BUNDESLIGA PREVIEW - 19. KOLO

30.01.2007, 11:20, aktualizováno 31.01.2007, 13:16
Previews
Německá nejvyšší soutěž nabírá na konci ledna pekelné tempo a po víkendovém prvním je tu už druhé podzimní kolo. Werder Brémy v něm zavítá do Leverkusenu, Schalke přivítá Aachen. Bayern se prohru v Dortmundu pokusí odčinit proti Bochumi...

Borussia Mönchengladbach - Norimberk (úterý 20:00)
Gladbach i na jaře pokračuje v mizerných podzimních výkonech, porážka 1:3 od Chotěbuzi je toho jasným důkazem. Svěřenci Juppa Heynckese nevyhráli již jedenáctkrát v řadě a propadli se na sestupovou 16. příčku. "Nedáváme žádné ultimátum, ale když se podíváte na tabulku, tak nutně potřebujeme tři body. Musíme vyhrávat především doma, už dlouho se nám to nepodařilo," nechal se slyšet sportovní ředitel Peter Pander. Na marodce Borussie jsou Neuville a Daems.

To v Norimberku si letošní sezónu užívají. Tým je zatím na vynikajícím sedmém místě, o víkendu si pohrál se Stuttgartem a boj o záchranu ho letos zřejmě mine. "Máme velký potenciál. Potřebujeme štěstí, týmového ducha a zdraví, potom můžeme klidně myslet na Pohár UEFA," je optimistou střelec jedné ze čtyř branek do sítě Stuttgartu Vratislav Greško. Slovenský reprezentant na hřišti nebude spolupracovat s krajanem Markem Mintálem, který se stále zotavuje po operaci nártu.

Pravděpodobné sestavy - Gladbach: Keller - Bögelund, Gohouri, Zé Antonio, Jansen - Polanski - D. Degen, Kluge - Insua - Thygesen, Kahe. Norimberk: R. Schäfer - D. Reinhardt, A. Wolf, Nikl, Pinola - Galásek - Mnari, Greško - Vittek, Schroth, Saenko.



Stuttgart - Bielefeld (úterý 20:00)
Stuttgart si své fanoušky jistě bude chtít udobřit po vysoké prohře v Norimberku. "Zasloužili jsme si prohrát, nepředvedli jsme nic z toho, co nás zdobilo v podzimní polovině sezóny. Musíme hrát jinak a hlavně vyhrát, naši rivalové se nám přiblížili," říká kouč Armin Veh. Mimo hru je pouze distancovaný Tasci.

Arminia sice do druhé poloviny soutěže také nevstoupila vítězně, proti Hamburku ale uhrála remízu a sebevědomí jí může dodat vstřelený gól ze závěru zápasu. "Prohrávali jsme osmdesát minut. Zisk jednoho bodu nám však pomohl po psychické stránce a rovněž udržel Hamburk v sestupovém pásmu," hodnotí kouč Thomas von Hessem, který nemůže počítat s obráncem Radimem Kučerou.

Pravděpodobné sestavy - Stuttgart: Hildebrand - Osorio, Fernando Meira, Delpierre, Boka - Pardo - Hilbert, Hitzlsperger - da Silva - Gomez, Cacau. Bielefeld: Hain - Korzynietz, Westermann, Borges, Schuler - Zuma, Kauf, T. Marx, Masmanidis - Eigler, Wichniarek.



Wolfsburg - Frankfurt (úterý 20:00)
Vlci o víkendu sice podlehli Hertě Berlín, přesto mohou být s jednou věcí spokojeni. Marcelinhovi se povedl návrat do Bundesligy skvěle a podobné představení se od něho bude očekávat i tentokráte. "Hrál dobře. Vypadalo to, jako kdyby se svými novými spoluhráči hrál několik měsíců," pochválil Brazilce trenér Klaus Augenthaler, jemuž stále chybí druhá velká zimní posila Julio dos Santos.

Na adresu Marcelinha se pochvalně vyjádřil také kouč Frankfurtu Friedhelm Funkel. "Je to senzační hráč a já si jsem jistý, že se v domácí premiéře bude chtít předvést," varuje trenér, který nemůže počítat s Rehmerem a Huggelem.

Pravděpodobné sestavy - Wolfsburg: Jentzsch - Quiroga, Madlung, Hofland, Van der Heyden - Santana, Karhan, van der Leegte, Krzynowek - Marcelinho - Klimowicz. Frankfurt: Pröll - P. Ochs, Kyrgiakos, Vasoski, Spycher - Chris, Jones - A. Streit, A. Meier, Amanatidis - Takahara.



Bayern Mnichov - Bochum (úterý 20:00)
Bayern si prohrou v Dortmundu hned na začátku jara zkomplikoval boj o titul a proti Bochumi mu tak nezbývá nic jiného, než zisk tří bodů. "Pokud je neporazíme, potom můžeme zapomenout na titul," říká trenér Felix Magath, jemuž se do sestavy vrací Owen Hargreaves. Bayernem vedle porážky od Dortmundu hýbou také spory ohledně Bastiana Schweinsteigera. Toho Magath staví do role playmakera, což stále nemůže pochopit prezident Franz Beckenbauer. "On je na tento post tím pravým a já mu stále věřím," stojí si za svým Magath. Mimo hru je stále zraněný Ismael.

Bochum jede do Allianz Areny s vědomím, že proti mistrovi nemá co ztratit. "Prohrou s Mainzem jsme propásli velkou možnost. V Mnichově musíme hrát jinak, jak jsme mohli vidět v Dortmundu, Bayern je stále porazitelný," prohlásil záložník Thomas Zdebel. VfL přijede do Bavorska bez brankáře Petera Skova-Jensena a útočníka Tommyho Bechmanna.

Pravděpodobné sestavy - Bayern: Kahn - Sagnol, Lucio, van Buyten, Lahm - Salihamidžič, van Bommel, Hargreaves, Schweinsteiger - Makaay, Pizarro. Bochum: Drobný - B. Lense, Maltritz, Butscher, P. Bönig - Epalle, Dabrowski, Zdebel, Trojan - Misimovič - Gekas.



Bayer Leverkusen - Werder Brémy (středa 20:00)
Vedoucí tým tabulky bude své postavení v Leverkusenu bránit bez gólmanské jednička Tima Wieseho, který si poranil stehenní sval. Mezi tř tyče se tak poprvé od února postaví veterán Andreas Reinke. "Má hodně zkušeností, nebude to pro něho problém. Chytal už v přípravných zápasech v létě a nastoupil i teď v zimě," neobává se trenér Thomas Schaaf. Vedle Wieseho ještě nebudou hrát ani Baumann s Owomoyelou, delší dobu se na hřišti neobjeví ani Klasnič, jehož čeká druhá transplantace ledviny.

Leverkusen vstoupil do druhé poloviny soutěže skvěle, když dokázal otočit nepříznivý vývoj zápasu v Aachenu. Proti Werderu ho ale čeká mnohem těžší úkol. "Bude to úplně jiný zápas. Nesmíme je pustit do zápasu. Víme, že venku letos již dvakrát dali šest branek," je si útočné síly soupeře velice dobře vědom trenér Michael Skibbe. Ten se bude muset obejít bez tria Ramelow, Athirson a Roque Junior.

Pravděpodobné sestavy - Leverkusen: Butt - Castro, Juan, Haggui, Babic - B. Schneider, Rolfes - Freier, Barbarez, Barnetta - Voronin. Werder: Reinke - C. Fritz, Mertesacker, Naldo, Womé - Frings - D. Jensen, Borowski - Diego - Klose, Hunt.



Schalke 04 - Alemania Aachen (středa 20:00)
O poznání snadnější úkol než Brémy čeká Schalke, které doma přivítá Aachen. "Chceme bojovat o titul, nic jiného než tři body nepřichází v úvahu," hlásí trenér Mirko Slomka. Ten se opět bude spoléhat na kanonýrské schopnosti Kevina Kuranyiho. "Doufám, že se reprezentační kouč pozorně díval. Kevin odvedl v přípravě skvělou práci a teď sklízí ovoce. Zasloužil by si další ocenění," chválí Slomka autora dvou branek z utkání proti Frankfurtu. Mimo hru jsou zranění Pander a Asamoah.

Alemania jede do Gelsenkirchenu s vědomím, že proti favoritovi nemá co ztratit. "Pokusíme se bodovat, ale bude to hodně těžké," říká trenér Michael Frontzeck. Tomu bude chybět největší hvězda Jan Schlaudraff a také Reiner Plasshernich.

Pravděpodobné sestavy - Schalke: Neuer - Rafinha, Bordon, Krstajic, Rodriguez - F. Ernst, Kobiashvili - Lincoln - Varela, Kuranyi, Halil Altintop. Aachen: S. Straub - S. Pinto, Klitzpera, Sichone, Leiwakabessy - Matth. Lehmann - Reghecampf, Fiel - Rösler - Ebbers, Ibisevic.



Mainz - Borussia Dortmund (středa 20:00)
Dortmund by určitě velice rád navázal na pátek, kdy překvapivě zdolal Bayern Mnichov. "Musíme hrát odvážně. Proti Mainzu to bude těžký zápas, musíme hrát stejně jako proti Bayernu," hlásí kouč Jurgen Rober. Za poslední rok a půl dokázala Borussia domácí výhru potvrdit ziskem tří bodů ze soupeřova hřiště pouze třikrát, v pokusu o čtvrtý zápis ji budou chybět Smolarek, Kehl a Wörns.

Mohuč o víkendu značně oživila své naděje na záchranu a vyhrála v Bochumi. "Bylo to pro nás obrovsky důležité. Na každém byla vidět značná úleva," řekl trenér Jurgen Klopp. Tomu bude chybět zraněný střelec jediné branky z Bochumi Rose a také Azaouagh.

Pravděpodobné sestavy - Mainz: Wache - Demirtas, M. Friedrich, Noveski, Weigelt - F. Gerber, L. Andreasen, Pekovic, Feulner - Szabics, Zidan. Dortmund: Weidenfeller - P. Degen, Brzenska, C. Metzelder, Dede - Kruska - Tinga, Kringe - Pienaar - Valdez, Frei.



Hannover - Hertha Berlín (středa 20:00)
Herthu trápí před utkáním v Hannoveru početná marodka. Mimo hru jsou Šimunič, Boateng, Chahed, Cagara a Fathi, karetní trest navíc nepustí na hřiště van Burika. "Stále věřím, že máme na to porazit Hannover. Bude hodně těžké ubránit pátou příčku, pokud ale budeme pokračovat v současných výkonech, podaří se nám to," věří manažer berlínského klubu Dieter Hoennes.

Ani Hannover nenastoupí kompletní, domácím budou chybět útočníci Hashemian a Brdaric a na hrotu by tak měl operovat jediný Štajner. "Musíme rychle něco udělat. Je důležité začít jaro domácí výhrou," prohlásil trenér Dieter Hecking, jehož tým o víkendu pohledl v Brémách 0:3.

Pravděpodobné sestavy - Hannover: Enke - Cherundolo, Vinicius, Zuraw, Tarnat - Balitsch, Lala - Rosenthal, Yankov, Huszti - Štajner. Hertha: Ellegaard - A. Friedrich, Simunic, Fathi - Dardai, A. Schmidt - Dejagah, Bastürk, Gilberto - Pantelic, Gimenez.



Hamburk - Energie Cottbus (středa 20:00)
Hodně smíšené pocity z úvodního zápasu jara mají v Hamburku. HSV mělo blízko k výhře v Bielefeldu, nakonec si ale odvezlo pouze bod za remízu 1:1. "Je to škoda, ale musíme se poučit," říká kouč Thomas Doll. Ten už bude mít k dispozici novou posilu Ivicu Oliče, mimo hru jsou naopak Demel, van der Vaart, Kompany a Guerrero.

Chotěbuz začala jaro dobře a doma porazila Gladbach. "Hráli jsme opravdu dobře, navíc jsme předvedli několik věcí, které jsme nacvičili během zimy. Máme sice jenom dvacet bodů, ale jsme na dobré cestě k záchraně," prohlásil kouč Petrik Sander, jemuž budou chybět Skela, Jungnickel, da Silva a Kukielka.

Pravděpodobné sestavy - Hamburk: F. Rost - Mahdavikia, B. Reinhardt, Mathijsen, Benjamin - de Jong - Jarolim, Sorin - Laas - Ljuboja, Sanogo. Cottbus: Piplica - Szelesi, McKenna, I. Mitreski, Cvitanovic - T. Rost, Bandrowski - Radu, Gunkel, Munteanu - Kioyo.

Autor: Tomáš Pavlík / soccernet.com, kicker.de

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele