Čechům se v Premier Lize dařilo

01.12.2010, 19:59
Názory a komentáře
Letošní ročník Premier Ligy měl opět početné české zastoupení, do soutěžního utkání jich zasáhlo hned deset. Kdo měl více čí méně úspěšnou sezonu? Eurofotbal.cz Vám přináší souhrnné hodnocení našich krajánků v Rusku.

Marek Suchý (Spartak Moskva)
Odehrané zápasy: 25 (2250)
Branky: 1
Hodnocení Sport-Expressu: 5.84
Hodnocení championat.ru: 5.68

Povedenou premiérovou sezonu ve Spartaku Moskva prožil obránce Marek Suchý. 22letá posila z pražské Slavie se společně s letní akvizicí Argentincem Parejou postarali o to, aby se střed obrany červenobílých přestal nazývat Achillovou patou týmu.

Suchý debutoval ve 2. kole proti Zenitu Petrohrad místo zraněného Stranzla a za svůj výkon sklidil pochvalu ze všech stran. Od té doby se stal nepostradatelným článkem defenzívy Spartaku, kde od léta spolupracuje s Nicolasem Parejou. Noční můrou pro Suchého byly zápasy proti útočnému duu CSKA Moskva Vágnerovi a Doumbiovi. Pro lepší pokrytí těchto špičkových kanonýrů mu zatím chybí více zkušeností. Českého reprezentanta v Rusku zdobila dominance ve vzdušných soubojích, dobrá poziční hra a slušná rychlost. Zapracovat musí na rozehrávce, na kterou trenér Karpin klade velký důraz.

Tomáš Vychodil (Sibir Novosibirsk)
Odehrané zápasy: 23 (2070)
Branky: 0
Hodnocení Sport-Expressu: 5.33
Hodnocení championat.ru: 5.22

Nejdéle působící Čech v Rusku Tomáš Vychodil se vrátil mezi ruskou elitou po pěti letech. Zatímco minulou sezonu byl oporu zadních řad Sibiru a dovedl tým poprvé v historii do Premier Ligy, letos skončil Sibir poslední se suverénně nejvíce obdrženými brankami v soutěži. Vychodil obraně šéfoval, v průběhu sezony po odchodu útočníka Medvěděva byl dokonce jmenován kapitánem. Obrana dělala až moc individuálních chyb a poziční hra byla pro nezkušené fotbalisty sestupujícího celku španělskou vesnicí. Odchovanec Sigmy Olomouc ale může na sezonu vzpomínat taky v dobrém, zahrál si ve finále ruského poháru a v Evropské lize jeho mužstvo porazilo slavný PSV Eidhoven.

Antonín Kinský (Saturn Ramenskoje)
Odehrané zápasy: 20 (1880)
Obdržené branky: 29
Hodnocení Sport-Expressu: 5.75
Hodnocení championat.ru: 5.78

Bez nadsázky legenda Saturnu Antonín Kinský opouští po šesti letech Rusko. Bilance odehraných utkání českého gólmana za Saturn se v jeho posledním ligovém utkání proti Machačkale zastavila na čísle 200. "Odcházím z Ruska jen s pozitivními pocity. Člověk si po tom všem má tendenci zapamatovat jen to dobré a na špatné zapomenout. Máme zde spoustu přátel, s kterými budu udržovat kontakt. Do Ramenskoje se budu určitě vracet," řekl Kinský.

Jeho Saturn prožil těžkou sezonu. Mimozemšťané bojovali o udržení, potýkají se s velkými ekonomickými problémy a samotný Kinský měl během roku zdravotní potíže. Když se ale mezi třemi tyčemi objevil, byl velkou oporou a osobností. Právem je považován za jednoho z nejlepších brankářů v Premier Lize.

Jan Holenda (Anži Machačkala)
Odehrané zápasy: 19 (1450)
Branky: 5
Hodnocení Sport-Expressu: 5.55
Hodnocení championat.ru: 5.55

Nováček ruské ligy Anži Machačkala angažováním útočníka Jana Holendy určitě neprohloupil. Zimní posila z pražské Sparty Holenda se usadil na hrotu dagestánského celku a v devatenácti utkáních zatížil konta soupeřů pěti brankami. Bilance mohla být lepší nebýt vleklého zranění, kvůli kterému chyběl na hřištích tři měsíce. V útoku Anži místo něj musel několik zápasu alternovat dokonce stoper Tagirbekov. V létě pak přišel ze Samary útočník Strelkov, ale ani on nedokázal Holendu plnohodnotně nahradit.

Hlavní zbraní Holendy byla hra hlavou a důraz v soupeřově šestnáctce. Svými výkony se zařadil mezi kostru hráčů, na které může trenér Gadžijev spoléhat i příští rok.

Tomáš Čížek (Sibir Novosibirsk)
Odehrané zápasy: 24 (1404)
Branky: 4
Hodnocení Sport-Expressu: 5.59
Hodnocení championat.ru: 5.86

Zkušený technický vybavený záložník Tomáš Čížek byl mozkem útočných akcí Sibiru Novosibirsk. 32letý středopolař vsítil čtyři branky a na devět jich přihrál. V tomto směru se stal jasně nejproduktivnějším hráčem Sibiru v uplynulé sezoně. Ve svém věku ale ve fyzicky náročné Premier Lize nevydržel běhat celý zápas, a tak hlavně proti silným ruským týmům začínal jako žolík na lavičce.

Tomáš Necid (CSKA Moskva)
Odehrané zápasy: 23 (1129)
Branky: 7
Hodnocení Sport-Expressu: 5.77
Hodnocení championat.ru: 5.66

Rozdílné herní vytížení měl v obou polovinách sezony český útočník Tomáš Necid. Na jaře mu dělal konkurenci pouze Brazilec Guilherme, a tak se objevoval na hřišti víceméně v základní sestavě. V létě se situace otočila, do týmu se vrátila hlavní hvězda Vágner Love a z Young Boys přišel kanonýr Seydou Doumbia. Necid byl odsunut na lavičku a na hřišti se objevoval sporadicky.

Na svoji šanci český reprezentant trpělivě vyčkával, a když přišla díky zranění Doumbii, využil ji, jak nejlépe mohl a ve třech utkáních v základní sestavě nasázel pět branek. "I do těchto zápasu jsme dobře věděli, že Necid je velký bojovník, takže nás jeho hra a góly nepřekvapily. Jsou hráči, kteří by byli dotčeni a povolili by v práci na sobě. A jsou tací, kteří tvrdě trénují a jsou si jisti, že jejich šance přijde. Necid si vybral druhou možnost a zaslouží si za to pochvalu. Dostal příležitost v sestavě a ukázal se v parádním světle," pochválil Necida trenér Armějců Leonid Sluckij. Ani po těchto výkonech si ale Necid místo v základu nezajistil, Vágner Love a Seydou Doumbia jsou podle kormidelníka CSKA kvalitami o krok dál.

Martin Jiránek (Spartak Moskva)
Odehrané zápasy: 10 (900)
Branky: 1
Hodnocení Sport-Expressu: 5.60
Hodnocení championat.ru: 5.45

Obránce Martin Jiránek byl před sezonou znovu zvolen kapitánem Spartaku, ale po příchodu svého krajana Marka Suchého ztratil v průběhu jara místo v základní sestavě. V srpnu důrazný zadák přestoupil do anglického Birminghamu.

Petr Vašek (Sibir Novosibirsk)
Odehrané zápasy: 6 (495)
Obdržené branky: 4
Hodnocení Sport-Expressu: 6.33
Hodnocení championat.ru: 6

Sibir Novosibirsk si může lámat hlavu, že českého brankáře Petra Vaška neangažoval před sezonou. Vašek se v Sibiru objevil v létě a šanci dostal až 20. září proti CSKA Moskva. Před ním se v brance neosvědčili Kowalewski se Solosinem. On ale ukázal, že je jiná kvalitativní třída. V šesti utkáních inkasoval pouze čtyřikrát a fantastickými zákroky držel Orly nad vodou.

Výmluvné bylo jeho poslední ligové utkání proti Dinamu Moskva. Vašek odchytal první poločas, připsal si několik bravurních zákroků a udržel čisté konto. Po změně stran se ale kvůli zranění na hřišti neobjevil a jeho náhradník Solosin inkasoval hned čtyřikrát. Momentálně je Vašek po operaci kolena, ale vedení Sibiru s ním bylo spokojeno natolik, že neváhalo s prodloužením smlouvy o další dva roky.

Roman Lengyel (FK Rostov)
Odehrané zápasy: 6 (495)
Branky: 0
Hodnocení Sport-Expressu: 5.5
Hodnocení championat.ru: 5

Trenér Protasov před sezonou přivdel do Rostova stopery Okoronkwa a Ghioneu. Na Romana Lengyela tak na jihu Ruska nezbylo místo. Na jaře se tak objevil pouze jednou v základní sestavě a to proti Kazani. V létě se s Rostovem dohodl na ukončení smlouvy a vrátil se do Českých Budějovic.

Martin Horák (Sibir Novosibirsk)
Odehrané zápasy: 1 (90)
Branky: 0
Hodnocení Sport-Expressu: 5
Hodnocení championat.ru: 5

Rodák z Mohelnice paběrkoval v Sibiru už minulou sezonu v Pervyj Divizion, letos se na hřišti objevil jen jednou a to v 15. kole proti Tomi Tomsk. Horák odehrál celý zápas a jeho tým prohrál 3:2. Další šanci od trenéra Kriušenka nedostal.

Brankář Marek Čech (Lokomotiv Moskva) a Radek Šírl (Zenit Petrohrad) v letošním ročníku Premier Ligy nezasáhli do hry ani na minutu.

Autor: David Kubáň

Komentáře (92)

Přidat komentář
HonzaKoller

Kínský už v repre skončil? Nebo mu jen nechodí pozvánky?

Reagovat
Aldeano

Skončil protože mu už nechodí pozvánky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste ted par mesicu zpatky v nominaci mam dojem byl.

Reagovat
HonzaKoller

Díky za info

Reagovat
Losinho

Necka, Mára

Reagovat
smazaný uživatel

Péťa Vašek

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby chytal celou sezonu, tak má Sibir mnohem reálnější šanci na záchranu. Solosin s Kowalewskim Orly stáli hodně bodů. Přitom Vašek měl přijít už v zimě, nakonec ale dali přednost tomu tragickému Polákovi.

Chytal fakt úžasně, ono hodnocení SE 6.33 hovoří za vše .

Reagovat
smazaný uživatel

Jo no, škoda, že nezůstal v FCB, ten nám pomohl k tomu třetímu místu Ale Kowalewski bejval taky dobrej, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdysi dávno ve Spartaku nějakou dobu, letos neskutečný tragéd.

Reagovat
smazaný uživatel

No, snad se dá dohromady a pomůže Sibiru zpět mezi elitu

Reagovat
smetos

Necid do PL!!!!!!

Reagovat
joshua

Taky chci aby zustal v CSKA

Reagovat
smetos

Reagovat
smazaný uživatel

On myslel do Premier League (Anglie) už chápeě ??

Reagovat
kubys

Použij mozek...

Reagovat
smazaný uživatel

Kinský

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyz vidim jak v ankete se jasne dere dopredu nekdo jako Necid oproti v Saturnu polobohovi Kinskymu nebo Suchymu, tak se musim smat

Reagovat
smazaný uživatel

Hlasoval jsem pro Kinského, to je borec . Bude chybět .

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozrejme, Kinsky byl letos (a nejenom letos) jednoznacne nejvetsi ceska hvezda ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Taky taky..

Reagovat
smazaný uživatel

Taky

Reagovat
smazaný uživatel

ne ne, pro Péťu...

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím co je na tom k smíchu, když je Necid v současnosti jedním z našich nejlepších útočníků..

Reagovat
Losinho

Což ovšem není pro české útočníky nijak skvělá vizitka.

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze Necid je se svejma par startama a zabiranim mista kvalitnejsim utocnikum opravdu smesnej oproti Kinskymu, kterej je povazovanej za vubec nejlepsi brankare v lize a letos opet predvadel naprosto genialni vykony v brance Saturnu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

btw,jak je na tom Torpedo Moskva? Dřív tu byl článek o nějakém sloučení nebo něco takovýho. Jak to s nima je?

Reagovat
smazaný uživatel

Letos postoupili do Pervyj Divizion (2. ruská liga). Myslím, že se to tam začíná opět zvedat .

Reagovat
smazaný uživatel

dík

Reagovat
smazaný uživatel

že by konečně tým, kterému bys vážně fandil a přál?

Reagovat
smazaný uživatel

Ani náhodou .

Reagovat
smazaný uživatel

amatére A jak ty to vůbec máš? Dřív to byl mám pocit Spartak, teď si hodně "básnil" o tatarech z Kazaně

Reagovat
smazaný uživatel

V Rusku nefandím nikomu, ale stále blíž mám ke Kubani Krasnodar .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

A Kinský jeden z nejlepších brankářů. Suchý jeden z nejlepších obránců. Oba měli lepší sezonu, pro svoje týmy byli důležitější než Necid pro CSKA.

Reagovat
smazaný uživatel

a kam teda Tonik Kinský pujde ? nejak sem se to tam nedocetl...hleda angazma?

Reagovat
smazaný uživatel

Chce do Rakouska kvuli manzelce... ale zatim sou to jenom spekulace. Uvidi se.

Reagovat
joshua

On nakonec Holenda nebyl o moc horsi nez Necid

Reagovat
smazaný uživatel

Necid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, jak může někdo hlasovat pro někoho jiného... Ti neumětelové jako spanhel a Kerza asi vůbec nesledujou ruskou ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodně Kdyby nebyl nejlepší hráč v Rusku tak by ho určitě nechtěl Liverpool a Real Madrid..

Reagovat
smazaný uživatel

A Marty to jeste veme vazne

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc ho ani jeden nedal do sestavy sezony...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to už je fakt k smíchu.. Doufám, že tam nedali třeba Loveho, protože každej musel vidět, že Necid je nejenom rychlejší ale i techničtější

Reagovat
smazaný uživatel

a ty jeho kličky <3

Reagovat
soukup

a ještě jak směšně kope ty penalty

Reagovat
smazaný uživatel

Možná nesleduju ruskou ligu, ale umím třeba dobře malovat!

Reagovat
smazaný uživatel

Jiranek je od srpnu v Birminghamu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dokonce si kopl i v League Cupu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem nejlepsi muz na svete.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Marek Čech by se už mohl vrátit do čech

Reagovat
smazaný uživatel

jak je to hodnoceni se a championatu? 1-10?

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, ale že by někdo dostal devítku nebo desítku, to jsem ještě nezaregistroval. Třeba Vágner Love, když dal čtyři góly FK Moskva, tak dostal 8.5. Nedávají extrémně vysoké známky, ale ani extrémně nízké - to dělá třeba v Portugalsku Abola.

Letos nejlépe hodnocený hráč podle SE Doumbia měl 6.50, Vágner Love 6.40, McGeady 6.23 a Danny 6.22.

Reagovat
smazaný uživatel

To hraje Aiden tak skvěle? No aspoň že se mu daří

Reagovat
smazaný uživatel

Je to parádní fotbalista, umí se uvolnit, přesně nacentrovat, je rychlý. Takové pravé křídlo Spartak po odchodu svině potřeboval.

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho právě hrozně obdivoval v Celticu a pořád jsem doufal, že nějakym zázrakem by mohl přijít třeba k nám do Newcastlu. Předvádí i v Rusku tu svojí charakteristickou otočku s míčem?

Reagovat
smazaný uživatel

myslíš ty "zidanovky"?

Reagovat
smazaný uživatel

No jakoby. Proste si to patickou jedny nohy da za sebe, pak se otoci a druhou nohou si to hodi do behu. Nebranitelny

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

To se musim do jara naučit..

Reagovat
smazaný uživatel

na mě to neplatí

Reagovat
smazaný uživatel

To moc rád vidím, nerad bych, aby si Tě někdo na jaře vodil jako malýho. Budeme potřebovat pořádnou jistotku v zadních řadách.

Reagovat
Footballer

Často to také dělával Ribéry...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tvůj inteligenční kvocient opravdu neodpovída ani kvocientu vyplé automatické pračky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

je v plane rozlucka ci exhibicni zapas kvoli kinskemu?alebo az zacne liga dostane kvetiny a darcek?

Reagovat
smazaný uživatel

Necid druhý nejlepší český útočník

Reagovat
smazaný uživatel

Taková technická- když čížek dával v posledním kole gól, tak komentátor říkal, že se jedná o jeho pátý v sezóně, tak by mě zajímalo, kde se stala chyba Jinak Kinský Ten byl až do posledního dne nejlepším brankařem RPL, to Necka toho, aby byl nejlepším útočníkem RPL, ještě nedosáhl a kdo ví, zda dosáhne...

Reagovat
goodbay

Jan Golenda

Reagovat
kubys

Fakt nechápu tak málo hlasů pro Kinského, on není jenom ikona Saturnu, ale svými výkony si podle mě vysloužil i status legendy celé RPL, obrovská poklona před jeho působením, škoda, že u nás byl hodně opomíjen.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to opomíjení v ČR si vynahradil v Rusku Jinak aspoň jde vidět, že i tak skvělý brankář, pokud je v klubu spokojený, nemusí nutně cestovat na západ

Reagovat
smazaný uživatel

Tady je hlavne videt tupost a omezenost ceskejch medii, kdyz o kazdym Necidove uprdnuti se pisou veleody a oslavny clanky. O hracovi jako je Kinsky, kterej si to opravdu zaslouzi, se pak nepise nic.... potom tady deti na EF maji pocit jakej je ten Necid v Rusku hvezda.

Reagovat
smazaný uživatel

V tomhle je to smutné no...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to opomíjení v ČR si vynahradil v Rusku Jinak aspoň jde vidět, že i tak skvělý brankář, pokud je v klubu spokojený, nemusí nutně cestovat na západ

Reagovat
smazaný uživatel

Vysledky ankety jsou opravdu vysmech a naprosto mimo realitu

Reagovat
Carlos Juan Pablo

Ty si dal Vychodila?

Reagovat
smazaný uživatel

Ja samozrejme Kinskyho

Reagovat
smazaný uživatel

Já nechápu, čemu se tak divíš, když spousta lidí by tu dala Necida, i kdyby nehrál ani minutu.

Reagovat
božský John

By mě zajímalo, kterej obyvatel Kréty měl u souhrnu sestav sezony kecy ke Kinskýmu ...jednoznačně top ruský ligy a legenda Saturnu

Jinak Doumbia

Reagovat
REPLIKATOR

Tolik našich hráčů v Ruské lize a Bílek cpe do repre Rezka, Mageru nebo Hubníka z 2. ligy

Reagovat
ouninpohja

jak bude vypadat soutez dal, kdyz to mela byt posledni sezona stylem jaro-podzim?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele