíš chystá jedno velké loučení. Dokáží se Blues rozloučit s Petrem Čechem tak, jak si jeden ze symbolů novodobé éry klubu pod Romanem Abramovičem zaslouží?

Datum na smlouvě Petra Čecha v Chelsea mluví jasně: 30. červen 2016. Jenže konec jednoho z nejlepších brankářů poslední dekády nejspíš přijde (a měl by přijít) už letos, rok před vypršením smlouvy. Letošní sezona je takovým razítkem na to, co se předpokládalo na jejím začátku. V Thibautu Courtoisovi našla Chelsea novou jedničku, kterou může být mladý Belgičan klidně stejně dlouho jako Čech. A to stejně neotřesitelně.

Byť plzeňský rodák nebyl nikdy ve své kariéře zvyklý vysedávat na lavičce, v konečném zúčtování může být letos vzhledem k situaci mezi třemi tyčemi Blues spokojený s porcí 15 zápasů, které odchytal. A mezi nimi vychytal triumf v ligovém poháru. Obecně ale pozítří třiatřicetiletý gólman být spokojený nemůže.

Kristova léta pro fotbalového brankáře kolikrát znamenají vrchol kariéry. A Čech není výjimkou. Ač letos nebyl v zátěži, na níž je zvyklý, pokaždé, když nastoupil, nezklamal. Naopak, Courtois se musel díky Čechově výkonům vybičovat k nejlepším zákrokům sezony a kdyby neměl navrch věkově, možná by sezonu dochytával jeho kolega.

Ale zpět k věci. Čech se v Chelsea nesmazatelně zapsal do klubových análů, ze kterých se bude těžko smazávat. Jen on, John Terry a Didier Drogba pamatují všechny čtyři tituly. Výrazným písmem je Petr Čech zaznamenám také v tabulkách Premier League. I to je možná jeden z důvodů, proč si fanoušci nejsou úplně jistí, zda by měl Čech letos z Chelsea odejít.

Existuje ale jen jeden správný scénář: Petr Čech v neděli v brance Chelsea, po zápase vítězné kolečko s titulem nad hlavou, a pak velkolepé rozloučení s fanoušky, kteří ho odmění potleskem vestoje.

Manažer José Mourinho zatím mlží. Naposledy sice uvedl, že je možnost, aby se Petr Čech proti Sunderlandu v posledním utkání sezony v brance objevil, ale zároveň druhým dechem dodal, že si nepřeje jeho odchod. Chelsea prý bude mít v jeho rozhodnutí významné slovo, a tak můžeme jen doufat, že si z nějakého důvodu Portugalec nepostaví hlavu a nebude českému reprezentantovi bránit v odchodu.

Ve 33 letech má před sebou Čech klidně až deset let stále na té nejvyšší úrovni a není žádný důvod, aby se spokojoval s rolí dvojky. Sám se letos několikrát v tomto smyslu vyjádřil a když by mohl ve většině ostatních předních klubech stále dělat jedničku a vyhrávat trofeje, není důvod mu v tom bránit.

V Chelsea už za něj náhradu mají a vydržovat si i další rok dva brankáře ze světové TOP 10 by byl až zbytečný luxus. Kdo by navíc Čechově možným dalším úspěšným letům třeba v jiném klubu nevěřil, stačí zmínit Edwina van der Sara. Ten do Manchesteru United přišel ve 35 letech, ale přesto ještě dokázal čtyřikrát vyhrát ligu a jednou Ligu mistrů.

Že je něco takového možné, si dobře uvědomuje i Čech, a jelikož o něj má zájem nejspíš celá anglická špička i kluby ze zahraničí, má své nesporné kvality potvrzené i zvenčí. Chelsea by ho zřejmě nerada pouštěla k přímé konkurenci, ale ve finále bude mnohem důležitější, jak se se svou dlouholetou jedničkou dokáže rozloučit.

Před rokem to s Frankem Lampardem vůbec nezvládla. Nekonala se rozlučka, nic, jen tichý odchod po anglicku a následné angažmá v Manchesteru City bylo pouze takovou smutnou tečkou za Lampardovým koncem. Sám nejlepší střelec historie Chelsea pak prozradil, že ho mrzelo, když mu nebylo umožněno se s fanoušky patřičně rozloučit. Chceme něco takového slýchat za rok i od Petra Čecha, který se ve své kariéře nikdy nechoval jinak než příkladný profesionál?

Škoda je, že do této neděle bude jen stěží o Čechově budoucnosti definitivně jasno. Už jen tím, že by mu Mourinho dal v brance důvěru, by ale přes svá slova leccos naznačil. Fanoušci cítí, že oproti Lampardovi je nyní u Čecha mnohem větší šance, že to bude opravdu jeho poslední zápas v Chelsea, a tak by mu to - v tom nejlepším slova smyslu - dali jasně najevo.

Ať už ale Čech odejde jinam do Anglie, kde by se s velkou pravděpodobností definitivně stal historicky nejlepším brankářem Premier League, co se týče vychytaných nul, nebo se vrátí do Francie a podepíše PSG, jedno je třeba: Chelsea se musí naučit zacházet se svými legendami. A třeba to pojmout jako generálku na loučení Johna Terryho. To se také neodvratně blíží.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (504)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele