BÝT AGENTEM JE DŘINA, ŘÍKÁ VÁCLAV NĚMEČEK

13.11.2003, 13:08
Aktuality
S Václavem Němečkem, bývalým reprezentantem a hráčem Hradce Králové, Sparty Praha, FC Toulouse či Servette Ženeva, jsem se setkal vlastně docela náhodou. Přesto jsem nelenil a hned se ho zeptal především na jeho současné zaměstnání.

O práci hráčského agenta FIFA

Mnoho lidí, a to ani zarytých fotbalových fanoušků, si vlastně tuhle práci neumí pořádně představit. Co tedy znamená a obnáší být hráčským agentem FIFA?
Práce to je na jednu stranu krásná a zajímavá, zároveň však těžká a náročná, zvláště časově a finančně. Na první pohled je mnohdy nenápadná a výsledky jsou vidět až po dotažení konkrétního přestupu. Pokud se budeme bavit o přestupu od nás do Evropy, jelikož jen takový je fotbalovou veřejností vnímaný, zajímavý a zároveň výnosný, je nutné sledovat, představovat a nabízet hráče a být neustále ve spojení s trenéry a funkcionáři. To se děje formou osobních setkání a videokazet či internetu. Normální je prohlubování vztahů a navazování nových – z velké části je to společenská záležitost.

Ovšem přestupem to nekončí.
Určitě ne, hráči je nutné pomáhat, vysvětlovat mu, co se má učit, na co se zaměřit, odkrývat jeho slabiny a samozřejmě hledat pro něj další perspektivu.

Vaše doporučení hráčům po přestupu?
Ze svých osobních zkušeností dám hodně na jazykové dovednosti. Pro hráče je nezbytně nutné mluvit jazykem země, ve které hraje. Tzn. učit se jazyk, zkoušet to alespoň trochu, tak jako já jsem to dělal v Číně, kdy jsem se pro začátek naučil alespoň poděkovat či říci si o jídlo.

Co musí agent splnit, aby získal licenci?
Jednoduše řečeno, regule všech tří svazů (tedy FIFA, UEFA a ČMFS); musí se naučit podklady, hovořit alespoň jedním světovým jazykem (anglicky, německy nebo francouzsky), mít praxi z působení v profesionálním fotbale, absolvovat pohovor u odborné komise a složit nemalou finanční garanci. Už jen kvůli ní jsou začátky hodně obtížné.

Co nám chybí oproti Evropě?
Stále ještě je u nás tahle práce v začátcích i když od časů pionýrů Pasky a Nehody už pár let uplynulo. Hlavní problém je v tom, že naše kluby agenty ještě často neberou a jednají o přestupech přímo s hráčem. Správný postup je kontaktovat agenta, který již vše potřebné domluví a zařídí. Je to lepší, protože to nedělá zmatky a problémy ve vztahu hráč – klub a všechny problémy padají na agenty.
A ještě něco: vinou ekonomické situace a síly koruny se na přestupech na českém trhu vydělávat nedá. Třeba Angličané to mají v rodné Anglii daleko jednodušší a proto jich tam působí mnohem více.

Kam nejvíce odchází naši hráči a proč??
Určitě hlavně do Německa. Velmi dobře se tam zapsala předcházející generace (Kadlec, Kuka, Straka, Němec atd.) a je to navíc náš zeměpisný soused. Hodně dobrá pozice Čechů je i ve Francii, kde se v minulosti také výborně uvedlo několik našich reprezentantů (Hašek, Němeček, Kubík, Šmicer).

Je možné procentuelně rozdělit zisk z přestupové částky mezi klub, hráče a agenta?
Agent získává zhruba 5 až 7 % z celkové částky, ale pochopitelně záleží na jeho šikovnosti.

Jaký je váš největší úspěch?
Třeba přestup Krmaše do Sparty. Ten kluk má před sebou velkou budoucnost a v prvních zápasech za letenské to plně dokazuje.


Současná česká liga ve srovnání s Evropou

Tvrdí se, že je špatná, ale přitom z ní pochází tolik výborných hráčů hrajících v evropských klubech a v pohárech se naše týmy také neztrácí. Jaká je doopravdy??
Není špičková, co si budeme nalhávat, s italskou či španělskou se prostě měřit nemůžeme. Ale určitě je lepší než třeba skotská, belgická, rakouská nebo švýcarská a hrdě se můžeme porovnávat s Holandskem či Portugalskem.

Je to také o ekonomice.
Určitě. Kluby žijí z přestupů a proto hlavním zdrojem financí pro český fotbal a nižší soutěže jsou přestupy hráčů ze Sparty a Slavie. Hodně dlouho to tak ještě asi bohužel bude a situace, kdy kluby rozpočet vykrývají také z prodeje suvenýrů a vstupenek na zápasy, je hodně vzdálenou budoucností.

Když jsme u té návštěvnosti. Na nedávný šlágr Teplice – Ostrava přišlo pouhých 3 500 diváků. Co pro diváka dělají v Evropě??
Návštěvnost je smutnou záležitostí, ale je třeba se na to dívat i tak, že v západní Evropě je fotbal mnohem více společenskou událostí, více tam se pracuje s fanoušky. Na dobrou cestu se u nás teď například dává Baník Ostrava.

Nechybí nám náhodou trochu více sebevědomí? Turky jsme vždy poráželi většinou rozdílem třídy a oni, po úspěchu na MS, teď o nás často mluví jako kdybychom byli nějaká fotbalově zaostalá země.
Je to pravda. Naše fotbalové sebevědomí roste velmi pomalu, i když nyní mu hodně pomáhá hlavně národní tým a hráči hrající v elitních klubech. Je potřeba se k tomu stavět hodně pozitivně a nebát se, vždyť teď nás berou třeba i Francouzi.

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dřina je podle mě stát dvanáct hodin u lopaty atp.! Ale jinak ok.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele