Čech už nebude nastupovat za reprezentaci

08.07.2016, 13:29
Aktuality
Po jubilejním desátém triumfu v anketě Zlatý míč pro nejlepšího českého hráče Petr Čech oznámil, že pověsí reprezentační kopačky na hřebík. Jako důvod brankář Arsenalu uvedl fakt, že by po polovině kvalifikace nechtěl zjistit, že je unavený, protože rád dělá věci naplno...

To platilo uplynulých takřka patnáct let. Přesně takovou dobu plzeňský rodák odlékal dres české reprezentace, za kterou debutoval 12. února 2002 při turnaji na Kypru a následně se vypracoval do role neodmyslitelné součásti základní sestavy, kde nastoupil do 124 mezistátních zápasů.

Čech byl součástí úspěšného mužstva z mistrovství Evropy 2004, kde svěřenci Karla Brücknera tehdy smolně nezvládli semifinálový zápas s pozdějšími evropskými šampiony z Řecka. Následně si 34letý brankář udržel neotřesitelnou pozici i pod vedením Petra Rady, Ivana Haška, Michala Bílka nebo naposledy Pavla Vrby, pro kterého byl Čech rovněž kapitánem.

Posledním zápasem, který Čech za reprezentaci odehrál, bylo utkání základní skupiny mistrovství Evropy s Tureckem (0:2), po němž se Česko s pouhým jedním bodem na kontě s evropským šampionátem rozloučilo.

Následně brankář Arsenalu, kam se přestěhoval před rokem po jedenáctiletém angažmá v konkurenční Chelsea, uvedl, že se o své budoucnosti rozhodne po skončení turnaje, nyní prohlásil svoji reprezentační kariéru za uzavřenou. "Nechci dojít do situace, abych v polovině kvalifikace zjistil, že jsem unavený. Rád dělám věci na sto procent se vším všudy," řekl Čech na tiskové konferenci při příležitosti desátého triumfu v anketě Zlatý míč. "Je to definitivní," dodal, čímž následoval dlouholetého reprezentačního spoluhráče Jaroslava Plašila.

Nyní se otevírá šance pro bývalé konkurenty, nejblíže do základní sestavy by měl mít zřejmě Tomáš Vaclík z Basileje, novou reprezentační jedničku však určí nový trenér, který ale také ještě není znám.

Autor: Jiří Vojík / fotbal.idnes.cz

Komentáře (369)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele