Bundesligové vysvědčení

24.05.2017, 09:54
Názory a komentáře
Další bundesligová sezóna je minulostí. Zbývá tedy ještě barážový dvojduel, ale pak se již fanoušci v Německu budou moci skoro tři měsíce věnovat rodinám a užívání léta. Na konci vždy nastává čas bilancování. Pojďme se tedy ohlédnout za uplynulou sezónou. Vysvědčení všem týmům za sezónu 2016/17 vystavil komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

Jednička
Bayern Mnichov Pátý titul v řadě mluví sám za sebe. Na domácí půdě se Carlo Ancelotti zdatně popasoval s rolí Guardiolova nástupce. Krom spanilé jízdy za další Meisterschale se bude vzpomínat i na loučení Philippa Lahma a Xabiho Alonsa.

RB Lipsko Premiérová sezóna nováčka mohla jen těžko být lepší. Bundesliga objevila nové hvězdy Emila Forsberga a Nabyho Keitu. Timo Werner se stal nejlepším střelcem s německým pasem. Laťka je nasazena hodně vysoko.

Hoffenheim Loni jsem prorokoval, že tým Juliana Nagelsmanna má před sebou světlé zítřky. Stalo se. Neskutečnou proměnou prošel tým, který loni málem sestoupil. Předkolo Ligy mistrů je sladkou odměnou, ale také závazkem do budoucnosti.

Dvojka
Borussia Dortmund Hlavní rival Bayernu posledních let se spíše pral sám se sebou. Do poslední chvíle musela Borussia tvrdě bojovat o přímý postup do Ligy mistrů. Dortmund zbytečně poztrácel spoustu bodů, ale Pierre-Emerick Aubameyang alespoň získal kanón pro nejlepšího střelce soutěže.

Kolín nad Rýnem Po letech se Kolínští vrací do pohárové Evropy. První účast v pohárech od roku 1992 zařídilo především duo Anthony Modeste a Timo Horn. Pozor, aby tříštění pozornosti nepřineslo v další sezóně sestupové starosti.

Freiburg Druhý nováček jel taky hodně nad plán. Florian Niederlechner má za sebou životní sezónu a Nils Petersen mu kryl záda jako historicky nejlepší náhradník. Díky výborným výsledkům před vlastním publikem dokonce tým Christiana Streicha útočil na Evropskou ligu.

Werder Brémy Tým, zralý na odpis, povstal z popela a po famózním jaru nebylo daleko do pohárů. Max Kruse opět obul střelecké kopačky. V zápasech žádného jiného týmu nepadlo tolik gólů. Werder sice nemá problémy se střílením branek, ale obrana byla nejděravější v celé lize.

Trojka
Hertha Berlín Kdyby sezóna končila v prosinci, tak by si v Berlíně lebedili. Jarní klopýtání trošku devalvuje fakt, že Hertha druhý rok po sobě bude hrát Evropskou ligu.

Borussia Mönchengladbach Po loňském zpackaném úvodu sezóny se Borussia nakonec prokousala až do Ligy mistrů. Letos jako kdyby chtěl Gladbach zvolit stejnou cestu. Sestup ale hrozil déle a ztrátu na poháry už se dohnat nepodařilo.

Eintracht Frankfurt Dlouho se Frankfurt vyhříval v horních patrech tabulky a loňská baráž byla dalekou vzpomínkou. Pak ovšem přišel tvrdý návrat do reality. Za posledních 15 zápasů Eintracht vyhrál jen jednou. Jaro znehodnotilo vydařený podzim.

Augsburg Každá sezóna znamenající záchranu je vlastně úspěch. Poctivou dřinou si Augsburg zajistil sedmý rok po sobě účast mezi elitou.

Čtyřka
Schalke Společně s Leverkusenem asi největší zklamání ročníku 2016/2017. V Gelsenkirchenu budou po osmi letech bez pohárové Evropy. Venku se nedařilo a tým s mnoha novými tvářemi zaostal hluboko za možnostmi.

Hamburk Loňské desáté místo bylo očividně náhodou. Hamburk letos utekl hrobníkovi z barážové lopaty až na poslední chvíli. Tým z přístavního města zažil zoufalý vstup do sezóny a zachránil se spíše omylem. Na severu Německa si už dost dlouho pohrávají s bundesligovou příslušností, tak aby se to brzy nevymstilo.

Mohuč Mohuč zažila nejhorší sezónu od návratu do Bundesligy v roce 2009. Tým Martina Schmidta doplatil na účast v pohárové Evropě. Úzký kádr dokázal po zápase v Evropské lize vyhrát jen jednou.

Wolfsburg Propad Vlků pokračuje. Od aféry ve Volkswagenu se Wolfsburg ještě nevzpamatoval. Nebýt Maria Goméze, tak mohla být situace ještě horší. V posledním kole si Vlci hloupě zkomplikovali život. Pokud se však Wolfsburg nejen z porážky v Hamburku poučí, baráž zvládne.

Pětka
Bayer Leverkusen Tým zvyklý na Ligu mistrů naprosto propadl. Trenérská změna v podobě Tayfuna Korkuta jen podtrhla zoufalou sezónu, která byla pro Bayer nejhorší od roku 2003. S takovým kádrem se do posledního kola bát sestupu zavání diletantstvím.

Ingolstadt a Darmstadt Sestupující těžko hodnotit jinak. Ke cti oběma týmům slouží, že se až do posledního dechu rvaly. Ingolstadt se v závěru ročníku vrátil do hry o záchranu, ale domácí prohra s Werderem zlomila týmu Maika Walpurgise definitivně vaz. Darmstadt bohužel křesal naději až příliš pozdě.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (30)

Přidat komentář
Heresy

na lahma se nezapomene ... a na divoce podprumerneho alonsa taky bohuzel ne , nevim kdy naposled byl v bayernu tak spatny hrac a porad hral -.-

Reagovat
Lorcan

jak to vůbec s Alonsem ted je? hned po sezóně skončí? kdesi říkal že na konci kariéry se chce vrátit do Realu Sociedad, ale nevím jak to s tím ted má

Reagovat
Tuxedo

skončil definitivne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lahm je jeden z nejlepších pravých obránců historie.

Reagovat
Spalovač šancí

Škoda, že v Německu je to nuda, co se týká boje o titul.

Reagovat
Bandita_Harry

Snad dalsiu sezonu to urve niekto iny

Reagovat
smazaný uživatel

A kto? Zrovna v tejto sezone sa robili nadeje, Dortmund a Leverkusen s narvanym kadrom mali Bayern nahanat ci dokonca predhanat. Naviac sa tiez ocakavalo ze Bayern nebude az taky velky valec, co sa vlastne potvrdilo,tych remiz bolo o dost viac nez v sezonach pod Pepom. Uvidime v buducej sezone, snad ten Dortmund,lenze to len za predpokladu odchodu TT...

Reagovat
Bandita_Harry

To teraz netipnes zalezi ake prestupy budu, dortmundu som az tak neveril odisli im klucovi hraci a nahradili to viac menej mladikmi plus zranenia a ta obrana....

Reagovat
smazaný uživatel

Jj suhlas, mudrejsi budeme po lete. Ale osobne si nemyslim ze by Bayern minimalne buducu sezonu niekto zosadil. Uvidime no, mozno sa mylim...

K Dortmundu: tak ano, marodka bola, s tym mal problem aj Dortmund za Kloppa. Lenze tie diery v obrane su sposobovane tym systemom ktory TT praktikoval. To ze rotoval zostavou v zalohe bolo pochopitelne, kedze ma tam vela kvalitnych hracov. A co sa trenera tyka, muzstvu by prospela vymena.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi je o trochu větší šance, že někdo sesadí Bayern než v Itálii Juventus, ale i tak bych to viděl na titul Bayernu tak na 80 %.

Reagovat
smazaný uživatel

Suhlasim. No, v Taliansku mozno Neapol ale tiez tomu moc neverim.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný souhrn Stručně, jednoduše. Jaká je šance Ingolstadtu na okamžitý návrat? Kolik tam vůbec sype Audi? A taky - má reálně Braunschweig šanci postoupit přes Wolfsburg? Díky

Reagovat
Spasitel

No tento rok katastrofa zo strany Bayeru hádam prinesú schopnejšieho trénera a vrátia sa kde patria. A Hoffenheim s Freiburgom

Reagovat
smazaný uživatel

Skvele hodnotenie strucne, vsetko jasne popisane...skvela praca

Reagovat
Rezan

Krásný článek. S tím kádrem měl hrát Leverkusen o druhý místo a nakonec taková ostuda

Reagovat
smazaný uživatel

Kludne aj o titul

Reagovat
Bayernista18

Snad to Lipsko pustí do LM.

Reagovat
Rudnevs

Aj takáto bola sezóna 2016/17

- Anthony Modestovi po góle proti Darmstadtu spadli trenírky až po kolená, tréner Stöger po zápase s humorom vravel "To je jeho štýl"

- Bývalý tréner Darmstdtu Norbert Meier po góle na 2:1 proti Wolfsburgu nemal s kým oslavovať a tak sa hodil do náruče štvrtého rozhodcu

- Giulio Donati pri striedaní s Ingolstadtom dostáva posledné inštrukcie od trénera a dopraje si malú intímnu spršku

- V zápase Schalke-Bayern rozhodca Gräfe prerušil hru a musel sa nechať ošetriť fyzioterapeutmi Schalke

- Krátko pred zápasom s Gladbachom sa musel fanúšik Bayernu rozlúčiť so svojimi hranolkami - vďaka rozcvičujúcemu sa Rafinhovi, ktorý práve poslal loptu na tribúnu

- Aubameyang si po góle proti Schalke nasadil masku s logom jeho osobného spoznora a nahneval tým BVB

- Po turbolentných záverečných minútach Revierderby stratil maskot Schalke nervy a ukázal rozhodcovi Gräfemu červenú kartu

- Douglas Costa gól proti Gladbachu oslavoval svojkou s fanúšikmi, čím vyvolal veľké diskusie

- Hrádecký po dvoch minútach proti RB nezmyselne vybehol, chytil loptu do ruky 20 metrov pred bránov a dostal červenú

- Po konci zápasu Gladbach-Darmstadt si Christoph Kramer vymenil dres s rozhodcom Wolfgangom Starkom

- V 88. minúte zápasu HSV-WOB Lasogga v civilnom oblečení prišiel oslavovať na ihrisko, ochranka ho nespoznala a vyviedla ho preč

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Jaká je podle vás pravděpodobnost, že uvidíme Selkeho někdy v českém dresu? Na německou repre už asi nikdy mít nebude, tak by se mohl dát překecat

Reagovat
aurelio

Vidím to negatívne, odhadom 90%-20%

Reagovat
cetto

Já si myslím, že do 2 let za nás bude hrát (jenom by teda musel někdo ve svazu zjistit, že tato možnost vůbec existuje..)

Reagovat
dinss

Cože? To by se mohlo stát?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemyslím si že každú sezónu už na začiatku je definitívne rozhodnuté o tom že práve my znovu zvíťazíme tak ako tu niektorí vyplakávajú...vieme si udržať kľúčových hráčov a až na pár výnimiek nakupujeme s rozumom.Od získania treble je tá dominancia v Nemecku väčšia to áno,ale žeby to bolo už na začiatku jasné si nemyslí azda žiadny klub...to by potom ani BL žiadny zmysel nedávala.Ale že dáva nám ukázal aj tento prekvapivý ročník,umiestnenie nováčika z Lipska alebo TSG,prepad Wolfsburgu či Bayeru,kolísavé výkony Schalke

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele