Bundesliga - souhrn 9. kola

28.10.2016, 22:19, aktualizováno 30.10.2016, 19:26
Komentáře a souhrny
Hamburk podlehl Kölnu a zůstává poslední, zatímco Bayern uspěl v Augsburgu a rovněž po tomto kole bude na čele tabulky. V derby mezi Dortmundem a Schalkem navíc nepadl ani gól. Ve svém úspěšném tažení pokračuje nováček z Lipska, který tentokráte loupil v Darmstadtu, tři body má i Hoffenheim, Leverkusen se po několika slabších výkonech prosadil ve Wolfsburgu...

1. FC Köln - Hamburger SV 3:0

30.10.2016 17:30

Góly: 61. Anthony Modeste, 82. Anthony Modeste, 86. Anthony Modeste

Köln potvrdil vynikající formu. Dalo by se ovšem napsat, že je ještě lépe, než samotné mužstvo, je na tom Anthony Modeste. Osmadvacetiletý útočník nasázel hattrick (a to si ještě dovolil zahodit penaltu) a na čele tabulky střelců má už čtyřgólový náskok na pronásledující Aubameyanga s Lewandowskim. Kdo by to byl před sezonou řekl. Klíčovým momentem utkání bylo ovšem bez debaty vyloučení hostujícího Bobbyho Wooda.

Do té doby totiž Hamburští srdnatě odolávali kozlím nájezdům. Penalta mohla být na Rhein Energie Stadionu k vidění už ve 2. minutě. Rozhodční Brand si ale nevšimnul, že Gideon Jung zahrál ve vápně při souboji s Modestem rukou. Ještě v první desetiminutovce měl velikánkou šanci pozdější hříšník Wood. Douglas Santos mu poslal výborný míč, avšak Timo Horn si situaci pohlídal.

V závěru úvodní dvacetiminutovky měli dobré příležitosti Modeste a Rudnevs. René Adler však nedopustil, aby byl překonán. Na druhé straně znovu zklamal Wood. Pět minut před závěrem prvního poločasu proniknul do šestnáctky Yuya Osako, načež byl faulován Ashtonem Götzem. K míči si stoupnul Anthony Modeste a zvolil razanci. A to neměl dělat, protože míč skončil na levé tyči.

V 58. minutě došlo na souboj Wood vs. Heintz. Pro amerického reprezentanta se stal osudným, neboť po faulu loktem inkasoval hned červenou kartu. HSV šlo tedy do deseti a než se stačilo rozkoukat, prohrávalo. Simon Zoller vymyslel vynikající přízemní centr na malé vápno, kde stačilo Modestemu jenom nastavit nohu a balon lehce tečovat do sítě - 1:0.

Rodák z Cannes si připsal i následující dvě možnosti. Ač rozhodně nestál daleko, brankáře hostí nepřekonal. Další střela patřila Mathiasi Lehmannovi. Pro Adlera bylo extrémně nepříjemné, že ji tečoval Johan Djourou. Nakonec to pro Hamburk dobře dopadlo. To samé platilo i po příležitosti Simona Zollera.

V 82. minutě už ale přišla další pohroma. Marcel Risse z pravé strany centroval na bližší tyč, kam si naběhnul Modeste a hlavou zaznamenal svůj druhý gól v utkání - 2:0. Čtyři minuty poté získal výsledek svou finální podobu. Risse tenokrát centoval z vlastní poloviny. Modeste za obranou zpracoval balon a následně jej chladnokrevně procedil Adlerovi mezi nohama. Stylové housle udělaly tečku za tímto utkáním, které družina Petera Stögera ovládla jasně 3:0.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Hertha BSC 1:0

30.10.2016 15:30

Góly: 31. Niklas Süle

Hoffenheim vyhrál v Bundeslize popáté za sebou, což je nový klubový rekord. Pro Herthu se naopak jedná o druhou porážku v sezoně.

Už ve 3. minutě zahrávali domácí rohový kop, po kterém hlavičkoval pozdější hrdina Nikas Süle. Jenom zásluhou na brankové čáře stojícího Fabiana Lustenbergera to nebylo 1:0. Na druhé straně to zkoušel Allan, nicméně na Olivera Baumanna nevyzrál. Hosté sice drželi balon více na kopačkách, avšak nebezpečnější příležitosti si vytvořili Hoffenheimští.

Okolo třicáté minuty hned tři. První měl na svědomí Lukas Rupp. Rune Jarstein byl ovšem pozorný. Následně hlavičkoval Pavel Kadeřábek do břevna. Udeřilo až do třetice z hlavy Niklase Süleho. Kerem Debirbay poslal z přímého kopu z levé strany parádní balon na zadní tyč, zhruba na hranici malého čtverce, kde se do něj opřel rodák z Frankfurtu a bylo to 1:0.

Po změně stran se připomenul Vedad Ibišević. Baumann ale jeho pokus z nějakých patnácti metrů kryl. Postupem času musela Hertha více otevřít hru, což se náramně hodilo do krámu svěřencům Juliana Nagelsmanna. V 71. minutě pálil ostrými Sandro Wagner. Poté rozehrávála Demirbay přímý kop rovnou na bránu a z větší vzdálenosti vystřelil Kramarić. Rune Jarstein svůj tým podržel.

Činil se i v samotném závěru, kdy měl obrovskou šanci opět Andrej Kramarić. Jenže nakonec to jeho týmu nebylo nic platné. TSG Hoffenheim si tedy spravil náladu po vypadnutí z DFB-Pokalu. Hertha v něm sice postoupila dál, ale v lize spadla na pátou příčku. Příště doma přivítá Borussii Mönchengladbach, Die Kraichgauer zajíždějí do Mnichova.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Schalke 04 0:0

29.10.2016 18:30

Góly: -

Očekávané sobotní Revierderby branky nepřineslo. Dortmund tak prodloužil svou sérii neporazitelnosti proti rivalovi z nedalekého Gelsenkirchenu již na čtyři zápasy, přílišnou radost z toho ale mít nemůže. Svěřenci Thomase Tuchela dnes za celé utkání proti Schalke pouze jednou vystřelili na Ralfa Fährmanna a na tři body čekají od konce září.

Tradiční vestfálské derby zejména v prvním poločase nenabídlo mnoho fotbalové krásy, k vidění byla taktická bitva, a když už se schylovalo k nějaké zajímavé akci, byla většinou utnuta nedovoleným zákrokem. Není divu, že zkušený rozhodčí Felix Brych udělil již během úvodního dějství pět žlutých karet. Šance k vidění nebyly, jedinou přímou střelu obstaral hostující Leon Goretzka, balón se však došoural do rukavic připraveného Bürkiho.

Po změně stran se již konečně začaly dít věci i v obou pokutových územích. Hned na začátku druhé půle se zaplněný Signal Iduna Park hlasitě dožadoval odpískání penalty za zřetelnou ruku Benedikta Höwedese, doktor Brych ovšem zůstal ledově klidný. Na opačné straně pak první vážný zákrok musel předvést Roman Bürki, dlouhý pas od Johannese Geise propadl až k Seadu Kolašinacovi, jehož projektil Bürki vyrazil na roh.

Největší příležitost Borussie přišla v 52. minutě. Lukasz Piszczek poslal z pravé strany do šestnáctky nadýchaný centr, Aubameyang míč prodloužil na zadní tyč a volný Ousmane Dembélé z bezprostřední blízkosti pouze orazítkoval břevno. Čtvrthodiny před koncem pak právě Dembélé vysunul rozběhnutého Pierre-Emericka Aubameyanga, ten přihrál před odkrytou bránu Christianu Pulišicovi, díky včasnému zákroku Kolašinace ale Schalke udrželo čisté konto. Ještě předtím své spoluhráče podržel Fährmann, když zlikvidoval Götzeho nájezd ze strany.

Závěr opravdu patřil převážně Dortmundu, jenomže když se kanonýr Aubameyang neprosadil ani po ráně přímo z voleje v 82. minutě, musela se obě mužstva spokojit s remízou.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - SC Freiburg 1:3

29.10.2016 15:30

Góly: 67. Santiago García - 29. Maximilian Philipp, 39. Vincenzo Grifo (pen.), 75. Amir Abrashi

Freiburg dalším vynikajícím výsledkem zadělal na problémy Werderu Brémy. Ten může být po šesté porážce rád, že díky zaváhání soupeřů nemůže být předstižen.

Úvod zápasu přitom patřil domácím. Nejprve to z dálky zkoušel Izet Hajrović a prakticky hned po něm hlavičkoval Ousman Manneh. Alexander Schwolow si pokaždé poradil. Poprvé udeřilo až v devětadvacáté minutě. Ke škodě většiny diváků a divaček na Weserstadionu na druhé straně hřiště. Maximilian Philipp si prostě vzal balon a prošel s ním vcelku nerušeně až k hranici pokutového území, odkud jej nasměroval do protipohybu brankáře Felixe Wiedwalda a mohl jít slavit - 0:1.

V devětatřicáté minutě Vincenzo Grifo ještě přitvrdil muziku a Brémští prohrávali už 0:2. Manneh ve vápně přibrzdil Karima Guédého, rozhodčí to viděl a nařídil penaltu. Wiedwald sice vystihnul směr, ale míč se přesto třepetal v síti. A aby toho pro Werder nebylo málo, zranil se záhy poté Lamine Sané a na jeho místo přišel Miloš Veljković.

V 50. minutě to byl ale znovu Manneh, kdo mohl snížit. No jo, jenže to by nesměl sít trefit jenom zvenku. Nils Petersen už nastupuje za Freiburg a ve svém jubilejním stém bundesligovém mači na sebe upoutal pozornost v podstatě jenom jednou příležitostí, ve které ztroskoval na domácím gólmanovi. Poté se k balonu dostal jeho kolega Maximilian Philipp, ale branka mu byla malá.

Svěřenci Alexandra Nouriho se tak mohli dočkat snížení. Santiago García stál mimo pokutové území, když se k němu přikutálel balon. Přihrál opodál stojícímu Junuzovićovi, který mu zdánlivě beznadějným obloučkem do vápna přihrávku oplatil. García si pak poradil skvěle, vyběhnuvšímu Schwolowovi navzdory - 1:2.

To se psala 67. minutě. V polovině následující desetiminutovky už bylo ale zase všechno jinak. Na hranici šestnáctky si našel svůj prostor ke střele Amir Abrashi. A protože byla výrazně tečovaná, mohl se Wiedwald tak akorát ohlédnout - 1:3. Pokud si Gnabry a Fritz mysleli, že by jejich dalekonosné pokusy mohly s výsledkem ve zbytku zápasu ještě něco udělat, tak to se dost spletli.

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Bayern Mnichov 1:3

29.10.2016 15:30

Góly: 67. Ja-cheol Koo - 19. Robert Lewandowski, 21. Arjen Robben, 48. Robert Lewandowski

Augsburg a Bayern se v tomto týdnu potkali již podruhé, jen dějiště se přesunulo z Allianz Areny do WWK Areny, výsledek je ale stejný jako ve středu. Svěřenci Carla Ancelottiho zvítězili 3:1 a v Bundeslize zůstávají neporaženi. Naopak Fuggerové prohráli čtvrtý z posledních pěti soutěžních zápasů a zůstávají v dolní polovině tabulky.

Bavorské derby začalo zhurta a možná trochu překvapivě si jako první vážný zákrok musel připsat Manuel Neuer, jehož k zákroku donutila nepříjemná pumelice domácího kapitána Paula Verhaegha z úctyhodné vzdálenosti. O chvíli později si poprvé šáhl na balón také Marwin Hitz, když se vrhl pod nohy do šance se řítícímu Lewandowskemu.

Polský útočník si ale brzy spravil chuť. Dnes mu vycházela především spolupráce s Arjenem Robbenem, po jehož výborné přihrávce si Lewandowski míč výborně přebral a nekompromisně otevřel skóre. Neuplynuly ani dvě minuty a nezastavitelné duo se postaralo o navýšení skóre. Robben znovu vysunul Lewandowskeho, jehož přihrávku na volného Costu ještě Vergaegh odvrátil, osmadvacetiletý rodák z Varšavy si tak napodruhé vybral Robbena a ten se nemýlil - 0:2.

Augsburg se k ohrožení Neuera dostal znovu až v závěru úvodního dějství. Xabi Alonso předvedl obrovskou minelu v rozehrávce, v obrovské tutovce se z čista jasna zjevil Ja-Cheol Koo, šance se však zalekl a balón poslal do Neuerových rukavic. Podobně jako Alonso po změně stran chyboval Gojko Kačar, balónu se zmocnil Robben, zase přihrál Lewandowskemu, ten obešel Hitze a zvýšil na 0:3. Zanedlouho se nezastavitelný Robert řítil na Hitze po pasu od svého nizozemského kolegy znovu, tentokráte už ho ovšem jednička Augsburgu vychytala.

Marwin Hitz se potom vyznamenal ještě několikrát, například proti Matsi Hummelsovi. Porážku svého týmu už každopádně neodvrátil a nic na tom nezměnila ani snižující branka domácích - Alaba před střídajícím Teiglem odehrál míč jen k Danielu Baierovi a Ja-Cheol Koo se poté před odkrytou svatyní nemýlil. Na více se už ale družina Dirka Schustera nezmohla a zaslouženě prohrála.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen 1:2

29.10.2016 15:30

Góly: 37. Maximilian Arnold - 79. Admir Mehmedi, 83. Tin Jedvaj

Souboj dvou celků, jenž zatím rozhodně nepředvádějí výkony, které od nich fanoušci očekávají a samy by si vzhledem k síle a kvalitě svých kádrů přály, nabídla wolfsburgská Volkswagen Arena. Domácí, jimž před dneškem patřilo trestuhodné šestnácté místo tu měli možnost zahájit vítěznou vlnu proti soupeři vskutku slovutnému - hvězdami nabitému výběru Rogera Schmidta.

Ani Leverkusen však zatím v této sezoně nijak nezáří, a proto se dala očekávat poměrně otevřená a vyrovnaná partie. To se potvrdilo i v prvním poločase, když šli domácí Vlci v sedmatřicáté minutě po gólu Maximiliana Arnolda do vedení. Na jeho střelu po přesné přihrávce Caligiuriho byl Bernd Leno v brance Bayeru krátký.

Werkslef se povedlo vyrovnat ve druhém poločase, když v devětasedmdesáté minutě střídající Baumgartlinger našel Henrichse, jenž následně přihrávku do šestnáctky ke skórování vybídl Admira Mehmediho. Bývalý hráč Freiburgu pak tváří v tvář Benagliovi neváhal.

O čtyři minuty později už bylo fanouškům hostujícího celku hodně veselo. Po ofenzivní tlaku Leverkusenu ve vápně soupeře po řadě více či méně povedených doteků s balonem Dragovič míč adresoval k Jedvajovi a stoper Bayeru se v zakončení nemýlil.

Werkself se tak povedlo zápas ve Wolfsburgu otočit a posunuli se v tabulce na desáté místo, to Wolfsburg zůstává šestnáctý a je otázkou, zda už letos nemůže na příčky zaručující účast v pohárové Evropě pro příští rok definitivně zapomenout. Uvidíme, co s nepříznivou situací v tabulce Draxler a spol. pro příště udělají.

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - RB Lipsko 0:2

29.10.2016 15:30

Góly: 57. Marcel Sabitzer, 81. Marcel Sabitzer

RB Lipsko potvrdilo i proti Darmstadtu vynikající formu. Na vítězství 2:0 měl tentokrát velkou zásluhu Marcel Sabitzer. Je zřejmé, že saskému klubu bude po devátém kole patřit famózní druhá příčka tabulky, přičemž ztráta na první Bayern činí pouhopouhé dva body.

K první střele se osmělil Bernardo už ve 2. minutě, nicméně slavit první gól v sezoně mu nebylo přáno. V 16. minutě se prosadil Yussuf Poulsen, nicméně jeho trefa nebyla uznána, protože přihrávající Timo Werner se údajně nacházel v ofsajdu. Opakované záběry prokázaly, že asistent rozhodčího Starka udělal chybu.

Lipsko mělo obrovskou převahu. Procento držení míče dosahovalo až čísla 76. Před pauzou se po rohovém kopu do balonu z voleje opřel Marvin Compper, avšak kulatý předmět letěl daleko-pryč. PO změně stran stříleli jako první Keïta a chviličku po něm Werner, jenže ani jeden neměl ideálně seštelovaná mířidla.

Dočkal se až v 57. minutě Sabitzer, do té doby v podstatě pramálo viditelný. Aktivní Werner mu servíroval z pravé strany před bránu ideální pas a šťastnému střelci stačilo jenom nastavit nohu, takže se trefil přímo k bližší tyči - 0:1. Na letošním EURU podával v dresu Maďarska výborné výkony László Kleinheisler. A právě tenhle záložník mohl z následné akce zdvojnásobit vedení svého týmu. Jenže se stalo, že prostě nezdvojnásobil.

To se podařilo až v 81. minutě Marcelu Sabitzerovi. Ta akce byla de facto jako přes kopírák. Jenom s tím rozdílem, že tentokrát zprava nenahrával Werner, ale Oliver Burke. A Sabitzer stál v malém vápně přímo před brankářem, přesto se mu ho ovšem podařilo obstřelit - 0:2. Šestá výhra byla na světě. O jednu více stihnul nastřádat akorát Bayern.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - FC Ingolstadt 04 2:0

29.10.2016 15:30

Góly: 51. Yunus Malli (pen.), 85. Levin Öztunali

Duel domácí Mohuče s Ingolstadtem nabídla v sobotu od půl čtvrté odpoledne Opel Arena. Do zápasu coby favorit vstupoval domácí celek, jemuž před utkáním patřila v bundesligové tabulce devátá příčka a proti zatím předposlednímu Ingolstadtu si chtěl spravit náladu po překvapivém středečním vyřazení z domácího poháru s druholigovým Fürthem.

Mužstvo, jenž vede Martin Schmidt, mohl v sedmnácté minutě poslat do vedení Pablo de Blasis - argentinský šikula, jemuž se zatím v sezoně gólově velice daří mohl přidat další branku Mohuče v probíhajícím ročníku, avšak míč, jenž k němu nasměroval Yunus Malli, i přes zajímavou pozici, ve které se nacházel, ideálně netrefil a síť Nylandovy branky nerozvlnil.

To se totiž povedlo až v jedenapadesáté minutě právě Mallimu. Sudí po faulu na Brosinského odpískal pokutový kop a Malli si s ním suverénně poradil, když Nylanda poslal na jinou stranu. Pro čtyřiadvacetiletého záložníka, o němž se spekuluje mimo jiné v souvislosti se zájmem Borussie Dortmund, se tak jednalo už o pátou vstřelenou branku v probíhající bundesligové sezoně.

Ve čtyřiaosmdesáté minutě pak na hřišti přišel coby střídající hráč Öztunali a Schmidt už poněkolikáté v této sezoně ukázal svůj cit na změny během hry. Nový muž na hřišti totiž jen o několik vteřin později vstřelil druhý gól svého celku a definitivně tím rozhodl o výhře Mohuče nad Ingolstadtem, jenž nakonec zápas dohrával po dvou žlutých kartách Christiansena v deseti, v poměru 2:0 a získala tak důležité tři body, naopak Ingolstadt na překvapivou remízu s BVB nenavázal.

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Eintracht Frankfurt 0:0

28.10.2016 20:30

Góly: -

Klasická páteční předehrávka nejvyšší německé ligové soutěže nabídla v Borussia-Parku souboj domácích Hříbat, jenž coby čtvrtý celek loňského ročníku a účastník Champions League nemohou být spokojena s dosavadním desátým místem v tabulce, a Frankfurtu, který naopak do sezony vstoupil na výbornou a po loňské záchraně v baráži letos svěřenci Nika Kovače kráčí za velmi slušným umístěním, čemuž napovídá i fakt, že Eintrachtu po osmi utkání patří solidní sedmé místo.

Hosté měli na svědomí i první velkou šanci zápasu, když se v pětadvacáté minutě dostal ve vápně do zajímavé střelecké pozice Hrgota. Jeho pokus však skončil pouze na boční sítě branky, jenž střežil jako obvykle Yann Sommer, a stav zůstával i nadále bezbrankový.

Do pohotovosti se pak švýcarská reprezentační jednička dostala až ve druhém dějství, když ho přízemní ranou k tyči prověřil Marscarell. Sommer však ukázal své brankářské kvality a balon vyrazil mimo svůj brankový prostor.

Stejný hráč, jenž ve čtyřiapadesáté minutě zkoušel Sommera střelou z hranice šestnáctky překonat, pak o čtvrt hodiny později málem zavařil vlastnímu týmu. Ten šel totiž po centrovaném míči Gladbachu do šestnáctky z pravé strany ve vápně do skluzu a málem toto jeho počínání skončilo vlastním gólem.

Branku jsme ani ve zbytku utkání neviděli a duel Gladbachu s Frankfurtem tak bohužel potvrdil pověst pátečních bundesligových předehrávek - doufejme tedy, že nám víkendový program nejvyšší německé soutěže nabídne o poznání lepší podívanou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov972023:523
2.RB Lipsko963017:621
3.TSG Hoffenheim954017:1019
4.1. FC Köln953116:618
5.Hertha BSC952214:1017
6.Borussia Dortmund943220:1015
7.Eintracht Frankfurt943213:815
8.SC Freiburg950413:1315
9.1. FSV Mainz 05942316:1514
10.Bayer Leverkusen941413:1313
11.Borussia Mönchengladbach933310:1212
12.Schalke 04922510:118
13.FC Augsburg92258:148
14.SV Darmstadt92258:178
15.Werder Brémy921611:247
16.VfL Wolfsburg91356:136
17.FC Ingolstadt 0490277:192
18.Hamburger SV90272:182

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (365)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele